16 Julai 2011

'Mimpi ngeri' keluarga Teoh belum sudah

14 Syaaban 1432H. [MOD] -

Dua tahun selepas kematian pembantu politik Teoh Beng Hock, keluarganya masih terseksa pada kematian misteri, antaranya kerana laporan suruhanjaya diraja masih belum didedahkan.

NONESemasa menghadiri majlis peringatan di Seri Kembangan, adik perempuannya Lee Lan membuat rayuan penuh emosi supaya laporan itu dikeluarkan.

"Saya tidak faham kenapa perdana menteri tidak mahu dikeluarkan. Kenapa?

"Laporan itu bukan untuk kami, ini semua untuk rakyat Malaysia," kata Lee Lan yang bergenang air mata dalam ucapan 30 minitnya.

Laporan itu diserahkan pada Yang di-Pertuan Agong pada 22 Jun.

Komisyen ketiga dibayar untuk Scorpene: Suaram

14 Syaaban 1432H. [MOD] -

Khamis depan, rakyat Malaysia berpeluang mendengar maklumat secara langsung daripada peguam Perancis bahawa "lebih besar" komisyen dibayar oleh pegawai kerajaan "peringkat amat tinggi" di Malaysia dalam pembelian dua kapal selam pada 2002.

cynthia gabriel and unknown man ops scorpeneDi Pulau Pinang, Peguam William Bourdon dijadual mendedahkan perjanjian dengan syarikat Perancis DCNS dalam acara kutipan dana yang digelar 'Ops Scorpene'.

NGO hak asasi Manusia Suaram menganjurkan majlis makan malam itu di mana aktivisnya Cynthia Gabriel, pemimpin popular DAP Lim Kit Siang, Naib Presiden PKR Tian Chua dan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu akan turut berucap.

Gabriel (lihat gambar) mendakwa, bukti baru ditemui bahawa komisyennya "lebih besar" daripada sebelumnya dibayar kepada syarikat perunding Malaysia Perimekar Sdn Bhd.

Malaysiakini/-

Gempa bumi landa Sebuyau, Sarawak

14 Syaaban 1432H. [MOD] -

Gempa bumi lemah berukuran 4.0 pada skala Richter menggegarkan Sebuyau, Samarahan, Sarawak pada 10.52 malam tadi.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia pagi ini, pusat gempa itu adalah 60km dari barat laut Sri Aman.

Difaham ini adalah kejadian gempa dalam skala yang besar disitu dan di Sarawak.

PAS Perak kecam sebaran risalah lucah.


14 Syaaban 1432H. [MOD] -

Lenggong: 16 Julai - Gempar Risalah lucah telah disebarkan diseluruh daerah Lenggong melibatkan Sekolah, Surau, Masjid dan tempat-tempat awam.

Berikutan itu, orang-ramai yang menerima risalah tersebut telah menghubungi Timbalan Pesuruhjaya III PAS Perak, merangkap Yang Dipertua PAS Kawasan Lenggong, Tn Hj. Razman Zakaria bagi memaklumkan anasir-anasir yang tidak sihat dipercayai dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab mengenai sensitiviti rakyat setempat tanpa mengira Agama, kaum dan bangsa.

Setelah mendapati isi kandungan risalah lucah tersebut dengan jelas, Hj. Razman Zakaria bergegas kebalai polis bersama-sama 70 orang masyarakat melayu, cina, india di daerah Lenggong untuk membuat laporan polis mengenai kejadian yang amat memalukan itu.

Selepas membuat laporan di balai polis Lenggong, Hj. Razman bersama-sama semua yang hadir terus bergegas ke pejabat Agama Lenggong berdekatan bagi memaklumkan kejadian risalah lucah yang tersebar di merata tempat sangat memalukan semua masyarakat yang berada di Lenggong angkara tindakan luar batasan Agama, Bangsa, dan kaum di Negara ini. Bagaimanapun, kakitangan pejabat Agama Lenggong yang ditemui menjelaskan bahawa, pejabat Agama tidak dapat berbuat apa-apa mengenai perkara yang diadukan kerana, perkara tersebut diluar bidang kuasa mereka.

