31 Januari 2012

Najib patut tinggalkan saja NKRA perangi rasuah

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak patut tinggalkan sahaja Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) memerangi rasuah dalam GTP jika beliau tidak berani mewajibkan menteri-menteri dan timbalan-timbalan menterinya untuk mengisytiharkan harta mereka secara terbuka dan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai kes skandal RM250 juta “lembu dan kondo” ataupun kes wang haram berjumlah RM1,077 bilion (termasuk wang rasuah) yang telah dialirkan keluar daripada negara dari tahun 2000-9.

Pada bulan April 2009, Perdana Menteri telah mengumumkan 6 NKRA dalam GTP, dan salah satu daripadanya merupakan NKRA memerangi rasuah. Selepas hampir 3 tahun, Perdana Menteri masih tidak ada kejayaan. Malah, Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI) Malaysia telah menurun kepada 4.3 daripada 10 dan tangga ke-60 daripada 183 negara dalam tempoh pentadbiran beliau.

Kegagalan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), walaupun diberi bajet tahunan sebanyak lebih RM200 juta sejak 2011 hanya diatasi oleh penyalahgunaan kuasa di kalangan pegawai-pegawainya. Selain daripada dakwaan rasuah, dua kes kematian telah terjadi dalam kawasan SPRM – Teoh Beng Hock pada Julai 2009 dan pegawai kanan Kastam Ahmad Sarbaini Mohamed pada April 6 2011.

Parlimen telah memperuntukkan bajet RM202.2 juta untuk SPRM pada tahun 2011 dan hasilnya adalah kedudukan CPI terendah untuk negara kita iaitu tangga ke-60 dan juga kadar CPI terendah iaitu 4.3. Pada tahun 1996, Parlimen telah memperuntukkan bajet RM29.4 juta untuk Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan pada tahun itu Malaysia menduduki tangga ke-26 dan mencapai CPI tertinggi dalam 17 tahun iaitu 5.32.

Rakyat Malaysia berhak untuk membandingkan bajet yang diberi kepada BPR pada tahun 1996 dan SPRM pada tahun 2011, dengan CPI Malaysia pada kedua-dua tahun ini. Walaupun SPRM diberi bajet hampir 7 kali ganda apa yang diberi pada tahun 1996, kenapakah CPI Malaysia pada tahun 2011 mendapat kedudukan yang paling rendah iaitu tangga ke-60 dan kadar CPI 4.3 apabila pada tahun 1996 kita berada di kedudukan ke-26 dengan kadar 5.32?

Nampaknya lagi besar bajet, lagi ramai staf dan lagi banyak sumber yang diberi kepada SPRM, lagi teruk keadaan rasuah di Malaysia. Ke manakah perginya lebihan sebanyak RM172.8 juta dalam bajet anti-rasuah pada tahun 2011 berbanding 1996?

1996 29.5 juta

1997 32.4 juta

1998 32.2 juta

1999 38.2 juta

2000 41.8 juta

2002 63.8 juta

2003 67.7 juta

2004 70.4 juta

2005 76.4 juta

2006 99.1 juta

2007 148.1 juta

2008 146.7 juta

2009 162.1 juta

2010 156.8 juta

2011 202.2 juta

2012 211.2 juta

Yang lebih teruknya adalah keengganan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menubuhkan RCI mengenai skandal “lembu dan kondo” yang melibatkan keluarga seorang Menteri Kabinet dengan alasan lemah bahawa SPRM sedang menyiasat perkara ini. Sebenarnya, RCI diperlukan untuk menyiasat skandal “lembu dan kondo” ini kerana pihak umum sudah hilang kepercayaan dalam SPRM, seperti yang ditunjukkan oleh penurunan dalam kadar dan kedudukan TI.

NKRA memerangi rasuah yang dijuarai Perdana Menteri juga nampaknya bermasalah ekoran daripada keengganan menteri-menteri dan timbalan-timbalan menteri untuk mengisytiharkan harta mereka secara terbuka. Pada 29.1.2012, Timbalan Menteri dalam Jabatan Perdana Menteri VK Liew telah mewajarkan keengganan beliau dengan mempersoalkan kenapa Ahli-ahli MMK (Exco) Pulau Pinang mengambil masa 4 tahun untuk mengisytiharkan harta mereka secara terbuka.

Tidakkah pemimpin-pemimpin BN berasa malu kerana Kerajaan Negeri PR Pulau Pinang telah berjaya melakukan demikian selepas 4 tahun walhal BN telah gagal selepas 55 tahun? Pengisytiharan harta Ahli-ahli MMK Pulau Pinang merangkumi juga aset dan liabiliti mereka pada 8 Mac 2008 dan setakat 31.12.2011. Tambahan pula, pengisytiharan harta kita dibuat secara terbuka, dimuat naik ke dalam Internet dan telah disahkan oleh sebuah firma audit dan akauntan bebas, KPMG.

Jika Perdana Menteri tidak memberi SPRM kuasa pendakwaan bebas dan kebertanggungjawaban kepada Parlimen, menubuhkan RCI untuk skandal-skandal dan mewajibkan pengisyiharan harta secara terbuka, CPI Malaysia yang dikendalikan Transparency International akan terus merosot.

sinar harian/-

Kepala babi ditemui di masjid di Rawang

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Satu kepala babi ditemui di pintu masuk Masjid Nurul Iman di Batu 18 Rawang, Selangor, awal pagi ini.

Menurut ADUN Rawang Gan Pei Nei (dua dari kiri) kepala kepala itu ditemui pada jam lima pagi oleh ahli jawatankuasa masjid apabila mereka membuka pintu pagar utama.

Pihak polis kemudiannya dihubungi dan tiba di lokasi pada jam 7.30 pagi. Setelah mengambil bahan bukti dan menyiasat di kawasan sekitar kira-kira dua jam, mereka kemudiannya meninggalkan masjid itu.

Gan berkata anggota polis berkenaan adalah dari balai polis Rawang dan kes itu akan disiasat oleh jabatan siasatan jenayah.

Beliau mengutuk tindakan itu sebagai perbuatan provokatif yang cuba menyinggung sensitiviti agama, sambil menambah bahawa ia mungkin bermotifkan politik memandangkan pilihan raya umum semakin hampir.

Menurut Gan lagi, kejadian seumpama itu bukannya berlaku secara spontan kerana Masjid Nurul Iman telah bertapak di situ selama 48 tahun.

"Pilihan raya umum semakin hampir dan ada orang cuba untuk timbulkan masalah," katanya.

Gan menggesa pihak polis mempercepatkan siasatan dan membawa penjenayah ke muka pengadilan.

Tindakan provokatif

Exco kerajaan negeri Selangor Ronnie Liu yang juga meninjau masjid berkenaan berkata bahawa Gan akan mewakili kerajaan negeri pada mesyuarat jawatankuasa masjid malam ini dan melaporkan kepada Menteri Besar untuk tindakan susulan.

Liu juga mengecam tindakan itu yang dianggap sebagai provokatif tetapi bersyukur kerana semua pihak, khususnya jawatankuasa masjid berkenaan tidak bertindak sebarangan tetapi kekal tenang.

Beliau juga enggan membuat sebarang spekulasi dan berkata adalah lebih baik bagi membiarkan pihak polis melakukan siasatan mereka.

malaysaikini/-
NFC tolak memo NGO

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Usaha sebuah NGO menghantar memorandum kepada National Feedlot Corporation berhubung dakwaan perbelanjaan kredit kad RM600,000 yang didakwa menggunakan wang daripada dana kerajaan hanya sampai di muka pintu.

Rombongan kira-kira 10 aktivis JINGGA 13 pulang hampa apabila kehadiran mereka di Kuala Lumpur gagal mencapai matlamat apabila pegawai syarikat itu enggan menerima memorandum itu.

"Walaupun Saudara Fariz Musa selaku ketua koordinator menyatakan bahawa JINGGA 13 mewakili kehendak rakyat untuk dapat penjelasan, namun pegawai itu bertegas untuk mengikuti arahan atasan dengan alasan NFC adalah 'entiti perniagaan'," kata setiausahanya Saifuddin Shafi Muhammad.

Menurut Saifuddin, pegawai itu juga menyatakan tidak mahu mengganggu tugas pihak polis yang sedang menyiasat kes itu walaupun pengarah eksekutifnya Wan Shahinur Izmir Salleh didakwa berkali-kali membuat kenyataan menafikan dakwaan itu.

JINGGA 13 sebelum ini membuat laporan polis terhadap empat anggota menteri pembangunan wanita Datuk Seri Shahrizat Jalil yang didakwa membelanjakan hampir RM600,000 pada tahun 2009 dengan kad kredit yang wangnya dari dana NFC.

Dalam kenyataannya hari ini, NGO yang dekat dengan PKR itu juga mempersoalkan keistimewaan kumpulan pendesak Melayu PERKASA dan 11 NGO yang dijemput khas untuk diberi penerangan oleh NFC sebelum ini.

Justeru, Saifuddin mempersoalkan kenapa JINGGA 13 yang melaporkan perkara itu kepada polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak dilayan jika benar tiada fakta mahu disembunyikan.

malaysiakini/-


Bekalan air: Orang Asli adu pada Suhakam

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 31 Jan: Sekumpulan wakil Orang Asli hari ini membuat aduan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berhubung tindakan sub-kontraktor memusnahkan dan membuka saluran paip air sehingga menyebabkan penduduk di enam perkampungan Orang Asli tidak mendapat bekalan air bersih.

Difahamkan, tindakan tidak bertanggungjawab itu dilakukan akibat pertelingkahan di antara sub-kontraktor dengan kontraktor utama.

Kontraktor utama,Rossington Sdn Bhd. yang menerima projek tersebut pada 2009 gagal melunaskan bayaran kepada sub-kontraktor seperti yang dijanjikan.

Wakil penduduk kampung Orang Asli Bera, Bob Manolan Mohamad berkata, pihaknya mahu Suhakam menjalankan siasatan berhubung perkara itu termasuk mendapatkan maklumbalas daripada Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa).

"Kami berharap Suhakam dapat memberi tekanan kepada kontraktor dan kementerian yang terbabit kerana perkara ini menyulitkan orang kampung yang baru sahaja mendapat bekalan air bersih.

"Kami juga meminta Suhakam menghubungi Jabatan Kebajikan Orang Asli yang sampai sekarang belum membuat sebarang kenyataan walaupun aduan sudah dibuat," kata beliau sewaktu membentangkan perkara tersebut kepada Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani Abdullah.

Kerja-kerja membuka semula saluran paip itu dilakukan secara berperingkat pada minggu kedua bulan ini menyebabkan hampir semua projek itu musnah.

Dimaklumkan, penduduk baru empat hari menerima bekalan air bersih setelah bertahun-tahun terpaksa mengangkut air dari perigi dan sungai.

