03 April 2011

800 terbunuh dalam keganasan antara kaum di Ivory Coast

29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

ABIDJAN, Ivory Coast 3 April – Sekurang-kurangnya 800 orang terbunuh dalam keganasan antara kaum yang berlaku di bandar Duekoue, barat Ivory Coast minggu ini, lapor Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) semalam.

“Kami mendapat maklumat menyatakan sekurang-kurangnya seramai 800 orang terkorban pada 29 Mac di Duekoue dalam keganasan antara kaum,” kata jurucakap ICRC, Dorothea Krimitsas kepada Reuters.

Sementara itu, pegawai-pegawai ICRC melawat kawasan terlibat di Duekoue pada Khamis dan Jumaat lalu bagi meninjau keadaan dan keperluan penduduk malah mereka (ICRC) telah menghantar 28 mayat mangsa ke rumah mayat. – Reuters

Calon DAP Pilihan raya Sarawak

29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SIBU 3 April – DAP hari ini mengumumkan senarai nama 10 lagi calon parti itu yang akan bertanding di kawasan tengah dan utara pada pilihan raya negeri 16 April ini dengan menampilkan empat lagi muka baru termasuk seorang wanita.

Senarai pertama lima calon bagi kawasan selatan diumumkan di Kuching semalam yang menyaksikan tiga muka baru.

Pengumuman dibuat di sini oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pada sidang akhbar tengah hari ini.

Turut hadir ialah Pengerusi DAP negeri Wong Ho Leng, yang akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Assek di sini dan mengetuai cabaran negeri untuk memenangi lebih banyak kerusi berbanding dengan pilihan raya negeri 2006.

Empat muka baru berkenaan ialah Ketua Wanita DAP cawangan Sibu, Alice Lau Kiong Yieng yang akan bertanding di DUN Bawang Assan; Yap Hoi Liong di DUN Dudong, Ling Sie Kiong di DUN Piasau dan Pengerusi DAP Limbang, Leong Kwang Yew di DUN Bukit Kota.

Berikut senarai penuh calon DAP bagi Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10:

1. Bukit Assek - Wong Ho Leng

2. Kidurong - Chiew Chiu Sing

3. Meradong - Ting Tze Fui

4. Pelawan - David Wong Kee Woan

5. Repok - Dr. Wong Hua Seh

6. Pujut - Fong Pau Teck

7. Padungan - Wong King Wei (baru)

8. Batu Kawah - Christina Chiew Wang See (baru)

9. Simanggang - Leon Jimat Donald (baru)

10. Pending - Violet Yong

11. Kota Sentosa - Chong Chieng Jen

12. Bawang Assan - Alice Lau Kiong Yieng (baru)

13. Dudong - Yap Hoi Liong (baru)

14. Piasau - Ling Sie Kiong (baru)

15. Bukit Kota - Leong Kwang Yew (baru)

Kereta Emas.


29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -Sebuah kereta INFINITI yang disadurkan emas dipamerkan di sebuah kedai emas di Nanjing, ibu kota provinsi Jiangsu, timur China pada 31 Mac lalu. Ia memakan masa empat bulan bagi lima orang tukang kedai emas itu untuk menyadurkan emas pada kereta INFINITI ini.

Usaha tampal keretakan loji nuklear Jepun gagal

29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO: Jurutera gagal menampal keretakan di loji nuklear Fukushima Daiichi di mana air dengan radioaktif tinggi meresap ke Lautan Pasifik selepas lumpuh akibat gempa bumi kuat yang disusuli tsunami besar bulan lalu.

Bagaimanapun, mereka menyatakan pemeriksaan terhadap kompleks berkenaan tidak menemui kebocoran lain. Tsunami itu dipercayai meragut kira-kira 25,000 nyawa. Radiasi dibebaskan ke udara, tanah dan air dari loji berkenaan sejak beberapa minggu lalu.

