14 April 2011

24 perkara yang mesti ditinggalkan .


Sesungguhnya didalam hidup kita dikelilingi oleh perkara-perkara yang menyeronokkan. Tetapi itulah sesungguhnya yang mendatangkan keburukan kepada kita.

Terdapat 24 perkara-perkara yang jangan dilakukan yang seharusnya kita ambil iktibar supaya kita dapat memuhasabah diri sendiri.

Yang baik itu adalah dari ALLAH S. W. T. dan yang buruk itu dari kesilapan hambaNYA juga

1- Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini tidak disukai oleh ALLAH S. W. T.
2- Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar) . Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.
3- Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.
4- Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.
5- Jangan tidur selepas solat subuh, nanti rezeki mahal (kerana waktu pagi itu membuka segala pintu keberkatan)
6- Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan doa makan. Nanti makanan yang dijamah adalah dari muntah syaitan.
7- Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan atau kebaikan. Takut-takut anda mati dalam perjalanan.
8- Jangan pakai kasut atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.
9- Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
10- Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dan baiknya.
11- Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati bolehdatang bila-bila masa.
12- Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.
13- Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Ia boleh merosakkan silaturrahim.
14- Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH S. W. T. dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.
15- Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.
16- Jangan banyak ketawa nanti jiwa mati.
17- Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang orang kepada kita.
18- Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH S. W. T.
19- Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.
20- Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat tinggal jin kafir dan syaitan.
21- Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makanan jin.
22- Jangan lupa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan salam ketika masuk ke rumah. Dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.
23- Jangan memakai tangkal kerana ALLAH S. W. T. tidak sempurnakan agama seseorang itu jika memakainya tangkai. Ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal, bukan kepadaNYA.
24- Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata 'jangan'. Sebab semuanya untuk kebaikan dan kesungguhannya ALLAH S. W. T itu lebih mengetahui.

Zentrum ramal BN Sarawak akan jatuh

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
Harakahdaily

KUCHING, 14 April: Jika betullah kajian yang dibuat oleh Zentrum Future Studies, kerajaan BN Sarawak bakal jatuh dalam pilihan raya negeri Sarawak kali ini apabila Zentrum meramalkan, BN hanya akan mendapat 24 kerusi Dun.

Pakatan Rakyat pula, Zentrum meramalkan akan mendapat 27 kerusi, Snap 13 kerusi manakala selebihnya calon bebas iaitu tujuh kerusi.

Hasil ini diperolehi berdasarkan kajian Zentrum melalui projek Sarawak Election (SELECT 2011) - iaitu Prediksi Period 2 oleh badan yang dipimpin oleh Dr Abu Hassan Hasbullah itu.

(Rajah: Sarawak Election (SELECT 2011) - Prediksi Period 2: Kedudukan parti)

Kajian itu meramalkan, PAS akan menang di tiga dari lima kerusinya iaitu N24 Beting Maro (PAS 53%, BN 47%), N22 Sebuyau (PAS43%, BN 40%, Bebas 17%) dan N3 Tanjong Datu (PAS47%, BN 35% dan Bebas 18%).

Dua lagi kerusi PAS adalah N20 Sadong Jaya (PAS 41%, BN 43% dan Bebas 16%) dan N15 Muara Tuang (PAS48% dan BN 52%).

Kajian itu juga meramalkan, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud akan kalah di Balingian di tangan sepupunya, Datuk Salleh Jafarudin (BN 33%, PR 30% dan Bebas 37%).

Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian pula diramalkan kajian ini akan menang di Ba'kelalan (PR64% dan BN46%).

Keputusan ini berdasarkan laporan prediksi period 2 yang dibuat oleh Zentrum PRN Sarawak 2011 yang disiarkan dalam lamannya di facebook hari ini.

Ia akan berubah bila-bila masa berdasarkan maklumat terbaru yang diterima oleh petugas kajian ini.

Namun begitu, ketepatan kajian ini agak meragukan untuk dibuat keputusan muktamad kerana semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor, ramalan yang dibuat oleh Zentrum tersasar apabila didapati calon Pakatan Rakyat dari PKR, Datuk Zaid Ibrahim kalah kepada calon BN Kamalanathan.

Padahal keputusan akhir kajian Zentrum menunjukkan calon PKR itu akan menang dengan majoriti tipis.

(Graf: Sarawak Election (SELECT 2011) - Prediksi Period 2: Bandingan Kaum)

Bagaimanapun, kajian ini bakal menjadi antara petunjuk awal ke manakah arah tuju pilihan raya Sarawak kali ini.

Sebelum ini, pengkaji PAS meramalkan, sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak sudah dalam genggaman Pakatan Rakyat manakala 11 kerusi lagi boleh jatuh bila-bila masa kepada Pakatan.

Dari 71 kerusi yang dipertandingkan, BN pula setakat ini didakwa hanya selesa di 43 kerusi, kata Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media PAS di Pejabat Badan Perhubungan PAS, di Matang Jaya di sini.

Menurut Malaysiakini pula, kerusi selamat untuk BN hanya 28 sahaja manakala 19 sudah dimenangi pembangkang manakala 24 kerusi lagi sedang menjadi rebutan.

Forum Bahaya Fitnah

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 14 April: Tiga tokoh agama, Datuk Hasyim Yahya (mantan Mufti WP) , Datuk Syeikh Abdul Halim Kader (YDP PUM)  dan Ustaz Abdul Ghani Samsuddin akan bergabung tenaga bagi membincangkan isu bahaya fitnah Ahad ini.

Mereka akan menjadi penal dalam perhimpunan Saf Anti Fitnah di Masjid Bukit Indah, Taman Bukit Indah, Ampang (bukannya di Masjid Wilayah Persekutuan, seperti berita dalam Harakah).

Majlis yang akan berlangsung 17 April ini akan dipengerusi oleh Cikgu Azmi Hamid (Teras)

Forum bertajuk Bicara ulama bahaya fitnah dan implikasi kepada maruah ummah ini akan berlangsung mulai jam 10.30 pagi manakala sebelum itu akan diadakan solat hajat.

H/daily

Hosni Ditahan Selepas Diserang Sakit Jantung

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -KAHERAH - Bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak, diserang sakit jantung kelmarin semasa beliau disoal siasat di pusat peranginan Sharm El Sheikh, pesisir Laut Merah kelmarin, kata beberapa pegawai keselamatan.

Pemimpin berusia 82 tahun itu memasuki sebuah hospital di Sharm el-Sheikh untuk mendapatkan rawatan.

Pejabat pendakwa raya menyatakan, ketua pendakwa raya, Abdel Maguid Mahmud mengarahkan Hosni dan dua anak lelakinya ditahan selama 15 hari untuk disoal siasat berhubung arahan menyerang para penunjuk perasaan.

Penahanan tiga anak beranak itu dibuat berhubung dakwaan bahawa mereka mengarahkan pasukan keselamatan menembak para penunjuk perasaan semasa kebangkitan rakyat Mesir pada Januari dan Februari lalu.

Protes menentang Hosni berakhir dengan peletakan jawatan presiden itu pada 11 Februari lalu dengan hampir 800 orang maut dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan.

Seorang saksi memberitahu, Hosni tiba di hospital berkenaan dengan memakai baju dan seluar trek.

Sebuah akhbar tempatan, Al-Ahram yang memetik beberapa sumber melaporkan bahawa Hosni pergi ke hospital itu dengan berpura-pura sakit bagi mengelak daripada disoal siasat.

Namun, beliau mengalami serangan jantung semasa ditahan kelmarin.

Beberapa pegawai berkata, Hosni akan dipindahkan ke Pusat Perubatan Antarabangsa di pinggir ibu kota Mesir, di sini, untuk menjalani rawatan lanjut semasa berada dalam tahanan polis.

Turut ditahan ialah dua anak lelaki beliau, Gamal dan Alaa Mubarak.

Agensi berita rasmi MENA melaporkan kawalan keselamatan diperketatkan di bilik hospital Sharm El Sheikh, tempat Hosni ditahan.

MENA melaporkan bahawa Gamal dan abangnya Alaa diberikan pakaian seragam banduan, tilam dan selimut selepas mereka menyerahkan telefon bimbit masing-masing di sebuah penjara.

Adik beradik berkenaan kelihatan terkejut dan enggan memakan sarapan yang diberikan kepada mereka.

Menteri Kehakiman, Abdel Aziz al-Guindi berkata, pihak pendakwa raya mula menyoal siasat Hosni dan dua anak lelakinya kelmarin.

Stesen televisyen melaporkan bahawa Hosni enggan makan dan minum sejak diberitahu pada pagi kelmarin bahawa beliau akan disoal siasat.

Menurut Abdel Aziz, soal siasat terhadap anak beranak itu berhubung kekayaan mereka yang didakwa diperoleh menerusi salah guna kuasa dan rasuah masih belum bermula.

