22 Januari 2009

Kenyataan Zahid mengelirukan.

Saya mengecam keras arahan dan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri di JPM yang disiarkan dalam media utusan dan Berita Harian pada hari.

Kenyataan beliau sangat bertentangan dengan dasar Kerajaan Negeri Perak yang berulang kali ditegaskan bahawa kami sentiasa akan menjalinkan hubungan baik dengan Kerajaan Persekutuan. Kami sesungguhnya sentiasa menghormati sistem negara persekutuan dan begitulah diharapkan sebaliknya.

Berita tersebut juga dalam keadaan media menyiarkan sama majlis angkat sumpah Presiden Amerika yang baru. Dalam keadaan rakyat Amerika dan dunia sudah aboleh menerima arus perubahan dengan menerima untuk pertama kalinya seorang yang tidak berkulit putih dan berdarah campur menjadi Presiden, seorang menteri Malaysia mengeluarkan kenyataan yang tidak menerima satu sistem demokrasi yang diktiraf dinegaranya sendiri.

Semua ketua jabatan agensi Kerajaan Persekutuan di negeri ini dilarang menghadiri mesyuarat rasmi anjuran kerajaan Perak, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri kata Zahid Hamidi.

Beliau berkata, arahan itu berkuat kuasa serta-merta dan semua ketua jabatan hendaklah mematuhi arahan berkenaan. Tindakan tatatertib akan dikenakan terhadap mereka yang ingkar.

Kenyataan beliau diatas adalah bebaur hasutan dan ugutan yang tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang menteri yang berpelajaran tinggi dan berasal pula dari Negeri Perak.

Saya mempersoalkan kalau ini adalah arahan Kerajaan Pusat dan beliau cuma Menteri Pusat adalah sewajarnya ianya diarahkan oleh PM ataupun TPM bukanya Zahid.

Selain itu kenapa hanya melibatkan negeri Perak sahaja tanpa dalam kenyataannya menyebut negeri-negeri yang berada dibawah Pakatan Rakyat yang lain. Saya mempertikai masalah ini bukan bermaksud sepatutnya semua kena terlibat namun inilah keganjilan kepada suatu arahan yang saya anggap tidak masuk akal.

Saya melihat arahan ini bercanggah dengan dasar yang sepatutnya jelas dan dari mana sebetulnya arahan itu datang.

Petang ini saya memanggil semua Ketua Kampung di bawah DUN Titi Serong untuk menjelaskan isu berkenaan kepada mereka. Antara yang saya jelaskan kepada mereka ialah persoalan tandantangan yang dipetik dari kenyataan Zahid yang mengatakan Kerajaan Pusat juga tidak mengiktiraf tandatangan dan cop rasmi Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) atau Penghulu untuk sebarang urusan dengan agensi Kerajaan Pusat.

Beliau mendakwa semua agensi Kerajaan Persekutuan hanya mengiktiraf tandatangan Jawatankuasa Penyelaras Pembangunan Persekutuan (JPPP) yang dilantik oleh Kerajaan Pusat.

"Orang ramai yang hendak berurusan dengan agensi Kerajaan Persekutuan mestilah mendapatkan tandatangan Pengerusi JPPP jika surat atau salinan dokumen memerlukan pengesahan.

"Jabatan Persekutuan tidak mengiktiraf tandatangan Pengerusi JKKK atau Penghulu kerana mereka dilantik oleh kerajaan negeri," katanya.

Siapakah sebenarnya Zaid sehingga menjadi melalut dan pening lalat sampai sampai kesitu. Adakah dengn kekelahan di Kuala Terengganu menyebabkan Zahir sudah jadi kurang waras dan beraa dalam keadaan khayal. Tidakkah belau sedar apa yang sedang dikatakanya adalah jauh sekali dari bidang tugas beliau sendiri.

Semua jabatan yang beliau arahkan tidak hadir Mesyuarat Tindakan Daerah (JKTD) yang dikatakan agensi yang diguna sama seperti polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Kerja Raya, Jabatan Pertanian dan Jabatan Kesihatan dikecualikan daripada arahan itu. Tidak kah semua Jbatn ini mempunyai Menterinya sendiri yang selayaknya mengarahkan arahan itu.

