19 Mac 2012

Najib hanya pandai cakap idea orang

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Mac: Tidak masuk akal sama sekali Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak boleh membawa Malaysia ke tahap negara maju jika isu pembantu rumah pun dia tidak tahu selesaikan.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, isu tersebut tetap tidak tahu diselesaikan oleh pentadbiran Najib walaupun telah berlarutan sekian lama.

"Kegagalan Najib menyelesaikan isu pembantu rumah merupakan satu lagi bukti jelas bahawa dia hanya pandai bercakap dengan idea dan fikiran orang lain sahaja.

"Itu sahaja kebolehan Najib termasuk mengulang sebut pelbagai singkatan atau akronim yang orang lain reka sedangkan dia sendiri tidak boleh diharapkan hatta untuk menyelesaikan isu pembantu rumah sekalipun," katanya.

Menurut Ahli Parlimen Pokok Sena itu, sebelum ini, telah berkali-kali didakwa kononnya isu itu sudah selesai.

"Setiap kali Perdana Menteri makan angin ke Indonesia, digembar-gemburkan kononnya isu itu akan diselesaikan oleh beliau. Mana penyelesaiannya?

"Sama seperti isu Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), Felda, MAS serta terlalu banyak isu lain, Najib berkali-kali membuktikan dengan jelas kepada rakyat bahawa beliau tidak tahu dan langsung tidak mempunyai kebolehan untuk menyelesaikan hampir semua masalah," kata Mahfuz.

Menurut Mahfuz, masalah pembantu rumah ini memerlukan penyelesaian jangka pendek dan jangka panjang.

"Dalam perbahasan di Parlimen selepas ini, saya akan nyatakan kegagalan kerajaan melaksanakan penyelesaian jangka panjang yang telah berkali-kali dicadangkan oleh pelbagai pihak dan betapa wang negara RM250 juta yang seolah-olah dikendurikan kepada keluarga Ketua Wanita Umno boleh dimanfaatkan untuk melaksanakan penyelesaian yang berulang kali dicadangkan itu," kata beliau.

Mahfuz meminta rakyat menilai betapa tidak berkebolehannya pentadbiran Najib menyelesaikan masalah rakyat itu.

"Ia juga membuktikan bahawa masalah yang dihadapi oleh rakyat, tidak kiralah masalah pembantu rumah, kenaikan harga barang atau apa sahaja masalah rakyat, tidak diberi keutamaan oleh pentadbiran Najib.

"Yang tidak habis-habis beliau lakukan ialah bercakap berdegar-degar kononnya dia pandai sangat untuk mengatasi pelbagai masalah negara ini.

"Sedangkan, keriuhan beliau mengenai pelbagai perkara termasuk Program Transformasi Ekonomi (ETP) misalnya terbukti menjadi bahan persendaan orang-orang Umno sendiri. Nyata sekali Najib tak mampu," kata beliau.

Krisis pembantu rumah semakin meruncing apabila Indonesia baru-baru ini menetapkan polisi "satu amah, satu tugas" dengan gaji minimum RM700.

Polisi itu bermakna, seandainya seorang amah diupah untuk mengasuh bayi, tugasnya hanyalah mengasuh bayi dan tidak akan melakukan kerja-kerja rumah yang lain dan gaji minimumnya adalah RM700.

Sehubungan itu, bakal majikan di Malaysia tidak lagi boleh mengharapkan kepada seorang amah sahaja untuk melakukan semua kerja di rumah mereka.

Keputusan itu dicapai hasil rundingan Pasukan Petugas Khas Bersama (JTF) antara kerajaan Indonesia dan Malaysia yang menetapkan penghantaran Tenaga Kerja Indonesia (TKI) akan mengikut kemahiran masing-masing dalam empat bidang tertentu iaitu memasak, mengasuh bayi, menjaga orang tua dan mengemas rumah.

Harakah Daily

Tiada rizab Melayu tergadai di Kelantan

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 19 Mac: Akhir tahun lepas akhbar Umno dalam beberapa siri laporan khas mendakwa masalah air di Kelantan kritikal, namun sehingga ke hari ini penduduk masih mampu melakukan aktiviti harian tanpa sebarang masalah.

Malah didakwa juga air tercemar dengan virus E.coli, malangnya belum ada laporan penduduk dirawat di hospital ekoran masalah tersebut.

Dan hari ini pula akhbar terbabit dalam siri laporan khas terbaru mendakwa tanah rizab Melayu di Kelantan tergadai.

Bagi ramai pemerhati politik, mesej segala laporan itu cukup jelas bagi menghodoh Kelantan sebelum ‘visel’ pilihan raya umum ke-13 ditiup Perdana Menteri.

Beberapa pegawai kerajaan negeri menjelaskan tidak ada tanah rizab Melayu yang tergadai di Kelantan dan bagi mereka laporan akhbar tersebut tersasar jauh.

Kata mereka di Kelantan ada dua kategori tanah iaitu tanah rizab Melayu dan bukan rizab Melayu.

Katanya, tanah rizab Melayu meliputi kira-kira 95 peratus keluasan bumi Kelantan.

“Tanah bukan rizab Melayu pula biasa terdapat di kawasan bandar dan penempatan yang mempunyai agak ramai penduduk bukan Melayu termasuk Kota Bharu, Kuala Krai, Tumpat, Bachok dan Gua Musang.

“Tanah bukan rizab Melayu boleh diduduki penduduk bukan Melayu apabila mendapat kelulusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri,” katanya di sini.

Tanah bukan rizab Melayu di Kota Bharu terdapat di beberapa lokasi termasuk Seksyen 5, Seksyen 7, Seksyen 9 dan Seksyen 11.

Kata mereka juga tanah-tanah yang dimajukan dengan kerjasama syarikat swasta merupakan tanah kerajaan yang diberi milik kepada agensi-agensi termasuk Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK).

Selain itu Perbadanan Menteri Besar Kelantan, Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat, Perbadanan Bandar Baru Tunjung, Yayasan Islam Kelantan dan Yayasan Kelantan Darulnaim (Yakin).

Katanya, tanah-tanah tersebut kebiasaan dibangunkan dengan kerjasama pihak swasta secara pajakan dalam tempoh tertentu misalnya 66 tahun.

“Tanah tersebut tidak diberi milik kekal kepada pemaju terlibat. Selain itu projek pembangunan yang dilaksanakan berdasar pegangan ekuiti kebiasaannya 30 peratus agensi kerajaan dan 70 peratus pemaju,” ujar mereka.

Misalnya pembangunan KB Mall di Jalan Hamzah di atas tanah milik PKINK diberi secara pajakan kepada sebuah syarikat. Selain itu PKINK turut mendapat bangunan KB Bazar.

Begitu juga projek pembangunan lain termasuk di Lembah Sireh diberi secara pajakan kepada sebuah syarikat di atas bekas tanah pertanian.

Tanah tersebut sebahagian besarnya telah ditebus guna sehingga menjadi bandar baru seperti sekarang.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat, Dr Nazmi Ghazali Azmi berkata, tanah-tanah yang dibangunkan ladang kelapa sawit dengan kerjasama syarikat swasta adalah milik kekal Ladang Rakyat.

Katanya, syarikat swasta hanya diberi izin mengusaha hasil tanaman kelapa sawit di atas tanah tersebut dalam tempoh tertentu.

“Tanah-tanah tersebut adalah milik Ladang Rakyat dan tidak timbul sama sekali tanah berkenaan diserah kepada syarikat swasta,” katanya.

(Ikuti laporan lanjut dalam Harakah edisi cetak keluaran akan datang)

Harakah Daily

FGVH: PAS beri 3 hari kepada Ahmad Maslan

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Mac: PAS memberi tempoh tiga hari kepada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan untuk mengemukakan jawapan terperinci berhubung prestasi semasa pelaburan Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGVH) di dalam dan luar negara.

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata, beliau tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan Ahmad minggu lalu yang disifatkan terlalu umum.

"Saya beri tempoh tiga hari kepada Ahmad Maslan untuk detailkan prestasi pelaburan FGVH di luar negara.

"Beliau cuma nyatakan pada 2009 hingga 2010, keuntungan FGVH berjumlah RM203 juta di dalam negara dan 366 juta di luar negara. Saya minta angka rasmi secara detail," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Naib Presiden PAS itu juga berkata, PAS menunggu jawapan daripada Ahmad dan sekiranya Ahmad gagal berbuat demikian, PAS akan mendedahkan maklumat yang sebenar.

"Kita meragui jawapan beliau kerana PAS mempunyai maklumat mengenai angka-angka yang sebenar," katanya.

Sebelum ini, pelaburan-pelaburan yang dijalankan anak-anak syarikat FGVH seperti Felda Iffco Sdn Bhd, Felda Global Technologies melalui Twin Rivers Technolgies US (TRT) mencatatkan kerugian terkumpul hampir RM500 juta setakat tahun 2010.

Harakah Daily

Kadir Sheikh Fadzir isytihar keluar Umno

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Mac: Timbalan Presiden Angkatan Amanah Merdeka (Amanah), Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir (gambar) mengisytiharkan keluar Umno hari ini.

“Pada hari ini saya telah pun mengirim surat kepada Setiausaha Agong Umno Malaysia untuk meletakkan jawatan selaku ahli Umno Malaysia mulai hari ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini.

Dalam kenyataan itu, beliau memaklum mula menjadi ahli Umno dan memegang jawatan dalam parti itu sejak tahun 1956 sehingga sekarang iaitu selama 56 tahun.

Beliau pernah menjadi Exco Pemuda Umno selama 10 tahun dan Ahli Majlis Tertinggi Umno selama 24 tahun di samping jawatan-jawatan lain seperti Ketua Pemuda Umno Negeri Kedah dan sebagainya.

“Saya juga menjadi Ahli Pentadbiran Kerajaan Malaysia sekitar 30 tahun, selaku Setiausaha Politik, Setiausaha Parlimen, Timbalan Menteri dan Menteri.

“Pada minggu sudah saya telah meletakkan jawatan selaku Bendahari Umno Bahagian Kulim/Bandar Baharu, jawatan yang akhir dalam Umno yang saya menjawat,” ujarnya.

Tindakan beliau mengkritik kepimpinan Umno dan kerajaan hari ini telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan pemimpin utama parti itu.

Kritikan beliau selaku Timbalan Presiden Amanah terhadap Umno termasuk mendedahkan pembelian undi semasa pilihan raya umum jelas menimbulkan kemarahan beberapa pemimpin utama Umno.

Harakah Daily

Pemandu langgar Rafizi Hamdan serah diri

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Pemandu kereta yang terlibat dalam kemalangan langgar lari sehingga mengorbankan bekas pelumba basikal Le Tua, Rafizi Hamdan dekat Taman Melawati di sini semalam, menyerah diri kepada polis dan akan didakwa dalam masa terdekat.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, polis telah mengambil keterangan suspek yang berusia 20-an itu dan kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya.

“Pemandu warga tempatan itu telah menyerah diri pada jam 11 pagi semalam di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya, suspek telah dibebaskan dengan jaminan polis,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara berbahaya atau melulu hingga menyebabkan kematian.

