25 Disember 2010

Nasarudin : Beri sokongan kepada BAPA.

18 Muharram 1432H.

Timbalan Presiden PAS, Ust. Nasarudin Mat Isa merasmikan Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA) Peringkat Kebangsaan di Markaz Tarbiyah Ayer Kuning Taiping petang ini.

TAIPING, 24 Dis.:- Ahli Parlimen tidak pernah diberi peluang untuk membahaskan laporan tahunan pelbagai agensi termasuk Felda dan Felcra juga petronas . Demikian antara penegasan Timbalan Presiden PAS , Ust. nasarudin Mat Isa dalam oPerasmian Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA)di Markaz Tarbiyah PAS Perak Ayero Kuning di sini petang ini.

Beliau juga mendedahkan pelbagai penipuan dilakukan kepada dana Felda dengan perbelanjaan sebanyak RM 60 juta dengaan menghantar anak peneroka ke Universiti Lim Kok Weng untuk belajar disana.

"Apakah kewajaran wang sebanyak itu dikeluarkan sedangkan jumlah sebesar itu sudah melayakkan Felda membuaka Universitinya sendiri" Tegasnya.

Menurutnya juga Pakatan Rakyat amat yakin dalam tempoh 100 hari dapat dilaksanakan termasuk isu RM 500 untuk guru dan isu Felda. Kerana itu seluruh negara melihat perkara itu boleh dilaksanakan.

Beliau juga memuji pendekatan PAS dengan penubuhan ANAK dan BAPA yang menyebabkan sokongan yang datang dari bukan sahaja ahli PAS tetapi juga dari bukan PAS.

"Bila Ngo ini ditubuhkan maka masalah yang diperjuangkan dengan sejelas yang mungkin, begitulah harapan yang akan dilakukan oleh BAPA untuk menndedahkan isu-isu berkaitan Felcra". Karanya

Beliau juga berharap sokongan semaksimanya untuk membantu BAPA dan memberi aset kepada kemenangan perjuangan kita.

Mazlan Aliman : BAPA akan bela peserta Felcra bermasalah.

18 Muharram 1432H.

TAIPING, 24 Dis.:-Pelancaran ini ada satu badan untuk peserta Felcra mengajukan masalah mereka yang selama ini dipinggirkan oleh kerajaan yang diperlakukan seperti hamba. Demikian Ucapan Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat, Sdr. Mazlan bin Aliman dalam Perasmian Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA)di Markaz Tarbiyah PAS Perak Ayer Kuning disini petang ini.

Menurutnya juga Felcra adalah agensi pembangunan tanah yang terbesar selepas felda. Namun apabila badan ini dikoperatkan didapati peserta menjadi semakin miskin dari sebelumnya sedangkan orang tertentu dan kroni yang menjadikan kontraktor menjadi kaya raya.

Katanya lagi Akta GSA memperuntukkan tanah untuk individu tetapi untuk Felcra tanah dikelola oleh satu koperasi, sekiranya koperasinya pincang maka kuranglah pendapatan. malah ada kalangan peserta setahun tidak mendapat apa apa dividen.

Mazlan juga mendedahkan 226,000 hektar dibawah Felcra yang cukup luas, namun yang menjadi persoalannya adakah felcra berjaya mengeluarkan pesertanya dari garis kemiskinan.

"Malam tadi di Johon, 58 orang mengisi borang ANAK, hanya 5 orang ahli PAS semasa pelacaran di satu felda " Katanya.

Ada pendedahan seorang peserta Felda yang ada 18 ekar tanah yang diuruskan oleh Felda pendapatannya hanya RM 82 sebulan . Bila usaha anak peneroka itu ambil balik untuk urus sendiri, Felda mendakwa peneroka itu ada berhutang lebih RM 70,000.

"Yang urus tanah itu bukan Ah Chong, bukan Ramasami tetapi mereka itu adalah bapa pengkhianat kepada bangsa mereka sendiri" tegas nya.

"Kerana itu peneroka Felda sudah mencapai jumlah 4000 orang nak saman Felda." Dedahnya..

