27 September 2008

MB Perak : Syabas kepada guru PASTI

IPOH , 26 Sept. :-Saya mengucapkan syabas dan penghargaan kepada semua guru PASTI terdiri dari kaum muslimat yang telah melahirkan pelajar-pelajar di sekolah rendah yang tidak bermasalah dalam soal akhlak, pelajaran dan sebagainya. Demikian antara ucapan YAB Menteri Besar Perak, Muhammad Nizar Jamaluddin dalam Majlis Penyerahan Saguhati oleh Yayasan Perak kepada 331 Guru-guru PAST Negeri Perak disini hari ini.


Majlis yang mencipta sejarah dan pengiktirafan pertama kali Kerajaan Negeri Perak dengan diagihkan setiap orang sebanyak RM 500 tunia dengan peruntukan keseluruhan sebanyak RM 165,000.
Menteri Besar didamping oleh Timbalan Speaker dan Pengurus Besar Yayasan Perak sedang menyampaikan sumbangan.


Hadir sama dalam Majlis tersebut ialah Speaker Kerajaan Negeri, V. Sivakumar, Timbalan Speaker, YB. Pn. Hee Yit Fong, Pegawai Kewangan Negeri, Jamaluddin Al Amini b. Hj. Ahmad, Exco Kerjaan Negeriyang hadir ialah ,YB.Nga Kor Ming ,YB.Tai Sing Ng ,YB.Jamaluddin bin Mohd. Radzi dan YB. Su Keong Siong , Hadir sama ialah ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim.

"Dengan gaji yang rendah dari RM 100 hingga RM 450 para guru PASTI telah m,engajar dengan begitu baik, maka kerajaan negeri Perakbermurah hati dengan memberi sumbangan yang tidak sebesar mana sebagai tanda penghargaan kepada Guru PASTI di atas keikhlasan mereka menyumbang tenaga" katanya.

"Disamping itu kita telah mengumumkan bonus untuk lebih 7000 orang kakitangan Kerajaan Negeri yang sekurang-kurangnya mendapat minimum RM 1000 seorang.

Menteri Besar juga mengharapkan supaya pendapatan negeri dapat dijana dan ditingkatkan dimasa akan datang.

Sambil mengucapkan tahniah dan ucapan terima kasih kepada Yayasan Perak yang mengatur majlis tersebut, Menteri Besar juga mengatakan Yayasan Perak juga setakat ini telah menyalurkan sebanyak RM 1.053 Juta kepada 1053 anak-anak perak yang melanjutkan pelajaran di IPTA dengan sumbangan sebanyak RM 1000 seorang. Pemberian itu tidak mengira agamaa, bangsa dan mana-mana puak.

Kejayaan Kapal Angkasa Lepas "Shenzhou VII" Menjadi Pemangkin bagi Pembangunan China

Kapal Angkasa Lepas "Shenzhou VII" yang membawa 3 orang angkasawan telah dilancarkan dengan jayanya malam ini. Beberapa hari berikutnya, angkasawan tersebut akan "berjalan-jalan" di luar kapsul dan menjalani ujian sains yang ditetapkan untuk membuat persiapan bagi membina stesen angkasa pada masa depan. Kejayaan pelancaran kapal angkasa lepas "Shenzhou VII" ini bukan sahaja akan menggalakkan kemajuan dan kecanggihan teknologi China, malah akan mendorong usaha untuk menghasilkan ciptaan harta intelek sendiri.

China telah banyak mencapai hasil yang cukup cemerlang dalam penerokaan angkasa lepas sejak kapal angkasa lepas "Shenzhou I" dilancarkan. Ini telah memberikan kesan yang besar kepada pola sains dan teknologi dunia. Penjelajahan manusia ke angkasa lepas merupakan satu cabaran bagi sesebuah negara dari segi kekuatan bersepadu dan tahap teknologi. Hasil-hasil yang dicapai oleh China dalam bidang tersebut, seperti yang dipuji oleh badan media dari dalam dan luar negara, telah memperlihatkan imej China dan kekuatan negara yang semakin meningkat.

China mengadakan penerokaan manusia ke angkasa lepas dengan mempertimbangkan dari sudut sains dan teknologi serta kepentingan ekonomi. Pereka Roket "Long March 2F" yang digunakan untuk melancarkan "Shenzhou VII" ini, Jing Muchun menyatakan: "Penerokaan manusia ke angkasa lepas menjadi pemangkin bagi negara kami untuk membangunkan perindustrian asas serta menghasilkan bahan mentah dan komponen berkenaan. Sesetengah produk berhubung angkasa lepas sudah diperkenalkan ke dalam industri kegunaan awam."

