21 Mei 2011

16 Mangsa Masih Tertimbus

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -Berita terkini diperolehi dari Unit Amal-Hulu Langat : 15 meninggal dunia 3 selamat. Masih mengorek untuk menyelamatkan 16 mangsa yang tertimbus. via Celcom SMS. 

Foto disebelah, bangunan asrama anak yatim Hidayah, Madrasah Al-Taqwa sebelum kejadian tanah runtuh. Berita seterusnya akan menyusul.

Tanah runtuh ragut enam penghuni asrama anak yatim, ramai timbus

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 21 Mei – Enam orang disahkan terbunuh dalam kejadian akibat tanah runtuh di kawasan asrama anak yatim Sungai Semungkis dekat Kajang petang tadi.

Laporan terdahulu menyebut antara 20 hingga 30 penghuni asrama itu tertimbus dalam kejadian, yang dilaporkan berlaku kira-kira 2.20 petang.

Mayat enam kanak-kanak telah dikeluarkan. Jurucakap ibu pejabat polis daerah Kajang berkata, tiga kanak-kanak berjaya diselamatkan. Media juga melaporkan enam lagi kanak-kanak berjaya diselamatkan dan keadaan mereka dilaporkan parah selepas anggota penyelamat dan penduduk kampung mengorek tanah yang tertimbus.

Mereka yang cedera dibawa ke Hospital Kajang. Seramai empat penyelia asrama belum dikesan lagi.

Tanah runtuh: Presiden PAS rakam takziah

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 21 Mei: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga mangsa tanah runtuh di Rumah Persatuan Anak Yatim Al-Takwa, Felcra Semungkis, Batu 14, Hulu Langat.

“Bersabarlah dengan ujian Allah. Semoga roh mereka yang tekorban dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh,” tulis beliau di laman twitter malam ini.

Kejadian itu juga turut mendapat perhatian Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Selain mengucapkan takziah kepada kelurga mangsa yang terkorban, beliau juga mengajak seluruh rakyat Malaysia berdoa agar mangsa diberi ganjaran terbaik oleh Allah SWT.

"Takziah saya rakamkan kepada mangsa nahas tanah runtuh di Hulu Langat petang tadi.

"Semoga Allah mengurniakan ganjaran yang terbaik untuk yang terkorban dan keluarga yang kehilangan ahlinya," katanya.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 2.30 petang tadi, seramai 24 kanak-kanak dikhuatiri tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah At-Taqwa di Jalan Sungai Semungkis, Kampung Gahal, Hulu Langat.

Dilaporkan lima mayat kanak-kanak rumah anak yatim berkenaan yang berumur antara 11 hingga 14 tahun telah berjaya dikeluarkan dari tanah runtuh sehingga jam 8.00 malam ini.

BERSIH anjur perhimpunan 9 Julai ini

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) akan sekali lagi menggerakkan rakyat bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil pada 9 Julai ini bermula jam 2 petang.

Himpunan yang bertemakan "Walk For Democracy", menurut Pengerusi Badan Penggerak Mobilisasi Demokrasi PAS Mohamad Sabu akan berlangsung di Kuala Lumpur dan tempat yang spesifik akan diumumkan nanti.

Katanya, perkara tersebut telah diputuskan oleh BERSIH bersama-sama lebih 60 NGO dan parti politik yang bergabung di dalamnya dalam mesyuarat bersama pada 19 Mei lalu.

"Kami bagi PAS yang duduk dalam jawatankuasa BERSIH bersetuju dengan tarikh tersebut.

"Kami akan mengerahkan ahli dan penyokong untuk menyertai himpunan aman itu, seperti Bersih 1.

"Kita berharap tidak ada gangguan tertentu daripada pihak polis (sewaktu himpunan BERSIH 2)," kata Mohamad dalam sidang medianya hari ini.

Katanya, tujuan himpunan tersebut diadakan adalah kesinambungan empat tuntutan BERSIH dalam himpunan pertama mereka pada November 2007.

Menurutnya selain empat tuntutan mereka yang tidak dilayan oleh kerajaan dalam himpunan sebelum ini, BERSIH telah menambah lagi dua tuntutan.

Dua perkara itu adalah berhubung dakwaan penyalahgunaan institusi kerajaan dalam pilihan raya sehingga rakyat tidak dapat menilai antara parti politik dan kerajaan.

Satu lagi tuntutan adalah melanjutkan tempoh pilihan raya di peringkat kebangsaan dengan "tempoh yang lebih munasabah" berbanding tempoh lapan hari yang dianggap sebagai terlalu singkat.

"Kalau di Thailand, mereka mengumumkan untuk mengadakan pada bulan Julai, lebih kurang dua bulan.

"Jadi kita minta tempoh yang munasabah, masa sekarang terlalu singkat," katanya.

Projek IC: Saya TPM tapi tak dirujuk, kata Anwar

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengimbas semula satu projek rahsia bawah Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Perdana Menteri berhubung pendaftaran warga asing sebagai warga Malaysia – dikatakan sebagai penyumbang utama kepada peluasan Umno di Sabah.

