09 April 2009

Mana mufti negara ?

Pagi ini melalui satu posting oleh Al Banjari yang merujuk kepada (http://www.ikutsukaakuisa.co.cc/2009/04/bukit-gantang-betina-melayu-islam-anak.html) sangat memeranjatkan.

Mungkin saudara pernah dengar atau menonton program realiti TV "Malaysian Dream Girl" atau tidak? Dimaklumkan penyertaan peserta melayu dalam program ini sangat menggalakkan dan sudah sampai kepada tahap yang perlu ditegur oleh pihak tertentu. Dasyatnya program ini termasuklah siri berpakaian dalam dan lain-lain yang menyalahi hukum dan adat kesopanan orang Melayu.

Malang seribu kali malang perkara sebegini bukan lagi diutamakan oleh "mufti negara" dalam usia emasnya. Setelah menjadi "penasihat" kepada kerajaan boneka mungkin perkara ini sudah tidak penting lagi, apalagi untuk ditegur dengan segera.

Realitinya yang lebih penting ialah untuk menghalalkan semua tindakan perampas kuasa di Perak. Sesuatu yang masih samar dan tidak jelas dari segi hukum sudah disiarkan kenyataannya, nampak sangat jalan ceritanya.

Namun perkara ini sudah jelas bercanggah dengan hukum Islam, manakah mereka, sudah senyap atau sudah sangat terkejut dengan kekalahan di Bukit Gantang.

Atau semua kitab yang ada hanya sebagai rujukan untuk menyelamatkan tindakan BN dan UMNO sahaja ?

Antara dua wajah...

Lambaian kemenangan setelah diserang secara tidak bertamaddun oleh UMNO dan BN namun dia terus utuh dan kuat membawa gelombang tsunami rakyat Perak. Sesungguhnya Kebenaran adalah milik pejuang sejati seperti Nizar, dan kebathilan itu tetap terserlah walau disembunyikan dalam gelap yang amat kelam.

Biasanya akhbar Utusan Malaysia akan memaparkan gambar yang terbaik untuk menaikkan imej para menteri dimata rakyat. Inilah imej terbaik yang dapat mereka paparkan di muka 6 akhbar Utusan 8/3/2009. Mungkin dia sedang memikirkan hayatnya untuk berada di Pejabat menteri besar semakin singkat.

Kemenangan di 2 bukit, isyarat ketuanan BN makin reput

Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 8 April :- Kejayaan Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil di Perak dan Kedah seakan-akan memberi isyarat jelas ketuanan Umno dan Barisan Nasional yang bertapak sejak merdeka kian reput.

Dan dalam masa yang sama Pakatan Rakyat semakin deras bergerak ke hadapan sebagai persiapan menerajui pentadbiran negara.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, kemenangan itu juga membuktikan rakyat termasuk bukan Islam begitu mual dengan tindakan pemimpin Umno dan BN yang sarat dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

"Saya begitu kagum melihat masyarakat non muslim khususnya masyarakat India dan Cina yang telah hilang rasa fobia terhadap PAS sehingga mereka memberi undi pada pilihan raya kecil tersebut," katanya selepas mesyuarat Exco di sini, hari ini.

Pada pilihan raya kecil Bukit Gantang semalam, Dato' Seri Nizar Jamaluddin berjaya melonjat jumlah majoriti sehingga hampir 100 peratus berbanding pada pilihan raya umum lalu.

Begitu juga dengan jumlah majoriti calon Keadilan di Bukit Selambau, S Manikumar meningkat berbanding pilihan raya umum tahun lepas.

Bagaimanapun keputusan pilihan raya kecil di Batang Air sudah dijangka berpihak kepada BN memandangkan kedudukan kawasan itu di pedalaman di mana rakyat sukar mendapat maklumat kedua.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, sebelum ini kerajaan BN sanggup menggunakan apa sahaja termasuk ISA bagi menyekat pihak lawan.

Menurutnya juga biar pun PAS dan Pakatan Rakyat tidak mencanangkan pembangunan dalam kempen, namun rakyat boleh menerima kehadirannya memandangkan mesej keamanan, kesejahteraan dan keadilan yang dibawa.

Beliau juga menyifatkan kemangan Pakatan Rakyat berjaya memulih semula maruah negara pada pandangan negara luar setelah demokrasi dikengkang hebat kerajaan BN. Harakahdaily.

Cop MASJID tapi Bukan ISLAM punya..!!

Baru ku tahu rupanya, Teh Cap Masjid adalah bukanlah pengeluaran Bumiputera. Nampaknya kita tertipu dengan penjenamaan. Selain menggunakan jenama cap Masjid, nama teh tersebut pun menggambarkan seperti ia adalah keluaran orang Islam iaitu dengan perkataan "Guru" iaitu Teh Guru Cap Masjid

Selain dari mengelirukan dari aspek penjenamaan, syarikat tersebut juga cuba menipu dengan menggunakan pewarna..


Umat Islam lambat sangat nak keluarkan produk sendiri sehingga bangsa lain mengambil kesempatan kerana prospek benefit yang diaorang dah nampak. Rakyat beragama Islam di Malaysia adalah yang tertinggi dan semestinya mempunyai permintaan yang tinggi juga terutama bab makanan.

Kisah tasbih, sejadah, kopiah buatan China yang berada di Mekah mungkin boleh diterima lagi kerana kemungkinannya di buat oleh orang Islam China dan sudah semestinya ia bukannya makanan.

Ini dikenalpasti apabila pemilik syarikat pengeluar Teh Cap Masjid dihadapkan di Mahkamah Majistret Selayang 14 Feb atas dua tuduhan menggunakan bahan pewarna dalam serbuk teh yang dikeluarkan pada 13 Oktober 2005.

Teh Wangi Ros Sdn. Bhd. yang beralamat di No 371, Jalan 20, Taman Ehsan Jaya, Batu Caves dekat sini didakwa melanggar Peraturan 260(3) Peraturan-Peraturan Makanan 1985 kerana serbuk teh tidak boleh menggunakan apa-apa bahan pewarna.


Mengikut dakwaan, dua pegawai penguat kuasa Jabatan Kesihatan dari Pejabat Kesihatan Daerah Gombak membuat pemeriksaan ke premis kilang dan mengambil dua sampel iaitu Teh Guru Cap Masjid dan Teh Guru Cap Masjid (pek baru).

Pengurus syarikat, Lee Chooi Moi, 40, yang hadir membuat pengakuan tidak bersalah memohon masa perbicaraan untuk melantik peguam.

Entah berapa banyak lagi agaknya jenama yang seakan kemelayuan dan keislaman tetapi sebenarnya adalah kepunyaan orang bukan Islam di Malaysia.

Zamri Kecik's

INFO SIHAT : DO YOU EAT PETAI

ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR

Little did you know ...... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!

Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute wor kout.. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:

According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome):
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemi a:
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana. Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunny too!!

Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight:
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report c oncluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affecti ve Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking:
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:
According to research in "The New Engla nd Journal of Medicine, " eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".

Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals... It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".

Zamri Kecik"s.

Marilah saling memaafkan

Suatu hari seorang sahabat bercerita kepada saya, bahwa dia telah tersakiti oleh seorang rekannya, dan dia telah membalas rasa sskitnya yang tersimpan menjadi sebuah dendam dalam hatainya, dan dia berkata puas sah ngebalas sakit hati ini sama dia. Dan saya pun hanya tersenyum mendengar cerita sahabat saya tersebut.

Tanpa disadari kita sering bila kita tersakiti hal yang biasanya pertama timbul adalah ingin membalas perlakuan orang yang menyakiti kita, itulah adalah reaksi wajar seorang manusia.

Walaupun mudah diucapkan, memaafkan bukanlah perbuatan yang mudah dilakukan. Ketika seseorang telah atau akan dicelakai, maka yang tertanam biasanya perasaan dendam dan ingin membalas. rasaan sepertiitu adalah wajar dalam diri orang biasa. Namun, sikap memaafkan hanya ada pada diri orang yang luar biasa.

Menurut saya yang kurang berpengetahuan ini, ada cara elegan yang lebih memberi nilai lebih kepada dirikita, yaitu dengan memaafkan kesalahan orang lain yang telah menyakiti diri kita. "tapi kita kalah dong, engga puas, masih dendam" suatu pertanyaan yang manusia wi dari seorang sahabat ketika saya mencoba menyampaikan pendapat menganai memafkan, benar, reaksi manusia akan membalas semua perlakuaan yang diterima, Ada aksi pasti ada reaksi.

Coba kita berfikir tenang bila kita disakiti oleh seseorang dan kita membalas, apalah permasalaan akan selesai pada saat itu„? Dengan teori kemungkinan, akan menghasilkan kemungkinan yang kecil. Ketika kita membalas, orang yang menyakiti kita akan bereaksi sama, jadi permaslahan akan berlanjut tanpa ada ujung.

Dan bagi yang mempunyai keluhuran akhlak, mereka bukan hanya mampu memaafkan kesalahan orang lain, melainkan sekaligus membalas kesalahan tersebut dengan kebaikan yang tak pernah tererbayangkan oleh sang pelaku. hal tersebut justru dapat mempererat talisilaturahim dan membuat antara yang berselisih saling memikirkan seolah-olah mereka adalah sahabat yang sangat setia.

Sesuai prinsip matematika Minus satu (-1) ditambah minus satu (-1) akan menghasilkan jumlah minus yang lebih besar (-2), begitu pula dendam, bila kita menyalurkan dendam, akan menghasilkan dendam yang lebih besar.

Ketika kita memaafkan adalah hal yang positif, seperti persamaan matematika, ketika minus satu (-1) ditambah (+1) akan menghasilkan Nol (0), hal itu pun berlaku ketika kita tersakiti (-), dan kita bereaksi positif dengan memaafkan (+) akan menghasilkan Nol (0), dan tidak akan ada maslah yang baru yang timbul, dan masalah akan selesai saat itu juga.

Dengan bisa memaafkan kesalahan orang, juga memperlihatkan kebesaran hati kita sebagai manusia, kita akan secara tidak langsung orang akan memandang kita sebagai orang yang berbesar hati dan bijak sana.

Meminta maaf memang bukan hal yang mudah; kadang kita tidak menyadari bahwa tindakan kita telah menyakiti orang lain. Di sisi lain, memberi maaf juga sulit dilakukan; karena kadang masih tetap mengungkit-ungkit kesalahan orang lain. Ternyata tidak mudah menanamkan sikap iklas dalam diri untuk memaafkan orang lain.

Kalau melihat dari sisi sebaliknya, ternyata memberi maaf bukanlah suatu pekerjaan yang mudah. Dari berbagai cerita selama ini, banyak peristiwa yang mencerminkan hal ini. Permintaan maaf seringkali tidak serta merta diiringi dengan perasaan rela memaafkan. Contohnya saja, meskipun orang lain sudah minta maaf, kita masih mengingat-ingat kejadian saat kita disakiti oleh orang lain, terlebih lagi jika kita merasakan ada kerugian yang timbul akibat kesalahan orang tersebut. Seolah-olah ada rasa tidak puas bila orang yang melakukan kesalahan tersebut belum merasakan kerugian yang sama.

Dalam hidup ini ada kalanya kita dan orang terdekat kita berada dalam situasi yang sulit, yang kadang menyebabkan kita mengatakan atau melakukan hal-hal yang menyakiti satu sama lain. Juga terjadinya beda pendapat dan konflik karena sudut pandang yang berbeda. Oleh karena itu, sebelum kita menyesal di kemudian hari, cobalah untuk saling memaafkan dan melupakan masa lalu.

Seperti sebuah cerita dari milis, ketika sesorang marah, diminta untuk menancapkan satu butir paku di sebatang pohon, ketika dia tidak marah dan berhasil memaafkan dia mencabut kembali paku yang ditancapkan, maka akan tersisa lubang-lubang yang tertancap didinding.

Begitu pula saat kita membalas sesuatu dendam, yang terjadi kita akan membuat bekas luka dihati sesorang yang kita balas, luka fisik dapat sembuh, luka hati susah untuk sembuh. Tapi hal ini tidak akan terjadi jika kita bisa memaafkan, kalau kita bisa memaafkan kesalahan seseorang maka tidak akan ada paku yang tertacap, dan tidak akan menimbulkan lubang di dalam hati seseorang. Dan kita tidak kembali menyakiti orang lain.

Mari kita bersama belajar menajdi seorang yang bijaksana dan terhormat dengan bisa memaafkan kesalahan orang lain. Karena jujur cape ketika kita menyimpan dendam, saat kita dendam kepada orang lain, percaya atau tidak kita akan menjadi orang yang paling memperhatikan oranng tersebut, kita memperhatikan untuk melihat titik lemah orang tersebut. Dan kita merasa geram saat orang tersebut memperoleh kenikmatan atau kebahagian. Mungkin orang tersebut tahu kita perhatikan.

