06 Februari 2022

Hasrat ‘wartawan cilik’ naik jentera bomba tercapai

 

MUHAMMAD Haziq Mohd. Asyraf gembira apabila berpeluang menaiki salah satu jentera bomba di Balai Bomba dan Penyelamat Amanjaya, Sungai Petani, Kedah, hari ini. - UTUSAN/ ABD. RAZAK OSMAN

SUNGAI PETANI: Impian wartawan cilik, Muhammad Haziq Mohd. Asyraf, 12, murid Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Selambau di sini, yang mahu menaiki jentera bomba akhirnya terlaksana hari ini.

Wartawan cilik teruja dapat temu bual PM

 

TANGKAP layar daripada video memaparkan Ismail Sabri Yaakob ditemu ramah oleh Muhammad Haziq Mohd. Asyraf, dalam satu pertemuan khas di sebuah hotel di Alor Setar, Kedah, hari ini.

ALOR SETAR: Wartawan cilik, Muhammad Haziq Mohd. Asyraf, 12, berpeluang menemu bual Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam satu pertemuan khas di sebuah hotel di sini hari ini.

Tidak dapat tunai umrah, kerajaan bayar 60 peratus pampasan

 

Oleh AIN MANAF

KOTA BHARU:
 Kerajaan akan menanggung sebanyak 50 hingga 60 peratus kerugian ditanggung jemaah umrah yang terkesan akibat penangguhan sementara sebelum ini berikutan penularan virus Omicron, Januari lalu.

COVID-19: Pakar yakin tiada PKP, sekatan beraya walau kes naik

 - Foto hiasan. - NSTP/ARKIB

- Foto hiasan. - NSTP/ARKIB

KUALA LUMPUR: Meskipun kes harian COVID-19 mencatatkan peningkatan mendadak dan kembali mencecah 10,000 dengan jangkaan terus naik sehingga 15,000 tidak lama lagi, pakar epidemiologi berpendapat kerajaan tidak akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti sebelum ini.

Kes COVID-19 melonjak kepada 10,089

 

PUTRAJAYA: Bilangan kes positif harian COVID-19 di negara ini kembali ke lima angka apabila sebanyak 10,089 kes dilaporkan setakat tengah hari tadi.

Kes Covid-19 di Indonesia naik mendadak

 

PETUGAS kesihatan memeriksa keadaan pesakit baharu di hospital awam Bekasi, Jakarta.-AFP

JAKARTA: Bilangan kes jangkitan Covid-19 di Indonesia menyaksikan peningkatan mendadak apabila 32,211 kes dilaporkan Jumaat lalu, berbanding 10,185 kes, 31 Januari lalu.

(LIPATAN SEJARAH) Apollo 14 mendarat di bulan

 

PADA 6 Februari 1971, Utusan Malaysia melaporkan angkasawan Apollo 14, Alan Shepard dan Edgar Mitchell selamat mendarat di permukaan bulan pada pukul 4.48 petang waktu Malaysia.

Semoga Rayan tenang di sana, Malaysia ucap takziah

 Allahyarham Rayan Oram.

Allahyarham Rayan Oram.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan takziah kepada keluarga kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yang meninggal dunia pada Sabtu, selepas terperangkap selama lima hari dalam perigi kering di kampung di utara Maghribi.

Rayan ditemui tidak bernyawa

 


IGHRANE: Rayan Oram, kanak-kanak lelaki berusia lima tahun yang terjatuh dan terperangkap di dalam perigi sedalam 32 meter ditemui dalam keadaan tidak bernyawa oleh pasukan penyelamat Maghribi, hari ini.