Namun, Anwar menegaskan bahawa beliau bukanlah salah seorang daripada individu yang mengetahui secara khusus mengenai projek rahsia berkenaan walaupun beliau merupakan timbalan perdana menteri pada ketika itu.

"Saya telah menjelaskan perkara ini dan ia tidak dipertikaikan. Ia merupakan operasi khas di bawah JPM dan Kementerian Dalam Negeri, pada waktu itu berada bawah (Tun Dr) Mahathir (Mohamed) dan Megat Junid (Megat Ayub).

"(Operasinya) ada sistem dan jumlah (individu atau peruntukan) tidak pernah dirujuk kepada kabinet atau majlis tertinggi Umno atau kepada biro politik," kata ketua umum PKR itu dalam satu temubual eksklusif dengan Malaysiakini pada minggu lalu.

Anwar bagaimanapun menjelaskan, beliau tidak mendapat maklumat secara langsung berhubung projek berkenaan dan hanya mengetahui mengenainya daripada sumber sekunder.

"Saya merupakan timbalan presiden Umno, tetapi tidak pernah menjadi penandatangan kepada apa-apa cek dalam Umno. Anda boleh bayangkan?

"Pada waktu itu saya bukan sekadar timbalan biasa, saya agak berpengaruh. Tapi perkara tertentu (seperti) keselamatan dalam negeri, operasi ini, duit – itu adalah (tanggungjawab) Mahathir dan (Tun) Daim (Zainuddin)," katanya lagi.

Operasi rahsia

Anwar sebelum ini turut terpalit dengan dakwaan bahawa beliau terlibat dalam operasi yang antara lainnya pernah didokumentasikan dalam buku Lest We Forget: Security and Sovereignty of Sabah tulisan bekas pemimpin kanan Parti Bersatu Sabah, Dr Chong Eng Leong.

Mahathir telah menafikan dakwaan berkenaan manakala satu inkuiri pada 1997 oleh satu jawatankuasa terpilih Parlimen ke atas sejumlah penjawat awam yang ditahan bawah ISA tidak pernah didedahkan kepada umum.

Tanda tanya berhubung 'Projek IC' ini timbul semula apabila PKR menimbulkan dakwaan pada awal bulan ini bahawa Umno Hulu Selangor telah meminta KDN memberikan kerakyatan kepada 2,000 orang warga asing.

Bagaimanapun, Anwar berkata warga asing berkenaan sepatutnya diberikan kerakyatan sekiranya golongan itu mencapai kelayakan dan melalui proses yang sepatutnya.

"Tapi kenapa ia perlu jadi operasi rahsia. Kenapa ia tidak boleh dijalankan secara telus? Maksud saya, jika mereka sebelum ini warga Indonesia yang telah tinggal di sini selama 20, 30 tahun, saya tidak nampak sebab mengapa kita patut halang.

"Saya tidak memegang pandangan ekstrem seperti sesetengah rakan kita di Sabah," katanya lagi yang menjangkakan kos operasi di negeri berkenaan mencecah angka "ratusan juta ringgit."

Tambahnya lagi, sekiranya usaha yang sama dijalankan di seluruh negara, ia akan memakan belanja tambahan sebanyak beberapa ratus juta ringgit.

"(Adakah) sukarelawan Umno yang buat begini? Tidak. (Ia melibatkan) syarikat-syarikat besar," katanya yang berpendapat isu tersebut tidak akan disiasat sepenuhnya kerana ia mungkin turut melibatkan kementerian dalam negeri.

Bank Muamalat: 'Gabung' bukan menyelamat

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -Bank Muamalat hari ini menafikan cadangan penggabungan bank berkenaan dengan Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) sebagai sebagai satu tindakan menyelamatkan syarikat menggunakan dana awam. 

Dalam satu kenyataan media, Ketua, Bahagian Komunikasi Korporat, Bank Muamalat, Raja Sa'adi Raja Amrin berkata bank itu telah meraih keuntungan sebanyak RM143.7 juta sebelum cukai untuk sembilan bulan pertama sehingga Disember tahun lalu.

“Jumlah ini merupakan satu rekod keuntungan yang tinggi berbanding dengan keuntungan 15 bulan sebelumnya yang berjumlah RM142.1 juta.

“Pulangan kepada pemegang saham berjumlah 9.8 peratus. Sementara itu, kadar nisbah modal berwajaran risiko (RWCR) adalah 18.4 peratus, iaitu lebih tinggi daripada kadar purata industri, dan statistik pembiayaan tidak berbayar (NPF) pula adalah 2 peratus.

“Jelas di sini menunjukkan bahawa tidak ada “bailout” seperti yang telah digambarkan,” katanya.
Khamis lalu, naib presiden PAS Salahuddin Ayub pada sidang akhbarnya mempersoalkan kewajaran cadangan penggabungan antara Bank Muamalat dan BIMB.