Lebih baik kita bisa memaafkan dan kita bisa hidup dengan tentram dan damai, jadi buat apa kita mendendam, mari kita saling memaafkan.dan hidupkita akan lebih damai dan indah. Kiranya kata-kata yang terucap pernah melukai, laku pun pernah tak berkenan, dan diam membawa prasangka. Mohon dimaafkan, agar ringan melangkah dalam kehidupan

"Mari kita belajar memaafkan, karena jadi orang yang pemaaf akan lebih terhormat, disbanding dengan orang pendendam"

" Dengan memaafkan kita akan menyelesaikan masalah tanpa masalah"

Depok
Erwin Arianto

BN KATA, RAKYAT DI BANTANG AI SUDAH SEDAR

Sejak malam tadi, sehinggalah pagi ini, di dalam saluran televisyen dan radio sibuk menyatakan kegembiraan BN menyambut kemenangan di Batang Ai. Apa lagi, jam 10.30 pagi tadi, kawan saya turut menelefon saya, bahawa dia menonton berita, dan kesemua berita tersebut menceritakan tentang Batang Ai. Bukit Gantang dan Selambau mana?

Selain itu, BN juga menambahkan lagi kenyataan-kenyataan yang lebih menarik di televisyen mengatakan bahawa rakyat di Batang Ai sudah sedar terhadap “kejahata” pembangkang. Saya tertanya sendirian, “mereka sudah sedar?”. Adakah ini dinamakan satu kesedaran? Di dalam artikel ini, saya cuba sampaikan satu analogi tentang kesedaran.

Setiap manusia, akan tidur dan bangun setiap hari. Tidak wujud manusia yang hidup di dunia ini tidur selama-lamanya, dan tidak wujud manusia yang tidak pernah tidur. Hatta binatang pun begitu. Nabi Muhammad SAW juga seorang Nabi Allah yang tidur malam. Tetapi Allah SWT tidak tidur sepertimana yang telah disebut di dalam Surah al Baqarah ayat 255.

Kadangkala kita gunakan ayat “dia sudah sedar dari tidur…”. Sekiranya kita menggunakan ayat lawannya, “dia sudah tidur…”. Persoalan yang ingin saya timbulkan, benarkah rakyat di Batang Ai sudah sedar, atau baru sudah tidur? Atau ditidurkan dengan provokasi?

Saya hairan, bagaimanakah rakyat di sana boleh dikatakan “sedar”? Saya ingin bertanya kepada pembaca, bolehkah anda memberi bukti bahawa rakyat di sana sudah sedar?

Selain itu, apa yang dilihat hari ini, BN begitu banyak melakukan kezaliman sehinggakan ia sudah sinonim dengan BN. Apabila menyebut BN, terlintas di fikiran tentang kezaliman, kekejaman, rampasan hak, pengundi hantu, ketuanya ada kes Altantuya, dan banyak lagi. Adakah mereka tidak sedar semua ini?

Sebelum ini, saya pernah diminta menunjukkan bukti bahawa BN itu adalah zalim. Saya hanya menjawab dengan tawa kecil. Ini kerana orang yang bertanya itu mempunyai dua tujuan yang saya sendiri pun tidak tahu. Samada dia ingin membela BN, atau mendapatkan maklumat. Oleh itu, saya tidak dapat memberikan jawapannya kerana masih belum pasti tujuannya bertanya.

Tetapi, saya sempat bertanya kembali, “BN tidak zalim, atau anda yang tidak tahu BN itu zalim?”. Saya menambah lagi, seseorang yang berdiri di hadapan dinding putih, patutkah dia bertanya “tunjukkan bukti bahawa dinding ini berwarna putih”. Adakah anda ingin menjawabnya? Atau anda juga tertawa kecil seperti saya?

Oleh itu, di sini, saya tidak berniat untuk menunjukkan fakta tentang kezaliman BN. Ini kerana semua orang mempunyai mata dan akal. Tengok sendirilah. Dan jangan salahkan PR kalau anda sendiri tidak tahu. Dan anda kena mengetahui bahawa bukan semua perkara anda tahu, dan bukan semua perkara yang anda tahu itu adalah benar. Oleh itu, saya menasihatkan kepada rakyat di Batang Ai yang mengundi BN, supaya menyedari hakikat ini.

Salam Perjuangan
Dr Fikrah (http://drfikrah.blogspot.com)

MENJAWAB ISU “PAS BERGABUNG DENGAN ORANG KAFIR” (Siri 3)

Penjelasan seterusnya, berkenaan meminta bantuan dengan orang kafir. Sirah telah menceritakan ketika zaman Nabi Muhammad SAW, Baginda SAW berhijrah ke Madinah bersama Abu Bakar. Untuk mendapatkan arah jalan yang selamat, Baginda SAW telah mengupah seorang kafir yang boleh menyimpan rahsia (dipercayai) yang bernama Abdullah bin Uraiqit al Laithiy. (Sila lihat ar Rahiqi al Makhtum)

Nabi Muhammad SAW berhijrah adalah untuk menubuhkan Negara Islam, sama seperti kita hari ini. PAS bermatlamat menubuhkan Negara Islam. Adakah UMNO tidak boleh menubuhkan Negara Islam? Sepertimana yang telah ditanya kepada Presiden PAS, Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang…

Ada pandangan menyatakan perlunya pimpinan Melayu seperti Anwar, Tuan Guru sendiri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi duduk bincang soal Islam dan Melayu?

. PAS sudah lama mendesak muzakarah diadakan di kalangan pemimpin Islam dan parti-parti orang Melayu sejak tahun 50-an hingga kini. Keadaan itu masih terbuka. Bahkan sebaik sahaja buka pintu muzakarah, PAS (akan) sertai. Kalau dibuka itu respons kita. Tetapi asas muzakarah itu mestilah didasarkan kepada asas akidah dan ajaran yang dianuti oleh orang Melayu itu sendiri iaitu Islam.

Mengenai perpaduan berteraskan Islam dan politik Malaysia, Melayu jadi tunggak. Bagaimana ini hendak diterjemah dalam Pakatan Rakyat. Adakah DAP boleh menerimanya?

. Sehingga hari ini kita hanyalah wujudkan persefahaman dalam menghadapi pilihan raya sahaja dengan melihat titik persamaan yang ada, seperti dalam menentang kezaliman, menuntut demokrasi yang bersih, menyeru supaya diperbetulkan penyelewengan yang berlaku, tangani rasuah. Ini perkara bersama. Tetapi bila kita ada kuasa di peringkat negeri, sebagai contoh, di sini kita lihat pembahagian yang saya sebut tadi.

. Dalam perkara yang jadi hak orang Islam, DAP tidak boleh sentuh itu hak orang Islam. Macam kita tidak sentuh hal agama mereka. Mereka janganlah sentuh soal hendak memperlahankan suara azan kita, seperti kita tidak minta dia jangan main mercun masa sambutan malam tahun baru, mereka kena saling hormatilah. Itu menandakan di sana ada beberapa perkara yang perlu dipertahankan dan hormat menghormati.

………………. Harakahdaily………..

