29 November 2012

Najib harus jadi kelip-kelip bukan siput

15 Muharram 1433H. [MOD] -ULASAN UCAPAN NAJIB

Najib Razak tampil di hadapan kira-kira 2,500 perwakilan dan pemerhati Umno di PWTC dengan membuat kejutan awal membangkit semangat perwakilan agar bersedia untuk menghadapi pilihan raya. Awal-awal lagi beliau melaungkan bahawa Umno sudah pulih dari segala kecederaan dan sedia menghadapi pilihan raya bila-bila masa. Biasanya pembangkitan semangat sebegitu akan dibuat di penghujung ucapan, tetapi berlainan kali ini.

Mungkin Najib ingin membuat semakan sejauh mana perwakilan sedar atau terbangkit dengan laungan dan jaminan itu. Malangnya sikap para perwakilan tidak seghairah Najib. Perwakilan tidak memberi 'jawaban' sewajarnya. Ini boleh disimpulkan pengakuan Najib bahawa Umno sudah pulih dan bersedia menghadapi pilihan raya itu kurang disetujui para perwakilan dan pemerhati.
Orang bawahanlah yang dapat menentukan apakah semangat Umno sudah pulih atau sedang menggeleter dan takut kehilangan kuasa dan kedudukan. Atau yang ada terlibat dengan jenayah sedang menghitung apakah tuduhan ke atas mereka dan bila masa mereka akan ditangkap. Sebab itu ungkitan Najib itu tidak disambut meriah.

Mereka lebih arif dan mengerti sebab mereka berdepan dengan serangan dan kebangkitan semangat pembangkang. Mereka yang menyaksikan berbagai majlis dan himpunan Pakatan Rakyat yang penuh dengan manusia di semua peringkat. Jadi mereka tidak mahu berbohong kepada diri sendiri untuk bersetuju dengan Najb mengatakan Umno sudah pulih sedang apa yang disaksikan tidak menggambarkan keadaan itu bahkan Umno semakin parah dan pengaruhnya menirus di kalangan Melayu.

Jadi penegasan dan jeritan histeria Najib itu sia-sia saja. Tampak sekali perwakilan Umno dalam kebingungan dan semangat mereka tidak sedikit pun terbangkit.  Ini dapat disaksikan sepanjang ucapan Najib perwakilan hanya dingin dan sesekali saja kedengaran tepukan tangan persis tahi lembu jatuh dari punggung. Reaksi perwakilan dapat dilihat jelas sejauh mana mereka terkesan dengan ucapan Najib.

Penyediaan sticker I love PM, jelas menunjukkan kedinginan sambutan kepada amanat itu. Bahawa perwakilan kena dibekalkan dengan sticker khas untuk menzahirkan sokongan kepada Najib. Kalaulah tidak ada sticker itu yang diangkat dan didendengkan ke muka Najib bermakna Najib tidak mendapat apa-apa sanjungan hari ini. Secara psikologisnya bila ada sticker, perwakilan kena angkat untuk menandakan mereka sporting. Dalam hal ini perwakilan menipu diri sendiri dan Najib juga tertipu dengan sikap ahli sendiri.

Kejutan, henjutan semangat dari Najib untuk perwakilan khasnya, dan ahli Umno amnya bagi menghadapi pilihan raya yang dinanti-natikan tidak ada apa-apa di sepanjang ucapan Najib itu. Beliau hanya mengulang-ulangi perkara yang sama. Apa yang disebut oleh ketua-ketua sayap dan Udin anak Yassin semasa merasmikan persidangan serentak sayap parti, juga diulangi oleh Najib. Ucapan itu boleh diumpamakan empat dalam satu!

Tampak sangat ucapan Najib tidak mengambil idea menyeluruh daripada pakar-pakar politik Umno. Apakah tidak ada perkongsian idea dalam menyediakan teks ucapan itu. Najib hanya merujuk kepada Rosmah yang ikut sama membaiki titik dan koma. Dan beliau berpuas hati dengan pujian isterinya dan orang di sekeliling mengenai teks ucapan itu? Kerana itu jadilah teks ucapan itu seperti pembuat kuih dia sendiri yang menguji dan dimakannya.

Dari konteks orang luar dan rakyat biasa banyak hal yang terlupa oleh Najib. Dalam usaha untuk menarik perhatian orang ramai menyokong Umno Najib terlupa membuat ajakan yang rasional dan bebas dari bersifat 'keUmnoan'. Mengenai orang Cina dan India langsung tidak disentuh. Tidak ada jaminan atau harapan baru khusus oleh Najib kepada mereka sekiranya menyokong Umno.

Keterlupaan ini boleh dianggap Najib juga rasis, tidak lagi mengharapkan kepada sokongan orang bukan Melayu. Keterlupaan atau pengabaian ini tidak menguntungkan Umno. Orang bukan Melayu tidak melihat Umno mengambil kira peranan mereka. Najib sepatutnya mengiktiraf undi bukan Melayu untuk perubahan ke atas negara ini dan juga memberi kesedaran kepada Umno sendiri. Sikap dan pendirian demikian baru ia sejajar dengan kata-kata Najib bahawa Umno berjuang untuk semua bangsa dan tidak 'temooh' kepada Melayu saja.

Isu-isu pembangunan atau jasa bakti yang dibuat Umno disebut Najib sudah tidak penting lagi sebab orang sudah tahu. Ia bukan pembaharuan yang mempesonakan. Kerana perkara itu setiap hari disebut sehinggaka ia memualkan seperti mana mualnya terhadap iklan sabun dalam televisyen. Kerana orang tahu Najib baru empat tahun menjadi PM, apalah sangat jasa-jasa yang dibuatnya. Orang faham antara Umno - pemimpin terdahulu dengan apa yang dibuat dan dicapai Najib untuk negara. Najib tidak boleh membualkan bahawa pembangunan hari ini adalah atas usaha beliau.

Seperkara lagi rakyat akan melihat juga sejauh mana kemampuan, wawasan dan idealisme Najib. Sedang ini tidak cuba diterapkan dalam ucapan itu. Ucapan dasar tidak melambangkan atau Najib tidak cuba menunjukkan dia hebat sebagai seorang negarawan dan pemimpin berpotensi besar. Dia patut berlawan dan cuba menandingi kehebatan Anwar Ibrahim yang dipamerkan dalam masa perdebatan di parlimen atau pun di pentas-pentas politik.

Misalnya kalau Najib tidak berani berdebat dengan Anwar tetapi beliau harus menjawab segala persoalan dibangkitkan Anwar dalam apa jua majlis dan programnya. Misalnya orang akan kaji dan membuat ukuran sejauh mana ketelusan keberanian Najib dalam berhadapan dengan Anwar Ibrahim, tidak payah pergi jauh apa yang berlaku, dalam parlimen sudah cukup. Macam mana Najib absen dari hadir sidang parlimen tatkala Anwar hendak membahas bajetnya baru-baru ini.

Beberapa hujah politik yang diberikan Anwar tidak cuba dijawab oleh Najib. Kelemahan pilihan raya, skandal-skandal yang berlaku yang masih membelit kepala orang ramai tidak dihurai dengan tuntas. Masalah sosial dialami anak-anak muda, pengangguran, keruntuhan moral, ataupun isu dihadapi pegawai kerajaan yang tertekan dengan beban kerja kerana pertukaran sistem dan polisi tidak dibangkit. Najib lebih bernafsu menghentam dan mengkritik Anwar dengan mempersoalkan Islam liberal atau pluralisme di dalam agama yang beliau sendiri tidak begitu mengarifinya.

Sebagai pemimpin Najib jangan hanya tahu menyebut dan membaca terma atau istilah-istilah yang terkandung dalam teks, tetapi juga perlu memahami apa yang hendak disampai dan di luar teks itu sendiri.

Ucapan Najib juga tadi tidak menyentuh perasaan dan menggetarkan jiwa. Saya sebagai orang Melayu tidak pun berdiri bulu roma apabila beliau menjerit histeria membangkitkan soal kepentingan Melayu, soal ancaman ke atas Melayu kalau Umno tidak lagi menjadi kerajaan. Mengenai hal ini beliau harus menghurai secara fakta dan persejarahan mengenai nasib malang negara dan Melayu sekiranya ia tidak lagi di tangan Umno.