Dakwanya beliau bimbang terdapat tangan-tangan tersembunyi di sebalik arahan BIMB untuk membeli Bank Muamalat daripada DRB-Hicom, yang memiliki 70 peratus bank berkenaan manakala Khazanah, pula memiliki 30 peratus lagi.

Tidak perlu menulis

Raja Sa'adi juga berkata Salahuddin tidak perlu menulis kepada pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara untuk mendapatkan penyata kewangan bank Bank Muamalat kerana pihaknya dengan besar hati akan membekalkannya.

“Pihak Bank Muamalat sentiasa telus dan telah memaparkan kedudukan kewangannya untuk sembilan bulan pertama sehingga Disember di laman web www.muamalat.com.my,” katanya lagi.

Salahuddin sebelum ini juga berkata "terdapat sesuatu yang aneh dalam urusniaga itu yang tidak membawa manfaat kepada BIMB”.

Menurutnya, meskipun tiada bukti bagi menunjukkan tindakan itu bagi menyelamatkan Bank Muamalat namun keputusan untuk bergabung berkenaan adalah petanda yang jelas.

"Tidak ada bank yang stabil akan mahu bergabung dan hilang identitinya,” hujahnya.

BIMB mempunyai 115 cawangan di seluruh negara dengan 600 mesin auto-teller.

Bagaimanapun dalam kenyataan medianya, Raja Sa'adi tidak menjelaskan rasional cadangan penggabungan berkenaan.

5 tercicir, JK Pemilihan mohon maaf

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 21 Mei: Jawatankuasa Pemilihan PAS Pusat hari ini memohon maaf ekoran lima nama yang layak bertanding bagi jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat pada muktamar tahun ini tercicir dari senarai awal yang diedar kepada media 17 Mei lalu.

Lima calon tersebut adalah termasuk Ahli Parlimen Kuala Selangor Dzulkefly Ahmad, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob, Yang Dipertua PAS Keningau Hishamuddin Sulaiman, Exco Dewan Pemuda PAS Pusat Ustaz Kamal Ashaari dan Ahli Parlimen Pasir Puteh Muhammad Husin.

"Keciciran ini adalah kesilapan yang tidak disengajakan sewaktu memindahkan nama-nama calon ke dalam senarai untuk diedarkan kepada media sahaja.

"Saya mewakili pihak JK Pemilih memohon maaf di atas kesilapan teknikal yang tidak disengajakan ini," kata Pengerusi JK Pemilihan PAS 20011, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman pada sidang media di Pejabat Agung PAS pagi ini.

Bagaimanapun katanya, kelima-lima calon tersebut telah pun dimaklumkan akan kelayakan mereka untuk bertanding dan surat juga telah pun dihantar.

Sebelum ini, hanya nama Dr Dzulkefly yang juga AJK PAS Pusat dikesan tertinggal dari 82 nama yang disenarai kepada media dan pembetulan telah dimaklumkan 18 Mei lalu.

Bagaimanapun, selepas membuat semakan secara keseluruhan, empat lagi nama trurut tercicir.

Dengan pembetulan tersebut, bermakna jumlah keseluruhan calon yang layak bertanding jawatan AJK PAS Pusat untuk sesi 2011-2013 adalah seramai 87 orang.

Selepas menerima senarai pencalonan dari kawasan katanya, JK Pemilihan katanya terpaksa meneliti termasuklah nama calon yang tidak lengkap, nama sama yang bertindan, salah ejaan nama dan salah catatan.

"Tuan tuan tahu yang hantar pencalonan ini 148 kawasan iaitu seramai 2628 calon senarai semua. Masa sangat suntuk. 15 haribulan (Mei) kita tutup pencalonan, 16 haribulan kita terima dan 17 haribulan media minta kita umum.

"Petugas kita buat kerja sampai larut malam, nak keluar biji mata...kesalahan manusia ini biasa la, nak buat macamana." katanya lagi.

Kesemua mereka yang layak bertanding perlu menyatakan persetujuan sama ada mahu bertanding atau tidak sebelum jam 5.00 petang 26 Mei ini .

Pembetulan AJK Dewan Pemuda dan Ulama

Sementara itu, pembetulan juga turut dibuat terhadap senarai calon yang layak bertanding bagi jawatan AJK Dewan Pemuda dan Dewan Ulama.

Untuk pemuda, daripada 68 nama yang layak bertanding sebelum ini diperbetulkan menjadi 63 orang ekoran lima dari mereka melebihi umur yang yang dihadkan iaitu 40 tahun ke bawah. 

Mereka yang dikeluarkan adalah Nik Abduh Nik Aziz, Ustaz Kamal Ashaari, Taufiq Ghani, Dr. Zuhdi Marzuki dan Zuraidin Abdullah.

Untuk AJK Dewan Ulama pula, daripada 26 senarai asal sebelum ini dikurangkan menjadi 24 orang ekoran terdapat dua nama yang disenarai dua kali dengan ejaan berbeza.

Mereka adalah Ustaz Abu Bakar Abdullah yang juga disenarai dengan nama satu lagi iaitu Ustaz Abdullah Abu Bakar dan Ustaz Shuib Din yang juga disenarai dengan satu lagi nama Ustaz Shuib Mat Amin.