Selepas beliau meletak jawatan, Hosni dan keluarganya berpindah ke Sharm el-Sheikh.

Walaupun dikenakan larangan ke luar negara, beliau sebelum ini tidak dikenakan sebarang tahanan.

Bantahan bagi menuntut Hosni dibicarakan diadakan pada setiap minggu dengan disertai puluhan ribu orang dan berakhir dengan pertempuran berdarah antara kumpulan penunjuk perasaan dan tentera pada Sabtu lepas.

Keadaan itu berlaku apabila tentera bertindak bagi menyuraikan para penunjuk perasaan di Dataran Tahrir di sini. 

AFP

Najib ugut pengundi kononnya Sarawak akan mundur PR perintah

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata hari ini bahawa Sarawak tidak akan mencapai pembangunan yang terancang sekiranya PR mentadbir negeri itu selepas pilihan raya negeri ke-10 Sabtu ini.

Dakwaanya kalau kerajaan Pusat diketuai oleh BN, kerajaan negeri (Sarawak) juga kena ditadbir BN. Najib juga berkata Perdana Menteri dan Ketua Menteri juga daripada BN yang didakwanya transformasi Sarawak pasti akan berlaku kerana itu katanya semasa berucap pada majlis pelancaran Program Khidmat Masyarakat 1Malaysia di Satok, semalam.

Saya melihat ini merupakan janji berupa ugutan dengan memperbodohkan pengundi serawak dengan maksud sekiranya Sarawak diperintah oleh PR tidak ada pembangunan yang lancar kerana pusat masih dikuasai oleh BN.

Ucapan itu bermaksud Najib mengugut kalau rakyat menyokong PR dan jadi kerajaan ianya tidak akan dibantu.

Kalau begitu saya ingin bertanya kepada Najib apakah Sarawak sudah berpisah dari Malaysia sekiranya rakyat memilih PR. Bukankah ini pilihanraya memilih Kerajaan baru bukannya pilihanraya untuk berpisah dengan Malaysia.

Saya mengecam ucapan berbentuk ugutan tersebut dan membuktikan bahawa Najib dan BN sudah kehabisan modal kempen untuk memenangkan calon BN.

Tidak cukup dari itu Najib yang juga Pengerusi BN turut membidas janji Pakatan Rakyat yang menamakan calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ba'Kelalan, Baru Bian yang juga Pengerusi Keadilan Sarawak sebagai Ketua Menteri yang baru sekiranya Pakatan Rakyat menang pada pilihan raya negeri.

Lucunya Najib mendakwa keputusan meletakkan seseorang yang tidak mempunyai pengalaman untuk mentadbir sebuah kerajaan negeri bakal memberi kesan buruk kepada rakyat Sarawak. Sedangkan semua sudah tahu siapapun tidak ada pengalaman di Sarawak menjadi Ketua menteri melainkan Taib Mahmud.

"Kalau letak Baru Bian, dari mana nak dapatkan sumbangan nak majukan Sarawak. Orang yang tak ada pengalaman tiba-tiba nak nak letak sebagai Ketua Menteri, logik atau tidak? Tak logik." kata Najib.

Jelas Najib dab BN sudah terdesak dalam suasana akhir kempen yang melihat rakyat mahu berubah dan menafikan majoriti 2/3 BN di DUN Sarawak.

Drs. Khalil Idham Lim.
ADUN Titi Serong.

Kuasa Dunia Mahu Gaddafi Berundur

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -DOHA - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi perlu segera meninggalkan negara itu manakala pihak pemberontak yang menentang kepimpinannya perlu diberikan bantuan material, kata para menteri luar kuasa dunia pada persidangan di sini semalam bagi membincangkan masa depan negara Afrika Utara itu.

"Para delegasi sebulat suara dan tegas dalam membuat resolusi ini," kata mereka dalam kenyataan terakhir dan muktamad yang diperoleh agensi berita Reuters.

"Gaddafi dan rejimnya tidak lagi diiktiraf dan beliau perlu menyerahkan kuasa dan membiarkan rakyat Libya menentukan masa depan sendiri," tambah kenyataan itu lagi.

Para menteri luar berkenaan yang akan bersidang sekali lagi pada Mei depan, menyatakan, mereka akan bekerjasama dengan kepimpinan pemberontak iaitu Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) bagi mewujudkan mekanisme bantuan kewangan sementara bagi membolehkan NTC menggunakan aset Libya yang telah dibekukan.

Para menteri luar itu terdiri daripada 20 buah negara termasuk Perancis, Belgium, Kuwait, Itali dan Britain selain beberapa pertubuhan antarabangsa yang membincangkan mengenai Libya.

Amerika Syarikat (AS) tidak menghantar Setiausaha Negara, Hillary Clinton tetapi ia dilaporkan menghantar delegasi yang disertai Pengarah Politik Jabatan Negara AS, William Burns.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang pegawai pemberontak, Ali Al Isawi mendakwa, tentera yang setia kepada Gaddafi telah membunuh 10,000 orang dalam pertempuran di Libya setakat ini.

Beliau yang mewakili NTC pada pertemuan para menteri luar Kesatuan Eropah (EU) di Luxembourg kelmarin memberitahu, 20,000 lagi rakyat Libya masih hilang manakala 30,000 yang lain cedera dengan satu perempat daripada mereka parah.

Sementara itu, satu letupan kuat didengar di ibu kota Libya, Tripoli semalam tetapi punca letupan masih tidak dapat dipastikan. Stesen televisyen Al Arabiya melaporkan dua letupan berlaku berhampiran lapangan terbang Tripoli.

Pemberontakan di Libya bermula pada 15 Februari lalu ekoran para penunjuk perasaan menuntut kebebasan hak asasi manusia.

Ia kemudian bertukar menjadi pertempuran di antara kumpulan tentera Gaddafi dengan para pemberontak sebelum tentera bersekutu diketuai AS mengebom bandar-bandar utama di Libya bagi menguatkuasakan larangan terbang di negara tersebut selepas diluluskan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). 

Agensi

Penggunaan Internet Di Malaysia Naik Kepada 41 Peratus

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

PETALING JAYA: Penggunaan Internet di Malaysia meningkat kepada 41 peratus pada 2010 daripada 25 peratus pada tahun sebelumnya, demikian menurut hasil kajian Nielsen Mobile Insight Malaysia 2010 yang dikendalikan oleh The Nielsen Co (M) Sdn Bhd.

Pengarah perkhidmatan pelanggan dan capaian pelanggannya Luca Griseri berkata penggunaan Internet tertinggi dicatatkan di kalangan kumpulan muda yang berumur antara 20-24 tahun dengan enam daripada 10 merupakan pengguna Internet.

"Kumpulan ini membesar dengan Internet dan menghabiskan masa pada purata 22.3 jam dalam talian seminggu," kata beliau pada taklimat media di sini Rabu.

Griseri berkata tujuh daripada 10 (72 peratus) pelanggan berkata, liputan yang lebih baik merupakan faktor utama dalam menentukan kepuasan keseluruhan penyedia perkhidmatan Internet (ISP), diikuti dengan kelajuan yang lebih baik (54 peratus), perkhidmatan kualiti lebih baik (40 peratus) dan kadar yang lebih baik (39 peratus).

Hasil kajian itu juga mendapati mobiliti merupakan pertimbangan utama untuk langganan kepada jalur lebar mudah alih di mana bahagian pasaran bagi saluran ini bagi penyambungan Internet berganda daripada 20 peratus pada 2009 kepada 54 peratus pada 2010, katanya.

Beliau berkata jalur lebar tetap bagaimana susut kepada 42 peratus daripada 65 peratus pada tahun sebelumnya, manakala bagi sistem dial hampir ketinggalan dengan hanya peratus pelanggan berbanding 13 peratus pada 2009.

Griseri berkata jalur lebar mudah alih mendapat lebih bahagian pasaran, komputer riba dan netbook merupakan peranti yang paling kerap digunakan untuk mengakses Internet (55 peratus), diikuti desktop (34 peratus) manakala telefon mudah alih (11 peratus).

Kajian Nielsen itu dikendalikan antara Oktober dan Disember tahun lepas dan meninjau hampir 4,000 pengguna di seluruh negara mengenai penggunaan telefon mudah alih dan Internet. - BERNAMA

Negara Barat, Arab mahu Gaddafi berundur

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

DOHA: Kumpulan negara Barat dan Arab untuk pertama kali menggesa Muammar Gaddafi berundur tetapi negara anggota NATO bercanggah pendapat berhubung gesaan ditingkatkan serangan udara bagi menggulingkan beliau.

Pendirian itu satu kemenangan moral bagi Britain dan Perancis yang mengetuai serangan udara dan menggesa perubahan rejim di Libya.

