19 Oktober 2008


Presiden PAS rasmi Seminar Urustadbir Berasas siasah Syar'iyyah

SHAH ALAM, 18 Okt. :- Saya menafikan sekeras-kerasnya kenyataan PAS dilahirkan pecahan dari UMNO, sebenarnya PAS lahir dari mata rantai perjuangan Islam untuk menengakkan syariat Allah. Demikian antara kandungan ucapan Perasmian Presiden PAS, YB. Dato. Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang dalam Seminar Penglibatan PAS dalam Urustadbir Negeri-negeri Pakatan Rakyat berasaskan Siasah Syar'iyyah yang diadakan di sini hari ini.

"Perjuangan menentang pejajah yang diasaskan oleh Dr. Burhanuddin Al Helmi dan tokoh lain dalam keadaan UMNO belum ditubuhkan" Tegas Presiden PAS.


Hadir sama Dato' Kamaruddin Jaafar, Ust Ahmad Awang dan Dato' Haron DinPada kesempatan itu Presiden PAS membentangkan Ucaptama bertajuk : "Perinsip-prinsip Syar'iah dan Amalan di Malaysia dan Pengalaman PAS".


Peserta seminar yang hadir dari seluruh negara.

Pengisian lain dalam program sehari itu membariskan Pembentangan kertas kerja 1 oleh Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS , Dato' Mustaffa Ali berjudul " Pengalaman PAS dalam Barisan Nasional (1973-1978): Analisa Pencapaian PAS ". Kertas kerja ini di ulas oleh Dr. Kamaruzaman Yusof dan Ust. Wan Rahman Abdul Latif.

Bagi kertas kerja 2 bertajuk "Pengalaman PAS dalam Pentadbiran Kerajaan Kelantan 1990 hingga 2004 dibentang oleh YB. Dato' Hj. Abdul Halim Abdul Rahman.

Kertas kerja 3 pula dibentang oleh YB. Dato' Harun Taib berjudul "Siyasah Syar'iyyah Dalam Kerajaan pakatan Rakyat Kedah, Perak dan Selangor" dan pengulasnya ialah YAB Menteri Besar Kedah, Exco Kerajaan Perak, YB. Hj. Mohd Zainuddin, dan Exco Kerajaan Selangor, YB. Ir. Iskandar Abd. Samad

Seminar sehari yang dianjurkan oleh PAS Pusat dengan kerjasama Dewan Pemuda PAS Pusat melibatkan peserta dikalangan AJK Syura Ulama, AJK PAS Pusat, AJK Dewan-dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat Pusat, Ahli-ahli Yang Berhormat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri PAS seluruh negara.

Pembentangan kertas Kerja 1 oleh Dato' Mustaffa Ali

Antara objektif program ialah untuk merintis jalan kepada mewujudkan satu garis panduan kepada anggota-anggota kerajaan daripada PAS terutamanya dalam konteks negeri-negeri Kedah, Perak dan Selangor.

Sessi penggulungan pula akan disempurnakan oleh Timbalan Mursyidul Am PAS, Dat' Dr. Haron Din dan akhirnya akan ditutup oleh Mursyidul Am PAS, YAB Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Misbah nafi salahguna kuasa

Kenyataan akhbar Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Perak, Ustaz Misbahul Munir Bin Masduki
16HB OKT 2008

Dukacita saya melihat dakwaan atau tuduhan yang sebgaja dibuat-buat dan dilemparkan oleh UMNO iaitu oleh YB terhadap saya pada hari ini dengan melaporkan pada Badan Pencegah Rasuah kononnya saya telah menyalahgunakan kuasa.

Sayugia diingatkan bahawa tindakan itu hanya sekadar satu gimik politik murahan Umno, khususnya untuk mencari apa jua kesilapan (jika ada) dilakukan Pakatan Rakyat hatta sebesar zarah sekalipun, jika boleh dimanipulasikan untuk kepentingan diri.

Ia dibuat sekadar untuk menunjukkan beliau tidak berdiam diri (tetapi bekerja) dan sebagai manipulasi untuk menonjolkan diri semasa persidangan pemilihan Umno yang sedang berlaku sekarang.

Sesungguhnya dalam kes surat saya kepada Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri, saya sesekali tidak pernah mengarahkan diserahkan kerja-kerja selenggaraan parit kepada JKKK yang baru.

Dukacita saya dapati YB begitu lemah penguasaan dan pemahaman Bahasa Malaysianya sehingga tiidak dapat membedakan antara perkataan ‘arah’ dan ‘dipohon’. Secara lateralnya, jika ‘arah’ berert ia mesti diikuti, manakala dipohon bermakna merayu jika tidak menjadi halangan. Jadi ia terpulang kepada kebijaksanaan dan budi bicara Pengarah berkenaan untuk membuat keputusan.

Jika didapati ia salah dan bertentangan dengan etika, maka ia tidak harus dilaksanakan oleh pengarah berkenaan.

Saya juga hairan mengapakah ahli JKKK lama masih ingin mempertahankan kedudukan dan harta atau perkakasan atau tugasan yang bukan menjadi milik mereka tetapi milik kerajaan negeri.

Yang terbukti salahguna kuasa ialah Umno, dengan menggunakan kedudukan sebagai Exco meminta JPN negeri menukarkan 4 orang guru keluar daripada Daerah Perak Tengah hanya kerana mereka dianggap menentang kuat parti Umno.