Berikut adalah senarai kemaskini calon yang layak bertanding AJK PAS Pusat:

1.    Abdul Ghani Abdul Rahman, Ustaz
2.    Abdul Ghani Shamsuddin, Ustaz
3.    Abdul Halim Abdul Rahman, Dato’ Ustaz
4.    Abdul Rani Osman, YB Dr. Hj
5.    Abdul Wahid Endut, YB Hj
6.    Abu Bakar Chik, Dato’ Ustaz ,
7.    Abu Bakar Hussein, Ustaz
8.    Adly Zahari,
9.    Ahmad Sabki Yusof,
10.    Aiman Athirah Al-Jundi
11.    Amiruddin Hamzah, YB Ir.
12.    Anuar Tan Abdullah, Dato’ Hj
13.    Asmuni Awi, Hj
14.    Azizan Abdul Razak, YB Dato’ Seri Ustaz,
15.    Azman Shapawi, Ustaz
16.    Dzulkefly Ahmad, YB Dr
17.    Halimah Ali, YB Dr.
18.    Hamzah Abdullah,
19.    Hamzah Jaafar, Dr.
20.    Hanipa Maidin, Hj
21.    Hashim Jasin, YB Ustaz
22.    Hassan Ali, YB Dato’ Dr.
23.    Hayati Othman, YB Dr.
24.    Husam Musa, YB Dato’
25.    Idris Ahmad, Ustaz
26.    Iskandar Abdul Samad, YB
27.    Kamarudin Jaffar, YB Dato’
28.    Khairuddin Dato’ Abdul Malek, Dr.,
29.    Khalid Abd Samad, YB Hj.
30.    Khalil Idham Lim, YB
31.    Lo’Lo Dato Ghazali, YB Dr.
32.    Mahfodz Mohamed, Dato’ Dr.
33.    Mahfuz Omar, YB Dato’
34.    Mazlan Aliman,
35.    Misbahul Munir Masduki , Ustaz
36.    Mohamad Abdullah,  (Sabah)
37.    Mohamad Nor Mohamad, Hj.
38.    Mohamad Sabu, Hj.
39.    Mohd Anuar Tahir, Hj
40.    Mohd Apandi Mohamed, Hj.
41.    Mohd Firdaus Jaafar, YB
42.    Mohd Hatta Md Ramli, YB Dr.
43.    Mohd Nasir Mustafa,
44.    Mohd Nasir Zakaria, YB,
45.    Mohd Nizar Jamaluddin, YB Ir. Dato’ Seri
46.    Mujahid Yusof Rawa, YB Dr.
47.    Mumtaz bt. Mohd Nawi, YB
48.    Mustafa Ali, Dato’
49.    Najihatusolehah Ahmad, Dr.
50.    Nasharudin Mat Isa, YB Ustaz
51.    Nasuruddin Hj Daud, Dato’ Ustaz Hj
52.    Nik Abduh Nik Abdul Aziz,
53.    Nik Mohd Amar Abdullah, YB Dato’ Ustaz
54.    Nik Zawawi Nik Salleh, Ustaz
55.    Norazli Musa, Ustaz Hj.
56.    Normala Sudirman,
57.    Nuridah Salleh, Ustazah
58.    Phahrolrazi Zawawi, YB Ir. Dato’ Hj
59.    Razman Zakaria,
60.    Riduan Mohd Nor, Ustaz,
61.    Rosidi Hussin
62.    Sa’ari Sungib, YB Hj.
63.    Salahudin Ayub, YB,
64.    Salleh Man, YB Ustaz
65.    Sallehen Mukhyi, Ustaz
66.    Shafie Abu Bakar, YB Dr.
67.    Siti Mariah Mahmud, YB Dr.
68.    Siti Zailah Yusoff,  YB
69.    Suhaizan Kaiyat,
70.    Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, YB Dr.
71.    Taib Azamuddin Md Taib, YB Dato’
72.    Takiyuddin Hassan, YB Dato’
73.    Taufek Ghani, YB
74.    Wan Abd Rahim Wan Abdullah, YB Dato’
75.    Wan Hasrina Wan Hassan,
76.    Wan Nik Wan Yusof,
77.    Wan Ubaidah Wan Omar, YB
78.    Yusof Embong, Ustaz Hj.
79.    Zainuddin Yusof, YB Hj
80.    Zaki Ibrahim, YB
81.    Zuhdi Marzuki, Dr.
82.    Zulkefly Muhamad Omar, Hj
83.    Zulkifly Ahmad, Hj (Johor)

[Tambahan]

84.    Ahmad Yaakob, Datuk
85.    Kamal Ashaari, Ustaz 
86.    Hishamuddin Sulaiman, (Sabah)
87.    Muhammad Husin, Yb

Imej menakjubkan di tasik Iceland

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


IMEJ cahaya yang menajubkan dirakamkan oleh Stephane Vetter di Tasik Jökulsárlón, Iceland dua bulan lalu.