"Gaddafi dan rejimnya sudah kehilangan semua hak dan perlu berundur bagi membolehkan rakyat Libya menentukan masa depan mereka," menurut pernyataan terakhir mesyuarat bersama kumpulan negara Eropah, Liga Arab, Kesatuan Afrika dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Doha yang diperoleh Reuters.

Kumpulan itu juga bersetuju memberikan "bantuan kebendaan" kepada pemberontak Libya.

Walaupun pernyataan itu tidak menyatakan butirannya, diplomat berkata sebilangan negara mungkin menafsirkannya sebagai pembekalan senjata. - Reuters

Mubarak ditahan 15 hari untuk soal siasat

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

KAHERAH: Mesir mengarahkan bekas Presiden, Hosni Mubarak ditahan selama 15 hari untuk disoal siasat berhubung dakwaan beliau menyalahguna kuasa semasa 30 tahun memerintah, menyeleweng dana dan mengarahkan penunjuk perasaan dibunuh.

Televisyen Mesir melaporkan Mubarak, 82, serta dua anak lelakinya, Gamal dan Alaa akan dihadapkan seorang hakim di Kaherah Selasa depan untuk disoal selepas pihak pendakwaraya mengarahkan mereka ditahan.

Ahad lalu, Mubarak menafikan sebarang salah laku.

Kelmarin, beliau dimasukkan ke unit rawatan rapi sebuah hospital di Sharm el-Sheikh selepas mengalami apa yang dilaporkan media sebagai "krisis jantung". - Reuters

Taufan Wan Mokhtar 1999 Kini Landa Taib

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


KUCHING, 14 April: AGAM, sama usia dengan Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Beliau tinggal di Kampung Batu Boya. Anehnya Agam seperti menyesal tidak sudah kebelakangan ini. Tanahnya seluas seekar sudah terlepas ke tangan pemaju.

Kini dia hanya ada tapak rumah sahaja. Namun apa yang dimusykilnya sehingga ke hari ini tanah itu dibayar hanya RM25,000, sedangkan kenalannya Uncle Lim, mendapat hampir RM1 juta.

Tanah Lim juga diambil pemaju. Keluasannya serupa. Agam sedih mengenangkan nasib keluarganya. Hari ini barulah dia tahu tanah kenalannya ada ’land title’. Agam hanya mengaru kepalanya yang semakin licin.

(Gambar: Doa untuk kejayaan Pakatan Rakyat di Sarawak)

Tanah seekar itu diwarisi sejak turun temurun. Biar pun tanah itu hak milik keluargannya tetapi tiada ’land title’.

Rupa-rupanya bukan hanya Agam yang mengalami nasib begitu, sebaliknya ramai lagi penduduk peribumi termasuk Iban, Bidayuh dan Melayu-Melanau. Lebih-lebih lagi Orang Ulu yang tinggal jauh di pedalaman Sarawak.

Malang sungguh bagi Agam kerana Taib yang acap kali ditonton di televisyen sekarang sudah kaya raya. Taib, 75 juga ada isteri muda lagi cantik pula.
Taib menduduki kerusi Ketua Menteri Sarawak pada 26 Mac 1981. Beliau menggantikan bapa saudaranya, Tun Abdul Rahman Yaakob.

Selepas mengangkat sumpah, Taib menubuh lembaga yang dinamakan sebagai Agensi Pembangunan Tanah (Pelita). Ketua Menteri menjadi pengerusinya. Beliau juga bertindak sebagai Menteri Perancangan dan Pembangunan Sumber.

Sesiapa sahaja yang menerajui jawatankuasa tersebut dikatakan mempunyai kuasa ’ajaib’ bagi mengagihkan tanah kepada sesiapa sahaja.

Berlapik atas nama pembangunan tanah-tanah tradisi penduduk asal hari ini semakin berkurang sedikit demi sedikit. Lebih malang lagi adapenduduk mendakwa tanah tradisi mereka didatangi syarikat-syarikat pembalakan dan perladangan.

Ramai juga penduduk tidak menyedari tanah adat Bumiputera (NCR) mereka telah disukat orang lain. 

Di Batu Boya, Samarahan ramai orang seperti Agam dirundung nasib malang. Namun saban hari Taib menjaja melalui media harian kehidupan rakyat sudah jauh terbela sekarang.

Akhirnya tanah-tanah NCR terlepas dengan mudah kepada pihak lain. Inilah kesedaran baru yang berputik di jiwa Agam sekarang. Agam berjanji pada dirinya sendiri mahu melepaskan geram pada 16 April ini.

”Biarlah Taib tahu siapa sebenarnya kami,” kata Agam. Pegawai kerajaan pusat yang bertugas di Kuching itu menganguk-anguk. Mereka bersembang di sebuah kedai kopi di Samarahan. 

Pegawai dari Semenanjung itu sudah bertugas lebih 20 tahun di Kuching. Dia hanya mampu mengeleng-ngeleng kepala tanda simpati terhadap nasib
Agam.

Baginya sudah banyak cerita seperti itu menerjah telinganya sejak menjejak kaki di bumi Kenyalang.

Maka tidak hairanlah sehingga kini lebih 200 kes tanah adat sudah dibawa ke mahkamah. Hakikat itu juga diakui seorang peguam, Baru Bian. Beliau juga Pengerusi PKR Sarawak.

"Kalau kita lihat di pedalaman banyak kerusi di kawasan ini diwakili masyarakat Dayak. Terdapat 29 daripada 71 kerusi semuanya.

“Bagi Melanau dan Melayu ada 26 kerusi. Ertinya di seluruh Sarawak, bukan hanya satu kawasan sahaja yang terlibat dengan masalah NCR, tapi juga berlaku di Sematan, Lundu, Sibu, Miri, Kelimau dan Lawas.

”Itu sebab NCR menjadi isu panas," katanya dalam satu rancangan terbitan TV Selangor, dua minggu lalu. Baru memberitahu NCR merupakan isu besar yang boleh menghalang kemenangan BN.

Taib telah diberi peluang selama 30 tahun untuk menyelesaikan masalah NCR, namun nampaknya beliau tidak bersungguh-sungguh melakukannya. Sebab itulah menjelang 16 April ini Taib kelihatan gelabah sekali. Gundah pilihan raya kecil parlimen Sibu Mei tahun lalu juga belum reda.

Ketua Menteri paling lama dalam sejarah di Sarawak itu tidak jangka DAP mampu memenangi pilihanraya kecil Sibu. Soal menang dengan majoriti tipis sebanyak 398 undi bukan lagi perkara penting.

Pada pilihan raya tersebut calon DAP mendapat 18,845 undi dan BN (18,447 undi). Peratusan keluar mengundi 70 peratus. 

Biar pun ketika kempen, BN yakin dapat mengekalkan kerusi tersebut namun  hakikatnya kewujudan pengundi Cina sehingga 67 peratus cukup mendebarkan.

Tsunami Mac 2008 yang melanda semenanjung ternyata sudah berolak ke Sarawak.

Calon DAP, Wong Ho Leng mendapat sokongan kira-kira 64 peratus daripada jumlah pengundi kaum Cina, manakala calon BN Robert Lau Hui Yew dari dari Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) hanya sekitar 36 peratus.Manakala calon Bebas, Narawi Haron hanya mendapat 232 undi. 

Biar apa sekali pun alasan diberi Taib dan BN, rasa tidak senang pengundi terhadap SUPP tidak mampu lagi disembunyikan masyarakat Cina Sarawak.

Malah kebenaran dakwaan itu turut dirasai Presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan.

"Lebih 50 peratus pengundi berasa tidak senang dengan SUPP, sudah pasti kami perlu turun ke akar umbi untuk mengetahui puncanya," katanya sejurus selepas pilihan raya tersebut selesai.

Bagi melegakan ombak di dada, Dr George Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri hanya mampu berkata, parti itu akan mengadakan bedah siasat untuk mengetahui faktor SUPP ditolak pengundi.

Kecewanya membuak apabila menyebut "Kita tidak tahu mengapa mereka tidak gembira dengan SUPP."

SUPP juga ditolak di enam kerusi majoriti Cina pada pilihan raya negeri 2006. Di kerusi parlimen Kuching juga SUPP tidak diterima rakyat. Sebaliknya DAP menguasai kerusi tersebut melalui Chong Chieng Jen.

Berdasar kepada fenomena di Sibu, jelaslah hanya kaum Melayu dan Dayak yang masih menjadi tulang belakang BN di Sarawak. Sokongan sehingga 75 peratus masyarakat Melayu/Melanau dan Dayak boleh menjadi penyelamat.

Namun BN tidak mampu mendabik dada memandangkan 15 kerusi Dun didiami majoriti masyarakat Cina. Maka tidak hairanlah ada ramalan menyebut BN mungkin sukar menguasai kesemua Dun terbabit.