Sebagai contoh, kebanyakan barang kegunaan harian dihasilkan dengan teknologi penerbangan angkasa lepas manusia, seperti robot pembedah, sistem pengurusan air dan pakaian renang. Di samping itu, sektor perubatan, farmasi, penerbangan, bahan baru, elektronik, pembuatan mesin, tekstil dan telekomunikasi pula akan ditawarkan peluang pembangunan ekoran kejayaan "Shenzhou VII" ini. Pakar dalam bidang berkenaan menganggap bahawa rangkaian industri angkasa lepasa China telah mencapai skala ekonomi sebanyak 120 bilion yuan RMB.

Ruang angkasa yang cukup luas dan penuh misteri telah menarik manusia untuk menerokanya. Kejayaan kapal angkasa lepas Shenzhou merupakan pencapaian bersama umat manusia. Menurut Zhou Jianping, pereka kapal angkasa lepas itu, "Shenzhou VII" merupakan kepunyaan semua orang yang terlibat dalam bidang pengajian angkasa lepas China dan rakyat China, malah semua umat manusia.

Kapal Angkasa Lepas "Shenzhou VII" Dilancarkan dengan Jayanya

Kapal angkasa lepas "Shenzhou VII" yang membawa tiga orang angkasawan berjaya dilancarkan di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan malam tadi dan memasuki orbit yang ditetapkan.

Presiden China, Hu Jintao mengucapkan tahniah dengan kejayaan itu selepas menyaksikan pelancaran "Shenzhou VII". Kata beliau, misi penerbangan kali ini merupakan projek kajian sains yang paling penting bagi China pada tahun ini. Kejayaan pelancaran "Shenzhou VII" merupakan kejayaan peringkat pertama bagi penerokaan angkasa lepas kali ini.

Angkawasan tersebut akan buat julung kalinya "berjalan-jalan" di luar kapsul dan mengadakan ujian sains.

Pemilihan Umno ditangguh hingga Mac

Majlis Tertinggi Umno memutuskan hari ini untuk menangguhkan perhimpunan agung serta pemilihan parti dari Disember ke Mac tahun depan.

Penundaan ini bertujuan memastikan proses peralihan kuasa berjalan lebih awal.

Ia dilihat sebagai usaha mendesak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan kuasa kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam tempoh enam bulan.

Sebelum ini, Abdullah - dalam pelan peralihan kuasanya - bersetuju untuk menyerah kuasa kepada Najib pada pertengahan 2010.Bagaimanapun, pemimpin akar umbi Umno tidak sekata mengenai tarikh tersebut dan ramai yang mendesak supaya tarikh itu dipercepatkan lagi.

Abdullah yang juga presiden Umno bagaimanapun enggan mengulas lanjut tentang peralihan kuasa."Apa juga yang diperlukan, peraturan-peraturan, apa yang hendak saya laksanakan nanti, apa juga, akan diputuskan (bersama) antara saya dan (timbalan presiden) Datuk Seri Najib (Razak),” katanya.

Pemilihan pucuk pimpinan Umno sebelum ini dijadualkan pada 16 hingga 21 Disember depan.Abdullah turut menafikan mendapat tekanan suapaya peralihan kuasa itu disegerakan, sebaliknya perkara itu, menurutnya, “berkaitan dengan kerjanya” sebagai presiden Umno.

Hubungan baik“Tidak ada kena mengena dengan semua itu (tekanan). Ia berhubung kait dengan kerja saya. Apabila kerja habis, habislah.”Perkara itu juga, tambah Abdullah, tidak ditimbulkan dalam mesyuarat tergempar pagi ini.

“Tidak ada apa-apa. Pada hari ini tidak ada langsung (bincang) tentang perkara itu. Mungkin ada dua, tiga orang yang kata begitu. Tetapi tidak ada satu-satu sebab hendak tekan, sebab mereka tahu hubungan saya dengan Najib baik. “Dalam apa-apa perkara pun, kami mempunyai persefahaman yang baik. Tidak ada masalah patut timbul dalam perkara ini,” katanya.

Bagaimanapun, mesyuarat perwakilan Umno bahagian akan diteruskan seperti yang dijadualkan mulai 9 Oktober hingga 9 November depan. Perkara itu diputuskan kerana perubahan tarikh mesyuarat di peringkat itu “tidak membawa kepada apa-apa kebaikan tambahan” kepada parti, tegas Abdullah.

Putuskan sebelum 9 Okt

Keputusan itu disifatkan sebagai “bukan sesuatu yang menyusahkan” bahagian dan telah diterima ahli MT.Abdullah juga berkata, belum memutuskan sama ada akan mempertahankan jawatan presiden.

Bagaimanapun, katanya, beliau akan membuat keputusan mengenainya sebelum mesyuarat bahagian bermula 9 Oktober depan.“Apa-apa keputusan saya akan buat sebelum mesyuarat bahagian,” katanya.“Bertanding atau tidak, (itu) keputusan saya. Kamu boleh terus meneka tetapi keputusannya milik saya.”Abdullah memberitahu demikian dalam sidang akhbar selepas mesyuarat tergempar MT selama sejam di ibu pejabat Umno pagi tadi.

