19 Mac 2012

Tiada rizab Melayu tergadai di Kelantan

26 Rabi'ul Akhir 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU, 19 Mac: Akhir tahun lepas akhbar Umno dalam beberapa siri laporan khas mendakwa masalah air di Kelantan kritikal, namun sehingga ke hari ini penduduk masih mampu melakukan aktiviti harian tanpa sebarang masalah.

Malah didakwa juga air tercemar dengan virus E.coli, malangnya belum ada laporan penduduk dirawat di hospital ekoran masalah tersebut.

Dan hari ini pula akhbar terbabit dalam siri laporan khas terbaru mendakwa tanah rizab Melayu di Kelantan tergadai.

Bagi ramai pemerhati politik, mesej segala laporan itu cukup jelas bagi menghodoh Kelantan sebelum ‘visel’ pilihan raya umum ke-13 ditiup Perdana Menteri.

Beberapa pegawai kerajaan negeri menjelaskan tidak ada tanah rizab Melayu yang tergadai di Kelantan dan bagi mereka laporan akhbar tersebut tersasar jauh.

Kata mereka di Kelantan ada dua kategori tanah iaitu tanah rizab Melayu dan bukan rizab Melayu.

Katanya, tanah rizab Melayu meliputi kira-kira 95 peratus keluasan bumi Kelantan.

“Tanah bukan rizab Melayu pula biasa terdapat di kawasan bandar dan penempatan yang mempunyai agak ramai penduduk bukan Melayu termasuk Kota Bharu, Kuala Krai, Tumpat, Bachok dan Gua Musang.

“Tanah bukan rizab Melayu boleh diduduki penduduk bukan Melayu apabila mendapat kelulusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri,” katanya di sini.

Tanah bukan rizab Melayu di Kota Bharu terdapat di beberapa lokasi termasuk Seksyen 5, Seksyen 7, Seksyen 9 dan Seksyen 11.

Kata mereka juga tanah-tanah yang dimajukan dengan kerjasama syarikat swasta merupakan tanah kerajaan yang diberi milik kepada agensi-agensi termasuk Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK).

Selain itu Perbadanan Menteri Besar Kelantan, Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat, Perbadanan Bandar Baru Tunjung, Yayasan Islam Kelantan dan Yayasan Kelantan Darulnaim (Yakin).

Katanya, tanah-tanah tersebut kebiasaan dibangunkan dengan kerjasama pihak swasta secara pajakan dalam tempoh tertentu misalnya 66 tahun.

“Tanah tersebut tidak diberi milik kekal kepada pemaju terlibat. Selain itu projek pembangunan yang dilaksanakan berdasar pegangan ekuiti kebiasaannya 30 peratus agensi kerajaan dan 70 peratus pemaju,” ujar mereka.

Misalnya pembangunan KB Mall di Jalan Hamzah di atas tanah milik PKINK diberi secara pajakan kepada sebuah syarikat. Selain itu PKINK turut mendapat bangunan KB Bazar.

Begitu juga projek pembangunan lain termasuk di Lembah Sireh diberi secara pajakan kepada sebuah syarikat di atas bekas tanah pertanian.

Tanah tersebut sebahagian besarnya telah ditebus guna sehingga menjadi bandar baru seperti sekarang.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat, Dr Nazmi Ghazali Azmi berkata, tanah-tanah yang dibangunkan ladang kelapa sawit dengan kerjasama syarikat swasta adalah milik kekal Ladang Rakyat.

Katanya, syarikat swasta hanya diberi izin mengusaha hasil tanaman kelapa sawit di atas tanah tersebut dalam tempoh tertentu.

“Tanah-tanah tersebut adalah milik Ladang Rakyat dan tidak timbul sama sekali tanah berkenaan diserah kepada syarikat swasta,” katanya.

(Ikuti laporan lanjut dalam Harakah edisi cetak keluaran akan datang)

Harakah Daily

Tiada ulasan: