04 Ogos 2021

Arab Saudi benar pelancong tinggal hingga 90 hari

 Foto hiasan

Foto hiasan

Kuala Lumpur: Arab Saudi membuka kembali pintunya untuk pelancong dari 49 negara sejak 1 Ogos lalu, dengan mempermudah prosedur mendapatkan visa masuk bagi tempoh setahun dan kebenaran tinggal hingga 90 hari di negara terbabit.

Lebih 22 juta dos vaksin Covid-19 diberikan setakat Selasa


KUALA LUMPUR - Sebanyak 22,152,367 dos vaksin Covid-19 telah diberikan menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) setakat Selasa.

Muhyiddin dedah beliau didesak campuri urusan mahkamah


SHAH ALAM - Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan beliau didesak supaya mencampuri urusan mahkamah untuk membebaskan beberapa individu yang sedang didakwa atas kesalahan jenayah.

COVID-19 : China akan lakukan ujian saringan seluruh populasi.

 


Pihak berkuasa di bandar Wuhan di China akan mulai melakukan saringan terhadap seluruh penduduknya, setelah beberapa kes positif koronavirus dikesan di sana.

Suhu permukaan tanah lepasi 50 darjah Celsius

 Peta diterbit ESA menunjukkan tompokan ‘sangat merah’ di sejumlah besar kawasan rantau Turki dengan meliputi Cyprus, semalam. - FOTO AFP

Peta diterbit ESA menunjukkan tompokan ‘sangat merah’ di sejumlah besar kawasan rantau Turki dengan meliputi Cyprus, semalam. - FOTO AFP

PARIS: Gelombang haba tinggi yang sedang melanda Turki dan Cyprus, menyaksikan suhu permukaan tanah meningkat hingga melepasi 50 darjah Celsius untuk kali kedua dalam tempoh sebulan, kata Agensi Angkasa Eropah (ESA), semalam.

Pentadbiran kerajaan akan terus berfungsi - Muhyiddin

 PERDANA Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika sesi perutusan khas.

PERDANA Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika sesi perutusan khas.

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan Jemaah Menteri dan jentera pentadbiran kerajaan akan terus berfungsi untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab kepada rakyat dan negara, khususnya dalam menangani pandemik COVID-19

Perutusan Khas PM, PM terus kekal bersama Kerajaan PN


PUTRAJAYA - Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan beliau masih lagi Perdana Menteri yang mendapat sokongan ahli Parlimen setelah menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pagi tadi.

Beliau menegaskan akan menentukan keabsahan dalam Sidang Parlimen September ini.

Beliau berkata demikian dalam satu pengumuman khas yang di siarkan sebentar tadi.Awas! Jangan jadi pangkalan atau proksi kuasa asing

 

SEJARAH pertembungan kuasa besar sering kali menjadikan tanah jajahannya sebagai pangkalan hadapan bagi menghadapi pihak musuh. Ia merupakan strategi yang sering kali digunakan dalam sejarah perang dunia bagi mengelak tanah airnya sendiri daripada menjadi sasaran secara langsung.