Sinar Harian difahamkan suspek enggan berhenti selepas melanggar Rafizi kerana takut dibelasah oleh saksi di tempat kejadian.

Dalam kejadian pukul 7.30 pagi semalam, Rafizi, 37, yang mewakili pasukan Le Tua dan baru menimang cahaya mata kedua dipercayai dilanggar sebuah kereta ketika dalam perjalanan ke Genting Sempah untuk bertemu dan beriadah bersama ahli kelab berbasikal Le Tua.

Sinar Harian

‘Mu sound apa kat aku tadi’

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - “Mu sound apa kat aku tadi.”

Itulah ayat yang dikeluarkan seorang pemuda sebelum bertindak menumbuk mulut dan pipi kanan rakannya dalam kejadian di sebuah rumah di Lorong Jejawi, Kampung Jeram, Manir, di sini, 8 Mac lalu.

Bagaimanapun, perbuatan tertuduh, Mohd Aisaruddin A. Rahim, 26, dari Lorong Pengkalan Jejawi, Jeram, Manir, yang dianggap tidak profesional itu mengundang padah setelah dijatuhi hukuman penjara sebulan oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Hukuman tersebut dijatuhkan Majistret Abdul Hayyi Salim selepas tertuduh yang bekerja sebagai buruh itu mengaku bersalah dengan sengaja telah menyebabkan kecederaan ke atas Muhammad Anas Sufrry Shaari pada jam 9 malam di Lorong Jejawi, Kampung Jeram, Manir, di sini, 8 Mac lalu.

Tertuduh mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan itu dengan menggunakan tangan, yang memperuntukkan denda tidak lebih RM2,000 atau penjara tidak lebih setahun, atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Berdasarkan fakta kes, mangsa, seorang pelajar tingkatan empat telah didatangi oleh tertuduh semasa sedang ‘lepak’ di rumah rakannya di Lorong Jejawi, Kampung Jejawi, Manir, di sini.

Apabila ternampak mangsa, tertuduh terus berkata ‘Mu sound apa kat aku tadi’ lalu tanpa memberi peluang kepada mangsa untuk menjelaskan perkara sebenar, tertuduh terus menumbuk mulut dan pipi kanan mangsa lalu melarikan diri.

Atas kejadian itu, mangsa mengalami luka, calar dan benjol pada dahi sebelah kanan, luka dan calar di belakang telinga kiri serta luka atas ibu jari kaki kanan.

Tidak berpuas hati diperlakukan sedemikian rupa, mangsa membuat laporan polis dan tertuduh ditahan pada 15 Mac lalu kira-kira jam 12.30 tengah malam.

Sinar Harian

Kelab penyokong Yob, Kijang bersatu lancar kempen anti keganasan penyokong

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PRESIDEN Kelab Peminat Bola Sepak Perak (KPBP), Abdul Jamil Othman berkata, kempen anti keganasan penyokong bersama Kelab Penyokong Bola Sepak Kelantan diadakan sebelum pertemuan Seladang dan The Red Warriors di Ipoh, kelmarin.

Jamil berkata, program julung kali dianjurkan itu mendapat reaksi positif di samping merapatkan ukhwah antara penyokong negara ini.

“Selepas tamat perlawanan, tiada keganasan antara penyokong berlaku. Jika ada pun, hanya membabitkan segelintir pihak tertentu.

“KPBP juga mengalukan-alukan daripada pihak penyokong lain mengadakan kempen sebegini untuk perlawanan yang berlangsung di Stadium Perak,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Jamil menggesa anak didik Norizan Bakar segera bangkit daripada kekalahan 0-2 kepada Kelantan di gelanggang sendiri.

Katanya, beberapa aspek teknikal perlu diperbetulkan segera sekali gus meletakkan kembali skuad Kejor Yob Kejor di landasan kemenangan.

Sinar Harian

Pemain terlalu ambil mudah

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

PENGENDALI Terengganu, Mat Zan Mat Aris mahu pemainnya memperbaiki corak permainan, walaupun merakam kemenangan besar 6-3 mengatasi Sabah dalam saingan Liga Super di Kuala Terengganu, kelmarin.

Menurutnya, kelebihan tiga jaringan tanpa balas dimiliki skuad pimpinannya pada 15 minit pertama dipersia-siakan begitu sahaja akibat sikap ambil mudah pemain.

“Kita mendahului 3-0, namun Sabah berjaya merapatkan defisit kepada 4-3 selepas itu. Malah, terdapat pemain terkeluar dari posisi asal masing-masing.

“Mujur, mereka segera memperbetulkan keadaan dan akhirnya tiga mata dalam genggaman,” katanya yang menggesa pemain Penyu memantapkan kembali posisi bahagian tengah yang agak longgar.

Jurulatih berusia 54 tahun itu juga memuji persembahan awang import dari Liberia, Francis Forkey yang mencipta hatrik pada perlawanan tersebut.

“Banyak peluang terhidang dimanfaatkan begitu bergaya oleh Doe. Tetapi, dia bakal terlepas pertembungan menentang Johor FC pada 31 Mac ini selepas mengutip tiga kad kuning,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Kini, kedudukan dua tangga teratas saingan liga dikuasai pasukan dari Pantai Timur dan skuad Peteh hanya ketinggalan tiga mata berbanding pendahulu, Kelantan yang mengumpul 23 mata.

Sinar Harian

Gangguan bekalan air di Kuala Pilah, Tampin dan Jempol esok

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SEREMBAN - Beberapa kawasan di Kuala Pilah, Tampin dan Jempol akan mengalami gangguan bekalan air esok berikutan kerja penyelenggaraan berjadual loji dan pengalihan paip.

Pengurus Khidmat Pelanggan dan Hal Ehwal Awam Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (Sains) Azlan Abdul Aziz berkata gangguan bekalan air di Kuala Pilah dan Tampin bermula dari pukul 8 pagi Selasa hingga 8 pagi keesokannya (21 Mac).

Gangguan bekalan air di Jempol pula bermula dari 8.30 pagi Selasa hingga 8.30 malam Rabu, katanya di sini hari ini.

Azlan berkata kerja penyelenggaran loji berjadual dan pengalihan paip ini merupakan antara usaha berterusan Sains dalam menambah baik dan meningkatkan mutu bekalan air demi kepentingan pelanggan pada masa hadapan.

Katanya bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat.

Bagaimanapun, katanya beberapa kawasan tinggi dijangka mengalami gangguan memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982.- Bernama

Sinar Harian

Owona perlu ubah sikap: Azraai

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SIKAP tidak profesional dipamerkan penyerang import Negeri Sembilan, Jean-Emmanuel Effa Owona mengundang perasaan kurang senang Azraai Khor Abdullah. Jurulatih skuad Jang itu mahu Owona berubah sikap dan mampu mengawal emosi dalam padang selepas ini.

“Dia perlu menerapkan unsur nilai murni kepada rakan sepasukan dan bukan bertindak sedemikian. Saya sudah memberi teguran kepada Owona dan berharap dia tidak mengulangi perbuatan itu pada masa depan,” katanya.

Ketua Jurulatih Negeri Sembilan itu berharap, Owona menjaga tingkah lakunya dalam padang dan menunjukkan sikap profesional tinggi sebagai pemain bola sepak.

“Insiden itu di luar kawalan kami, namun sebagai pemain import, Owona perlu bersikap profesional. Dia harus menerapkan nilai-nilai murni kepada pemain tempatan dan bukannya bertindak melulu.

“Saya juga mengarahkan Owona segera ke bilik persalinan bagi meredakan ketegangan,” katanya yang begitu mementingkan semangat kesukanan dalam padang.

Sebelum itu, skuad Rusa mengecewakan Kedah selepas melakar kemenangan 2-1, meskipun turun tanpa khidmat Norhafiz Zamani Misbah, Muzaki Abu Bakar dan Shukor Adan.

“Saya mengaplikasikan pemain sedia ada dan hasilnya tidak menghampakan saya,” kata jurulatih berasal Kedah yang memiliki kepakaran dalam aspek taktikal perlawanan.

Sinar Harian

Kereta huyung-hayang

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR-Seorang polis berpangkat koperal maut, manakala dua pelajar Kolej Universiti Insaniah (Kuin) cedera dalam kejadian langgar lari apabila sebuah kereta merempuh dua motosikal, petang kelmarin.

Saksi, Mohd Haikal Abdul Hadi, 30, berkata, kejadian dipercayai berlaku sekitar jam 4.30 petang.

Dia sempat menyaksikan sendiri kemalangan maut melalui cermin sisi motosikal berkuasa tingginya selepas memotong dua motosikal berkenaan.

“Sebelum kejadian, saya lihat kereta Perodua Kancil berwarna perak dipandu dalam keadaan huyung-hayang seperti dipandu orang mabuk, sebelum merempuh motosikal dinaiki anggota polis di depannya.

“Dua pelajar yang menaiki motosikal di belakang mangsa tidak sempat mengelak sebelum turut terjatuh.

“Saya secara kebetulan dalam perjalanan ingin ke tempat kenduri.

"Bagaimanapun, saya ambil keputusan berpatah balik ke tempat kejadian.

"Ketika itu, ketiga-tiga mangsa masih berada di atas jalan, sementara pemandu kereta yang merempuh mereka melarikan diri,” katanya kepada media, di hadapan Wisma Persekutuan Anak Bukit, di sini kelmarin.

Haikal turut terkilan dengan sikap individu yang kelihatan cuba membantu dua pelajar perempuan terbabit yang cedera, tetapi rupa-rupanya mengambil kesempatan mencuri telefon bimbit dan wang mereka.

Sementara itu, rakan kepada pelajar berkenaan, Mohd Izat Ahmad Subri, 20, berkata, kawannya Nor Liyana Hassan, 20, menunggang motosikal jenis Honda Wave bersama Anis Nasuha Zohad, 23, adalah pelajar tahun dua, semester empat, Diploma Pengurusan Hotel, di Kuin.

“Saya difahamkan mereka dalam perjalanan pulang ke rumah sewa di Tandop setelah selesai membeli barang untuk persediaan kelas memasak keesokan harinya di Jitra.

“Nor Liyana mengalami kecederaan di bahagian muka dan bahu, sementara Anis cedera di tangan. Mereka dimasukkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) untuk menerima rawatan susulan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Adzaman Mohd Jan berkata, mangsa yang maut di tempat kejadian ialah Hamerudin Sidek, 50. Beliau ialah anggota yang bertugas di Balai Polis cawangan Anak Bukit.

“Kita masih menyiasat punca kejadian dan meminta kerjasama orang ramai supaya tampil menghubungi polis untuk menjejaki pemandu kereta yang melarikan diri,” katanya.

Menurut rakan sekerja, Hamerudin dipercayai bertugas di balai polis berkenaan dalam tempoh tiga tahun dan semasa hari kejadian arwah tidak bekerja.

Sinar Harian

Lelaki mati dilibas parang

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

MANJUNG - Seorang lelaki dilaporkan meninggal dunia akibat ditetak dengan parang dalam kejadian di Jalan Ayer Tawar- Pantai Remis berhampiran Changkat Keruing, malam kelmarin.

Pemangku Ketua Polis Daerah Manjung Deputi Superintendan Ahmad Mat Isa berkata, kejadian berlaku pada jam 10.15 malam apabila mangsa yang menuju ke Ayer Tawar telah dihimpit sebuah kereta.