Semalam, pihak berkuasa menemui retakan di mana air dengan radioaktif tinggi meresap ke Lautan Pasifik. - AP

Taib Mahmud pertahan kerusi Balingian

29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUCHING: Ketua Menteri Sarawak yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Tan Sri Abdul Taib Mahmud, akan mempertahan kerusi N.51 Balingian pada pilihan raya negeri ke-10 pada 16 April ini.

Turut mempertahan kerusi masing-masing ialah tiga pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak iaitu Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Tan Sri George Chan Hong Nam ( N.63 Piasau); Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), Datuk Seri William Mawan Ikom (N.41 Pakan) dan Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), Datuk Seri Dr James Jemut Masing (N.56 Baleh). Antara pemimpin lain yang akan bertanding semula ialah Naib Presiden Kanan PBB, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, di kerusi N.71 Bukit Sari dan bekas Menteri Persekutuan, Tan Sri Adenan Satem, di kerusi N.03 Tanjung Datu. Senarai calon BN itu diumumkan Adenan selepas mesyuarat parti komponen BN Sarawak di Ibu Pejabat PBB di sini, sebentar tadi.

Bagaimanapun, calon bagi kerusi N.70 Ba'kelalan tidak diumumkan.

Mengikut kesepakatan BN Sarawak, PBB akan bertanding di 45 kerusi, SUPP (19), PRS (9) dan SPDP (8).

Daripada calon BN itu, 20 adalah muka baru membabitkan PBB (10), SUPP (7), PRS (2), SPDP (1).

Depot minyak Indonesia terbakar

29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

JAKARTA: Anggota bomba Indonesia bertungkus lumus untuk memadamkan kebakaran di loji penapisan minyak terbesar negara itu ketika api merebak ke tangki simpanan ketiga.

Tiada yang cedera dalam kebakaran itu yang bermula di depot miliki syarikat petroleum negara itu, PERTAMINA, di Jawa Tengah. “Sebuah tangki simpanan terbakar dengan beberapa letupan kecil kedengaran semalam. Menjelang hari ini, api sudah merebak ke tangki ketiga. Kami mencuba sebaik mungkin bagi memadamkan kebakaran itu.

"Saya tidak boleh membuat spekulasi mengenai punca kebakaran itu pada masa ini. Kami hanya boleh menyiasat selepas kebakaran dipadamkan," kata jurucakap Polis Jawa Tengah, Djihartono. - AFP

Bayaran haji kekal RM9,980

29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

ALOR SETAR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, hari ini mengumumkan kadar bayaran mengerjakan haji tahun ini kekal RM9,980 seorang.

Sembelih enggang, lima askar digantung tugas


29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Seorang pegawai dan empat anggota tentera lain-lain pangkat yang menyembelih seekor burung enggang di Taman Negeri Royal Belum di Gerik, Perak baru-baru ini, dikenakan tindakan gantung tugas mengikut Akta Angkatan Tentera 1972.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata semua yang terlibat itu juga akan dihadapkan ke mahkamah untuk didakwa di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972.

"Berdasarkan siasatan, ada pemburu lain yang menembak enggang itu sehingga jatuh. Apabila melihat keadaan burung itu yang lemah (hampir mati), anggota-anggota tentera terbabit telah menyembelihnya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Hari Keluarga Kelab Anak Rantau di Bagan Datoh, di Shah Alam hari ini.

Ahmad Zahid berkata walaupun anggota tentera terbabit bukan pihak yang bertanggungjawab menembak burung enggang itu, mereka sepatutnya menyelamatkannya dan bukan bertindak menyembelih burung tersebut.

Sehubungan itu katanya, kementerian tersebut terpaksa mengambil tindakan disiplin ke atas semua anggota tentera terbabit.

Akhbar sebelum ini menyiarkan berita bergambar menunjukkan beberapa anggota tentera sedang memegang seekor burung enggang yang telah disembelih dan gambar itu tersebar di beberapa laman web.

