04 Julai 2008

Teladan yang baik.

“Rasulullah SAW pernah ditanya tentang dosa-dosa besar. Beliau bersabda, “Menyekutukan Allah, durhaka kepada kedua orang tua, membunuh orang dan bersaksi dengan kesaksian palsu” (HR. Imam Bukhari)

Salah satu harapan manusia yang sering gagal di dunia ini adalah harapan orang tua kepada anak-anaknya. Banyak orang tua berharap agar anaknya menjadi orang yang baik suatu masa nanti, namun tidak semuanya tercapai. Banyak anak ketika dewasanya malah menjadi pelaku dosa besar, antara lain: menyekutukan Allah, menjadi pembunuh, membuat kesaksian palsu, dan lain-lain lagi.


Boleh jadi, kegagalan itu bukan hanya disebabkan oleh apa yang disampaikan dalam mendidik anak-anaknya, tetapi bagaimana menyampaikannya. Dengan kata lain, boleh jadi apa yang disampaikan adalah berasal dari Nabi SAW, tetapi bagaimana disampaikan tidak seperti yang disampaikan Nabi.


Kalau membuka kembali sejarah pendidikan yang dilakukan Rasulullah SAW, salah satu metode paling berkesan yang beliau gunakan adalah metode keteladanan. Iaitu, memberi contoh dengan perilakunya sendiri. Contohnya, kalau seseorang mengharapkan anak-anaknya rajin, orang tua tentunya perlu memberikan contoh yang baik tentang kerajinan. Demikian juga, seseorang yang menghendaki anaknya untuk tidak membuka aurat tentu saja akan mustahil diteladani, bila ia sendiri mendedahkan aurat tubuhnya di depan orang lain. Demikian pula tidak masuk akal ketika seseorang meminta anaknya untuk tidak mengumpat, mencela atau menmengeji orang lain, sementara ia sendiri selaku orang tua malah bertindak sebaliknya.


Namun demikian, tidak mudah memberi contoh teladan tanpa melalui proses mendidik diri sendiri dalam kebaikan. Oleh karena itu, sewajarnya kita sebagai orang tua perlu terlebih dahulu mendidik dirinya sendiri dengan keteladanan agar menjadi orang baik sebelum ia meminta anaknya menjadi orang baik.

Exco Pertanian : Kerajaan negeri akan menyokong usaha untuk kebaikan rakyat.

BAGAN SERAI, 3 July :- Kerajaan Negeri akan menyokong usaha baik dalam bidang pertanian untuk kebaikan rakyat Perak, demikian antara isi ucapan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian Negeri Perak, YB. En. Jamaluddin bin Mohd Radzi dalam Majlis Bersama Peladang-Peladang Daerah Kerian di sini hari ini.

Dailog hangat dengan soal berkaitan harga padi dan beras.


Program tersebut turut dihadiri oleh ADUN Gunung Semanggol, YB. Hj. Ramli Tusin , ADUN Selingsing, YB. Hj. Husin Din, ADUN Kuala Kurau, YB. En. Ab. Yunus Jamhari dan ADUN Titi Serong, YB. Drs. Khalil Idham Lim. Selain itu hadir sama ketua-ketua jabatan negeri dan persekutuan. Antaranya Pengerusi Jemaah Peladang Negeri Perak, Hj. Zaki Din, Pengarah pertanian negeri, Hj. Ariffin dan Pengarah LPP Perak Hj. Azhar.

Bersempena itu diadakan satu dailog dari peserta yang terdiri dari peladang-peladang kawasan sekitar Daerah Kerian dengan Exco Pertanian, Pengarah Pertubuhan Peladang, Pengarah Pertanian dan Pengarah LPP Perak.

Tegas beliau juga kerajaan Perak bertanggungjawab dalam membangunkan pertanian walaupun langkahnya agak sukar tapi bermakna.

Usaha mengadakan program itu bagi beliau adalah satu usaha untuk merapatkan hubungan serta mambantu dan memahami tentang dasar-dasar kerajaan dalam bidang pertanian.

Sambil menganggap program itu baik, untuk diteruskan diperingkat daerah lain, Exco Pertanian yang juga ADUN Behrang itu menyatakan prihatin dengan keluhan para petani dan bebanan kesan dari kenaikan harga minyak.

Anak tahanan ISA akan dikebumikan esok

KUALA LUMPUR, 3 Julai (Hrkh) - Jenazah anak mangsa tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Aina Mardiah Shahrial akan dibawa ke kediamannya di Lorong Serai 8, Batu 11 1/2, Hulu Langat (berhampiran Masjid Kg. Sungai Serai) selepas Isyak, setelah segala urusan berhubung kematiannya selesai.

Menurut Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman, jenazah Allahyarhamah akan dikebumikan esok.

Sehingga berita ini ditulis, ayah Allahyarhamah, Shahrial Sirin masih belum tiba di hospital.

Usaha ahli keluarga Allahyarhamah untuk menghubungi pegawai Cawangan Khas bagi mendapat kepastian di mana Shahrial berada menghadapi jalan buntu.Shahrial dilaporkan dibawa keluar dari Kem Tahanan Kemunting selepas mendapat kelepasan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar jam 1.00 tengahari tadi.

Kegagalan pihak polis cawangan khas menemukan Sahrial dengan anaknya dikecam sanak saudara, sahabat handai dan para simpatisan yang hadir di Hospital Kajang.

Aina Mardhiah menghembuskan nafas terakhir di sisi ibunya, Siti Fatma dan ahli keluarga terdekat jam 6.25 petang tadi.

Anak sulung pasangan terbabit dilaporkan terjatuh di rumahnya semalam dan berada dalam keadaan koma sehingga disahkan meninggal dunia.


Shahrial ditahan di Kem Tahanan Kamunting sejak tujuh tahun lalu.

Usaha Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (ISA), untuk mendapatkan pelepasan sementara Shahrial bagi menziarahi anaknya menghadapi kerenah birokrasi sehingga mangsa tahanan ISA itu tidak dapat menatap wajah anak sulungnya yang sedang koma sejak semalam.

Moga Allah mencucuri rahmat-Nya ke atas roh Allahyarhamah, mengurniakan kesabaran kepada keluarganya dan menimpakan azab balasan yang setimpal kepada mereka yang melakukan kezaliman. Alfatihah.

Malaysia Harap Pecah Rekod Raih Pingat Emas dalam Sukan Olimpik Beijing

Agensi Berita Xinhua China melaporkan Malaysia berharap dapat memecah rekod meraih pingat emas dalam Sukan Olimpik Beijing 2008 setelah gersang meraih emas dalam beberapa temasya Olimpik yang lalu.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia, Datuk Sieh Kok Chi di Kuala Lumpur semalam.

Seramai 33 orang atlet Malaysia akan menyertai Sukan Olimpk kali ini untuk bertanding dalam 9 acara. Antaranya, acara olahraga, renang, terjun, badminton, memanah, menembak, lumba basikal, Taekwondo dan perahu layar. Kontijen itu paling berpotensi untuk meraih pingat emas menerusi badminton.