29 Januari 2011

Mubarak arah Kabinet Mesir letak jawatan


24 Safar 1432H.

KAHERAH: Presiden Hosni Mubarak yang muncul pertama kali selepas tercetus demonstrasi besar-besaran sejak empat hari lalu, berkata beliau sudah mengarahkan agar Kabinet dibubarkan dan memberi jaminan melakukan reformasi.

Bagaimanapun, Mubarak masih mempertahankan tindakan polis mematahkan rusuhan oleh ribuan penunjuk perasaan yang mula melakukan keganasan. Penampilan Mubarak itu dilaporkan susulan beliau menerima kritikan hebat oleh pemimpin dunia, termasuk Presiden Barrack Obama yang mengancam akan mengurangkan dana bantuan antarabangsa bernilai AS$1.5 bilion kepada Mesir sekiranya beliau menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan.
Dengan wajah yang muram, Mubarak yang muncul di kaca televisyen negara itu, awal hari ini berkata, protes antikerajaan itu adalah 'sebahagian daripada perancangan untuk mengucar-kacirkan kestabilan dan keamanan' dalam sistem politik negara itu.

Penunjuk perasaan mahu pentadbiran selama lebih 30 tahun Mubarak berakhir selepas kerajaan gagal menyelesaikan kemiskinan di negara yang mempunyai 80 juta penduduk itu.

Mereka menuntut supaya sistem demokrasi di negara itu lebih lancar dan mahu kerajaan memerangi masalah pengangguran, kemiskinan dan rasuah.
Beliau berkata, penunjuk perasaan dibenar menyatakan pandangan mereka tetapi jangan menggunakan keganasan dan merosakkan harta benda awam sehingga polis terpaksa bertindak.

"Keganasan tidak akan menyelesaikan masalah yang kita hadapi, sebaliknya marilah kita lebih objektif.

"Saya tidak akan teragak-agak untuk membuat keputusan demi keselamatan setiap warga Mesir," katanya. - AP

20 maut rusuhan merebak di Mesir

24 Safar 1432H.

KAHERAH: Sekurang-kurangnya 20 terbunuh dalam pertempuran antara penunjuk perasaan dengan pasukan keselamatan di seluruh Mesir apabila gerakan antikerajaan memasuki hari keempat, hari ini.

Sekurang-kurangnya 13 terbunuh manakala 75 lagi cedera dalam perhimpunan antikerajaan di Bandaraya Suez. Di Kaherah, sekurang-kurangnya empat maut dan beratus lagi cedera. “Sehingga sekarang, lima maut dan beratus lagi cedera," kata seorang pegawai perubatan.

Angka kematian itu hanya dilaporkan di Hospital Qasr al-Aini sahaja.

Di Bandaraya Mansura di Lembah Nil, dua dilaporkan maut selepas terkena tembakan peluru getah ketika penunjuk perasaan mengadakan protes di jalan raya.

Penunjuk perasaan semakin memuncak sejak empat hari lalu yang menuntut Presiden Hosni Mubarak berundur daripada pemerintahannya selama lebih 30 tahun. - AFP

Produk Higoat tiruan dirampas

24 Safar 1432H.

Seorang pegawai KPDNKK merampas produk susu kambing tiruan jenama HIGOAT dari sebuah premis di Seremban Jaya, semalam.

SEREMBAN 28 Jan. - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan bertindak menyerbu sebuah premis di Seremban Jaya di sini hari ini kerana disyaki menjual produk susu kambing tiruan jenama HIGOAT.

Serbuan kira-kira pukul 2 petang itu dijalankan oleh sepasukan anggota penguat kuasa dari Putrajaya dan turut disertai oleh wakil syarikat HR Marketing Sdn. Bhd., yang merupakan pengeluar produk kesihatan tersebut.

Menurut wakil pengadu, Mohd. Al Bakhtiar Ahmad, dalam serbuan tersebut, sebanyak 40 kotak HIGOAT yang dipercayai tiruan dirampas.

Katanya, serbuan berkenaan dijalankan selepas syarikatnya mengesan ada pihak cuba mengaut keuntungan dengan menjual produk tiruan terbabit.

''Ketika serbuan dilakukan pemilik premis berkenaan mendakwa dia tidak tahu bahawa produk itu adalah tiruan kerana dia mendapatkan bekalan daripada pengedar lain.

''Apabila diperiksa kita dapati produk yang terdapat di premisnya adalah tiruan dan kesemua produk berkenaan dirampas,"jelasnya ketika ditemui di lokasi di sini hari ini.