Perbuatan itu mendapat bantahan orang ramai termasuk Persatuan Pencinta Alam.

Komen :

Saya rasa terpanggil untuk memberi sedikt ulasan dalam isu ini.

Tindakan yang diberikan terhadap mereka berempat adalah wajar dalam skop undang-undang yang masih ada.

Namun rakyat Malaysia jangan tertipu dengan banyak kes lagi yang memerlukan ketegasan pihah menteri yang berkenaan. Nampaknya kes ini semacam untuk mengalih pandangan rakyat dan meredakan ketegangan kepada usaha BN yang gagal memerangkap DS. Anwar dengan video palsu.

Lakonan menteri BN saya harap sudah difahami oleh rakyat malaysia yang tidak sabar lagi menghukum mereka dalam PRU ke 13 akan datang.

Protes Interlok: MP Teluk Intan, aktivis ditangkap


29 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Ahli parlimen Teluk Intan, M Manogaran ditangkap bersama seorang aktivis, MS Arjunan dari Persatuan Progresif Pelajar Tamil Malaysia (MATSAP) ketika mengadakan demonstrasi membantah novel Interlok.

Manogaran (dua dari kanan), dari DAP dan Arjunan (kanan sekali) tiba bersama sekumpulan kecil aktivis awal pagi ini di Kuil Subraminiyar di Batu Caves di Gombak, Selangor, untuk membantah keputusan kementerian pelajaran menjadikan Interlok bacaan wajib Pelajar Tingkatan Lima yang mengambil kesusasteraan Melayu untuk peperiksaan SPM.

Polis bertindak menahan Manogaran dan Arjunan tengahari tadi, apabila berucap kepada kumpulan yang hadir itu dan menggesa masyarakat India supaya bersatu menentang penggunaan novel itu sebagai komponen sastera dalam matapelajaran Bahasa Malaysia.

Manogaran dan Arjunan dibawa ke ibupejabat polis daerah Gombak.

Mereka kemudiannya dibebaskan sekitar jam 2.40 petang selepas polis merakamkan kenyataan mereka.

Sebelum itu, dalam ucapannya, Arjunan menggesa supaya novel itu tidak dijadikan bacaan wajib.

Beliau berkata, pihaknya tidak mahu kerajaan atau kementerian pendidikan hanya mengubahsuai sebuah buku yang menjadi masalah utama kepada masyarakat India.

Buku itu, kata Arjunan yang membaca satu kenyataan, mengandungi banyak masalah dan menimbulkan isu-isu moral.

Malaysiakini/-

Tidak tahu bilkah isu ini akan berakhir, semuga ianya terus menjadi bahan tontonan rakyat bahawa BN sudah tidak ada asas yang kuat lagi untuk terus memerintah negara Malaysia yang kita cintai ini...

Kemanisan iman anugerah Allah

28 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -
Ust.Ahmad Baei Jaafar

Apabila seseorang itu berada pada tahap iman yang kukuh nescaya dia akan dikurniakan rasa kemanisan iman. Ketika itu, pasti imannya sukar digugat lagi. Oleh sebab itu iman pada tahap tinggi ini perlu diusahakan oleh umat Islam. Persoalan sekarang, mampukah umat Islam memilikinya sedangkan iman bertaraf rendah pun masih gagal?

Inilah cabaran yang harus dibawa oleh umat Islam jika mereka mahu berjaya dalam perjuangan hidup di dunia ini. Mereka wajar memburu bagi memiliki kemanisan iman. Untuk itu, tiga peluang dibentangkan oleh Rasulullah.