Menurutnya, mangsa yang dalam perjalanan balik ke rumah setelah menghadiri kenduri t berhenti untuk bertanyakan motif keretanya dihimpit.

“Mangsa yang dikenali sebagai K Mohan,32 telah dilibas dengan parang di bahagian belakang kepala oleh pemandu kereta jenis Ford Renger apabila mangsa berkenaan bertanyakan motif keretanya dihimpit.

“Bersama mangsa ialah isteri dan anak yang berumur dua tahun serta seorang lagi rakannya selamat dalam kejadian berkenaan,” katanya dalam sidang akhbar di sini semalam.

Ahmad berkata, mangsa mati ketika dalam perjalanan ke klinik Kesihatan Changkat Keruing dan dibawa ke Hospital Besar Ipoh untuk bedah siasat.

“Motif kejadian masih lagi dalam siasatan dan kita tidak menolak dakwaan bahawa mangsa mengenali orang yang menyerangnya kerana ketika kejadian dua penyerang berkenaan memakai penutup muka.

“Selepas melibas mangsa dengan parang kedua-dua penyerang terus melarikan diri.

“Daripada siasatan kami, kereta digunakan penyerang menggunakan nombor kereta palsu dan kereta berkenaan adalah kereta curi,” katanya.

Katanya, orang awam yang mengetahui berkenaan kejadian itu boleh menghubungi beliau di talian 019-4483377 bagi membantu siasatan.

“Kita ambil keterangan isteri dan jakan mangsa tentang kejadian itu.

“Orang awam juga dialukan untuk menyalurkan maklumat berkenaan bagi membantu siasatan,” katanya.

Sinar Harian

Lubuk pendatang kena serbu

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

JEMPOL - Niat seorang penjual ­aiskrim warga Pakistan terbantut apabila dia turut ditahan dalam satu serbuan sekitar daerah Jempol dan Kuala Pilah, lewat malam kelmarin.

Operasi ‘Ops 6P’ yang dijalankan oleh Imigresen Negeri bermula jam 12 tengah malam selama dua hari bermula Jumaat lalu berjaya menahan 49 pendatang tanpa izin (Pati).

Kesemua yang ditahan dibawa ke Jeram Serting Ulu untuk pemeriksaan lanjut sebelum dihantar ke Depoh Tahanan Imigresen Kem Machap, Umboo, Melaka.

Operasai yang disertai sepasukan 21 anggota dan diketuai Ketua Bahagian Penguatkuasa Imigresen Negeri, Abdul Kadir Hussin di dua lokasi berasingan iaitu Tanjung Ipoh dan Gugusan Felda Palong.


Ditahan atas pelbagai kesalahan

Pengarah Imigresen Negeri, Faizal Fazri Othman berkata, pada serbuan pertama pihaknya menahan sembilan warga Indonesia. Menurutnya, pada petang hari sama, pihak mereka turut menahan seorang warga Pakistan yang menjual aiskrim kepada anggotanya.

“Hari kedua, operasi dijalankan di Gugusan Felda Palong dan ­seramai 25 Pati ditahan dan disoal siasat ­dalam pelbagai kesalahan. Dari jumlah itu, 20 lelaki dan tiga wanita dari Indonesia serta dua lelaki dari Pakistan ditahan,” katanya.

Faizal berkata, pihaknya menggunakan pendekatan perkhemahan di kawasan jeram berkenaan bagi mengelak operasi itu dikesan.

“Setelah diperiksa, kita dapati ­pelbagai kesalahan melalui operasi ini antaranya kesalahan mengikut Seksyen 6(3) Akta Imigresen kerana tidak memiliki dokumen yang sah, 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen dan 56(1)L kerana menggunakan dokumen palsu. Kesemua suspek berumur ­dalam lingkungan 20 sehingga 45 ­tahun,” katanya.

Sinar Harian difahamkan, ketika serbuan diadakan di sekitar kawasan kebun dekat Felda Palong, ramai di antaranya cuba untuk meloloskan diri, namun tindakan pantas anggota Imigresen berjaya menahan ­kesemua Pati.


Niat lawat rakan bawa padah

Menceritakan kisah di sebalik operasi, taktik selamba dua warga Indonesia menunggang motosikal yang dipercayai ‘saja-saja’ melawat ­rakan-rakannya yang ditahan pihak Imigresen di Felda Palong membawa padah apabila mereka turut dicekup kerana memiliki MyKad dan sijil ke­lahiran palsu.

Setibanya di lokasi penahanan, dua lelaki terbabit mengakui warganegara tempatan sebelum bertindak mengeluarkan kad pengenalan, ­manakala rakannya menunjukkan ­sijil kelahiran. Biarpun mereka bertegas mengatakan kad berkenaan asli, namun ternyata ia palsu malah menggunakan cip pengenalan orang lain.


Tersilap jual askrim kepada penguat kuasa

Berlainan pula bagi si penjual ­aiskrim, Navid Khan Barus Khan, 24, yang datang ke Jeram Serting Ulu ­untuk menjual aiskrim yang mana ­sasarannya adalah peserta perkhemahan. Namun, sangkaannya meleset sama sekali kerana perkhemahan itu hanyalah tempat penahanan sementara Pati.

Menurut Navid, dia menetap di daerah ini hampir tiga tahun dan baru 15 hari menjual aiskrim.

“Sekiranya saya tahu di sini (Jeram) tempat tahanan sementara, sudah lama saya lari. Saya datang hanya mahu menjual aiskrim, tetapi rupanya mereka semua penguat ­kuasa Imigresen. Pasport saya sudah tamat ­tempoh dan sudah perbaharuinya Julai tahun lalu tetapi sehingga kini saya belum dapat lagi pasport ­berkenaan,” katanya.

Navid berkata, dia mempunyai keluarga angkat di pekan Bahau.

“Saya pasrah dengan apa yang berlaku selepas ini,” katanya yang hanya tersenyum susulan ditahan ­ketika menjual aiskrim.

Sinar Harian

Bunyi letupan selamatkan nyawa

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BANDAR TUN RAZAK – Seorang wanita hanya sempat menyelamatkan tiga ahli keluarganya dalam kejadian kebakaran membabitkan dua rumah di Matau, di sini, malam semalam selepas terdengar letupan kecil yang mengejutkannya ketika sedang tidur.

Wanita itu, Nor Azura Rosmadi, 22, bagaimanapun terkilan kerana tidak sempat menyelamatkan dokumen dan barangan penting berikutan api merebak dengan cepat, sekali gus memusnahkan rumahnya.

“Saya terjaga apabila terdengar bunyi letupan kecil di bilik sebelah. Saya kejutkan suami untuk memastikan apa yang terjadi. Apabila suami memberitahu ada kebakaran, saya dan suami bergegas menyelamatkan dua anak kami tanpa sempat mencapai apa-apa barangan penting kerana api marak dengan cepat,” katanya.

Sinar Harian diberitahu, kejadian kebakaran yang berlaku sekitar jam 12 tengah malam itu turut merebak ke rumah adik-beradiknya yang terletak di bahagian depan.

Kakak iparnya, Rohani Mohd Rais, 35, yang tinggal di rumah hadapan terbabit juga sedang tidur ketika kejadian.

“Saya dikejutkan anak yang menyedari kejadian itu, selain terdengar bunyi bising di luar. Tanpa berfikir panjang, kami terus berlari keluar tetapi sempat juga mencapai beberapa barangan penting,” katanya.

Jiran mereka, Mohd Norhaizam Mohd Saharani, 13, turut menceritakan detik cemas tersebut.

“Ketika itu saya sedang bermain permainan video. Pada mulanya saya terdengar bunyi letupan kecil disusuli letupan lebih kuat pada kali kedua. Tidak lama selepas itu, saya dengar orang mengetuk pintu dan tingkap belakang rumah. Ibu mengarahkan saya menyelamatkan diri dan mengambil barang-barang penting kerana diberitahu rumah jiran kami terbakar,” katanya.

Mohd Norhaizam bagaimanapun bersyukur kerana api tidak merebak ke rumahnya kerana tindakan pantas bomba berjaya mengawal kebakaran itu.

“Nasib baik bomba datang awal, kalau tidak saya tidak tahu apa pula akan terjadi kepada kami sekeluarga,” katanya.

Pegawai Operasi Bomba Bandar Tun Razak Jengka, Roslan Abu Talib berkata, operasi membabitkan seramai 13 anggota bomba dengan kekuatan dua jentera tersebut berjaya mengawal kebakaran dalam tempoh 20 minit.

“Kebakaran itu berkemungkinan berpunca daripada bahagian dapur rumah belakang. Kami masih melakukan siasatan, namun kebakaran terbabit dipercayai berpunca daripada litar pintas,” katanya.

Pegawai Khas Ahli Parlimen Kuala Krau, Mohammad Razali Mamat dan Penghulu Mukim Chenor, Khairul Amin Osman turut bergegas ke tempat kejadian selepas mengetahui mengenai kebakaran itu.

Sinar Harian

Awas perangkap maut

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

GELIGA – Lubang sedalam kira-kira 0.5 meter di laluan masuk ke Hentian Bas Ekspres Chukai, dekat sini, menjadi perangkap maut kepada orang ramai, apabila banyak kemalangan dan kecelakaan berlaku gara-gara lubang berkenaan tidak dibaiki seterusnya menjadi semakin dalam saban hari.

Lebih teruk, keadaan hujan berterusan selama beberapa hari minggu lalu, mengakibatkan rata-rata pengguna perkhidmatan bas ekspres terbabit dan pengguna jalan raya yang lain, tidak menyedari kewujudan lubang maut tersebut kerana ia digenangi air.

Juru kaunter Tiket Bas SP Bumi, Azaman Salim, 46, berkata, laluan masuk ke hentian bas itu mula rosak dan lubang mula terbentuk sejak tiga bulan lalu, bagaimanapun akibat tidak dibaiki, ia menjadi semakin dalam dengan kedalamannya kini kira-kira 0.5 meter dengan lebarnya kira-kira sembilan meter.

“Bukan sahaja laluan masuk, malah laluan keluar hentian bas ekspres ini juga turut berlubang tetapi ia tidak seteruk seperti di laluan masuk. Disebabkan lubang ini digenangi air beberapa hari lalu terdapat dua pelajar kolej yang jatuh dari motosikal selepas motosikal mereka masuk ke dalam lubang ini dan mengalami kecederaan,” katanya ketika ditemui di hentian bas ekspres tersebut.

Malahan, katanya, banyak lagi kecelakaan lain menimpa orang ramai yang masuk ke kawasan hentian bas ekspres tersebut, selain mengalami kerosakan kenderaan seperti tayar rosak, rim bengkok, pecah bahagian bawah enjin serta kerosakan penyerap hentak sekali gus merugikan ramai pemandu dan pengguna.

“Saya sebagai penjual tiket di sini amat sedih, bila melihat ada antara penunggang motosikal yang jatuh tersembam ke atas jalan. Ketika waktu malam juga orang tidak akan nampak lubang ini dan ada seorang lelaki India yang masuk ke hentian menunggang motosikal jatuh lubang hingga dia terbaring dengan badan luka-luka,” katanya.

