11 Februari 2010

MAHKAMAH AKUI RAMPASAN KUASA OLEH UMNO DI PERAK: PESURUHJAYA PAS PERAK SOKONG PENDIRIAN MURSYIDUL AM PAS

26 Safar 1431H
Email : mohd hafez sabri

IPOH, Pesuruhjaya PAS Perak menyokong penuh kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyatakan bahawa mahkamah seperti mengakui rampasan kuasa yang berlaku di Perak.
Beliau menyatakan perkara ini jelas bertentangan dengan prinsip negara demokrasi apabila kuasa menentukan kerajaan tidak dikembalikan kepada rakyat semula.

Beliau turut meminta rakyat di seluruh negara khususnya Perak memprotes dengan menanam kebencian terhadap umno dan menentang kezaliman yang dilakukan umno yang sanggup melakukan apa sahaja demi mendapatkan kuasa.

Bagi beliau keputusan yang dikeluarkan mahkamah ini adalah keputusan yang penuh dengan konspirasi yang disusun bagi menyelamatkan umno.

Beliau turut menyatakan sokongan penuh kenyataan Mursidul AM PAS yang menyatakan apa yang berlaku di Perak adalah kerja fasik dan khianat kerana mereka menang tidak melalui pilihan raya.

Pesuruhjaya PAS Perak itu juga menyatakan bahawa, rakyat perlu memprotes keputusan mahkamah tersebut, hal ini kerana zambry dilihat sebagai Menteri Besar yang diputuskan mahkamah, bukannya Menteri Besar yang diangkat oleh rakyat dalam pilihanraya umum ke 12 sebelum ini.

Menurut beliau lagi, umno sememangnya sangat licik dalam merosakkan seluruh sistem yang ada dalam Negara ini, tidak mustahil Negara ini akan rosak nilai keharmorniannya akibat dari politik kotor yang dimainkan umno ini

Memetik ucapan beliau, “ Keadilan adalah satu perkara wajib ditegakkan, selagi mana umno terus berkuasa selagi itu kezaliman akan menindas rakyat”

Sehubungan dengan itu beliau memberi peringatan kepada UMNO bahawa Keputusan mahkamah ini, akan menjadi rujukkan di masa hadapan, dan tidak mustahil UMNO/BN akan kehilangan kuasa kerajaan dengan cara yang sama, sepertimana yang berlaku di Perak ini.

“ Kita telah sedia maklum bahawa Yang Dipertua Dewan selalunya akan memihak pihak kerajaan. Dan sesuatu usul tidak percaya kepada Perdana Menteri mahupun Menteri Besar sukar dilakukan akibat dari kerenah Yang Dipertua Dewan, Namun dengan rujukan kes seperti di Perak ini, jika undang-undang tubuh negeri hampir menyamai undang-undang tubuh negeri Perak, usul tidak percaya di dewan secara tidak langsung tidak lagi diperlukan, melain perlu dibuktikan kepada YDP Agong atau Sultan bahawa MB tidak lagi menerima sokongan majoriti, hanya melalui perkenan istana maka secara tidak langsung sebuah kerajaan boleh diguling” jelas beliau.

Jangan diskriminasi Adun Pakatan - Nizar

26 Safar 1431H
Johari Jaafar

IPOH, 10 Feb: Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaludin mahu Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir tidak mendiskriminasi Adun Pakatan dan menunjukkan keikhlasan jika benar-benar mahu mereka memberikan kerjasama.

Pada sidang media di Pejabat PAS Perak malam tadi, beliau berkata, Adun Pakatan sedia memberikan kerjasama untuk kemajuan dan pembangunan negeri namun segala sekatan ke atas Adun Pakatan Rakyat perlu dihentikan.

Ianya termasuk tidak menghalang peruntukan kepada setiap Adun Pakatan Rakyat supaya mereka dapat meneruskan khidmat kebajikan kepada rakyat tanpa batasan perkauman dan fahaman politik.

Adun Pakatan juga perlu diberi kebenaran menggunakan dewan-dewan orang ramai untuk kebaikan rakyat.

Nizar juga mahukan Kerajaan BN Perak memberikan ruang yang secukupnya kepada Pakatan Rakyat untuk turut serta dalam Jawatankuasa Tindakan Dewan Negeri.

Pada sidang media itu juga Nizar turut menyatakan rasa sedihnya di atas keputusan Mahkamah Persekutuan, yang memihak kepada Zambry, sambil menyifatkan keputusan tersebut sebagai satu sejarah hitam, bukan sahaja bagi negeri Perak, malah bagi seluruh negara.

Keputusan yang dibuat oleh lima hakim Mahkamah Persekutuan tersebut katanya, memperlihatkan seolah-olah menyokong kerajaan haram di Perak dengan hujah-hujah yang tidak konsisten berbanding dengan kes-kes yang hampir sama berlaku di Sabah.

Mengenai kemungkinan beliau membuat rayuan ‘review’ terhadap penghakiman tersebut, Nizar menegaskan beliau tidak berminat dan tidak mahu membuang masa kerana urusannya sangat rumit.

Nizar memberi jaminan bahawa Pakatan Rakyat akan bertindak sebagai pembangkang yang kuat dan sihat serta berkesan dalam Dewan Undangan Negeri Perak dan dalam masa yang sama akan meneruskan kerja-kerja sebagai wakil rakyat yang prihatin terhadap masalah rakyat.

Harakahdaily.net/-

Highway Travel Advisory - Chinese New Year

26 Safar 1431H
Email : Mann TrexKlik gambar untuk lebih jelas


RAKYAT DIMINTA BERTENANG, TERIMA KEPUTUSAN MAHKAMAH

26 Safar 1431H
Email : Haris Akhlaken

KENYATAAN MEDIA

Keputusan Mahkamah menolak rayuan Dato’ Seri Nizar Jalamaluddin bagi membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Dato’ Seri Dr. Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah harus diterima dengan tenang oleh rakyat khususnya penyokong Pakatan Rakyat.

DPPKG menyatakan bahawa walaupun rakyat secara umumnya merasa tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut, ianya harus diterima sebagai keputusan oleh mahkamah yang tertinggi di negara ini dan ianya tidak akan diubah dengan sekadar luapan emosi dan rasa marah.

DPPKG berharap seluruh penyokong dan pedokong Pakatan Rakyat tidak dipengaruhi oleh emosi dan rasa marah sehingga bertindak diluar kerangka rasional dan menyerahkan sebarang tindakan kepada kebijaksanaan pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

DPPKG juga menasihati agar penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat tidak terpengaruh dengan provokasi-provokasi dari pihak luar yang cuba untuk memanipulasi emosi rakyat untuk bertindak di luar batas undang-undang dan memberikan imej yang kurang baik kepada rakyat.

DPPKG berpandangan perkara yang paling perlu dilakukan oleh semua lapisan pendokong Pakatan Rakyat ialah memperkemaskan jentera di semua peringkat bagi menghadapi pilihanraya pada bila-bila masa. DPPKG berharap keputusan ini tidak akan meruntuhkan moral dan keyakinan rakyat untuk terus bersama-sama Pakatan Rakyat bagi menghadapi Barisan Nasional pada pilihanraya akan datang.

Akhir sekali, DPPKG berharap agar seluruh rakyat memohon dan bermunajat kepada Allah SWT agar kezaliman yang berlaku hari ini akan memberikan lebih kekuatan kepada kita untuk terus istiqamah berjuang agar suatu hari nanti akan terbina sebuah Negara Berkebajikan yang lebih demokratis dan adil kepada semua.

Yang benar

HARIS BIN ALIMUDIN
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS
Kawasan Gopeng.

HUKUM MENYAMBUT HARI VALENTINE

26 Safar 1431H
Oleh Mohd Yaakub bin Mohd Yunus

Tarikh 14hb Februari merupakan hari yang dianggap keramat oleh pasangan-pasangan yang sedang berkasih. Hari yang dikenali sebagai Valentine’s Day atau Hari Memperingati Kekasih dianggap sebagai satu masa untuk mengisytiharkan ketulusan cinta kepada pasangan masing-masing. Maka pada 14hb Februari pasangan-pasangan kekasih ini akan memakai pakaian-pakaian yang terbaik dan sebaiknya hendaklah ia berwarna merah, bertukar-tukar hadiah dan seeloknya adalah bunga ros berwarna merah. Pasangan-pasangan kekasih ini juga akan bercanda di merata-rata tempat sehingga terjadilah adengan-adengan maksiat yang bertentangan dengan syarak demi untuk membuktikan kasih dan sayang mereka yang tidak ternilai harganya.

Saban tahun juga para ulamak mengingatkan kepada umat Islam agar menghindari menyambut Hari Valentine ini namun ianya seperti menuang air ke daun keladi. Oleh itu penulis melihat begitu pentingnya untuk mengupas sejarah sambutan Hari Valentine ini agar ianya dapat menyedarkan muda-mudi kita yang hanyut di lautan cinta bahawa ianya adalah sambutan yang berkaitan dengan agama Rom Kuno dan juga Kristian. Hari Valentine tidak ada kena-mengena dengan umat Islam malah hukum menyambutnya adalah haram.

SEJARAH SAMBUTAN HARI VALENTINE

Bila kita membicarakan tentang sejarah sambutan hari Valentine maka kita akan dapati bahawa terdapat 4 pendapat berkaitan dengannya.

Ø Pendapat pertama mengaitkannya dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13hb hingga 18hb Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan serigala. Pada hari ini mereka akan menyembelih seekor anjing dan kambing. Kemudian mereka akan memilih 2 pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu. Setelah itu akan di adakan perarakan besar-besaran yang diketuai 2 pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut untuk menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ianya akan menambahkan kesuburan mereka.

Ø Pendapat kedua mengaitkannya dengan kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Terdapat 2 versi cerita berkaitan dengan St. Valentine ini.

Versi pertama. Pada masa pemerintahan Claudius II, kerajaan Rom yang menyembah dewa-dewi amat memusuhi penganut agama Kristian dan para mubaligh Kristian telah dipenjara serta disiksa. St. Valentine sebagai seorang yang tegar menganut agama Kristian dan aktif menyebarkan ajaran tersebut turut dipenjarakan oleh Cladius II. Dikhabarkan St. Valentine walaupun dipenjarakan, beliau tetap mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan penjara meloloskan diri dari penjara. Kegiatan ini telah diketahui oleh Cladius II dan beliau memerintahkan St. Valentine diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari. Pengorban yang dilakukan oleh St Valentine ini dianggap oleh penganut Kristian sebagai satu pengorbanan yang besar demi kecintaan beliau terhadap agamanya. Malah St. Valentine disamakan dengan Jesus yang dianggap oleh penganut Kristian mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya. Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu). Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine.

Versi kedua. Claudius II beranggapan bahawa anggota tentera yang muda dan masih bujang adalah lebih tabah dan kuat ketika berada di medan peperangan berbanding dengan mereka yang telah berkahwin. Justeru itu Cladius II menghalang para pemuda dari berkahwin. Namun demikian St.Valentine menentangnya dengan keras dan beliau telah melakukan upacara pernikahan terhadap para pemuda-pemuda Rom secara sulit. Aktiviti St. Valentine ini akhirnya dapat diketahui oleh Cladius II lalu beliau mengarahkan St. Valentine ditangkap dan dihukum gantung pada 14 Februari 269 M.

Ø Pendapat ketiga. Ia dirayakan sempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang telah memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Ø Pendapat keempat. menyatakan sambutan hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawan burung yang jatuh pada 14hb Februari. Ini merupakan pendapat tradisi orang Inggeris.

Disini kita dapat melihat dengan jelas bahawa asal-usul sambutan Hari Valentine ini tidak ada hubung-kaitnya dengan budaya serta agama bagi umat Islam.

Hukum Menyambut Hari Valentine

Sebagaimana yang telah termaktub di dalam al-Qur’an dan al-Sunnah dan disepakati oleh generasi awal umat Islam hari kebesaran bagi umat Islam yang mana disyariatkan bagi kita menyambutnya hanyalah Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha. Ini sebagaimana yang firman Allah S.W.T.:

Bagi tiap-tiap umat, Kami adakan satu syariat yang tertentu untuk mereka ikuti dan jalankan, maka janganlah ahli-ahli syariat yang lain membantahmu dalam urusan syariatmu; dan serulah (wahai Muhammad) umat manusia kepada agama Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau adalah berada di atas jalan yang lurus. – al-Hajj : 67

Anas bin Malik r.a berkata: Nabi s.a.w pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya. Pada kedua-duanya mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah. Lalu baginda bersabda: “Sesungguhnya Allah telah menggantikan kedua-duanya bagi kamu semua dengan dua hari yang lebih baik, iaitu hari raya Aidiladha dan Aidilfitri.” - Hadis riwayat al-Nasaai, no: 959.

Oleh itu hendaklah umat Islam hanya membataskan diri dengan menyambut hari-hari perayaan yang diiktiraf oleh Allah dan Rasul-Nya khusus untuk umat Islam. Setelah berakhir zaman salafussoleh iaitu 3 kurun terbaik bagi umat Islam, pelbagai hari perayaan telah ditambah ke dalam kalendar umat Islam seperti Mawlid al-Rasul, Israk Mikraj, Maal Hijrah, Nuzul al-Qur’an dan lain-lain lagi. Namun demikian apa yang mendukacitakan adalah umat Islam pada zaman kini telah mula merayakan hari-hari perayaan yang langsung tidak berkaitan dengan umat Islam malah ianya berasal dari budaya serta agama golongan yang ingkar kepada perintah Allah S.W.T. seperti sambutan Tahun Baru Masehi, Hari Halloween dan juga Hari Valentine yang sedang kita perbincangkan ini. Terdapat larangan daripada baginda s.a.w. untuk meniru budaya orang bukan Islam dan bagi mereka yang meniru budaya seperti ini ditakuti mereka akan tergolong bersama dalam golongan tersebut. Sabdanya: Barangsiapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud, hadis no: 3512.

Tambahan pula sambutan Hari Valentine ini merupakan satu upacara yang berhubung-kait dengan agama Rom Kuno dan juga Kristian sebagaimana yang telah penulis paparkan sebelum ini. Justeru itu bagi mereka yang menyambut hari tersebut ditakuti dia tergolong dalam ke dua golongan tersebut sebagaimana yang telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. di atas. Apabila seseorang itu merayakannya bermaksud untuk mengenang kembali peristiwa kematian St. Valentine maka tidak disangsikan lagi bahawa perbuatan tersebut boleh menyebabkan pelakunya terkeluar dari agama Islam. Apabila dia tidak bermaksud sedemikian dan menyambut Hari Valentine sekadar untuk bersuka-ria maka dia sebenarnya telah melakukan suatu kemungkaran yang besar kerana sambutan hari tersebut menyerupai perbuatan golongan yang durhaka kepada Allah S.W.T.. Tambahan pula sambutan Hari Valentine ini turut diikuti dengan perbuatan-perbuatan yang bertentangan dengan syarak seperti pergaulan bebas diantara lelaki dan perempuan, membuang masa dengan berpeleseran ke tempat-tempat yang tak tentu hala malah mencurigakan dan membazir wang dengan memberi hadiah yang mahal-mahal. Tentang hukum menyambut Hari Valentine, Syaikh al-‘Utsaimin berkata: “Maka bila dalam merayakan Hari Valentine tersebut bermaksud untuk mengenangkan kembali St. Valentine, maka tidak diragukan bahawa orang itu telah kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan dosa besar.”

Tidak dapat dinafikan pergaulan bebas ketika sambutan Hari Valentine ini membuka pintu perzinaan sedangkan Allah s.w.t. memerintahkan kita untuk menutup segala ruang yang boleh menyebabkan terjadinya perzinaan. Firman-Nya: Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). – al-Israa’ : 32

Sebagaimana yang telah dilaporkan dalam akhbar Utusan Malaysia pada 10 Februari 2007, Pengasas Pusat Kebahagiaan Wanita dan Remaja (Kewaja), Yahaya Mohamed Yusof telah menegaskan bahawa kes remaja hamil anak luar nikah meningkat pada akhir Februari dan awal Mac. Beliau berkata: “Sebahagian besar remaja yang ditempatkan di Kewaja mengadu mereka lupa diri ketika menyambut Hari Memperingati Kekasih atau Valentine’s Day. Mereka keluar berpasangan dan berpesta sehingga larut malam, kemudian mengambil pil khayal hingga tidak sedar terlanjur lalu hamil.”

Harus kita ingat bahawa golongan yang memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha menanamkan benih-benih kesesatan dalam jiwa umat Islam supaya mereka jauh dari jalan yang lurus lagi diredhai Allah S.W.T.. Firman-Nya: Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar)". –Al-Baqarah (2) : 120

Oleh itu mereka mempopularkan sambutan Hari Valentine ini di negara-negara Islam dan menampakkan sambutannya sebagai satu perkara yang begitu romantis serta indah bagi pasangan-pasangan yang ingin membuktikan perasaan cinta mereka. Inilah sebenarnya sikap syaitan yang sentiasa berusaha untuk menyadur perbuatan maksiat agar kelihatan seperti satu perkara yang baik dan diamalkan oleh manusia tanpa rasa berdosa. Firman-Nya Iblis berkata: " Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya Kecuali di antara zuriat-zuriat Adam itu hamba-hambaMu yang dibersihkan dari sebarang syirik". – al-Hijr (15) : 39-40

Bersandarkan kepada hujah-hujah di atas maka para ulamak telah merumuskan bahawa sambutan Hari Valentine adalah diharamkan bagi seluruh umat Islam. Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”.