Enam kampung yang terlibat dalam projek bekalan air bersih itu ialah Kampung Kuala Serting, Kampung Lengot, Kampung Lubuk Perah, Kampung Patil, Kampung Lubuk Tambangan dan Kampung Pasal.

Minta penjelasan menteri

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman berkata, pihaknya akan membawa wakil Orang Asli ini bertemu dengan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Datuk Seri Shafei Afdal bagi mendapatkan penjelasan beliau.

Beliau berkata, Shafei harus menyatakan peruntukan sebenar projek tersebut, dan ia diberikan secara runding terus atau tender terbuka.

"Saya mengesyaki projek ini dijalankan secara runding terus kerana kalau buka tender, semestinya ada dokumen perjanjian dan sub-kontraktor boleh menyaman kontraktor yang belum bayar.

"Tapi kalau secara runding terus, beginilah jadinya dan amalan runding terus ini diamalkan oleh orang politik," kata Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Tambahnya, projek yang dimusnahkan itu adalah sebahagian daripada projek bekalan air ke seluruh Negeri Pahang semasa kempen pilihan raya umum (PRU), 2008 lalu bernilai RM112 juta.

“Memang tidak masuk akal, bertahun-tahun kerja memasukkan bekalan air bila dah siap dimusnahkan pula. Orang siuman tak akan buat kerja seperti itu. Kesian orang kampung, menunggu bekalan air bersih berpuluh tahun bila dah dapat cuma bertahan empat hari sahaja," katanya.

Perbuatan jenayah

Dalam pada itu, Sha'ani selepas mendengar aduan tersebut menyifatkan tindakan sub-kontraktor itu sebagai tindakan jenayah kerana memusnahkan harta awam.

Beliau yang berjanji akan memanjangkan perkara itu kepada pihak berwajib berkata, sub-kontraktor tidak sewajarnya mengambil tindakan sesuka hati sehingga menyebabkan kesusahan orang lain.

"Bila sebut harta awam, ia bukan lagi harta kerajaan. Kalau musnahkan harta awam, itu satu tindakan jenayah.

"Agensi penguatkuasa harus menjadi contoh yang baik dalam perkara ini dengan membuat pemantauan," katanya.

Beliau turut berterima kasih kepada pihak yang membuat aduan bagi membolehkan Suhakam menjalankan peranannya.

"Banyak peruntukan yang diluluskan dengan menjual nama orang lain, tapi orang lain yang dapat untung.

"Perkara-perkara begini harus didedahkan supaya orang ramai tidak terpedaya dengan janji-janji dan pengumuman kerajaan," katanya.

harakahdaily/-

Salahuddin: PAS bukan parti pecat orang

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 31 Jan - PAS menolak tanggapan dan spekulasi tentang kemungkinan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak akan turut dipecat, sebagaimana nasib Hasan Ali, berikutan keengganan beliau campur tangan dalam isu penggantungan lima mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN) dibawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub menegaskan PAS bukanlah satu parti yang akan memecat ahli sewenang-wenangnya, lagipun isu melibatkan Azizan dan Hasan jauh berbeza.

"PAS bukan satu parti yang mengamalkan budaya suka memecat ahli dan pemimpinnya. Itu mainan politik media arus perdana kerajaan, yang hanya melihat siri pemecatan dari PAS. Jadi, tidak mengamalkan budaya pecat orang, bukan menjadi amalan dan budaya suka pecat orang atau mengambil tindakan disiplin ke atas seseorang.

"Ia hanya dibuat pada waktu-waktu dan ketika yang cukup kritikal. Jadi saya rasa ini hanya mainan media untuk menggambarkan perkara-perkara negatif mengenai PAS," katanya dipetik Sinar Online.

Tambah Ahli Parlimen Kubang Kerian ini lagi, isu Azizan hanyalah menyentuh berkenaan teknikal, berkenaan pelaksanaan AUKU di KUIN, manakala Hasan Ali melibatkan penentangan dasar parti secara terbuka.

"Isu Hasan Ali melibatkan penentangan beliau terhadap parti dan dasar parti, dan menggunakan media musuh untuk menyerang parti. Jadi, saya rasa ia harus dibezakan.

"Datuk Azizan isu teknikal sahaja. Kita harus melihat dari perspektif yang berbeza daripada isu Datuk Hasan Ali," katanya lagi.

Laporan The Malaysian Insider semalam menyebut, Umno Kedah mempertahankan tindakan Azizan yang enggan tunduk terhadap desakan PR yang mendesak supaya Menteri Besar itu campur tangan dalam isu "KUIN lima."

Tegas Pengerusi Umno Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah, tindakan Azizan enggan campur tangan dalam urusan pentadbiran KUIN adalah tepat sambil menambah AUKU masih lagi releven digunakan walaupun Pakatan Rakyat dan kumpulan mahasiswa mahu ia dimansuhkan.

Beliau menambah, Azizan mempunyai kuasa untuk melaksanakan AUKU di Kedah dan ia tidak sepatutnya dipertikaikan pemimpin pembangkang.

Pada Mei lalu, lima mahasiswa kolej universiti berkenaan dibicarakan dan digantung pengajian kerana didapati bersalah terlibat dalam demonstrasi bantahan terhadap pembinaan Sekolah Insan Bestari yang dibuat di kediaman Ar-Razi, KUIN.

Mereka membantah pembinaan tersebut kerana dilihat tidak strategik dan akan mengganggu proses pengajian dan pembelajaran mahasiswa tahfiz.

Pelajar-pelajar yang dikenakan tindakan gantung pengajian ialah Mohd Faiz Mohd Arshad, Mohd Azlan Mat Zain, Ahmad Remi Mohd Arof, Zukhilatif Marzuki dan Muhamad Aiman Che Abd Razak.

Ekoran penggantungan itu, kelima-lima mahasiswa itu mengambil tindakan perundangan mencabar keputusan KUIN itu. Kes itu akan disebut pada 12 Mac depan.

Selain mendapat kecaman dari kumpulan mahasiswa, Azizan turut dikritik pemimpin Pakatan Rakyat kerana masih melaksanakan AUKU walaupun pembangkang mahu memansuhkannya seperti yang terdapat dalam Buku Jingga.

Pakar perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari pula mencadangkan agar Pakatan Rakyat mengambil tindakan ke atas Azizan.

Tambah Ahmad Bashah, percanggahan pendapat dalam isu AUKU itu membuktikan Pakatan Rakyat tidak sepakat seperti yang dinyatakan.

Ahmad Bashah juga tidak menolak kemungkinan Azizan bakal mengikuti jejak bekas Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hassan Ali yang dipecat keanggotaan awal bulan ini kerana bertentangan dengan dasar parti.

Bagaimanapun, Azizan semalam berkata, lima pelajar KUIN yang dikenakan tindakan tata tertib termasuk digantung pengajian adalah berdasarkan peruntukan Akta IPTS 1996, bukannya AUKU, seperti yang didakwa kebanyakan pihak.

Sehubungan itu, pengerusi KUIN ini menasihatkan pihak luar supaya tidak mencampuri isu dalaman kolej universiti tersebut kerana tidak mahu ianya menimbulkan kekeliruan.

malaysian insider/-

4 balik majlis pengebumian maut

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PENDUDUK Pattani mengebumikan mangsa tembakan renjer Thailand. - Foto AFP
PATTANI: Renjer tentera Thailand menembak mati empat orang termasuk seorang warga tua dan seorang remaja di selatan negara itu kerana menyangka diserang oleh mangsa yang berada dalam trak pikap, semalam.

Mangsa terbabit yang beragama Islam baru balik dari upacara pengebumian, kata pemandu kenderaan itu kepada polis di Pattani, antara wilayah selatan yang bergolak.
“Renjer tentera melihat trak pikap dan mengarahkannya berhenti,

Mereka dengar bunyi tembakan dan menyangka ditembak, jadi mereka melepaskan tembakan ke arah trak, membunuh empat orang dan mencederakan lima yang lain,” menurut laporan mengenai kejadian petang kelmarin itu.

Laporan agensi berita Reuters pula menyatakan bahawa renjer terbabit ditembak dua lelaki bersenjata ketika mereka mendekati trak dan penyerang kemudian lari.

Warga emas berusia 70 tahun dan remaja lelaki berusia 18 tahun antara yang terbunuh manakala lima lelaki dan kanak-kanak turut cedera termasuk tiga remaja berusia 14,15 dan 19 tahun serta seorang lagi warga emas berusia 76 tahun.

Dua senapang ditemui dalam trak itu, walaupun laporan tidak mendedahkan sama ada tembakan dilepaskan menggunakan senjata itu.

Polis berkata, pemandu memberitahu pegawai bahawa senjata berkenaan bukan milik mereka dalam trak itu.

“Kami akan siasat kejadian itu dengan teliti dan menyoal siasat anggota renjer serta mangsa yang terselamat untuk memastikan keadilan untuk kedua-dua pihak,” kata ketua polis daerah Nongjik, Kolonel Polis, Chonnawee Chamareuk.

Tiga wilayah paling selatan Thailand, Pattani, Yala dan Narathiwat, dilanda keganasan sejak 2004. Ia memaksa kerajaan menempatkan ramai tentera yang dibantu pasukan renjer bersenjata di situ.

Menurut perangkaan terbaru daripada agensi Deep South Watch, yang memantau rapi konflik di selatan itu, hampir 5,000 penduduk Islam dan Buddha terbunuh dan 8,300 cedera sejak ketegangan bermula. – AFP/Reuters

PR Perak terbit filem pendek Aduhai 1Malaysia

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

IPOH, 31 Jan: Selepas mencapai kejayaan dalam filem pendek yang pertama Orang Kuat Umno (OKU), Semarak Production sekali lagi menerbitkan filem pendeknya yang kedua bertajuk 'Aduhai 1Malaysia’.

Filem tersebut telah dimuat naik di dalam youtube semenjak tiga hari yang lepas dan boleh ditonton melalui pautan http://www.youtube.com/watch?v=Pv5srEmNVGk.

Ianya antara lain menyentuh isu politik semasa termasuk skandal NFC yang sedang hangat diperkatakan.

Selain itu, filem ini juga menyentuh kisah 'panglima ludah' yang ada kaitan dengan isu mahasiswa yang menurunkan bendera gambar Datuk Seri Najib Razak di hadapan bangunan Umno tempoh hari.

Menurut Pengerusi Semarak, Ustaz Mohd Fakruddin Abd Aziz, filem ini adalah kesinambungan daripada filem “orang kuat umno” yang berjaya menarik seramai 100,000 pengunjung dalam masa 3 hari.

"Hasil daripada sambutan filem tersebut, kali ini kami terbitkan satu lagi filem yang dijangka akan mencapai jumlah pengunjung yang lebih tinggi," ujar beliau.

Sementara itu, pengarah filem pendek tersebut iaitu Ustaz Mohd Akmal Kamarudin pula menyifatkan filem ini adalah hasil kerjasama semua pihak yang bertungkus lumus untuk menjayakan filem ini terutamanya pihak Sekterariat Pakatan rakyat Perak dan juga pihak Lujnah Penerangan dan Dakwah Badan Perhubungan PAS Negeri Perak.