Islam itu cantik. Orang bukan Islam (zimmi) merasa tenteram berada di bawah dakapan Islam. Islam menolak riba, rasuah, rampasan hak dan semua yang berkaitan dengan kezaliman. Ahli zimmah tidak merasa tertekan dengan kewujudan hudud, dan Negara Islam. Sekiranya anda masih ragu-ragukan undang-undang (Kitab) Allah ini, Allah SWT sudah jelaskan…

Kitab al Quran ini tidak ada sebarang syak padanya, ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang bertaqwa (al Baqarah : 2)

Oleh itu, inilah hakikat perjuangan PAS, seterusnya menjawab isu yang dilempar oleh beberapa golongan. Timbul juga persoalan tentang istilah Liberal. Mereka mendakwa bahawa PAS cuba membentuk Negara Liberal, iaitu menyamaratakan Islam dengan agama-agama lain. Persoalan ini akan dijawab kemudian sekiranya diizinkan oleh Allah. Insya Allah

Salam Perjuangan
Dr Fikrah (http://drfikrah.blogspot.com)

MENJAWAB ISU “PAS BERGABUNG DENGAN ORANG KAFIR” (Siri 2)

Di dalam menjawab isu yang ditimbulkan hari ini, Karpal Singh pernah menyatakan bahawa beliau tidak akan menerima penubuhan Negara Islam. Wahai pembaca budiman, beliau berkata demikian dalam keadaan beliau masih belum mengenali kemuliaan Islam dan kecantikan undang-undang Allah. Ini kerana UMNO yang selama ini memerintah, hanya memburukkan Islam sehinggakan Karpal Sigh melihat Islam itu sedemikian rupa.

Tetapi setelah dijelaskan, beliau hari ini dapat menerima apa itu hudud, dan apa itu “ahli zimmah”. Sekiranya UMNO memerintah, apakah hak ahli zimmah yang diperolehi? Islam tidak mengenal erti Melayu atau tidak, Cina atau India, hitam atau putih dan sebagainya. Ukuran yang diletakkan oleh Allah SWT ialah TAQWA, sepertimana yang telah disebut di dalam al Quran (Surah al Hujurat : 13)

Sekiranya Karpal menolak undang-undang Allah, masakan hari ini beliau boleh bergabung dengan PAS? Ini kerana hari ini beliau sudah jelas tentang hudud dan Negara Islam. Ya, sepertimana yang telah kita tahu juga, hudud dijatuhkan kepada mereka yang Islam sahaja. Manakala mereka yang bukan beragama Islam, diberikan pilihan. Samada ingin dikenakan hudud (sekiranya bersalah) atau tidak.

Contohnya, sekiranya seorang Islam mencuri harta seorang kafir zimmi, dia (orang Islam tersebut) tetap dikenakan hudud. Sebelum ini, Menteri Besar Kedah sendiri telah memberitahu bahawa arak diharamkan bagi orang Islam di Negeri Kedah. Tetapi, bagi mereka yang bukan Islam, terpulang. Ini kerana hudud (bagi peminum arak) dijatuhkan kepada orang Islam yang minum arak sahaja.

Oleh itu, tidak timbullah masalah kepada orang kafir zimmi. Bahkan hak mereka turut dijaga oleh orang Islam. Inilah yang keistimewaan ahli zimmah. Hakikat hari ini, orang bukan Islam sudah melihat kemuliaan Islam menjaga hak-hak mereka. Sehinggakan PKR dan DAP dapat bergabung dengan PAS untuk membentuk Negara Islam.

Kembali kepada persoalan tentang penggabungan, hakikatnya DAP dan PKR tidak menolak pelaksanaan Hudud dan Negara Islam. Golongan bukan Islam juga tidak menolak. Tetapi, wujudnya golongan yang bencikan Hudud dan Negara Islam adalah kerana mereka tidak memahami erti sebenar hudud itu. Mereka membantah sesuatu yang mereka tidak tahu.

Oleh itu, saya menyarankan kepada UMNO supaya mengkaji sedalam-dalamnya apa itu Negara Islam dan Hudud. Negara Islam bukanlah Negara PAS, tetapi ia adalah Negara ISLAM. PAS bersedia bergabung dengan UMNO dan BN sekiranya mereka sanggup untuk menegakkan Negara Islam ini. Hak semua rakyat berbilang kaum dan agama lebih terjamin. Insya Allah.. bersambung lagi..

Salam Perjuangan
Dr Fikrah (http://drfikrah.blogspot.com)

KENAPA MEMBENCI BANGSA LAIN?

Hari ini (8 April) saya ada menghantar artikel tentang Isu “Pas bergabung dengan orang kafir” ke dalam blog Cina Islam. Alhamdulillah, artikel tersebut telah disiarkan oleh beliau. Namun, kebetulan terdapat di ruangan komen, seorang hamba Allah meluahkan masalah yang dihadapi olehnya. Dan saya terpanggil untuk membantunya menyelesaikan masalah tersebut, walaupun dia bertanya kepada YB Idham.

Beliau menulis di dalam ruang komen….

Assalamu'alaikum.. drs,

keluarga mertua saya tinggal di Selama perak, merupakan penyokong kuat umno. semenjak selepas PRU 12, dia nampak kecendrungan kearah PR. cuma semenjak rampasan kuasa di perak haritu, dia kelihatan seolah2 anti kpd PR (juga amat membenci bangsa cina terutamanya), tambahan pula saya cuma sempat pulang kampung sebulan sekali. skrg ni kalau saya pulang, beliau tidak lagi menyentuh tentang PR melainkan hanya suara kebencian kpd kaum cina dan india dgn nada yg agak tinggi, membuatkan saya agak keberatan utk memula bicara (awal-awal nak intro, dah kena cantas). saya mengagak mungkin beliau byk mendengar dari abg ipar dan biras saya yg "sangat biru" itu sselain fitnah dari kedai kopi dan media. bagaimana cara utk saya melenturkan semula dirinya agar beliau cenderung dan menyokong semula PR?

Coretan dariku

Berdasarkan daripada luahan ini, saya cuba mengajak pembaca budiman supaya berfikir sejenak. Bagaimanakah tingkah laku Rasulullah SAW di dalam menghadapi permasalahan ini.. Sepertimana yang kita ketahui, Nabi Muhammad SAW mempunyai jiran yang berbangsa Yahudi, yang kerap menghina, mengata belakang dan sebagainya terhadap Nabi Muhammad SAW.

Pernah satu ketika, orang Yahudi tersebut meletakkan najis di hadapan pintu rumah Nabi Muhammad SAW. Tetapi, apakah yang dilakukan oleh Baginda SAW? Baginda SAW sentiasa berbaik dengan jirannya yang bukan beragama Islam itu. Satu ketika, orang Yahudi tersebut jatuh sakit, dan Nabi Muhammad SAW pergi melawatnya.