Menurut Azaman, lubang itu juga menyebabkan kesukaran untuk bas masuk ke terminal berkenaan selain terdapat bas yang bergoyang kerana mahu mengelak tayar memasuki lubang.

“Bagi mereka yang biasa datang ke sini kita tidak bimbang tapi bagi yang tidak biasa mereka akan akan menjadi mangsa,” katanya kesal.

Prihatin dengan masalah terbabit, Azaman turut membuat aduan beberapa kali mengenainya sejak tiga bulan lalu dan terbaru, aduan dilakukan minggu lalu kepada pihak berkenaan.

“Diharapkan lubang ini dapat dibaikpulih segera. Jangan biarkan ia berlubang sebegini demi nyawa dan keselamatan orang awam,” ujarnya.

Sinar Harian

Jalan tutup setahun, jambatan terbengkalai 5 bulan

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Jambatan Sungai Guntong di Jalan Lahat telah ditutup untuk kerja-kerja naik taraf pada bulan Jun 2011. Kerja-kerja naik taraf jambatan ini perlu kerana kawasan ini sentiasa menghadapi masalah banjir kilat apabila berlaku hujan lebat.

Penduduk kawasan ini termasuk pengilang-pengilang sentiasa terdedah kepada bahaya banjir. Banyak kerugian yang dialami oleh penduduk kawasan ini akibat banjir yang sering dialami.

Oleh itu, selepas perkara ini dibangkitkan beberapa kali akhirnya kerajaan telah bersetuju untuk memperbesarkan sungai dan menaik taraf jambatan di situ.

Walaupun projek naik taraf jambatan itu telah dimulakan pada bulan Jun 2011, tetapi banyak lagi kerja belum diselesaikan. Papan tanda menunjukkan bahawa projek ini akan diselesaikan pada bulan Jun 2012.

Tambahan pula projek ini terbengkalai selama 5 bulan. Tidak ada apa-apa kerja yang sedang dijalankan oleh pihak kontraktor di jambatan ini. Jika projek telah dihentikan separuh jalan maka ini akan menimbulkan pelbagai masalah kepada penduduk kawasan ini.

Penutupan Jalan Lahat yang menuju ke Mengelembu ini memyebabkan gangguan lalulintas kepada semua orang yang menggunakan jalan tersebut. Penduduk-penduduk yang mahu pergi ke Pekan Menglembu, Pasar Borong, Lahat, Bukit Merah dan Batu Gajah terpaksa mengambil satu pusingan yang besar. Ini amat menyulitkan, memakan masa dan kos petrol meningkat kepada penduduk dan pengguna jalan ini.

Kerajaan membiarkan projek ini terbengkalai selama lebih 5 bulan tanpa memberi sebarang alasan kepada orang ramai. Kesulitan yang dihadapi oleh rakyat tidak dipedulikan. Apabila perkara ini ditanyakan kepada Datuk Bandar Ipoh, beliau memberitahu bahawa terdapat banyak kabel-kabel TNB dan Telekom di bawah tanah yang perlu diselenggarakan dahulu.

Kenapa perkara ini tidak diselidik dan dikaji sebelum projek dimulakan? Kenapa selepas mengorek jambatan baru mengetahui ada terdapat banyak kabel di situ? Alasan ini adalah sangat kebudak-budakan dan membuktikan ketidak cekapan pihak kerajaan menguruskan perkara-perkara teknikal seperti ini. Kenapa nasihat daripada Jurutera Daerah tidak diperolehi sebelum memulakan kerja-kerja naik taraf?

Apabila tersangkut, projek dibiarkan tergendala begitu sahaja untuk sekian lama. Pihak yang menjadi mangsa ialah penduduk, peniaga dan pengilang di kawasan ini.

Jika projek ini dimulakan sekarang pun mungkin akan mengambil masa sehingga hujung tahun untuk menyiapkan kerja-kerja naik taraf itu. Tetapi, setakat ini tidak nampak apa-apa usaha daripada pihak kerajaan mahupun kontraktor untuk memulakan kerja dalam tempoh terdekat.

Oleh yang demikian, orang ramai di kawasan itu telah mengambil keputusan untuk membantah kelewatan pembinaan jambatan itu. Mereka mendesak supaya Datuk Bandar Ipoh memberi penjelasan kenapa projek ini berhenti dan tidak dimulakan dengan segera.Bersama-sama penduduk kawasan yang membantah ialah V.Sivakumar (AdunTronoh), Lim Pek Har (Adun Menglembu), Yee Sue Kai (Adun Pokok Assam) dan The Hock Ke (Setiausaha Organisasi DAP Perak).

Lim Pek Har, Adun Kawasan Menglembu telah memasukkan satu soalan berhubung dengan perkara ini dalam Persidangan Dewan Negeri Perak yang akan bermula pada 3 April 2012.

V Sivakumar ialah Adun Tronoh dan Timbalan Pengerusi DAP Perak.

Harakah Daily

Bilakah Akta Guaman Syarie akan dilaksanakan?

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Mac: Ahli Parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa (gambar) meminta Perdana Menteri menyatakan bilakah Akta Guaman Syarie akan dilaksanakan.

Beliau bertanyakan demikian pada sesi menjawab pertanyaan lisan di Dewan Rakyat yang bermula jam 10.00 pagi ini.

Berikut adalah pertanyaan-pertanyaan bagi jawab lisan daripada ahli Parlimen PAS di Dewan Rakyat hari ini.
Tuan Haji Nasharudin bin Mat Isa [Bachok] minta PERDANA MENTERI menyatakan bilakah Akta Guaman Syarie akan dilaksanakan.

Dato' Dr. Haji Mohd Hayati Bin Othman [Pendang] minta MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI menyatakan berapakah jumlah profesional dan expatriate warganegara Malaysia yang menyahut cabaran “brain gain” sejak dilancarkan dan berapa
ramai pula yang keluar negara menjadikan masalah fenomena “brain drain” kepada negara.

Dato' Kamarudin Bin Jaffar [Tumpat] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan apakah perkembangan terkini cadangan penswastaan KTM.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena] minta MENTERI PELAJARAN menyatakan adakah Kerajaan bercadang memulakan kursus kemahiran seperti yang ditawarkan di sekolah teknik seawall Tingkatan Satu di sekolah harian bagi pelajar-pelajar yang dikenal
pasti lemah pencapaiannya di dalam UPSR.

Tuan Khalid bin Abdul Samad [Shah Alam] minta MENTERI PERTAHANAN menyatakan apakah alasan utama kontrak yang ditandatangani di antara MINDEF dan sebuah syarikat swasta tempatan LARDAC yang dibantu syarikat antarabangsa AIDC pada
Oktober 2001 untuk menjalankan 'program menaik taraf (upgrade) jet pejuang' yang pernah ditamatkan.

Dr. Che Rosli bin Che Mat [Hulu Langat] minta MENTERI SUMBER MANUSIA menyatakan:-
(a) Dasar Negara dalam membuka kembali pengambilan pekerja asing; dan
(b) jumlah pekerja asing mengikut sektor industri, pembinaan, restoran, perladangan dan pembantu rumah.

Harakah Daily

PRU13: BN makin bimbang mood rakyat

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Mac: PAS mendakwa 'nasihat' Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar rakyat tidak menggadai masa depan dengan mengundi pembangkang membuktikan BN bimbang dengan perubahan 'mood' rakyat.

Ketua Penerangannya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, semakin dekat dengan pilihan raya umum, semakin banyak kenyataan Najib yang menggambarkan kerisauan BN.

"Pemikiran Perdana Menteri ini masih lagi pemikiran lama, belum berubah.

"Dulu Perdana Menteri merayu pengundi berilah peluang sekali lagi kepada BN. Kemudian beliau minta maaf di atas kesilapan BN dan kali ini beliau kata jangan gadai masa depan dengan undi Pakatan.

"Saya fikir ini menggambarkan BN berada dalam keadaan bimbang terhadap perubahan mood rakyat sekarang," kata beliau pada sidang media di Pusat Khidmat Parlimen Titiwangsa sempena konvoi penerangan Lajnah Penerangan PAS Pusat ke Wilayah Persekutuan, semalam.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu juga berkata, tidak timbul soal menggadai masa depan rakyat kerana terbukti mereka menerima manfaat yang lebih baik di begeri-negeri Pakatan Rakyat berbanding di bawah kerajaan BN.

"Bila rakyat buat perubahan tidak timbul soal gadai maruah atau gadai masa depan sebab negeri-negeri yang rakyat buat perubahan, rakyat ternyata mendapat manfaat lebih baik daripada apa yang ditawar BN.

"Selain pendapatan negeri-negeri yang meningkat berkali ganda, jelas bahawa negeri-negeri yang dimenangi ini, kita berjaya membersihkan imej pemimpin-pemimpin korup dan tak ada isu-isu begitu berlaku di negeri kita menang termasuk di Kelantan selama 20 tahun," katanya.

Tambahnya lagi, negeri Pakatan Rakyat mengamalkan pentadbiran yang telus contohnya dalam pemberian projek, dilakukan secara tender terbuka.

"Tak timbul soal menggadai masa depan sebab sebarang elemen pembangunan sebagai contoh sumber negeri, kerajaan negeri yang kita menang semua projek melalui tender terbuka dan diadakan perbincangan direct dengan mereka yang terlibat dalam setiap pembangunan yang nak dibuat," katanya.

Kelmarin, Najib mendakwa BN sudah melakukan pelbagai perkara untuk kesejahteraan rakyat termasuk menyalurkan pelbagai bantuan kerana BN mampu mengurus tadbir negara dengan cekap dan berkesan.

Beliau turut mendakwa Pakatan Rakyat tidak mempunyai kemampuan untuk mengurus tadbir negara.

Harakah Daily

Muamalat dengan Yahudi

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

1. Berurus niaga [muamalat] dengan individu Yahudi atau mana-mana pihak Yahudi yang terhad pada individu atau syarikat Sdn Bhd mereka, seperti Yahudi dari negara Eropah dan lainnya, maka pada hukum asalnya adalah harus justeru Rasulullah saw pernah berurus niaga dgn bangsa Yahudi.

2. Namun urus niaga dengan Yahudi Israel hari ini, Yahudi yang membunuh Ummat Islam Palestine lalu merampas tanah Palestine dan menubuhkan negara haram Israel atas penderitaan dan kesengsaraan ummat Islam Palestine, Yahudi yang mencari dan mengaut keuntungan lalu membina kekayaan mengukuhkan kuasa dan penjajahan mereka keatas ummat Islam Palestine malah membunuh sewenangnya Ummat Islam Palestine, maka haram berurus niaga dengan mereka walau apa fahaman yang mereka anut termasuk zionis.

3. Ulama' telah banyak memberikan fatwa haram berkait urusniaga semasa dengan Yahudi Israel secara umumnya seperti Dr Yusuf al Qaradhawi, kerana asasnya keseluruhan Yahudi Israel telah melakukan satu jenayah besar ke atas Ummat Islam dan ianya masih berlarutan sehingga hari ini.