Zahid hanya layak menghalang pegawai JAKIM dan Tabung Haji untuk hadir ke Mesyuarat itu.

Kalaulah dia mewakili keputusan yang dibuat dalam mesyuarat Kabinet adakah dia layak untuk mewakili kelompok menteri yang besar itu.

Kesimpulannya saya memohon Zahid berfikir panjang sebelum mengeluarkan kenyataan. Masalah Tabika Kemas belum selesai dia sudah mengelirukan rakyat dengan isu baru. Sepatutnya tahun baru hijrah dan masehi diwarnai oleh kenyataan Zahid yang lebih "wangi" bukanya "sebusuk" begitu.

Kepada pegawai kerajaan saya mohon supaya diabaikan ugutan dan kenyataan yang tidak berasas yang telah di keluarkan oleh Zahid.

Kepada seluruh rakyat Negeri Perak Darul Ridzuan marilah kita bangkit untuk menolak secara total pemimpin UMNO dan BN serta kuncu-kuncu dan pastikan dalam pilihan raya akan datang . Mereka jelas sudah tidak ada daya penarik lagi, yang ada hanya daya penolak . Kini tinggal pemimpin seperti Zahid yang menunggu masa untuk ditolak oleh pengundi ditempatnya sendiri.Drs.Khalil Idham Lim,
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak,
Timbalan Exco Agama Perak.

Kenyataan bohong Zahid, bukti pemimpin UMNO hilang daya tarik.

Kelmarin Zahid Hamidi bersuara kembali mengenai dakwaannya bahawa Kerajaan Negeri mengarahkan 700 (bukannya 7,000 seperti laporan urusan hari ini)Pihak Kerajaan negeri telah mengeluarkan kenyataan rasmi menyangkal tuduhan dan fitnah yang tidak berasas itu. Saya juga melalui blog ini antara yang terawal menjawab tuduhan tersebut dan mencabar Zahir kemukakan bukti. Setelah lama berdiam diri ADUN Sungai Rapat, Hamidah Osman bersuara dengan mengatakan dia ada bukti ada arahan tersebut. Sekali lagi saya mencabar Hamidah untuk kemukakan bukti.

Kenyataan Zahid yang disiarkan utusan (saya beli untuk jawab tuduhan pembangkang di Perak ) mendakwa Kerajaan Perak telah mengeluarkan arahan rasmi melalui surat bertarikh 23 September tahun lalu meminta semua Pegawai Daerah mengambil semula kunci balai raya dan dewan orang ramai hingga memaksa Tabika Kemas di tutup.

Dengan mendakwa surat itu merupakan bukti yang dimiliki Kerajaan Pusat berhubung penutupan tabika itu bagi menjawab dakwaan Exco kanan kerajaan Perak, Datuk Ngeh Koo Ham bahawa tiada arahan demikian.

Sebenar nya kalau itulah surah yang dimaksudkan oleh Zahid Hamidi, itulah bukti kami bahawa Zahid berbohong, memfitnah, putar belit dan sebagainya. Surat itu tidak ada langsung dengan menyebut arahan menutup Tadika Kemas.

Zahid Hamidi menuduh dalam sidang akhbar itu dengan mendakwa arahan rasmi itu meminta penghulu atau pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) negeri mengambil alih balai raya dan dewan orang ramai yang digunakan sebagai Tadika Kemas atas dakwaan ia milik Kerajaan Perak.

Ternyata Zahid tidak habis-habis memutar belit fakta dan nampak sangat hajinya tidak ada ciri mabrurnya. Saya rasa budak darjah 6 pun kalau baca arahan itu boleh memahaminya tentang maksud arahan itu ialah mengenai penstrukturan semula siapakah milik bangunan adakah persekutuan atau negeri.

Saya menafikan tuduhan Zahid dan saya menyarankan supaya satu laporan Polis dilakukan kembali oleh pihak tertentu dengan "tuduhan dan hasutan" baru beliau yang boleh meresahkan rakyat Negeri Perak.

