23 Ogos 2009

Pemuda Pakatan dan BN berdebat 23 Ogos?

BUKIT MERTAJAM: Kalau Pemuda Umno menjadikan isu 'Siapa Pengkhianat Melayu' sebagai modal bertemu pengundi, Pemuda Pakatan Rakyat petang tadi menjadikan isu 'Siapa Pengkhianat Negara' pula sebagai serangan balas untuk 5 hari berbaki kempen di N11 Permatang Pasir.

Ekoran itu, Pemuda Pakatan mencabar Pemuda BN berdebat secara terbuka mengenai kedua-duanya.

Merujuk surat yang ditandatangani Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan at-Tantawi, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Ketua Pemuda DAP (DAPSY) Loke Siew Fook, debat itu dijadualkan pada Ahad 23 Ogos jam 9.30 malam di Permatang Tengah iaitu di sebuah kedai makan.

Wakil Pemuda Umno Rosli Hamid yang menerima surat jemputan itu berjanji akan menyerahkannya kepada Khairy.

�Bukan jaminan untuk saya kata Pemuda setuju, tapi saya akan berikan kepada Ketua Pemuda kami (Khairy),� katanya.

Debat Terbuka 'Siapa Pengkhianat Negara' anjuran Pemuda Pakatan Rakyat itu merupakan strategi terbaru pembangkang selepas Pemuda PAS sendiri gagal berwacana ilmiah dengan Khairy dalam isu 'Benarkah Umno Memperjuangkan Islam' sebelum ini.

Tekad Pemuda Pakatan mengadakan debat terbuka itu dikatakan untuk memastikan 39 peratus pengundi muda kekal memberi undi kepada calon PAS Mohd Salleh Man 25 Ogos depan.

Bagi Pemuda Pakatan, rekod menang kesembilan-sembilan peti undi saluran muda � saluran 5 (21-25), saluran 4 (26-40) dan saluran 3 (41-50) dalam pilihanraya umum ke-12 lalu tidak boleh disandarkan sepenuhnya bahawa PAS akan kekal di Permatang Pasir.

Pengundi muda merupakan masyarakat berfikir, membaca, aktif, akses internet serta tidak mudah terpengaruh oleh cakap-cakap kosong orang politik semata-mata.

Dalam kepercayaan Pemuda Pakatan, bukan sahaja isu 'Siapa Pengkhianat Melayu' patut dibincangkan, malah isu 'Siapa Pengkhianat Negara' juga perlu diperdebatkan, asalkan atas fakta dan rasional oleh semua pihak.

"Saya lihat isu itu (pengkhianat bangsa) diucapkan Umno dengan penuh emosi dan langsung tidak meningkatkan minda dan ilmu orang Melayu. Maka, setiap isu terutamanya berkaitan kepentingan negara perlu diperdebatkan secara ilmiah dan berfakta," jelas Badrul Hisham Shaharin.

Bercakap di depan Bangunan Umno Bahagian Permatang Pauh, Badrul berkata, jika Umno berani, mereka akan menyertai debat terbuka dan mempertahankan kenyataan Timbalan Presiden mereka Tan Sri Muhyiddin Yassin, Anwar Pengkhianat Bangsa, secara fakta dan ilmiah.

Jelasnya lagi, Ketua Pemuda Umno Mohd Khairy Jamaluddin sendiri pun tidak berupaya mempertahankan peribadi Muhyiddin yang dikatakan 'Pengkhianat Negara' ekoran menjual 51,170 hektar tanah Johor/negara kepada Singapura dengan harga RM350 juta sewaktu menjadi Menteri Besar Johor (1980).

Ahli Parlimen Jerai dari PAS, Mohd Firdaus Jaafar berharap Pemuda Umno dapat menyertai debat itu untuk menjernihkan kesangsian rakyat kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia itu.

"Isunya (siapa pengkhianat) sekarang bukan lagi ke atas bangsa Melayu, Cina, India dan sebagainya. Tetapi, melibatkan kepentingan negara."

Kelmarin, semua media melaporkan Muhyiddin menafikan pendedahan tersebut, dan mengganggapkan dakwaan itu sebagai fitnah.

"Saya ingin menjelaskan bahawa saya (semasa menjadi Menteri Besar Johor) tidak pernah menjual tanah walau seinci pun kepada Singapura dan ini adalah fitnah semata-mata."

HarakahDaily.Net/-

Fasa pertama kempen PAS berjaya

BUKIT MERTAJAM, 22 Ogos: Dalam permainan simbol kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir, PAS sudahpun jauh mengatasi Umno dari segi calon yang dikemukakan.

Calon PAS seorang yang berpendidikan agama dan tidak memiliki bagasi peribadi yang boleh diperkatakan. Calon Barisan Nasional pula menjadi perhatian sejak hari penamaan calon ekoran rekod peribadi melibatkan kerjayanya sebagai peguam sebelum ini.

Isu masalah peribadi Rohaizat Othman mendominasi tiga sidang media harian pertama PAS, dengan sebuah lagi sidang media berasingan diadakan di sebuah tempat lain oleh bekas rakan kongsi Rohaizat, Yusri Isahak, untuk menafikan tuduhan-tuduhan pemimpin BN terhadapnya.

Daripada apa yang muncul dalam media proparti pemerintah pada hari-hari awal kempen, BN kelihatan terpaksa menjadi defensif dan tidak mampu mengalih perhatian daripada peribadi calon mereka. Dalam hal ini, Umno dilihat terpaksa mengikut rentak kempen PAS.

Masalah peribadi calon yang besar itu juga telah mengundang spekulasi sabotaj dalaman parti Umno, sebagai usaha menjejaskan kempen dan pemimpin-pemimpin tertentu. Umno dijangka berdepan pergeseran dalaman ekoran tindakan meletakkan calon bermasalah ini.