4. Fatwa haram urus niaga dengan Yahudi Israel Zionis ini dibina oleh para alim ulama' berasaskan kesan dan perkembangan politik dan ekonomi ummat Islam antarabangsa apabila setiap ringgit atau dollar yang mengalir ke Israel melalui apa jua bentuk urusniaga dengan mereka menghasil sebutir peluru yang telah dan bakal menembusi jantung ummat Islam Palestine yang sedang berjuang mempertahan aqidah dan membebaskan tanahair mereka.

5. Fatwa itu dibina bukan kerana mereka dilahirkan berbangsa Yahudi tetapi disebabkan mereka melakukan satu jenayah besar ke atas ummat Islam dan jenayah itu masih berlarutan hingga ke hari ini. Demikian adalah hukum yang berkait dengan muamalah atau urusniaga.

6. Sementara kedudukan Yahudi secara umumnya di mata ummat Islam telah disebut secara jelas di dalam Al Quranil Karim. Bagaimana dendam dan semangat permusuhan mereka terhadap Islam yang didedahkan oleh Allah swt.

"Kamu akan dapati golongan yang sangat tinggi kadar permusuhan mereka terhadap orang - orang beriman ialah Yahudi dan mereka yang mempersekutukan Allah swt".

"Dan sekali-kali tidaklah Yahudi dan Nasara Redha terhadap kamu sehingga kamu mengikut cara hidup mereka".

7. Banyak ayat seperti ini di dalam Al-Quran dan ia adalah pendedahan serta peringatan Allah swt kepada ummat manusia, khasnya kepada ummat Islam terhadap sikap dan bahaya yang dicetuskan oleh Yahudi berasaskan latar belakang dan sejarah mereka yang sering menipu, khianat, mungkir janji dan berdendam, biar apa pun fahaman yang dianut oleh mereka di sepanjang zaman termasuklah faham zionisme yang sememangnya telah mengisytiharkan protokol mereka yang jelas dan nyata memusuhi serta memerangi ummat Islam.

8. Justeru tiada pengiktirafan dan persekongkolan dengan Yahudi di atas peta politik dunia hari ini.

9. Ummat Islam tidak perlu panik dan usah resah dalam mengikuti perkembangan semasa berkait isu Yahudi, lantaran Perbahasan mengenai hukum muamalah adalah suatu yang berbeza dengan siasah. Keduanya mesti diteliti dengan cermat dan jelas.

10. Walaubagaimana pun terlebih aula dan wajar kita terus berfikir dan merancang untuk terus meningkatkan sokongan moral, politik dan ekonomi kita kepada ummat Islam di Palestine khasnya HAMAS untuk mereka terus membina masa depan mereka yang kebih baik berdepan kekejaman Yahudi Israel Alaihi Laknatullah berbanding kita berbincang dan berpolemik mengenai urus niaga kita dengan Yahudi.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

Harakah Daily

Antara NFC RM250 juta dan Stadium RM290 juta

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Akhirnya Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail, suami kepada Ketua Pergerakan Wanita Umno Malaysia Datuk Sharizat Abdul Jalil yang juga merupakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, telah didakwa di Mahkamah terhadap dua pertuduhan pecah amanah yang melibatkan RM49.7 juta berhubung pembelian dua unit kondominium serta dua lagi pertuduhan menyalahi Akta Syarikat.

Isu NFC, mula mendapat perhatian ramai selepas Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang di bentangkan di Parlimen pada Oktober lalu menyatakan pusat itu gagal memenuhi matlamat penubuhannya.

Ia menjadi semakin panas selepas beberapa ahli Parlimen serta pimpinan Pakatan Rakyat telah mendedahkan bukti wujudnya penyelewengan terhadap peruntukan kerajaan berjumlah RM250 juta yang disalurkan kepada NFC.

Sementara itu, dalam kes Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu yang runtuh pada pada 2 Jun 2009, seorang jurutera perunding Wan Manan Wan Ali telah didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu.
Beliau didakwa atas tuduhan menipu dengan berpura-pura bertindak sebagai pemeriksa yang diiktiraf mengeluarkan dokumen mengenai sistem teras bumbung utama dan kerja yang berkaitan dengannya, bagi cadangan untuk membina dan menyiapkan stadium utama atau kompleks Sukan Negeri Terengganu.

Stadium Sultan Mizan yang dianggap 'tercanggih' di Pantai Timur telah siap dibina pada tahun 2008 menjelang berlangsungnya sukan SUKMA yang diadakan di negeri Terengganu.

Ia telah dirasmikan oleh Yang DiPertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin pada 10 Mei 2008 dalam satu upacara yang gilang gemilang. Malangnya baru hanya setahun digunakan ia telah runtuh dan tidak dapat digunakan sehingga sekarang.

Secara faktanya, projek ’kebanggaan’ kerajaan negeri di bawah kepimpinan Umno/BN ini pada mulanya di jangka siap pada tahun 2007 dengan kos asal projek berjumlah RM191 juta. Namun akibat daripada berlakunya kelewatan siapnya projek ini lebih dari setahun, kosnya telah melambung naik kepada lebih RM 292 juta.

Projek Mega ini telah di serahkan perlaksanaannya kepada 3 ’kontraktor kroni’ utama iaitu Bina Struktur, Emarcon dan Genggam Mercu Sdn. Bhd. Manakala pembekal utama bumbung stadium berbentuk 'Space Frame’ ini adalah syarikat SOWON PTE. LTD. dari Korea Selatan.

Namun pada 2 Jun 2009 suatu trajedi yang amat memalukan seluruh rakyat Terengganu telah berlaku. Sebahagian daripada bumbung utama stadium kebanggaan ini telah runtuh. Mujurlah tiada sebarang kemalangan jiwa yang berlaku dalam insiden ini.

Semasa kejadian, projek ini masih lagi dalam 'Tempuh Tanggungan Kecacatan’ dan pihak kontraktor sedang melaksanakan kerja-kerja membaiki kecacatan.

Satu Jawatankuasa Khas Penyiasatan telah ditubuhkan oleh Kementerian Kerjaraya (JKR) untuk menyiasat punca berlakunya keruntuhan bumbung stadium ini. Hasil dari penyiasatan yang telah dijalankan ini telah di taklimatkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) di bawah Parlimen Malaysia. Semua punca keruntuhan telah dikenalpasti olh pihak JKR semasa taklimat kepada PAC dan telah diserahkan juga kepada kerajaan negeri.

Namun sehingga kini, ramai kalangan yang tertanya-tanya, siapakah yang sebenarnya bertanggungjawab terhadap skandal keruntuhan yang memalukan ini? Walaupun begitu banyak laporan telah dibuat kepada pihak Polis dan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), hanya seorang konsultan bertaraf ’jurutera Perunding’ yang boleh dianggap sebagai ’bilis kecil’ telah diseret ke mahkamah.

'Jerung-Jerung besar’ yang telah mengaut laba berganda dari projek pembinaan stadium yang bernilai hampir RM300 juta ini masih lagi bebas berpoya dengan keuntungan yang mereka dapat.

Ramai yang tertanya-tanya dimanakah hasil laporan terperinci oleh pihak SPRM setelah hampir 3 tahun menjalankan siasatan yang rapi ini? Apakah tidak ada langsung elemen rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan dalam skandal sebesar ini? Dan kenapakah laporan yang di buat oleh oleh pihak JKR kepada PAC Parlimen tidak di ambil tindakan wajar oleh pihak SPRM sendiri?

Sekurang-kurangnya dalam kes projek lembu NFC, setelah diasak dengan laporan kepada pihak polis dan SPRM serta pelbagai 'pendedahan’ akhirnya 'jerung besar’ yang beristerikan seorang menteri terpaksa dikorbankan pihak Peguam Negara dan diseret ke mahkamah.

Berbeza dengan kes skandal Sultan mizan, walaupun semua punca keruntuhan telah dikenalpasti oleh pihak Kementerian Kerjaraya (JKR) dan telah di taklimat kepada PAC Parlimen, namun setelah hampir 3 tahun laporan lengkap telah disiapkan oleh pihak JKR, kenapakah masih belum ada 'Jerung-Jerung Besar’ yang didakwa dan diseret ke Mahkamah?

Bayangkan stadium Sultan Mizan yang runtuh yang nilainya jauh lebih besar dari skandal lembu NFC. Semua pihak seolah-olahnya mahu 'cuci tangan’ dan meletakkan seluruh bebanan kesalahan kepada seorang jurutera ‘bilis kecil’ yang dikambing-hitamkan’.

Apakah ianya akan hanya tinggal satu kenangan yang terus menjadi ’titik hitam’ dalam sejarah negeri Terengganu Darul Iman sendiri? Kemana perginya 'kontraktor kroni’ dan kepimpinan Menteri Besar sekarang, Datuk Sri Ahmad Said? Yang nyata, ia jelas merupakan satu lagi ‘Projek kebangaan Kerajaan Barisan Nasional’.

----------------------------
Penulis adalah Penolong Setiausaha Agong PAS yang juga Adun Batu Burok, Terengganu. Beliau boleh dihubungi melalui Email: syedazmans@yahoo.co.uk

Harakah Daily

Sultan Selangor rasmi sidang Dun hari ini

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 19 Mac: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini merasmikan pembukaan Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri Selangor (Dun) yang kedua belas.

Baginda tiba di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (SUK) jam 9 pagi itu turut membuat pemeriksaan kawalan kehormat utama, Tentera Laut Diraja Malaysia sebelum berangkat masuk ke Bangunan Dewan Negeri Selangor.

Turut mengiringi baginda memasuki ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Speaker Dewan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim, Tengku Panglima Diraja Selangor, Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor dan juga isteri masing-masing.

Upacara perbarisan yang diadakan di Dataran Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah itu turut dihadiri ahli-ahli kehormat dan juga ahli-ahli Dewan Undangan Negeri.

Sementara itu, Sultan Selangor telah berangkat memasuki Dewan Negeri Selangor pada jam 10 pagi bagi memulakan titah ucapan baginda serta merasmikan persidangan Dewan Negeri Selangor kali ini.

Harakah Daily

PSC untuk sekat momentum anti Lynas

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 19 Mac: PAS menyifatkan tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menubuhkan Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC) untuk mengkaji kes Lynas hanya untuk halang kebangkitan rakyat.

AJK PAS Pusat, Zulkefly Mohd Omar dalam kenyataannya berkata, ini adalah cara Kerajaan dibawah Datuk Seri Najib untuk menghalang kebangkitan rakyat menentang Lynas dengan memberi harapan kononya kerajaan BN bersedia mendengar pandangan orang ramai (rakyat)

Ini kerana, katanya, selama ini berbagai cadangan dan pandangan rakyat tidak dipedulikan sehingga berlaku Himpunan Hijau 2.0 pada 26 Feb 2012 yang berjaya menghimpunan rakyat lebih 25,000 rakyat di Kuantan.

"Terdapat pandangan menyatakan bahawa ini salah cara BN melewat-lewatkan dan melambatkan pergerakan anti lynas sehingga PRU 13 Selesai," tambah beliau.

Najib mengumumkan keputusan kabinet untuk menubuhkan PSC Lynas bagi mengkaji projek itu.

Namun, beliau juga berkata, cadangan PSC ini tidak muktamad di mana ia boleh diatasi oleh kerajaan.