Justeru itu hendaklah pihak berwajib mengambil tindakan sewajarnya untuk menghalang budaya golongan yang ingkar kepada Allah ini dari diamalkan oleh umat Islam di Malaysia. Media Massa sepatutnya dihalang dari memasyhurkan sambutan Hari Valentine ini kepada umat Islam. Sebagai gantian media massa perlu digunakan untuk menyebarkan fatwa-fatwa para ulamak yang mengharamkan sambutan Hari Valentine.

Keberkatan surah al-ikhlas

26 Safar 1431H
Email : mohd.raziff

Ketika Memulakan Kerja

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.


Sebelum Masuk Ke Rumah

Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas (sebanyak 3 kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.

Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.


Ketika Sakit

Sabda Rasulullah S..A.W yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).


Khatam al-Quran

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya: Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.
Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali.

Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran. Pahala membacanya

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda : Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang Sahara itu seluas dari timur hingga ke barat.

Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka :
Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi : Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a..s.

Nota

Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW : 'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
(1) Sedekah/amal jariahnya,
(2) Doa anak-anaknya yang soleh dan
(3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

…Wallahu a'lam

Thanks & Regards,
Mohd Raziff
New Business Support (Endorsement)

Nizar : PR terima keputusan, akan jadi pembangkang yang kuat di Perak

Berikut adalah kandungan penuh sidang akhbar yang diadakan di Pejabat Pakatan Rakyat Ipoh malam tadi. Sidang tersebut dihadiri oleh pimpinan tertinggi PR negeri dan hampir semua ADUN pakatan Rakyat Perak.

DS.Nizar mengesahkan bahawa mahkamah telah menolak rayuannya dengan menjawab 3 soalan walaupun kami masih belum menerima sepenuhnya keputusan itu.

Keputusan pada persoalan, kita menerima keputusan itu walaupun sedih dan tidak menurut beberapa president, keputusan tadi membuka kepada banyak persoalan. Kita rasa satu keputusan tidak konsisten dan ada percangahan antara beberapa hujah.

Negara ini mengamalkan sisitem pengasingan kuasa.apa yang berlaku hari ini akan membawa kepada terdedah kepada berbagai resiko , dia boleh dibuat diluar dewan negeri yang memberi resiko kepada kerajaan kita.

Kami merakamkan perasaan khuatir dan bimbang apabila beberapa president dalam perlembagaan tidak diikuti dan kalau BN mendahulukan rakyat dia mesti serahkan semula kepada rakyat

Keduanya kita bincang mengenai kedudukan ADUN Pakatan Rakyat, kami akan menjadi satu suatu kuasa sabagai pembangkang yang kuat dan berkesan, sikap terbukaan kami kepada polisi negeri, yang baik kami hulurkan tangan dengan syatat, misalnya premis kerajaan yang dilarang tidak dibenarkan kami guna, jadi bersyarat.

Kita juga mahu prinsip yang kita amalkan semasa memeritah haruslah dijadikan teras pentadbiran negeri seperti adil, amanah, telus, wibawa dan kebajikan.Kita hendak pelakasanaan ini untuk kepenting kaum tanpa apa-apa agenda.

Ketiganya supaya benarkan jawatankuasa tertentu seperti Jawatankuasa Tindakan Daerah, kalau sekiranya zambry memetingkan rakyat sila berikan peruntukan untuk membantu rakyat, kerana kita tidak ada peruntukan dan memerlukan dana untuk bantu rakyat.

Akhirnya diputuskan kami akan meneruskan kerja kami sebagai ADUN dan menentukan pengundi akan diberikan khidmat kepada mereka.

Keputusan mahkamah seolah memberi gambaran akan hak rakyat perak dibenarkan atas kesan dari kerajaan yang berteraskan "3 katak". kami dengan BN sama kekuatan, jadi kekuatan bergantung kepada "katak", sehingga tuntutan yang bukan-bukan dari "katak" diberikan keutamaan walau pun tidak ada peruntukan.

Oleh kerana itu untuk menguatkan kerajaan mestilah beri laluan untuk ketiga-tiga tempat mengundi semula.

Kalaulah apa yang berlaku untuk Perak sedemikian rupa,apakah yang memungkin keputusan kepada anwar tidak diganggu oleh tangan-tangan ghaib.

Selain itu Dato Ngeh Khoo Ham mempersoalkan keihkalasan huluran tangan Zambry, misalnya semasa kita memerintah kita benarkan ADUN BN menganggotai jawatankuasa Tindakan Daerah.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak ,Dr. Kairuddin menegaskan bahawa UMNO bina kerajaan dengan orang yang dulu dituduh rasuah, seperti yang dia sarankan dulu supaya mereka letak jawatan. jadi kalau BN ada maruah maka bubarkan 3 dun tersebut, selain itu menjimatkan belanaja.

Speaker V.Sivakumar mengatakan kes terhadap SPR mengenai "3 katak", masih dalam tanggungan dan tidak ada apa-apa perkembangan, minta perbicaraan dipercepatkan supaya ada kepastian dan keadilan.

Tabiat Bantal Busuk

26 Safar 1431H
Oleh BINTU RASYADA A. RAHMAN

BU, mana Kiki?” soal Aliyah Afifah Zamrud kepada ibunya. “Tak payah bawa Kikilah. Kita nak pergi stesen minyak saja,” balas ibunya. “Ala, nak Kiki juga....” rengek anak sulung daripada tiga beradik itu kepada ibunya lagi.

Kiki yang dimaksudkan kanak-kanak comel berusia enam tahun ini adalah anak patung Garfield yang sudah berwarna pudar. Anak patung ini menjadi teman karib si comel ini sejak dia berusia satu tahun lagi.

Menurut ibunya, Suhaiza Sharudin, bukan sahaja anak sulungnya, malah anak keduanya, Aliyah Athirah juga mempunyai tabiat yang sama. Bezanya, si kakak mengendong Kiki manakala adik pula dengan bantal kecil yang sudah pun bertukar warna (bantal busuk).

Namun ibu berusia 34 tahun ini mungkin bernasib baik sedikit kerana Aliyah Athirah ‘merelakan’ bantal busuk itu ditukar sarung tetapi tidak isi dalamnya. Jika tidak katanya, malu juga memandangkan bantal ini mempunyai ‘corak’ tersendiri dan tidak lagi berwarna putih bersih.

Kedua-dua teman karib kanak-kanak dikendong ke mana sahaja mereka pergi.

“Balik kampung atau melancong sudah pasti dibawa. Keluar dari rumah untuk ke kedai sekejap pun hendak bawa malah ke taska juga, cuma mereka tinggalkan dalam kereta kerana malu dengan kawan-kawan,” katanya lagi.

Situasi seperti ini pastinya bukan sahaja dialami oleh Suhaiza malah ramai ibu di luar sana melalui pengalaman yang sama. Anak sukar untuk berpisah dengan teman akrab mereka - “si bantal busuk.”

Punca

Mengulas isu minggu ini, Pakar Psikologi Kanak-kanak dari Institut Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa, Dr. Mastura Badzis berkata tabiat tidak mahu renggang dengan bantal ini dipanggil clinging behaviour atau tingkah laku yang bergantung kepada sesuatu benda dan tidak mahu berenggang dengannya.

Ia tidak terhad kepada bantal atau anak patung sahaja, sesetengah kanak-kanak menjadikan kain selimut tertentu, sapu tangan dan seumpamanya sebagai objek selesa mereka.

Tingkah laku pautan (clinging behaviour) adalah sikap biasa yang sering terjadi kepada bayi dan kanak-kanak diperingkat awal,” katanya.

Biasanya tabiat itu bermula di rumah dan berlaku kepada kanak-kanak yang kurang stimulasi dan mahukan sesuatu atau peneman untuk menenangkan diri mereka.

“Kanak-kanak yang begini akan memegang bantal, kain atau anak patung sebelum tidur kerana rasa ingin ada seseorang bersama mereka,” katanya.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata perlakuan menggentel bantal atau kain ini seakan memberi kanak-kanak tadi ketenangan dan keselesaan sehingga menjadikan mereka asyik. Dek keasyikan menggentel bantal tadi membuatkan mata mereka mudah terlelap dan perkara ini berulang-ulang sehinggalah ia menjadi satu tabiat yang sukar dikikis.

Kata beliau lagi, sesetengah kanak-kanak ini juga berbual dengan bantal atau anak patung kesayangan mereka.

“Ini merupakan satu cara untuk mereka berkomunikasi dan ia dipanggil teman imaginasi (imaginary friends). Sebenarnya mereka mahukan seseorang untuk meluahkan perasaan, namun disebabkan kesibukan ibu bapa atau pengasuh, luahan itu terpaksa disalurkan kepada teman imaginasi tadi,” kata beliau.

Selamat

Menurut Dr. Mastura, satu lagi punca tingkah laku yang bergantung kepada sesuatu ini juga disebabkan oleh rasa ingin selamat (sense of secure).

“Kanak-kanak kecil belum memahami konsep kehilangan sementara,” katanya.

Jelasnya, mereka tidak faham bahawa sesuatu benda yang hilang itu akan muncul kembali dan kerana itu mereka mahukan ada sesuatu yang menjadi peneman mereka.

