09 Januari 2008

Kapal Angkasa Lepas "Shenzhou VII" akan Dilancarkan Tahun Ini

BEIJING, 7 JAN,-Suruhanjaya Sains, Teknologi dan Industri Pertahanan Negara China memaklumkan wartawan hari ini bahawa kapal angkasa lepas pembawa angkasawan "Shenzhou VII" akan dilancarkan pada tahun ini.

China pernah dua kali menjalankan penerbangan angkasa lepas dengan membawa angkasawan pada tahun 2003 dan 2005. Dalam penerbangan ketiga yang akan diadakan tahun ini, angkasawan China akan berjalan keluar dari kapsul kapal di angkasa lepas buat pertama kali. Ada berita yang lain melaporkan, sekarang kapal itu sedang dijalankan pemerikasaan berkenaan, dan 14 orang angkasawan sedang menerima latihan.

Pada tahun 2007 China berjaya mengorbitkan bulan dengan Satelite Chang'e 1. Setelah itu China telah mengumpulkan 122 pakar untuk mengkaji gambar-gambar permukaan bulan yang dikirim oleh Chang'e 1.

Lelaki Malaysia Penyayang, Pemimpin BN tidak Penyayang

Kajian mendapati lelaki Malaysia dikatakan lebih bersifat penyayang dan sikap itu menjadi sebab terpenting mengapa wanita Indonesia gemar memilih mereka sebagai suami.Cuma yang tidak penyayang adalah pemimpin BN terutama menteri-menteri yang dilantik untuk menjaga kebajikan rakyat.

Beberapa bukti terakhir menunjukkaan menteri-menteri kabinet yang dilantik PM sangat tidak penyayang. Berita gempar menteri kesihatan dengan skandal seks membuktikan dia tidak penyayang kepada isteri sendiri. Kalau sayang kepada pasangan sendiri mana boleh orang rakam adengan seks dengan bukan isteri sendiri yang memaksa beliau meletakkan semua jawatannya.

Menteri Pelajaran apa kurangnya, Sikap ambil lewa kepada isue yuran sekolah yang meleret-meleret jadinya mengambarkan dia tidak penyayang dan tidak perihatin kepada masaalah ibubapa. Adakah patut cadangan jalan keluar oleh menteri tidak cerdik ini supaya ibubapa pergi ambil balik yuran kalau tidak puas hati. Sedangkan apa yang ditanya rakyat mana yang dikatakan penghapusan yuran yang diwar-warkan selama ini. Hadiah tahun baru 2008 nampaknya kenaikan yuran yang berganda-ganda.

Kenaikan Tol membuktikan Menteri Kerja Raya tidak penyayang kepada rakyat. Yang dia sayangkan adalah kroni dan taukeh lebuhraya. Begitu juga dalam masaalah kekurangan minyak masak namnpaknya menteri tidak sayangkan rakyat. Balik-balik rakyat yang dipersalahkan kononnya membeli dengan panik dan sorok minyak.

PM juga sangat tidak penyayang bila mengatakan dia tidak rasa sedih sedikitpun kalau menggunakan ISA jika perlu. Sedangkan bukan masaalah guna, yang dituntut supaya dimansuhkan kerana undang-undang zalim dan jakun ini betul-betul telah memutuskan kasih sayang antara isteri dengan suami , bapa dan anak-anak tersayang.

Subsidi : Rakyat Di Perbodohkan

Setiap kali berlaku kirisis kenaikan harga barang yang keluar dari mulut kerajaan ialah perkataan "Subsidi". Kononnya kerajaan telah berkorban banyak dengan mengeluarkan banyak subsidi untuk mengelakkan kenaikan harga lebih banyak.

Saya tidak faham sangat dengan gula-gula subsidi yang sering didakwa oleh Menteri BN. Terbaru dalam menengani kekurang bekalan minyak masak kerajaan bersetuju meningkatkan kuota pengeluaran minyak masak bersubsidi dalam tempoh terdekat bagi menangani kekurangan bekalan bahan keperluan itu yang meruncing di pasaran.

Nampaknya BN nampak dengan memberi subsidi sahaja dapat mengawal kenaikan harga barang?

Sekali ini kita diperkenalkan dengan "minyak masak bersubsidi", sebelum ini dikatakan tol bersubsidi, minyak petrol dan diesel bersubsidi, baja subsidi sehingga berok dan gigi pun dikatakan subsidi.

Seakan-akan suatu gambaran Kerajaan BN ini baik sangat dan rakyat Malaysia miskin sangat sehingga semua memerlukan subsidi. Walaupun benar ada unsur subsidi tetapi kita mempertikai kalimat itu yang dijadikan gula-gula berterusan oleh kerajaan. Bukankah ada cara lain untuk kita mengekang kenaikan harga barang. Kalau tidak cukup pakar dalam negara, contoh dari luar negara boleh kita ambil.
Sedangkan walaupun sebanyak mana subsidi yang diberikan ianya berupa hak rakyat yang telah dikembalikan. Ianya bukan hak UMNO atau BN . Semuanya hak rakyat dan wajarlah dikembalikan kepada rakyat.

Kalau begitulah saya cadangkan BN ditukar kepada BS (Barisan Subsidi).