"Kes ini juga telah dibawa ke mahkamah dan sebutan kali kedua di Mahkamah Tinggi, Jalan Duta, Kuala Lumpur.

"Jelas dimana ianya mainan panggung wayang bagi membuktikan BN terbuka dan prihatin terhadap rakyat Malaysia," katanya Zulkifly yang juga Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS Pusat.

Menurut beliau, bagi membuktikan rakyat benci dan muak dengan sandiwara BN maka rakyat menolak Kilang Lynas dan akan bersatu di seluruh negara secara serentak dalam himpunan secara aman pada 13 April nanti.

Harakah Daily

Piala Presiden: Kelantan tidak mahu berputih mata lagi

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU – Selepas diikat keputusan seri 2-2 oleh Melaka, juara bertahan, Kelantan enggan berputih mata lagi apabila turun berhadapan pasukan Johor MBJB pada perlawanan Liga Piala Presiden di Padang Seri Gelam, Johor Bahru petang ini.

Penolong Jurulatihnya, Mohd Nafuzi Mahamad Zain berkata, meski pun gagal meraih mata penuh dalam perlawanan tersebut namun beliau tidak bercadang melakukan rombakan terhadap pasukannya pada pertemuan petang ini.

“Kegagalan mengutip mata penuh ketika bertemu Melaka minggu lalu menjadi pengajaran berguna kepada barisan pemain saya. Malah mereka sudah berjanji akan berjuang habis-habisan untuk mengutip tiga mata pada perlawanan ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

“Apa yang berlaku sebelum ini kita tidak perlu dikenang lagi. Sebaliknya kita perlu fokus kepada persiapan pasukan. Saya akui pasukan Johor MBJB setanding dengan kita dan saya secara peribadi menghormati keupayaan pasukan tersebut.

Meski pun pasukan The President Warriors bebas daripada masalah kecederaan dan penggantungan pemain, namun Mohd Nafuzi turut melontarkan keresahan rentetan barisan serangannya masih gagal memanfaatkan peluang dengan menjaringkan gol.

“Itulah masalah kita sekarang. Mempunyai banyak peluang (menjaringkan gol) tetapi gagal disempurnakan. Kadangkala mungkin pemain kita sendiri hilang fokus disebabkan kesilapan mereka sendiri.

“Saya harap ia tidak berlaku lagi pada perlawanan ini. Saya masih percaya gandingan Mohd Shahiran (Md Zain) dan Mohd Aris (Zaidi) adalah yang terbaik dan mampu menjaringkan gol pada pertemuan ini. Insya-Allah, saya optimis Kelantan mampu menewaskan Johor MBJB petang ini,” katanya.

Sementara itu, penyerang muda yang sedang mencipta nama, Mohd Shahiran Md Zain mengakui tidak mudah tenggelam dengan pujian melambung meski pun sudah meledakkan tujuh gol daripada 11 perlawanan setakat ini.

“Tujuh gol yang dijaringkan dan menyamai rekod rakan sepasukan, Mohd Aris (Zaidi) tidak menerbitkan perasaan riak kepada saya. Masih banyak perkara yang perlu dipelajari dan saya akui prestasi saya masih belum memuncak.

“Sebaliknya ia memberikan keyakinan tinggi kepada saya untuk terus meledak pada perlawanan ini. Insya Allah dengan kerjasama berpasukan, tidak mustahil kita dapat mengalahkan Johor MBJB meski pun beraksi di tempat mereka pada perlawanan ini,” katanya.

Sinar Harian

Sepasang kekasih antara 63 remaja ditahan

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Sepasang kekasih yang mempunyai ‘gigitan cinta’ di leher antara 63 remaja yang diberi kaunseling dalam Operasi Lepak dan Cegah Jenayah melibatkan lima agensi yang diketuai Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) di sini, semalam.

Selain itu, beberapa pelajar yang berpakaian seksi, berpelukan, berpegangan tangan di khalayak ramai turut diberi kaunseling dalam operasi yang diadakan di sebuah pusat membeli belah di sini.

Ketua Penolong Pengarah Penguat kuasa MPKB-BRI Ramly Che Hussin berkata, dalam operasi yang dijalankan bermula jam 3 hingga petang itu berjaya ‘menyelamatkan’ 63 remaja, 15 daripadanya adalah pelajar.

“Seramai 22 daripada yang dipanggil itu menjalani ujian saringan air kencing dan kesemuanya bebas pengaruh dadah. Mereka ini diberikan kaunseling serta pelajar yang terlibat dalam operasi diserahkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan (JPN),” katanya semalam.

Ramly berkata, lebih mengejutkan ketika operasi dijalankan ada di antara pengunjung tidak segan silu memakai baju ketat, pelajar perempuan tidak bertudung, mendedahkan dada, malah ada juga yang mewarnakan rambut pelbagai warna dan tindik telinga.

Selain itu, ada juga di antara remaja yang memakai baju menjolok mata, lelaki berketerampilan perempuan, pelajar bawah umur mengunjungi pusat snooker turut ditahan untuk kaunseling.

“Kesemua yang ditahan ini diberi peluang untuk mengubah cara hidup mereka dengan mengikuti kaunseling dari pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Islam dan ada diantaranya diarahkan menjalani ujian air kencing,” katanya.

Katanya, operasi seperti ini diteruskan dari masa ke masa supaya golongan remaja dan belia boleh akan mematuhi peraturan serta takut untuk melakukan perkara bertentangan dengan agama Islam.

Operasi berkenaan turut melibatkan kerjasama Agensi Anti Dadah Kelantan (AADK), Jabatan Pelajaran Kelantan (JPN) dan polis.

Turut serta dalam operasi berkenaan Ketua Inspektor MPKB-BRI, Mohamad Ali dan pegawai JPN, Wan Suraya Arifin.

Sinar Harian

Rempah Faiza semakin dikenali

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Menyedari penerimaan dan penggunaan rempah ratus dalam masakan semakin digemari, Pengasas Syarikat Faiza, Faiza Bawumi Sayed Ahmad mula meneroka bidang itu sejak 35 tahun lalu.

Ditubuhkan pada 2001, Faiza Marketing Sdn Bhd, sebuah syarikat pengeluar rempah ratus Bumiputera menawarkan 123 jenis rempah selain garam gunung dan kurma yang hanya difokuskan pada bulan Ramadan.

Berusaha ke arah mendapatkan sijil Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP), Faiza optimis meneroka pasaran luar dan meningkat perolehan antarabangsa sebanyak 30 peratus berbanding sebelum ini.


Sejarah ciptaan rempah Faiza

Pengarah Urusannya, Najwa Abu Bakar berkata, gemar makan kari mendorong ibunya, Faiza mendapat idea mencipta resipi rempah sendiri sekali gus menjualnya dari rumah ke rumah sebagai pasaran percubaan.

Najwa berkata, tanpa disangka, walaupun berasal dari Mesir, ia tidak menjadi kekangan kepada ibunya mencipta resipi rempah dan cuba memasarkannya kepada umum.

“Maklum balas diterima menjadi pemangkin kepada umi mengembangkan mekanisme jualan dengan memasuki kedai runcit sekitar Johor selepas dua tahun.

“Bermula dari proses awal hingga akhir, semua dilakukan bersama dua pekerja dan kemudian menubuhkan Syarikat Faiza,” katanya kepada Sinar Harian di Subang Jaya.

Menurutnya, selain mengeluarkan rempah ratus, jenama Faiza juga terkenal dengan produk beras. Apabila perniagaan semakin maju maka pengurusan rempah dan beras diasingkan.

Katanya, kini, semua produk diletakkan di bawah Syarikat Faiza, tetapi pengurusan beras dikelola Faiza Sdn Bhd, manakala rempah di bawah Faiza Marketing Sdn Bhd.


Bimbingan Matrade, Fama, Mara

Najwa berkata, melalui rangkaian Syarikat Faiza, rempah keluarannya mula menakluki pasar raya besar secara berperingkat seperti Carrefour, Giant dan Tesco.

Dia berkata, kejayaan ini adalah berkat sokongan daripada Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade), Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia
(Mardi) memberi peluang kepada Faiza menembusi pasaran antarabangsa.

“Antara negara berjaya ditakluki adalah New Zealand, Australia, Brunei, Singapura serta beberapa negara lain bersama dengan bimbingan Matrade untuk mengeksport produk rempah tersebut ke luar negara.

“Pasaran antarabangsa terlalu besar untuk ditakluki maka kami perlu memastikan kualiti produk dikeluarkan menepati piawaian dan telah mendapatkan khidmat nasihat daripada Mardi,” katanya.

Katanya, Faiza menawarkan rempah tunggal iaitu rempah diproses tanpa campuran manakala rempah separa dibungkus dalam 10 jenis berbeza.

Menurut Najwa, permintaan bagi rempah separa lebih tinggi dan menyumbang sebanyak 80 peratus kepada perolehan bulanan.

“Purata pengeluaran setiap bulan mencecah 60 tan melibatkan saiz pembungkusan 25 gram, 220 gram dan sekilogram diproses di kilang terletak di Johor dengan kapasiti kakitangan 35 orang di bahagian pengeluaran.

“Faiza bakal membuka sebuah kilang di Bandar Enstek, Sepang pada 2013 sekali gus menyasarkan peningkatan dua kali ganda dan meningkatkan kualiti produk,” katanya.


Perolehan, pengeluaran meningkat 40 peratus

Najwa berkata, sambutan baik terhadap rempah Faiza menyumbang ke arah perolehan tinggi dan mencecah RM 5.5 juta bagi tahun 2011.

Katanya, berikutan rempah semi premix lebih menyumbang kepada perolehan maka Faiza optimis ia akan meningkat sehingga RM 7.5 juta tahun ini.

“Sehubungan itu, kami meramalkan peningkatan 40 peratus di bahagian perolehan dan pengeluaran. Tambahan pula, pengeluaran pes Faiza pada April nanti memudahkan kami mencapai sasaran tersebut.

“Walaupun kini, sumbangan bagi pasaran antarabangsa tidak sampai 10 peratus tetapi selepas pelancaran lima pes perasa seperti kari, kurma, rendang, sambal tumis dan beriani dapat meningkatkan sehingga 30 peratus,” katanya.

Menurutnya, pengeluaran produk berbentuk pes dihasilkan apabila mendapat permintaan tinggi bagi pasaran antarabangsa sekali gus bakal merasmikan kilang yang melibatkan pelaburan hampir RM18 juta.


Ke arah HACCP

Katanya, tidak hanya mementingkan kuantiti pengeluaran tetapi kualiti produk turut menjadi keutamaan Faiza dan sedang menuju ke arah pembaikan.

Najwa berkata, syarikat masih berusaha untuk mendapatkan taraf HACCP khususnya selepas pembukaan kilang baru dan meyakinkan pelanggan dengan produk keluaran Faiza.

“Dengan adanya HACCP, pelanggan tidak akan was-was untuk membeli produk Faiza selain mempunyai sijil halal dan ISO 9001.

“Apabila mendapat HACCP, ia turut memudahkan kami memasarkan produk ke pasaran antarabangsa sekali gus menjadikan Faiza satu-satunya syarikat rempah mempunyai sijil tersebut,” katanya.