Beliau menambah, serbuan itu dilakukan selepas pihaknya mengesan kehadiran produk tiruan di pasaran sejak beberapa bulan lalu.

''Kita sudah enam bulan menjalankan siasatan berhubung perkara itu dan selepas berjaya mengesan produk tiruan ini, kita membuat aduan kepada KPDNKK.

''Kita bimbang sekiranya produk tiruan ini dibiarkan berleluasa ia boleh memberi kesan kepada pengguna kerana kita tidak tahu apakah kandungan yang mereka gunakan," ujarnya.

Tambahnya, serbuan tersebut turut dilancarkan serentak di beberapa lokasi di sekitar Lembah Klang.

Ujarnya, para pengguna minuman kesihatan berkenaan dinasihatkan membeli produk tersebut dengan pengedar dan stokis yang sah bagi mengelak terbeli produk tiruan

Apa khabar Tenang ? Perjuangan belum selesai !

Blogger Cina Islam kini sedang berkampung di Tenang dengan sejumlah besar blogger PAS dan Pakatan Rakyat bagi membantu kemenangan calon pilihan pengundi DUN Tenang, Cikgu Normala Sudirman. - Moderator/Foto BatuGajahMari

Tenang dalam keadaan hampir bertenang, Pakatan juarai kempen, Cikgu Mala Masih di depan.

Oleh : Drs. Khalil Idham Lim
LABIS, 29 Jan.:- Tempoh berkempen untuk parti-parti yang bertanding dalam PRK Tenang hampir sampai ke penghujungnya. Kedua-dua pihak yang bertanding iaitu Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional yang masing-masing mengemukakan calonnya melalui hari-hari akhir kempen termasuk pada hari ini dengan suasana cuaca yang redup dan hujan sepanjang hari.


Khususnya petugas dari Pakatan Rakyat, mereka terus berkerja keras dengan semangat jihad yang tinggi untuk menghabis kempen pada hari ini. Program ziarah dari rumah ke rumah terus dijalankan dalam keadaan mereka terpaksa meredah hujan dengan berpayung. bagi petugas lelaki kalau sekadar hujan rintik-rintik mereka bergerak tanpa menggunakan payung .

Jadual ceramah masih diatur seperti biasa pada malam ini dan saya terlibat pada tiga tempat ceramah pada malam akhir kempen ini.


Mengikut penelitian kepada kerja-kerja dan isu kempen saya dapat menyimpulkan bagaimana BN kekeringan isu dan kehabisan modal dengan menggunakan isu peribadi Calon PAS dan suaminya untuk memojokkan Calon PAS dan menaikkan imej calon BN yang tercemar teruk dengan pembohongan yang dilakukan dalam kes mahkamah yang belum selesai yang didakwa selesai oleh bekas ADIO itu.

Sekali imbas serangan akhir yang dilakukan oleh BN kepada isu suami Cikgu Mala yang dikatakan menyalah gunakan cuti sakit sehingga mendapat pemberitaan yang meluas dalam semua media pro BN kelmarin, agak mengejutkan kerana ianya dilakukan disaat-saat akhir semacam ada perancangan dan waktu itu telah diintai lama oleh jentera kempen BN.

Namun dengan kecekapan yang dilakukan oleh jentera Pakatan Rakyat dan kenyataan terus dari Cikgu Mala sendiri dalam isu berkaitan nampaknya dengan cepat meredakan serangan itu. Apapun BN ternyata kekeringan isu dan memutar belit dan membesarkan isu tersebut.

Demikian juga dengan serangan yang dilakukan oleh Presiden MCA dan anaknya dalam isu bersalam, arak dan negara Islam. Semuanya tidak menjadi dan bagi saya apalah cakap seorang yang diketahui umum terpalit dengan skandal sex yang membesarkan isu bersalam.

Adakah masayarakat Tionghua tidak boleh mencium hati busuk Chua anak beranak sedangkan dia sebetulnya telah memalukan bangsa dan partinya sendiri. Putarbelit berbanding skandal yang dihadapinya ternyata merupakan senjata yang makan tuannya. Apalagi apa yang diperbesarkan oleh Chua adalah tempelak kepada pimpinan UMNO yang ternyata gagal mendidik non muslim dalam BN untuk menghormati budaya dan agama orang lain.