(Gambar: Yusri, bekan rakan kongsi Rohaizat bangkit membela diri)

Media pro-Umno juga cuba menjadikan kempen PAS itu sebagai sesuatu yang negatif apabila mengaitkannya dengan bulan Ramadan, dengan menunjukkan bahawa PAS akan terus menyerang peribadi dalam bulan yang mulia bagi umat Islam itu.

Apapun yang cuba dikemukakan oleh Umno, hakikat bahawa parti itu telah memilih seorang yang bermasalah dalam pilihan raya kecil ini mengundang persoalan besar dan berpotensi membawa masalah kepada pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, Dato� Dr Ahmad Zahid Hamidi dan timbalan presiden Umno Muhyiddin Yassin.

Zahid yang juga Menteri Pertahanan pada masa sama terpalit dengan kontroversi pertemuannya dengan seorang pemimpin Zionis Israel, Menteri Pertahanan Israel Ehud Barak. Muhyiddin pula menjadi sasaran pembangkang dalam isu PPSMI.

Satu demonstrasi telah diadakan di sebuah masjid di Tanah Liat di sini sebagai menyatakan bantahan pertemuan Zahid dengan menteri Zionis itu.

PAS walau bagaimanapun telah menyedari tumpuan yang banyak diberikan pada peribadi calon BN dan mula menerangkan program-program yang bakal dibawa oleh Mohd Salleh Man sekiranya memenangi Dun Permatang Pasir dalam undian pada 25 Ogos nanti.

Isu Melayu

Kempen PAS di Permatang Pasir pula telah menyaksikan kehadiran Dato� A Samad Said berkempen menyerang parti pemerintah kerana lambat bertindak menamatkan penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar bagi subjek Sains dan Matematik di sekolah.

Penggunaan isu PPSMI oleh PAS dalam kempen ini mampu membawa manfaat besar kepada parti itu, yang bersaing dengan agresif dengan Umno untuk memenangi hati dan minda orang Melayu.

Ketika isu pengkhianat bangsa dimainkan Umno, PAS mengemukakan isu PPSMI ini yang mampu meningkatkan imejnya dalam memperjuangkan kepentingan Melayu.

PPSMI menjadi satu simbol paling mudah diperhatikan melibatkan perjuangan Melayu, antaranya disebabkan individu berprofil tinggi yang terlibat dalam kempen menentang program bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad itu.

PAS telah melakukan satu tindakan tepat dari sudut politik apabila menganugerahkan Anugerah Pejuang Bahasa kepada Dato� A Samad Said dan Dr Hassan Ahmad dalam muktamarnya yang lepas di Shah Alam, Selangor.

Tindakan PAS itu telah menempatkan aktivis-aktivis bahasa Melayu dalam kemnya, menaikkan lagi imej PAS dalam perjuangan isu-isu Melayu. Inilah yang diteruskan melalui kempen Samad Said di Permatang Pasir.

Selain bekas rakan kongsi Rohaizat, Samad Said menjadi tumpuan utama kempen di Permatang Pasir yang menyaksikan perang poster yang sangat minima.

Tidak seperti kempen pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh yang berlaku di kawasan yang sama dan Dun Manek Urai sebelum ini, Permatang Pasir tidak menjadi medan poster-poster berbentuk kenyataan keras, karikatur dan kartun menyerang individu atau kumpulan tertentu.

Kempen di Permatang Pasir kini memasuki fasa kedua, berlangsung dalam bulan Ramadan. Setakat ini, kempen berjalan dengan hanya sedikit isu besar nasional.

Selepas menyaksikan kempen dengan isu nasional sepenuhnya dalam pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh, penduduk Permatang Pasir kini melihat kempen yang mungkin paling bersifat setempat.

HarakahDaily.Net/-

Undi Hantu: Khairy cuba ancam pengundi luar

BUKIT MERTAJAM, 22 Ogos: Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar pagi tadi meminta pengundi luar tidak takut dengan ancaman 'pengundi hantu' yang digembar-gemburkan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin sejak semalam.

Sebalinya, Mahfuz meminta Khairy membuktikan secara profesional serta membuat laporan polis atas dakwaan - ada 'pengundi hantu' PAS dipindahkan dari kawasan DAP ke N11 Permatang Pasir dengan menggunakan orang dalam Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Kepada semua pengundi berdaftar khususnya (pengundi) luar, mereka tidak perlu takut balik mengundi 25 Ogos ini. Mereka tidak perlu takut ancaman (Khairy) seolah-olah mereka ini pengundi hantu."

"Pengundi hantu ini tuan-tuan saya nak maklumkan ialah orang lain yang membuang undi bagi nama yang tercatit (secara rasmi) dalam daftar pemilih (yang dikeluarkan SPR). Kalau mereka yang sah ada nama dalam daftar pemilih, itu bukan pengundi hantu."

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena tidak menolak kemungkinan bahawa ancaman Khairy itu bertujuan untuk mencaturkan lebih 1000 'pengundi hantu' Umno BN pada Hari Pembuangan Undi 25 Ogos depan, apabila mendapati ramai pengundi luar tidak turun mengundi di sebelah petangnya.

"Inilah (strategi pengundi hantu) yang akan dibuat Khairy. Saya percaya (iaitu) sejumlah pengundi yang sebelum ini tidak turun mengundi dua (atau) tiga pilihanraya (Permatang Pasir) lalu sudah dikenal pasti (oleh UMNO) nama-nama mereka (berdasarkan senarai daftar pemulih)."

"Maka, nama-nama terbabit yang lebih kurang 1000 itu akan diundi oleh 'pengundi hantu' Umno sendiri Selasa depan, dengan mereka sendiri menyediakan kad pengenalan yang baru kepada yang terbabit."

Tambahnya lagi, UMNO BNlah yang menggunakan 'pengundi hantu' demi memenangkan calon-calon mereka di peringkat Parlimen dan Dun sebelum ini.

"Dalam kes undi hantu di Likas (pada tahun) 1999, Hakim Datuk Muhammad Kamil Awang sendiri memutuskan kemenangan Adun BN tidak sah di Dun itu; dan daftar pemilih yang dikeluarkan SPR (pada tahun) 1998 juga adalah palsu."