Mazlan juga mendedahkan tidak kurang dalam RM 20 juta ringgit yang diperolihi oleh Felda sebulan dengan menipu peneroka dengan penipuan felda terhadap nilai perahan buah kelapa sawit.

"Sebab itu saya jadi loya dan termuntah bila dengar pemimpin UMNO bercakap nak bela orang Melayu" Tegasnya.

Mazlan juga sifakkan satu kejayaan dengan kehadiran lebih 300 orang peserta dalam majlis perasmian BAPA pada hari ini.

Mazlan juga mendedahkan juga dalam DUN Tenang ada sebuah Felcra dan itu cabaran pertama bagi BAPA yang dilancarkan hari ini.

"Sekiranya ada lonjakan undi orang Cina dari 55 pratus kepada 65 pratus dan ada lonjakan dari peneroka Felcra dan Felda, Insyaallah kita akan membuat kejutan di DUN Johor" Jelasnya.

PJ PAS Perak : UMNO adalah perosak !

Antara yang hadir dalam majlis perasmian BAPA.

Perasmian akan disempurnakan oleh Timbalan Presiden PAS, Ust. Nasaruddin Mat Isa.18 Muharram 1432H.

TAIPING, 24 Dis.:-UMNO adalah makhluk perosak, bila masuk ke mesjid mesjid rosak, bila buat bangunan, bangunanruntuh, bila buat jambatan, jambatan juga runtuh, demikian antara ucapan Pesuruhjaya OPAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain dalan ucapan alu-aluan dalam pelancaran Badan Bertindak Peserta Felcra (BAPA) Peringkat kebangsaan di markaz Tarbiyah PAS Ayer Kuning, Taiping.

Selain itu beliau menyatakan penubuhan BAPA adalah bukti bahawa penyelewengan dan penindadasan kepada rakyat Malaysia yang perlu diperjuangkan dalam bentuk pelbagai organisasi termasuk BAPA.

Majlis perasmian BAPA pada hari ini akan disempurnakan oleh Timbalan Presiden PAS, YB. Ust. Nasaruddin Mat Isa pada petang ini.

Muhyiddin cabar Anwar, siapa yang nampak bodoh ?

18 Muharram 1432H.
Drs. Khalil Idham Lim

Tawaran 100 hari Pakatan Rakyat yang terkandung dalam Buku Jingga yang dilancar dan diperhalusi dalam Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke 2 di Kepala Batas minggu lepas terus mendapat perhatian dan komen dari pemimpin UMNO dan BN. Untuk sekian kalinya Muhyiddin Yassin membuat ulasan mengenai isu berkenaan dengan mencabar Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim supaya menaikkan gaji sebanyak RM500 kepada kakitangan awam di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat.

Muhyiddin beralasan langkah itu wajar demi membuktikan keikhlasan kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat membela nasib kakitangan awam serta pegawai-pegawainya.

Dia mempersoalkan adakah Anwar sanggup berbuat demikian, dan saya lihat sebagai soalan orang terdesak dan hilang hujah dan fakta. Muhyiddin kelihatan sangat goyah dengan isu ini sehingga mengeluarkan kenyataan untuk memperlekehkan satu tawaran Pakatan Rakyat yang difikirkan oleh muhyiddin tidak masuk akal sedangkan semua kakitangan kerajaan sedang menunggu untuk memberi undi kepada Pakatan Rakyat dalam PRU ke 13.

Suka saya tegaskan kepada semua guru dan kakitangan kerajaan sekiranya anda memberi undi kepada Pakatan Rakyat nescaya kami akan menunaikan sebagaimana yang dijanjikan dan sekiranya kami engkar sila kembalikan kuasa itu kepada BN palam PRU ke 14. Tetapi yang pasti BN tidak menjanjikan sesutu untuk membela nasib kakitangan kerajaan dan itulah satu keterbukaan kami untuk membela nasib anda.

Muhyiddin nampaknya mempertahankan dirinya sendiri dengan dakwaan Anwar yang kesal dengan kenyataannya sebelum ini apabila menyebut bahawa tindakan Pakatan Rakyat memperkenalkan imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 seorang setiap bulan akan menyebabkan Malaysia muflis.