“Dengan melakukan perlakuan demikian seperti menggentel bantal, kain dan sebagainya membuatkan mereka rasa selamat dan tidak ditinggalkan keseorangan,” jelasnya.

Risau

Dr. Mastura berkata, sebenarnya ibu bapa tidak perlu terlalu risau dengan tabiat mengendong bantal atau anak patung ini kerana ia bersifat sementara.

“Dalam hal ini ibu bapa perlu memainkan peranan untuk mengelakkan tabiat ini daripada berterusan,” katanya.

Ibu bapa atau pengasuh katanya perlu cuba memisahkan anak dengan rakan karib mereka ini secara perlahan-lahan.

Masa yang terbaik untuk memisahkan kanak-kanak ini katanya adalah ketika umur mereka mencecah tiga tahun. Sebaliknya jika dibiarkan perlakuan ini mungkin akan berterusan sehingga mereka dewasa.

Namun, terdapat juga kanak-kanak yang boleh berpisah dengan teman akrab mereka ini dengan sendirinya selepas memasuki taska kerana malu kepada rakan-rakan yang lain.

“Aktiviti seharian di taska yang banyak juga mengurangkan kebergantungan kanak-kanak tadi terhadap bantal atau anak patung mereka,” katanya.

Bantal busuk hingga dewasa

Memiliki bantal busuk hingga dewasa bukan perkara yang mustahil.

“Memanglah tidak ada kesan sampingan, tetapi tabiat ini boleh berlarutan hingga dewasa dan sukar dikikis jika tidak dikawal,” kata Dr. Mastura.

Sesetengah individu sukar berpisah dengan tabiat ini disebabkan ibu bapa mereka terlalu mengikut kehendak anak yang mahukan bantal busuk sentiasa ada bersama.

Dalam hal ini katanya, peranan ibu bapa dan pengasuh perlu ada untuk mengelakkan tabiat ini berterusan.

9 Feb 2010- PAKATAN RAKYAT PERAK AKUR DENGAN KEPUTUSAN MAHKAMAH

26 Safar 1431H
http://misabah.blogspot.com/

PR Menghormati keputusan Mahkamah Federal yang memutuskan Zambry sebagai MB Perak yang sah, Pakatan Rakyat Perak yang bermesyuarat jam 8.30 malam tadi di Pejabat PAS Perak, Ipoh menegaskan akur denga keputusan tersebut. Pakatan Rakyat Perak tidak berhasrat untuk menentang keputusan yang telah dibuat oleh hakim Mahkamah Federal walaupun mereka yakin keputusan yang dibuat tidak melambangkan keadilan yang sebenar dan tidak menghormati hak dan kuasa rakyat. Malahan PR bersedia menghulur dan menyambut tangan Zambry untuk membangunkan negeri Perak dan bertindak sebagai Pembangkang yang efektif.

Kenyataan ini disampaikan oleh YB Dato' Hj Nizar Jamaluddin dalam satu sidang akhbar PR yang diadakan selepas selesai mesyuarat bersama dengan pimpinan PR negeri dan adun-adun PR Perak. Pimpinan PR lain yang turut hadir Pesuruhjaya PAS Perak Ust. Abu Bakar Husein, YB Dato' Ngeh Khoo Ham, YB Tai Sing Ng, YB Sivakumar, YB Khalil Idham Lim, Dr. Khairuddin Datuk Abd. Malek dan semua ADUN PR Perak.

Walau bagaimanapun menurut Hj Nizar sebagaimana yang disepakati oleh semua pimpinan dan Adun PR, Zambry dan UMNO BN negeri Perak mesti menunjukkan keikhlasan dalam menghulurkan tangan kepada PR untuk bekerjasama dalam membangun dan memajukan rakyat dengan meneruskan dasar-dasar kebajikan, ketelusan, kewibawaan, keadilan dan amanah.

Selain itu sebagai tanda keikhlasan, Zambry juga hendaklah meneruskan amalan kerajaan PR sebelum ini membenarkan semua premis milik kerajaan negeri turut dibenarkan kepada semua parti politik pembangkang menggunakannya untuk program bersama rakyat.

PR juga meminta kerajaan negeri melantik semua ADUN dan Ahli Parlimen PR menganggotai Jawatankuasa Tindakan Daerah supaya pandangan, cadangan dan kritikan boleh disalurkan dalam mesyuarat di peringkat daerah masing-masing. Kerajaan PR sebelum ini melantik dan menjemput semua wakil rakyat BN menghadiri mesyuarat jawatankuasa Tindakan Daerah. PR juga meminta supaya projek-projek kerajaan hendaklah ditender secara terbuka seperti pembalakan dan sebagainya.

PR Perak juga mensifatkan kerajaan BN Perak adalah kerajaan yang lemah kerana ia bergantung kepada tiga orang adun yang melompat, mereka penentu terbentuknya kerajaan BN Perak, mereka dilihat sebagai adun yang tidak bermoral dan berprinsip. PR yakin bila-bila masa sahaja mereka akan melakukan pengkhianatan sekiranya kepentingan peribadi mereka tidak dipenuhi.

Dalam masa yang sama PR juga yakin, UMNO BN masih berusaha bagi menarik adun-adun PR yang lain menyertai mereka bagi mengukuhkan kedudukan dan kuasa politik mereka. Namun PR yakin usaha mereka akan gagal. PR mengharapkan akan berlaku pilihanraya kecil di tiga-tiga DUN supaya kuasa politik PR dapat dikembalikan semula.

Bertarung di `mahkamah rakyat' – Nizar

26 Safar 1431H
Nazri Abdullah

PUTRAJAYA, 9 Feb: Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin mencabar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir supaya membubarkan Dun Perak dan bertarung di 'mahkamah rakyat'.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap di hadapan ratusan penyokong Pakatan Rakyat (PR) yang masih berkumpul di pekarangan Mahkamah Persekutuan tengah hari ini.

Bercakap pada sidang media sebelum itu, beliau berkata, keputusan Mahkamah Persekutuan menolak rayuannya berhubung Menteri Besar Perak yang sah tidak dapat menyelesaikan kemelut yang berlaku di negeri itu.

Sehubungan itu, katanya Dun Perak perlu dibubarkan supaya dipilih semula wakil untuk menyelesaikan masalah yang berlaku itu.

Begitupun, beliau menerima keputusan mahkamah itu.

“Kita terima keputusan mahkamah walaupun ia menyedihkan bagi kita,” ujarnya yang juga Adun Pasir Panjang.

Beliau juga menyeru rakyat supaya bertenang dan jangan ada yang bertindak dan melakukan provokasi.

Baginya, keputusan itu merupakan petanda amat hitam di Malaysia kerana rakyat negeri Perak mahu diberi ruang sebesar-besarnya untuk memilih pemimpin negeri.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang menyifatkan mahkamah belum lagi bebas daripada pengaruh pihak-pihak tertentu.

“Keputusan ini tidak menyelesaikan kemelut negeri Perak. Keputusan ini juga ketepikan apa yang terkandung dalam Perlembagaan Malaysia, ia juga menjadi demokrasi lebih kusut,” katanya.

Tambahnya, Pakatan Rakyat (PR) akan memperhalusi dan meneliti keputusan tersebut.

Para penyokong PR bersurai sekitar jam 12.05 tengah hari.


Harakahdaily.net/-


Kita lawan BN secara jantan

26 Safar 1431H
Penawar Rindu

Mahkamah telah membuat keputusan bahawa Zamry adalah MB Perak, terimalah seadanya, tunjukkan kepada rakyat bahawa yang kita PR akur dengan undang-undang. Walaupun undang-undang itu terasa amat zalim dan perit terhadap kita.

Sekarang PR mesti turun untuk menawan hati rakyat. PR mesti ingat, menjadi kerjaan yang lemah kadangkala lebih baik menjadi pembangkang yang kuat.

Oleh itu sekarang PR adalah sebuah pembangkang yang sangat kuat di DUN Perak. PR boleh mengasak mereka habis-habisan di DUN Perak.

Dua tahun lagi kita akan berdepan dengan mereka di PRU 13, kita atur langkah, kita susun strategi, kita lawan secara anak jantan.

Buktikan kita tidak seperti BN yang tahu menikam dari belakang. Merampas kerajaan Perak dengan cara yang sangat tidak demokratik.

Ayuh, perjelaskan kepada rakyat kezaliman, kejahatan, kerakusan BN, PR kena mendidik rakyat, pastikan semua rumah sampai semua pesanan dan saranan PR.

Ayuh bergerak terus maju. Dua tahun hanya sekejap, PAS Perak mestilah melangkah gagah memimpin Perubahan.

Harakahdaily.net/-

Zunar lancar majalah kartun terbaru

26 Safar 1431H
Mohd Sabri Said

SEBERANG JAYA, 9 Feb: Kartunis terkenal tanahair, Zunar melancarkan majalah terbarunya 'Isu Dalam Kartun' setebal 84 mukasurat sempena majlis penutupan Karnival Penang Harmoni di tapak ekspo di sini, kelmarin.