Menurutnya, pengeluaran meningkat tetapi tenaga kerja bakal dikurangkan kerana Faiza akan menggunakan mesin automatik sepenuhnya selepas pembukaan kilang baru berbanding kini hanya separa auto.

Sinar Harian

Dua pelatih PLKN cedera dipukul

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Akibat salah faham, dua pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) cedera dan lebam selepas dipukul salah seorang daripada 20 pelatih yang menyerang mangsa di sebuah kem latihan di Melaka, awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 2.15 pagi tu, mangsa Yap Chun Yen, 18, dikejutkan pelatih lelaki bersama sekumpulan remaja dan membawa mangsa ke padang berdekatan.

Menurutnya, pelatih yang berasal dari Kuala Lumpur itu dipukul di dada dan ditendang kedua-dua kaki oleh pelatih yang dikenalinya.

“Selepas dipukul, saya dicabar supaya menyerang semula dan akibat takut dicederakan lagi, saya terpaksa menumbuk perutnya untuk memuaskan hati mereka ketika itu.

“Mereka datang dalam satu kumpulan dan hanya seorang pelatih yang memukul saya, tetapi tidak tahu mengapa saya dipukul,” katanya.

Chun Yen berkata, dipercayai berlaku perselisihan faham ketika perkhemahan Ahad lalu apabila dia meminjam barang penyerang dan berkemungkinan­ dengan nada suara yang tegas.

Menurutnya, akibat kejadian itu, dia sakit seluruh badan dan sering batuk.

Sementara itu, selang 15 minit selepas kejadian pertama, dipercayai kumpulan sama menyerang rakan mangsa, Chew Chee Yong, 18, yang sedang tidur di asrama sama.

Chee Yong berkata, ketika kejadian, dia sedang tidur dan dikejutkan remaja yang dikenalinya.

“Saya dipukul di dada tanpa sebab dan diselamatkan rakan.

“Remaja itu memberitahu saya pernah menumpahkan air dan terkena bajunya.

“Akibat tidak berpuas hati, dia serang saya dalam asrama,” katanya.

Chee Yong berkata, dia ada membuat laporan kepada jurulatih dan dibawa ke hospital berdekatan.

Akibat kejadian itu, dia bengkak di bahagian dada dan batuk.

Kedua-dua mangsa yang menamatkan latihan PLKN kelmarin membuat laporan polis di Balai Polis Simpang Ampat kerana khuatir berlaku kejadian tidak diingini.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara, Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata, kejadian itu dianggap sebagai kes terasing.

Menurutnya, pihaknya belum menerima laporan dan mengarahkan Kem Komander PLKN terbabit menyerahkan laporan.

“Saya harap perkara ini tidak diperbesarkan dan ianya tidak dapat dielakkan berlaku dalam kem latihan,” katanya.

Agency

Piala FA: Chelsea, Liverpool menanti lawan separuh akhir

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

CHELSEA dan Liverpool telah menempah tiket separuh akhir persaingan Piala FA dan masing-masing menantikan lawan mereka, yang tidak dapat ditentukan pada hujung minggu lalu.

Everton akan bertemu dengan Liverpool jika dapat mengatasi Sunderland dalam perlawanan semula peringkat suku akhir.

Kedua-dua Everton dan Sunderland terikat 1-1 dalam perlawanan mereka kelmarin.

Dalam pada itu, Chelsea akan menerima saingan sama ada Tottenham atau Bolton, yang sepatutnya ditentukan kelmarin.

Perlawanan antara Tottenham dan Bolton kelmarin dihentikan selepas pemain tengah Bolton Fabrice Muamba rebah di padang.

Keadaan Muamba masih kritikal selepas diserang sakit jantung.

Everton dan Sunderland akan bermain semula di Stadium of Light pada Sabtu untuk menentukan pemenang.

Perlawanan separuh akhir akan diadakan di Wembley pada 14 dan 15 April ini.

Dalam perlawanan semalam dan awal pagi ini (waktu Malaysia), Chelsea mengatasi Leicester 5-2 manakala Liverpool menewaskan Stoke City 2-1.

Sinar Harian

Kes kanak-kanak hilang: Usah tuding jari, ambil iktibar

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Jangan cepat membuat spekulasi, sebaliknya ambil iktibar ke atas siri pembunuhan, penculikan atau kes hilang anak yang berlaku di negara ini. Kepekaan masya­rakat juga tidak boleh hanya secara bermusim atau menunggu apabila sesuatu kejadian dihebahkan menerusi media.

Sebaliknya, perasaan takut jika anak diperlakukan penjenayah adalah perlu pada setiap saat. Pada masa sama, jangan gemar mencari kesalahan orang lain sekiranya berlaku tragedi tragis melibatkan kanak-kanak.

Ini kerana, setiap kali masyarakat­ digemparkan berita anak hilang disusuli tragedi menyayat hati, ramai seolah-olah menuding jari kepada ibu bapa atau penjaga kanak-kanak terbabit.

Berikutan beberapa siri pembunuhan dan kehilangan kanak-kanak sebelum ini, wujud segelintir pandangan yang mengecam keluarga mangsa sebagai kurang prihatin kerana membiarkan anak yang masih kecil keluar rumah tanpa pengawasan orang dewasa.

Nurin Jazlin Jazimin, 8, Sharline Mohd Nashar, 5, Asmawi Jalaludin, 11, dan kes terbaru, Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang, 5, antara kanak-kanak yang ditimpa musibah selepas keluar rumah bersendirian, walaupun jarak dari tempat kediaman tidaklah sejauh mana.

Ibu Nurin Jazlin, Norazian Bistaman, 40, mengatakan, orang ramai jangan terus mencari salah atau keburukan sesiapa apabila tragedi berlaku, sebaliknya mengambil iktibar ke atas apa yang menimpa Nurin Jazlin atau kejadian seumpamanya, seperti mana dia dan keluarganya alami kini.

Suaminya, Jazimin Abdul Jalil, 38, mencelah bahawa kejadian Nurin Jazlin bukanlah semudah disangkakan oleh orang ramai kerana sememangnya mereka berdua tidak pernah membiarkan anak keduanya itu mahupun anak yang lain keluar rumah bersendirian untuk tempoh lama atau keluar bermain sehingga larut malam.

“Jika saya dan isteri seperti itu, mungkin kami boleh ditohmah cuai. Lagi pula, sebelum malapetaka tersebut, Nurin Jazlin bukan seorang yang gemar keluar bersendirian dan dia bukan mudah ikut orang tidak dikenali. Saya kenal anak saya,” tegas Jazimin.

Tambahnya, dia beranggapan anaknya itu hilang ketika berada sekitar tangga berhampiran rumah dan direntap secara pantas oleh pembunuhnya.

“Mungkin juga ini berlaku kerana tiada siapa yang tahu. Apa yang hendak saya katakan ialah, kejadian di luar dugaan dan boleh terjadi kepada sesiapa pun,” katanya.

Norazian menambah, terdapat sesetengah tohmahan orang ramai seperti keterlaluan­, namun kepahitannya ditanggung jua sambil dia sekeluarga meniti iktibar peristiwa lalu.

“Saya dan suami melalui kepahitan dahsyat sehingga saya takut melihat beg pakaian. Saya trauma untuk membayangkan mayat anak saya yang diperosok ke dalam beg. Selama hampir lima tahun ini, saya hanya menggunakan plastik. Oleh itu, saya tekad tidak mahu kejadian dulu berulang,” katanya.

Tegas wanita itu, dia tidak mahu kebahagiaan bersama kesemua permata hatinya, Nurin Jazshira, 14, Nurin Jazrina, 11, Nurin Jazlisa, 6, dan Jazley Nazril, setahun tiga bulan diragut lagi.

“Saya berpegang kepada peringatan ini, kerana pembunuh kak ngah (panggilan mesra Nurin Jazlin) masih tidak ditangkap.

“Kini kami lebih berhati-hati dengan mengajar anak-anak yang lain supaya tidak dekat dengan orang yang tidak dikenali dan selalu beri peringatan supaya mereka berjalan dalam kumpulan ketika pulang dari sekolah.

“Oleh itu, saya berpesan supaya masyarakat mengambil iktibar buat selama-lamanya. Bukan secara bermusim atau menunggu apabila kes kanak-kanak hilang dilaporkan media, baru hendak ketakutan atau berjaga-jaga,” akhiri Norazian.

Berkongsi perasaan ialah ibu Sharline, Suraya Ahmad, 32, yang juga inginkan masyarakat mengambil iktibar ke atas peristiwa menimpa kanak-kanak itu yang hilang tanpa dapat dijejak lagi.

“Apa yang berlaku kepada keluarga kami diharap menjadi pengajaran berharga buat ibu bapa lain kerana menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tiada gunanya,” kata Suraya yang kini menetap di Kampung Padang Pulut, Dungun, Terengganu.

Suraya bersetuju bahawa kanak-kanak tidak sepatutnya diizinkan keluar bersendirian tanpa pengawasan ibu bapa.

“Sedikit sahaja kealpaaan maka natijahnya boleh membawa derita seumur hidup,” ujar wanita tabah itu.

Walau apa juga berlaku, Suraya tetap menyemat harapan, bahawa Sharlinie akan pulang ke pangkuannya dan suami, Mohd Nashar Mat Hussain, 33, suatu hari kelak.

Seorang lagi wanita yang melalui kepahitan akibat hilang anak ialah Rozita Abu Hassan, 55.

Baginya, kehilangan Asmawi atau Awie pada 2008 sukar untuk diterjemahkan puncanya berikutan anak bongsunya itu lenyap tiada khabar sehingga sekarang.

“Pada hari kejadian, Awie tidak membawa wang dan bukan seorang diri. Sebaliknya dia berjalan dengan seorang rakan baiknya.

“Namun kawannya itu sampai ke rumah dahulu. Kemudian dia hilang dalam perjalanan pulang dan jaraknya bukanlah jauh dari rumah saya.

Agency

Keadaan Fabrice Muamba masih kritikal

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KEADAAN pemain Bolton, Fabrice Muamba, yang rebah ketika perlawanan suku akhir kejohanan Piala FA kelmarin, masih kritikal dan akan terus berada di unit rawatan rapi sehingga lewat petang ini (waktu Malaysia).

Pemain tengah berusia 23 tahun itu sedang dirawat di pusat serangan jantung, London Chest Hospital, selepas mengalami serangan jantung ketika menentang Tottenham.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan pada pukul 8.30 pagi waktu tempatan semalam (4.30 pagi ini waktu Malaysia), pihak hospital berkata, Muamba masih berada di unit rawatan rapi dan telah diberikan sedatif.

Pengerusi Bolton, Phil Gartside berkata: "Saya minta setiap orang terus berdoa untuk Fabrice."

Kenyataan dikeluarkan menerusi laman web kelab, Gartside berkata, "sokongan yang kami terima daripada Tottenham dan daripada peminat-peminat kami sangat menakjubkan - staf, peminat, pemain dan pegawai perlawanan - ia sesuatu di luar dugaan."