Masyarakat didaerah ini mengutuk dan melahirkan rasa marah dengan tindakan yang dilakukan oleh puak-puak Gerombolan penyebar politik lucah yang sememangnya dikenali di daerah Lenggong pada masa ini, yang mana puak-puak gerombolan ini menyedari bahawa hayat politik lucah mereka sekarang ini sedang berada dihujung nyawa.

Seorang masyarakat india yang turut bersama-sama dipejabat Agama Lenggong menyatakan kemarahan beliau tentang sebaran risalah lucah yang dibawa balik oleh pelajar-pelajar Sekolah akan menyebabkan keruntuhan Akhlak dan Moral pelajar-pelajar pada masa akan datang.

Tn. Hj Razman Zakaria ketika ditemui berkata, pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab mengedarkan risalah lucah ini sememangnya sangat mudah dikenali kerana, bahan risalah bogel tersebut menggambarkan mirip seorang pemimpin politik tanahair yang terkenal. Ujar beliau, “persoalannya sekarang, mengapakah gerombolan-gerombolan yang mengedarkan risalah ini mahu menjatuhkan maruah tertuduh, sedangkan gerombolan-gerombolan ini telah menjatuhkan maruah, akhlak, moral mereka sendiri daerah Lenggong pada ketika ini.”

Selaku Pengerusi Sekretariat Pakatan Rakyat Lenggong, Tn Hj. Razman berkata, beliau mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan hina gerombolan-gerombolan yang semakin terdesak memainkan politik kotor, lucah dan jijik sekaligus melibatkan maruah masyarakat berbilang kaum, bangsa, Agama didaerah Lenggong tercalar.

Petugas penerangan bangkitkan kesedaran rakyat mengenal BERSIH

14 Syaaban 1432H. [MOD] -
Muhammad Nuruddin Bashah

Bersih bakal menjadi suara keramat pilihanraya kali ini menggantikan seruan makkal Sakti dalam pilihanraya lepas.

Malah agak menguntungkan apabila Matthias Chang bekas SU Politik Dr Mahathir berkata, 40% pengundi atas pagar sedang menolak BN apabila melihat keganasan polis. BN perlukan 10 bulan untuk baiki perspsi rakyat. Penasihat APCO najib gagal memberi nasihat tangani kebangkitan aman rakyat berdasarkan adat sopan ketimuran, sebaliknya mewariskan nasihat penguatkuasaan ala Israel.

UMNO diramalkan akan keseorangan dalam BN pada masa akan datang, memandangkan MIC, MCA dan Gerakan tidak menunjukkan kepedulian dalam isu ini. Mereka hanya boleh memperkuda mengharapkan NGO seperti PERKASA untuk menyemarakkan politik perkauman yang diperjuangkan sejak zaman penjajahan.

Namun begitu ia bukan alasan untuk petugas penerangan berdiam diri. Para petugas penerangan PAS da pakatan rakyat perlu memainkan peranan aktif dan efisyen untuk menyemarakkan momentum benci terhadap keganasan Polis-BN.

Rata-rata bersetuju, bahawa persepsi rakyat mulai berlainan dengan retorik dan propaganda BN terhadap BERSIH apabila rakyat yang tidak hadir ke perhimpunan mampu menyaksikan video yang dirakam oleh para blogger, wartawan TV Selangor dan Al jazeera yang kini tersebar luas ke serata dunia.

Video serta koleksi gambar dalam blog-blog tertentu kini menjadi ‘senjata makan tuan’ kepada BN.

Youtube kini menjadi nadi penyebaran maklumat penerangan yang kian ampuh dan berkesan. Terlalu ramai rakyat yang kini terkesan apabila menonton melalui web bebas ini.

Para petugas penerangan perlu memastikan para penggerak pilihanraya mengaktifkan blog peribadi dan memasukkan video keganasan tersebut dalam blog mereka. Malah face book perlu dimainkan secara optima dalam usaha menyebarluas video tersebut. Kempen sehari 5 minit untuk anda menulis sesuatu berkenaan BERSIH dan kebangkitan rakyat mampu melonjak kesedaran umpama kesedaran Timur tengah walaupun wadah perjuangan adalah tidak sama (mengambil jalan aman).

Pastikan juga cetakan dalam bentuk CD boleh dilakukan untuk edaran ke kawasan tanpa ekses internet.