Inilah apa yang dilakukan oleh Baginda SAW terhadap golongan bukan Islam, bahkan seorang Yahudi yang menghina dan mencaci Baginda SAW sendiri. Bagaimana pula kita hari ini? Luahan tersebut menceritakan bahawa keluarga mertua saudara/ri begitu membenci orang Cina dan India. Adakah mereka menghina keluarganya? Adakah mereka menghina Islam?

Memang jauh perbezaan kita dan Nabi Muhammad SAW. Baginda SAW sangat mengambil berat terhadap orang bukan Islam (menziarahi), walaupun Yahudi tersebut membencinya. Adakah anda selaku seorang Islam, tidak merasa terkejut sekiranya orang India dan Cina itu datang dengan membawa buah tangan ketika anda sakit?

Mertua saudara/ri juga ada menyatakan benci kepada bangsa Cina dan India. Persoalannya, adakah mertua saudara/ri membenci mereka kerana mereka tidak beragama Islam? Atau mereka berbangsa India?

Sekiranya mertua saudara/ri membenci kerana mereka bukan beragama Islam, alangkah teruknya kita berbanding Rasulullah SAW yang tidak berbuat seperti apa yang kita lakukan hari ini. Rasulullah tidak mengajar kita membenci mereka, kerana mereka adalah kafir zimmi. Mereka juga mempunyai hak untuk diberi perihatian. Bukankah kita mengatakan bahawa kita menjadikan Rasulullah sebagai tauladan?

Sekiranya mertua saudara/ri membenci kerana mereka berbangsa Cina atau India, dan tidak berbangsa Melayu. Percayalah, mereka akan kekal berbangsa Cina dan India sehingga mati. Mereka sudah dilahirkan berbangsa itu. Setiap manusia dilahirkan dengan bangsa masing-masing. Islam dan taqwa itulah ukurannya. Cina dan India itu adalah bangsa, dan mereka lebih mulia daripada kita sekiranya mereka beragama Islam dan lebih taqwanya daripada kita.

Salam Perjuangan
Dr Fikrah (http://drfikrah.blogspot.com)


Angkara siapa ?Pada hari ini saya telah mendapat panggilan telefon dari sahabat yang meminta saya dedahkan perkara ini. Berdekatan dengan dewan Jelutung Bukit Gantang telah terdapat papan iklan mengenai YB Nizar yang telah disimbah cat. Angkara siapakah ini? Takkanlah orang Pas? Penyokong Pakatan Rakyatke? Jawapannya ialah mereka yang tidak puashati dengan kemenangan YB Nizar. Adakah orang UMNO? MIC? MCA? Gerakan? PPP? Tepuk dada tanya selera...

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

Ramalan kabinet baru Najib ?

ZAMRI kecik's

Pelbagai tekaan dibuat berkaitan Kabinet PM. Namun, 2 perkara yang kuat diperkatakan ramai adalah:-

1.Kabinet dikecilkan daripada yang sedia ada;
2.Gabungan antara yang berpengalaman dan muda.

Berikut adalah tekaan tentang sebilangan anggota kabinet .

Perdana Menteri: Y.A.B. Datuk Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak
Merangkap Menteri Kewangan 1

Timbalan Perdana Menteri: Y.B. Tan Sri Muhyiddin bin Mohd Yassin
Merangkap Menteri Pelajaran
Menteri Kewangan 2: Y.B. Senator Tan Sri Nor Mohamed bin Yakcop
Menteri Dalam Negeri: Y.B. Datuk Seri Rais bin Yatim
Menteri Pengangkutan: Y.B. Datuk Seri Ong Tee Keat
Menteri Penerangan: Y.B. Datuk Seri Ahmad Zahid bin Hamidi
Menteri Pertahanan: Y.B. Datuk Seri Hishamuddin bin Tun Hussein
Menteri Pertanian: Y.B. Datuk Seri Mohd Shafie bin Apdal
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan: Y.B. Datuk Kong Cho Ha
Menteri Kesihatan: Y.B. Datuk Seri Liow Tiong Lai
Menteri Telekomunikasi: Y.B. Datuk Haji Lajim bin Ukin
Menteri Sumber Asli: Y.B. Datuk Douglas Uggah Embas
Menteri Luar: Y.B. Datuk Ahmad Shabery bin Cheek
Menteri Perdagangan: Y.B. Datuk Mustapha bin Mohamad
Menteri Kerja Raya: Y.B. Datuk Noh bin Omar
Menteri Sumber Manusia: Y.B. Datuk Dr. S. Subramaniam
Menteri Sains dan Teknologi: Y.B. Datuk Dr. Maximus Ongkili
Menteri Kebudayaan, Kesenian, Warisan dan Pelancongan: Y.B. Datuk Idris bin Harun
Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat: Y.B. Senator Datuk Seri Shahrizat binti Abdul Jalil
Menteri Pembangunan Usahawan: Y.B. Senator Datuk Seri Haji Idris bin Jusoh
Menteri Wilayah Persekutuan: Y.B. Datuk Haji Zulhasnan bin Rafique
Menteri Kemajuan Wilayah dan Pembangunan Luar Bandar: Y.B. Datuk Dr. Abd Latiff bin Ahmad
Menteri Belia dan Sukan: Y.B. Datuk Saifuddin bin Abdullah

cttn : Nampaknya tidak ada lagi muka lain kalau benar inilah kabinet yang akan dikemukakan oleh Najib. Maka Ramalan saya seterusnya inilah kabinet BN terakhir yang menerajui Malaysia kerana selepas ini kabinet Pakatan Rakyat akan memerintah Malaysia. InsyaAllah.

Najib umum Kabinet esok

PETALING JAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan umumkan barisan Kabinet baru kerajaan Malaysia pada pukul 3 petang esok.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh pejabat Perdana Menteri.

Najib dijadual mengumumkan senarai Kabinet itu di Dewan Taklimat ICU, Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya.

Sementara itu Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan Najib, petang ini dipercayai bagi membincangkan pembentukan barisan Kabinet baru.

Pertemuan tersebut merupakan kali kedua selepas Ahad lalu.

Sejak kelmarin, pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) mula mengadakan pertemuan secara berasingan dengan Najib yang dilantik sebagai Perdana Menteri keenam Jumaat lalu.

Pada sebelah pagi tadi, Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB), Tan Sri Abdul Taib Mahmud; Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu dan Presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan dilihat memasuki bangunan pejabat Perdana Menteri.

Najib dijangka akan mengumumkan barisan Kabinet barunya esok.

Pada Isnin lalu Muhyiddin dilaporkan mengesahkan pertemuannya dengan Najib selepas kembali dari kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Ai.

Muhyiddin bagaimanapun enggan menyatakan sama ada pertemuan mereka itu turut menyentuh soal pembentukan Kabinet baru.Mstar.