Tidakkah Tadika Kemas berjalan macam biasa, malah Zahid menjilat ludahannya sendiri dengan berterima kasih kepada Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin kerana telah membenarkan semula penggunaan balai raya dan dewan orang ramai terlibat untuk dijadikan Tabika Kemas. Perkataan "membenarkan semula" adalah tidak bertanggungjawab kerana seolah-olah pernah ditutup.

Perlu diingatkan kita membenarkan dari awal terbentuknya Kerajaan pakatan Rakyat di Perak tanpa ada arahan menutupnya.

Cuma Zahid dan pembangkang di Perak yang gatal mulut memfitnah dan memutar belit fakta dengan mengatakan kami mengarah menutupnya. Inilah sebenarnya bukti bahawa UMNO sebenar-benarnya kehilangan daya penariknya dengan punya pemimpin yang suka berbohong dan cari publisiti murah tanpa ada rasa bersalah.

Sia-sialah arahan Najib dan pemimpin UMNO yang lain yang mengharapkan UMNO dikembalikan daya penariknya. Nasihat saya teruskan kerja itu supaya UMNO lagi cepat terkubur dalam kamus politik Malaysia dengan sifat pemimpinnya yang berbohong, dulu kini dan selamanya termasuk Menteri yang jaga hal ehwal agama.

Drs.Khalil Idham Lim,
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak,
Timbalan Exco Agama Perak.

Obama angkat sumpah, harapkan hubungan baru dunia Islam

WASHINGTON: Barack Obama mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat (AS) baru - yang ke-44 dan yang pertama daripada kalangan masyarakat kulit hitam sambil berazam untuk menerokai hubungan baru dengan dunia Islam.

"Kita telah memilih harapan di sebalik kebimbangan, perpaduan yang bertujuan di sebalik konflik," kata beliau dalam ucapan sulungnya sejurus selepas mencipta sejarah sebagai Presiden yang baru bagi AS.

"Bermula hari ini kita perlu bangkit, membuang yang keruh dan kembali bekerja untuk membina semula Amerika," kata Presiden berusia 47 tahun, dari parti Demokrat, di hadapan rakyatnya yang masih bimbang dengan kesan kemelesetan ekonomi paling teruk sejak 1930-an.

Malah, ucapannya juga menyampaikan mesej yang jelas kepada dunia dan negara-negara Islam selepas diselubungi pelbagai persepsi negatif sejak 11 September 2001 di bawah pentadbiran Presiden George W. Bush.

"Amerika merupakan rakan kepada setiap negara dan setiap lelaki, wanita dan kanak-kanak yang inginkan masa depan yang aman dan bermaruah, dan di mana kami bersedia untuk menerajuinya sekali lagi.

"Kepada dunia Islam, kita harus menerokai perjalanan baru berdasarkan kepentingan bersama dan penghormatan bersama," kata beliau sambil menekankan, "ia tidak diberikan tetapi harus diperoleh."

Bagaimanapun Obama memberi amran bahawa Washington akan berhadapan dengan mana-mana pihak yang menggunakan "keganasan" dan memenggal mereka yang tidak berdosa tanpa sebarang kompromi.

"Kepada dunia Islam, kami inginkan satu arah tuju yang baru," kata Obama lagi.

Malah dalam ucapannya itu, Obama juga bertekad untuk menangani krisis ekonomi dan kesan peperangan di dua negara, yang secara langsung menjejaskan imej Washington di kaca mata dunia.

Obama yang dipilih sebagai Presiden AS pada 4 November lalu menyempurnakan upacara itu kira-kira 1.06 pagi (waktu Malaysia) di hadapan Ketua Hakim John Roberts.

Obama merupakan Presiden AS yang kelima paling muda dan beliau menggantikan Bush.

Sebelum giliran Obama angkat sumpah, bekas Senator Delaware Joe Biden mengangkat sumpah sebagai Naib Presiden yang baru di hadapan Hakim John Paul Stevens.

Terdahulu kedua-dua Obama dan Bush tiba di bangunan Capitol - lokasi angkat sumpah dari White House menggunakan kenderaan rasmi yang sama.