Jadikan satu hari satu ‘shout’ berkenaan BERSIH dan tuntutan keramatnya dalam twitter dan facebook para ahli dan penggerak pilihanraya. Inilah tugas kita anggota penerangan mencipta badai besar akibat kesilapan BN menangani permintaan ikhlas rakyat melaui BERSIH.

Muhammad Nuruddin Bashah

Ketua Penerangan DPPK Gopeng 2011

Tayamum pilihan wajib untuk solat

14 Syaaban 1432H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Setiap orang Islam tiada pilihan selain bersuci untuk membolehkan mereka melakukan solat dan tawaf di Kaabah. Bersuci untuk solat dan tawaf ditentukan dengan berwuduk iaitu dengan membasuhkan beberapa anggota dengan air. Tetapi kalau tiada air atau seseorang yang anggota wuduknya tidak boleh kena air terdapat satu lagi pilihan yang disediakan iaitu tayamum.

Pada kali ini kita akan dalami bab tayamum di sudut faedah dan bagaimana digunakan dalam bersuci. Asas yang perlu difahami dalam tamamum ini ialah menyapu debu ke muka dan kedua-dua tangan sampai ke siku. Manakala fungsinya ialah sebagai ganti wuduk atau mandi.
Pemarduan tayamum ini berdasarkan firman Allah yang bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri solat (mengerjakannya) sedangkan kamu dalam keadaan mabuk, hinggalah kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan dan janganlah pula (hampiri masjid) sedangkan kamu dalam keadaan junub (berhadas besar) kecuali sekadar kamu hendak melintas hinggalah kamu bersuci. Namun jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau salah seorang antara kamu datang dari tandas atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapati air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun." (Surah al-Nisa: 43).

Dalam ayat lain Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: "Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang (padahal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu, dan kedua belah tangan kamu meliputi siku dan sapulah sebahagian dari kepala kamu dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali dan jika kamu berjunub (berhadas besar) maka bersucilah dengan mandi wajib dan jika kamu sakit (tidak boleh kena air) atau dalam pelayaran atau salah seorang daripada kamu datang dari tandas atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu tidak mendapati air (untuk berwuduk atau mandi), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah (debu) yang bersih, iaitu: Sapulah muka kamu dan kedua belah tangan kamu dengan tanah debu itu. Allah tidak mahu menjadikan kamu menanggung sesuatu kesusahan (kepayahan), tetapi Dia berkehendak membersihkan (mensucikan) kamu dan hendak menyempurnakan nikmat-Nya kepada kamu, supaya kamu bersyukur." (Surah al-Maaidah: 6)

Rasulullah s.a.w. juga turut menjelaskan faedah tanah atau debu buat umat Islam dengan sabdanya yang bermaksud: "Seluruh tanah di bumi dijadikan sebagai tempat sujud dan bersuci bagiku dan umatku. Maka, di mana saja waktu solat menghampiri seseorang daripada umatku, tanah dapat menyucikannya." (Riwayat Ahmad).

Syarat Tayamum

Berdasarkan ayat dan hadis di atas dapat kita rumaskan bahawa untuk melaksanakan tayamum ada syarat yang mesti dipatuhi.

1. Sudah masuk waktu.
2. Tidak mendapat air setelah berusaha mencari.
3. Dengan menggunakan debu yang suci.

Jelas daripada syarat ini, si Ahmad yang hendak melakukan solat zohor misalnya mestilah menggunakan tayamum selepas masuk waktu Zohor. Maknanya kalau dia mengambil tayamum selum masuk waktu Zohor, tayamum itu tidak sah untuk solat Zohor. Jika dia melakukan solat Zohor dengan tayamum itu, maka solatnya tidak sah kerana dia masih dianggap tidak suci daripada hadas.

Syarat kedua pula, dalam kes di atas si Ahmad sewaktu bersedia untuk solat Zohor dan sebelum bertayamum hendaklah dipastikan air untuk bersuci atau berwuduk memang tiada. Hal ini mungkin telah dicari sebelum masuk waktu lagi dan kekal sehingga masuk waktu. Kalau adapun air barangkali hanya cukup untuk minum dan masak pada waktu itu.

Setelah syarat pertama dan kedua dapat dipenuhi, maka dapatkan debu yang suci (mutlak). Inilah syarat ketiga. Debu ini boleh didapati pada tanah liat, tanah biasa dan paling tidak pasir halus yang diayak. Pada hari ini, debu tayamum ini boleh dibeli di kedai yang menjual peralatan bagi urusan jenazah.