Sebaliknya bagi pengundi Melayu/Melanau undi BN boleh terjejas angkara Datuk Trio atau Trio Umno yang diketuai Tan Sri Rahim Tambi Chik (RTC). Ciptaan isu video seks yang dikatakan mirip pemimpin Pakatan Rakyat memualkan mereka.

Ramai orang Melayu di Sarawak tidak mudah menerima bulat-bulat apa yang dipersembahan.

Mereka sependapat dengan Mufti Perlis yang berasal dari Sarawak, Dr Juanda Jaya. 

Dalam surah al-Hujurat, disebut, ”Apabila datang berita daripada orang fasik, hendaklah kamu selidik dahulu berita itu."

"Dan kalau tidak cukup empat saksi, sepatutnya penuduh dikenakan hukuman Qazaf. Hukum orang fasik dia tak layak lagi menjadi saksi untuk sebarang kes," ujarnya seperti dilapor laman berita baru-baru ini.

Seorang kakitangan kerajaan di Sibu menyebut, semua orang kenal siapa RTC. 

“Skandal lama membabitkan dirinya sudah cukup untuk orang ramai mengenali siapa bekas Ketua Menteri Melaka itu,” ujar penjawat awam itu.

Kalau ada yang masih keliru pun, mereka yang berada di sekeliling pinggang Ketua Menteri Sarawak.  Alasan mereka kerana takut terlepas projek segera anugerah Taib dan kerajaan BN. ”Tanpa Taib hidup mereka pasti berubah,” dakwa pegawai tadi.

BN Sarawak sekarang hanya bergantung kepada 56 kerusi majoriti Bumiputera. Bagaimanapun isu rampasan Alkitab tidak boleh dipandang mudah. Ini
kerana sebahagian kaum Melanau ada juga beragama Kristian.

(Gambar: Petugas PAS dari Semenanjung bergambar kenangan dengan rakan-rakan mereka di Sarawak)

Malah kata penganalisis politik punca kemenangan DAP di Sibu tahun lepas juga ada kaitan isu terbabit.

Dr Jeneri Amir dari Unimas juga bersetuju isu Alkitab telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan masyarakat Bumiputera Kristian.

Seorang lagi pensyarah universiti mendakwa sekiranya mubaligh atau paderi mengambil pendirian, ia boleh mempengaruhi undi penganut Kristian di Sarawak.

Jeniri juga memberitahu dalam beberapa kes menjelang pilihan raya 16 April ini, jalan-jalan menunju ke rumah panjang penduduk yang menyokong pembangkang tidak lagi diturap, manakala lampu jalan dipadamkan. 

Benarkah begitu.

Sekarang ada tiga isu besar berada di tangan rakyat Sarawak. Satunya liabiliti Taib, kedua, isu NCR dan ketiga, Alkitab. Isu paling besar ialah kekecewaan rakyat Sarawak terhadap Taib. Maka tidak hairanlah sebuah NGO, Movement for Change Sarawak (MoCS) minggu lalu memberi tempoh sehingga 13 Ogos kepada Taib meletak jawatan.

Pengerusinya, Francis Paul Siah mendakwa MoCS akan menggerakkan kuasa rakyat jika Taib gagal berbuat demikian. Tunggulah sejarah Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad di Terengganu pada 1999 sedang berpusar menuju ke Sarawak.

H/daily

Sebulan Selepas Bencana Berganda di Jepun

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -Gempa berkekuatan 6.6 pada skala Richter dilaporkan menggegar Jepun sekali lagi, kelmarin, iaitu sebulan selepas bencana berganda melanda negara itu yang turut menyebabkan kemusnahan harta-benda yang amat dahsyat pada 11 Mac lalu. 

Ia sekali lagi mencetuskan rasa cemas penduduk di pantai timur laut negara itu apabila gempa itu turut mengakibatkan bekalan elektrik terputus di beberapa kawasan dan menyebabkan kejadian tanah runtuh serta mengorbankan tiga mangsa. 

Laporan yang dikeluarkan menyatakan keadaan tanah mengalami tekanan kuat semasa kejadian gempa itu, kelmarin. 

Bagaimanapun, kesan kemusnahan di loji Fukushima dalam kejadian gempa terbaru itu, masih samar-samar kerana pengendali loji tersebut masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung kejadian itu. 

Terdahulu, gempa dahsyat berkekuatan 9.0 pada skala Ricther menggegar kawasan timur laut Jepun pada 11 Mac lalu, dan mencetuskan tsunami pada ketinggian 23 meter yang turut membadai beberapa kawasan dan bandar pesisir pantai serta menyebabkan ribuan penduduk terkorban. 

Suasana suram dan sedih menyelubungi di beberapa bandar pelabuhan dan kawasan yang musnah, iaitu sebulan selepas kejadian bencana berganda tersebut. 

Ahli keluarga dan teman rapat turut memberi penghormatan dan memperingati mangsa terkorban serta yang dilaporkan masih hilang, kelmarin. 

Lebih daripada 13,000 orang disahkan terkorban, 14,000 orang lagi dilaporkan masih hilang manakala 150,000 penduduk kehilangan tempat tinggal dan terpaksa menginap di pusat penempatan sementara yang disediakan oleh kerajaan. 

Selain itu, usaha memindahkan penduduk di kawasan sepanjang ratusan kilometer di sepanjang pesisir pantai turut dilakukan. 

Kerajaan Jepun menganggarkan jumlah kemusnahan mencecah sehingga AS$310 bilion (RM940 bilion). 

Taufan Wan Mokhtar 1999 kini landa Taib

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -

M Faqih Foto Rizal Tahir

KUCHING, 14 April: AGAM, sama usia dengan Tan Sri Abdul Taib Mahmud. Beliau tinggal di Kampung Batu Boya. Anehnya Agam seperti menyesal tidak sudah kebelakangan ini. Tanahnya seluas seekar sudah terlepas ke tangan pemaju.

Kini dia hanya ada tapak rumah sahaja. Namun apa yang dimusykilnya sehingga ke hari ini tanah itu dibayar hanya RM25,000, sedangkan kenalannya Uncle Lim, mendapat hampir RM1 juta.

Tanah Lim juga diambil pemaju. Keluasannya serupa. Agam sedih mengenangkan nasib keluarganya. Hari ini barulah dia tahu tanah kenalannya ada ’land title’. Agam hanya mengaru kepalanya yang semakin licin.

(Gambar kanan: Doa untuk kejayaan Pakatan Rakyat di Sarawak)

Tanah seekar itu diwarisi sejak turun temurun. Biar pun tanah itu hak milik keluargannya tetapi tiada ’land title’.

Rupa-rupanya bukan hanya Agam yang mengalami nasib begitu, sebaliknya ramai lagi penduduk peribumi termasuk Iban, Bidayuh dan Melayu-Melanau. Lebih-lebih lagi Orang Ulu yang tinggal jauh di pedalaman Sarawak.

Malang sungguh bagi Agam kerana Taib yang acap kali ditonton di televisyen sekarang sudah kaya raya. Taib, 75 juga ada isteri muda lagi cantik pula.
Taib menduduki kerusi Ketua Menteri Sarawak pada 26 Mac 1981. Beliau menggantikan bapa saudaranya, Tun Abdul Rahman Yaakob.

Selepas mengangkat sumpah, Taib menubuh lembaga yang dinamakan sebagai Agensi Pembangunan Tanah (Pelita). Ketua Menteri menjadi pengerusinya. Beliau juga bertindak sebagai Menteri Perancangan dan Pembangunan Sumber.

Sesiapa sahaja yang menerajui jawatankuasa tersebut dikatakan mempunyai kuasa ’ajaib’ bagi mengagihkan tanah kepada sesiapa sahaja.

Berlapik atas nama pembangunan tanah-tanah tradisi penduduk asal hari ini semakin berkurang sedikit demi sedikit. Lebih malang lagi adapenduduk mendakwa tanah tradisi mereka didatangi syarikat-syarikat pembalakan dan perladangan.

Ramai juga penduduk tidak menyedari tanah adat Bumiputera (NCR) mereka telah disukat orang lain.

Di Batu Boya, Samarahan ramai orang seperti Agam dirundung nasib malang. Namun saban hari Taib menjaja melalui media harian kehidupan rakyat sudah jauh terbela sekarang.

Akhirnya tanah-tanah NCR terlepas dengan mudah kepada pihak lain. Inilah kesedaran baru yang berputik di jiwa Agam sekarang. Agam berjanji pada dirinya sendiri mahu melepaskan geram pada 16 April ini.

”Biarlah Taib tahu siapa sebenarnya kami,” kata Agam. Pegawai kerajaan pusat yang bertugas di Kuching itu menganguk-anguk. Mereka bersembang di sebuah kedai kopi di Samarahan.