Mahfuz berharap majikan dapat memberikan kelonggaran cuti bergaji kepada para pengundi berdaftar yang turun mengundi kelak.

HarakahDaily.Net/-

Permatang Pasir: Najib semakin dilihat tidak bersih

KUALA LUMPUR, 22 Ogos: Pilihan raya kecil Permatang Pasir menyebabkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semakin dilihat tidak bersih, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Kepada beliau, keenganan Presiden Umno itu memberikan sebarang ulasan mengenai kredibiliti calon Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil tersebut berpunca dari kebimbangan dirinya sendiri akan terperangkap.

Orang yang dituduh mempunyai pekung di dada tidak akan berani mengulas tentang pekung di dada orang lain, kata Mahfuz.

"Sebenarnya isu kredibiliti Najib sendiri menjadi tumpuan kami dalam ceramah-ceramah di Permatang Pasir.

"Ia bukan untuk Permatang Pasir sahaja, tetapi akan terus menjadi antara isu utama dalam mana-mana pilihan raya selepas ini," kata beliau ketika diminta menyatakan isu-isu yang dibawa oleh PAS dalam pilihan raya kecil tersebut.

Mahfuz memberitahu, dalam kempen-kempennya, beliau sendiri membangkitkan persoalan mengapa Najib enggan memberikan sebarang ulasan apabila dipertikaikan kredibiliti calon tersebut, Rohaizat Othman.

Pendaftaran Rohaizat sebagai penguambela dan peguamcara telah dibatalkan akibat salah laku.

"Kita lihat, Najib tidak berani melibatkan diri dalam isu tersebut malah tidak berani terlibat dalam pilihan raya ini kerana beliau takut akan diserang dengan pelbagai isu yang dikaitkan dengannya terutama isu Altantuya Shaariibuu," kata Mafuz (gambar) Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Beliau menyifatkan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat dan Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Seri Tiong King Sing mempunyai nilai moral yang lebih baik dari Najib dalam menangani perselisihan mereka.

"Sekurang-kurangnya mereka ada cadangan untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas satu sama lain," kata beliau mengenai kedua-duanya yang kini bertelagah melalui media apabila Tiong mendakwa Ong menerima RM10 juta darinya.

Berikutan dakwaan Tiong itu, Ong menuntut dakwaan itu ditarik balik atau menghadapi tindakan undang-undang manakala Tiong pula akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak Ong melalui KDSB.

Malah, kata Mahfuz lagi, beliau sendiri tidak takut mengambil tindakan undang-undang terhadap akhbar-akhbar yang memfitnahnya.

Dalam tempoh tidak sampai setahun, Mahfuz mendapat dua ganti rugi dari dua akhbar.

Disember lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memerintahkan Utusan Melayu (M) Bhd dan bekas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Khalid Mohd membayar ganti rugi RM120,000 kepada Mahfuz Omar kerana memfitnah beliau melalui bertajuk �Demonstrasi � Mahfuz isytihar bersama Keadilan� yang disiarkan oleh Mingguan Malaysia pada 4 Mac 2001.

19 Ogos lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan syarikat The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad melalui akhbar Berita Harian membayar ganti rugi sebanyak RM150 ribu kepada Mahfuz berikutan laporannya yang menuduh Ahli Parlimen Pokok Sena itu mengajak seorang menteri bertumbuk dalam Parlimen.

Mahfuz menyaman akhbar tersebut ekoran laporan muka hadapannya pada 9 November 2000 bertajuk "Mahfuz ajak wakil BN bertumbuk". Sebab itulah, kata Mahfuz, keengganan Najib mengambil tindakan undang-undang terhadap pelbagai tuduhan terhadapnya akan tetap menyebabkan beliau tidak dipercayai bersih dari tuduhan-tuduhan itu.

Keengganan Najib itu juga akan menyebabkan kredibilitinya dilihat berada di tahap yang sangat rendah, kata Mahfuz lagi.

"Adakah kredibiliti Perdana Menteri tidak berada di tahap yang sangat rendah jika Ong yang dituduh menerima RM10 juta pun dilihat mempunyai nilai moral yang lebih tinggi dari beliau?" beliau mempersoalkan.

Beberapa akhbar luar negara seperti Liberation, The Nation, Sunday Times, Times of India, The Australian, New York Times, International Herald Tribune, Far Eastern Economic Review dan Kompas menyiarkan artikel-artikel yang membangkitkan persoalan yang mengaitkan Najib dengan pembunuhan Altantuya dan komisen besar yang diberikan oleh syarikat Perancis, Armaris, kepada sebuah syarikat Malaysia.

Malah, di dalam Dewan Rakyat Mac lalu, Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo melemparkan tuduhan �kamu pembunuh� terhadap Najib.

Perdana Menteri tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap kesemua pihak yang menuduhnya itu sehingga menyebabkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri menggesa Najib membersihkan namanya.

Dr Mahathir berkata, apa yang lebih penting ialah apa yang difikirkan oleh rakyat Malaysia.

�Dengan merekalah Najib perlu membersihkan namanya,� kata beliau.

Selain Dr Mahathir, Tengku Razaleigh Hamzah juga menggesa Najib membersihkan namanya.

HarakahDaily.Net/-

H1N1: Tiada kematian baru, 310 telah didiscaj keluar hospital

KUALA LUMPUR: Tiada kematian baru yang disahkan akibat jangkitan Influenza A(H1N1) didaftarkan Sabtu ini, manakala seramai 230 pesakit dengan gejala penyakit seperti influenza (ILI) telah dimasukkan ke wad.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata seramai 310 pesakit telah didiscaj keluar dari hospital menjadikan baki yang dirawat setakat ini seramai 1,476 pesakit di 102 buah hospital termasuk tiga hospital swasta di seluruh negara.

Katanya daripada jumlah itu, sebanyak 316 kes disahkan positif H1N1, di mana 40 daripadanya sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan empat kemasukan baru manakala lapan kes dipindah keluar dari unit itu.