Najib sepatutnya menjawab persoalan, bahawa negara ini hak dan tanggungjawab rakyat negara ini semua kaum bukan hak sebuah parti bernama Umno. Apabila Najib meletakkan atau menegaskan hanya Umno yang mampu, ia menjelaskan betapa rasis dan sifat perkauman Najib dan kecurigaan kepada bangsa lain begitu tebal sekali. Sikap eksklusif Umno itu menjadikan bangsa lain akan menjauhinya.

Ringkasnya bukan saja Melayu tidak terpanggil dengan ucapan Najib itu tetapi orang bukan Melayu juga semakin meragui Najib betapa keikhlasan apa yang dinyatakan dalam ucapannya. Apa lagi dengan tawaran keadilan dan sikap liberal Pakatan Rakyat menjadikan orang bukan Melayu merasakan mereka sudah ada alternatif untuk pembentukan kerajaan akan datang.
Demikian juga huraian-huraian dan penjajaan Najib mengenai dapatan dan unjuran ekonomi negara di masa akan datang tidak lebih dari sihir dan gula-gula saja. Najib boleh bercakap di hadapan mereka yang cetek ilmu ekonomi dan jahil dengan situasi semasa, tetapi tidak di depan anak muda yang kritis dan berilmu. Manakala orang kampung yang mudah akur dengan orang bernama pemimpin bercakap pula tidak pun memahami mengenai apa itu pendapatan kasar (KDNK) negara itu dan juga percambahan ekonomi yang mapan. Mereka akan mengukur dengan apa yang ada di dapur mereka saja, misalnya kalau gula naik, bawang naik, sabun naik harganya bagi mereka itu menandakan negara makin parah.

Ucapan Najib bukan saja tidak membawa gagasan dan idea serta kejutan baru tetap gagal menjawab beberapa persoalan penting di dalam kepala rakyat umum ini yang sudah bersiap sedia melakukan perubahan. Yang terpenting bagi Najib dan ahli Umno semua sedar bahawa semangat untuk menumbangkan kerajaan UBN kini tinggi, melebihi dari ketinggian penghormatan kepada Najib sebagai anak bangsawan dan anak bekas Perdana Menteri.

Najib tidak boleh berpuas hati dengan kemilau masa lampau bapaknya tetapi dia perlu mengeluarkan sinar dari liang roma perjuangannya sendiri. Najib harus menjadi kelip-kelip yang mengeluarkan neonnya sendiri bukan seperti siput membalikkan cahaya bulan yang tertimpa di atas cengkerangnya ke dalam gelap malam. 

Orang juga sudah sedar bahawa kata-kata dan dakwaan hanya Umno saja yang layak dan mampu memimpin negara sementara kalau parti lain memerintah negara akan porak peranda adalah mitos bersifat kurafat dan bidaah semata-mata. Doktrin agama seperti itu tidak  mampu lagi menjamin kelangsungan sokongan membuta tuli orang Melayu kepada Umno.

harakah/-

Menteri bohong, JAS tak sokong kondo 29 tingkat

15 Muharram 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Chor Chee Heung berbohong apabila mendakwa projek kondominium 29 tingkat di Batu Caves mendapat sokongan daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Sebaliknya JAS, melalui satu kenyataan bertarikh 24 Januari 2007, jelas tidak menyokong projek yang dimajukan oleh Dolomite Industries Company Sdn Bhd itu.

Bagaimanapun pemaju projek tersebut tetap berdegil meneruskan pembangunan tanpa mengambil kira pendirian JAS, lapor Selangorku.

Demikian kata Pengerusi Jawatankuada Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar negeri, Elizabeth Wong dalam sidang medianya di lobi bangunan Annex Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

“JAS tidak pernah keluarkan surat sokongan seperti yang didakwa Menteri Perumahan dalam laporan Malaysiakini bertajuk “Chor: Dolomite kemuka penyelesaian kejuruteraan” 19 November 2012 lalu,” kata Elizabeth.

Elizabeth turut menunjukkan laporan JAS yang ditandatangani Pengarah JAS Negeri Selangor, Rosli Zul yang jelas tidak menyokong pembangunan tersebut memandangkan ianya boleh menimbulkan masalah tanah runtuh.

Elizabeth juga memberitahu sehingga kini, sembilan blok bangunan komersil projek itu telah disiapkan tetapi belum diduduki kerana masih belum mendapat Sijil Siap dan Pematuhan (CCC).

Terdahulu, Majlis Perbandaran Selanyang ketika era pentadbiran Umno-BN telah memberi kebenaran merancang kepada projek yang terletak di kira-kira 180 meter dari Kuil Mahamariamman, Batu Caves.

Bagaimanapun projek itu menerima tentangan masyarakat Hindu yang bimbang ia akan menjejaskan struktur tanah Batu Caves yang merupakan tempat ibadat mereka.

harakah/-

Penemuan gas: Royalti Sarawak wajar dinaik 20%

15 Muharram 1433H. [MOD] -Arifiriazul menunjukkan keratan akhbar mengenai penemuan terbaru simpanan gas di perairan Miri.

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Sarawak bersyukur dengan penemuan terbaru simpanan gas (gas reserve) di perairan Miri oleh Petronas baru-baru ini.

Penemuan gas di lapangan Kuang Utara dan Tukau Timur itu dianggarkan mempunyai simpanan gas sebanyak 4.4 TSCF (trillion standard cubic feet).

“Penemuan terbaru ini menunjukkan Sarawak ialah negeri yang kaya dengan hasil asli terutama hasil minyak dan gas,” kata Ketuanya, Mohd Arifiriazul Paijo.


Justeru, ujarnya hasil gas itu hendaklah dimanfaatkan untuk kemajuan dan kesejahteraan rakyat Sarawak, sesuai dengan tuntutan Islam untuk sesuatu hasil hendaklah dibelanjakan untuk negeri tersebut sebelum dipindahkan kepada kerajaan pusat.

Tambahnya, fokus utama hendaklah diberikan kepada pembangunan infrastruktur asas seperti lebuhraya, kemudahan air bersih dan elektrik di seluruh Sarawak serta program-program mensifarkan kemiskinan di kalangan rakyat Sarawak.

“Kami menganggarkan pendapatan sebanyak RM43 billion sepanjang operasi pengeluaran gas daripada dua lapangan ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, dengan menganggarkan operasi pengeluaran selama 20 tahun, hasil tahunan daripada penemuan terbaru ini ialah RM2.16 billion setahun.

“Kami meneruskan tuntutan 20% royalti daripada hasil pendapatan tersebut yang dianggarkan RM430 juta setahun bermula daripada tahun pengeluaran pertama,” ujarnya lagi.


Dengan jumlah royalti tahunan sebesar itu, katanya kemiskinan di Sarawak dengan kadar 5.3% mampu disifarkan sepenuhnya hanya dalam masa setahun.

Dalam masa yang sama, kata beliau sekiranya keseluruhan hasil daripada 20% royalti gas ini dijumlahkan untuk 20 tahun operasinya, kerajaan negeri akan memperoleh hampir RM9 bilion yang dianggarkan mampu membina sekitar 60,000 buah rumah mampu milik untuk rakyat Sarawak yang memerlukan.


Sehubungan itu, katanya Kerajaan Negeri Sarawak hendaklah sedar bahawa hasil minyak dan gas Sarawak ialah milik rakyat Sarawak dan hendaklah dikembalikan kepada rakyat Sarawak.

“Hasil royalti 20% selaras dengan tuntutan NGO R dan Pakatan Rakyat ini hendaklah disokong oleh kerajaan negeri demi kesejahteraan rakyat Sarawak.

“Janganlah berslogan juara rakyat tetapi tidak mahu membela nasib rakyat sendiri,” katanya lagi.

harakah/-

Remaja nekad redah api

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Remaja redah api
Anggota bomba dibantu penduduk kampung berusaha untuk memadamkan kebakaran, semalam. Gambar kecil : Nurul Syafikah
 
TELUK INTAN - “Walaupun bahaya dan boleh membawa kecederaan serius, saya nekad masuk semula ke dalam rumah untuk menyelamatkan sijl-sijil penting milik saya,” kata Nurul Syafikah Ahmad, 16, salah seorang anak mangsa kebakaran sebuah rumah di Kampung Sungai Nibong, di sini, semalam.