"Tanpa kerjasama dari pihak sekteriat pakatan rakyat perak dan juga lujnah penerangan dakwah ini mungkin filem ini agak sukar dihasilkan," katanya.

Dalam menerbitkan filem ini, pihak Semarak Production telah menjalinkan kerjasama dengan beberapa selebriti terkenal antaranya bekas penulis lirik dan pelakon terkenal, Bob Lokman dan juga pelakon filem Hantu kak Limah Balik Rumah iaitu Man Kadir atau lebih dikenali sebagai Pak Jabit.

Harakah Daily

Guru bebas pertuduhan seks luar tabii dengan pelajar

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - Seorang guru sekolah rendah hari ini dibebaskan dan dilepaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini daripada dua pertuduhan melakukan hubungan seks luar tabii dengan seorang pelajar lelaki sekolah menengah di sebuah rumah di Rantau Panjang, Klang, empat tahun lepas.

Hakim Slamat Yahya melepaskan dan membebaskan Badrul Akmal Ishak, 33, tanpa memanggilnya membela diri selepas mendapati pihak pendakwaan gagal menimbulkan kes prima facie bagi pertuduhan mengikut Seksyen 377C dan Seksyen 377B Kanun
Keseksaan yang dikenakan terhadap tertuduh.

Hakim itu berkata mahkamah mendapati keterangan yang dikemukakan oleh saksi-saksi pendakwaan terutama keterangan mangsa sendiri bertentangan dengan keterangan sokongan khasnya keterangan ahli kimia dan keterangan perubatan yang mengatakan tiada tanda-tanda mangsa diliwat.

Hakim Slamat berkata pakar bedah, Dr S. Manimaran, telah memberi keterangan bahawa tidak terdapat kesan luka pada dubur mangsa manakala Dr Chan Swee Sing yang memeriksa mangsa, juga mendapati tiada kesan atau tanda-tanda mangsa telah
diliwat.

Ahli kimia P.Revathi pula menyatakan hanya DNA Badrul Akmal yang diambil daripada keratan kain dari biliknya, dan tiada DNA mangsa didapati di atas katil atau dalam bilik tertuduh, kata Hakim Slamat.

Beliau berkata kes itu berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh ibu mangsa yang telah membaca mesej pesanan ringkas dalam telefon bimbit mangsa.

Badrul Akmal dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu masing-masingnya pada 1 pagi dan 3 pagi 24 Ogos 2008 di rumah No 53 Jalan Genting 5/KU 4 Taman Kembara 2, Rantau Panjang, Klang. Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nurul Maisarah Kamaruddin manakala Badrul Akmal diwakili peguam bela, Gerard Lazarus.

Tertuduh yang terharu dengan keputusan mahkamah memeluk Lazarus sambil menangis teresak-esak.

Jika sabit kesalahan dia boleh dipenjara sehingga 20 tahun bagi setiap pertuduhan. - BERNAMA

Sinar Harian

4 April tarikh perbicaraan kes NFC

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 31 Jan. - Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, menetapkan dua hari bermula 4 April, untuk perbicaraan kes ahli perniagaan Datuk Shamsulbahrin Ismail, yang dituduh menipu pengarah Perbadanan Fidlot Nasional (NFC), Datuk Seri Dr. Mohamad Salleh Ismail sebanyak RM1.755 juta.

Hakim Rozilah Salleh menetapkan tarikh itu apabila kes tersebut disebut di hadapan beliau.

Ketua Unit pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa memberitahu mahkamah bahawa pendakwaan akan memanggil 15 saksi.

Shamsulbahrin, 46, dituduh menipu Mohamad Salleh dengan sengaja menjanjikan khidmat perundingan dengan niat tidak ikhlas untuk memujuk mangsa (Mohamad Salleh) bagi bersetuju membayar khidmat berkenaan.

Tertuduh yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Resources Sdn Bhd dituduh melakukan kesalahan itu di sebuah restoran di Bukit Tunku di sini pada pukul 6 petang, 20 November tahun lepas.

Dia juga dituduh menipu Mohamad Salleh dengan memperdayakan beliau bagi menyerahkan cek bernilai RM1.755 juta.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Solaris, Mont Kiara di sini antara 25 November dan 6 Disember tahun lepas.

Kedua-dua pertuduhan itu dilakukan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan dirotan serta boleh juga kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Shamsulbahrin diwakili Zarina Ismail. — BERNAMA

NFC: SPRM digesa siasat polis elak rasuah

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 31 Jan: PKR hari ini menggesa agar siasatan menyeluruh dijalankan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memastikan institusi awam seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) bebas dari unsur rasuah bagi menjamin ketelusan siasatan terhadap skandal National Feedlot Corporation (NFC).

Jelas Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin pada sidang media di Pejabat SPRM Kuala Lumpur, pihaknya menerima salinan laporan polis yang telah dibuat oleh Datuk Samsubahrin Ismail pada 27 Januari yang lepas terhadap Pengerusi NFC Datuk Seri Dr. Salleh Ismail.

"Kita telah menerima salinan laporan polis tersebut dan kita dapati bahawa dalam laporan polis itu, Shamsubahrin didakwa berkata beliau menerima mesej dan tekanan dari Salleh yang memintanya supaya kes NFC dengan pihak polis ditutup.

"Salleh, melalui panggilan telefon dan khidmat pesanan ringkas (SMS), mendesak saya untuk memberi rasuah kepada polis untuk menutup kes itu," jelasnya yangmemetik kandungan sms itu.

Zuraida juga memberitahu melihat kepada apa yang dilaporkan itu jelas wujud arahan rasuah yang dilakukan oleh Salleh bagi memastikan skandal tersebut dapat dilindungi serta tiada tindakkan diambil.

"Kita mahu siasatan dilakukan oleh SPRM berhubung dengan laporan tersebut dan saya pasti pihak SPRM di Putrajaya juga mengetahui kandungan SMS itu kerana salah satu telefon milik Samsubahrin telah disimpan di sana sebagai bahan bukti.

"Apa yang kita kesalkan mereka yang mengarahkan rasuah masih lagi terlepas manakala yang Samsubahrin pula diambil tindakan segera malah juga telah didakwa," sambungnya.

Tambahnya yang juga Ketua Wanita PKR, SPRM perlu bertindak keatas Ismail yang jelas mengarah agar membayar (rasuah) kepada pihak polis bagi menutup kes skandal NFC.

Sementara itu, R Sivarasa memberitahu perkara itu amat serius malah ia merupakan satu jenayah rasuah yang perlu diambil tindakan segera oleh SPRM.

"Saya tegaskan kepada pegawai SPRM tadi bahawa tuduhan tersebut amat serius iaitu ada arahan dilakukan oleh Salleh kepada Samsubahrin yang mengarah agar merasuah pihak polis, dalam selain SMS dari Salleh terdapat juga SMS yang dihantar oleh pegawai NFC mengarahkan Samsubahrin merasuah pihak polis.

"Kita tidak nyata ini satu fitnah kerana beliau berani serta cakap mempunyai bukti dan sanggup hadapi tuduhan tersebut, SPRM perlu segera siasat Salleh yang bertindak mengarah beliau (Samsubahrin) merasuah pihak polis," katanya.

Ahli Parlimen Subang itu juga menyatakan kekesalan bagaimana Salleh sehingga sekarang tidak dikenakan apa-apa tindakan tetapi tindakan sebaliknya pula berlaku.

"Mereka yang mengarah terlepas tepati yang tidak pula sebaliknya, keadaan ini seolah-olah SPRM mahu memberi perlindungan kepada NFC.

"Kita mahukan Salleh ditahan serta dibawa ke mahkamah dengan segera bukannya lepas begitu sahaja, jika SPRM tidak bertindak dalam masa dua minggu, kita akan mendesak agar Suruhanjaya Diraja dibentuk bagi menjalankan siasatan secara telus dan menyeluruh," jelasnya lagi.

Dalam masa yang sama, Zuraida dan juga Sivarasa berharap jika kes itu disiasat di bawah SPRM soal keselamatan Samsubahrin perlu diperketatkan agar apa yang berlaku kepada mendiang Teo Beng Hock dan juga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamad tidak akan berulang.

Sebelum ini, dalam laporan polis Shamsubahrin mendakwa beliau telah dilantik oleh NFC sebagai penasihat korporat dan perunding untuk "membersihkan" masalah dalaman NFC.

Beliau menambah bahawa telah bertemu dengan pihak polis untuk membantu siasatan mereka tetapi memaklumkan kepada Salleh bahawa beliau tidak akan memberi rasuah.

Pegawai SPRM yang menerima laporan daripada Zuraida dan Sivarasa ialah Penolong Kanan Penguasa, Norshimah Abd Ghani dan juga Ketua Unit Siasatan, Maznah Che Muda.

Harakah Daily

Rumah baru penduduk Berembang siap April ini

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

AMPANG, 31 Jan: Projek perumahan baru untuk penduduk Kampung Berembang yang tertangguh sejak empat tahun lalu dijangka siap menjelang April tahun ini.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad ketika meninjau tapak projek itu berkata, beliau telah diberi jaminan tersebut oleh kontraktor yang bertanggungjawab.

"Kontraktor telah bagi jaminan akan siap pada 1 April. Kita telah minta agar ini adalah tarikh terakhir sebab sudah empat atau lima kali mereka tukar tarikh, dan kali ini kita minta 1 April supaya kontraktor kena siapkan," katanya.

Menurutnya, selepas beberapa kali tertangguh, pihak Kerajaan Negeri Selangor memantau secara serius perkembangan projek tersebut.

Ia kerana, penduduk di situ sudah menunggu lama janji pihak kontaraktor yang gagal menyiapkan projek tersebut seperti jadual asal.

"Setiap dua minggu saya mendapat laporan projek perumahan daripada kontraktor dan telah dua kali dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) supaya projek ini dipercepatkan.

"Malah, pada satu peringkat dalam salah satu mesyuarat exco, kita telah mempertimbangkan untuk mendenda kontraktor jika projek itu lambat disiapkan," katanya.

Projek perumahan tersebut berupa pangsapuri dua blok bernilai lebih RM40 juta termasuk 694 unit rumah beserta kemudahan lain seperti rumah kedai, parkir kereta, padang permainan dan sebagainya.

Ianya diusahakan syarikat pemaju perumahan Acmar International.

Katanya, 694 rumah ditawarkan dengan harga RM35,000 seunit kepada peneroka awal di kawasan itu manakala RM42,000 bagi bukan penduduk asal.

Sebelum PRU 2008, ketika Selangor masih dibawah penguasan BN, penduduk Kg Berembang
telah mengadakan bantahan ekoran kerajaan pada ketika itu mahu merobohkan kediaman mereka bagi melaksanakan program setinggan sifar.