"Daripada 40 kes yang sedang dirawat di ICU, 25 kes (63 peratus) mempunyai faktor risiko iaitu kanak-kanak/bayi (tujuh), diabetes (lima), penyakit kronik (lima), asma/COAD (tiga), obesiti (tiga) mengandung/postnatal (satu) dan kanak-kanak istimewa (satu)," katanya dalam kenyataan media mengenai situasi semasa wabak H1N1 di negara ini Sabtu ini.

Dr Mohd Ismail berkata laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa penularan pandemik H1N1 di dunia masih lagi aktif dan melibatkan 182 negara.

Sehingga pukul 8 pagi ini, menurut WHO peningkatan kes jangkitan H1N1 dicatat sebanyak 1,227 kes menjadikan jumlah kes terkumpul 234,569 dengan peningkatan kes kematian sebanyak 34, menjadikan keseluruhan kematian sehingga kini sebanyak 2,433, katanya.

Dalam pada itu, Dr Mohd Ismail menasihatkan individu yang mempunyai gejala ILI supaya bertanggungjawab tidak menyebarkan jangkitan dengan tidak mengunjungi tempat-tempat awam yang sesak termasuk Bazar Ramadan, Masjid dan rumah-rumah ibadat lain.

"Ini adalah kerana anda masih boleh menyebarkan penyakit walaupun mengalami gejala demam dan batuk ringan. Sekiranya terpaksa mengunjungi tempat awam, pemakaian mask (topeng mulut dan hidung) menjadi kemestian sepanjang masa," katanya. BERNAMA

mStarOnline/-

LAWAK PETANG : Siapa Paling Sengal??

Oleh : tok_busu

Di sebuah kg ada 3 org remaja yg suka lepak. Sorang tu nama dia Ali, sorang tu Budin dan sorang lagi Ciko. Aktiviti seharian depa ni menybbkan tok imam x senang duduk. Pd satu hari tok imam tu dtg dgn niat nak tarbiyah depa ni.

Maka berlakulah bbrp insiden cabar-mencabar. Tok imam tu cabar si mangkuk 3 ekor tu ke surau waktu Maghrib nnt.

Si Ali pun berkata, "Tok imam ingat kami ni jahil sangat ke? Takpa, nnt kami buktikan yg kami bkn la jahil sgt spt yg disangkakan".

Maka apb hampir masuk waktu Maghrib pegilah malaun 3 ekor tu ke surau. Tok imam pun suruh Ali azan. Tanpa berlengah terus je Ali azan,

"Allah Ta'ala... Allah Ta'ala..." Dg segera tok imam merampas mikrofon drp
Ali & menyuruh tok bilal azan semula. Terselah kejahilan Ali. Selepas iqamat, masa nak sembahyang tok imam pun mengangkat takbiratu l ihram. Tok imam pun satu hal, angkat sekali x khusyuk, angkat 2x pun x khusyuk jgk lg..

Masuk je kali ketiga, Budin panggil tok imam. "Tok,tok duduk kat belakang, biar saya jadi imam". Tok imam pun undur le ke belakang.

Budin pun angkat le takbiratul ihram. "Allahu akbar!" Maka para makmum pun ikut angkat takbiratul ihram & memulakan solat. Tiba2 je si Budin ni pusing ke belakang dan berkata, "Aa, tengok! Sekali jee tokkkk!!". Lalu batallah solat Budin. Yg lain2 pun ikut berenti sambil ketawa terbhk2.

Tok imam pun mintak pulak si Ciko jadi imam. Si Ciko pun terus ke depan jadi imam solat tersebut bermula dari takbir sampai le habis sembahyang. Siap dg wirid2nya sekali. Punyalah respek tok imam kat si Ciko niii...

Lepas solat, tok imam pun puji-memuji leee si Ciko ni... Tapi dgn bongkaknye si Ciko berkata, "He hee, itu belum ambil wuduk lagi tu. Kalau tak, lagi dassat aku semayang. He heee..."

Tok imam pun terkedu & terpana...

Bismillah……

Oleh : mohd naim mohd zain

Segala puji-pujian adalah dirafa’kan kepada 4JJl pencipta alam ini, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., Rasul pilihan yang mempunyai sifat dan akhlak yang terpuji lagi mulia, salam juga kepada ahli keluarga Rasulullah, para sahabat, kaum muslimin dan muslimat. Aku bersaksi bahawa tiada tuhan yg disembah selain Allah, yg esa Tunggal, tiada sekutu bagiNYA dan Nabi Muhammad pesuruhNYA.

Ya Allah, Engkau pernah berfirman dan firman-MU adalah benar sekali. Sesungguhnya jikakala mereka di ketika menganiaya dirinya, datang kepadaMU, lalu memohon keampunan kepada Allah dan Rasul pun memohonkan keampunan untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah maha penerima taubat lagi maha penyayang. Ya Allah aku mohon syafaat NAbi dan Rasul-MU Nabi Muhammad di hari yang tidak berguna harta dan anak-pinak. Kecuali siapa yang datang menemui Allah dengan hati yang sejahtera. Ya Allah, engkau kurniakanlah daku pengampunan, bagaimana Engkau janjikan terhadap sesiapa yang menemui baginda semasa ada hayatnya dulu, jadi engkau ampunilah segala dosa-dosaku yang lampau dan dosa-dosaku akan datang yang secara sengaja atau tidak sengaja yang dilakukan. Tetapkanlah iman aku, matikanlah aku dalam islam,.