Katanya, dia bertindak nekad walaupun menyedari api marak ketika itu demi menyelamatnya dokumen penting miliknya.

Menurutnya, antara sijil yang bermakna buat dirinya adalah sijil Malaysian Book Of Records (MBO) untuk projek yang dibuatnya bersama rakan sekelas bagi acara Berjalan 10,000 langkah dan acara senamrobik 1 Malaysia ketika di sekolah kebangsaan dahulu.

“Saya tahu keadaan ketika itu amat membahayakan sehingga boleh menyebabkan kecederaan serius. Saya sanggup masuk semula ke dalam rumah walaupun api marak ketika itu untuk menyelamatkan sijil-sijil penting milik saya.

“Walaupun kehilangan tempat berteduh, saya bersyukur kerana kesemua ahli keluarga selamat dalam kebakaran yang memusnahkan keseluruhan rumah papan itu,”
katanya.

Pada kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, lapan sekeluarga tinggal sehelai sepinggang selepas kediaman mereka hangus dalam kebakaran.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Teluk Intan, Hairam Kasran berkata, dua jentera bomba bersama tujuh anggota telah dikerahkan ke tempat kejadian dalam usaha untuk memadam kebakaran.

Hairam berkata, pihaknya mengambil masa kira-kira setengah jam untuk mengawal dan memadam keseluruhan kebakaran tersebut.

“Tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan manakala punca kebakaran dan juga jumlah kerugian masih dalam siasatan kami,” katanya.

Sementara itu, sepupu Nurul Syafiqah, Norhayati Jamaluddin, 27, berkata, sebelum kejadian, mereka sekeluarga sedang berehat di tingkat atas rumah sambil menonton televisyen.

Menurutnya, dia terhidu bau getah terbakar datang dari arah belakang rumah sebelum api marak dari arah belakang rumah secara tiba-tiba.

Menurutnya, terkejut dengan keadaan itu, dia menjerit meminta semua keluar dari sambil mendukung anaknya berusia dua tahun.

“Api yang marak begitu cepat sehingga kami sekeluarga tidak dapat berbuat apa-apa kerana bimbangkan keselamatan kami.

“Semua harta benda termasuk barangan elektrik, barangan perabot dan semua dokumen penting hangus sekelip mata malah anjung rumah kami ini pun baru sahaja diubahsuai dengan harga RM20,000,” katanya.

Kejadian itu turut menarik perhatian beberapa ahli politik, pegawai-pegawai kerajaan dan ahli pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tampil dan menghulurkan bantuan berupa wang tunai kepada mangsa kebakaran.

sinar/-

Salon: Kepentingan semua pihak diambil kira - Exco

15 Muharram 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU: Kerajaan negeri mengutamakan kepentingan semua pihak termasuk peniaga, pelanggan dan orang awam berkaitan isu kedai gunting lain jantina (uniseks).

“Hari ini sesi penerangan dan perbincangan dalam keadaan yang amat harmonis dan amat baik bertujuan mencari jalan penyelesaian terbaik antara semua pihak berkaitan kedai gunting rambut.

“Ini kerana ia ada kaitan dengan dasar kerajaan negeri. Kami menerima beberapa cadangan daripada kedua-dua pertubuhan masyarakat Cina.

“Dan dengan penuh gembira dan suci hati kami akan membawa cadangan dibincang dalam mesyuarat Exco tidak lama lagi,” kata anggota Exco Datuk Takiyuddin Hassan.

Hari ini berlangsung pertemuan kerajaan negeri bersama Gabungan Pertubuhan Tiong Hwa Kelantan dan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Kelantan berkaitan isu kedai gunting lain jantina.

Kedua-dua NGO terbabit disertai seramai 10 wakil termasuk seorang wanita. Pertemuan diadakan di Pejabat Menteri Besar. Selepas pertemuan mereka turut menemui Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Turut hadir pada pertemuan terbabit anggota Exco, Datuk Dr Muhammad Fadzli Hassan dan pegawai hubungan kaum Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Chia Chua Lay dan Guan Seng.

Sebelum ini seorang pengurus kedai gunting, Ong Lee Ting mendakwa terpaksa membayar saman dikeluarkan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI) kerana pekerja wanita bukan Islam di premisnya menggunting rambut pelanggan lelaki bukan Islam.

Bercakap kepada pemberita selepas itu Takiyuddin berkata, cadangan dikemukakan kedua-dua NGO terbabit begitu baik dan boleh membantu kerajaan menyelesaikan isu berkenaan.

“Saya yakin kerajaan akan membuat satu keputusan tidak lama lagi dengan mengutamakan semua pihak.

“Jadi saya tidak berhasrat untuk sebut cadangan itu kerana pertemuan diadakan secara tertutup, InsyaAllah akan dibincang dalam mesyuarat Exco dalam masa terdekat,” ujarnya.

Ditanya pemberita, kata beliau cadangan itu lebih daripada tiga perkara.

Menurutnya beliau memberi jaminan cadangan tersebut akan dipertimbangkan dengan cara terbaik oleh kerajaan.

“Isu ini akan selesai dalam masa terdekat. Kita telah banyak menyelesaikan perbagai isu berbangkit termasuk isu bekalan air.

“Dalam isu ini saya optimis boleh selesai dengan cara terbaik. Cadangan itu boleh jadi terima sepenuhnya atau ada ubah suai, jadi kalau ada masalah kita boleh bincang balik.  Perbincangan ini tidak terhenti setakat ini sahaja,” ujarnya lagi.

Beliau juga berkata, perkara yang berkait dengan undang-undang, ada kaedahnya yang boleh diselesaikan termasuk melalui budi bicara.

harakah/-

Salon: Kepentingan semua pihak diambil kira - Exco

15 Muharram 1433H. [MOD] -


KOTA BHARU: Kerajaan negeri mengutamakan kepentingan semua pihak termasuk peniaga, pelanggan dan orang awam berkaitan isu kedai gunting lain jantina (uniseks).

“Hari ini sesi penerangan dan perbincangan dalam keadaan yang amat harmonis dan amat baik bertujuan mencari jalan penyelesaian terbaik antara semua pihak berkaitan kedai gunting rambut.

“Ini kerana ia ada kaitan dengan dasar kerajaan negeri. Kami menerima beberapa cadangan daripada kedua-dua pertubuhan masyarakat Cina.

“Dan dengan penuh gembira dan suci hati kami akan membawa cadangan dibincang dalam mesyuarat Exco tidak lama lagi,” kata anggota Exco Datuk Takiyuddin Hassan.

Hari ini berlangsung pertemuan kerajaan negeri bersama Gabungan Pertubuhan Tiong Hwa Kelantan dan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Kelantan berkaitan isu kedai gunting lain jantina.

Kedua-dua NGO terbabit disertai seramai 10 wakil termasuk seorang wanita. Pertemuan diadakan di Pejabat Menteri Besar. Selepas pertemuan mereka turut menemui Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Turut hadir pada pertemuan terbabit anggota Exco, Datuk Dr Muhammad Fadzli Hassan dan pegawai hubungan kaum Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Chia Chua Lay dan Guan Seng.

Sebelum ini seorang pengurus kedai gunting, Ong Lee Ting mendakwa terpaksa membayar saman dikeluarkan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI) kerana pekerja wanita bukan Islam di premisnya menggunting rambut pelanggan lelaki bukan Islam.

Bercakap kepada pemberita selepas itu Takiyuddin berkata, cadangan dikemukakan kedua-dua NGO terbabit begitu baik dan boleh membantu kerajaan menyelesaikan isu berkenaan.

“Saya yakin kerajaan akan membuat satu keputusan tidak lama lagi dengan mengutamakan semua pihak.

“Jadi saya tidak berhasrat untuk sebut cadangan itu kerana pertemuan diadakan secara tertutup, InsyaAllah akan dibincang dalam mesyuarat Exco dalam masa terdekat,” ujarnya.