Sebelum itu, Abdullah mengadakan pertemuan empat mata selama setengah jam dengan timbalannya sebelum mesyuarat MT bermula kira-kira jam 11 pagi tadi.
Mesyuarat MT ini merupakan pertemuan kedua pada bulan ini, selepas mesyuarat bulanannya pada 18 September.

Tidak akan bercuti

Kebiasaannya, mesyuarat MT hari ini juga diadakan pada sebelah petang tetapi kali ini ia diadakan pada sebelah pagi.

Ditanya sama ada beliau akan bercuti, Abdullah menjawab: "Ada banyak kerja nak buat."Beliau juga tidak berniat meninggalkan Umno dan perkara itu dibuktikan dengan rekodnya bersama parti itu yang "bersih".“Saya cintakan parti saya. Walaupun pada masa yang sukar saya tidak tinggalkan. Saya tidak pernah menyertai mana-mana parti lain.

"Saya tidak pernah berada atas landasan pembangkang. Tidak ada rekod saya yang menentang parti pun, pada bila-bila masa pun,” katanya ketika ditanya sama ada beliau akan meninggalkan parti itu.

Najib berada di sisi kanan Abdullah sepanjang sidang akhbar tersebut.
malaysiakini.

Abdullah dijangka PM hingga Mei, Najib tersepit

KUALA LUMPUR, 25 Sept (Hrkh) - Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini dihebohkan sebagai merupakan usaha terakhir Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk menyambung hayat jawatannya sebagai Perdana Menteri manakala timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak disifatkan berada dalam keadaan tersepit.

Menurut seorang blogger Umno, A Voice (anotherbrickinwall.blogspot.com), mesyuarat khas MT itu dijangka akan mempersetujui penangguhan perhimpunan agung (PAU) dan pemilihan kepimpinan Umno yang sepatutnya diadakan Disember ini akan ditangguhkan.

Perhimpunan itu dijangka akan ditangguhkan kepada 9 Mei akan datang. Dengan itu, kata A Voice, Abdullah akan kekal memegang jawatannya sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno sehingga tarikh itu.

Perancangan Abdullah dijangka dapat dilaksanakan kerana, menurut blogger penyokong Tun Dr Mahathir Mohamad itu, suara-suara yang menentang tidak dapat hadhir kerana pelbagai sebab.

Bagaimanapun, pertemuan beberapa Ketua Perhubungan Umno negeri baru-baru ini sudah memutuskan untuk meneruskan mesyuarat dan pemilihan di peringkat bahagian-bahagian.

"Jika jadi, ini adalah satu keanihan kerana sesyuarat Bahagian Umno akan dikekalkan mengikut jadual yang ditetapkan bermula pada 9 Oktober hingga ke 9 November.

"Dengan tertangguhnya tarikh PAU ke 9 Mei 2009, ini bermakna persidangan tersebut diadakan 6 bulan selepas berakhir mesyuarat Bahagian Umno," katanya.

Sumber: http://www.harakahdaily.net

Dapatkah Abdullah tekan MT ikut kehendaknya?

KUALA LUMPUR, 25 Sept- Dapatkah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memaksakan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini tunduk kepada apa yang dilaporkan sebagai kehendaknya supaya perhimpunan agung Umno (PAU) dan pemilihan Umno ditangguhkan hingga ke tahun hadapan?

Berdasarkan laporan , semua cara dirancang akan digunakan supaya kehendak Abdullah itu menjadi kenyataan.

Bekas Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Ruhanie Ahmad melaporkan dalam blognya, kuda-kepang.blogspot.com, cadangan Abdullah untuk menangguhkan mesyuarat agung perwakilan Bahagian dan PAU ke tahun hadapan malah dibangkang dan ditentang oleh timbalannya sendiri yang dilihat dan sentiasa dilaporkan begitu setia.

Menurut sumber Seri Perdana, Abdullah telah memanggil Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pagi kelmarin untuk membincangkan isu-isu parti.

Dalam pertemuan tersebut, Presiden Umno itu telah mencadangkan supaya Mesyuarat Bahagian dan PAU ditangguhkan ke bulan April dan Jun 2009. Namun cadangan tersebut telah ditolak oleh Najib.

Bagaimanapun Abdullah berkeras mahukan Majlis Tertinggi meluluskan kehendaknya itu dalam mesyuarat hari ini.

Ruhanie memetik laporan dalam laman web penyokong Tun Dr Mahathir Mohamad dan anaknya, Datuk Mukhriz, mykmu.net

Sumber: http://www.harakahdaily.net