Sebagaimana standar biasa jadual harian kempen BN dihiasi dengan jadual menteri pusat dan menteri besar Johor yang turn berkampung di Tenang dengan pelbagai program yan diatur oleh pelbagai agensi dan kementerian.

Cuma yang tidak ada ialah jabatan First Lady atau FLOM yang diketuai oleh Rosmah, mungkin akan datang FLOM juga akan turun berkampung dan kita tunggu kalau ianya mungkin berlaku di PRK Merlimau selepas ini.

Semuanya mendapat pemberitaan meluas dari media pro BN , cetak ataupun elektronik. Sebaliknya pergerakan calon Pakatan semacam tiada dan tidak pemberitaan yang sewajar. Kalaupun ada adalah berita untuk memburukkan Calon Pakatan dan pimpinannya.

Begitu juga projek mee segera turun seperti biasa kerana pilihanraya kecil adalah semacam "tongkat sakti" yang menjanjikan kesejahteraan rakyat.Semua masalah yang sudah berlapuk puluhan tahun nescaya diselesaikan dalam tempoh 24 jam . Semacamlah cerita dalam drama Gerak Khas yang dalam tempoh yang singkat menyelesaikan kes-kes jenayah yang rumit.

Begitulah lakonan dari pimpinan BN setiap kali pilihanraya termasuklah di DUN Tenang. Namun saya percaya kuasa penentunya ialah pengundi yang memiliki undi rahsia yang akan dilakukan seawalnya jam 8.00 pagi esok .

Mudah-mudahhan dengan segala maklumat yang telah diterima oleh pengundi selama tempoh berkempen sejak penamaan calon pada 22 januari lepas akan melahirkan pengundi yang bijak bagi memilih ADUN baru di Tenang. Mereka juga mempunyai bekal tersendiri untuk membuat keputusan yang terbaik.

Pakatan Rakyat telah melakukan kerja yang sangat cemerlang bagi memastikan calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat memenangi kerusi DUN Tenang. Itulah harapan besar seluruh jentera Pakatan Rakyat yang kini telah berkampung di Tenang daripada parti PAS,DAP dan PKR. Dimana mereka telah melakukan yang terbaik.

MP Padang Serai umum letak semua jawatan PKR

24 Safar 1432H.

Bekas naib presiden PKR, N Gobalakrishnan, yang juga ahli parlimen Padang Serai, hari ini mengumumkan melepaskan semua jawatannya di dalam parti itu.

Pengumuman itu dibuatnya menerusi laman sosial twitter.

"Selamat pagi kepada semua rakyat Malaysia. Saya dengan ini letak semua jawatan dalam PKR dan teruskan kerja saya melalui NGO baru," katanya dalam mesej yang diposkannya jam 10.50 pagi tadi.

Namun Gobalakrishnan, tidak menyebut nama badan bukan kerajaan (NGO) baru yang akan disertainya bagi meneruskan kerja-kerjanya.

Setakat ini, tidak dapat dipastikan sama ada beliau juga bertindak keluar parti dan menjadi ahli parlimen Bebas.

Usaha Malaysiakini menghubungi untuk penjelasan lanjut belum berhasil.

Empat ahli parlimen telah meninggalkan PKR sejak pilihan raya umum 2008 - Zahrain Mohd Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal), Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai) dan Wee Choo Keong (Wangsa Maju) manakala seorang lagi Zulkifli Nordin (Kulim-Bandar Bahru) dipecat dari parti.

PKR kini mempunyai 24 kerusi di Dewan Rakyat, berbanding 31 yang dimilikinya selepas pilihan raya umum Mac 2008.

BN hanya memerlukan tiga lagi wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk berpaling tadah untuk mendapatkan majoriti dua pertiga di Parlimen.

Jumlah yang diperlukan adalah 148 kerusi dan ini boleh dicapai menerusi 138 kerusi yang dimenanginya bersama sokongan tujuh ahli Bebas yang mesra BN (termasuk MP Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali) berserta tiga yang lain.

Sudah diduga

Keputusan yang diambil Gobalakrishnan bukan sesuatu yang memeranjatkan kerana beliau dikatakan enggan menjawap surat tunjuk sebab PKR yang dikemukakan pada 4 Januari lalu.

Sebaliknya dalam jawapan angkuhnya di Twitter pada 21 Januari lalu, Gobalakrishnan berkata, "Kenapa mesti saya jawab surat tunjuk sebab? Ketua umum PKR, Anwar Ibrahim dan parti mesti jawap soalan saya dulu. Saya tak akan berhenti sehingga mereka jawab.”