Ditanya pemberita, kata beliau cadangan itu lebih daripada tiga perkara.

Menurutnya beliau memberi jaminan cadangan tersebut akan dipertimbangkan dengan cara terbaik oleh kerajaan.

“Isu ini akan selesai dalam masa terdekat. Kita telah banyak menyelesaikan perbagai isu berbangkit termasuk isu bekalan air.

“Dalam isu ini saya optimis boleh selesai dengan cara terbaik. Cadangan itu boleh jadi terima sepenuhnya atau ada ubah suai, jadi kalau ada masalah kita boleh bincang balik.  Perbincangan ini tidak terhenti setakat ini sahaja,” ujarnya lagi.

Beliau juga berkata, perkara yang berkait dengan undang-undang, ada kaedahnya yang boleh diselesaikan termasuk melalui budi bicara.

harakah/-

Treler muatan kari meletup

Treler muatan kari meletup
15 Muharram 1433H. [MOD] -
 
Keadaan treler muatan serbuk kari yang musnah dalam kejadian kebakaran, kelmarin.
 
IPOH - Pemandu dan kelindan treler yang membawa muatan serbuk kari bernasib baik apabila mereka berjaya menyelamatkan diri apabila kenderaan yang mereka naiki meletup dan terbakar dalam kejadian yang berlaku di Kilometer 386.9 Lebuh Raya Utara Selatan (Plus) (arah utara) malam kelmarin.
Kelindan treler berkenaan, S Rammurthy, 29, berkata dalam kejadian yang berlaku jam 10.50 malam itu, dia dan pemandu dikenali P Mohandass, 22, terpaksa memberhentikan kenderaan selepas dikejutkan dengan dentuman kuat dari arah belakang treler.

Katanya, apabila memberhentikan treler tersebut mereka mendapati bahagian tayar belakang sedang terbakar dan merebak ke muatan.

“Beberapa pengguna lebuh raya serta pemandu lori turut memberhentikan kenderaan mereka untuk membantu kami memadamkan kebakaran.

“Selepas usaha untuk memadam kebakaran menemui jalan buntu, kami segera menghubungi bomba dan penyelamat untuk mendapatkan bantuan,” katanya.

Rammurthy berkata, dia bersama Mohandass memulakan perjalanan kira-kira 9.00 malam dari Selayang, Selangor menuju ke Ipoh untuk menghantar muatan serbuk kari.

Sementara itu, jurucakap bomba dan penyelamat Tanjung Malim ketika dihubungi, berkata pihaknya menerima panggilan 11.15 malam kelmarin sebelum tiba 20 minit kemudian di lokasi kejadian bersama sebuah jentera termasuk lima anggota dari balai bomba dan penyelamat Slim River.

Beliau berkata, sebaik tiba, kepala treler berkenaan sudah dipisahkan dari muatan manakala, pemandu dan kelindan treler berkenaan berjaya menyelamatkan diri dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Kami mengakui sukar memadam kebakaran akibat asap tebal selain serbuk kari yang memasuki mata dan hidup anggota yang bertugas,” katanya.

Tambahnya, api berjaya dikawal sepenuhnya lebih kurang jam 6.30 pagi semalam selepas lapan jam anggota bomba dan penyelamat berusaha memadam kebakaran.

sinar/-

Setahun teman isteri tercinta

Setahun teman isteri tercinta15 Muharram 1433H. [MOD] -

Lan ketika menemani isterinya di wad D1 Hospital Taiping. Dia telah menggantung sepanduk dan belon sebagai tanda genap setahun Noor Ainon menerima rawatan di wad.
 
TAIPING – Demi kasih kepada isteri, bekas Pengurus Cawangan Pos Laju Taiping, Lan Yoep Noordin, 59 sanggup meluangkan masa selama 18 jam sehari menjaga dan menemani isterinya yang terlantar di Hospital Taiping, di sini, sejak setahun lalu.

Lan berkata, semenjak isterinya, Noor Ainon Mohd Saaid, 53 disahkan lumpuh, kehidupannya bersama tiga anak berusia 20, 25 dan 27 tahun banyak dihabiskan di wad hospital berkenaan.

Menceritakan keadaan Noor Ainon, Lan memaklumkan, kini isterinya hanya mampu untuk menggerakkan mata untuk berhubung dan tidak kira apa juga keadaan, mereka sekeluarga tetap setia menemaninya sebagai pendorong semangat.

"Hari ini (semalam) genap setahun isteri saya berada di wad dan saya telah gantung sepanduk serta belon sebagai tanda peringatan ulang tahun pertama dia berada di hospital.

"Jujurnya ia bukan satu tanda kegembiraan buat kami tetapi membawa makna sebaliknya. Saya tidak akan bawa Noor Ainon pulang selagi tidak yakin dengan tahap kesihatannya," katanya ketika ditemui, semalam.

Menurutnya, Noor Ainon disahkan lumpuh kerana mengalami pendarahan selepas menjalani satu pembedahan tiriod di Hospital Taiping dan mereka sekeluarga menerima takdir itu secara terbuka.

Dalam pada itu, Lan mengakui agak terkilan dengan kelalaian petugas hospital yang didakwa cuai ketika melaksanakan pemeriksaan susulan.

"Akibat pendarahan dan komplikasi berkenaan, isteri saya terpaksa melalui satu lagi pembedahan. Selepas itu dia mula tidak sedarkan diri serta terpaksa ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU).

"Kini dia boleh gerakkan mata namun tidak pasti dapat melihat atau tidak. Kami sekeluarga masih menunggu maklum balas pihak hospital berkenaan isu ini," jelasnya.

Dia serta keluarga yang kini menetap di Regat Desa Jaya, Taman Desa Jaya 4, Kamunting masih berharap untuk melihat Noor Ainon pulih seperti sedia kala dan masih boleh bersabar sehingga kini.

"Bagaimanapun, jika tidak ada sebarang maklum balas berkenaan kes yang menimpa isteri saya ini dalam tempoh masa tertentu, saya akan ambil tindakan susulan bagi menuntut keadilan," katanya.

Sementara itu, Pengarah Hospital Taiping, Dr Mohd Yassim Abdul Rahman yang dihubungi menjelaskan bahawa beliau sedia maklum tentang perkara itu dan sepanjang tempoh berkenaan Hospital Taiping memberikan rawatan bersesuaian untuk pemulihan.

"Selain rawatan hospital, kami turut berusaha mendapatkan rawatan luar dalam usaha mengubati isterinya.

"Berhubung dakwaan petugas hospital ini lalai serta melakukan kecuaian, buat masa ini siasatan di peringkat kementerian telah selesai dan sejumlah bayaran akan diberikan kepada pesakit. Namun amaun sebenar belum diketahui," jelas beliau.

sinar/-

Pengundi luar negara: SPR tidak tepati janji

15 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak menepati janjinya untuk memberi peluang kepada pengundi-pengundi luar negara mengundi pada pilihan raya umum ke-13 yang boleh berlaku bila-bila masa sahaja.

Menurut Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh, SPR sepatutnya membentangkan 'statute paper' dan menteri seharusnya memaklumkan kepada parlimen berkenaan pindaan Peraturan Pengurusan Perjalanan Pilihan Raya.

"Malangnya ia tidak ada, sedangkan hari ini adalah sidang parlimen terakhir sebelum pilihan raya yang dijangka berlaku pada bila-bila masa," katanya kecewa.

Jelas Fuziah, sewaktu SPR berjumpa ahli-ahli Parlimen mereka mengatakan kertas tersebut akan dibentangkan pada sidang parlimen kali ini.

"SPR telah menafikan hak rakyat yang berada di luar negara untuk mengundi," katanya.

Turut bersama dalam sidang media ini, Ahli Parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahamud.

Sementara itu Ahli Parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli berkata, perkara ini sudah diputuskan dalam Jawatankuasa Penambahbaikan Pilihan Raya (PAC) yang dibentangkan pada April lepas.

Malah katanya, perkara ini tidak melibatkan perlembagaan dan ianya hanya peraturan di bawah kuasa SPR sahaja.