REYKJAVIK - Seorang jurugambar, Stephane Vetter berjaya merakamkan gambar cahaya yang menakjubkan di Tasik Jökulsárlón, Iceland dua bulan lalu, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Cahaya itu berlaku akibat partikel yang keluar dari matahari bergerak ke angkasa lepas dan bertemu dengan perisai magnetik Bumi sekali gus mewujudkan satu bulatan di sekitar kawasan magnetik Kutub Utara apabila ia beriteraksi dengan lapisan atas atmosfera. 

Agensi

Gambar rajah kapal Titanic dilelong

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -LONDON - Satu gambar rajah kapal Titanic yang digunakan dalam siasatan mengenai punca ia karam pada 1912 mungkin dilelong dengan harga £150,000 (RM451,500) dalam satu lelongan pada 28 Mei depan di Devizes, Wiltshire, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Gambar rajah sepanjang 9.93 meter itu menunjukkan bahagian kapal yang terkena bongkah ais yang menyebabkan kapal tersebut karam pada 15 April 1912 yang mengakibatkan 1,517 orang terbunuh di Lautan Atlantik.

Ia dilukis dengan menggunakan dakwat India dan dilukis di atas kain linen digantung di dalam bilik perbicaraan bagi memudahkan 100 saksi memberikan keterangan berhubung kes kapal tersebut karam.

Kapal itu karam dalam pelayaran menuju ke New York dari Southampton. 

Agensi

Kereta Ferrari disimpan di dalam rumah

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


SHEFFIELD, Britain - Seorang pemuda, Jon Ryder menyimpan sebuah kereta Ferrari F355 di dalam rumahnya sejak tahun lalu, lapor sebuah akhbar semalam.

Kereta buatan 1996 yang mempunyai kelajuan sehingga 294.50 kilometer sejam itu dibelinya lebih tiga tahun yang lalu.

KERETA Ferrari F355 milik Jon Ryder disimpan di dalam rumahnya di Sheffield, Britain

Menurut Ryder, apabila berpindah rumah bersama isterinya pada tahun lalu, dia melihat terdapat ruang depan dalam rumahnya yang boleh diubahsuai untuk menjadi garaj menyimpan kereta idamannya itu.

Pintu 'garaj' yang menjadi laluan masuk kereta sport itu terlindung dengan kain langsir dan dia mengambil masa selama sebulan untuk melakukan pengubahsuaian.

Kereta itu berharga £83,000 (RM405,936) semasa dikeluarkan pada tahun 1990-an tetapi kini nilai kenderaan tersebut berkurangan kepada sekitar £35,000 (RM105,437).

"Saya masih tersenyum pada setiap hari kerana memiliki kereta idaman saya," kata Ryder. 

Agensi

5 tercicir, JK Pemilihan mohon maaf


18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 21 Mei: Jawatankuasa Pemilihan PAS Pusat hari ini memohon maaf ekoran lima nama yang layak bertanding bagi jawatan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat pada muktamar tahun ini tercicir dari senarai awal yang diedar kepada media 17 Mei lalu.

Lima calon tersebut adalah termasuk Ahli Parlimen Kuala Selangor Dzulkefly Ahmad, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob, Yang Dipertua PAS Keningau Hishamuddin Sulaiman, Exco Dewan Pemuda PAS Pusat Ustaz Kamal Ashaari dan Ahli Parlimen Pasir Puteh Muhammad Husin.

"Keciciran ini adalah kesilapan yang tidak disengajakan sewaktu memindahkan nama-nama calon ke dalam senarai untuk diedarkan kepada media sahaja.

"Saya mewakili pihak JK Pemilih memohon maaf di atas kesilapan teknikal yang tidak disengajakan ini," kata Pengerusi JK Pemilihan PAS 20011, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman pada sidang media di Pejabat Agung PAS pagi ini.

Bagaimanapun katanya, kelima-lima calon tersebut telah pun dimaklumkan akan kelayakan mereka untuk bertanding dan surat juga telah pun dihantar.

Sebelum ini, hanya nama Dr Dzulkefly yang juga AJK PAS Pusat dikesan tertinggal dari 82 nama yang disenarai kepada media dan pembetulan telah dimaklumkan 18 Mei lalu.

Bagaimanapun, selepas membuat semakan secara keseluruhan, empat lagi nama trurut tercicir.

Dengan pembetulan tersebut, bermakna jumlah keseluruhan calon yang layak bertanding jawatan AJK PAS Pusat untuk sesi 2011-2013 adalah seramai 87 orang.

"Tuan tuan tahu yang hantar pencalonan ini 148 kawasan iaitu seramai 2628 calon senarai semua. Masa sangat suntuk. 15 haribulan (Mei) kita tutup pencalonan, 16 haribulan kita terima dan 17 haribulan media minta kita umum.

"Petugas kita buat kerja sampai larut malam, nak keluar biji mata...kesalahan manusia ini biasa la, nak buat macamana." katanya lagi.