Sebahagaian besar penduduk pada masa itu membantah dan mengambil tindakan mahkamah terhadap kerajaan negeri yang pada waktu itu dipimpin Menteri Besar, Dr Mohamad Khir Toyo.

"Saya di fahamkan, siapa yang lawan di mahkamah tidak akan dapat beli rumah. Bila Pakatan Rakyat ambil alih (Kerajaan Negeri), kita batalkan keputusan itu kerana ianya bersifat menindas rakyat".

"Semua mereka ini telah duduk di kawasan ini selama berpuluh tahun maka adalah tidak adil jika hak mereka dinafikan," kata Iskandar.

Sementara itu, Ketua Kampung Berembang, Noralizan Ali, 59 pula berkata, beliau gembira kerana masalah yang membelenggu penduduk kampung selama ini akan berakhir.

"Saya benar puas hati degan tindakan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Sealangor dalam menyelesai masalah rakyat. Bersyukurlah kepada Allah SWT.

"Kita sudah lama tunggu. Alhamdulillah kalau bulan April ni boleh pindah, kita semua bersyukurlah. Kami dah tinggal di bawah kabel rasanya empat hingga lima tahun," katanya.

Harakah Daily

Bankrap: Pakatan Rakyat tidak tiru cara BN

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 31 Jan: Pakatan Rakyat (PR) sama sekali tidak akan meniru cara BN menguruskan negara jika diberi mandat oleh rakyat, kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Ini, katanya kerana negara akan bankrap jika PR meniru cara BN.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada ucapan Datuk Seri Najib ketika bercakap di Arau yang mempersendakan kemampuan Pakatan Rakyat yang membuat berbagai tawaran yang disifatkan boleh menghancurkan negara.

“Tuduhan ini adalah lahir daripada seorang yang resah dengan tawaran demi tawaran yang dikemukakan oleh PR,” katanya kepada Harakahdaily.

Jelas Idris, pemimpin PR membuat tawaran setelah dikaji daripada mana sumber kewangan yang akan diperolehi, bukan bertindak secara membabi buta.

Setakat hari ini, ujarnya semua negeri PR tidak ada masalah, cuma yang bermasalah ialah negeri di bawah pentadbiran Umno BN.

Katanya, Sabah dan Terengganu, walaupun memiliki hasil minyak, malangnya rakyat berada di tangga pertama dan kedua dari segi kemiskinan tegar.

“Yang mengatakan negara akan bankrap pada tahun 2019 ialah Datuk Seri Idris Jala, Menteri Jabatan Perdana Menteri,” katanya.

Secara sinis katanya, memang negara akan hancur jika pemimpin PR memberi projek lembu RM250 juta kepada suami menteri yang bukan ahlinya.

Tambahnya lagi, negara bankrap jika bil elektrik rumah Perdana Menteri dan Timbalan Menteri RM160,000 sebulan dan bil air pula RM31,000 sebulan.

“Memang bankrap jika kos penyelenggaraan rumah rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tahun 2006-2010 sebanyak RM48 juta dan kos menyewa rumah Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tahun 2006-2010 sebanyak RM33 juta,” katanya.

Beliau menambah, negara bankrap jika PR meneruskan usaha memberi subsidi loji penjana kuasa sebanyak RM19 bilion, sedangkan subsidi minyak untuk rakyat sebanyak RM11 bilion cuba dikurangkan.

Menurutnya lagi, negara bankrap jika PR tidak menghentikan amalan rasuah sehingga negara mengalami kerugian RM28 bilion setahun.

Katanya, negara akan bankrap jika pemimpin PR tidak ambil peduli setiap tahun teguran Ketua Audit Negara.

Contohnya, kata beliau Laporan Audit Negara 2006, bagaimana Kementerian Pertahanan boleh membayar kepada kontraktor sebanyak RM943.46 juta walaupun tanpa baucer.

“Jika trend ini ditiru memang negara akan bankrap,” ujarnya.

Justeru, katanya PR jangan meniru perangai buruk pemimpin Umno BN yang menjahanamkan khazanah negara.

“Negara yang kaya dengan bahan mentah dan bumi yang subur tidak sepatutnya ada rakyat yang masih tidak bertanah, malahan ada yang tinggal di dalam air seperti di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Harakah Daily

Israel: Dr Mahathir sengaja putar belit, melupakan fakta

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Tun Dr Mahathir Mohammad semalam menyatakan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan simpatisan Yahudi.

Dr Mahathir sengaja memutarbelitkan kenyataan Anwar dan sengaja melupakan hubungan akrabnya dengan Amerika suatu ketika dahulu.

Anwar telah menjelaskan bahawa kenyataannya di dalam akhbar Wall Street Journal yang dimainkan UMNO dan media mereka hari ini adalah selari dengan penyelesaian dua negara (two-state solution) yang diterima inisiatif keamanan dunia Arab, Malaysia malah Hamas sendiri, pejuang kemerdekaan Palestin.

Mahathir mungkin kelihatan begitu lantang bersuara menentang Zionis dan Barat tetapi sebenarnya mempunyai hubungan yang cukup baik dengan mereka sehingga sanggup menandatangani perjanjian ketenteraan sulit dengan Amerika pada 1984 – Bilateral Training and Consultation Agreement (BITAC) - yang membolehkan Amerika menjalankan latihan ketenteraan mereka di Malaysia.

Selepas imej Malaysia punah teruk di mata masyarakat antarabangsa akibat pemecatan Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri, Dr Mahathir begitu terdesak untuk bertemu dengan Bush sehingga Jack Abramoff, seorang ahli lobi Zionis dibayar sebanyak AS$1.2 juta untuk mengatur pertemuan dengan Bush. Fakta ini diakui oleh Dr Mahathir sendiri.

Abramoff mempunyai hubungan rapat dengan Bush dan juga golongan ekstrem di Israel. Menurut majalah Newsweek ada wang yang dikutip oleh Abramoff di dalam aktiviti melobinya yang disalurkan untuk penduduk Yahudi melawan kebangkitan rakyat Palestin. Abramoff akhirnya mengaku bersalah di atas tuduhan rasuah, penipuan dan lain-lain lagi pada 2006.

Selepas itu, Bush menganggap Malaysia sebagai sekutu di dalam Perang Melawan Keganasan dan Malaysia menggunakan alasan tersebut untuk menangkap sesiapa sahaja yang dikehendaki termasuk anggota pembangkang yang dituduh sebagai pengganas di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Nampaknya Dr Mahathir terus menyimpan dendam lamanya terhadap Anwar. Beliau dan pimpinan UMNO nampaknya tidak dapat berhenti menghamburi fitnah semata-mata untuk mengalihkan dari satu demi satu skandal yang membelenggu mereka.

*Penulis adalah Pengarah Komunikasi PKR

Harakah Daily

Heroin hampir RM1 juta dirampas

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Polis Kelantan berjaya merampas heroin bernilai hampir RM1 juta, yang diisi dalam 320 botol plastik, ketika serbuan ke atas sebuah rumah di Kampung Bakat, Rantau Panjang hari ini.

Ketua Polis Negeri, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, dalam serbuan jam 10.30 pagi itu, polis turut merampas selaras pistol, empat peluru hidup, satu kelongsong dan wang tunai.

Menurutnya, heroin yang dianggarkan satu kilogram itu dipercayai adalah untuk pasaran di Kelantan dan Terengganu.

Katanya, dalam serbuan itu juga tiga lelaki tempatan berumur 29 hingga 39 tahun ditahan untuk siasatan lanjut.

Sinar Harian

Remaja dipenjara sebabkan kematian anak baru lahir

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Seorang remaja perempuan dipenjara 12 tahun dan didenda RM5,000 oleh Mahkamah Sesyen Selayang, di sini, semalam selepas mengaku bersalah menyebabkan kematian anaknya yang baru lahir dengan mencampak bayi perempuan itu dari tingkat dua rumahnya Oktober tahun lepas.

Hakim Maziah Joary Mohd Tajudin memerintahkan Nor Atika Kamarolzaman, 19, menjalani hukuman bermula dari tarikh dia didakwa kali pertama di mahkamah iaitu pada 12 Januari lepas.

Mahkamah turut memerintahkan gadis berkenaan dipenjara lima bulan lagi sekiranya gagal membayar denda yang dikenakan itu.

Nor Atika dituduh melakukan kesalahan itu terhadap bayinya di alamat B7-2 Taman Selayang Segar 2, antara 3.30 pagi dan 7.15 pagi 3 Oktober.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 309A Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 309B akta sama yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan juga denda.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwaraya Rohaiza Hamzah, Nor Atika tidak diwakili peguam.

Sinar Harian

Lubuk pelacur asing diserbu

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KLANG - Hasrat seorang pekerja kilang warga Nepal untuk mendapatkan ‘belaian manja’ wanita berstatus pelacur punah sama sekali apabila premis yang menjadi lokasi kegemaran­ pekerja asing memuaskan nafsu serakah di sebuah kawasan perindustrian, di sini diserbu polis, petang kelmarin.

Dalam serbuan kira-kira jam 4.30 petang, lelaki berusia 22 tahun itu berjaya ditahan setelah gagal melarikan diri apabila premis yang dijadikan tempat pelacuran sudah dikepung sepasukan pegawai dan anggota Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Utara.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Superintendan Mohamad Shukor Sulong berkata, dalam serbuan itu, polis turut menahan tujuh wanita warga Indonesia berusia 19 hingga 35 tahun dipercayai pelacur.

“Ketika serbuan dilakukan, kesemua wanita terbabit sedang berehat di sofa sambil menunggu pelanggan masuk ke premis bagi mendapatkan khidmat mereka.

“Semua pelacur tidak sempat melarikan diri berikutan kawasan premis sudah dikepung pihak berkuasa sedari awal lagi,” katanya.

Sewaktu premis berkenaan diserbu, polis berkali-kali meminta individu yang menjaga premis terbabit membuka pintu, namun enggan menurut arahan.

Polis terpaksa memanjat pagar dan menggunakan pemotong besi bagi membuka mangga untuk masuk ke premis itu.

Mohamad Shukor berkata, siasatan awal polis mendapati, premis berkenaan dijadikan tempat pelacuran bagi pekerja kilang warga asing di kawasan berkenaan, tetapi keadaan premis itu tidak ubah seperti asrama pekerja bagi mengaburi mata pihak berkuasa.

Tambahnya, semua pelacur dipercayai menawarkan perkhidmatan seks kepada pekerja warga asing di sekitar kawasan perindustrian berkenaan dan dipercayai sudah beroperasi sejak beberapa bulan lalu.

Mereka yang ditahan dalam serbuan kini ditahan reman untuk siasatan lanjut dan disiasat mengikut Seksyen 372 (B) Kanun Keseksaan (KK) kerana menawarkan khidmat untuk tujuan persundalan dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/1963.