Ya Allah, Engkau berikanlah kepadaku hati yang khusyuk, lidah yang mampu menyebutMU, rezeki yang luas melimpah ruah, halal dan murni. Aku mohon amal yang soleh dan diterima disisiMU, aku berlindung kepadaMU daripada perbuatan syirik, syak was2, kufur ingkar, muka dua, cerai-berai, buruk budi perkerti dan jahat pandangan terhadap ahli keluarga dan harta benda. Dan perdagangan yang tidak akan mengalami kerugian selama-lamanya. Ya Allah, Engkau lapangkanlah dada aku. Kuatkan semangat aku, tenangkan jiwa aku. Engkau tutupkanlah keaiban aku. Ampunkanlah dosa-dosa aku. Tenangkanlah kekhuatiran aku. Sudahilah dengan sebaik-baiknya segala amal perbuatan aku. Terimalah kunjungan aku ke sini, kemudian kembalikanlah aku dari perantauan ini ke pangkuan sanak keluarga aku dengan selamat dan penuh kelabaan. Himpunkanlah aku dlm kalangan hamba2MU yang beramal soleh iaitu dari golongan mereka yg tidak pernah merasa gentar dan berdukacita. Ya Tuhanku, kurniakanlah aku dengan kebaikan di dalam dunia ini, dan juga kebaikan di akhirat serta peliharalah aku dari azab seksa api neraka yang sifatnya panas menbakar. Ya Tuhanku, janganlah Engkau cabut kembali hidayat dari hati nurani aku stelah Engkau tunjukinya kepadaku. Dan kurniakanlah rahmatMu untuk aku dari limpah KurniaMU. Kerana sesungguhnya Engkau Tuhan yang maha pengurnia. Ya Tuhanku, ampunilah daku da kedua ibubapaku serta sekalian orang2 yang beriman pada hari perhitungan nanti. Maha Suci MU, Tuhan yang bersih dari segala yang disifatkan.

Ya Allah, ya Tuhanku, lindungi aku ini dibawah arasyMU, pada hari yang tidak ada naungan selain dari naunganMU. Ya Allah, tuhanku, berilah minum aku ini dengan delas Nabi Muhammad, sesuatu minuman yang aku tidak akan dahaga selama-lamanya. Bukakanlah pintu hati aku supaya dapat menerima taufit dan hidayah dariMU, pemudahkan urusan hidupku, jangan engkau sibukkan diriku dengan urusan dunia, sibukkanlah diriku dengan urusan akhirat. Berikanlah pada aku daya ingatan yang kuat, bijaksana dan berikan aku kefahaman ilmu agama supaya aku dapat mengamalkannya dalam kehidupan harianku dan untuk tujuan kebaikan. Jadikanlah aku alim dalam urusan agama.

Ya Allah, ya tuhanku, berilah kpd baginda kemuliaan dan martabat yg tinggi serta bangkitkanlah Rasulullah di tempat tg terpuji yg telah Engkau janjikan padanya. Sesungguhnya Engkau tdk memungkiri janji.

Nukilan Rasa

Naim82

Umrah Ramadhan

Mekah, 15 September 2007

Mekah Hotel

LEMAHNYA DIRI INI

Oleh : hazlan hj. mohammad


Lemahnya diri ini
Baru sikit Allah menguji
Sudah rebah tak mampu berdiri

Lemahnya diri ini
Baru saja bayu dunia menyapa pipi
Sudah melayang tak sedarkan diri

Lemahnya diri ini
Baru sekelumit keindahan wajah diberi
Sudah mula lupa diri

Lemahnya diri ini
Baru sikit kejayaan diberi
Sudah lupa siapa yang beri

Lemahnya diri ini
Baru sikit buat kebaikan
Riak dan ujub bersorak riang

Lemahnya diri ini
Bila suatu kebajikan dimulakan
Tak berdaya nak teruskan
Tiada istiqamah dalam amalan

Lemahnya diri ini
Baru diuji dengan seorang lelaki/wanita
Iman sudah bisu menyepi
Nafsu pula mengawal diri

Lemahnya diri ini
Jalan dakwah kata nak tempuhi
Baru saja melangkah kaki
Beberapa tapak sudah berhenti

Lemahnya diri ini
Nikmat anugerah Ilahi
Biar sudah tak terhitung lagi
Tapi masih lupa mensyukuri

Lemahnya diri ini
Asyik lagha dengan urusan duniawi
Tak pernah khuatir amalan diterima
Atau dipaling

Lemahnya diri ini
Bagaimana nak sahut seruan jihad?
Baru sikit dilukai
Sudah menangis meratapi

Lemahnya diri ini
Lupa matlamat lupa syari'at
Terkejar-kejar yang tak pasti
Leka dibuai syaitan terlaknat

Lemahnya diri ini
Asyik ketawa tak kering gusi
Lupa menangis mengingat MATI…

Ya Allah… Lemahnya diri ini.. Kami pohon kekuatan daripadaMu Tuntunilah langkah kami Biar hanya mampu merangkak Itu pasti lebih baik Daripada terus rebah dalam kaku Berikan kami peluang Merentasi jalan yang Engkau redhai Ampunilah kekhilafan semalam Atas kejahilan kami mengenal makna Kasih sayangMu...Ya Rabbal'alamin.

Salleh janji beri khidmat terbaik

BUKIT MERTAJAM, 22 Ogos: Calon PAS, Ustaz Salleh Man beriltizam untuk memberikan khidmat terbaik kepada pengundi Permatang Pasir jika diberi peluang menjadi wakil rakyat mereka.

Dalam satu temubual bersama wartawan Harakah semalam, Salleh memberitahu antara fokus beliau termasuklah memperjuang hak rakyat khususnya dalam hal berkaitan keperluan asas. Selain itu beliau juga akan merangka pendekatan bagi meningkatkan taraf ekonomi masyarakat setempat supaya lebih baik dari apa yang diperolehi sekarang.

Ianya sebagai satu kesinambungan kepada perjuangan dan usaha murni yang telah dipelopori Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN terdahulu Allahyarham Dato� Hamdan Abdul Rahman sehingga jasa dan pengorbanan Allahyarham sentiasa dingat masyarakat di kawasan itu.

Ikuti temubual oleh wartawan kanan Harakah, Wan Nordin Wan Yaacob bersama Calon PAS PRK Permatang Pasir, Ustaz Salleh Man di pejabat pusat khidmat Dun Permatang Pasir pada semalam.

