18 Oktober 2008

SETPOL MB sifatkan dakwaaan sekadar gimik politik

Setiausaha Politik Menteri Besar Ustaz Mohd Misbahul Munir Masduki menyifatkan laporan BPR kononnya beliau telah menyalahguna kuasa oleh Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Manik Zainol Padzi Paharuddin dan Pengerusi Lembaga Pengarah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Sungai Manik dan Labu Kubong, Suib Sulaiman sebagai satu gimik politik murahan.

Sayugia diingatkan bahawa Umno, sekadar ingin menonjolkan diri mencari apa jua kesilapan (jika ada) dilakukan Pakatan Rakyat hatta sebesar zarah sekalipun, untuk dimanipulasikan bagi kepentingan diri.

Bagi saya, ia dibuat sekadar untuk menunjukkan beliau tidak berdiam diri (KONONNYA BEKERJA) dan sebagai manipulasi untuk menonjolkan diri semasa persidangan pemilihan Umno yang sedang berlaku sekarang,katanya.

Sesungguhnya dalam kes surat saya kepada Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri, saya sesekali tidak pernah mengarahkan diserahkan kerja-kerja selenggaraan parit kepada JKKK yang baru.

Dukacita saya dapati mungkin Yang Berhormat berkenaan kurang memahami atau gagal membedakan penggunaan perkataan yang dicatat dalam surat yang dimaksudkan itu antara ‘arah’ dan ‘dipohon’.

Secara lateralnya, kata Misbah jika ‘arah’ bererti ia mesti diikuti, manakala ‘dipohon’bermakna terpulang pada budi bicara dan jika tiada halangan. Jadi ia terpulang kepada kebijaksanaan dan budi bicara Pengarah berkenaan untuk membuat keputusan.Jika didapati ia salah dan bertentangan dengan etika, maka ia tidak harus dilaksanakan,katanya sambil menegaskan bahawa beliau sentiasa bersedia disiasat.Misbahul juga melahirkan rasa hairannya, mengapa Yang berhormat berkenaan mempertahankan sangat kedudukan JKKK lama itu kerana setahu beliau peranan JKKK lama itu telahpun terkubur.“Saya juga hairan mengapakah ahli JKKK lama masih ingin mempertahankan kedudukan dan harta atau perkakasan atau tugasan yang bukan menjadi milik mereka tetapi milik kerajaan negeri.”

http://anuarhashim.com/

MALANG TIDAK BERBAU, RUMAH HANGUS DALAM SEKELIP MATA

BAGAN SERAI, 16 Okt.:-Satu kejadian kebakaran di Sungai gedung telah menyebabkan seorang penduduk di kawasan itu tinggal sehelai sepinggang. ADUN Selinsing, YB. Husin Din telah hadir melawat dan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim yang kebetulan lalu di kawasan itu singgah meninjau kejadian.ADUN Selingsing ,berdiri di belakang berbaju biru tuan rumah mangsa kebakaran.


Abdul Hamid Adol, seorang pengusaha kedai gunting rambut di pekan Sungai Gedung keluar dari rumahnya jam 4.00 petang untuk melakukan kerja hariannya. Pada masa itulah rumahnya terbakar dan bila dia dimaklumkan dan bergegas sampai di rumahnya sekitar jam 5 petang, rumahnya telah habis dijilat api.

Pasukan Bomba Penyelamat dari balai Balai Bomba Bagan Serai tidak mampu menyelamatkan rumah PPRT yang dibina oleh pihak BaitulMal 10 tahun yang lepas. ADUN Selinsing telah berjanji untuk mengusahakan dari pihak yang berkenaan bagi meringankan beban mangsa.

KAMI SANJUNG TINGGI AMANAH DARI RAKYAT

PARIT BUNTAR, 16 Okt..:-"Kami menyanjung tinggi amanah dari rakyat, akhirnya kami menjadi kerajaan di negeri Perak". Demikian antara ucapan Exco Agama Perak, YB Hj.Mohd. Zainuddin Yusuf semasa merasmikan program pelancaran modul Nur Kasih dan Jamuan Hari Raya anjuran Pejabat Agama Daerah Parit Buntar di sini hari ini.

Hadir sama dalam program tersebut ialah ADUN Titi Serong, Drs.Khalil Idham Lim, ADUN Selinsing, Hj.Husin Din, ADUN Gunung Semanggol, Hj.Ramli Tusin, ADUN Kuala Kurau, Abd.Yunus Jamhari, Timbalan Pengarah JAIPK, Mohd Yusuf Hussin dan Ketua Penolong Pegawai Daerah Kerian, Hj.Mad Dan B.Hassan.


Exco Agama sedang memberikan ucapanPada Kesempatan itu Exco Agama juga menjelaskan pelbagai dasar kerajaan yang lebih Islamik seperti menyediakan solat berjemaah di bangunan SUK dan tazkirah, serta sembahyang berjemaah Terawikh di Dataran MBI pada bulan Ramadhan yang lepas.

"Saya merasa hairan bila ada yang membantah dan mempersoalkan dasar untuk menolong bangsa lain seperti orang cina, ajaran mana yang melarang kita menolong mereka", soal Exco Agama.

Beliau juga memohon supaya rakyat mendoakan kerajaan yang ada sekarang supaya kekal memerintah.

Majlis diakhiri dengan Jamuan Hari raya dengan pelbagai jamuan seperti nasi minyak, satay, roti canai dan lemang.

MEMPOLITIKKAN AZAN, WAJARKAH?


Media melaporkan, Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib membidas dakwaan pemimpin parti pembangkang bahawa penubuhan Tabung Azan bermotifkan politik. Beliau berkata, kewujudan tabung itu bertujuan untuk mendaulatkan Islam selain membantu Utusan Malaysia yang menjadi wadah perjuangan orang Melayu.''Kita tidak mahu pembangkang menjadikan kewujudan tabung ini sebagai satu polemik politik yang boleh menjejaskan akidah. ''Kenyataan pemimpin pembangkang seolah-olah mereka menentang dan membantah kewujudan Tabung Azan sedangkan ia bertujuan baik bagi mengagungkan azan secara lebih berkesan,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Sambutan Aidilfitri anjuran Kumpulan Utusan di Hotel Crown Plaza Mutiara di sini hari ini. Muhammad mengulas kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa semalam yang membidas tindakan UMNO Bahagian Cheras menubuhkan Tabung Azan untuk membantu Utusan Malaysia yang disaman RM30 juta oleh Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok.

Realitinya, siapakah yang cintakan masjid dan surau berbanding dengan pemimpin UMNO.Semua mengetahui, siapakah yang membela apabila masjid diruntuhkan di Selangor dan Terengganu suatu masa dulu .Isu ini lebih besar berbanding isu Azan. Lantang menegakkan tabung azan, tetapi kecut apabila rumah Allah diruntuhkan.
Selain itu berapa ramai pemimpin UMNO yang hadir di masjid apabila Azan dilaungkan???