Kemarahan Gobalakrishnan memuncak apabila beliau tewas pada pemilihan PKR yang didakwanya dicemari penyelewengan.

Beliau semakin berang apabila kepemimpinan parti itu, melantik pendatang baru, N Surendran sebagai naib presiden. Gobalakrishnan mendakwa ahli politik novis itu tidak mampu mewakili kepentingan masyarakat India.

Serangan terakhirnya ke atas PKR apabila dia mengecam pemimpin parti itu kerana terbabit dengan perasmian Kuil Sivan di Petaling Jaya dan mendakwa Awnar secara peribadi mengarahkan kuil itu ditutup menyaksikan beliau diberi amaran.

Namun, Gobalakrishnan enggan menutup mulut tetapi sebaliknya, beliau banyak memuat-naikkan beberapa ulasan di Twitter di mana beliau membidas pemimpin parti, khususnya Anwar dan timbalan presiden, Azmin Ali.

Malaysiakini/-

KHAS@TENANG : Cabaran debat blogger (KUPID) ditolak UMNO

Rais rejects bloggers Tenang debate offer
January 29, 2011
KUALA KLAWANG, Jan 29 — The best place for a debate is in the Parliament, said Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Many people had made suggestions that the Prime Minister, Deputy Prime Minister, Umno Youth head and so on participated in debates, but the most suitable place for them is at the Dewan Rakyat or Dewan Negara.

“If the Dewan Negara, it is considered as the second house, but the golden opportunity for the opposition is at the Dewan Rakyat. The opposition should use the Dewan Rakyat as the place for debates at the highest and most effective level.

“Debating outside will only be for publicity and will not bring any decision. But if it is at the Dewan Rakyat, a particular issue will be debated in depth but not with emotion or any other detrimental manner,” he told reporters after a function in conjunction with the Chinese New Year, here today.

He said this when commenting on the report by the Independent Bloggers Group (KUBID) last Thursday offering themselves to organise a debate between the two candidates contesting in the by-election for the Tenang state seat, Mohd Azhar Ibrahim from the Barisan Nasional and the PAS candidate, Normala Sudirman.

Rais, who is also the Member of Parliament for Jelebu, said each member of the House should debate in a civilised and prudent manner.

He said as such the best and appropriate debate was in parliament.

“The facility has been prepared and we must do justice to it in the best way possible.

“For example, in the United Kingdom, they are not debating outside the House. But during elections, any invitation to debate may be acceptable as the Dewan Rakyat is not in session.

“In the United States, why should they hold debate outside the Congress? The reason is that the Congress is not in session.

“But in our country, we have at least three Dewan Rakyat sessions a year and the opposition leader or PAS and PKR leaders can bring up any issue for debate.

“So I concluded that if you want to argue outside the House, it is merely craving for coverage, not seriously expecting results that could help the country,” he said.

At the ceremony, Rais handed donations totalling RM110,000 to 195 elderly people and non-governmental organisations. — Bernama

KHAS@TENANG - Pengundi India dan Cina akan undi Cikgu Mala

24 Safar 1432H
LABIS - Presiden Parti Makkal Sakhti Malaysia, R. Kannan yakin 60% pengundi India di DUN Tenang akan mengundi calon PAS, Normala Sudirman. Beliau yang ditemui oleh team Cina Islam disini berkata, para petugas partinya telah berkampung selama lebih dua minggu di DUN terbabit.

Menurutnya, apabila petugas Makkal Sakhti bertemu dengan pengundi-pengundi India dibawah, majoritinya di kampung Tenang Jaya mendapati pengundi kaum India takut menyatakan sokongan secara terbuka. Mereka sebenarnya, kata beliau bukan tidak menyokong PAS namun mereka bimbang kepada ugutan dan disisihkan dari mendapat bantuan.Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Selangor, Ng Suee Lim berkata 75% pengundi Cina di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang sudah bersiap sedia untuk mengundi PAS dalam pilihanraya kecil DUN tersebut.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah di Felda Cemplak disini semalam.

Ng yang fasih bertutur dalam bahasa 'Jawa' berkata, kerajaan negeri Selangor telah memperuntukkan sebanyak RM6 juta kepada Sekolah-sekolah Agama Rakyat diseluruh negeri itu.

Katanya wakil-wakil rakyat dari parti DAP telah menyokong peruntukkan tersebut membukti bahawa parti itu bukan sebuah parti yang anti Islam.