S: Boleh ustaz ceritakan sedikit perjalanan harian ustaz sebaik sahaja dipilih sebagai calon PAS bagi pilihan raya kecil Dun Permatang Pasir?

J: Alhamdulillah, biasanya awal pagi saya keluar dari pejabat ini yang juga menjadi tempat penginapan saya, dan terus ke masjid untuk bersolat subuh. Selepas itu saya terus ke tempat yang telah ditetapkan, bermula dari Pekan Permatang Pauh hinggalah jam 11.00 pagi tadi kemudia saya melawat kawasan lain pula, hari ini sahaja enam tempat dah saya lawat, sampailah ke maghrib. Dan malam ini pula akan ikut ceramah seperti yang dijadualkan, biasanya satu malam ada lapan tempat semuanya.

Image S: Bagaimana dengan sambutan yang dipamerkan pengundi di setiap tempat yang ustaz lawati?

J: Di antara lawatan saya, sepetang suntuk kita berkunjung di Bukit Merah, iaitu kawasan yang padat dengan penduduk cina. Sambutan mereka terhadap saya sangat membanggakan, mereka sangat mesra dengan saya. Yang lebih menarik kunjungan saya biasanya diiringi exco kerajaan negeri. Manakala di kawasan Pasar pula kita disambut dengan laugan semangat menyokong kita menunjukkan tanda kejayaan awal kita.

S: Apa yang menjadi pembakar sengarat ustaz sehingga mampu mengatasi segala kepenatan ustaz untuk menjalankan aktiviti kempen setiap hari?

J :Dari Awal lagi, saya sangat memahami, lumrah tugas sebagai seorang calon lebih lebih lagi jiga menjadi wakil rakyat. Tentunya perlu mengikuti jadual yang padat dan pasti menimbulkan kepenatan. Namun kepenatan itu tidak menjadi ukuran pada saya. Ianya terubat apabila melihat kesungguhan dan bakti yang ditunjukkan oleh jentera kita, sokongan yang tinggi dari segi moral dan sambutan kemesraan yang kita dapat dari para pengundi. Mereka telah memberi harapan yang tinggi pada saya untuk teruskan apa yang Pak Hamdan (Allahyarham Dato'Hamdan Abdul Rahman) buat sebelum ini.

Dari segi pengalaman, kita selama ini sudah terdedah dengan semangat juang yang tinggi ditunjukan petugas yang bekerja tanpa penat lelah, disamping itu sokongan dari rakan rakan parti pakatan lain juga telah memberikan kita satu momentum yang sangat baik. Kerjasama padu inilah sangat berharga pada saya.

S: Apakah agenda atau tawaran Ustaz kepada golongan muda, warga emas dan pelbagai kaum di sini?

J: Soalan ini menjadi jadi tumpuan, ramai wartawan yang tanya apa visi saya?. Tentunya saya ingin memberikan khidmat terbaik kepada pengundi saya. Visi saya yang pertama ialah mengambil berat soal kebajikan rakyat seperti yang telah diperjuangkan Almarhum sebelum ini. Mereka dikalangan pengundi mahu menerima almarhum sebagai satu ikon disebabkan soal kebajikan yang ditekankan Almarhum.

Saya juga akan memperjuangkan hal hal berkaitan keperluan asas, berusaha meningkatkan taraf ekonomi rakyat tempatan. Kawasan Permatang Pasir ini agak berebza dengan Manek Urai sebab di sini kawasan pinggir Bandar. Kita tiak rasai sangat kawasan ini dahagakan pembangunan kiri kanan kawasan ini sudah dapat rasai pembangunan dan infrastruktur yang baik, jalan raya yang baik, saya lihat kebanyakannya sudah dibagunkan.

Saya anggap MCA dan GERAKAN telah memfitnah apabila mengatakan masyarakat Cina disini dipinggirkan, sedangkan sejak Pak Hamdan pegang lagi mereka sudah dapat hasil yang baik. Tidak timbul soal mahukan pembangunan yang lebih pesat. Walaupun pembangunan penting tetapi kita tak jadikan satu isu besar. Kita dah ada kerajaan di pulau pinang ini, mereka tahu mainkan peranannya. Dan di kawasan Permatang Pasir ini tiada masalah sangat.

Saya akan teruskan kesinambungan khidmat Pak Hamdan, saya tidak mahu menabur janji tetapi insyaAllah kita akan teruskan amanah yang telah ditinggalkan dan banyak lagi agenda yang belum selesai, inilah agenda kita. Kita akan beri nilai tambah yang kita rasa kita boleh buat.

S: Selain itu ustaz?

J : Kemudian selain itu kita juga mahu realisasikan perpaduan kalangan pengundi pelbagai kaum yang ada, khususnya di kawasan ini yang ada Cina,India dan Melayu, kita mahu kekalkan keamanan sejahtera dan hubungan baik. Ini yang kita mahu harapkan kepada semua bangsa ini, maknyanya kita mahu kekalkan hal ini, suasana unik di Permatang Pasir, hubungan kaum di sini baik, ada toleransi yang baik yang patut di pertahankan.

Selain itu yang agak penting ialah, walaupun PAS satu kerusi dalam kerajaan negeri, tetapi satu kerusi ini adalah istimewa, jika tiada sudah tentulah sukar untuk kita nak bantu rakyat dan bekerja dengan kerajaan yang boleh berperanan, sebab itu PAS perlu kekalkan kemenangan ini untuk kukuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di sini.

S: Jika terpilih, suara rakyat akan menjadi satu suara yang boleh dibawa terus kepada kerajaan?

J: Kita sudah ada tempat dalam,kerajaan ini.

S: PAS dengan satu kerusi adakah boleh berfungsi dengan baik, lebih lebih lagi bedepan banyak isu membabitkan permasalahan agama Islam?