Jet NATO bedil lapan kapal Libya

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


TRIPOLI - Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) semalam menyatakan jet-jet pejuangnya menyerang lapan buah kapal tentera laut Libya selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama meramalkan pemimpin negara ini, Muammar Gaddafi akan berundur atau digulingkan.

Pihak berkuasa Libya mengecam komen Obama sebagai tidak munasabah selain menafikan laporan bahawa isteri termasuk anak-anak perempuan Gaddafi telah lari ke Tunisia. Pegawai-pegawai Libya juga menafikan Menteri Minyak, Shukri Ghanem telah berpaling tadah.

ASAP daripada kebakaran menjulang tinggi selepas sebuah kapal tentera laut Libya dibedil jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di sebuah pelabuhan di Tripoli 

"NATO meneruskan serangan udara yang tepat terhadap tentera Gaddafi dalam tempoh semalaman dengan serangan mengenai tentera Gaddafi di Pelabuhan Tripoli, Al-Khums dan Sirte," kata kenyataan NATO.

"Serangan pesawat-pesawat NATO mengenai lapan kapal perang tentera Gaddafi," tambahnya.

Beberapa letupan didengar di ibu kota Libya di sini awal semalam beberapa jam selepas serangan udara berkenaan menyasarkan pelabuhan negara ini dengan sebuah kapal masih terbakar.

Seorang pegawai NATO, Laksamana Muda Russell menyatakan, semua sasaran serangan udara NATO tersebut adalah sasaran ketenteraan.

Namun, jurucakap pemerintah Libya, Mussa Ibrahim mendakwa NATO cuba menakutkan firma-firma perkapalan antarabangsa daripada berlabuh di pelabuhan yang dikuasai pemerintah.

"Apa jua kapal yang dibedil, ia adalah mesej jelas NATO kepada syarikat-syarikat perkapalan antarabangsa supaya tidak lagi menghantar kapal-kapal mereka ke Libya," kata Ibrahim dalam satu sidang media di sini.

NATO yang turut disertai tentera AS campur tangan dengan melancarkan serangan di Libya atas alasan menguatkuasakan zon larangan terbang seperti yang dipersetujui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi mengelak Gaddafi menyerang orang awam.

Tentera Gaddafi kini berdepan dengan kumpulan pemberontak dalam pertempuran yang berlaku sejak 15 Februari lalu.

Para pemberontak itu yang terpengaruh dengan kejayaan kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir mahu gaddafi meletakkan jawatan selepas beliau berkuasa sejak 1969. 

Agensi

Rooney sedia berbakti

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


LONDON - Wayne Rooney mendesak pengurus Manchester United, Alex Ferguson untuk menyenaraikannya pada pertemuan menentang Blackpool dalam saingan Liga Perdana England di Old Trafford esok.

Penyerang sensasi United itu berkata, dia mahu memainkan peranan penuh pada aksi terakhir liga musim ini bagi meraikan kejayaan skuad The Red Devils yang telah ditabalkan selaku juara liga.

ROONEY mahu diturunkan ketika United menentang Blackpool di Old Trafford esok.

Malah Rooney juga beranggapan bahawa pertemuan dengan Blackpool itu penting buat dirinya bagi memastikan prestasinya berada pada tahap terbaik menjelang aksi final Liga Juara-Juara menentang gergasi Sepanyol, Barcelona, 28 Mei ini.

Sebelum ini, Ferguson telah mengeluarkan kenyataan untuk tidak menurunkan barisan tonggak utamanya bagi memastikan mereka cergas sepenuhnya bagi berdepan Barcelona di Stadium Wembley nanti.

Namun Rooney pula memikirkan sebaliknya kerana dia lebih gemar berada di atas padang daripada seka- dar memanaskan bangku simpanan.

"Terpulang kepada pengurus untuk menentukan siapa pemain yang perlu diturunkan dalam dua perlawanan selepas ini.

"Namun saya pasti semua pemain United mahu beraksi. Kamu bermain bola sepak untuk perlawanan seperti ini dan saya berharap saya akan diturunkan Ahad ini (esok)," kata Rooney.

Rooney turut mengakui, dia kini sudah tidak sabar lagi untuk menjulang trofi liga selepas terlepas berbuat demi- kian musim lepas apabila Chelsea muncul selaku juara.

"Menjulang trofi liga pasti menghadirkan satu perasaan yang hebat.

"Ia adalah suatu yang hebat apabila dapat kembali menjulang trofi tersebut dan sesuatu yang dapat kita tunjukkan kepada anak-anak apabila sudah tua nanti," jelas Rooney. 

Agensi

Nyawa melayang kejar peragut

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


PADANG BESAR – Tindakan berani Nur Syaza Yasmin Ruslan, 17, mengejar penjenayah bermotosikal yang cuba merentap rantai leher adiknya ketika mereka menunggang motosikal berakhir dengan gadis itu maut digilis sebuah kereta di Kilometer 10, Jalan Kaki Bukit, Beseri dekat sini malam kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 8 malam itu, Yasmin terkorban apabila digilis kereta Proton Gen 2 yang datang dari arah belakang.