Majalah yang memaparkan dua cerita satira utama iaitu 'Sumpah di Bumi Komisen' dan 'Dari PD ke Monggoria' dijual dengan harga RM10 di Semenanjung manakala RM12 untuk Sabah dan Sarawak.

Berbagai isu dipaparkan dalam keluaran bulan Februari kali ini terutamanya isu membabitkan kes pembicaraan wanita bernama Ayu Lia yang mati dibunuh kejam, kehilangan enjin jet, penggunaan nama Allah, rasuah, tol dan sebagainya.

Antara watak utama lain ialah Tok Komis dan Nek Karun yang memerintah Negeri Antah Berantah merupakan dua nama yang sinonim sekarang kerana masing-masing mempunyai kesalahan tersendiri.

Sumpah Di Bumi Komisen juga menceritakan Tok Komis dan Ayu Lia seorang gadis berasal dari Ular Batok ke Paris serta bersama ke pameran kapal selam dan menjanjikan komisen sekiranya pembelian kelengkapan tentera itu berjaya dibuat.

Bukan itu sahaja, malah Zunar turut menceritakan detik-detik Ayu Lia datang ke Malaysia menuntut komisen sehinggalah dicekup oleh dua orang bertopeng ke satu lokasi untuk dibunuh.

Turut disiar dalam isu dalam majalah itu ialah Bakat Konco Baru, BTN, Sarjan Kamis dan Mertua, ragam Datuk Nazak, Geng Bawah Pokok, PM Oh RM, Nostalgia 98, Dari PD ke Monggoria, Warung Pak Emjal, Kutu Jebon, Kisah 2 Tun dan banyak lagi.

Zunar ketika berucap dalam majlis memperkenalkan majalah tersebut berkata, keluaran isu dalam kartun sungguh merumitkan sehinggakan syarikat yang bertanggungjawab mencetak diganggu oleh pihak yang tidak senang dengan usaha menerbitnya.

“Mereka boleh merampas buku saya, mereka boleh merampas majalah saya tetapi mereka tidak akan boleh merampas otak saya,” ujarnya.

Harakahdaily.net/-

Kesan kemenangan Zambry kepada politik Perak

26 Safar 1431H
http://kadirjasin.blogspot.com/

PERINTAH Mahkamah Persekutuan hari ini yang mengisytiharkan Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar yang sah mempunyai implikasi penting kepada politik dan perundangan negeri berkenaan.

Mahkamah tertinggi itu bersetuju dengan Mahkamah Rayuan bahawa Zambry adalah Menteri Besar Perak yang sah.

Keputusan ini menamatkan harapan bekas Menteri Besar Pakatan Rakyat, Mohamad Nizar Jamaluddin (Pas Pasir Panjang) untuk mendapatkan semula jawatannya.

Pada 6 Feb tahun lalu, Zamby mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar menggantikan Nizar setelah tiga Ahli Dewan Undangan Pakatan Rakyat – dua dari PKR dan seorang dari DAP – keluar parti masing-masing dan mengikrarkan sokongan kepada Barisan Nasional.

Pada 13 feb Mohamad Nizar pergi ke mahkamah bagi mendapatkan perisytiharan bahawa dia adalah Menteri Besar Perak yang sah dan memohon perintah menghalang Zambry daripada menunaikan tugas Menteri Besar.

Penghakiman mutakhir hari ini dibuat oleh panel lima hakim terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Alauddin Mohd Sheriff (Tan Sri), Ketua Hakim Malaya Arifin Zakaria (Tan Sri) dan hakim-hakim Zulkefli Ahmad Makinuddin (Datuk), Mohd Ghazali Mohd Yusoff (Datuk) dan Abdul Hamid Embong (Datuk).

Yang Arif Arifin Zakaria ketika membaca penghakiman itu, antara lain, berkata:

“Tidak terdapat syarat dalam Perlembagaan Negeri yang memerlukan undi tidak percaya diambil oleh Dewan Undangan Negeri. Dalam kes yang diadili, tidak ada keraguan bahawa Zambry mempunyai sokongan 31 daripada 59 Ahli Dewan Undangan Negeri.”

Antara implikasi dan kesimpulan perintah Mahkamah Agung itu adalah:-

1. Menghalalkan Kerajaan BN Perak daripada aspek undang-undang;

2. Memberi penjelasan dan pengesahan kepada undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Perak berkaitan undi tidak percaya;

3. Tidak menyelesaikan masalah perebutan kuasa daripada aspek moral;

4. Isu moral akan selesai hanya apabila hal ini dirujuk kepada pengundi;

5. Rujukan kepada pengundi ini mungkin berlaku apabila pilihan raya umum diadakan atau lebih awal dalam bentuk pilihan raya negeri;

6. Masalah Wakil Rakyat (Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri) keluar parti atau lompat parti memerlukan pemikiran dan tindakan lanjut;

7. Penyelamat keadaan adalah tiga Adun yang keluar parti itu tidak menyertai BN. Mereka kini Adun Bebas dan memberi sokongan kepada BN;

8. Dengan kemenangan undang-undang ini, beban Kerajaan BN Perak amnya dan Zambry khasnya menjadi lebih berat dan mencabar; dan

9. Menguji perpaduan Pakatan Rakyat Perak terutamanya berkaitan taat sedia Adun masing-masing terhadap parti.

* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.

Harakahdaily.net/-

ASIA SENTINEL: The courts award Perak to UMNO

26 Safar 1431H
Asia Sentinel

In the meantime, his party is beset by infighting in several state assemblies, particularly Penang and Selangor, with a growing number of restive lawmakers threatening to leave the opposition coalition and return to the Barisan. Three have been brought before a disciplinary committee of the opposition coalition seeking answers to questions over their use of personal expense accounts.

Any indication that Malaysia's courts were becoming independent of the government disappeared from view again Tuesday when the five-member Federal Court ruled that United Malays National Organization stalwart Zambry Abdul Kadir is the rightful chief minister of the state of Perak, the country's second biggest and one of its richest.

The state has been caught a constitutional crisis since May of 2009, with the government paralyzed by the controversy over who was actually in charge. Perak had been controlled by the national opposition coalition Pakatan Rakyat as a result of the March 2008 national election, with Mohammad Nizar Jamaluddin as chief minister. However, then-Deputy Prime Minister Najib Tun Razak engineered the defection of three lawmakers, bringing the government to a halt in a 28-28 tie. Upon their defection, Sultan Raja Azlan Shah immediately ordered Nizar to vacate his position and installed Zambry in his place.

That kicked off a melee in which 65 people were arrested. Ahead of Tuesday's decision, Rais yatim, the the Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim, was quoted by the state-owned national wire service Bernama as calling on the people to be calm.

"We should respect the decision irrespective of whether it favors A or B. We are confident in our judicial system and in the way the law is administered," Bernama quoted him as saying.

Kuala Lumpur High Court Judge Abdul Aziz Rahim ruled on May 11 that the sultan lacked the authority to remove Nizar without a vote of confidence in the statehouse, only to have the appellate court put his decision in abeyance a few hours later. The case – and the Perak state government – have been stalled as the Federal Court, the country's highest, took up the decision in November and has chewed on it ever since.

The ruling, led by Court of Appeal president Alauddin Mohd Sheriff, was built on the premise that the Barisan Nasional, or ruling national coalition, controls 31 votes in the Perak statehouse although no vote has ever been taken, and while the three defectors are said to be leaning towards the Barisan, they have given no official indication that they would cross the aisle. The Election Commission refused a letter proclaiming the realignment of their loyalty, setting the stage for the constitutional crisis.

When Nizar refused to go, instead of waiting for Judge Abdul Aziz's original ruling, elite federal Field Reserve Unit police invaded the Ipoh statehouse on May 7 to drag opposition Speaker V. Sivakumar out of the chambers amid flying furniture and protests that resulted in the arrest of 65 people. As far as can be determined, it is the first time in Malaysian history that federal police had ever entered a legislature.

The ruling appears unlikely to end the continuing political uncertainty in either Perak or the government. Political analysts in Kuala Lumpur say the logical solution to the stalemate – a state popular by-election to determine the makeup of the statehouse – is unlikely because Najib and the Barisan do not believe they could win it.

The state, long a tin mining center, has an extremely large Chinese and Indian population and the Chinese have largely abandoned the Barisan because of the collapse into scandal of the Malaysian Chinese Association, which is embroiled in infighting over the disappearance of billions of dollars in the attempt to turn Port Klang, 60 km. west of Kuala Lumpur, into a multimodal port.

The Barisan instead appears to be counting on time to bring the voters, particularly disaffected ethnic Malays who have abandoned UMNO for the fundamentalist Parti Islam se-Malaysia and Anwar Ibrahim's Parti Keadilan Rakyat, or People's Justice Party, because of a long series of scandals and outright crimes.