Beliau menempelak sebenarnya parti MCA lah yang menghina Islam dan hukum-hakam Islam.

Katanya, MCA menjadi 'sesat' kerana berkawan Umno/BN berbanding dengan DAP yang dapat memahami hukum-hakam Islam apabila bersama PAS dan PKR dalam muafakat Pakatan Rakyat.

Pilihan Raya Kecil Merlimau 6 Mac, Penamaan Calon 26 Februari

24 Safar 1432H.
Oleh NURUL AIN MOHD HUSSAIN

LABIS: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Jumaat menetapkan tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau telah ditetapkan pada 6 Mac sementara penamaan calon pada 26 Februari ini.

Perkara tersebut diumumkan oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini.

"SPR telah mengadakan mesyuarat khas mengenainya pada malam ini dan menetapkan bahawa satu pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh kekosongan yang diputuskan oleh SPR bagi mengisi kekosongan kerusi berkenaan.

"SPR telah bersetuju melantik seorang Pegawai Pengurus Pilihan Raya dan tiga orang Penolong Pegawai Pengurus bagi menjalankan pilihan raya kecil berkenaan," katanya.

Menurutnya, SPR juga telah bersetuju untuk menubuhkan tiga Pasukan Penguat Kuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR) yang diketuai oleh seorang Pegawai Penguat Kuasa bagi setiap pasukan.

Bagi menjalankan pilihan raya kecil Merlimau, SPR akan menggunakan Dewan Platinum Politeknik Merlimau sebagai Pusat Penamaan Calon dan Pusat Penjumlahan Undi Rasmi.

"Sebanyak tujuh buah sekolah akan digunakan dengan 21 saluran mengundi.

"Seramai 248 orang petugas pilihan raya akan dilantik untuk mengendalikan proses pilihan raya ini dengan anggaran belanjawan sebanyak RM830,000," katanya.

Abdul Aziz berkata, Daftar Pemilih Induk Pilihan (DPI) 2009 bagi pilihan raya berkenaan yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama 2010, Suku Tahun Kedua 2010 dan Suku Tahun Ketiga 2010.

Seramai 10, 679 pemilih berdaftatr yang terdiri daripada 10, 643 pemilih biasa dan 36 pengundi pos.

Daftar pemilih pilihan raya bagi pilihan kecil berkenaan akan mula dijual pada 11 Februari 2011.

"Semakan Daftar Pemilih untuk mengetahui maklumat pusat mengundi dan saluran mengndi boleh dibuat melalui laman web SPR, www.spr.gov.my atau melalui khidmat pesanan ringkas.

"Selain itu pengundi juga boleh menelefon ibu pejabat SPR di Putrajaya dan pejabat pilihan raya negeri Melaka untuk membuat semakan tersebut, " katanya.

Pilihan raya kecil DUN Merlimau diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan pada 20 Januari lalu. Mstar/-

Isu cuti sakit : Jangan samakan Normala dengan Rosmah

24 Safar 1432H.
Oleh: WFAUZDIN NS

TIADA isu lagi untuk Umno menyerang kredibiliti calon PAS, Puan Normala Sudirman yang jauh lebih baik daripada calon Umno/Bn, Azhar yang tercemar akibat kes kecuaian dan salahguna kuasa di dalam kes lelongan tanah itu. Akhirnya, Umno mensasarkan suami calon PAS iaitu Ma'arof Abd Talib kununnya menyalahgunakan cuti sakit.

Ini merupakan satu tekanan buat calon PAS dan suaminya yang kini dilihat semakin mendapat sokongan dari pengundi-pengundi di Dun Tenang. Apakah benar cuti sakit itu disalahgunakan? Di dalam peraturan cuti sakit bagi kakitangan kerajaan, apakah ada larangan tertentu buat mereka yang mendapat cuti sakit sehingga menemani isterinya melakukan lawatan pun diangap salah?

Adakah selama ini sesiapa yang mendapat cuti sakit mesti berada di rumah berehat atau tidor sepanjang masa? Siapa boleh menafikan tugas dan tanggungjawab suami adalah berada di sisi isteri bagi menjaga keselamatannya? Isteri pula mesti ditemani suami ataupun muhrimnya hatta menunaikan fardhu Haji sekalipun. Apatah lagi, jika si isteri berjuang dan terpaksa menemui berbagai jenis manusia di merata pelosok kampung, wajarkah si suami membiarkan si isteri keseorangan?