“Kita akan terus memantau dari semasa ke semasa tempat pelacuran di sekitar daerah Klang Utara, orang ramai yang mempunyai maklumat tentang sebarang aktiviti tidak bermoral diminta menghubungi pihak berkuasa untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Sinar Harian

Rumah jadi port penagih

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

BALAKONG - Penduduk di Taman Harmoni, Balakong bimbang apabila sebuah rumah kosong yang ditinggalkan lebih dua tahun lalu kini dijadikan sarang mengumpul barangan terpakai oleh beberapa mat gian.

Penduduk, Ikhzal, 37, berkata, sebelum ini rumah itu diduduki penyewa, namun diarahkan keluar oleh tuan rumah kerana ingin menjalankan pengubahsuaian.

Bagaimanapun menurutnya, dalam tempoh lebih dua tahun ini, kerja pengubahsuaian terhenti dan kini mengundang masalah baru kepada penghuni di kawasan berhampiran apabila ‘rumah tinggal’ itu dijadikan markas mengumpul barang terpakai oleh sesetengah individu dipercayai penagih.

“Ada kalangan mereka seperti penagih dan kami bimbangkan keselamatan apabila rumah itu mungkin akan menjadi lokasi penagih melepak dan mengumpul barangan­ terpakai, apatah lagi kawasan rumah hampir dengan pusat membeli dan mengumpul barangan­ terpakai,” katanya kepada Sinar Harian.

Difahamkan, sebelum ini berlaku dua kejadian pecah rumah bersebelahan rumah kosong itu menyebabkan penyewa berkenaan serik dan berpindah ke kawasan lain.

Ikhzal berkata, dia pernah cuba menghubungi tuan rumah berkenaan, namun gagal kerana dikatakan telah menukar nombor telefon.

Keadaan itu katanya, menyebabkan penduduk terpaksa memohon tindakan pihak berkuasa tempatan (PBT) agar masalah dapat diselesaikan segera.

“Sebelum membuat pengu­bahsuaian, pihak mereka ada meminta izin untuk membuka bumbung rumah, namun selepas kerja pengubahsuaian terhenti, bumbung ditinggalkan terbuka menyebabkan air memasuki rumah bersebelahan.

“Dua basikal saya sebelum ini turut dicuri, malah penduduk di kawasan ini beberapa kali bertindak menghalau beberapa lelaki yang memasuki rumah tinggal ini disyaki sebagai penagih kerana bimbang akan mengundang gejala negatif,” katanya.

Ikhzal berkata, pihaknya memohon agar PBT dapat mengenal pasti pemilik rumah berkenaan dan mengambil tindakan sewajarnya mandangkan keadaan rumah yang ditinggalkan mengundang ketidakselesaan kepada penduduk.

Sinar Harian

Mati lemas ketika cuba selamatkan rakan

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUANTAN - Seorang murid Tahun Enam mati lemas ketika cuba menyelamatkan rakannya yang hampir lemas ketika mandi di Pantai Batu Hitam, di sini petang semalam.

Dalam kejadian itu, Mohd Sharul Hafiz Ramli, 12, murid Sekolah Kebangsaan Balok ke pantai berkenaan untuk mandi bersama dua rakannya, Mohd Nor Faiz Rolzami, 10, dan Mohd Taufik Firdaus Omar, 12, kira-kira pukul 4 petang.

Menceritakan pengalamannya kepada pemberita, Mohd Taufik berkata pada mulanya mereka hanya mandi di tepi pantai sebelum Mohd Shahrul dan Nor Faiz berenang ke tengah sedikit.

"Tiba-tiba saya ternampak Nor Faiz terkapai-kapai dan mangsa cuba menyelamatkannya namun dia turut lemas dan saya cuba untuk menyelamatkan mereka tetapi gagal sebab air agak tinggi lalu saya pergi meminta pertolongan orang ramai," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Mohd Jasmani Yusoff berkata anggota penyelamat yang bergegas ke lokasi kejadian berjaya menyelamatkan mangsa kira-kira pukul 7.05 petang dan diberikan rawatan bantuan pernafasan.

Katanya mangsa dan Nor Faiz dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan sebelum mangsa disahkan meninggal dunia akibat lemas manakala Nor Faiz dilaporkan stabil.

Dalam pada itu, bapa tiri mangsa, Razali Rahim, 31, yang ditemui di bilik mayat berkata dia reda dengan kejadian itu.

"Mangsa tidak menunjukkan sebarang kelakuan aneh sebelum ini tetapi sebelum kejadian dia ada meminta duit 20 sen untuk membeli gula-gula di kedai berhampiran," katanya. - BERNAMA

Sinar Harian

Tahanan pemberontak Sudan dibebaskan

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KHARTOUM - Seramai 14 pekerja China yang diculik pemberontak Sudan di Kordofan Selatan, berjaya dibebaskan tentera Sudan, semalam.

Gabenor negeri, Ahmad Harun memberitahu, kesemua mangsa berjaya dibebaskan dan berada dalam keadaan baik.

14 mangsa itu kini dibawa ke kawasan berhampiran el Obeid di kejiranan Kordofan Utara.

Dalam pada itu, Harun menjelaskan, masih ada lagi mangsa culik yang belum dibebaskan dan nasib mereka agak kabur.

China mengesahkan sebilangan warganegaranya telah hilang selepas pemberontak menyerang kem sebuah syarikat China, Sabtu lalu, dan senarai nama yang dikeluarkan majikan Sya­rikat Power China Construction Corp, menyatakan lebih 20 pekerjanya telah hilang.

Dalam pada itu, kumpulan pemberontak Gera­kan Pembebasan Rakyat Sudan Utara (SPLM-N) sendiri mengesahkan seramai 29 warga China telah diculik.

sinar harian/-

Selamat Hari Wilayah Persekutuan 2012

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR telah diisytiharkan sebagai sebuah bandaraya pada 1 Februari 1974. Sempena merayakan Hari Wilayah yang ke-37 pada 1hb Februari 2012, Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP), mengucapkan Selamat Menyambut Hari Wilayah Persekutuan kepada seluruh warga Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Sesungguhnya, di bumi Wilayah Persekutuan inilah kita bersama-sama menuai jasa bakti bagi membangunkan sebuah negeri yang menjadi mercu tanda kemegahan rakyat Malaysia.

Umum mengetahui bahawa Wilayah Persekutuan khususnya Kuala Lumpur adalah ibu negara Malaysia. Sebagai ibu negara di sebuah negara maju, ia menjadi tumpuan baik rakyat Malaysia sendiri mahupun pelancong dari luar. Wilayah Persekutuan adalah model kepesatan kemajuan negara lambang kemodenan Malaysia.

DPPWP mengucapkan takziah dan jutaan terima kasih ke atas keluarga Allahyarhamuha YB Dr Lo’ Lo’ Hj Ghazali ahli Parlimen PAS di Titiwangsa juga merupakan AJK Dewan Muslimat PAS Pusat juga AJK di dalam PAS Pusat. Jasa yang telah beliau curahkan di dalam PAS menyebabkan pemergiannya pada 17 Julai yang lalu amat dirasai oleh warga PAS dan juga rakyat Titiwangsa.

Allahyarhamuha Dr. Lo' Lo' pernah menyatakan masalah yang besar sekali di hari wilayah pada tahun yang lalu iaitu masalah pendatang haram. Untuk menangani masalah ini, Allahyarhamuha Dr. Lo' Lo' telah banyak kali menulis surat aduan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk membawa perhatian pihak berkuasa kepada masalah ini yang kini telah bertambah teruk.

Kebanyakan pendatang haram ini telah membuka gerai perniagaan tanpa lesen di kaki lima Jalan Chow Kit. Di Pasar Chow Kit pun mereka membuka gerai perniagaan yang tidak berlesen di mana kebanyakan dari mereka menjual buah-buahan. Perbuatan membuka gerai perniagaan di kaki lima adalah salah di sisi undang-undang tetapi tiada tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa untuk menyita gerai-gerai yang tidak berlesen ini.

DPPWP juga mendapati selain maslah kesesakan lalu lintas, masalah jenayah juga semakin berleluasa di sekitar Kuala Lumpur. Di Bukit Bintang sebagai contoh merupakan tumpuan para pelancong dan ahli perniagaan dan usahawan negara asing memandangkan lokasi Golden Triangle adalah ‘business district’ yang terkenal sekali di Kuala Lumpur. Kes ragut dan rompak kerap berlaku menyebabkan seolah-olah bandaraya Kuala Lumpur ini merupakan bandaraya yang tidak selamat. Ini menjejaskan imej Kuala Lumpur sebagai sebuah bandaraya yang selamat dimana para pelancong boleh berjalan-jalan makan angin dengan selamatnya pada waktu malam.

DPPWP amat mengharapkan pihak Kementerian agar segera mensejahterakan penduduk di ibu kota daripada pelbagai masalah jenayah serta gejala sosial yang menimpa anak-anak muda. DPPWP bersedia duduk semeja dengan pihak Kementerian dan agensi kerajaan bagi merundingkan pelbagai bentuk pendekatan supaya masalah ini dapat di bendung serta memperbanyakan aktiviti bermanfaat dan pengisian rohani bagi mengisi masa anak-anak muda.

Sempena Sambutan Hari Wilayah ini, DPPWP mengharapkan sokongan rakyat terhadap PAS dan PR terus meningkat menjelang PRU-13 dan kita menawarkan pakej Negara Berkebajikan sebagai alternatif rakyat dalam menolak Umno-BN. Dalam bahagian polisi-polisi umum, Negara Berkebajikan akan melihat dan menambahbaik polisi-polisi sedia ada termasuk dalam polisi politik, ekonomi dan sosial.

Melihat pentadbiran kerajaan sekarang hanya berkonsepkan 'kekayaan negara berpusing kepada orang tertentu sahaja' sedangkan rakyat terus terseksa. Sepatutnya harta kekayaan negara disalurkan kepada rakyat selain digunakan untuk pembangunan negara, malah jika kerajaan ingin mencari sumber pendapatan maka cukai perlu dikenakan tetapi tidak semua rakyat perlu membayar cukai. Oleh sebab itulah Pakatan Rakyat ingin memansuhkan terus tol kerana rakyat yang tidak sepatutnya dikenakan cukai juga turut terbeban pembayaran tol, inilah yang dijanjikan di dalam Buku Jingga serta konsep negara berkebajikan PAS.

10 agenda yang ditawarkan PAS menyentuh aspek kerajaan beramanah, adil dan bersih, masyarakat penyayang, aman dan bersatu, serta ekonomi mampan, seimbang dan saksama. Selain itu, Konsep Negara Berkebajikan juga menyentuh mengenai pendidikan berkualiti, perkhidmatan kesihatan yang cekap dan berkualiti, kebajikan langsung, menyeluruh dan mesra rakyat serta keluarga harmoni, bahagia dan bermoral.

