10 Oktober 2008

Kakak ditohmah masuk Melayu

Semasa kakak masuk Islam pada tahun 1971 saya pada masa itu berumur 7 tahun. Ibu kesayangan masih hidup semasa itu. Dia meninggal pada tahun 1973 semasa saya darjah 3 .Sebenarnya saya kurang ingat sejelasnya peristiwa kakak meninggalkan rumah setelah dia mengambil keputusan untuk berhijrah dari agama Buddha ke Islam.

Beliau menceritakan kembali sebelum dia meninggalkan rumah dia menyuapkan nasi kepada saya adik kesayanganya sekenyang-kenyangnya. Dia nekad meninggalkan rumah dan sangat menyedari mendapat tentangan yang kuat dari ibu dan ayah kesayangan.

Beliau disembunykan dari perncarian keluarga sehingga disembunyikan di Kota Bharu di rumah seorang pekerja di Majlis Agama Islam Kelantan beberapa lama.

Sesudah itu kakak berkahwin dengan Abang Ali (kembali kerahmatullah 5 tahun lalu) sehingga meniggalkan zuriat seramai 6 orang, 3 lelaki dan 3 perempuan.


Mungkin kerana masih kecil, saya agak kurang terasa kehilangan seorang kakak malah tidak mengerti hakikat beragama. Namun yang terasa adalah ayah dan ibu.


Seingat saya kami sekeluarga telah diajarkan dan difahamkan oleh keluarga bahawa kalau masuk Islam artinya masuk melayu. Yang menyedihkan lagi seolah diiakan oleh orang Melayu sendiri.


Tohmahan ini terus berlangsung dalam keadaan beberapa orang Cina di kampung saya telah memeluk Islam. Kemungkinan mereka tidak memahami antara konsep agama dan konsep bangsa. Tidak kira Melayu atau Cina kalau tidak faham hakikat beragama dan berbangsa mereka akan terperosok dengan kefahaman itu.


Namun begitu persoalan dan tembok ini telah runtuh walaupun perlu di"clear"kan semuanya dari terus dipermainkan oleh orang yang tidak mamahami dan tidak bertanggunjawab.

Menteri Besar perak lawat mangsa ribut

IPOH, 9 Okt :- Allah seakan menguji kesabaran sebahagian penduduk Ladang Felcra Nasharudin, berdekatan Seri Iskandar, dekat sini, selepas memberi mereka ketenangan beribadat pada Ramadhan dan menyambut IdilFitri, kerana kurang seminggu kemudian menghantar “tenteranya” merencatkan kebahagian mereka.Hari ini Menteri Besar Perak, YAB. Dato' Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin telah mengadakan lawatan di tempat kejadian dan mengimamkan sembahyang Maghrib berjemaah seterusnya memberikan tazkirah sebagai perangsang dan semangat kepada semua mangsa yang hadir berjemaah.


Menteri Besar juga menyampai sumbangan dari Kerajaan Negeri Perak kepada semua mangsa bagi meringankan beban yang ditanggung.


Lebih 80 rumah direntap bumbung dan dindingnya oleh ribut dalam kejadian pada Selasa itu. Mengikut beberapa penduduk kejadian itu hanya mengambil masa antara satu dan dua minit sahaja apabila kelihatan kepulan seumpama kabus menerpa ke arap pokok dan rumah, lalu menerbangkan apa sahaja yang berada di laluannya.

Tiada kemalangan jiwa atau kecederaan berlaku dalam kejadian itu. Sewaktu tinjauan dibuat tengahari Rabu, kelihatan penduduk sedang membersihkan kawasan rumah masing-masing dan ada yang cuba memperbaiki kerosakan rumah dan menyelamatkan harta benda yang masih boleh terpakai.

Pujian juga harus diberikan pada anggota Unit Amal PAS yang berkampung di kawasan kejadian. Mereka membantu seboleh mungkin termasuk menyediakan makanan di kawasan kantin sekolah menengah di ladang itu. Sekumpulan anggota unit amal kelihatan kemudian mengagihkan makan tengahari (nasi) kepada mangsa di rumah-rumah terbabit.

Semasa tinjauan awal dibuat, Setiausaha Akhbar kepada MB Sdr Anuar Hashim dan Pembantu Khas kepada MB Sdr Amran Harun telah mengiringi Setiausaha Politik MB Perak Ustaz Misbahul Munir Masduki untuk menyampaikan bantuan segera Menteri Besar kepada keluarga yang terbabit.

Adalah dianggarkan kerugian melibatkan ratusan ribu ringgit memandangkan bumbung masjid yang baru siap dan belum digunakan juga telah terkopak diterjah ribut itu.

Sumber asal : http://perakdaily.com/