J: Kita akan buat tumpuan khusus, walaupun dalam pakatan kita berbeza ideology namun kita ada peranan tersendiri. Biarpun hanya dengan satu kerusi, kita parti yang berjuang atas dasar Islam dan kita mesti menggunakan peluang dan ruang ini selama berada dalam kerajaan Pakatan Rakyat di negeri ini.

S: Bagaimana pandangan Ustaz terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Adakah dia mesra dengan ustaz dan masyarakat Melayu?

J: Beliau lebih terbuka dan senang terima pandangan dan idea. Saya kenal dia dan sangat dekat dengan dia. Saya boleh anggap dia dengan saya kawan yang baik, hubungan saya dengan dia atas dasar pentadbiran kerajaan. Macam Mohamad Sabu dengan dia, rakan dalam penjara. Di luar pun hubungan saya dengan dia sangat baik.

S: Sruan Ustaz kepada jentera dan pengundi?

J: Saya mengharapkan jentera meningkatkan kekuatan kempen dan berhati-hati dengan strategi Umno/BN. Kepada pengundi saya harapkan pilihlah dengan rasional, calon yang boleh mewakili suara hati rakyat.

HarakahDaily.Net/-

SELINGAN : Kisah Taik Gajah

Oleh : tok_busu

Semoga dijadikan iktibar bukan bahan ketawa.

Betul tak. Masa zaman kami dulu tok imam tu tanya "ko orang islam nak kawin nak cuba tanya soalan sikit yang saya ingat. :-

a) Cuba Mengucap
b) Apa rukun dan fardunya.

Berpeluh juga BEB.

Aku menghadiri Satu Majlis akad nikah kawan pada kawan ku. Waktu tu aku bercuti dikampung dia. Jadi bila ada kenduri macam tu dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut sama. Masa tu majlis akad nikah tu dijalankan diruang tamu. Ramai orang aku tengok, sambil duduk bersila mengelilingi tok kadi dan pengantin lelaki. Dahsyat, pengantin tu duduk atas bantal macam raja. Aku jarang tengok majlis macam nih. Jadi masa bersila tu, aku pun mengesot sikit2 untuk dengar apa yang tok kadi akan tanya. Rupanya macam2 jugak tok kadi tanya.

Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu besar..... Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kene sembahyang, dengan lajunye mamat pengantin tu jawab "lima". Tok kadi tanya lagi, bagi contoh2 najis kecil, dia pun jawap kencing baby yang kecik2 lagi. Tok kadi pun angguk ler, jadi aku rasa jawapan tu ok la kut.

Tok kadi tanya lagi contoh najis besar, mamat tu mula dah panik, jeling kiri, jeling kanan, mula tengok syiling, aku rasa macam nak tolong je mamat pengantin tu... bukannye susah, jawapannya anjing ngan babi je,.. tapi mamat tu dah mula berpeluk jantan keluar kat dahi.... tok kadi mula senyum...

Aku sebut dalam hati moga2 dia dengar 'anjing ngan babi la hoi', tapi rupanya aku cakap dalam hati dia tak dengar. Aku tak tahu apa yang jadi selepas itu, kerana majlis tu jadi kecoh kerana ramai orang yang berada disekeliling majlis tu sambil minum air sirap, tersembur keluar minuman tu terkena baju ramai orang, aku pun sama, masa tu aku tengah minum sirap tu, tiba2 aku semburkan balik, dah kene member kat tepi2, kecoh jadinya, aku pegang mata aku, penuh dengan air mata.

Yang aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar kat pengantin tu keadaan senyap sunyi....tapi bila pengantin tu jawap "Taik Gajah" suasana jadik hingar bingar dengan gelak ketawa orang yang dah tak boleh tahan, nak control macamana .... taik gajah... besar betul.. nak2 bila gajah makan durian.

Hezrina Rusli
Personal Assistant
SMART Control Centre
Tel : 03-4527 6859 ext.101

Selsema Babi suka naik pengangkutan awam

Oleh : Rozmal bin Malakan

H1N1 / Selsema babi suka pengangkutan awam. Itulah tajuk dari laman web Afrika Selatan di mana kerajaan Afrika Selatan mempertingkatkan kesedaran kepada rakyatnya bahawa menaiki pengangkutan awam adalah berisiko tinggi ketika wabak H1N1 sekarang ini.

Jika terdesak pilihan terakhir terpaksa juga menaiki pengangkutan awam terutamanya bas , komuter , keretapi, LRT dan sebagainya perlu diambil langkah-langkah pencegahan berikut :

1. Dinasihatkan memakai topeng muka.
2. Tempat pemegang tangan, tempat duduk hendaklah sentiasa disapu dengan ubat penghapus bakteria atau kuman oleh pemilik kenderaan atau syarikat.
3. Hendaklah membasuh tangan dengan sabun segera selepas turun dari kenderaan.
4. Jangan memegang muka terutamanya mulut, hidung dan mata ketika dalam kenderaan awam.

Macamana rakyat 1Malaysia ? Ada tak panduan ini terdapat dalam bas, teksi , komuter , keretapi yang kita naiki di Malaysia ?

Ada tak syarikat bas , komuter , bas sekolah dan lain-lain di Malaysia ini cuci atau lap kerusi , pemegang tangan dan sebagainya setiap hari dengan cecair pembasmi bakteria atau kuman ?

Rujukan tindakan kerajaan Afrika Selatan di sini http://roadsafety. co.za/2009/ 08/13/h1n1- swine-flu- love-public- transport/Gambo Menarik Hari Ini

Oleh : Mat RockHizbullah Lebanon Bangkit Kembali

Oleh : Shah Bundy

Tiga tahun sejak serangan Israel ke Lebanon, Juli 2006, perang 34 hari itu terus menjadi perbincangan di Lebanon, terlebih pada bulan-bulan seperti sekarang yang dianggap sebagai peringatan.

Saat ini, ketika Lebanon tengah menyusun kabinet usai pemilu legislatif, hubungan Israel-Lebanon lagi-lagi tegang. Tekanan Israel agar kelompok Hizbullah tidak disertakan dalam susunan kabinet memanaskan perseteruan dua musuh bebuyutan.