ANGGOTA polis mengusung mayat Yasmin yang maut digilis kereta di Jalan Kaki Bukit, Beseri 

Mangsa sebelum itu terjatuh daripada motosikal yang ditungganginya selepas motosikalnya berselisih dengan sebuah Toyota Unser yang dipandu dari arah bertentangan.

Tragedi ngeri itu disaksikan oleh adiknya, Nur Syaza Norah, 15, yang hanya cedera ringan dalam kejadian itu.

Kedua-dua beradik itu belajar di Sekolah Menengah Dato Jaafar Hassan di sini.

Sebelum kejadian, Yasmin yang menunggang motosikal Suzuki Smash bersama Norah keluar dari rumah untuk melihat telefon bimbit di Beseri.

Dalam perjalanan tersebut, mereka didatangi seorang lelaki menunggang motosikal Modenas Kriss yang bertanyakan sesuatu sebelum tiba-tiba rantai leher perak dan kristal yang dipakai Norah cuba diragut.

“Suspek bertanyakan terdapat apa-apa program di Timah Tasoh sebelum lelaki itu terus sentap rantai leher saya.

“Namun lelaki itu gagal menarik rantai leher saya,” kata Norah ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bukit Keteri di sini semalam.

Ekoran itu, Norah berkata, kakaknya yang berang dengan tindakan lelaki itu terus memecut mengejar motosikal yang ditunggangi suspek bagi mendapatkan nombor pendaftaran motosikal suspek.
18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersalahkan tindakan kerajaan persekutuan yang menarik subsidi sebagai punca harga makanan melambung naik.

Dengan berbekalkan perangkaan dari Pertubuhan Makanan dan Pertanian, Bangsa-bangsa Bersatu (FAO), katanya, peningkatan harga makanan di Malaysia adalah dua kali lebih tinggi daripada purata dunia.

"Kenaikan harga makanan adalah tertinggi pada tahun 2008 akibat kenaikan harga minyak dan petrol. Kita menjangka kesan yang sama untuk tahun 2011.

"Pada kadar kenaikan harga makanan sekarang dijangka pada akhir tahun 2011, rakyat terpaksa membayar 30 peratus lebih dari harga kos setiap jenis makanan berbanding pada tahun 2005," katanya dalam satu kenyataan akhbar.

Menurut Anwar, kenaikan harga makanan kepada 4.9 peratus dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini menunjukkan peningkatan kos barangan akan berterusan dan dikhuatiri mencecah 8.8 peratus akhir tahun ini seperti yang berlaku tiga tahun lalu.


Ketua pembangkang itu berkata sekiranya kerajaan Umno-BN gagal mengawal kenaikan harga barangan, Malaysia sekali lagi akan mengalami harga makanan tertinggi sejak tahun 2008.

“Sepanjang enam tahun lalu, harga makanan naik sebanyak 30 peratus sedangkan kenaikan upah di negara ini hanya sekitar 2.6 peratus dari tahun 2001 sehinggga tahun 2010," katanya.

Sehubungan itu, Anwar sekali lagi menyatakan dasar Buku Jingga yang dikemukakan oleh Pakatan Rakyat adalah penyelesaian berkesan efektif untuk membanteras kenaikan kos hidup yang melambung tinggi.


Ini termasuk menarik kembali subsidi korporat berjumlah RM19 bilion yang diberikan kepada golongan elit serta syarikat yang bersekongkol dengan Umno-BN termasuk syarikat Pengeluar Tenaga Bebas (IPP).

Anwar menegaskan penarikan subsisi untuk barangan keperluan juga berpunca dari kegagalan Perdana Menteri Najib Razak mengekang rasuah yang menjadi faktor utama kerajaan persekutuan mengalami kerugian sekitar RM28 bilion setahun sejak 2008.

Angka itu disebut dalam Laporan Ketua Audit Negara.

Menurutnya ketirisan yang semakin serius dalam pengurusan memaksa Najib memotong subsidi rakyat dengan alasan mengurangkan beban difisit negara.

RM732 juta harga Ronaldo

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -MADRID – Real Madrid dilapor bersedia menjual Cristiano Ronaldo kepada Manchester City. Namun Real hanya akan melepaskan ‘ayam tambatan’nya itu dengan harga £150 juta (RM732.7 juta) – nilai perpindahan termahal di dunia jika Ronaldo menyertai City.

Selain nilai perpindahan yang tinggi itu, Ronaldo yang juga pemain termahal di dunia selepas berhijrah ke Santiago Bernabeu, turut akan ditawarkan gaji sebanyak £300,000 (RM1.5 juta) seminggu serta kontrak selama lima tahun yang mencecah nilai keseluruhan £228 juta (RM1.1 bilion)

Kelab gergasi Sepanyol itu menyedari bahawa City satu-satunya kelab yang mampu untuk mencipta rekod pembelian tertinggi tersebut.