Puan Normala Sudirman tidak tergamak meniru Rosmah Mansor yang merayap merata luar negara dan menginap di hotel mewah tanpa sang suami. Biarlah Rosmah berperangai begitu kerana Najib `redha'.

Sebelum ini, jabatana pelajaran negeri mengeluarkan notis menukarnya ke sebuah sekolah di Johor Bahru, selepas tercetus spekulasi yang isterinya bakal dipilih sebagai calon PAS dalam pilihan raya kecil DUN Tenang. Apa pun, kita mengharapkan ini semua tidak melemahkan semangat Puan Normala dan suaminya.

Kita berbangga kerana suami Puan Normala amat bertanggungjawab terhadap isterinya. Muhyiddin jelas menghina profesyen kedoktoran yang memberikan cuti sakit seolah-olah pengesahan dari doktor kerajaan itu diragukan./wfauzdin.blogspot.com

Di antara nyamuk Raja Namrud atau nyamuk pembawa penyakit

24 Safar 1432H.
Oleh: WFAUZDIN NS

SEMAKIN hampir tarikh mengundi di PRK Dun Tenang, maka muncul lagi wanita ini. Ummi Hafilda yang juga adik kepada Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang juga dikatakan telah di`buang' dari status anak kepada Arwah ayahnya hari ini hadir di Ibu Pejabat Polis DiRaja Malaysia Bukit Aman untuk berjumpa dengan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Datuk Seri Mohd Bakri Zinin dan membuat laporan polis tentang beberapa isu fitnah yang dihadapinya.

Ummi bagaimanapun gagal berjumpa mahupun membuat laporan polis dengan Bakri kerana beliau difahamkan Bakri mempunyai urusan penting yang lain. “Kita sudah buat temu janji hari ini dengan Datuk Seri (Bakri) malangnya beliau ada urusan penting lain dan kita akan buat satu lagi temu janji yang baru pada satu tarikh yang akan diberitahu kelak,” kata peguam mewakili Ummi Mohd Khairul Azam Abdul Aziz ketika ditemui FMT.

Mengapa Ummi memilih untuk berjumpa terus dengan Datuk Bakri? Apa salahnya beliau membuat laporan Polis sahaja dan sertakan apa yang patut beliau sertakan tanpa berbincang dengan Pegawai Atasan Bukit Aman ini? Perlu bincang apa lagi, buat laporan dan biarlah Polis lakukan siasatan sepertimana orang lain tanpa berjumpa dan berbincang terlebih dahulu dengan Pegawai tersebut.

Kisah `nyamuk' dengan Raja Namrud kununnya dijadikan alasan untuk wanita berumur ini untuk menjatuhkan karier politik DS Anwar. Beliau lupa, nyamuk yang diutuskan Allah bagi menghapuskan Raja Namrud adalah kerana raja tersebut zalim. Itu bukan nyamuk biasa jauh sekali untuk dibandingkan dengan wanita yang mengaku Islam tetapi tidak menutup aurat ini. Beliau boleh menjadi `nyamuk' tetapi mungkin sebagai `nyamuk' pembawa penyakit iaitu penyakit fitnah.

Wanita tua yang malang ini terus membuat fitnah ke atas abang dan kakak iparnya. Beliau mendakwa Azmin telah melacurkan isterinya kepada DS Anwar. Baca di sini. Untuk pengetahuan, wanita malang ini telah diberi kesempatan untuk menjadi Saksi Pendakwa semasa kes Liwat 1 dahulu, tetapi tiada apa pun yang mampu beliau buktikan untuk mensabitkan salah laku samada DS Anwar mahupun abangnya Azmin dan kakak Iparnya Shamsidar. Malahan, Azmin tampil dengan berani untuk mengadakan ujian DNA ke atas salah seorang anaknya yang dituduh adalah hasil kecurangan isteri beliau bersama DS Anwar, namun terbukti anak itu adalah anak Azmin dan Shamsidar. Keterangan wanita tua ini hancur lebur di mahkamah.

Kini beliau muncul kembali dengan membuka semula cerita lama yang diperbaharui. Meloyakan tekak bila melihat wanita tua ini membuat muka sedih menceritakan dirinya yang kununnya telah hilang maruah dan diaibkan. Siapa yang aibkan diri kamu jika bukan kerana perbuatan kamu sendiri? Baru-baru ini dikatakan Azwan Ali juga adik beliau turut meloya dengan perangai wanita tua ini. Kesihan nasibnya seperti sampah terbuang di lorong Hj Taib./wfauzdin.blogspot.com