"Jadi kita beranggapan setelah jaminan diberi dan diputuskan dalam PAC, ianya akan dibentangkan. Tetapi sampai hari ini tidak ada satu pindaan, maka statusnya sama.

"Jadi tidak ada kemajuan baik pulih dan penambahbaikan pilihan raya seperti mana yang kita minta," katanya dalam sidang media.

Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw meminta SPR menjelaskan mengapa mereka tidak dapat menunaikan janji untuk membuat pindaan tersebut dalam sidang parlimen kali ini.

"Apa sebab musababnya, adakah SPR akan bentang pada Mac 2013 nanti?" tegasnya.  

harakah/-

Kubur dalam hutan sawit

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Kubur dalam hutan sawit
Penduduk menunjukkan sebahagian batu nisan yang rosak.
Kubur dalam hutan sawit
Penduduk menunjukkan tanah perkuburan di ladang kelapa sawit.
 
SELINSING - Ruang terhad dan persekitaran menyedihkan!  Itulah realiti tapak perkuburan tanah perkuburan ‘terpencil’  di  kawasan Ladang Sawit Eng Thye, Kuala Gula di sini.

Sudahlah lokasinya jauh dari penempatan penduduk,  keluasan tanah kubur kurang satu hektar terbiar dikelilingi ‘hutan’ sawit .

Tanah perkuburan ihsan seorang penduduk asal berbangsa Jawa yang mewakafkan tanahnya untuk kegunaan penduduk Kampung Nelayan Kuala Gula sejak 60 tahun dahulu kini sesak.

Wakil penduduk, Razak Md Desa,45, berkata, 500 penduduk menuntut Kerajaan Negeri menyediakan tapak perkuburan baru menggantikan tapak perkuburan tersebut yang jauh dan sukar dikunjungi penduduk.
Menurutnya, pihaknya sudah mengemukakan permohonan mendapatkan tapak tanah perkuburan baru melalui pelbagai saluran sejak 25 tahun dahulu, bagaimanapun sehingga kini tiada tindakan susulan diambil.

“Sejak 60 tahun dahulu, kami terpaksa menanam jenazah keluarga kami di kawasan tanah perkuburan yang jauh dari penempatan dan terletak di tengah-tengah ladang sawit.

“Lebih mengecewakan, penduduk yang hendak menziarahi pusara keluarga terpaksa meminta izin daripada pengurusan ladang untuk pergi ke tapak perkuburan dan tidak dibenarkan membawa cangkul disebabkan bimbang hasil sawit mereka dicuri,” katanya kepada  Sinar Harian, semalam.

Beliau berkata demikian selepas mengetuai lebih 20 penduduk kampung mengadakan perhimpunan aman menuntut janji penganugerahan tapak tanah perkuburan baru di kampung mereka ditunaikan.
 
Macam kubur tinggal

Razak berkata, tuntutan mendapatkan tapak tanah kubur baru penting memandangkan bilangan penduduk kampung kini mencecah 700 orang dan dijangka bertambah pada masa hadapan.

Menurutnya, tapak tanah perkuburan Islam baru di Kuala Gula dijangka turut memberi manfaat kepada lebih 300 penduduk yang tinggal dan bekerja di Ladang Chersonese, Alor Pongsu.

“Keadaan tapak perkuburan sedia ada terlalu terpencil dan menyeramkan menyebabkan penduduk jarang mengunjunginya kecuali pada hari perayaan.

“Keadaan itu turut menyebabkan terdapat sebahagian penduduk kampung mengambil keputusan menanam jenazah keluarga mereka di kawasan lebih jauh sehingga ke Kuala Kurau dan Alor Pongsu yang terletak lebih 15 kilometer dari kampung.

“Tuntutan penduduk bukanlah melampau, cukuplah sekiranya tapak baru yang diluluskan dekat dengan kawasan kampung dan memudahkan kami untuk datang menziarah,” katanya.

Seorang lagi penduduk, Wahab Arop, 51, berkata, keadaan tanah perkuburan sedia ada amat menyedihkan apabila sebahagian besar batu nisan rosak akibat dilanggar binatang seperti babi hutan dan lembu.

Menurutnya, selain batu nisan yang rosak, kawasan perkuburan itu turut dicemari dengan najis lembu seolah-olah berkeadaan ‘kubur tinggal’ apabila tiada usaha penyelenggaraan dan membaik pulih tapak berkenaan walaupun ianya tapak perkuburan utama penduduk.

“Sebelum ini, penduduk turut memohon pembinaan pagar di keliling tapak perkuburan itu bagi mengelakkan serangan binatang buas dan meminta kemudahan jalan untuk ke lokasi berkenaan dinaik taraf demi kemudahan kami.

“Namun, sehingga kini kami tidak menerima sebarang maklum balas daripada Kerajaan Negeri dan wakil rakyat terdahulu dan terpaksa membiarkan tanah kubur seperti sedia ada disebabkan kami juga tidak mampu untuk membiayai kos membaik pulih,” katanya.

Kecewa kampung terpinggir

Bagi nelayan, Rosdi Che Ros,42, pula, penduduk kampung kecewa dengan sikap Kerajaan Negeri meminggirkan keperluan mereka di kampung itu apabila permohonan untuk memperbesarkan masjid juga turut diketepikan sehingga kini.

Menurutnya, keadaan masjid sedia ada kini semakin sesak sehingga menyebabkan sebahagian penduduk terpaksa menunaikan solat Jumaat di masjid terletak di kawasan lebih jauh.

“Bagaimana Kerajaan Negeri boleh meluluskan perlaksanaan projek akuakultur di Pulau Gula seluas 320 hektar, tetapi permohonan penduduk untuk mendapatkan tanah kubur dan menaik taraf masjid sering diketepikan.

“Di sebalik usaha Kerajaan Negeri mewartakan Kuala Gula sebagai kawasan eko-pelancongan yang menjadi tumpuan masyarakat dunia, sejauh mana usaha mereka menaik taraf pembangunan di sini agar selari dengan keperluan semasa.

“Kami tidak mahu sekadar ditaburi janji kosong dan menggesa permohonan kami diberi pertimbangkan serius memandangkan majoriti penduduk merupakan penyokong Barisan Nasional(BN),” katanya.
 
Adun minta kerajaan prihatin

Dalam pada itu, Ahli Dewan Undangan Negeri(Adun) Selinsing, Husin Din ketika dihubungi menggesa perkara ini diberi keutamaan segera oleh Kerajaan Negeri dan Pejabat Daerah dan Tanah(PDT) Kerian memandangkan isu tanah kubur merupakan keperluan utama penduduk.

“Saya maklum mengenai isu ini, namun saya tidak dapat berbuat apa-apa memandangkan fungsi wakil rakyat parti pembangkang dipinggirkan sehinggakan kami tidak dibenarkan menghadiri mesyuarat majlis tindakan daerah.

“Sekiranya kami tidak dijemput, bagaimana kami hendak menyalurkan permasalahan rakyat kepada Kerajaan Negeri? Lebih-lebih lagi Kerajaan Negeri sedia ada ditadbir oleh Barisan Nasional(BN).
“Justeru, kami ketandusan saluran dan sekadar mengharapkan sidang Dewan Undangan Negeri(Dun) untuk mengemukakan permasalahan rakyat,” katanya.

Sementara itu, Ketua Umno Bahagian Bagan Serai, Datuk Zaili Cha berkata, Kerajaan Negeri melalui pentadbiran daerah Kerian sememangnya memandang serius permohonan penduduk kampung untuk mendapatkan tanah perkuburan baru memandangkan tapak perkuburan sedia ada dikenal pasti tidak sesuai.
Bagaimanapun, Kerajaan Negeri masih dalam proses mencari tapak sesuai bagi tujuan itu susulan beberapa lokasi yang dicadangkan sebelum ini memerlukan kos pembayaran pampasan yang amat tinggi.

“Baru-baru ini, Kerajaan Negeri mengenal pasti sebidang tanah dengan keluasan enam hektar yang terletak bersebelahan bangunan Klinik Komuniti Kuala Gula dianggap sesuai untuk dijadikan tapak perkuburan baru.
“Bagaimanapun, kami tengah menunggu laporan pengesahan nilai harga tanah itu daripada jurunilai bagi membolehkan perbincangan lanjut dibuat dengan pemilik tanah, syarikat Sime Darby.