Biarpun City cuba menafikan terdapat sebarang usaha untuk membeli Ronaldo, sumber dalaman Real mendedahkan bahawa wakil dari Eastlands itu sudah pun bertanyakan kepada mereka tentang kemungkinan perpin- dahan tersebut.

Harga yang tinggi itu mungkin membuatkan pemilik City, Sheikh Mansour sedikit merungut tetapi ia pasti menjadi satu perpin- dahan yang cukup menggemparkan seandainya Ronaldo kembali ke England.

Ronaldo, 26, yang dibawa masuk ke Real dengan yuran perpindahan bernilai £80 juta (RM350 juta) pada 2009, pernah menjadi wira di Old Trafford ketika bersama United.

Para penyokong United pasti sekali lagi akan berasa berang seandainya perpindahan Ronaldo ke City menjadi realiti setelah mereka melihat Carlos Tevez turut melakukan perkara sama dengan berhijrah ke kelab jiran setempat itu.

Fernando Torres kini bergelar pemain termahal di England dan ketiga termahal di du- nia setelah dia menyertai Chelsea dari Liver- pool dengan harga £50 juta (RM245.5 juta) pada penghujung Januari lalu.

Sebelum itu, rekod perpindahan tertinggi di England dipegang Tevez ketika dia berhij- rah dari United dengan harga £47 juta (RM230.8 juta) pada 2009. 

Agensi

Misteri kehilangan doktor pelatih

18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -


JITRA – Seorang doktor pelatih berusia 26 tahun hilang sejak empat hari lalu selepas keluar untuk bertugas di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar dekat sini pada pagi Isnin lalu.

Dr. Mohd. Noor Azam Mohd. Nazri, 26, sehingga semalam gagal dihubungi dan kehilangannya merupakan satu misteri kerana tidak berlaku sebarang perselisihan faham antara dia dengan keluarga sebelum ini.

MOHD. NOOR AZAM

Graduan dari Moscow Medical Academy itu menjalani program latihan perubatan di HSB sejak Oktober tahun lalu.

Bapanya, Mohd. Nazri Wan Senik, 54, berkata, kali terakhir dia berjumpa dengan Mohd. Noor Azam ialah ketika menghantarnya ke HSB kira-kira pukul 6.30 pagi Isnin lalu.

Katanya, anaknya pada hari tersebut memakai kemeja berkolar warna kuning air, bertali leher dan berseluar hitam serta mengenakan uniform pegawai perubatan.

“Bagaimanapun, ketika saya menghubunginya pada pukul 7 petang untuk mengambilnya pulang, panggilan telefonnya tidak berjawab menyebabkan saya terpaksa ke HSB kira-kira pukul 9 malam untuk mencarinya.

“Kami pergi ke wad tempat dia bertugas dan dimaklumkan oleh petugas wad berkenaan bahawa dia tidak datang bekerja pada hari tersebut dan usaha mencari di sekitar hospital juga gagal menemuinya,” kata Mohd. Nazri ketika ditemui di rumahnya di Taman Bunga Raya di sini semalam.

Isu gantung Sidang Dun Perak, Saya sudah terima surat rasmi.18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -

Berhubung dengan isu penggantungan saya dari menghadiri sidang DUN Perak yang telah diputuskan dalam sidang DUN Perak pada 15 April yang lepas. Dengan ini saya suka untuk mengeluarkan beberapa kenyataan terbaru mengenai isu tersebut.

1. Saya dengan mengesahkan telah menerima sepucuk surat bertarikh 18 Mei 2011 yang ditandatangan oleh Setiausaha Dewan Perak, En. Rumaizi bin Baharin. Surat tersebut dihantar melalui perkhidmatan express yang dialamatkan ke kediaman rasmi saya di Parit Buntar.

2. Kandungan surat itu (Gambar) merupakan makluman mengenai saya digantung dari menghadiri satu persidangan DUN Perak akan datang.

3. Saya dengan ini tetap menegaskan bahawa keputusan pengantungan saya tersebut adalah tidak sah sesuai dengan peraturan DUN perak yang sedia ada dan saya tetap membantah keputusan tersebut.

4. Keputusan tersebut juga membuktikan Speaker DUN Perak sekali lagi gagal untuk mengendalikan Sidang DUN Perak dan saya juga mencadangkan supaya beliau dengan segera mengosongkan dan diganti dengan seorang Speaker yang lebih berwibawa serta mengendalikan sidang dun dengan mematuhi peraturan yang sedia ada.

Sekian terima kasih.

Drs. Khalil Idham Lim
ADUN Titi Serong.

Pelancaran Buku Jingga Ipoh Timur.


18 Jamadilakhir 1432H. [MOD] - Pelancaran Buku Jingga Peringkat PAS Kawasan Ipoh Timur akan diadakan esok, 22 Mei pada jam 10 pagi di Markaz UPU Pengkalan Darat. Jawatankuasa pelaksana program setakat telah mengesahkan kehadiran 2 tetamu khas iaitu Ketua Penerangan PAS Perak, Drs. Khalil Idham Lim dan Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Pusat, Sdri. Aiman Athirah Al Jundi.