Pegawai dari Semenanjung itu sudah bertugas lebih 20 tahun di Kuching. Dia hanya mampu mengeleng-ngeleng kepala tanda simpati terhadap nasib
Agam.

Baginya sudah banyak cerita seperti itu menerjah telinganya sejak menjejak kaki di bumi Kenyalang.

Maka tidak hairanlah sehingga kini lebih 200 kes tanah adat sudah dibawa ke mahkamah. Hakikat itu juga diakui seorang peguam, Baru Bian. Beliau juga Pengerusi PKR Sarawak.

"Kalau kita lihat di pedalaman banyak kerusi di kawasan ini diwakili masyarakat Dayak. Terdapat 29 daripada 71 kerusi semuanya.

“Bagi Melanau dan Melayu ada 26 kerusi. Ertinya di seluruh Sarawak, bukan hanya satu kawasan sahaja yang terlibat dengan masalah NCR, tapi juga berlaku di Sematan, Lundu, Sibu, Miri, Kelimau dan Lawas.

”Itu sebab NCR menjadi isu panas," katanya dalam satu rancangan terbitan TV Selangor, dua minggu lalu. Baru memberitahu NCR merupakan isu besar yang boleh menghalang kemenangan BN.

Taib telah diberi peluang selama 30 tahun untuk menyelesaikan masalah NCR, namun nampaknya beliau tidak bersungguh-sungguh melakukannya. Sebab itulah menjelang 16 April ini Taib kelihatan gelabah sekali. Gundah pilihan raya kecil parlimen Sibu Mei tahun lalu juga belum reda.

Ketua Menteri paling lama dalam sejarah di Sarawak itu tidak jangka DAP mampu memenangi pilihanraya kecil Sibu. Soal menang dengan majoriti tipis sebanyak 398 undi bukan lagi perkara penting.

Pada pilihan raya tersebut calon DAP mendapat 18,845 undi dan BN (18,447 undi). Peratusan keluar mengundi 70 peratus.

Biar pun ketika kempen, BN yakin dapat mengekalkan kerusi tersebut namun hakikatnya kewujudan pengundi Cina sehingga 67 peratus cukup mendebarkan.

Tsunami Mac 2008 yang melanda semenanjung ternyata sudah berolak ke Sarawak.

Calon DAP, Wong Ho Leng mendapat sokongan kira-kira 64 peratus daripada jumlah pengundi kaum Cina, manakala calon BN Robert Lau Hui Yew dari dari Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) hanya sekitar 36 peratus.Manakala calon Bebas, Narawi Haron hanya mendapat 232 undi.

Biar apa sekali pun alasan diberi Taib dan BN, rasa tidak senang pengundi terhadap SUPP tidak mampu lagi disembunyikan masyarakat Cina Sarawak.

Malah kebenaran dakwaan itu turut dirasai Presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan.

"Lebih 50 peratus pengundi berasa tidak senang dengan SUPP, sudah pasti kami perlu turun ke akar umbi untuk mengetahui puncanya," katanya sejurus selepas pilihan raya tersebut selesai.

Bagi melegakan ombak di dada, Dr George Chan yang juga Timbalan Ketua Menteri hanya mampu berkata, parti itu akan mengadakan bedah siasat untuk mengetahui faktor SUPP ditolak pengundi.

Kecewanya membuak apabila menyebut "Kita tidak tahu mengapa mereka tidak gembira dengan SUPP."

SUPP juga ditolak di enam kerusi majoriti Cina pada pilihan raya negeri 2006. Di kerusi parlimen Kuching juga SUPP tidak diterima rakyat. Sebaliknya DAP menguasai kerusi tersebut melalui Chong Chieng Jen.

Berdasar kepada fenomena di Sibu, jelaslah hanya kaum Melayu dan Dayak yang masih menjadi tulang belakang BN di Sarawak. Sokongan sehingga 75 peratus masyarakat Melayu/Melanau dan Dayak boleh menjadi penyelamat.

Namun BN tidak mampu mendabik dada memandangkan 15 kerusi Dun didiami majoriti masyarakat Cina. Maka tidak hairanlah ada ramalan menyebut BN mungkin sukar menguasai kesemua Dun terbabit.

Sebaliknya bagi pengundi Melayu/Melanau undi BN boleh terjejas angkara Datuk Trio atau Trio Umno yang diketuai Tan Sri Rahim Tambi Chik (RTC). Ciptaan isu video seks yang dikatakan mirip pemimpin Pakatan Rakyat memualkan mereka.

Ramai orang Melayu di Sarawak tidak mudah menerima bulat-bulat apa yang dipersembahan.

Mereka sependapat dengan Mufti Perlis yang berasal dari Sarawak, Dr Juanda Jaya.

Dalam surah al-Hujurat, disebut, ”Apabila datang berita daripada orang fasik, hendaklah kamu selidik dahulu berita itu."

"Dan kalau tidak cukup empat saksi, sepatutnya penuduh dikenakan hukuman Qazaf. Hukum orang fasik dia tak layak lagi menjadi saksi untuk sebarang kes," ujarnya seperti dilapor laman berita baru-baru ini.

Seorang kakitangan kerajaan di Sibu menyebut, semua orang kenal siapa RTC.

“Skandal lama membabitkan dirinya sudah cukup untuk orang ramai mengenali siapa bekas Ketua Menteri Melaka itu,” ujar penjawat awam itu.

Kalau ada yang masih keliru pun, mereka yang berada di sekeliling pinggang Ketua Menteri Sarawak. Alasan mereka kerana takut terlepas projek segera anugerah Taib dan kerajaan BN. ”Tanpa Taib hidup mereka pasti berubah,” dakwa pegawai tadi.

BN Sarawak sekarang hanya bergantung kepada 56 kerusi majoriti Bumiputera. Bagaimanapun isu rampasan Alkitab tidak boleh dipandang mudah. Ini
kerana sebahagian kaum Melanau ada juga beragama Kristian.


(Gambar: Petugas PAS dari Semenanjung bergambar kenangan dengan rakan-rakan mereka di Sarawak)

Malah kata penganalisis politik punca kemenangan DAP di Sibu tahun lepas juga ada kaitan isu terbabit.

Dr Jeneri Amir dari Unimas juga bersetuju isu Alkitab telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan masyarakat Bumiputera Kristian.

Seorang lagi pensyarah universiti mendakwa sekiranya mubaligh atau paderi mengambil pendirian, ia boleh mempengaruhi undi penganut Kristian di Sarawak.

Jeniri juga memberitahu dalam beberapa kes menjelang pilihan raya 16 April ini, jalan-jalan menunju ke rumah panjang penduduk yang menyokong pembangkang tidak lagi diturap, manakala lampu jalan dipadamkan.

Benarkah begitu.

Sekarang ada tiga isu besar berada di tangan rakyat Sarawak. Satunya liabiliti Taib, kedua, isu NCR dan ketiga, Alkitab. Isu paling besar ialah kekecewaan rakyat Sarawak terhadap Taib. Maka tidak hairanlah sebuah NGO, Movement for Change Sarawak (MoCS) minggu lalu memberi tempoh sehingga 13 Ogos kepada Taib meletak jawatan.

Pengerusinya, Francis Paul Siah mendakwa MoCS akan menggerakkan kuasa rakyat jika Taib gagal berbuat demikian. Tunggulah sejarah Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad di Terengganu pada 1999 sedang berpusar menuju ke Sarawak.

Sokongan Semakin Terselah Kepada PAS

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -SEBUYAU, 14 April: Sokongan pengundi kepada calon PAS di Dun Sebuyau, Haji Adam Ahid semakin terserlah menjelang hari mengundi pada 16 April ini.
Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Sarawak bukan sahaja mempunyai keluarga besar di Dun ini tetapi ramai kenalan daripada beberapa kaum.

Sepanjang tempoh berkempen, beliau tidak mempunyai masalah bertemu dengan para pengundi yang terdiri daripada pelbagai lapisan umur.

Kempen hari kelapan semalam, beliauterus membuat seruan agar pengundi tidak takut untuk membuat perubahan dengan menolak BN-PBB dan memilih PAS sebagai wakil untuk membela nasib mereka di negeri sendiri.

Menemui penduduk di Kampung Seruyuk di daerah Semunjan petang semalam, Haji Adam bersama beberapa pimpinan PAS Pusat mengingatkan mereka agar membuat pilihan yang tepat jika mahu suara mereka dibawa ke sidang Dewan Undangan Negeri.

Beliau dalam ucapan ringkasnya berkata, rakyat Sarawak perlu berani membuat perubahan seperti rakyat di Semenanjung kerana mereka berhak memilih pemimpin yang mampu membela nasib mereka.