DI PUTRAJAYA, Malaysia mahu Obama melaksanakan dasar luar yang baru dengan tidak mengutamakan pendekatan unilateral dalam mengambil sesuatu tindakan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam berkata, AS perlu mengambil pendekatan berbincang dengan pihak lain sebelum mengambil sesuatu tindakan.

"Amerika Syarikat tidak boleh bertindak sendirian atau dengan hanya sekumpulan kecil pihak yang menyebelahinya sahaja," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis Penyerahan Dokumen Perjanjian bagi Penstrukturan Semula Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Sembilan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

Najib berkata, AS perlu memperkukuhkan hubungannya dengan badanbadan multilateral seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

"Pendekatan Amerika Syarikat mestilah mempunyai adunan antara hard power (kuasa ketenteraan) dan soft power (pengaruh ekonomi dan moral)," katanya ketika diminta mengulas mengenai harapan Malaysia terhadap Obama yang mengangkat sumpah sebagai Presiden yang baru.

Najib berharap Obama akan menggunakan lebih banyak pendekatan "soft power" daripada "hard power" berbanding dengan George W.Bush yang lebih banyak menggunakan pendekatan "hard power" dalam menyelesaikan sesuatu masalah atau konflik.

BERITA TERDAHULU

[DIKEMAS KINI, 12.45 TENGAH MALAM] WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) yang baru, Barack Obama dan Presiden George W. Bush, yang beliau akan menggantinya, kini berada di bangunan Capitol sempena upacara angkat sumpah.

Obama yang dipilih sebagai Presiden AS pada 4 November lalu akan mengangkat sumpah dalam tempoh kurang sejam dari sekarang.

Menjelang pukul 1 pagi ini (waktu Malaysia) beliau akan mencatatkan sejarah sebagai Presiden pertama daripada kalangan masyarakat kulit hitam.

Obama dan Bush hadir bersama dari White House di mana Bush sebelum itu telah menganjurkan sesi minuman bagi pasangan suami isteri Presiden dan Naib Presiden yang baru.

Terdahulu Obama dan keluarganya menghadiri upacara khas di gereja St. John's Episcopalbersebelahan dengan White House.

Obama akan menyempurnakan upacara angkat sumpah ketika dunia mengharapkan presiden yang ke-44 AS itu akan melakukan sesuatu untuk mengubah dasar luarnya dan persepsi masyarakat dunia terhadap Washington.

Harapan itu memuncak ketika konflik Gaza ekoran serangan Israel menghampiri minggu keempat.

Malah perubahan bukan sahaja diharapkan oleh masyarakat dunia ekoran pelbagai dasar berat sebelah AS, rakyatnya juga mahu Obama membebaskan negaranya daripada kemelesetan ekonomi paling buruk sejak 1930-an, kesan peperangan di Afghanistan dan Iraq dan perubahan dasar White House yang diterajui Bush sepanjang lapan tahun lalu.

Beliau dijadual menyampaikan ucapan sulungnya sejurus selepas mengangkat sumpah sebagai Presiden yang baru dari bangunan Capitol - yang diharap akan menjadi peluang terbaik awalnya untuk memenuhi harapan banyak pihak.

Lebih 12,500 anggota tentera dan polis metropolitan dihimpunkan untuk menjaga keselamatan di Washington.

Obama akan mengangkat sumpah menggunakan kitab injil yang pernah digunakan oleh bekas Presiden Abraham Lincoln yang mengakhiri sistem perhambaan di AS.

Majlis angkat sumpah Obama dan Naib Presiden Joe Biden yang disiarkan secara langsung dijangka menarik kira-kira dua juta orang yang sanggup berhimpun di bawah cuaca teramat sejuk.

Obama, pemimpin Demokrat berusia 47, yang telah menewaskan John McCain pada 4 November telah menjanjikan pendekatan pentadbiran bersifat pragmatik berbanding ideologikal.

Selepas majlis angkat sumpah, Obama akan diiringi dari bangunan Capitol melalui Pennsylvania Avenue untuk ke White House - premis pentadbirannya untuk tempoh empat tahun akan datang.-mstar