“Sekiranya rundingan dengan syarikat berkenaan mendapat hasil positif, Kerajaan Negeri akan memikirkan cara untuk mendapatkan dana bagi membiayai kos pembayaran pampasan kepada tuan tanah,” katanya.

Zaili meminta penduduk kampung bersabar dan menegaskan perkara ini sudah berada dalam pengetahuan Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

“Dalam lawatan Menteri Besar ke Kuala Gula pada Jun lalu, beliau sendiri memberi jaminan kepada penduduk kampung untuk menyelesaikan tuntutan tapak perkuburan baru dan proses rundingan dengan Sime Darby kini di peringkat lebih serius.

“Justeru, saya meminta perkara ini tidak dipolitikkan memandangkan ianya tidak boleh diselesaikan dalam masa singkat,” katanya.

sinar/-

Umno sekarang bersatu semasa nyanyi lagu Umno

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Muhyiddin dan Najib telah mengulangi keyakinan mereka yang UMNO dan ahli-ahlinya telah kembali bersatu padu terutamanya dalam menghadapi PRU yang hampir tiba ini. Mereka berdua berkata yang UMNO sudah bersedia untuk melalui peperangan menghadapi parti-parti pembangkang dengan perpaduan yang sangat kuat di kalangan ahli-ahli UMNO di setiap peringkat.

Tetapi saya dan ramai yang lain mengatakan yang UMNO berpecah-belah dan amat payah untuk diperbaiki. Tetapi apabila saya melihat melalui kaca TV pagi ini saya nampak perpaduan itu memang ada dan mereka sedang bersatu. Mereka bersatu di hadapan Presiden mereka dengan mengiyakan semua pertanyaan Presiden mereka itu dari rostrum yang tinggi di Dewan Merdeka yang hebat itu. Waktu saya menulis ini Presiden UMNO itu masih berucap dan mencemuh pembangkang yang beliau amat takuti itu.

TETAPI mereka bersatu hanya semasa menyanyikan lagu UMNO sahaja tetapi mereka balik berpecah-pecah selepas itu. Jadi jika Najib dan Muhyiddin berkata yang UMNO bersatu, saya amat bersetuju. Tetapi apa yang tidak diakui oleh kedua-dua pemimpin ini UMNO hanya bersatu buat seketika sahaja, iaitu semasa menyanyikan lagu UMNO sahaja.

Saya telah terlihat dua tiga orang sahabat saya yang berada di dalam Dewan Merdeka pagi tadi sambil menyanyikan lagu UMNO bersama ribuan yang lain semasa perasmian Perhimpunan Agung parti itu pagi tadi. Kebetulan salah saorang dari mereka telah menghantar sms kepada saya mengajak saya minum kopi malam ini di Kuala Lumpur atau di Petaling Jaya.

Saya pun menjawab dengan gurauan, “wah, bersemangat betul nampaknya menyanyi lagu UMNO tadi. I nampak you nyanyi dengan ribuan perwakilan.” Rakan saya itu menjawab pantas, “Gitulah boss, dah kita diminta menyanyi, kita nyanyilah, setidak-tidaknya ada juga waktunya kita orang bersatu. Masa-masa yang lain semuanya berpecah. Masa nyanyi lagu UMNO itu sahajalah kami dapat bersatu. Cukuplah tu, kan?” katanya kepada saya melalui sms beliau sedang beliau mendengar ucapan bergegar-gegar Presidennya itunya itu.

Walaubagaimana pun saya tidak dapat menerima jemputan minum bersama beliau kerana saya terpaksa memenuhi jemputan berceramah di Tambun, katanya saya berceramah dengan Rafizi Ramli malam ini. Saya tidak nampak yang UMNO sudah bersatu kerana penyatuan yang diusahakan oleh parti itu adalah berdasarkan kepada asas yang amat remeh dan lemah.

UMNO sedar yang masalah besar yang akan dihadapi oleh UMNO ialah masalah sabotaj terhadap calon-calon yang sememangnya menjadi budaya UMNO sekarang ini. Itu sebabnya Dr Mahathir terpaksa melakukan ‘initiative’ untuk memanggil pemimpin-pemimpin bahagian untuk melakukan ikrar dan bai’ah supaya tidak melakukan sabotaj terhadap parti dalam pilihanraya ini. Itu menunjukkan yang beliau sendiri yakin yang tindakan mensabotaj calon parti sendiri itu adalah budaya yang berkembang pesat dalam UMNO.

Bagaimana hendak mengadakan pilihanraya yang mana ahli-ahli UMNO tidak akan mensabotaj partinya kerana keadaan parti itu sekarang terlalu rumit untuk diselesaikan dengan baik. Keadaan dan budaya buruk yang sedang berlaku ini sebenarnya sudah berlaku terlalu lama kerana pimpinan parti itu tidak mengambil indah terhadap isu ini semasa ia masih belum pesat berkembang. Pimpinan selama ini mengambil kebaikan rakyat sebagai kelemahan dan mereka menyangka yang keadaan ini tidaklah sampai ke tahap seperti sekarang ini.

UMNO merupakan parti yang tidak serius untuk menangani masalah semasa masalah itu masih kecil. Seperti penyakit ketagihan rasuah yang sedang dilakukan oleh pimpinan UMNO, mensabotaj parti juga merupakan budaya yang sudah diketagihi oleh mereka yang tidak berpuas hati terhadap isu-isu besar dan tidak bersetuju dengan calon-calon yang diturunkan oleh parti dalam pilihanraya dulu dan yang akan datang. Tindakan mensabotaj parti itu sudah tidak dirasakan apa-apa oleh pensabotaj ini kerana ia sudah menjadi perkara biasa.

Bagaimana pun kita tunggulah kesudahan kepada Perhimpunan Agung parti ini Sabtu depan. Ia tentunya merupakan perhimpunan yang sarat dengan isu-isu besar tetapi oleh kerana perwakilan telah di tentukan apa yang hendak diucapkan dan apa yang tidak perlu diucapkan di dalam perhimpunan ini,  tidaklah saya ketahui panas mana atau sejuk mana hasil dari perhimpunan yang terakhir sebelum pilihan raya dan juga perhimpunan terakhir UMNO sebagai parti pemerintah, mungkin.

Tetapi yang perlunya kita tahu UMNO tidak akan pulih seperti yang diharapkan oleh pemimpin-pemimpin mereka kerana keretakan dalam parti itu serius dan merbahaya. Tetapi ahli-ahlinya tidak merasakan apa apa bahaya yang akan dihadapi oleh UMNO. Ramai di antara perwakilan dan pemerhati akan dijumpai di pusat-pusat karaoke di bandaraya sehari dua ini kerana inilah budaya ahli-ahli parti orang Islam ini setiap tahun semasa Perhimpunan Agungnya itu.

harakah/-

Wanita Malaysia berkerjaya, mudah ditipu di internet

15 Muharram 1433H. [MOD] -


KUALA LUMPUR - Hubungan keluarga yang renggang, mementingkan kerjaya serta mahu diberi perhatian menjadi antara faktor utama wanita di negara ini mudah terjebak dalam penipuan internet yang melibatkan kerugian RM50 juta pada 2011.
  
Anggota Majlis Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) Mohd Azmi Abdul Hamid berkata perhatian serius perlu diberikan terhadap bahaya kes penipuan dalam internet terhadap wanita dan masyarakat tidak boleh memandang remeh perkara itu.

Justeru, beliau mencadangkan supaya badan bukan kerajaan mengambil inisiatif dengan menubuhkan kaunter perkhidmatan aduan awam sekiranya berlaku kes penipuan tersebut.
  
"Gadis zaman sekarang tidak rapat dengan keluarga atau golongan yang lebih tua untuk membincangkan masalah dan pentingkan kerjaya jadi mereka lebih suka mencari jalan penyelesaian sendiri dan ini adalah punca berlakunya jenayah ini," katanya kepada Bernama.
  