However, Anwar is on trial in Kuala Lumpur in what has been widely billed as Sodomy 2, on charges of sodomizing a former aide in a trial that to everybody but the government itself appears to be built on dubious allegations that were laid to derail the first realistic challenge to the ruling national coalition since the country was formed.

In the meantime, his party is beset by infighting in several state assemblies, particularly Penang and Selangor, with a growing number of restive lawmakers threatening to leave the opposition coalition and return to the Barisan. Three have been brought before a disciplinary committee of the opposition coalition seeking answers to questions over their use of personal expense accounts.

The coalition that Anwar cobbled together has been an unlikely one from the start, with the Islamic, largely rural and fundamentalist PAS on one side and the ethnic Chinese Democratic Action Party on the other, with Anwar's moderate, urban Malays in the middle. Zulkifli Nordin, a member of Anwar's Parti Keadilan Rakyat, was quoted publicly earlier this week as predicting mass resignations over the next two to three weeks over tensions with the DAP and PKR's difficulty in dealing with them.

"The problem was that Anwar rounded up a bunch of incompetents to run in 2008, and disillusionment was so great with UMNO that a lot of people got voted into office who should never have been voted into office," said a businessman in Kuala Lumpur. The opposition coalition, he said, has thus never been able to capitalize on its gains by actually paying attention to governing. At the same time, the opposition has been harried by Najib's use of law enforcement powers including the Malaysian Anti-Corruption Commission and others to bring opposition lawmakers in on charges that many observers believe are superfluous.

Nonetheless, the court's decision appears certain to reinforce popular opinion that Malaysia's judiciary is thoroughly in the pockets of UMNO. That isn't helped by the case against Anwar, who is charged with having consensual sex with the former aide, a charge that is extremely rare in Malaysia and especially Kuala Lumpur, where gay bars abound and homosexuality isn't particularly condemned despite the fact that it is nominally against the law. An examination of the evidence against him in similar charges in 1998 leads to the overwhelming conclusion that it was concocted to derail his political career.

The case has been put on temporary hold as Anwar's lead counsel, Karpal Singh, seeks to disqualify the presiding judge, Mohd Zabidin Mohd Diah.

Harakahdaily.net/-

Mahkamah seperti akui rampasan kuasa di Perak – Nik Aziz

26 Safar 1431H
Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 9 Feb: “Itu keputusan mahkamah seperti mengakui rampasan kuasa yang berlaku di Perak dan bukannya melalui pilihan raya,” kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Oleh itu, beliau meminta rakyat di seluruh negara khususnya Perak memprotes sekurang-kurangnya dengan cara benci.


“Allah Taala menterjemahkan rasa benci-Nya terhadap manusia yang kufur serta fasik dan derhaka.

“Apa yang berlaku di Perak adalah kerja fasik kerana mereka menang tidak melalui pilihan raya dan pihak yang menang itu pula melompat keluar dari kerajaan yang dipilih rakyat,” katanya ketika ditemui di sini.

Beliau diminta mengulas keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengesahkan kedudukan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak, selepas tiga Adun Pakatan Rakyat mengisytihar sebagai wakil rakyat Bebas tahun lepas.

Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, rakyat memprotes keputusan mahkamah kerana seolah-olah mengesahkan mereka yang melompat parti.

Katanya, perlu diperjelaskan perbuatan melompat parti sehingga menjatuhkan kerajaan Perak yang dipilih rakyat secara sah mengikut demokrasi adalah salah.

“Sekiranya keputusan mahkamah berhubung penggunaan kalimah Allah baru-baru ini diprotes pihak tertentu, tidak ada salah juga protes yang sama juga perlu dibuat berhubung kes mahkamah hari ini,” ujarnya.

Katanya, walaupun tidak menentang dengan demontrasi, namun ia boleh dilakukan dengan cara menanam rasa benci di hati rakyat berhubung perkara itu.

Kata beliau, melompat parti disifat sebagai pecah amanah rakyat yang mengundi mereka.

Tambahnya, pecah amanah sedemikian akan berulang pada masa akan datang disebabkan mereka semakin galak melakukan kerja jahat.

“Tidak mustahil huru hara akan berlaku di negara ini sekiranya tindakan galak tersebut dibiarkan berterusan,” ujarnya.

Harakahdaily.net/-

Agresif daftar pengundi anda

26 Safar 1431H
Hashim Abdullah

BENTONG, 9 Feb: Parti-parti Pakatan Rakyat (PR) di negeri ini diingat agar sentiasa agresif dalam usaha mendaftar ahli dan penyokong masing-masing dalam daftar pemilih bagi membolehkan mereka mengundi pada setiap kali pilihan raya diadakan, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Dr Hamzah Jaafar.

Bercakap ketika merasmikan penubuhan Sekretariat PR Parlimen Bentong di Pusat Khidmat DAP Bentong, dekat sini, baru-baru ini, Hamzah menekankan keperluan untuk semua rakan komponen PR Pahang menguasai daftar pemilih melalui pendekatan dan gerak kerja bersepadu.

"Bagi memastikan kemenangan PR, semua komponen parti hendaklah menguasai buku daftar pemilih dengan mendaftar ahli dan penyokong masing-masing. Kita buat secara bersepadu, tak bolehlah hanya satu parti saja kerja kuat yang lain tidak. Semua kena kerja kuat, kalau kita gagal melakukannya kejayaan tidak mungkin tercapai,” katanya.

Mengenai usaha meningkat sokongan rakyat kepada PR, Hamzah mahu PR menunjukkan keupayaan berkhidmat kepada rakyat yang berbilang kaum.

"Apabila kita bercakap untuk menguasai kepimpinan bukan bererti kita gilakan kuasa sebagaimana pemimpin Umno BN gilakan kuasa. Kita berjuang untuk mendapatkan kuasa untuk melakukan pembelaan rakyat dan menyelamatkan negara ini daripada kerosakan berterusan dilakukan pemimpin Umno BN,” katanya.

Turut hadir pada pelancaran Sekretariat PR Bentong ialah Yang Dipertua PAS Bentong, Ustaz Abdul Hamid Bahatin, Setiausaha DAP Pahang, YB Choong Sien Onn, Pengarah Pilihan Raya PKR Pahang, Mohd Nor Hassan dan Setiausaha Badan Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal.

Harakahdaily.net/-

Nizar: Stay calm and conserve energy, it is not over yet!

26 Safar 1431H
Wong Choon Mei

PUTRAJAYA, Feb 9: Deposed Mentri Besar Nizar Jamaluddin has urged the Perak people to remain calm and not be tricked by agent provocateurs into rash reactions following a questionable Federal Court ruling that has been lambasted by legal experts and civil society groups as unjust and politically weighted.

“Perak Pakatan Rakyat will hold a meeting tonight. On the surface, things look normal but in the constituencies, there is a lot of unhappiness and frustration,” Nizar told Harakahdaily in an interview.

“You can call it cynical but like most Malaysians, Perakians did not really expect a fair call from the judges given their track record of favouring the Umno-BN throughout the entire power grab. But it doesn’t mean the people like it, it doesn’t mean they are not angry.”

Roadshow to explain court decision

Nizar’s team commands 28 seats in the state legislative assembly, the same number as Umno. But they were toppled after Prime Minister Najib Razak lured three Independents to declare their allegiance to his Umno-BN in February 2009.

However, a poll released last week showed that one year hence, the unpopularity of Najib’s coup d’etat still burns deep in the hearts of the state’s 2 million-odd population. In fact, 74 percent of the survey said they wanted snap elections to decide their own leaders.

“We have to be patient. We have to rise above evil acts and not allow ourselves be overcome by a few bad judgments,” said Nizar.

“Pakatan will continue the democracy expedition we began two weeks ago. We will go to the length and breadth of the state and explain to the citizenry what happened today, why did the court let them down and what the Pakatan can do and will do next to protect them in as much as it can.”

No judicial review, hopes for by-elections

Malaysia’s apex court ruled 5-0 in favour of Pangkor MP Zambry Kadir, in a decision that experts warn will open the floodgates further for future constitutional crises. But Nizar has decided not to file for a judicial review to put on record his dissatisfaction and the injustice inherent in the ruling.

According to him, this does not mean Pakatan is surrendering, but rather, it has now opted to focus its energies on a possible slate of by-elections, which could also re-determine who governs Perak.

“What is the point? If at this stage they can close their eyes to what is clearly stated in the federal and state constitutions, why would they stop at the judicial review stage? You see, Najib cannot be perceived to have committed a wrong, neither can the Sultan. And for that they are willing to turn the law of the land topsy-turvy,” Nizar said.

“But I urge Perak people not to be disheartened. At the High Court in Kuala Lumpur, there is still Speaker V Sivakumar’s case against the Election Commission, and in Ipoh, there is the legal suit against the two Independents. So even if there are no snap elections, we may still have by-elections that can re-determine the state government.”

Nizar also promised his team would not be cowed by the Umno-BN just because the ruling went against them. They would continue to function as a parallel government until Pakatan was restored as the rightful state government, he stressed.