"Pengundi mesti memberanikan diri untuk berubah, tukar pimpinan seperti yang berlaku di negeri-negeri di Semenanjung," katanya.

Turut bersama beliau Ketua Penerangan PAS Pusat,Idris Ahmad, Exco Pemuda PAS Pusat, Mohd Firdaus Jaafar yang juga ahli Parlimen Jerai dan Exco PAS Perak, Razlan Zakaria.

Pada sebelah malamnya pula, beliau mengunjungi rumah panjang Lunying dan Belimbing Besi yang masing-masing didiami kira-kira 300 dan 210 penduduk kaum Iban.

Ada yang pada mulanya hanya menjengukkan kepala daripada tingkap rumah namun keluar bersama-sama apabila melihat suasana meriah di anjung rumah.

Ternyata masyarakat Iban memberi kerjasama yang baik kepada calon dan petugas PAS yang mengunjungi rumah panjang mereka.

Melihat cara mereka, ternyat mereka sudah mengenali Haji Adam sejak dahulu lagi.

H/daily

Perdana Menteri Malaysia atau Perdana Menteri BN?

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
PAS Miri.

“Perdana Menteri ialah menteri yang paling kanan dalam kabinet, sebahagian cabang eksekutif dalam sistem berparlimen. Walaupun perdana menteri biasanya merupakan ahli politik, ini tidak semestinya.

Dalam banyak sistem, Perdana Menteri memilih serta boleh memecat ahli-ahli kabinet, dan memperuntukkan jawatan kepada ahli-ahli dalam Kerajaan. Dalam kebanyakan sistem, perdana menteri merupakan pengerusi kabinet, tetapi dalam sebilangan sistem yang kecil, khususnya dalam sistem kerajaan separa presiden, perdana menteri ialah pegawai yang dilantik untuk menguruskan perkhidmatan awam dan melaksanakan arahan-arahan Presiden”

Perdana Menteri Malaysia atau Perdana Menteri BN?

Di Malaysia setiap kali ada pilihanraya hampir semua menteri-menteri kebinet turun padang berkempen untuk parti masing-masing menggunakan kedudukan mereka sebagai menteri dan menggunakan jentera kerajaan untuk melicinkan kempen mereka. Sedarkah kita semua bahawa ini adalah salah satu penyalahgunaan kuasa mereka dengan menggunakan jentera kerajaan untuk berkempen untuk parti mereka sedangkan mereka yang dilantik sebagai menteri tidak seharusnya berkempen menggunakan kedudukan dan jentera kerajaan untuk kepentingan parti masing-masing. Cuma di Malaysia saja perkara semacam ini berlaku secara terang-terangan sedangkan pihak lawan (pembangkang) langsung disekat menggunakan kemudahan awam.

Cuba kita berfikir sejenak, patutkah seorang perdana menteri sebuah Negara berkempen menggunakan kedudukannya serta jentera kerajaan hanya untuk kepentingan partinya sahaja sedangkan dia adalah perdana menteri untuk semua rakyat tanpa mengira apa bangsa,agama dan fahaman politik. Disebabkan beliau menggunakan kedudukan dan jentera kerajaan untuk kepentingan partinya maka kita sebagai rakyat terasa bahawa perdana menteri berlaku tidak adil untuk rakyat yang tidak menyokong partinya. Kita seharusnya bebas memilih parti mana yang kita suka.

Kalau perdana menteri sudah secara terang-terangan menyalahguna kuasanya maka ini sudah jelas yang kita sudah tidak mempunyai perdana menteri untuk semua rakyat tetapi yang ada hanya seorang perdana menteri untuk satu parti sahaja.

Kita boleh simpulkan bahawa perdana menteri di Negara Malaysia ini semacam tidak ujud kerana yang ada hanya perdana menteri untuk satu parti sahaja. Kalau perdana menteri benar-benar untuk semua rakyat beliau kena asingkan tugas perdana menteri dengan tugas sebagai president parti dan jangan sekali-kali menggunakan hak rakyat iaitu jentera kerajaan apabila beliau hendak berkempen untuk partinya. Kalau ada perdana menteri yang betul-betul dapat membezakan tugas serta perananya sebagai perdana menteri sebuah Negara barulah kita rakyat Malaysia dapat menerima beliau sebagai perdana menteri Malaysia untuk semua rakyat bukan hanya untuk parti mereka saja.

Diharap rakyat Malaysia sedar yang selama ini kita telah diperalatkan atau diperbodohkan oleh pihak BN yang mengatakan bahawa mereka berkuasa menggunakan apa saja jentera kerajaan untuk kepentingan parti mereka. Selepas saja parliament atau Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan semua menteri-menteri tidak lagi dibenar menggunakan kedudukan dan jentera kerajaan untuk berkempen bagi parti mereka dan kalau mereka hendak berkempen juga gunakan jentera parti mereka masing-masing. Sebab semasa parliament atau DUN dibubarkan parti melawan parti bukan parti melawan pemerintah.

Di masa itulah rakyat diberi hak untuk memilih dan mengundi sesiapa saja yang difikir layak untuk mewakili mereka sebagai pemerintah selepas Parliament atau DUN dibubarkan. Dimanakah peranan SPR dalam hal ini?

Jofri Jaraiee
YDP PAS Miri merangkap Timbalan Pesuruhanjaya PAS Sarawak

Antara fasiq dengan kufur mana pilihan anda?

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
Ahmad Baei Jaafar

Dalam Islam perbuatan mencaci maki, mencerca dan menghina orang Islam yang lain adalah perbuatan keji yang pada sisi Allah dikira fasiq. Walaupun Islam melarang perbuatan itu namun perbuatan itu amat sukar dihapuskan. Persoalaannya mengapa susah sangat umat Islam meninggalkan tabiat buruk itu?

Bagi menjawab persoalan ini elok kita halusi sabda Rasulullah s.a.w.:

سباب المسلم فسوق وقتاله كفر - متفق عليه

Maksudnya: “Menghina, mencerca, mencaci maki seseorang Islam adalah fasiq, dan membunuh orang Islam adalah kufur.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Berdasarkan hadis ini ada dua golongan manusia yang amat buruk di sisi Allah. Golongan itu ialah fasiq dan kufur yang kedua-duanya terdiri daripada orang Islam sendiri.

Fasiq ialah orang yang mengekalkan dosa kecil. Namun dosa kecil yang besar di sisi Allah ialah menghina, mencerca, caci maki dan mengumpat orang Islam. Kalau umat Islam sering terlibat dalam perbuatan itu, mereka dicap sebagai fasiq. Dan orang fasiq dalam bahasa Melayu bermaksud orang jahat.

Orang yang fasiq, cakapnya tidak boleh dipercayai maka sebab itu Allah mengingatkan umat Islam, “jika datang orang fasiq membawa berita, hendaklah kamu selidik terlebih dahulu.” Jadi, kalau pemimpin yang naik dengan cara itu, sudah tentu dia termasuk dalam kategori fasiq.

Kufur pula ialah orang yang melakukan dosa besar. Kufur dalam bahasa yang mudah difahami ialah golongan yang suka menyalahi dan mempertikaikan larangan Allah. Maka berdasarkan hadis di atas, orang yang terlibat dalam membunuh orang Islam adalah dosa besar. Oleh sebab itu mereka dicap sebagai kufur.

Walau bagaimanapun dalam senarai dosa besar, terdapat dosa besar yang kecil di sisi Allah namun besar di sini manusia. Dosa tersebut ialah membuat fitnah dan menyebar fitnah. Hal ini kerana fitnah di sini Allah adalah lebih dahsyat daripada pembunuhan. Demikian seperti yang difirmankan Allah dalam al-Quran.

Kecilkah fasiq?

Fasiq walaupun melibatkan mereka yang melakukan dosa kecil, tetapi tidak boleh dipandang remeh oleh umat Islam. Hal ini kerana orang yang fasiq dalam Islam tidak sah menjadi wali pernikahan anak perempuannya. Dan seseorang yang fasiq juga tidak sah menjadi saksi dalam apa-apa majlis yang memerlukan saksi.

Begitulah buruknya nilaian orang fasiq. Tetapi mungkin kerana umat Islam tidak sedar akan nilaian itu, maka mereka terus melakukan fasiq. Mungkin mereka beranggapan bahawa fasiq boleh terhapus dengan isytighfar. Dan dosa kecil boleh terhapus dengan wuduk, maka bolehlah dosa itu dilanggar. Inilah salah faham yang menyebabkan umat Islam terus memilih fasiq tanpa ada rasa berdosa.

Sebenarnya jika merujuk kepada kepada hadis di atas, Rasulullah mengingatkan umat Islam tentang dosa menghina, mencerca, caci maki dan mengumpat orang Islam.