Menurut laporan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, seramai 1,436 wanita tempatan terjerat dengan pujukan warga Afrika yang mengakibatkan kerugian RM87.6 juta dalam tempoh tiga tahun terakhir.

Ia meningkat daripada 514 pada 2010 menjadi 671 pada 2011 dengan kerugian mencapai RM20 juta pada 2010, RM50 juta (2011) dan  RM17.6 juta bagi lima bulan pertama tahun ini.
  
Sepanjang Januari hingga Mei tahun ini, 417 wanita tempatan menjadi mangsa kes penipuan melalui laman sosial kemudian memujuk mangsa supaya mengirimkan wang.
  
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Tan Sri Lee Lam Thye pula berkata penipuan internet bukan hanya melibatkan wang namun melibatkan hati dan perasaan kerana golongan wanita berusia 40-an, yang belum berumahtangga serta janda merupakan mangsa yang paling ramai.
  
"Mereka kebanyakannya mempunyai kewangan yang stabil namun kurang menerima perhatian, jika mereka mendapat rakan siber khususnya lelaki yang mengambil berat serta memberi perhatian maka mereka dengan mudahnya akan percaya setiap kata-kata lelaki tersebut," katanya.
  
Seorang broker insurans yang ingin dikenali sebagai Lim , 47, pernah menerima kejutan yang teruk apabila ditipu lebih RM1 juta oleh seorang lelaki Kanada melalui laman sesawang www.match.com pada September tahun lepas.

Lelaki yang dikenali sebagai Kevin Axcel Brown atau Joe berusia 48 tahun mendakwa bekerja sebagai jurutera kimia di Petronas cawangan Terengganu.
  
"Saya telah menyerahkan sebanyak RM1,021,000 kepada Joe tanpa bertemu muka dengannya. Dia mengalami masalah kewangan dan meminta tolong. Dia menceritakan banyak masalah peribadi dan saya berasa simpati," katanya.    
  
Seorang lagi mangsa yang mahu dikenali sebagai Rina, 38, merupakan seorang janda dan memiliki sebuah perniagaan mengalami kerugian RM135,800 kerana ditipu rakan sembang MySpace.
  
Presiden Persatuan Ekonomi, Pengguna dan Keluarga Malaysia (MCAFEA) Dr Jariah Masud pula berpendapat wanita yang selalunya terjebak dengan masalah ini adalah mereka yang tidak banyak bergaul, selalu membuat keputusan sendiri dan tidak mendapatkan nasihat orang lain dalam membuat keputusan.
  
"Mereka ini mudah menerima apa sahaja yang disampaikan oleh orang yang tidak mereka kenali tanpa usul periksa malah tidak memikirkan implikasi serta tidak berfikir panjang, lebih mudah dipengaruhi dengan pujukan emosi.
  
"Ada di kalangan mereka yang terjebak ini mempunyai pendidikan yang tinggi tetapi tidak memiliki kehidupan yang baik serta kurangnya kemahiran kehidupan," katanya.  - Bernama

Askar kutuk Obama

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Foto dimuat naik ke dalam akaun Facebook Dratwa.
Foto dimuat naik ke dalam akaun Facebook Dratwa.
 
TEL AVIV - Seorang pegawai atasan tentera Israel didakwa, mencetuskan isu perkauman selepas memuat naik gambar wajahnya yang dilumuri lumpur dan menggelarnya sebagai 'gaya Obama' ke laman sosial Facebook Tindakan Leftenan Sacha Dratwa, 29, itu dianggap menghina Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan menimbulkan kemarahan rakan Fecebook terutama dari AS.

Laman berkenaan menjadi bualan rakyat AS sekali gus memaksa Dratwa memohon maaf atas sikap keterlaluannya itu.

"Bermuka hitam adalah sangat perkauman dan mungkin ada yang terguris dengan gaya anda," komen seorang daripada rakan Facebooknya.

Sementara itu, sebahagian pengguna rangkaian sosial lain melabelkan tindakan Dratwa sebagai kesilapan kecil dan lebih bodoh daripada sifat perkauman.

Dratwa yang bertanggungjawab sebagai jurucakap dan pengemas kini akaun Twitter rejim, bertindak menyekat masuk akaun Facebook peribadinya dan memberi jawapan bahawa dia bukan individu bersifat perkauman.

"Tolong berhenti menyebarkan fitnah terhadap saya," kata warga Belgium itu. - Mail Online

MyWATCH : Kadar Jenayah Semakin Meningkat, Kerajaan Perlu Bertindak

15 Muharram 1433H. [MOD] -

NGO Malaysian Crime Watch Task Force (MyWATCH) mendakwa statistik Kerajaan Pusat tidak melambangkan realiti sebenar di mana kes-kes jenayah semakin menular sehingga anggota polis menjadi mangsa.

Pengerusinya, R Sri Sanjaven berkata masyarakat kini dibelenggu rasa ketakutan kerana jenayah boleh berlaku tidak mengira waktu dan tempat.

“Kita sekarang dalam keadaan tidak selamat lagi, kejadian kecurian dan pembunuhan semakin meningkat itupun kerajaan mendakwa bahawa negara masih lagi selamat,” katanya di dalam satu sidang media di sini semalam.

Hadir bersama Mantan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang juga penaung MyWatch.

Sebelum ini, Unit Pencegahan Jenayah Pemandu telah mengeluarkan angka yang menunjukkan penurunan indeks jenayah sebanyak 11.1 peratus dari 2010 sehingga tahun lalu, manakala jenayah jalanan menurun 39.7 peratus pada tempoh sama.

Akan tetapi statistik tersebut dipertikaikan Sanjaven yang merujuk kepada kes berprofil tinggi seperti kecurian kereta Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Khalid Abu Bakar yang ketika itu menjawat Ketua Polis Selangor.

Malah juga terdapat cubaan untuk merompak rumah Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye turut Oktober lepas.

Ujar beliau, kerajaan perlu memberi penjelasan dan telus dalam mengumumkan indeks statistik jenayah.

Dalam pada itu, Musa berkata pihak polis dan kerajaan sewajarnya melantik pihak ketiga yang bebas seperti universiti untuk memberikan data statistik jenayah.

Katanya semasa beliau menjadi Ketua Polis Negara, pakar-pakar bebas yang mempunyai pengalaman luas dipanggil bersama untuk membuat kajian berkenaan indeks statistik jenayah.

“Semasa menjadi KPN, kita mendapatkan geran daripada kerajaan untuk Universiti Sains Malaysia (USM) untuk membuat penyelidikan terhadap statistik kadar jenayah dari pihak polis.

“Kajian itu telah dijalankan oleh Professor Sundramorthy, dan program itu sepatutnya terus berjalan sehingga kini,” katanya. -selangorku

Pecat guru: NGO serah memo kepada Jawi

15 Muharram 1433H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: NGO Inisiatif Selamatkan Insan Tertindas (Insan) hari ini menyerahkan memo bantahan kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) berhubung pemecatan seorang kakitangan jabatan itu yang disifatkan sebagai bermotifkan politik.

Koordinator Insan, Mohd Faris Abdullah menyerahkan memorandum tersebut kepada wakil Jawi pada jam 11.30 pagi  tadi, di pejabat Jawi.

Hampir 20 orang menyertai rombongan menyerahkan memorandum tersebut.

Turut serta termasuk Timbalan Pesuruhjaya PAS Wilayah, Ahmad Zamri As'ad Khuzaimi, Ketua Muslimat PAS Wilayah Persekutuan, Nuridah Salleh, Ketua Penerangan Muslimat Wilayah Salbiah Wahab dan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad.

Sebelum ini seorang kakitangan sementara Jawi, Qatrun Nada Latfi, yang bertugas sebagai guru sementara di Labuan telah menerima notis pemecatan sebulan.

Pemecatan itu didakwa ada kiatan dengan tindakan beliau menghadiri menghadiri ceramah Pakatan Rakyat yang disampaikan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 15 September lalu.

Qatrun Nada telah disiasat 22 Oktober lalu dan menerima notis pemecatan yang akan berkuatkusa 1 Disember ini.

Bagaimanapun, notis yang diterima beliau pada 24 Oktober itu tidak menyatakan sebab-sebab pemecatan secara terperinci.