Akhir sekali saya mendoakan kesejahteraan dan kebaikan buat semua warga Wilayah Persekutuan yang menyambut Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari 2012. Semoga kita terus hidup dengan budaya dan suasana yang tenteram, sihat dan aman di Malaysia ini. DPPWP mengharapkan supaya rakyat Wilayah Persekutuan terus menolak BN dan pilih PAS-Pakatan Rakyat pada PRU-13 nanti.

Penulis adalah Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Pemuda PAS Perak serah bantuan kepada Kaum Tionghoa yang miskin

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

(TELUK INTAN) - Dewan Pemuda PAS Negeri Perak melalui Lajnah Perpaduan Nasionalnya telah mengadakan program berbentuk kebajikan bersempena Sambutan Tahun Baru Cina kali ini.

Program khas kepada golongan miskin Kaum Tionghoa tersebut bagi menerima beras dan sedikit sumbangan angpau khas daripada Pemuda PAS Perak yang disampaikan oleh Setiausahanya, Salman Saleh.

Hadir sama di dalam program yang meriah tersebut adalah Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Haji Abu Bakar Hussien dan Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS Negeri Perak, Beh Heng Ken.

Program yang dikendalikan oleh Lajnah Perpaduan Nasional Pemuda PAS Perak ini telah mendapat sambutan luas biasa dan Pengerusinya, Mohd Syamsul Alauddin yakin akan meneruskan program seumpama ini di masa akan datang kelak.

SAFARIZAL SALEH
Penolong Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

29 pekerja China diculik di Sudan masih belum dibebaskan

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

BEIJING: Seramai 29 pekerja China yang diculik selepas serangan di wilayah bergolak di Sudan masih belum dibebaskan walaupun laporan akhbar menyebut sebahagian daripada mereka sudah dilepaskan.

Agensi berita Xinhua berkata, 29 pekerja yang mengendalikan projek jalan raya masih ditahan dan 18 orang berjaya melarikan diri dan 17 yang lain diselamatkan manakala seorang masih hilang.

Terdahulu, sekumpulan pekerja China diculik kumpulan militan di wilayah terpencil di selatan Sudan dan semalam, kerajaan Sudan mengeluarkan kenyataan bahawa seramai 14 daripada mereka sudah dibebaskan. - AP

Iran cipta peluru artileri laser berteknologi tinggi

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

TAHERAN 31 Jan. - Iran semalam dilapor berjaya menghasilkan peluru artileri yang berpandukan laser yang berkemampuan mengesan dan mengenai sasaran bergerak dengan kadar ketepatan yang tinggi.

Menteri Pertahanan Iran, Ahmad Vahidi berkata, peluru pintar itu merupakan pembaharuan dalam kelengkapan senjata dan ketenteraan negara ini.

"Selain Amerika Syarikat dan Rusia, hanya tiga negara lain yang mempunyai teknologi seperti ini," katanya. - REUTERS

Majlis Kebangsaan Syria tolak rundingan damai

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

NICOSIA 31 Jan. - Majlis Kebangsaan Syria semalam menolak sebarang tawaran rundingan dengan Damsyik selagi Presiden Bashar al-Assad tidak meletak jawatan.

Ketua majlis itu, Burhan Ghalioun berkata, peletakan jawatan Bashar merupakan syarat untuk rundingan dalam membentuk kerajaan yang lebih demokratik.

Kerajaan Syria semalam bersetuju tawaran Rusia yang menjadi tuan rumah dalam rundingan damai yang diadakan di Moscow.

Moscow, merupakan anggota tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, menawarkan rundingan itu dengan harapan dapat menamatkan krisis berdarah yang berlaku di Syria. - AFP

Pengebom Berani Mati Bunuh Empat Yang Lain Di Pakistan - Polis

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PENSHAWAR (Pakistan): Seorang pengebom berani mati yang sebelum ini berjaya melepaskan diri daripada dua cubaan membunuh dan tiga yang lain mati di barat laut Pakistan, kata polis.

Serangan yang berlaku merosakkan rumah Akhunzada di Pakha Ghulam di bandar Pashawar bersempadan dengan kubu kuat Taliban dan Al-Qaeda yang berhampiran dengan sempadan Afghanistan.

Beliau dianggap sebagai satu kuasa penting Ansar ul-Islam, iaitu sebuah kumpulan tempatan yang berpangkalan di daerah Khyber selepas melarikan diri daripada dau serangan gagal sebelum ini.

"Ia adalah serangan bunuh diri, empat orang telah di bunuh. Akhunzada adalah antara yang mati," kata Imtiaz Shah, seorang pegawai polis kanan kepada AFP.

Seorang pakar bom berkata ia adalah serangan berani mati.

"Menerusi keterangan yang dikumpul, ia menunjukkan bahawa pengebom berani mati terlibat," kata Hukum Khan kepada AFP.

Dalam pada itu, Siraj Ahmad, pegawai tinggi kerajaan di Peshawar memberitahu AFP bahawa Akhunzada dan menantu lelakinya adalah antara yang mati.

mstar/-

Jangan biar Najib ‘terlalu selesa’

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PASCA Dato’ Seri Anwar Ibrahim dijatuhkan daripada Umno dan kerajaan 1998, pertarungan dilihathttp://tvsnews.net/v1/images/news_images_upload/datuk-seri-anwar-ibrahimmmm.jpg lebih bertumpu kepada persaingan karektor antara Anwar dan Dr Mahathir. Imej Anwar cuba dihancurkan menggunakan semua media utama oleh BN juga menggunakan seluruh instrument kerajaan, terutamanya melalui proses mahkamah

Kebetulan ledakan maklumat melalui teknologi internet mula menguasai masyarakat, maka itu saja medium terbaik pihak pembangkang melakukan serangan balas; menghancurkan karektor Dr Mahathir pula habishabisan.

Segala perkara negatif mengenai Mahathir dikorek dan didedah semahunya. Imej Presiden Umno itu menjadi lebih teruk dari partinya sendiri.

Apabila prestasi Umno merosot teruk pada pilihan raya umum 1999, sehingga hilang dua negeri Melayu (Kelantan dan Terengganu) dan pembangkang Parlimen dikuasai PAS dengan 27 kerusi; Dr Mahathir didakwa sebagai penyebab. Dalam satu mesyuarat majlis kerja tertinggi Umno selepas PRU 1999, Presiden Umno itu dibelasah teruk oleh AJK Umno sehingga ke peringkat mendesak beliau meletak jawatan.

Dr Mahathir menjadi liabiliti kepada Umno dibuktikan melalui PRU 2004. Tanpa beliau Umno dan BN mampu menang besar. Mahathir sendiri mengakui bahawa faktor kemenangan besar BN PRU11 ialah kerana dirinya tidak lagi memimpin Umno dan kerajaan.

Menjelang PRU12 pemusnahan imej terhadap Dato’ Abdullah Ahmad Badawi selaku Presiden Umno dan Perdana Menteri pula dilakukan. Imej ‘Pak Lah lena’ dan pelbagai skandal menantunya, Khairy Jamaluddin, dijadikan modal serangan. Sehinggakan puisi ‘Al-Ghazali’ ciptaan Pak Lah pun digubah dalam pelbagai versi oleh pembangkang. Kemerosotan teruk BN PRU12 dikaitkan dengan imej buruk Pak Lah. Ia berlarutan dalam Umno sehingga akhirnya beliau sendiri tersingkir dari kepimpinan Umno akibat imejnya itu.

Sejak zaman PRU 1999, cabaran besar bagi BN ialah Anwar. Justeru pemusnahan imej Anwar dilakukan oleh BN dengan penuh istiqomah, berperancangan, pelbagai, saban hari dan tidak pernah putus asa; persis syaitan yang tidak pernah berhenti dari menyesatkan manusia. Adakah ia langsung tidak berhasil? Penyokong PR jangan syok sendiri untuk berkata imej Anwar tidak terjejas. Ia menjejaskan! Secara peribadi saya tidak yakin Anwar dapat mempertahankan majoriti lumayannya di Permatang pauh yang diperolehi dalam pilihan raya kecil lalu.

Beberapa kajian yang dibuat oleh badan-badan profesional menunjukkan sokongan terhadap Najib meningkat mutakhir ini. Perkara besar yang harus disedari oleh semua aktivis, pendokong dan penyokong PR bahawa sejak mengambil alih tampuk kepimpinan kerajaan dari Pak Lah, Najib dibiarkan berada dalam keadaan yang agak selesa; tiada ‘pembunuhan’ imej dan serangan peribadi secara bersungguh-sungguh yang dilakukan. Najib tidak diserang seperti Mahathir dan Pak Lah di zamannya.

Apakah Najib seorang yang sangat bersih? Mustahil, tiada seorang pemimpin Umno yang bersih. Kalaupun dilihat bersih, terdapat unsur persekitaran yang mengotorinya. Seperti Pak Lah yang ‘dikotorkan’ oleh menantunya Khairy dan anaknya yang menjadi jutawan segera. Semua setuju bahawa Rosmah adalah objek terdekat Najib yang boleh digunakan untuk memusnahkan imejnya, tetapi sejauh mana ia digunakan?

Aspek kekuatan dan kelemahan pemimpin sangat penting dalam melonjak atau menjahanamkan imej parti atau kerajaan. Usaha merosakkan imej pakatan pihak pembangkang di negara ini dilakukan dengan menjahanamkan karektor Anwar kerana dia dianggap bakal Perdana Menteri. Beliau yang memimpin Pakatan Rakyat.

Mereka tidak menumpukan serangan peribadi terhadap Dato’ Seri Abdul Hadi Awang atau Lim Kit Siang.

Modus operandinya, apa juga aspek negatif dalam PR semua dikaitkan dengan Anwar atau apa-apa saja perkara yang dibuat oleh PR dinegatifkan dengan alasan ‘penglibatan’ Anwar.

Pertelingkahan dalam KeADILan, tumpuan PAS terhadap negara berkebajikan, keputusan pemilihan dalam muktamar PAS, pemecatan dan pelantikan dalam PAS; semua dikaitkan dengan Anwar seolah-olah kepimpinan PAS tidak kenal Quran, Hadis dan Ijmak Ulama dalam membuat keputusan. Bayangkan setiap hari sekurang-kurangnya satu tuduhan baru yang berbeza terhadap Anwar dibuat oleh media talibarut Umno. Sehingga kini sudah beribu tuduhan liar yang dikenakan kepada beliau.

Berbeza dengan pembangkang, yang lebih menumpu kepada isu tetapi tidak kepada Najib. Najib langsung tidak terkena najis lembu peliharaan keluarga Shahrizat. Jika Shahrizat meletakkan jawatan, maka imej Najib tidak akan terjejas. Isu-isu besar yang pernah dikaitkan dengan Najib seperti Altantuya, kapal selam Scorpene, penasihat Yahudi APCO, kehilangan RM888 bilion wang negara menjadi serangan hangat-hangat taik ayam terhadap Najib.