Sebaliknya dalam dalam, keburukan seseorang Islam wajib ditutup oleh orang lain. Ingatlah walaupun mendedahkan keburukan yang kita lihat pada seseorang dikira dosa kecil tetapi dosa itu berada pada tingkat tertinggi. Maknanya orang yang terlibat dalam dosa ini berada pada kedudukan fasiq yang tertinggi.

Jelas, fasiq bukan perkara kecil yang boleh dikecil-kecilkan oleh umat Islam. Jadi, dalam keadaan apa pun, umat Islam mesti mengawal diri daripada terlibat dalam fasiq lagi. Apalah faedahnya kita dinilai hebat di sisi manusia tetapi dinilai fasiq di sisi Allah?

Cuma bersoalan sekarang, berapa ramai umat Islam yang menyedari peringatan Rasulullah itu? Mengapa mereka masih mahu dicap sebagai fasiq? Mahukah mereka dihalang daripada menjadi wali atau saksi untuk sesuatu pernikahan? Atau adakah mereka sanggup dipanggil orang jahat.

Sebenarnya, orang yang melakukan dosa di atas pada sisi Allah seperti seseorang yang memakan bangkai saudaranya sendiri. Firman Allah:

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! jauhilah daripada banyak bersangka-sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepada-Nya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Hujurat: 12)

Bayangkan ketika anda hendak mencerca seseorang, dan setiap kali anda hendak menuturkan kata-kata itu, rasakan seolah-olah anda sedang menyuapkan daging saudara yang yang baru mati ke mulut anda. Sanggupkah anda meneruskan cercaan itu?
Oleh sebab itu hentikan cercaan itu. Sedarlah, mereka yang terlibat, masih diberi peluang untuk bertaubat. Semoga dengan ini diri mereka boleh dibersihkan daripada dosa fasiq.

Tolak Pemimpin Angkuh dengan Undi Pakatan

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -
Oleh : Hafizi auzi

IPOH, 13 April : Ketua Penerangan PAS Perak, YB Drs. Khalil Idham Lim berkata kempen PRN Sarawak yang telah masuk hari yang ke 7, BN mula cemas sehingga Putrajaya dilihat telah menjadi “director” setelah Taib Mahmud dilihat gagal "berpencak" dengan baik dalam berkempen ditambah lagi dengan kenyataan angkuhnya “saya akan meletak jawatan dalam beberapa tahun lagi”.

Menurutnya siapakah lagi rakyat Sarawak yang boleh percaya dengan janji Taib sedangkan pada tahun 1995 dia pernah katan akan letak da

“Kenyataan sebegitu seolah-olah BN pasti menang bergaya 16 April ini dan kekal jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak,” katanya.

“Persoalannya wajarkah beliau berkata demikian dengan rekod buruk BN setelah 30 tahun menerajui Sarawak,” ujarnya.

Tambahnya, jika benar beliau (Taib Mahmud) telah memimpin dengan rekod cemerlang, sudah pasti orang-orang di Putrajaya lenggang kaki dan cuma memantau dari jauh terhadap proses kempen PRN Sarawak.

Dalam pada itu YB khalil yangj juga Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak menjelaskan bahawa didapati laman sesawang Jabatan Penerangan menunjukkan majlis-majlis yang dianjurkan di Sarawak kini diterajui oleh Menteri Persekutuan dan Timbalan mereka.

“Kita juga dah dapat laporan bahawa Najib dan mahyiddin berkampung di Sarawak dan mesyuarat mingguan jemaah menteri juga dipercayai dibatalkan minggu ini bagi membolehkan sebanyak mungkin Menteri persekutuan berkempen di Sarawak.

“Ini petanda bahawa Taib dan legasinya gagal di Sarawak, dan inilah masanya rakyat Sarawak menghukum BN,” katanya.

Tambahnya YB Khalil yang juga Adun Titi Serong, Nabi Muhammad SAW mengajar umatnya supaya jangan melakukan kesilapan sama untuk kali kedua dan seterusnya, BN tidak boleh diberi peluang kedua, 30 tahun telah disia-siakan begitu sahaja.

“16 April boleh dijadikan tarikh keramat bagi seluruh rakyat Sarawak, perubahan mestilah direalisasikan dengan kertas undi yang akan disediakan pada hari keramat tersebut,” tegasnya

“Tolak pemimpin BN yang angkuh, beri undi kepada Pakatan Rakyat dan tolak legasi BN di Sarawak,” katanya.

Bapa Bakar Diri, Anak Hampir Mati

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


YAN - Tindakan seorang bapa tidak siuman membakar diri menggunakan minyak petrol bukan sahaja membawa padah pada dirinya, malah hampir membunuh dua anak lelaki yang menyelamatkannya dalam satu cubaan membunuh diri di Kampung Ruat di sini kira-kira jam 8.30 pagi semalam. 

Pemangku Ketua Polis Daer:ah Yan, Asisten Superintendan Syed Mohd Nasir Syed Darus berkata, sebelum kejadian berlaku, Zinol Ismail, 51, dikatakan mengambil minyak petrol dari motosikal miliknya, mencurahkannya ke badan dan membakar diri di dalam bilik sejurus selepas isterinya menghantar anak kelima ke sekolah. 

Menurutnya, tindakan itu disedari dua anak lelakinya yang sedang baring di ruang tamu apabila terhidu bau kebakaran dari arah bilik didiami bapa mereka. 

“Kedua-duanya bergegas ke pintu bilik dan cuba membukanya tetapi gagal setelah mendapatinya berkunci. 

“Badrul Amin, 14, dan Amirul Hadi, 12, lantas menendang pintu sehingga terbuka dan mendapati bapa mereka terbakar lalu menariknya keluar dari rumah,” katanya sewaktu ditemui media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan, di sini semalam. 

Syed Mohd Nasir berkata, kedua-dua anaknya lantas menjerit meminta tolong daripada keluarga dan jiran berdekatan selain berusaha memadamkan kebakaran pada badan bapa mereka menggunakan kain. 

Menurutnya, akibat kejadian itu, kedua-dua remaja itu mendapat kecederaan serius di paha dan tangan dan laporan perubatan mendapati 95 peratus daripada badan mereka mengalami kesan kebakaran. 

“Selain itu, laporan perubatan mendapati 100 peratus badan suspek melecur dan kini berada dalam keadaan kritikal. 

“Kedua-dua anak lelaki suspek kini berada di unit rawatan rapi (ICU) Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Alor Setar untuk rawatan lanjut manakala suspek turut dipindahkan dari Hospital Yan ke HSB kira-kira jam 4 petang tadi (semalam),” katanya. 

Syed Mohd Nasir tidak menolak kemungkinan suspek menggunakan pemercik api untuk membakar diri dan tidak dapat mengesahkan jumlah kandungan minyak petrol digunakan kerana masih dalam siasatan. 

“Hasil siasatan polis mendapati suspek menerima rawatan sakit jiwa di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani sebanyak dua kali dan keengganan suspek meneruskan rawatan dan memakan ubat dibekalkan dipercayai antara punca tidak dapat mengawal diri. 

“Kes disiasat mengikut Seksyen 309 Kanun Keseksaan di bawah kesalahan cubaan bunuh diri, boleh dihukum penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan,” katanya.

S/H

PRN Sarawak - 13 Dun Panas, Sengit

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011 kali ini sedang menyaksikan 13 Dun panas yang boleh disifatkan panas, persaingan sengit dan sedang merimaskan calon-calon bertanding. Ia diikuti dengan pula dengan enam Dun kelabu bagi Barisan Nasional Sarawak pimpinan Abdul Taib Mahmud. 

Berikut adalah jadual yang menerangkan secara ringkas fakta tersebut. 

Berpandukan jadual tersebut, 10 Dun adalah dimenangi BN pada pilihan raya 2006, hanya tiga Dun (N.09 Padungan, N.28 Engkilili dan N.43 Ngemah) pihak BN kalah. 

Apa pun berdasarkan perkembangan semasa dan mood kebersamaan pengundi (khususnya kalangan Dayak dan Cina) menyahut kempen “Jom Ubah” pihak Pakatan Rakyat, maka dijangkakan 13 Dun panas tersebut bakal dimenangi Pakatan Rakyat atau parti oposisi BN. 

Di antara parti-parti Pakatan Rakyat tersebut, KeADILan dijangka memperolehi lima Dun, DAP bakal memenangi empat Dun dan PAS pula dua Dun. 

Sementara parti-parti oposisi lain adalah dijangka SNAP mengekalkan kemenangan di Engkilili dan PCM pula akan menawan Dun Ngemah yang dulunya dimenangi calon PCM atas tiket Bebas. 