Cuma di sini ingin saya ingatkan pembaca sekalian, ada pendapat yang menyatakan boleh ambil debu pada dinding rumah. Sebenarnya debu pada dinding itu boleh terjadi apabila dipukul angin lalu memasuki celah-celah tingkap. Tetapi perlu diingat, rumah yang berdinding simen tidak boleh dikira sebagai debu yang suci. Hal ini kerana dinding itu disapu dengan cat cair. Debu cat bukanlah debu tanah yang dimaksudkan.

Syarat yang dinyatakan di atas hanya terpakai untuk solat fardu, tetapi untuk melakukan solat atau ibadah sunat tidak disyaratkan masuk waktu. Begitu juga tayamum untuk melakukan tawaf di kaabah boleh dilakukan bila-bila masa asalkan untuk tujuan tawaf.

Walau bagaimanapun , mereka yang hendak bertayamum kerana penyakit yang tidak boleh kena air, terdapat syarat lain yang dikenakan termasuk:
  1. Sudah masuk waktu.
2. Dengan menggunakan debu yang suci.
3. Berhalangan menggunakan air disebabkan sakit.
4. Anggota suci daripada najis.

Dalam kes orang yang sakit seperti demam yang tidak boleh kena air atau luka pada anggota wuduk yang dibalut, mereka boleh bertayamum. Seperti yang dijelaskan pada syarat di atas, si Ahmad boleh bertayamum walaupun ketika itu air banyak di rumahnya.

Syarat ketiga di sini adalah khusus untuk kes si Ahmad yang mengalami demam teruk yang kulitnya tidak boleh terkena air. Keadaan ini berdasarkan satu laporan doktor, “jika air terkena kulitnya maka demamnya akan lebih serius.” Ketika itu dia layak menggunakan tayamum. Tetapi kalau sekadar demam biasa sahaja tidak bolehlah dia bertayamum.

Manakala syarat keempat adalah khusus untuk mereka yang luka akibat kemalangan pada bahagian anggota wuduk. Dan kemudiannya bahagian itu dibalut dengan simen. Bahagian itu semestinya tidak boleh sampai air ke anggota wuduk itu. Untuk membolehkah dia solat, perlulah dia bertayamum bagi menggantikan wuduk untuk anggota itu. Walau bagaimanapun anggota wuduk itu hendaklah dibersihkan dahulu daripada najis sebelum dibalut.

Dalam keadaan itu, apabila hendak bertayamum, bahagian anggota itu tidak perlu dibuka lagi dan terus bertayamum bagi menggantikan wuduk untuk anggota tersebut. Ini bermakna wuduk perlu ambil seperti biasa, tetapi apabila sampai ke anggota yang berbalut itu, perlu ditayamumkan dahulu. Setelah itu sambung wuduk pada anggota yang seterusnya.

Anggota Tayamum

Anggota tayamum hanya ada dua sahaja iaitu muka dan tangan hingga ke siku. Cara mengambil tayamum sama seperti berwuduk pada dua anggota tersebut. Anggota muka perlu disapukan dahulu seperti mengambil wuduk, tetapi cukup dengan sekali sehaja. Begitu juga pada anggota tangan. Dahulukan tangan kanan dan kemudian anggota kiri, juga cukup sekali sapuan.

Berdasarkan itu tayamum ada empat rukun itu:

1. Niat; Aku bertayamum bagi menggantikan wuduk untuk membolehkah solat.
2. Sapu anggota muka
3. Sapu anggota tangan hingga ke siku (tangan kanan dan kemudian kiri).
4. Tertib.

Walau bagaimanapun bagi tayamum orang sakit perlu diniat tayamum kerana sakit bagi menggantikan wuduk. Dan untuk luka pula diniatkan tayamum untuk tangan (atau anggota wuduk yang dimaksudkan) kerana Allah taala.

Oleh sebab itu umat Islam tiada alasan lagi untuk tidak melakukan solat kalau sakit, hal ini kerana Islam telah menyediakan alternatif untuk umatnya menyucikan diri mereka. Malah mereka yang sakitpun kalau berhadas besar boleh menjadi bersih dengan tayamum. Semoga umat Islam sendiri berada dalam keadaan bersih dan beribadah.