Sinar Harian

Bukan perpustakaan 'biasa'

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

Ketika berjalan menuju pintu utama bagi memasuki Perpustakaan Raja Tun Uda yang terletak dalam Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah (KGSAAS), Seksyen 13 Shah Alam, apa yang dibayangkan di fikiran pastilah deretan buku di rak dan suasana dingin lagi senyap seperti bangunan-bangunan berisi khazanah ilmu lain.

Bagaimanapun sebaik sahaja masuk, blok-blok huruf aneka warna menyambut pandangan. Tertera Zon Kreatif, nama ruangan ini terbias daripada sepohon pokok yang dinamakan reading tree. Menjadi titik tumpu adalah tiga ekor kuda hijau dan merah yang sedia untuk ditunggang di bawahnya.

Di sekelilingnya, pelbagai bahan bacaan menarik disusun pada rak berbentuk gelongsor yang sudah tentu mendapat perhatian istimewa kanak-kanak. Pada masa sama, si cilik pasti sukar melepaskan pandangan pada sudut interaktif di mana terdapat permainan Nintendo Wii serta tarikan utama di sini, i-Step.

Turut disediakan, aplikasi istimewa On Location Reporter yang dapat membina keyakinan diri kanak-kanak menerusi peluang berucap ala wartawan yang sedang bersiaran secara lintas langsung. Manakala bagi kanak-kanak yang menyukai alam siber, tersedia lapan komputer peribadi HP Windows 7 dan lapan iMac untuk dibuat melayari internet.

Satu yang pasti, apabila ibu bapa memasuki Zon Kreatif ini pasti terbit satu perasaan untuk meneroka lebih luas laman ilmu bersama anak-anak. Nyata konsep taman dengan bauran warna ceria upaya membangkitkan suasana kondusif bagi mendidik si kecil menyukai budaya membaca.


Bagai di rumah

Salah satu kelebihan Perpustakaan Raja Tun Uda sebenarnya ialah pemandangan indah tasik yang berisi banyak teratai di sebelahnya. Justeru jika Zon Kreatif digayakan dengan warna-warni sesuai dengan usia yang mengisi bahagian berkenaan, tingkat lain bangunan ini menawarkan suasana damai setiap kali pandangan melewati dinding kaca.

Lebih sempurna, suasana yang tidak membayangkan sudut kota ini disatukan dengan deretan rak buku moden, sofa ranggi dan kerusi meja berwarna putih yang jarang menjadi pilihan tempat seperti perpustakaan. Merujuk pada hiasan dalaman yang sangat relevan masa, pegawai yang mengiringi penulis menelusuri bangunan ini mengakui merealisasikan sesuatu di luar kotak sememangnya ada cabaran tersendiri.

Sebagai contoh warna kerusi meja pernah dipertikaikan kerana dikhuatiri mudah comot akibat contengan nakal namun demi memulakan sesuatu yang dipercayai mampu mengubah persepsi gedung ilmu terutama dalam minda generasi muda, pengurusan Perpustakaan Raja Tun Uda meneruskannya.

Selain hiasan dalaman, kelainan yang diperkenalkan agar pengunjung lebih mesra perpustakaan adalah mereka dibenarkan tidur sebentar asalkan dalam keadaan sopan dan tidak mengganggu orang lain apabila terasa letih mengulit buku. Alas kaki juga perlu dilepaskan di luar sebelum memasuki setiap bahagian. Hasilnya baik berkaki ayam mahupun berstoking, pijakan pada hamparan karpet lembut mewujudkan perasaan selesa bak berada di rumah.

Elemen spiritual terutama berkaitan agama semestinya bersangkut dengan ketenangan yang didambakan setiap orang terutama pencinta ilmu. Di Perpustakaan Raja Tun Uda, hal ini terbias daripada kemudahan surau yang disediakan di setiap tingkat. Bagi yang ingin berjemaah setiap kali masuk waktu solat, mereka dialu-alukan berbuat demikian di surau paling besar yang terletak di tingkat bawah.

Bahan bacaan yang ditawarkan semestinya terbaru dan banyak. Bagi golongan remaja bahagian paling sesuai untuk mereka adalah Tingkat 1 yang menempatkan bahan bacaan meliputi naskhah fiksyen dan bukan fiksyen seperti novel, ensiklopedia, buku motivasi dan koleksi peperiksaan. Manakala bagi golongan dewasa, koleksi di Tingkat 2 dan Tingkat 3 yang disusun mengikut pengkelasan Dewy Decimal Classification (DDC) boleh diakses sendiri.

Tingkat 4 merupakan Bahagian Rujukan. Ia menempatkan koleksi ilmiah dan buku-buku bukan fiksyen untuk tujuan rujukan dan penyelidikan sahaja dengan keseluruhan koleksi dianggarkan melebihi 37,000 naskhah. Selain koleksi umum terdapat Koleksi Akta yang menyimpan bahan berkaitan akta, undang-undang kerajaan Malaysia dan kanun; Koleksi Akses Terhad yang terdiri daripada buku, koleksi jabatan, jurnal dan tesis yang tidak lagi diulang cetak serta Koleksi Nadir Umum yang cukup berharga, jarang ditemui dan amat bernilai.

Umumnya buku disusun dengan tetulang buku di sebelah hadapan untuk memudahkan akses pembaca. Menerusi cara ini, muatan buku di setiap rak juga dapat dipertingkatkan. Bagaimanapun bagi sesetengah buku yang menepati tema tertentu iaitu Anatomi di Tingkat 1, Lautan (Tingkat 2), Bumi (Tingkat 3) dan Angkasa Lepas (Tingkat 4); bahan bacaan disusun menghadap ke depan.

Meskipun susunan mirip aplikasi rak buku maya yang dinamakan Book Wall ini membuatkan kira-kira 1,500 naskhah sahaja boleh dipamerkan, ia pantas menarik perhatian pengunjung untuk mencapai bahan bacaan berkaitan tidak kira secara berdiri mahupun dibawa duduk di sofa hijau zaitun berdekatan.

Pengunjung Perpustakaan Raja Tun Uda yang berdaftar menjadi ahli dibenarkan meminjam sebanyak tiga naskhah buku untuk tempoh tiga minggu dan tempoh pinjaman boleh dilanjutkan selama tiga minggu lagi secara pembaharuan menerusi panggilan telefon. Dibuka setiap hari dari jam 9.30 pagi hingga 6 petang kecuali Sabtu dan Ahad (9.30 pagi hingga 5.30 petang); keahlian perpustakaan dibuka percuma kepada semua termasuk kanak-kanak peringkat umur bayi.

Sinar Harian

Kanak-kanak maut jatuh dalam tangki najis

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

BESUT - Seorang kanak-kanak tiga tahun maut selepas terjatuh dalam lubang tangki pembetung najis berhampiran rumahnya di Kuarters Klinik Kesihatan Jabi di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.50 petang itu, mangsa, Nur Ammar Adlyn Mohd Husni dikatakan sedang bermain basikal sendirian di tempat kejadian, sebelum terjatuh ke dalam lubang terbabit dan meninggal dunia dipercayai akibat lemas.

Sebelum tragedi malang itu, mangsa yang juga anak bongsu daripada tiga beradik dan juga anak kepada seorang jururawat di situ, sedang bermain basikal berhampiran ibu dan bapanya yang sedang berbual dengan rakan di depan rumahnya.

Menurut bapa mangsa, Mohd Husni Mat Hussin, 32, anaknya bermain basikal berhampiran dia dan isterinya yang sedang berbual bersama rakan di hadapan rumah, selepas mereka sekeluarga pulang dari menghadiri kenduri kahwin di Kubang Depu, Jertih.

“Kira-kira 10 minit kemudian, isteri saya menyedari Nur Ammar tiada dan bertanya di mana anak saya itu,” kata kakitangan Majlis Daerah Besut (MDB) itu.


Dijumpai dalam keadaan tertiarap

Mohd Husni terlebih dahulu mencari anaknya dalam rumah, namun kelibatnya tidak kelihatan. Sejurus kemudian, dia terdengar jeritan jiran memberitahu anaknya terjatuh dalam lubang najis.

Dia kemudiannya berlari ke belakang kuarters jiran dan dari jauh dapat melihat basikal yang dinaiki Nur Ammar berada­ berhampiran lubang itu, di samping sepasang selipar milik ibunya yang dipakai mangsa.

“Apabila menghampiri lu­bang itu, saya dapati anak saya terapung dalam keadaan tertiarap­ dalam lubang najis itu. Isteri saya terlebih dahulu cuba mencapai badannya, namun tidak berjaya.

“Saya kemudiannya meniarap lalu menarik anak saya ke atas dan terus dibawa ke klinik sebelum dimaklumkan dia telah meninggal dunia,” katanya.

Mohd Husni berkata, kedalaman lubang tersebut dari permukaan jalan dengan permukaan air najis adalah kira-kira 1.5 meter.

Dia sama sekali tidak menyangka kejadian seperti itu boleh berlaku dalam sekelip mata kerana anaknya hilang dari pandangannya hanya seketika.

Menurutnya, lubang tang­ki­ najis itu tertutup dengan kepingan besi, tetapi dipercayai apabila anaknya terpijak di atas permukaan besi itu, menyebabkan besi terbabit terjatuh ke dalam lubang itu bersama mangsa.

Mohd Husni memberitahu, dia difahamkan tangki pembetungan najis itu baru disiapkan dan dia sama sekali tidak menyangka keadaan itu tidak selamat.

Jenazah mangsa kemudian­ dibawa ke Hospital Besut dan doktor mengesahkan punca kematian akibat lemas.

Jenazah kanak-kanak malang itu selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Raja jam 2 pagi semalam.


Datuk mimpi lelaki berjubah putih

Ketua Polis Daerah, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria ketika dihubungi, mengesahkan kejadian­ tersebut.

Katanya, siasatan men­dapati­ tidak ada unsur jenayah berlaku dalam kejadian itu dan ia diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

“Mangsa disahkan mati akibat lemas selepas terjatuh ke dalam tangki pembetungan­ najis itu yang dipercayai penutupnya dipasang dengan tidak sempurna,” katanya.

Kamaruddin berkata, mang­sa didapati tertelan air dalam pembetung itu sebelum lemas.

Sementara itu, datuk mangsa, Mat Hussin Awang, 62, paling sedih kerana­ mangsa rapat den­gannya.

Katanya, pada hari ibu bapa cucunya bekerja, kanak-kanak itu bersama dua abang kembarnya, Nor Amarida dan Nor Amarifqi dihantar ke rumahnya di Kampung Limbongan, dekat Kampung Raja.

“Sekiranya berada di sini, dia tidak mahu tidur dengan ibunya, sebaliknya akan tidur dengan saya dan kejadian­ ini amat mengejutkan kerana­ dia sangat rapat dengan saya,” kata Mat Hussin yang tidak menyangka mimpi didatangi lelaki berjubah putih tiga hari sebelum
kejadian memberi alamat kurang baik.

Mohd Husni pula berkata­, anaknya menunjukkan perubahan beberapa hari sebelum kejadian apabila­ dia menyebut panggilan mesra ‘Awang’ yang selalu disebut oleh ayah dan ibunya.

“Kami memang memanggilnya dengan panggilan ‘Awang’ tetapi baru-baru ini dia juga membahasakan dirinya Awang sedangkan sebelum ini tidak sedemikian,” katanya.

Sinar Harian