Seloka Keris Silau: 4-0

Dua-dua bukit PR menang
Najib cuma dapat satu Batang
Nizar menang besar di Bukit Gantang
Walaupun tarian seksi di Kuala Sepetang
Dan Nizar dituduh boneka “teng lang”*
Namun Nizar tetap disanjung dan disayang
Bukit Gantang diliputi Bulan yang terang
Dan apa jadi dengan “Wow” punya orang
Dia lagi mau suruh pancung itu barang
Tapi Allah Maha Kaya lagi Maha Penyayang
Akhir sekali yang kena pancung ialah diaorang

UMNO masih lagi buta
Pergi bedah siasat kau punya mata
Buta untuk melihat kebenaran dan fakta
Masih tidak berpijak di bumi yang nyata
Masih membohongi memutarbelit media
Menfitnah Nizar dengan pohon derhaka
Ada pulak arahan tak leh sebut Altantuya
Siar balik cerita lama Anwar di TV Tiga
Sedarlah ini zaman alternatif media
Facebook jadi trend muda dan tua
Lihatlah gimana Obama menawan Amerika
Ini asyik-asyik fitnah aja di Utusan Meloya
Rakyat dah tak makan awak punya cerita

4-0 itu skor yang rasmi
Kalah teruk walaupun beli referi
Siapa lagi refri kalau bukan EC
Penjaga garisan Polis dan MACC
Walaupun turunkan Ezam dan Khairi
Penyokong susut semua belah lari
Pondok panas tinggal meja dan kerusi
Setelah tahu Nizar tambah gol majoriti
Di Bukit Selambau Manikumar skor tinggi
13 pemain bebas gagal cuma kacau undi
Habis terbalik bas kapalterbang dan lori
Sami Velu cabut lari bersama Veil Parry
Hantu Tuya dan Sujata amuk di Sg Petani
Lepas ini kita ke Bukit Lanjan dan Penanti!

Keris Silau
8 April 2009

MENJAWAB ISU “PAS BERGABUNG DENGAN ORANG KAFIR” (siri 1)

Artikel ringkas ini akan menjelaskan tentang isu yang dihangatkan oleh beberapa golongan yang kurang memahami hakikat tentang Islam. Benarkah Islam membenar penggabungan dengan orang kafir? Bahkan PAS bergabung dengan orang kafir, menentang UMNO yang dikatakan Islam. Mungkin ia agak ringkas dan tidak dapat dijelaskan secara terperinci.

Sepertimana yang telah kita ketahui, golongan kafir terbahagi kepada dua, iaitu kafir harbi dan kafir zimmi (selain daripada itu, akan dipanjangkan dalam artikel lain, insya Allah). Secara umumnya, kafir harbi, adalah orang bukan Islam yang menentang Islam. Contohnya seperti Bush, Sharon dan sebagainya.

“Manakala kafir zimmi pula ialah : golongan bukan Islam yang berada di negara Islam”

Ini adalah penjelasan yang telah diberikan oleh ulama-ulama’ kita (lihat Fiqh al Manhaji, Bab Jihad). Orang kafir zimmi ini, telah dihukumkan haram bagi sesiapa membunuhnya, merampas haknya, dan sebagainya. Contohnya, bolehkah kita mencuri gula-gula di kedai apek? Hukumnya tetap haram, sama seperti kita mencuri barangan orang Islam.

Orang bukan Islam yang berada di Malaysia, boleh dikategorikan sebagai kafir zimmi. (persoalan tentang Negara Islam, sila klik di sini). Sekiranya ada yang bertanya “apakah hukumnya menceroboh rumah kafir zimmi, lalu menangkap gambarnya yang sedang tidur?”. Hukumnya tetap haram dan pesalah akan dikenakan hukuman walaupun mereka (mangsa) bukan beragama Islam.

Sekiranya kita meneliti Sirah Nabi SAW, ketika Baginda SAW baru sampai di Madinah, Baginda telah membuat Piagam Madinah, iaitu satu perjanjian dengan orang bukan Islam. Di Madinah Baginda SAW terpaksa berhadapan dengan 3 golongan, iaitu orang Islam sendiri, orang Musyrikin yang masih teragak-agak untuk meninggalkan agama nenek moyang mereka, dan orang Yahudi.

Bangsa Yahudi pula terdapat tiga golongan, iaitu Bani Qainuqa’, Bani Nadhir dan Bani Quraizah. Dari kalangan orang Islam tadi, juga sudah berbilang kabilah (kabilah ni bukannya sedikit…. ) dan begitu juga golongan musyrikin. Mereka begitu ramai, lebih daripada bilangan bangsa yang terdapat di Malaysia sendiri.

Apa yang telah dilakukan oleh Baginda SAW, adalah dengan membuat Piagam Madinah dan melaksanakan perjanjian dengan golongan-golongan yang bebilang bangsa ini. (Penjelasan tentang Piagam Madinah akan dijelaskan di dalam artikel lain, insya Allah). Oleh itu, terdapatlah dua jenis kafir, iaitu zimmi dan harbi, secara umumnya.

Golongan kafir yang tidak menentang, dianggap ahli zimmah. Mereka ini akan dipelihara hak mereka, dan mereka tidak dibenarkan menyentuh (mengganggu) hal ehwal tentang Islam. Mereka diberi layanan sama baik seperti orang Islam, dan mereka juga berada di bawah kawalan Islam ketika itu… bersambung lagi, Insya Allah

Salam Perjuangan
Dr Fikrah (http://drfikra.blogspot.com)

Rakyat tolak politik kotor BN

Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Bersyukur kehadrat Allah SWT setelah kita semua bertungkus-lumus berusaha akhirnya dengan keizinan-Nya, Parti Islam SeMalaysia (PAS) dianugerahkan kemenangan dalam pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang melalui calon parti, Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.

Sesungguhnya kemenangan ini adalah sangat bermakna buat PAS dan Pakatan Rakyat (PR) khasnya di Perak kerana ia membuktikan bahawa rakyat menolak sama sekali amalan kotor 'politik pintu belakang' yang direncanakan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN) sehingga menjatuhkan kerajaan negeri yang dipilih dan diberikan mandat oleh rakyat dalam pilihanraya umum yang lalu.

Mudah-mudahan kemenangan ini akan menyedarkan semua pihak bahawa satu-satunya penyelesaian kepada konflik politik dan perlembagaan yang sedang dihadapi di negeri Perak Darul Ridzuan adalah dengan cara membubarkan Dewan Undangan Negeri dan seterusnya menyerahkan kembali mandat untuk diputuskan oleh rakyat dalam pilihan raya kerusi DUN di seluruh Perak.