PAS Perak kecam salahguna kuasa Polis.


14 Syaaban 1432H. [MOD] -
Mohd Hafez Sabri

POH, Pimpinan PAS Perak bersama wakil Parti Sosialis Malaysia ( PSM ) membuat laporan polis atas tangkapan tidak sah terhadap ahli dan pimpinan PSM serta pencabulan hak ke atas merekan ketika ditahan selama 10 hari.

Pimpinan PAS Perak di ketuai oleh, Saudara Abd Rahim Mohd Nordin yang merupakan Pengerusi Lujnah Demokrasi dan Mobilisasi PAS Perak,Saudara Khalilul Rahman yang mewakili Lujnah Perpaduan Nasional PAS Perak, Saudara Safarizal Salleh Penolong Setiausaha Dewan Pemuda PAS Perak, serta Ustaz Hafez Sabri Exco Pemuda PAS Perak.

Bagi PAS Perak, penangkapan 31 orang peserta dan aktivis PSM merupakan salahguna kuasa polis oleh kerajaan Barisan Nasional. PAS Perak melihat, pemimpin Barisan Nasional kini rasa tergugat dengan kebangkitan rakyat yang member sokongan padu kepada Pakatan Rakyat untuk memimpin Malaysia selepas PRU 13 ini.

Menurut Pengerusi Lujnah Demokrasi dan Mobilisasi PAS Perak, Saudara Abd Rahim Mohd Nordin, pihaknya mempertikaikan tindakan zalim pihak polis terhadap ahli PSM yang ditahan.

Beliau mempersoalkan, mengapa tahanan diminta berdiri selama 7 jam setiap hari untuk disoal siasat, mengapa polis menggunakan kata-kata kesat dan kotor terhadap tahanan, tahanan juga dihalang untuk menggunakan tandas, di simpan dalam ' Solitary Confinement',ada polis yang membuat gangguan seksual, melanggar protokol, menanya soalan yang tidak ' appropriate' serta mencabul hak asasi tahanan wanita PSM seperti memaksa mereka menukar baju di hadapan polis lelaki.

Menurut beliau semua persoalan ini perlu dijawab oleh pihak polis yang kini telah terbukti menjadi alat kepada kerajaan Umno untuk mempertahankan kezaliman dan penindasan yang mereka lakukan selama ini.

http://perak.pas.org.my/

DAP Sarawak jangan guna media massa untuk salur pandangan

14 Syaaban 1432H. [MOD] -
Kenyataan Media PAS Sarawak
Mengenai kenyataan SU DAP Sarawak

PAS Sarawak merasa tidak perlu bagi Chong Chieng Jen setiausaha DAP Sarawak mengeluarkan kenyataan membantah larangan Kerajaan negeri Kedah membuka pusat hiburan pada bulan ramadhan dalam media massa. DAP Sarawak hanya perlu menyalurkan pandangan mereka terus ke kerajaan negeri Kedah tanpa menggunakan media massa kerajaan. Sekiranya berlaku perkara yang dirasakan tidak sesuai dengan pandangan mana-mana parti komponan dalam Pakatan seharusnya dibincang secara dalaman bukan menggunakan media yang boleh merosakkan hubungan dalam pakatan rakyat sendiri.

Kita tidak perlu berbalah melalui saluran media sebab peluang semacam inilah yang ditunggu oleh pihak lawan (BN) untuk menentang kita balik. Ingat musuh politik kita sentiasa mencari kelemahan kita jadi jangan membiarkan diri kita terperangkap dengan masalah diri kita sendiri.

Di harap sebarang masalah yang melibatkan pakatan rakyat perlu di bincang secara dalaman oleh pihak kepimpinan pusat agar perkara yang tidak diingini jangan berlaku di masa hadapan. Kita mesti bekerjasama untuk mencapai impian rakyat.

Kita sarankan agar Pakatan lebih memberi tumpuan kepada kebajikan masyarakat daripada masalah dalaman parti. Selesaikan secara bijaksana agar rakyat menyakini pemerintahan Pakatan Rakyat di masa hadapan.

Yang menjalankan amanah
Jofri Jaraiee
Timbalan Pesuruhanjaya PAS negeri Sarawak