15 September 2008

Kenyataan menteri yang memeningkan.

Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana dituduh "boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman awam".Tetapi selepas membebaskan wartawan berkenaan hari ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar, berkata polis menahan wartawan itu kerana keselamatannya (Tan) terancam.

Kenyataan bolak balik dan memeningkan ini mengesahkan bahawa pada zaman pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi memang terdapat banyak benda pelik berlaku di Malaysia. Macam kata pepatah Melayu "ikan keli sudah bersisik", malah "kucing telah betanduk".

Jika keselamatan Hoon Cheng didapati terancam, polis lalu menahan dia (di bawah ISA !). Aneh tapi nyata. Lazimnya seseorang yang berasa terancam atau diancam akan dilindungi dengan cara lain bukannya ditangkap dengan akta yang zalim itu. Seingat saya inilah kali yang pertama akta ini diguna untuk alasan seseorang itu terancam.
Sepatutnya pihak keselamatan dan menteri memastikan siapakah yang mengancam Hoon Cheng dan menangkapnya orangnya di bawah ISA.

Hamid Albar boleh menipu orang yang tidak cerdik, tetapi tidak semua orang yang boleh ditipunya. .Jika anda cuba menipu semua orang dan berkali-kali, anda bukan sahaja akan gagal, malah anda pula akan dilihat sebagai seorang tidak cerdik .

ISA: Zaid Ibrahim sanggup letak jawatan

Menteri di Jabatan Perdana, Datuk Zaid Ibrahim yang menjaga hal-ehwal perundangan, sanggup meletak jawatan jika kerajaan terus menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang disifatkannya sebagai 'tidak adil'.
Ahli politik BN yang lantang bersuara itu juga mendesak supaya ahli parlimen DAP, Teresa Kok dan blogger Raja Petra Kamaruddin yang ditahan di bawah ISA dibebaskan segera.
Wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng turut ditahan di bawah ISA tetapi telah dibebaskan semalam.
"Kita mempunyai sebuah kerajaan yang komited kepada undang-undang dan pembaharuan, kita tidak boleh menggunakan politik gaya lama atau bertindak mewujudkan ketakutan.
"Kita ada undang-undang dan mereka boleh didakwa di mahkamah."Saya sedang berusaha untuk bertemu Perdana Menteri (Abdullah Ahmad Badawi) minggu ini untuk menyatakan pendirian saya itu kepada beliau.
"Jika (beliau menganggap) pendirian saya itu tidak dapat dipertahankan, saya akan letak jawatan," katanya ketika dihubungi Malaysiakini dari Kota Baru hari ini.
Beliau telah mengadakan sidang akhbar di kediamannya di Kota Bharu hari ini di mana beliau becakap mengenai perkara yang sama.
Bernama memetik beliau Zaid sebagai berkata, penggunaan ISA hendaklah dikhususkan untuk pengganas, komunis dan pihak yang cuba menjatuhkan kerajaan secara paksa.
"Tujuan asal (ISA), digunakan terhadap pengganas bersenjata, orang yang hendak menggulingkan kerajaan secara paksaan...komunis. Jadi, kita perlu tetap dengan itu," katanya.
Zaid berkata negara mempunyai banyak undang-undang yang boleh digunapakai bagi menangani isu-isu seperti ketegangan kaum dan mengancam keselamatan negara."
Di dalam negara kita ada banyak undang-undang yang boleh digunakan oleh pihak polis untuk menahan mereka tanpa menggunakan ISA.
"Kita ada undang-undang Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan yang boleh menjelaskan kepada rakyat kenapa mereka boleh dikenakan tindakan undang-undang tanpa menggunakan ISA," katanya.
Zaid juga berkata banyak lagi pendekatan yang boleh digunakan untuk mengurangkan perbezaan kaum atau isu perkauman termasuk melalui sesi dialog dan perbincangan secara aman.
Mengenai pencalonannya untuk bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Zaid berkata beliau kesal dengan tindakan bahagian yang membatalkan mesyuarat peringkat cawangan yang mencalonkan dirinya.
"Tapi ianya sudah menjadi syarat jadi saya perlu patuh kepada keputusan bahagian. Saya tidak akan merayu. Sehingga kini saya sudah mendapat 20 pencalonan," katanya.
Jawatan ketua Umno bahagian itu dijangka menyaksikan perebutan antara pemangku ketua, Datuk Mohd Fatmi Salleh dengan Zaid yang merupakan ketua bahagian itu sebelum beliau digantung keanggotaannya selama 18 bulan bermula 1 Januari 2007.
malaysiakini.

ADUN Titi Serong Melawat Pasar Ramadhan Parit Buntar.

PARIT BUNTAR, 14 Sept:- Siri Lawatan ADUN Titi Serong diteruskan dengan lawatan ke Pasar Ramadhan Parit Buntar di Taman Wawasan. Pasar Ramadhan tersebut terletak tidak berapa jauh dari Pejabat Pusat Khidmat ADUN yang menjadi tumpuan masyarakat setempat pada setiap tahun.

Lawatan yang bermula pada jam 5.00 petang itu berakhir sekitar jam 6.30 petang dan beliau bergegas ke Pusat Tarbiyah PAS Titi Serong untuk hadir dalam program Iftar.

Namun begitu Drs. Khalil Cuma sempat untuk memberi ucapan sekitar 5 minit kerana beliau perlu hadir dalam majlis berbuka ditempat lain dalam DUN Titi Serong. Ucapan beliau menyentuh perkembangan politik semasa khususnya di Negeri Perak.

Antara isi ucapan beliau ialah kedatangan 31 Ogos tahun ini membawa lambang 31 orang ADUN Pakatan Rakyat yang menang di Perak dan berjaya menjadi kerajaan.

“31 Ogos juga kita sambut hari kemerdekaan dan pada petangnya kita melihat anak bulan Syawal dan diumumkan berpuasa pada keesokan harinya” katanya.

Katanya lagi “ 31 Ogos juga menyaksikan usaha dan dakyah BN untuk mengambil balik Kerajaan Perak gagal”.

ADUN Titi Serong meninjau keadaan peniaga di Pekan Ahad.

TITI SERONG, 14 Sept :- Setelah melawat Pasar Minggu yang lebih dikenali dengan Pekan Ahad sekitar 3 bulan lepas, sekali ini ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim sekali lagi meluangkan masa untuk meninjau keadaan peniaga yang berniaga di situ. Beliau ditemani oleh isterinya .

Sekitar sejam lebih ADUN menggunakan masa untuk bertanya khabar dari peniaga.
Gambar beliau bersama isterinya dalam lawatan tersebut mengambarkan keakraban beliau dengan masyarakat warga Titi Serong yang dipaparkan dibawah. WebMaster.