Rasulullah s.a.w. bersabda bermaksud: “Ada tiga perkara, yang jika tiga perkara itu ada pada seseorang, maka dia akan berasa manisnya iman. (Iaitu) Allah dan Rasul-Nya lebih dia cintai daripada yang lain. Keduanya; mencintai seseorang, yang dia tidak mencintainya kecuali kerana Allah. Ketiganya; benci untuk kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkan darinya, seperti bencinya dicampakkan ke dalam api.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dari Anas bin Malik ra)

Bagaimana dengan peluang pertama, bolehkah anda memilikinya? Atau sudahkah anda rasa kemanisan itu? Marilah kita sama-sama menilai situasi ini, anda tentu ada rasa cinta kepada ibu bapa, rasa cinta kepada isteri, rasa cinta kepada anak, rasa cinta kepada harta dan sebagainya. Mana yang lebih anda cintai antara perkara di atas dengan cinta kepada Allah dan rasulnya?

Anda tentu cinta kepada isteri anda. Sebagai tanda cinta, maka segala kehendaknya diturutinya. Satu hari dia hendak memakai baju cantik yang pastinya mendedahkan aurat. Apakah tindakan anda? Membenarkannya atau melarang. Allah melarang umat

Islam mendedahkan aurat, maka sebagai tanda cinta kepada Allah, kita perlu patuh kepada perintah Allah. Kehendak isteri itu wajar dilarang. Tapi kalau anda membiarkan isteri anda mendedahkan auratnya ternyata anda lebih cintakan isteri berbanding cinta kepada Allah.
Begitu juga dengan harta yang anda cari, tentu anda sayang lalu menjaganya dengan baik daripada dicuri orang. Kerana sayangkan harta anda tidak mahu membayar zakat. Tidak mahu mendermakan untuk membantu orang yang susah. Sedangkan Allah mewajibkan umat Islam mengeluarkan zakat dan membantu orang yang susah. Jadi kalau anda tidak mahu membayar zakat kerana sayang, maka anda ternyata lebih sayang harta daripada Allah.

Kemudian dalam soal cinta sesama manusia pula, sama ada lelaki cintakan perempuan ataupun sesama lelaki, apakah anda boleh bercinta kerana Allah iaitu bercinta sebagaimana yang Allah perintahkan. Tetapi lazimnya percintaan pada hari ini adalah kerana nafsu lalu berlakulah pergaulan bebas hingga sanggup berkhalwat. Malah kerana cinta, mereka sanggup berzina atau meliwat. Tegasnya wujud pasangan lesbian dan gay secara berleluasa adalah kerana cinta berasaskan nafsu.

Cinta sesama manusia tidak salah malah digalakkan, tetapi cinta itu hendaklah kerana Allah. Cinta berdasarkan perintah Allah, maka apa yang dilarang ditinggalkan. Cintakan wanita sebagai contoh, lelaki mesti menghormati wanita dengan melindungi mereka daripada didera, dirogol dan dizinai. Lalu wanita tidak boleh disentuh tubuh dan perasaannya kerana semua itu dilarang oleh Allah.

Seterusnya, sebagai umat Islam kita perlu benci untuk kembali kepada kekufuran dan kesesatan. Ini kalau sebelumnya kita berada dalam keadaan sesat dan kufur, maka setelah disedarkan dan diberi hidayah, perlulah dijaga betul-betul aqidah itu. Mereka ini bukan sahaja tidak mahu kembali kepada jahiliah malah akan mengajak orang lain kepada Islam.

Sudahkah anda berada di salah satu daripada tahap iman di atas? Jika ada sesungguhnya anda sudah memiliki kemanisan Islam. Tetapi kalau semua itu sudah ada dalam diri anda, percayalah keimanan yang anda miliki sukar digugat lagi. Rasa kemanisan iman itu sudah berada di tahap tinggi.

Percayalah semua umat Islam boleh mencapai kemanisan iman itu. Tiga peluang dibentangkan itu tidak susah untuk dilaksanakan oleh umat Islam. Sebaiknya, laksanakan mana yang senang dahulu, setelah itu laksanakan yang kedua dan ketiga.
Artikel lengkap boleh anda baca dalam Solusi isu 3