Sehubungan dengan kemenangan ini juga saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua para petugas dan pekerja parti dari seluruh negara termasuklah rakan-rakan dari PKR dan DAP, pimpinan dan ahli Kelab Penyokong PAS, kelompok Media Baru, para NGO dan orang perseorangan yang telah bekerja tanpa jemu dalam menyumbang ke arah kemenangan ini. Mudah-mudahan segala pengorbanan dan kerja kuat itu akan dibalasi dengan ganjaran yang setimpal oleh Allah SWT.

Kemenangan ini juga adalah menunjukkan keberanian suara rakyat yang mempunyai harga diri dan tidak mampu digugat oleh janji dan ugutan dari jentera Umno dan BN yang terus menerus berselindung di sebalik jentera kerajaan. Kehadiran serta kempen Tun Dr Mahathir dan pimpinan baru Umno yang kononnya melaungkan nada baru dalam pilihan raya ini juga bukan sahaja tidak mendatangkan kesan, malah memburukkan lagi keadaan.

Ternyata bahawa kegagalan Umno dan BN dalam pilihan raya umum yang lalu adalah bukan berpunca semata-mata dari kelemahan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi tetapi adalah suatu hakikat bahawa sememangnya parti Umno dan BN semakin lemah dan tidak mampu berhadapan dengan rakyat yang semakin celik di negara kita ini.

BN hanya berjaya mempertahankan kerusi di Batang Ai dan di lain-lain tempat yang rakyat sememangnya dinafikan hak untuk mendapat maklumat sahaja.

Saya juga ingin mengambil kesempatan mengucapkan syabas dan tahniah kepada PKR kerana berjaya mempertahankan kerusi DUN Bukit Selambau melalui calonnya S.Manikumar. Sesungguhnya kemenangan ini memperkukuhkan lagi kedudukan Kerajaan PR Kedah pimpinan Dato? Seri Azizan Abdul Razak.

Kedua-dua kemenangan ini di samping kemenangan terdahulu di kerusi parlimen Permatang Pauh dan di kerusi parlimen Kuala Terengganu insya-Allah akan merubah lanskap politik tanahair dengan menempatkan PAS dan Pakatan Rakyat sebagi parti arus perdana baru yang disokong dan didokong oleh rakyat jelata.

Syabas kerana rakyat tetap bersama Pakatan Rakyat

Dato' Seri Anwar Ibrahim

Alhamdulillah, saya panjatkan rasa penuh kesyukuran ke hadrat Allah S.W.T di atas kemenangan pilihanraya kecil pada 7hb April 2009.

Syabas saya ucapkan kepada pengundi di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Batang Ai. Sokongan yang anda berikan menjadi bukti kekuatan rakyat untuk berani berhadapan dengan kekuasaan. Undi yang telah anda berikan untuk Pakatan Rakyat menjadi saksi akan kemahuan yang kuat menuntut Perubahan.

Tahniah saya ucapkan kepada para calon dan petugas Pakatan Rakyat kerana bekerja keras untuk memastikan kejayaan hari ini. Kemantapan kerjasama di antara Parti Keadilan Rakyat, PAS dan DAP semakin hari semakin utuh.

Kemenangan di Bukit Selambau dan Bukit Gantang serta sokongan pengundi Batang Ai membuktikan rakyat masih yakin terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat untuk terus menerajui perjuangan menuntut Perubahan bagi mencipta Malaysia Baru yang adil dan saksama.

Hari ini rakyat menghantar mesej yang jelas. Mereka mahukan perubahan yang nyata, bukan sekadar janji politik untuk terus kekal berkuasa.

Kemenangan Dato? Seri Nizar di Bukit Gantang merupakan satu referendum agar dikembalikan Kerajaan Perak yang sah. Rakyat menuntut agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan pilihanraya diadakan di seluruh Negeri Perak.

Kepada pendokong Pakatan Rakyat di Batang Ai, kita berhasil mengungkapkan isu tanah adat dan peminggiran rakyat yang terjadi di Sarawak. Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat akan terus berjuang membawa Perubahan kepada rakyat Negeri Sarawak.

Sekali lagi kewibawaan proses pilihanraya menjadi pertikaian. Pengiraan awal yang tidak dilakukan di tempat pembuangan undi serta penggunaan helikopter untuk mengangkut membuka ruang kepada penipuan.

Ini seharusnya menjadi pembakar semangat untuk terus bekerja keras membawa Perubahan, bukan sahaja di Batang Ai, tetapi juga di segenap pelusuk tanah air.

Walaupun berulang kali berhadapan dengan kekerasan, fitnah dan ugutan penguasa, ianya tidak akan menghambat kami dari menunaikan janji yang telah diberikan.

Pakatan Rakyat akan terus mempertahankan keluhuran Perlembagaan dan berusaha melaksanakan agenda serta dasar untuk membantu sesiapa sahaja yang terpinggir tanpa berasaskan kaum. Pakatan Rakyat tidak akan sesekali mengkhianati amanah yang telah diberikan rakyat ini.

Saya menyeru rakyat Malaysia untuk tetap bersama-sama dengan agenda perubahan dan Pakatan Rakyat. Sudah tiba masanya kita meniup nafas segar kepada demokrasi dan memperkukuhkan kembali kedaulatan undang-undang di negara ini.

KENYATAAN MEDIA BERHUBUNG KEMENANGAN DI BUKIT GANTANG, BUKIT SELAMBAU DAN BATANG AI
(Sidang Media 8 April, 11:30 pagi, Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat)

Mahkamah Persekutuan ada kuasa tentukan isu kerusi DUN Perak

KUALA LUMPUR: Mahkamah Persekutuan di Putrajaya hari ini menentapkan bahawa ia mempunyai bidang kuasa menentukan isu perlembagaan negeri Perak mengenai kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff menolak bantahan awal oleh Speaker DUN Perak V. Sivakumar.

Asmuni : Minta DUN dibubarkan untuk kerajaan lebih stabil.

"Saya ucap terima kasih bagi pihak Pakatan Rakyat di atas sokongan dan bantuan semua pihak ayng membolehkan kami mendapat kemenangan lebih besar berbanding pilihanraya yang lepad kami menang dengan majoriti 1566 dan kali ini 2789 undi" Kata Pengarah Jentera Operasi Piliahraya PAS Bukit Gantang, Hj. Amuni Awi dalam sidang akhbar di sini.

Katanya selalunya keputusan dan kemenangan ini sebagai satu tanda perubahan minda rakyat yang merentansi batasan kaum yang mahu kepada politik baru. kita membawa mesej dalam piliharaya kecil ini iaitu politik baru yang akan kita persembahkan dalam PRU 13...

Beliau berharap BN mendapat mesej ini, iaitu p[olitik yang merentasi batasan agama , kaum ,tidak rasuah dan tidak ada percaturan perkauman.