Berikut ini, wawancara khusus dengan Kepala Biro Hubungan Internasional Hizbullah, Ammar Mousawy, di Beirut, sehubungan dengan perkembangan situasi hubungan Lebanon- Israel saat ini.

Gedung bertingkat di Beirut itu tampak sederhana dari luar.

Begitu pula penjagaannya, yang tampak hanya dijaga seorang lelaki dengan mengenakan T-shirt. Lelaki yang tampak seperti penjaga parkir ini pula yang mengantar kami ke lantai dua. Sebelum memasuki ruang kantor Mousawy, ada dua lelaki lagi menyambut.

Mousawy perlente dengan baju putih lengan panjang, celana hitam, sepatu hitam mengilap. Selain teh yang disiapkan pembantunya, Mousawy menawarkan rokok Marlboro.

Hanya dengan satu pertanyaan, mengenai perkembangan hubungan Israel dengan Lebanon khususnya Hizbullah pada tahun ketiga usai serangan Israel 2006, Mousawy bicara sangat sistematik tanpa terputus menggambarkan ihwal kejadian tahun 2006 sampai posisi politik Hizbullah sekarang.

Kami bangkit!!!!

”Perang JULY 2006 yang menurut Israel untuk mengambil dua sandera (maksudnya dua tentara Israel yang waktu itu disandera Hizbullah) sasarannya sebenarnya untuk menghancurkan Lebanon. Dan kami yakin Amerika Serikat terlibat langsung dengan pasokan persenjataan,” kata Mousawy.

Dengan persenjataan modern, menurut Mousawy, Israel yakin bisa menundukkan rakyat Lebanon, tetapi kemudian rakyat justru kaget, melihat kelompok muqowamah (atau kelompok resistance, begitu Mousawy menyebut kelompoknya) menghadapi Israel. Meskipun di permukaan pada pascaperang Lebanon hancur, di balik kehancuran gedung-gedung itu terlihat ketegaran bangsa Lebanon.

”Israel ternyata tidak mampu menaklukkan kelompok resistance dan rakyat Lebanon,” katanya. Kalau kemudian perang itu berhenti setelah 34 hari, menurut Mousawy itu bukanlah karena campur tangan negara lain, tetapi Israel tidak bisa mencapai apa yang ditargetkannya.

Mengutip tim investigasi Israel sendiri seusai perang, Israel dianggap kalah dalam perang. ”Perang itu sendiri perang yang sangat brutal. Kota dan desa-desa kecil hancur,” kata Mousawy menunjuk poster di dinding, berupa foto yang menunjukkan reruntuhan kota. Di poster itu tertulis: ”We rise in the midst of the rubble”

(Kami bangkit di antara reruntuhan).

Pembicaraan damai dengan Israel, menurut Mousawy, merupakan sesuatu yang tidak mungkin. Persoalannya sangat kompleks, dan Mousawy melukiskan Israel sebagai pencuri yang masuk rumah, membunuhi seisi rumah. Kalau hendak bicara perdamaian, Israel harus angkat kaki dulu dari rumah itu.

Dalam visi Mousawy, Lebanon harus menjadi negeri yang kuat, bisa membela diri, dan berwibawa. Untuk mengembalikan Lebanon sebagai negeri yang kuat, diperlukan rekonsiliasi di dalam negeri. Dengan ide kabinet persatuan nasional yang sekarang dalam pembentukan, artinya semua sekte di Lebanon punya kekuatan yang seimbang. Tidak ada satu kelompok yang bisa mengklaim diri paling utama. Itulah menurut dia bagian dari pluralisme Lebanon.

Perbedaan yang terjadi di Lebanon bukanlah perbedaan agama, melainkan politik. Karena perbedaan pada hakikatnya perbedaan politik, perbedaan itu bisa diselesaikan secara baik. ”Perlu dialog, dan kami (Hizbullah) siap bekerja sama dengan siapa saja,” kata Mousawy.

Ia sempat menyinggung peranan negara lain di Lebanon, yang sifatnya memecah belah persatuan di Lebanon. Dalam konteks campur tangan internasional ini Mousawy menyinggung Indonesia, yang berbeda dibandingkan dengan negara lain. Indonesia ia anggap membantu menjembatani perbedaan-perbedaan di Lebanon.

Tahu tak...?!!!

Oleh : mohd naim mohd zain

Tahu tak...?!!! cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas.

Bila bas tu datang, awak tengok bas tu dan awak kata pada diri awak, "Eee...penuhnya. ..xde tempat duduk."Jadik, awak katakan pd diri awak, "Saya akan tunggu bas yg lain."

Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tuggu pulak bas yg lain. Kemudian, datang pulak bas yg kedua.

Awak tengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee...bas ni buruk sangat...mesti x selesa. Dan maybe bas ni akan rosak kat tengah jalan. "Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang utk tunggu bas yg seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas.. Bas yg datang tu kosong, x penuh dan x seburuk bas yg tadi tp kali ni awak kata, "Emmm....xde air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain.

"Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba2 awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu x sebegitu sempurna. Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah.

Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang utk menunggu apa yg awak nak. Walaupun yg datang tu adalah bas yg berair-cond, adakah awak dapat pastikan bahawa bas tu x akan rosak di tengah jalan atau maybe bas tu x terlalu sejuk utk awak? Jadik, mengingini apa yg awak idamkan tu memang x salah.

Tapi, x salah juga kalu anda sanggup memberi satu peluang pd org lain, kan? Sekiranya awak dapati "bas" itu x sesuai dgn awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun drpd bas tu. Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nanti kan), awak tahan bas tu tp pemandu bas tu pulak buat x faham dan pura-pura buat x nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak! Hahahaha....

Bila ada bas yg lalu melintasi saya macam tu, apa yg perlu dilakukan adalah BERJALAN!! Bodoh sebenarnya utk mengejar bas tu sebab setiap kali awak mengejar, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pd diri awk. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri drpd cinta