Sekiranya benar, jangkaan 13 Dun ini jatuh kepada Pakatan Rakyat dan parti oposisi. Kemudian, kemungkinan besar DAP dapat mengekalkan dominasi di enam Dun (N.10 Pending, N.11 Batu Lintang, N.12 Kota Sentosa, N.40 Meradong, N.45 Bukit Assek dan N.59 Kidurong) yang dimenangi 2006, maka Pakatan Rakyat bersama SNAP dan PCM akan memenangi sekurang-kurangnya 19 daripada 71 Dun. Ia belum cukup untuk meranapkan keegoan parti BN yang ditunjangi PBB dan SUPP.

Justeru, bagi meranapkan dominasi dua pertiga BN, Pakatan Rakyat perlu memenangi 25 Dun. Ia memerlukan enam Dun lagi. Antara Dun yang dilihat berpotensi ialah mana-mana Dun kelabu bagi parti SUPP, SPDP dan PRS. Dun tersebut ialah N.25 Balairingin (PRS), N.39 Repok (SUPP), N.41 Pakan (SPDP), N.47 Bawang Assan (SUPP), N.64 Pujut (SUPP) dan N.65 Senadin (SUPP). 

Apakah matlamat meranap dominasi dua pertiga Barisan Nasional akan berjaya?

Berdasarkan mood dan kesedaran politik semasa (sentimen pengundi Cina menolak BN bermula di Sibu dan kebangkitan Orang Ulu, Iban dan Bidayuh), maka bukan setakat meranap dominasi dua pertiga, lebih dari itu ialah berkemungkinan BN akan terpenggal tampuk kuasa Kerajaan Negeri! 

H/daily

Antara Najib, Muhyiddin dan Taib Mahmud

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -Kempen Pilihan Raya Umum Negeri (PRN) Sarawak ke-10 yang masuk hari kelapan tertumpu kepada perang 'kuasa' tiga penjuru antara Perdana Menteri, Timbalannya dan Ketua Menteri Sarawak.

Tiba-tiba sahaja seluruh mata tertumpu kepada isu mengapa Perdana Menteri dilihat bersungguh-sungguh berkempen di Sarawak, sedangkan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah lama berkempen di sini.

Samada Najib sebenarnya tidak yakin, mahupun tidak selesa dengan kehadiran Muhyiddin, serta isu-isu yang mendampingi Ketua Menteri Sarawak hingga terpaksa turun padang enam hari berturut-turut.

Ataupun Najib sebenarnya bimbang, sebarang perancangan Muhyiddin 'seteru dalam diamnya' mengatur sebarang strategi untuk membina kekuatan di Sarawak bagi mendapatkan sokongan, duduk di kerusi nombor satu kerajaan menggantikan Najib.

Di peringkat Taib Mahmud pula, beliau sendiri walaupun zahirnya nampak tenang menghadapi angin perubahan yang melanda Sarawak, namun dalam diam beliau sendiri bertarung dengan 'serangan dua penjuru', pembangkang dan rakyat serta kini Najib sendiri.

Isu-isu yang menyangkut beliau sejak 30 tahun menerajui Sarawak, antaranya isu rampasan Tanah adat (NCR), isu pentadbirannya dibayangi skandal pengumpulan kekayaan di dalam dan luar negara, isu 'mistik', isu rakyat tidak mendapat kemudahan asas, dan isu skandal anak-anak serta kroninya.

Taib Mahmud pastinya dalam kelemasan kini, walaupun dalam satu wawancara di TV3, beliau melaungkan keyakinan kononnya BN mampu mempertahankan Sarawak dengan majoriti besar, dua pertiga.

Beliau sendiri mempunyai maklumat, bahawa kedudukan BN cukup genting di 18 kerusi yang diletakkan beberapa pengdanalisis politik sebagai sudah menyebelahi Pakatan Rakyat.

Sementara pertarungan di 10 kerusi untuk menentukan siapa pemenang di garisan penamat, semakin rancak, dengan DAP, PAS dan PKR serta tidak ketinggalan SNAP yang sudah keluar dari Pakatan Rakyat 'bila-bila' boleh menggugat lebih dari kerusi yang dijangkakan.

Kegelisahan Najib- Muhyiddin mungkin bukan atas faktor menang atau kalah BN di Sarawak, kerana mereka lebih gemar dalam pertarungan kuasa untuk menentukan pusingan pertama sebelum pemilihan Umno, siapa yang mendahului.

Menang atau kalahnya BN di Sarawak, ataupun Sarawak hilang majoriti dua pertiga, yang pastinya tergugat adalah kedudukan Taib Mahmud, justeru di celah doktrin itu, Najib dan Muhyiddin bertarung untuk suatu 'kesan' yang boleh membawa erti kepada dua tokoh utama BN ini.

Taib Mahmud hanya 'lauk' yang sedang dimasak (proses kempen pilihan raya) untuk hidangan makan malam (keputusan pilihan raya) , sedap atau tidak bukan persoalan, lebih dari itu mampukan untuk menyampaikan hajat mereka yang berselera besar (Najib dan Muhyiddin).

Kekalahan membawa makna, kedudukan Taib akan terjejas, kemenangan pula akan membawa kesan yang perebutan 'dwilogi' kuasa antara Najib-Muhyiddin di peringkat pusat. 

Namun, rakyat Sarawak sudah tentu memiliki satu 'tekad' untuk melakarkan perubahan, setidak-tidaknya perubahan untuk 'mengajar' kerajaan BN erti kesengsaraan yang dihadapi rakyat.

Najib-Muhyiddin-Taib Mahmud, seketika nanti akan melupai kesengsaraan rakyat di bawahan apabila tamatnya pilihan raya, dan mereka akan terus meniti jalan-jalan memperkukuhkan pengaruh dan kuasa, dalam dunia kemewahan!.

H/daily

Ulat Bulu Serang Bali

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -


SEORANG petani menunjukkan ulat bulu yang berada di lengannya di Denpasar, Bali

DENPASAR - Sejumlah ulat bulu yang boleh menyebabkan kegatalan pada kulit menyerang Pulau Bali, Indonesia, kata seorang pegawai semalam.

Bagaimanapun, setakat ini tiada pelancong yang terkena serangan ulat tersebut.

Ketua sebuah agensi pertanian di Bali, Made Putra Suryawan berkata, ulat bulu itu pada mulanya menyerang sebuah kampung pada Jumaat lalu dan ia kini menyerang enam buah daerah termasuk bandar Denpasar.

"Situasi kini berada dalam keadaan terkawal. Sejak Jumaat lalu, para pekerja telah menyembur ubat racun serangga dan membakar sampah di kawasan yang terjejas bagi menghalang penyebaran serangan haiwan itu," katanya.

Ribuan ulat bulu dilaporkan menyerang sebahagian wilayah di Pulau Jawa sejak dua minggu lalu.

Haiwan itu didapati menyerang ladang buah-buahan dan menceroboh kawasan penduduk. 

AFP

Budak Empat Tahun Hisap Rokok Dalam Keretapi

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -BEIJING - Satu klip video di sebuah laman web di China menunjukkan dua kanak-kanak dipercayai berusia tiga dan empat tahun ketawa semasa mereka merokok di dalam kereta api, lapor sebuah akhbar semalam.

Dua budak itu berdiri di ruang yang kerap dikhaskan untuk penumpang yang merokok.

Dalam klip video tersebut, salah seorang budak itu menghembuskan rokok ke arah rakannya.

Klip video itu mencetuskan perdebatan terbaru mengenai amalan merokok di China yang mempunyai kira-kira 300 juta perokok dewasa.

Imej itu mencetuskan kemarahan daripada penonton yang melihat gelagat budak tersebut di laman Netease.com yang merupakan web portal terbesar di China.

Namun, tiada maklumat yang diberikan berhubung ibu bapa budak tersebut dan destinasi kereta api tersebut. 

Agensi

Anak Remukkan Kereta Bapa RM1.35 juta

10 Jamadilawal 1432H. [MOD] -BROKDORF, Jerman - Seorang remaja berusia 20 tahun hilang kawalan menyebabkan kereta sport bapanya yang berharga £275,000 (RM1.35 juta) remuk akibat terbabas di sebatang jalan raya di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Namun, remaja tersebut dan seorang penumpang wanita berumur 19 tahun hanya mengalami cedera ringan selepas kereta sport Gumpert Apollo itu terbabas baru-baru ini.

Seorang jurucakap polis berkata: "Kereta itu remuk sepenuhnya dan hanya bahagian penumpang yang masih berada dalam keadaan baik."

Pihak berkuasa kini melakukan siasatan bagi mengetahui sama ada remaja itu memandu dengan laju di kawasan yang mempunyai had kelajuan 80 kilometer sejam.

Kereta sport itu merupakan salah sebuah kereta yang paling laju di dunia.

Ia mampu memecut dari 0 hingga 100 kilometer sejam dalam tempoh 2.8 saat. 

Agensi