Beribu-ribu laporan polis terhadap Anwar dalam pelbagai isu, beratus demonstrasi haram terhadap beliau tetapi tidak ada pula tindakan serupa untuk Najib dan Rosmah. Menteri Besar Selangor dihadapkan dengan demonstrasi dan ugutan oleh segelintir rakyat Selangor dalam isu remeh sekecil sampah, pengangkutan awam dan pasir tetapi tiada demonstrasi seumpama itu (picisan dan merata) terhadap Najib dalam pelbagai isu besar negara. Apa ilmu yang Najib pakai sehingga beliau menjadi begitu selesa bermaharajalela menggilap imej di mata rakyat?

Dalam perlawanan bola sepak pemain yang paling handal seperti Pele, Maradona, Zidane dan sebagainya adalah yang paling kuat dikekangi kawalan pihak lawan supaya ia tidak dibiar terlalu bebas melakukan serangan.

Malaysia selari dengan era politik dunia yang meletakkan ketokohan individu sebagai faktor yang penting. Lebih dua dekad lalu orang lebih melihat parti sebab itu BN mampu menang walau calon yang bertanding ialah penyapu. PRU 13 membuktikan bahawa calon peringkat DUN boleh kalah kesemuanya dalam satu kawasan Parlimen walaupun calon parlimennya menang, begitu juga sebaliknya.

Maka imej pemimpin nombor satu parti sangat penting untuk dimusnahkan sama seperti pentingnya membunuh imej parti lawan. Jadi, pastikan Najib senasib dengan Mahathir dan Pak Lah. Jangan terlepas pandang.

detikdaily/-

AS tak berani serang Iran

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

TEHERAN: Panglima Tentera Darat Iran semalam berkata, Amerika Syarikat tidak berani untuk melancarkan serangan ketenteraan terhadap Republik Islam itu.

“Meskipun Washington mengerahkan kapal pengangkut pesawat, USS Carl Vinson ke Teluk Parsi dan Amerika Syarikat memiliki senjata canggih, negara itu dan sekutunya tidak akan berani untuk melancarkan serangan terhadap Iran,” kata Brigadier Jeneral Ahmad Reza Pourdastan.

Menurutnya, mereka gentar terhadap tentera dan negara Iran.

Awal Januari lalu, Pentagon mendakwa USS Carl Vinson yang membawa bersama-samanya 80 kapal terbang dan helikopter tiba di ‘kawasan tanggungawab’ (AOR). Menurut tanggapan Amerika Syarikat, kawasan itu membabitkan Teluk Parsi, Laut Merah, Teluk Oman dan sebahagian Lautan Hindi.

Pemerintah kanan tentera Iran itu berkata, Amerika Syarikat dan Barat meningkatkan ancaman dan mengenakan sekatan demi sekatan terhadap Iran yang semuanya terbukti tidak berkesan.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, pada 5 Januari lalu mengumumkan perubahan strategi pertahanan negara itu bagi mengurangkan perbelanjaan ketenteraan.

Dokumen lapan muka surat itu bagaimanapun tidak mengandungi butir mengenai bagaimana perubahan itu akan memberi kesan kepada pengurangan tentera atau senjata, termasuk sama ada ia akan memberi lebih banyak tumpuan terhadap Asia dan mengurangkan tumpuannya di Eropah.

Pegawai Iran sudah memberi amaran, sebarang tindakan ketenteraan terhadap Iran akan menerima tindak balas serta-merta dan ia tidak akan terhad di rantau Asia Barat saja. - Agensi

PAS kesal pihak sebar khabar angin KPN mati

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 31 Jan: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyelar perbuatan sesetengah pihak yang secara amat tidak beretika menyebarkan berita khabar angin Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar telah meninggal dunia awal pagi semalam di London.

Dalam kenyataan yang diterima Harakahdaily lewat petang semalam, Mohamad menegaskan bahawa soal sakit, kematian dan kemalangan tidak boleh dijadikan bahan mainan walaupun pada musuh.

Senda gurau sedemikian, katanya tidak perlu dimainkan oleh golongan sivil.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim menegaskan menyebarkan berita palsu kematian seseorang adalah bertentangan dengan nilai budaya timur dan ajaran Islam.

“Berita kematian bukanlah bahan senda gurau kerana sebagaimana juga qazaf, ia meninggalkan kesan langsung kepada keluarga. Cuma Qazaf lebih terkesan dan lama kerana itu Islam menetapkan hukum hudud bagi kesalahan qazaf,” terang beliau.

Mengambil firman Allah yang bermaksud “Wahai orang yang beriman, sekiranya datang kepada kamu orang fasik membawa berita, hendaklah kamu menyelidiknya terlebih dahulu, agar kamu tidak bertindak di atas kejahilan kamu maka kerana itu nanti kamu menyesal”, Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang mengingatkan orang ramai untuk tidak menyebarkan sesuatu berita sehingga kesahihannya disahkan.

“Ini adalah kerana dibimbangi seseorang itu akan menanggung dosa berpanjangan di atas penyebaran berita palsu itu,” terang beliau.

Mengulas perkara yang sama, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, sepatutnya mendoakan kepada seseorang yang sakit supaya sembuh, bukannya menyebarkan berita palsu kematian seseorang.

Khabar angin berhubung kematian Ismail tersebar pukul 3 pagi semalam melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) dan laman sosial. Polis Diraja Malaysia (PDRM) telahpun mengeluarkan kenyataan bagi menafikan khabar angin tersebut.

Turut memberikan reaksi dalam hal ini ialah Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi yang menegaskan bahawa berita kematian bukan satu bahan gurauan, apalagi jika dibuat bahan fitnah.

“Ia melukakan perasaan ahli keluarganya dan mengganggu keselesaan hidupnya. Selayaknya kita doakan kebaikan buatnya. Sungguhpun banyak perkara yang kita tidak puas hati namun kita harapkan KPN sejahtera,” tegas beliau, yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang.

Harakah Daily

Petronas dipandang tinggi jika bayar royalti Kelantan

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 31 Jan: Petronas sepatutnya mengutamakan tanggungjawabnya di segi perundangan dahulu sebelum melaksanakan tanggungjawab sosialnya, kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Menurut beliau, walaupun pembinaan laluan pejalan kaki berhawa dingin yang menghubungkan Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dengan Bukit Bintang adalah sumbangan yang sangat dialu-alukan, tetapi lebih penting lagi Petronas mengutamakan perlaksanaan tanggungjawabnya di sisi undang-undang.

"Sehingga kini Peronas tidak melaksanakan legal responsibiliti atau tanggungjawabnya di sisi undang-undang dan membayar royalti minyak kepada Kelantan," katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu yakin, jika Petronas melaksanakan tanggungjawab perundangannya itu dan membayar royalti minyak kepada Kelantan dan negeri lain yang berhak mendapat royalti tersebut, syarikat minyak nasional itu akan dipandang tinggi sebagai warga korporat yang bertanggungjawab.

Sehingga kini, kerajaan negeri Kelantan terus disekat dan dinafikannya haknya untuk menerima royalti yang termaktub dalam Akta Petroleum itu.

Menurut The Star, laluan pejalan kaki berhawa dingin bernilai RM100 juta itu dibiayai oleh Petronas di bawah program sumbangan sosialnya.

Bagaimanapun, harga RM100 juta untuk laluan berhawa dingin sepanjang 562 meter dan selebar lima meter itu dipertikaikan oleh blogger pro-Umno sendiri.

Blogger itu menyifatkan harga laluan pejalan kaki itu, iaitu RM3,307 sekaki persegi terlalu mahal.

Menurut blogger itu, harga RM3,307 sekaki persegi untuk laluan pejalan kaki itu enam kali ganda lebih mahal dari harga kondominium enam bintang di Mont Kiara.

Kos sedemikian, katanya, "lebih teruk dari kondo lembu".

Laluan pejalan kaki berhawa dingin yang dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu merentasi kawasan sibuk di Jalan Pinang, Jalan Perak dan Jalan Raja Chulan dengan pintu masuk bereskalator dan bertangga serta pintu keluar di lokasi strategik dan selesa.

Bahagian lainnya terdiri daripada sebuah terowong pejalan kaki dari aras concourse Pusat Konvensyen Kuala lumpur yang sekarang bersambung dengan terowong sedia ada ke kompleks beli-belah Suria KLCC.

Harakah Daily

Gempa bumi 5.2 magnitud landa Sumatera Utara

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.2 pada skala Ritcher melanda Sumatera Utara, Indonesia pada jam 9.20 malam tadi.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan melaporkan gempa itu berpusat di 105 kilometer tenggara Simeulue, Indonesia dan 484 kilometer tenggara Kampar, Perak.
Bagaimanapun, gempa itu tidak mendatangkan sebarang ancaman tsunami. - BERNAMA

Tubuh kerajaan Cina, Soi Lek diberi tempoh 24 jam tarik balik kenyataan

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Dakwaan kononnya pembangkang mahu menubuhkan ‘Kerajaan Cina’ di Perak jika memenangi pilihan raya akan datang adalah fitnah selain cuba memainkan sentimen perkauman.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, DAP mahupun Pakatan Rakyat (PR) tidak pernah bercadang untuk menubuhkan Kerajaan Cina seperti yang didakwa Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dalam sebuah akhbar arus perdana semalam.

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, pembohongan yang dibuat Soi Lek itu amat berbahaya kerana boleh menimbulkan kebencian dan mengelirukan rakyat.

“Kami langsung tidak pernah bercadang mahu menubuhkan Kerajaan Cina mahupun kerajaan apa-apa bangsa sekalipun seperti yang didakwa Soi Lek. Apa yang kami mahu tubuh adalah kerajaan berjiwa rakyat.

“Saya menggesa agar dia menarik balik kenyataan itu atau buktikan bila pemimpin PR mengatakan mahu menubuhkan Kerajaan Cina. Jika dia gagal berbuat demikian saya akan mengarahkan pemimpin saya di Perak untuk membuat laporan polis terhadapnya,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Menurutnya, tidak timbul isu menubuhkan Kerajaan Cina di Perak sekiranya PR berjaya menakluki semula negeri itu kerana sebelum ini pimpinan PR negeri itu sebulat suara memilih Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar.

Beliau berkata, tindakan Soi Lek itu bukan sahaja menunjukkannya hilang modal politik malah amat memalukan apabila sanggup menipu rakyat dengan memfitnah parti lawan hanya untuk menarik perhatian pengundi dalam pilihan raya akan datang.

Sehubungan itu, Guan Eng memberi tempoh 24 jam kepada Soi Lek untuk menarik balik kenyataan itu atau bakal dikenakan tindakan undang-undang.

Sinar Harian

Bekalan air campur pasir

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

SELARU – Penduduk Taman Rasa Sayang, di sini, gusar apabila tangki yang menyalurkan air bersih ke kawasan mereka terjejas akibat limpahan tanah dari tebing berhampiran hingga menyebabkan bekalan air yang diterima kotor dan berpasir.

Yang Dipertua Persatuan Taman Rasa Sa­yang, Mohd Rudzi Mat Deris, 49, berkata, hujan lebat beberapa hari lalu menyebabkan tanah liat berpasir memasuki saluran tangki berkenaan.

