20 Oktober 2013

Debat Bajet 2014 (siri 1) - GST

15 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
Dr Dzulkefly Ahmad,
Menjelang pembentangan Bajet 2104, saya mengambil peluang berkongsi sedikit pencerahan. Berdepan dengan pelbagai ancaman, khasnya apa yang digembar-gemburkan mutakhir ini sebagai ‘Twin Deficit’ atau ‘Defisit Berkembar’, debat menjelang pembentangan Bajet 2014 menjadi lebih sengit.

Secara mudahnya, pertama -‘Defisit Fiskal/Budget’ kerana “Berbelanja lebih besar daripada Pendapatan” dan kedua - Defisit Perdagangan kerana “Mengimpot lebih daripada Mengekspot”. Kedua-dua keadaan mendedahkan negara kepada ancaman diturunkan ‘Penarafan Kredit’nya atau ‘Sovereign Rating’.

Zahid hargai, Mukhriz salahkan 'portal pro-pembangkang'


15 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

Naib presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengucapkan penghargaan kepada portal 'pro-pembangkang' tertentu yang menurutnya menyumbang kepada sokongan yang diperolehinya bagi mengekalkan kedudukan dalam pemilihan parti bagi jawatan itu semalam.


Liputan media berkenaan, yang tidak dinamakannya, turut membantu mempromosi beliau, katanya seperti dipetik dalam laporan portalMstar Online.

Sultan Jamalul Kiram III Meninggal Dunia

15 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -
MANILA: Sultan Jamalul Kiram III dari Filipina yang mendakwa dirinya Sultan Sulu dan melancarkan serangan berdarah terhadap Malaysia di Sabah pada awal tahun ini meninggal dunia akibat kegagalan organ kira-kira pukul 4 pagi Ahad, menurut isterinya, Fatima Kiram.
"Sultan meninggal dunia sebagai seorang yang miskin tetapi mulia," katanya kepada AFP, sambil menambah perjuangan untuk menuntut Sabah sebagai sebahagian daripada wilayah kesultanan akan diteruskan.

Pilihan Najib Berjaya Tapi Transformasi UMNO Gagal


15 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -


Sehingga lewat tengah malam tadi, keputusan pemilihan bagi jawatan Naib Presiden UMNO menyaksikan ketiga-tiga penyandang berjaya mempertahankan jawatan mereka, termasuk Hishammuddin yang dianggap lembik dan tidak tegas sebagai pemimpin. Keputusannya setakat ini memperlihatkan Zahid mendapat 185 undi, Shafie Apdal 174 undi, Hishammuddin 100 undi, Mukhriz 91 undi, Isa Samad 7 undi dan Ali Rustam juga 7 undi.

Zahid, Shafie, Hishammuddin Kekal Status Quo Naib Presiden Umno

15 Zulhijjah 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Tiga penyandang kerusi Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berjaya mengekalkan kedudukan masing-masing pada pemilihan parti itu yang berlangsung pada Sabtu.
Keputusan itu menunjukkan kira-kira 146,000 perwakilan Umno di seluruh negara mahu mengekalkan status quo jawatan tertinggi parti itu dengan memilih semula tiga penyandang kerusi Naib Presiden.