Sebenarnya yang menyebabkan kerajaan muflis adalah kesan dari amalam berbelanja boros, rasuah, penyalagunaan kuasa, kronisme, nepotisme dan pelbagai penyelewengan lain selama UMNO dan BN masih berkuasa di Malaysia.

alasan dangkal Muhyiddin dengan janji Pakatan Rakyat memberi imbuhan kepada kakitangan kerajaan sebanyak RM 500 negara menjadi muflis adalah tidak masuk akal.

Selain itu cabaran untuk dilaksanakan di negeri yang di perintah oleh pakatan laksanakan dahulu adalah diluar tajuk perbincangan sebenar kerana janji Pakatan dalam Buku Jingga adalah selepas Pakatan Rakyata mengusai Putera Jaya.

Kekayaan negara terselah dengan banyak pendedahan termasuk apa yang dipersolkan mengenai Hasil minyak yang berjaya dikutip oleh Kerajaan semenjak zaman Tun Hussein Onn adalah dianggarkan RM456 billion. Soalnya sekarang, kemanakah wang tersebut telah dibelanjakan?

Jumlah hasil negara adalah termasuk apa yang dipanggil Kumpulan Wang Disatukan dari pelbagai sumber termasuklah hasil judi . Jumlah sangat besar dan lebih dari mampu untuk membela nasib pekerja sektor awam yang dipertikaikan Muhyiddin.

Saya yakin dengan pengalaman Anwar yang pernah menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri dan menteri kewangan, bahawa tawaran yang dibuat oleh Pakatan Rakyat adalah yang termasuk dalam kemampuan kewangan negara.

Nampaknya Muhyiddin nampak makin bodoh dengan kenyataan terbarunya untuk menegakkan benang basahnya berulang kali.

Semuga kenyataan Muhyiddin berulang kali dalam soal yang sama menyakinkan lagi bahawa BN tidak perihatin kepada para guru dan kakitangan awam yang banyak berjasa kearah memacu pembangunan dan kestabilan negara kita selama ini.

NEGARA ISLAM - UMNO PATUT MALU DENGAN DAP

19 Muharram 1432H.
Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA Karpal Singh menyebut di dalam Konvensyen PR baru-baru ini bahawa DAP bersedia bertemu dan berbincang dengan PAS berkaitan isu Negara Islam, maka ianya merupakan satu kejayaan besar buat PAS. Mengikut lojik akal, mana mungkin tokoh DAP yang terkenal lantang dan dituduh kununnya anti Negara Islam oleh Umno itu sanggup untuk berbincang tentang isu Negara Islam? Sepatutnya Umno yang tampil mohon berbincang atau bermuzakarah dengan PAS berkaitan itu tersebut kerana Umno dikatakan parti orang-orang Melayu yang mengaku Islam.

Tetapi, Umno hanya mahu berbincang atau bekerjasama dengan PAS darihal perpaduan Melayu sahaja. Umno teramat takut untuk berbincang atau bermuzakarah jauh sekali untuk berdebat dengan PAS berkaitan isu agama. Jelas di sini, DAP lebih berminat untuk mengetahui tentang Negara Islam yang ingin diwujudkan oleh PAS itu. Soal DAP mahu terima atau tidak kemudiannya itu soal lain, sekurang-kurangnya DAP sanggup mendengar dari PAS tentang Negara Islam walaupun Lim Kit Siang, Lim Guan Eng atau Karpal Singh bukan berugama Islam. Pernahkah kita dengar Najib, Muhyiddin mahu pun Jamil Khir Baharom ingin berbincang atau bermuzakarah dengan PAS tentang Negara Islam?

Sekiranya pemimpin DAP itu akhirnya menolak Negara Islam, itu tidak menjadi hairan kerana mereka bukan dari yang beriman dengan hukum yang diturunkan oleh Al-Quran. Yang menjadi hairannya mengapa pemimpin Umno yang mengaku Islam dan beriman dengan Al-Quran itu tidak mempunyai keberanian seperti Karpal Singh? Tidak malukah Umno dengan DAP? /wfauzdin.blogspot.com