Sebelum pemecatan tersebut, Qatrun Nada menerima panggilan daripada individu yang memperkenalkan diri sebagai orang kuat Umno Labuan pada 9 Oktober lepas.

Dalam panggilan itu, individu berkenaan memberi amaran kepada Qatrun Nada agar tidak terlibat dengan kegiatan politik pembangkang.

Qatrun Nada merupakan seorang guru yang bertugas di Sekolah Rendah Agama Islam Rancha-rancha, Wilayah Persekutuan Labuan.

Beliau dilantik sebagai guru sementara di bawah Jawi.

Beliau merupakan bekas penuntut di Universiti Malaysia Sabah (UMS) Kampus Antarabangsa Labuan.

Beliau juga merupakan bekas Ahli Majlis Perwakilan Pelajar yang terlibat dalam demonstrasi menuntut air bersih di UMS Labuan pada 2009.

harakahdaily/-

120 saman AES, hanya 2 hadir mahkamah

15 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Mahkamah Kuala Lumpur hari ini mengeluarkan lebih 118 waran tangkap kepada pesalah Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) apabila mereka gagal hadir ke mahkamah.

Bagi kes pertama sebanyak 120 saman dikeluarkan dan diarahkan hadir ke mahkamah hari ini tetapi hanya dua orang sahaja yang hadir.

Namun kedua-dua mereka tidak menggunakan khidmat peguam Jawatankuasa Anti Saman Ekor (Kase) dan mengaku salah.

Hakim Mahkamah Majistret Trafik, Noorasyikin Sahat memutuskan kedua-dua mereka perlu membayar denda minimum sebanyak RM300.

Penasihat Undang-Undang Kase, Zulhazmi Shariff  (gambar atas) yang hadir mendengar kes tersebut menjelaskan atas tindakan pelaksanaan AES secara tergesa-gesa menyebabkan rakyat tidak mengetahui apa itu saman AES.

Malah menurut beliau lagi, tindakan saman AES yang mengelirukan itu juga turut memberi beban kepada pengguna jalan raya apatah lagi bila waran tangkap dikeluarkan.

"Pelaksanaan secara tergesa-gesa menyebabkan rakyat tidak tahu apa itu AES dan mereka menjadi mangsa kerakusan kerajaan.

"Rakyat tidak mengetahui apa itu AES menyebabkan kebanyakkan mereka tidak hadir pada hari ini, kerajaan tidak memberikan penjelasan yang lebih terperinci kepada rakyat dan akibatnya semua pihak terbeban," katanya kepada Harakahdaily.

Dalam pada itu, beliau menberitahu Kase tidak mengetahui bahawa terdapat pendakwaan pertama bagi kesalahan AES dan beliau hanya dimaklumkan oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

"Saya telah menemui dua orang penerima saman AES dan ingin membela di mahkamah sebentar tadi, tapi disebabkan mereka tidak mengetahui apa yang ingin kita bantu.

"Jadi kedua-dua mereka memutuskan untuk mengaku salah dan membayar denda tersebut," sambung beliau.

Menurutnya, kes pertama AES yang akan dibawa oleh Kase adalah pada 4 Disember di mahkamah yang sama.

harakahdaily/-

EDISI PECAH LUBANG] Musa Hassan Dakwa Hishamuddin Campurtangan Dalam PDRM

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Bekas IGP tuduh Hisham campurtangan dalam PDRM

Bekas Ketua Polis Negara (IGP) Tan Sri Musa Hassan hari ini mendakwa bahawa pasukan polis semasa di bawah pimpinannya berdepan dengan campurtangan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya, Musa berkata Hishammuddin pernah memberi arahan terus kepada pegawai-pegawai junior dan seorang ketua polis daerah tanpa pengetahuannya.

Oleh itu, katanya, beliau memberitahu Hishammuddin mengenai Seksyen 4 (1) Akta Polis (1967, yang menyatakan bahawa arahan dan kawalan pihak polis adalah oleh IGP dan bukannya menteri.

"Sudah tentu, saya tidak boleh biadap kepadanya kerana (beliau) seorang menteri.

Saya memberitahunya dengan baik. Dia tak suka," kata Musa.

Beliau menjawab soalan media sama ada beliau pernah berdepan dengan halangan daripada Hishammuddin pada zamannya sebagai pegawai tertinggi pasukan polis negara. Musa bersara pada September 2010.

Sidang akhbar diadakan oleh Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), di mana Musa menjadi penaung dan penasihatnya.

Ditanya lagi sama ada Hishammuddin menunjukkan reaksi negatif, Musa menjawab: "Saya fikir begitulah.

Itulah sebabnya (kontrak saya) tidak dilanjutkan." -mk

Ditusuk pemutar skru

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Ditusuk pemutar skru
Jiali bertahan ketika menerima rawatan di hospital Xijing, China.
 
GANSU - Seorang kanak-kanak berjaya diselamatkan selepas sekumpulan doktor berupaya mencabut pemutar skru dari hidungnya di Tianshui, wilayah Gansu, China.

Akhbar tempatan melaporkan, Jiali Gang, 4, dipercayai tergelincir ketika bermain di rumah neneknya.

Menurut ibu mangsa, Jiali dikejarkan ke dua hospital, namun doktor enggan merawatnya kerana berisiko tinggi.

“Saya bergegas ke hospital Xijing untuk mendapatkan rawatan dan keadaan Jiali terlalu tenat ketika itu,“ katanya.

Sementara itu, pakar bedah Yu Qin berkata, dari imbasan x-ray, pemutar skru itu hanya terletak dua hingga tiga milimeter dari bahagian otaknya.

“Dia berisiko mengalami kerosakan sel jangka panjang. Kami berjaya melakukan pembedahan tanpa mengusik bahagian otaknya,” katanya. - Daily Mail

Bayi maut ditimpa durian

15 Muharram 1433H. [MOD] -

Bayi maut ditimpa durian
Mohamad Yusoff Zainal meninggal dunia setelah ditimpa buah durian semasa didukung ibunya.
Bayi maut ditimpa durian
Zainal menunjukkan buah durian yang terkena anaknya di Kampung Badak Mati, Sungai Bakap, kelmarin.
NIBONG TEBAL - Seorang bayi berusia sebulan maut ditimpa durian semasa di dukungan ibunya ketika sedang mengangkat pakaian yang dijemur di ampaian dibelakang rumah mereka dalam kejadian di Kampung Badak Mati, Sungai Bakap, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang itu, ibunya, Samimi Kasmin, 29, membawa bersama Mohamad Yusoff itu keluar bersama, ketika sedang mengutip pakaian, tiba-tiba buah durian gugur mengenai kepala dan bahunya.

Mangsa merupakan anak sulung kepada pasangan Samimi dan Zainal Abedin, 52.
Panik dengan keadaan itu, Samimi merupakan warganegara Indonesia cuba mententeramkan anaknya sebelum menghubungi suaminya yang ketika itu tidak berada dirumah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan, Superitendan Shafien Mamat ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

Menurutnya, buah durian seberat 2.150 kilogram (kg) itu gugur daripada pokok lalu terkena kepala mangsa dan bahunya menyebabkan dia menangis kesakitan.

“Keadaan ini menyebabkan ibu mangsa ketakutan dan dalam masa sama cuba memberikan bantuan dengan menggosok-gosok kepala anaknya itu.

“Samimi kemudiannya bertambah panik selepas mendapati anaknya itu tiba-tiba berhenti menangis dan tidak sedarkan diri sebelum bertindak menghubungi suaminya sejurus selepas itu,” katanya.

Shafien berkata, bayi itu kemudiannya dibawa ke Hospital Sungai Bakap (HSB) untuk mendapatkan rawatan, bagaimanapun dia meninggal dunia kira-kira jam 5 petang, sejam selepas kejadian.

Mayat mangsa kemudian dihantar untuk bedah siasat di Hospital Seberang Jaya untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarganya untuk dikebumikan di tanah perkuburan Islam Masjid Lama Sungai Bakap petang, semalam.

Difahamkan akibat terlalu sedih dan tidak mampu mengawal diri, Samimi dilaporkan pengsan di perkarangan hospital.

metro/-