“We will remain the eyes and ears for the people. It does not matter if Zambry tries to limit our power, we will somehow find a way to let the whole of Perak know what they are up to,” Nizar said.

Not just Perak damaged, but the whole of Malaysia

Nizar, who shot to national prominence with his steady demeanor and humble ways, warned of ripple effects throughout the nation and structural damage to the country’s image, economic and political systems.

“There will be a legal impact, a legal cost to our justice system. Economic confidence in the country will also be knocked. To the people in this country and overseas, it is like Malaysia is no longer the friendly and warm country they used to know,” he said.

“Indeed it is transforming – from a regimented democracy into an autocracy, a regime like Myanmar’s junta. This is the political impact, and therefore, there will be far-reaching political consequences that Najib and Umno have to bear for ignoring the people’s wishes.”

Nizar also does not expect any surprises from Zambry, including hearing the people and voluntarily dissolving the state assembly.

“Why should he? Let’s face it. Zambry is just an order taker. It is Najib who will make the decision and politically, Najib is just too weak to do the right thing by the country. He needs to cling to power - not just in Perak but also to his PM post and most immediately as the president of Umno," Nizar said.

“To do that, he has to show Umno he is willing to do anything to keep it in power. So it is his party which is leading him, not he who is leading the party. But by doing this, by not placing principles first or the country ahead of their own selfish, vested interest - they will lose Malaysia come the next general election.”

Harakahdaily.net/-KENYATAAN MEDIA : Semua diminta bertenang

Berhubung dengan keputusan mahkamah Persekutuan yang menolak rayuan dari DS. Muhammad Nizar Jamaluddin dalam kes Menteri besar Perak kelmarin, maka saya suka untuk mengeluarkan beberapa kenyataan seperti berikut :

1. Semua Penyokong Pakatan Rakyat khususnya di Perak diminta supaya bertenang dan menerima hakikat bahawa keputusan itu hendak lah dihormati sebagai satu proses undang-undang yang ada di negara Malaysia yang kita cintai.

2. Sehubungan dengan itu segala tindakan yang dilakukan oleh semua penyokong Pakatan Rakyat sesudah ini mestilah dalam keadaan yang perlu dikawal dan jangan melangkaui undang-undang dan peraturan yang sedia ada. Oleh itu elakkan sesuatu tindakan yang melanggar undang-undang walaupun kita akan melalui provokasi dari pihak musuh kita.

3. Bagi yang menganut agama Islam, saya terus menyeru kepada semua penyokong Pakatan Rakyat supaya terus mendoakan kesejahteraan kepimpinan kita dan Allah memberikan sifat sabar dan sentiasa bersemangat untuk meneruskan sisa perjuangan yang mesti diteruskan

4.Sesungguhnya kalah di Mahkamah Persekutuan bukan bermaksud kalah di Mahkamah Rakyat, kerana itu marilah kita menyusun langkah lebih terancang dan sisitemetik bagi memastikan Pakatan Rakyat terus melekat dihati rakyat. Saya sangat yakin bahawa gelombang rakyat yang mahukan perubahan di Perak masih tidak luntur dan perlu dijana terus untuk memastikan mereka tetap memilih Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya akan datang.

5. Semua kepimpinan dan seluruh penyokong Pakatan Rakyat hendaklah terus memastikan bahawa semua tindakan yang dilakukan adalah untuk memenangkan pakatan rakyat dengan meneruskan usaha menjelaskan dan menerangkan kepada rakyat yang belum menyokong kita mengenai dasar dan prinsip perjuangan Pakatan Rakyat yang jauh berbeza dengan BN. Usaha-usaha penerangan mestilah ditingkatan dan janganlah banyak unsur menyerang semata-mata.

6. Saya percaya Penyokong Pakatan Rakyat sangat berdisplin dan mematuhi undang dan boleh dikawal sejak keputusan diumumkan kelmarin. Oleh itu saya lebih awal untuk menafikan sekiranya ada saja bentuk provokasi dari pihak lawan untuk memburukkan Pakatan Rakyat bagi mengambarkan kita menolak keputusan kelmarin.

7. Semua ADUN Pakatan Rakyat telah membuat keputusan untuk menjadi pembangkang yang efektif di DUN Perak dengan beberapa syarat yang diperjelaskan dalam sidang media malam tadi, termasuk dalam beberapa perkara yang berkaitan jawatan Speaker dan 3 ADUN katak yang perlu diperjelaskan sesudah dari ini. Keputusan tersebut bukannya kita mengaku kalah namun atas prinsip menghormati keputusan mahkamah.

8. Kerana itu saya menyeru semua penyokong Pakatan Rakyat untuk menyegerakan dan melancar serta melicinkan proses yang dilakukan oleh Pusat Khidmat ADUN Pakatan Rakyat dan Pusat Khidmat Pakatan Rakyat ditempat yang kita tidak menang. Berilah bantuan berupa dana, nasihat, tenaga dan fikiran bagi melicin dan melancarkan pusat khidmat tersebut.

9. Semangat semua ADUN Pakatan Rakyat masih tidak luntur setelah rayuan kita ditolak, semuanya saya yakin masih bersemangat kental. Kekuatan semangat yang dimiliki oleh DS. Nizar yang tidak pernah luntur mestilah menjadi contoh kepada semua pihak untuk meneruskan perjuangan yang belum tamat ini.

Hidup Demokrasi, hidup rakyat, kuasa rakyat kuasa keramat, teruskan perjuangan.

KENYATAAN MEDIA /10 Feb 2010

YB. DRS. KHALIL IDHAM LIM
Sekretariat Pakatan Rakyat Perak.

WAN NIK WAN YUSSOF: Berbincang bukan bekerjasama

26 Safar 1431H
Wan Nik Wan Yussof

Pada Khamis, 4 Februari lepas Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan hadir ke majlis penutup Seminar Pemikiran Islam mengenai pemakaian 'kalimah Allah' di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (Putik), Pengkalan Chepa. Seminar tersebut anjuran Tabung Amanah Tok Kenali (Tatok) dengan kerjasama NGOs. Tatok merupakan sebuah badan amanah di bawah Kerajaan Negeri Kelantan yang diterajui Mohd Khir Zahri Abd Ghani.

Seminar tersebut diisi dengan forum oleh barisan ahli panel terdiri daripada Ketua Eksekutif Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra, Dr Johari Mat; Editor akhbar Herald, Lawrence Andrew dan dan Loo Coo Chiang mewakili penganut Buddha. Di samping sesi pembentangan kertas kerja oleh Dr. Mohamad Noor Manuty dan Wan Ji Wan Hussin.

Dalam ucapan penutup Tuan Guru Nik Abdul Aziz telah memulakan dengan petikan firman Allah bermaksud:

“Rasul (Nabi Muhammad SAW) sendiri telah beriman kepada al-Quran yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan rasul-rasul-Nya (mereka mengatakan); “Kami tidak membeza-bezakan antara seseorang pun (dengan yang lain) dari rasul-rasul-Nya,” dan mereka mengatakan; “Kami dengar dan kami taat,” (mereka berdoa); “Ampunilah kami ya Tuhan kami dan kepada Engkaulah tempat kembali. (al-Baqarah, ayat 285)

"Sesungguhnya pihak Kerajaan Negeri Kelantan dengan dasar Membangun Bersama Islam sentiasa mengamalkan toleransi dalam kehidupan masyarakat pelbagai kaum. Ia sesuai dengan amalan agama Islam sendiri yang berteraskan nilai-nilai sejagat yang boleh diterima oleh semua kaum tanpa mengira warna kulit, budaya dan adat resam. Maka, Kerajaan Negeri amat komited di dalam melaksanakan pentadbiran ke arah perdamaian, ketenangan dan kesejahteraan untuk semua kaum dan agama.

"Oleh itu, penganjuran Seminar Pemikiran Islam ini amat dialu-alukan dan ia amat wajar ke arah memahami secara lebih mendalam inti pati ilmu Islam di dalam menangani persoalan kehidupan semasa. Walaupun, seminar kali ini memfokuskan kepada isu “pemakaian kalimah Allah,” apa yang saya harapkan ia mampu mengemukakan asas-asas ilmu yang merangkumi kesemua aspek kehidupan yang ada kaitannya dengan aspek kehidupan yang berasaskan keagamaan. Kerana Islam adalah cara hidup yang lengkap, menganjurkan keselamatan, kesejahteraan dan kedamaian. Sesuai dengan firman Allah yang bermaksud, “Masuklah kamu ke dalam agama Islam yang membawa keselamatan, kesejahteraan dan perdamaian.” (al-Baqarah ayat 208)

"Semoga Seminar ini yang diisi dengan sesi pembentangan dan sesi forum telah menemui persefahaman yang jitu dan dapat merapatkan hubungan harmoni antara kaum dan agama di negeri dan negara ini.

Sementara ketika sidang media selepas selesai sesi ucapan penutup itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz telah menegaskan, "segala kemelut agama dalam negara hari ini adalah disebabkan kegagalan Umno yang mentadbir negara ini lebih 50 tahun."