“Ini berikutan longkang yang dibina sudah tidak berfungsi kerana dipenuhi tanah.

“Bukit ini mengotorkan air tangki kerana tanah memasuki saluran berkenaan hingga menyebabkan air di rumah seperti berpasir,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dua hari lalu, masalah lain pula timbul apabila air mencurah keluar dari tangki berikutan pelampung yang digunakan tidak berfungsi.

“Saya difahamkan beka­lan elektrik yang disalurkan ke tangki ini tidak dihidupkan, menyebabkan pelampung tidak dapat berfungsi dengan baik.

“Air melimpah selama dua hari, sekali gus menyebabkan pembaziran,” katanya.

Sementara itu, katanya, tangki itu membekalkan air kepada 68 penduduk di taman berkenaan.

“Sebelum ini, taman ini belum pernah mengalami gangguan air. Jadi, saya harap pihak berkaitan dapat mengambil tindakan segera sebelum perkara tidak diingini berlaku,” katanya.

Dalam pada itu, Muhd Rudzi berkata, beliau juga berharap pihak berkenaan dapat memasang lampu di kawasan tangki berkenaan.

“Saya sering lihat anak-anak muda melepak di sini pada waktu malam. Walaupun sudah ditegah tetapi mereka masih berdegil,” katanya.

Sinar Harian

Artis seni rancang hantar batu tahi bintang 4,000 tahun

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

GAMBAR fail menunjukkan sebongkah batu tahi bintang berusia 4,000 tahun yang dipamerkan di Gancedo, wilayah Chaco, Argentina.

GANCEDO, Aregentina - Seorang artis seni Argentina, Nicolas Goldberg dan Guillermo Faivovich dari Perancis merancang satu projek untuk membawa sebongkah batu tahi bintang gergasi untuk dipamerkan di Kassel, Jerman pada September depan.

Batu tahi bintang itu kini dipamerkan di Gancedo, wilayah Chaco, Argentina.

Kedua-dua artis seni tersebut mahu membawa batu tahi bintang yang seberat 37 tan itu dari tempat ia dipamerkan kini.

Batu tahi bintang itu jatuh kira-kira 4,000 tahun lalu dan dikeluarkan dari lokasi tempat ia jatuh pada 8 Julai 1980 di sebuah kawasan yang dikenali sebagai Piguen Nonralta. - AFP

Rampasan VCD/DVD meningkat

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU – Jumlah kes yang membabitkan rampasan video cakera padat (VCD) dan video cakera digital (DVD) cetak rompak di negeri ini bagi tahun 2011 meningkat sebanyak 3.8 peratus, berbanding tahun sebelumnya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil, Asisten Komisioner Rosman Omar berkata, seramai 459 orang ditangkap menerusi 424 serbuan yang dilakukan dari Januari hingga Disember 2011.

Katanya, sebanyak 119,653 unit pelbagai VCD dan DVD cetak rompak tidak memiliki sijil B dan 4,893 keping DVD/VCD lucah dirampas melibatkan nilai rampasan dianggarkan melebihi RM600,000.

”Kenaikan ini menunjukkan polis serius memerangi kumpulan menjual DVD/VCD haram ini, dan polis memohon masyarakat menyalurkan maklumat agar kegiatan ini boleh dilumpuhkan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, dekat sini, semalam.

Mengikut rekod bagi tahun 2010 sebanyak 458 serbuan dilakukan membabitkan tangkapan 438 individu dan rampasan VCD/DVD tanpa lesen B ialah 11,688 keping dan VCD/DVD lucah 4,715.

Sementara itu, dalam perkara berasingan, seramai 17 ah long ditahan sepanjang tahun lalu.

Rosman berkata, daripada jumlah itu, seramai 12 peminjam tanpa lesen ini telah didakwa dan lima lagi kes kini dalam proses pendakwaan.

“Beberapa langkah pencegahan telah diambil dengan menurunkan poster-poster yang mengiklankan pinjaman tanpa lesen ini.

“Polis juga menerima kerjasama baik dari pihak berkuasa tempatan (PBT),” katanya.

Sinar Harian

Nyaris dirodok pisau rambo

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

KEMAMAN – “Rasa bagaikan bermimpi bila terjaga dari tidur saya lihat tiga penyamun di depan mata, dua daripadanya cuba menghunus pisau rambo ke dada saya sambil menunjukkan isyarat tangan agar saya diam,” katanya mangsa samun, Ahmad Mohamad, 43.

Mengimbas detik mencemaskan itu, rumahnya yang dihuni bersama isteri dan empat anak dimasuki pencuri dalam kejadian di Jalan Sena, dekat sini, kira-kira jam 4.30 pagi semalam hingga mengakibatkan keluarganya mengalami kerugian kira-kira RM14,000,

Ahmad berkata, panik dan khuatir keselamatan isteri dan anak, dia terpaksa menurut kehendak tiga penyamun yang menutup separuh muka dengan sapu tangan itu.

Bagaikan nyawa dihujung tanduk, pekerja swasta itu berkata, dadanya nyaris ditikam saat dia membuka mata namun tindakan spontannya yang terdiam dan tidak melawan mengelakkan ketiga-tiga penyamun itu bertindak agresif.

“Ketika mengacu pisau, dua penyamun itu meminta saya keluarkan barang berharga dan serahkan kepada mereka, manakala seorang lagi mundar-mandir di hada­pan pintu bilik tidur saya dan mengawasi keadaan rumah.

“Waktu itu, isteri tidur di bilik sebelah bersama anak, selepas menyerahkan barang berharga dalam bilik tidur, penyamun itu masuk ke bilik sebelah lalu merampas semua barang kemas yang dipakai isteri. Turut diambil dua telefon bimbit,” katanya yang masih trauma ketika dikunjungi Sinar Harian pagi semalam.

Ahmad percaya, ketiga-tiga penyamun itu warga Indonesia berdasarkan dialek percakapan ketiga-tiga mereka yang bertubuh kecil tetapi sasa.


Tangan Ahmad dan isteri diikat, anak menggigil

Kejadian menakutkan itu berlaku selama kira-kira 10 minit, malah Ahmad dan isterinya turut diikat tangan dengan wayar elektrik dan kain langsir, sementara empat anak mereka yang berusia lingkungan 14 hingga 4 tahun menggigil ketakutan.

Menurut Ahmad yang mula menetap di rumah itu sejak setahun lalu, selepas memperoleh apa yang dimahukan ketiga-tiga penyamun itu, mereka melarikan diri melalui pintu jeriji besi dan pintu gelongsor di bahagian ruang tamu rumah sebelum laporan polis dibuat kira-kira jam 6 pagi.

Katanya yang turut meluahkan syukur kerana tiada ahli keluarganya yang dicederakan, terdapat kesan umpil di pintu jeriji besi dan pintu gelongsor di ruang tamu rumahnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdullah Sani Salat yang mengesahkan kes terbabit berkata, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 392/397 Kanun Keseksaan kerana samun bersenjata secara berkumpulan.

Kisah yang menimpa enam beranak itu turut mendapat perhatian Pengarah Pas Dewan Undangan Negeri (Dun) Chukai, Hanafiah Mat yang meluangkan masa menziarah keluarga terbabit.

Sehubungan itu, Hanafiah berharap rondaan di kawasan itu diadakan lebih kerap, agar kejadian sama tidak berulang selain meminta kerajaan mengawal kebanjiran pendatang asing di negara ini memandangkan banyak kes jenayah dan sosial yang berpunca daripada kemasukan ramai pendatang asing di negara ini.

Sinar Harian

Kehilangan 30 lembu terjawab

7 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

GUA MUSANG - Keadaan yang mencurigakan bagi empat lelaki berada dalam sebuah ladang sawit di Kampung Aring 7, dekat sini, terbongkar apabila mereka sedang menyembelih dua lembu curi selepas menembak haiwan itu dua minggu lalu.

Kejadian itu dikesan seorang anggota Polis Bantuan Felda yang membuat rondaan di kawasan tersebut kira-kira jam 11 pagi pada 20 Januari lalu sebelum melaporkan kepada pemilik lembu terbabit.

Penternak terbabit, Zulkifli Md Zin, 49, yang tinggal di Kampung Aring 6 berkata, beliau yang bergegas ke tempat kejadian selepas menerima panggilan telefon dari anggota polis bantuan itu mengesahkan lembu itu miliknya.

Beliau mengakui sebelum ini fikirannya tertanya-tanya mengenai kehilangan 30 daripada 250 lembu peliharaannya dalam tempoh setahun lalu tanpa dapat dikesan sama ada dicuri atau mati disebabkan serangan penyakit.

”Memang saya sebelum ini menganggap lembu ternakan saya itu hilang hanya disyaki serangan penyakit atau mati disebabkan terjatuh dalam telaga tanpa mengambil peduli sangat walaupun kerugian lebih RM70,000.

”Namun, kali ini saya dapat kesan kehilangan lembu saya itu dicuri mereka tidak bertanggungjawab apabila berjaya menemui semula dua ekor yang telah disembelih termasuk seekor daripadanya hampir siap dilapah,” katanya.

Beliau yang pernah dianugerahkan Peladang Jaya Peringkat Negeri Kelantan berkata, bagaimanapun ketika beliau menyerbu ke kawasan itu, empat lelaki yang dipercayai memiliki senjata api kerana menembak lembunya melarikan diri.

Zulkifli berkata, lembunya yang sudah disembelih dan ditinggalkan lelaki tersebut di kawasan ladang sawit berkenaan ada kesan peluru di kepala dipercayai menggunakan pistol.

”Saya turut menemui sebiji kelonsong peluru pistol dipercayai digunakan menembak lembu saya berhampiran haiwan yang disembelih itu dan mungkin mereka telah lama menjalankan kegiatan seperti itu,” katanya.

Katanya, beliau sebelum ini memang ada menerima rungutan daripada penduduk kawasan itu yang menyatakan kekerapan kehilangan lembunya disebabkan ada sindiket mencuri lembu untuk menjual dagingnya.

”Namun, saya tidak mengesyakinya selagi tidak menemui barang bukti walaupun saya mengalami kerugian teruk kerana setiap ekor lembu yang hilang itu bernilai RM2,500. Tetapi, nasib baik juga saya segera bergegas ke tempat kejadian dan sempat melapah dua lembu yang telah disembelih untuk dijual dagingnya kepada orang ramai,” katanya.

Beliau berkata, kawasan ternakan lembunya itu jauh dari penempatan dan melalui jalan berselut, tetapi mungkin pencuri itu menggunakan kenderaan pacuan empat roda bagi tujuan memunggah daging lembu yang siap dilapah.

Katanya, beliau membuat laporan polis di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Gua Musang jam 3.30 petang pada 20 Januari lalu dengan menyerah bersama sebiji kelonsong peluru pistol yang digunakan menembak lembunya.

Sinar Harian