Mengenai pratus mengundi Asmuni mengatakan pratusan pengundi seperti yang dijangka 70.6 pada pilihanraya lepas kepada 75.1. Jumlah yang keluar mengundi 40,3001 kepada 41,676 pada kali ini. Ini kerana jumlah pengundi bertambah dari 55, 476 kepada 55,562.

Asmuni berkata secara keseluruhan berpuas hati atas sokongan dan keputusan yang diperolihi. Sokongan undi Melayu seperti didakawa oleh penganalisa politik dan BN tidak banyak berbeza. Yang kita jangka kita dpt 40 pratus berbanding 47 dlm pru lalu , kini kita dpt 43 pratus lebih sedikit. kita sampai target.

Mengikut pecahan DUN, Kuala Sepetang dulu PAS menang 5 upu, sekarang menang 6, 7940kepada 8466 undi.Bn juga bertamabah dari 6196 ke 6259 undi.

Changkat Jering PAS menang 8 dari 11 pada PR lalu dan sekarang 7 dari 11 tempat mengundi.

DUN Terong dulu 7 UPU menang dan PAS hilang satu upu tetapi berlaku peningkatan pengundi dulu 3301 sekarang 3367. BN 4021 dulu dan sekarang 4124. kita kalah di Batu Hampar untuk kali ini.

keputusan ini sebagai tanda penolakan rakyat kepada kepimpinan Najib yang masih banyak persoalan tidak dijawab, ada diantara penyokong kita dikejar oleh polis sebabnya memakai topeng manusia tidak benama cuma ada tanda tanya.

Undi orang cina meningkat, secara keseluruh 75 pratus sebelum ini 65 pratus sahaja iaitu 10 pratus meningkat.

Bagi kaum India tidak banyak berubah cuma 60 pratus tahun 2008 ,64 pratus.

Mengenai peruabahn sokongan kaum Cina Asmuni mengatakan berpunca dari perubahan minda, dulu mereka takut kepada PAS seperti dakwaan akan potong organ, sekarang mereka faham Islam tidak membezakan antara kaum dan agama, Islam memberi perlindungan kepada kaum lain.,mereka nampak dalam 11 bulan kita memerintah Perak, dan di Kedah dan selangor, kalau sebelum ini kita lihat di Kelantan sahaja.Katanya.

Asmuni sekalilagi menegaskan kemenangan ini adalah referendun rakyat Malaysia dan meminta dibubarkan DUN supaya ujud kerajaan lebih stabil di Perak.

mengenai pengundi muda mereka sedar banyak isu yang dimanupulasi oleh BN, saluran pengundi hampir semua tempat mengundi muda menyebelahi kita.

Beliau juga menjelaskan isu derhaka dan tanah adalah isu BN sebenarnya dalam PRK Bukitr Gantang, yang menurutnya isu ini dapat kita cairkan.

Kita tidak menggunakan pendekatan serang calon, tapi serang UMNO/BN.

Ditanya mengenai kesan dari ceramah yang kerap dia menjelaskan faktor lain juga membantu seperti prestasi sebelum ini, "DAP dan PKR membantu kempen kita" katanya..

mengenai pengisian kemenangan di Bukit Gantang, Kata Asmuni "kita akan memastikan wawasan pakatan Rakyat akan dilaksanakan akan dibantu oleh jentera parti dan skretariat untuk memudahkan Ahli Parlimen kita. Kita akan membantu dan menyampaikan masalah rakyat ke peringkat pusat, keperluan dan bantuan mereka diperolihi melalui agensi tertentu.

Jelas beliau penerangan mengenai isu Melayu, PAS boneka, gadai tanah, dan derhaka akan dipertingkatkan lagi supaya rakyat faham.

Kita akan sampaikan maklumat sebenar kepada rakyat seperti dailog dan sebagainya. Kita harapkan sokogan orang Melayu terus meningkat dari masa ke semasa.Jelasnya.

Mengenai persedian jika berlaku pembubarab DUN, Asmuni mengatakan persediaan pilihanraya peringkat negeri telah lama dibuat, jentera kita telah disiapkan cuma kita sesuaikan saja untuk peringkat tempatan di Bukit Gantang.

Pemimpin dan penyokong BN lari lintang pukang tinggalkan Bukit Gantang

Secara umum saya juga agak hairan dengan kegigihan dari pemimpin dan penyokong BN yang sanggup bertahan sehingga peti undi ditutup kelmarin. Malah di peti undi tempat saya ditugaskan kelihatan agak ramai penyokong BN yang sanggup bertahan sehinggalah jam 5 petang.

Namun hari ini suasana di Bukit Gantang sangat menyedihkan bagi parti cap kati itu. Semacamlah pemimpin dan penyokong BN sudah lari lintang pukang meninggalkan Bukit Gantang bila tahu sudah kalah.

Apakan tidak, bahan kempen BN kelihatan sangat belum berkurangan dari dibersihkan oleh petugas BN. Benarlah nasihat saya kepada beberapa orang anak muda yang bertugas memasang bahan kempen BN, paStikan dapat upah dulu baru pasang, kalau tidah susah nanti. Susahnya seperti yang saya jangkakan memang sudah datang kepada petugas BN hari ini.

Bahan kempen Bn semacam tidak diusik langsung, lucunya ada yang kelihatan mengambil kayu sahaja , ini mungkin nak qada upaH yang belum dibayar, paling kuRang boleh buat kayu api.

Dikedai kopi sudah kedengaran macam mana bayaran kontrak-kontarak yang belum berbayar "mampuslah kita katanya".

Inilah nasib yang sedang menimpa perjuangan yang sekadar mencari kesenangan sementara di dunia ini. Sudah jatuh ditimpa tangga sudah kira standard biasa, kali ini sudah jatuh ditimpa tahi, itu lagi malang.

Nizar dititah mengadap ?

Saya menjangkakan YAB Menteri Besar Perak Pakatan Rakyat yang masih sah, Dato' Seri Hj. Muhammad Nizar Jamaluddin mempunyai peluang yang baik untuk mendapat perkenan dari Sultan Perak untuk mengadap dalam waktu yang terdekat.

Kemenangan beliau dalam PRK Bukit Gantang merupakan isyarat yang jelas kepada Istana bahawa itulah referendum rakyat yang mesti dihormati oleh semua.

Beberapa hari selepas persidangan bersejarah di bawah pokok pada 3 Mac sepucuk surat telah diutuskan kepada Sultan perak mohon perkenan untuk mengadap dari memanda MB Perak yang masih sah untuk mempersembahkan hasil keputusan Mesyuarat.

Saya difahamkan susulan kepada surat pertama itu telahpun dikirim sekali lagi untuk mendapat perkenan mengadap.

Oleh itu saya menjangkakan jawapan akan diterima dari pihak istana sebagai prosuder biasa yang telah dilakukan mestilah semua surat itu memerlukan jawapan.

Semuga Nizar di perkenan mengadap !