Hakikatnya, penegasan Tuan Guru Nik Abdul Aziz pada sidang media itu boleh difahami betapa, "Umno telah gagal memberitahu Islam sebenar kepada rakan-rakan kita yang bukan beragama Islam, gagal mempraktikkan Islam sebenar malah menolak undang-undang Islam di dalam mentadbir negara, menerima sekular dan menolak Islam, sehingga orang Melayu sendiri yang beragama Islam tidak faham Islam sebenar. Sedangkan Islam adalah agama yang mengajar kehidupan yang sempurna, Islam adalah 'way of life' dan bila diamalkan akan membawa kesejahteraan, keharmonian dan tidak berlaku kekalutan seperti isu penggunaan kalimah Allah."

Sebenarnya, sebelum menyampaikan ucapan penutup itu, pada Isnin, 1 Februari, Tuan Guru Nik Abdul Aziz telah hadir ke Pulau Pinang berucap pada karnival harmoni anjuran PAS Pulau Pinang. Tuan Guru dimaklumi tentang program PAS di sana yang berjaya mengadakan dialog dengan rakan-rakan bukan Islam di salah sebuah gereja. Dilaporkan, kesan dialog itu amat positif, kerana mereka baru nampak dan faham kebaikan Islam. Maka, pada Tuan Guru Nik Abdul Aziz ia suatu langkah proaktif. Khabarnya Tuan Guru juga amat gembira dengan usaha PAS Pulau Pinang itu, tetapi agak terkilan kerana tugas itu sepatutnya dibuat oleh Umno yang memegang tampuk kuasa.

Maka, Tuan Guru menanggapinya punca kekalutan isu-isu agama di negara ini disimpulkan sebagai kegagalan Umno selaku pemegang tampuk kerajaan. Pemimpin Umno telah gagal menjalankan tanggungjawab agamanya kepada rakyat di negara ini. Sebab itulah orang Islam sendiri tidak faham Islam, sementelah pula orang bukan Islam jauh sekali untuk memahaminya. Contohnya, pemimpin MCA dan MIC mahupun Gerakan tidak faham-faham tentang Islam meskipun lebih 50 tahun berkawan dengan pemimpin Umno.

Lalu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengemukakan rasionalisasi demi penyelesaian segala-gala kemelut agama yang dicetuskan oleh Umno sejak berkuasa!!

Menerusi sidang media di majlis penutup seminar anjuran Tatok itu, kenyataan spontan Tuan Guru Nik Abdul Aziz antaranya menyebutkan, "saya datang hanya untuk menutup majlis, tapi saya sangat gembira kalau boleh majlis macam ini dibuat antara PAS dengan Umno.

"Lebih 50 tahun kita bertengkar dengan Umno, 50 tahun Umno bertengkar dengan PAS. Apa hasil? Banyak masa habis, Umno guna masa begitu banyak, kepakaran begitu banyak, lawan gerakan Islam yang dibawa oleh PAS, apa hasilnya?

"PAS adalah sebuah parti yang ditubuhkan oleh alim ulama dalam Umno sendiri dan adalah tidak wajar berlaku perbalahan yang terus menerus.

"Tolong fikirlah, 50 tahun Umno bertengkar dengan PAS dan PAS ini dibuat oleh alim ulama Umno.

"Pada 1946, semua orang Melayu bersama Umno; tok gurunya, cikgunya, pelajar, tetapi pada 1951, alim ulama telah keluar Umno dan buat parti baru namanya PAS, Persatuan Islam Se-Tanah Melayu kemudian berubah jadi Parti Islam Se-Malaysia.

"Jadi apa pentingnya Umno bertengkar dengan PAS, sedangkan PAS bawa Islam... (kena faham-P) selepas kita mati, Melayu tidak ada guna, Cina tak ada guna, Arab tak ada guna.., yang berguna hanya Islam dan yang bertakwa kepada Allah. Jadi apa gunanya berjuang kebangsaan (merujuk kepada Umno-P)?

"Jika isu pembangunan yang menjadi punca Umno memusuhi PAS, ia tidak sepatutnya berlaku kerana PAS juga bawa pembangunan kepada negeri yang kita perintah.

Atas asas rasionalisasi tersebut Tuan Guru Nik Abdul Aziz meminta tokoh-tokoh Umno agar sedia untuk berbincang dengan PAS.

Walau bagaimanapun, apabila akhbar arus perdana keesokan harinya (5 Februari) telah memutar kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz di sidang media penutup seminar tersebut. Akhbar-akhbar itu telah mengemukakan tajuk berita yang agak terkeluar daripada konteks asal maksud Tuan Guru. Sehingga ada pembaca yang terkeliru yang kononnya PAS mahu menjalin kerjasama politik dengan Umno.

Maka, di sana dilihat peranan akhbar mahupun media elektronik turut mengambil peluang memanaskan kenyataan Tuan Guru, termasuk menyiarkan maklum balas pemimpin Umno dan tidak terkecuali Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib memberi maklum balas dengan nada yang sinis, apabila menyifatkan pendirian Tuan Guru Nik Abdul Aziz selalu berubah-ubah seperti ramalan cuaca.

Paling tidak tepat dan tersasar apabila akhbar Utusan Malaysia (8 Februari) melaporkan kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang semasa lawatan kerjanya ke Kuching, Sarawak. Berita berkaitan isu yang sama atas tajuk "PAS sedia kerjasama dengan Umno" dan berita yang sama turut disiarkan oleh Utusan Borneo. Akhbar berkenaan telah memetik kenyataan yang sebenarnya menggambarkan wartawan berkenaan tidak memahami konteks sebenar apa yang diterangkan oleh Presiden PAS.

Wartawan berkenaan melaporkan, "Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan parti itu sedia bekerjasama dan berbincang dengan Umno dalam setiap perkara termasuk yang berkaitan dengan hal politik dan agama.

"Polisi kerjasama antara PAS dan Umno sama ada membabitkan perkara yang boleh dibincangkan atau sebaliknya bukanlah pertama kali dilakukan kedua-dua parti berkenaan dan ia merupakan polisi yang berpanjangan dari dulu hingga hari ini.

"Kerjasama di dalam politik merupakan amalan demokrasi sebagaimana yang diamalkan negara ini yang mana PAS boleh bekerjasama dalam perkara yang boleh dipersetujui dan jika perkara sebaliknya berlaku, parti akan memberi nasihat dan ia amalan biasa bagi negara demokrasi.

“Dalam negara demokrasi, kita tidak berperang, sebaliknya kita berhujah, berdebat, berbahas dan berbincang. Tidak ada pemisahan antara agama dan politik bagi PAS.

"PAS akan memberi pandangan dalam menangani perkara berkaitan sosial, ekonomi dan ketenteraman awam malah ada antara pandangan parti diterima kerajaan secara senyap-senyap.

Apapun catatan wartawan berkenaan, ia telah tersasar dan tidak menepati maksud sebenar kenyataan Presiden PAS. Ini kerana maksud asal cetusan Tuan Guru Nik Abdul Aziz adalah berbincang atas dua isu utama mengenai kepentingan agama Islam, iaitu berkisar kepada persoalan kenapa Umno tolak Islam terima sekular dalam perjuangannya, dan hakikat kemelut salah faham terhadap Islam adalah kerana kegagalan Umno menguruskan kefahaman Islam yang menyebabkan rakyat tidak memahami Islam sebenar.

Oleh itu, Presiden PAS pun mengeluarkan kenyataan di atas konteks yang sama dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, yang menyatakan kepada wartawan semasa di Kuching bahawa isu agama yang dicadangkan untuk berbincang dengan Umno itu adalah dalam skop memahami Islam adalah agama yang lengkap - meliputi semua aspek kehidupan termasuk ekonomi, politik pentadbiran, pembangunan, sosial, undang-undang, kehakiman, mahupun ketenteraman.

Maka, amat tersasarlah cara Utusan Malaysia mengemukakan tajuk "PAS sedia kerjasama dengan Umno". Kerana kerjasama akan membawa implikasi hubungan politik bersifat persetujuan politik, sedangkan usul asalnya berbincang yang bererti pendekatan bagi menyampaikan maksud tertentu kepada Umno, iaitu isu-isu berkaitan agama.

Sayugia, pihak akhbar dan media amnya dapat bertindak adil di dalam melaporkan sesuatu yang tidak tepat dengan maksud sebenar. Dalam isu, kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang tidak sepatutnya dijadikan asas untuk mengeruhkan misi PAS bersama Pakatan Rakyat berdepan dengan Umno dan BN demi keadilan, kesejahteraan dan kemakmuran rakyat.

Semoga Tuhan Yang Esa membekalkan kewarasan nyata kepada mereka yang tumpul daya warasnya, dan terzahir keharmonian Islam sepanjang zaman.

Wan Nik Wan Yussof,

Setiausaha Politik

Menteri Besar Kelantan.

Harakahdaily.net/-