19 Julai 2013

PAS masih sangsi dakwat kekal di Kuala Besut

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -


BESUT: Walaupun simulasi dakwat kekal telahpun dijalankan oleh pihak Suruhajaya Pilihan Raya (SPR) dan turut disertai oleh pelbagai pihak antaranya wartawan, namun PAS masih merasa sangsi dengan keberkesanannya.


Ini kerana kegagalan SPR menepati janji mereka dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke 13 yang lalu, masih belum cukup dengan simulasi ini, bagi menebus kembali kepercayaan umum terutama sekali dari pihak PAS.

Syarikat tidak berwibawa dapat tanah 200 ekar di Pulau Perhentian

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -


BESUT: PAS mempersoal tindakan Kerajaan Negeri Terengganu yang memberikan tanah seluas 200 ekar di Pulau Perhentian kepada sebuah syarikat yang 'tidak berwibawa'.Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa berkata, syarikat tersebut pula hanya dikenakan bayaran premium rendah hanya sebanyak RM21,000.

NGO: Nik Aziz dihalang solat di masjid kem TUDM

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

  • Pengerusi NGO Kebajikan Rangkaian Bekas Tentera (KERABAT) Mejar (B) Yusoff Ali mempersoalkan tindakan pengurusan kem tentera Gong Kedak di Besut yang menurutnya menghalang mursyidul am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat daripada menunaikan solat di masjid kem tersebut.

Abby Abadi lelong baju kurung demi Che Long

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

  • Selebriti terkenal Artis Abby Abadi hari ini melelong baju kurung dan tudung miliknya bagi mengumpul dana untuk disumbangkan jentera pilihan raya kecil PAS di DUN Kuala Besut pada 24 Julai ini.

PUSPAKOM tawar pemeriksaan kenderaan percuma sempena Aidilfitri

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Puspakom Sdn Bhd (PUSPAKOM) menawarkan pemeriksaan sukarela secara percuma kepada pemilik kenderaan persendirian sempena Aidilfitri mulai 22 Julai hingga 7 Ogos depan.

Proses pengantaraan kes pukul Zahid Hamidi mungkin cacat

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Kemelut tindakan undang-undang terhadap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (gambar) belum berakhir walaupun persetujuan penyelesaian di luar mahkamah tercapai kerana mungkin ada kecacatan dalam proses pengantaraan itu.

Sumber kehakiman yang arif dengan prosedur pengantaraan berkata, agak aneh untuk Hakim Mahkamah Sesyen, Rohani Ismail menjadi perantara tanpa kehadiran peguam.

"Tidak ada peraturan yang membolehkan perantara untuk tidak membenarkan peguam mewakili pihak-pihak untuk tidak hadir," katanya.

Ketika Ramadhan, Nik Aziz gesa Kuala Besut pilih PAS untuk ke syurga

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -


Calon PAS Kuala Besut, Che Long berbual dengan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika kempen PAS pada 18 Julai. - Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 19 Julai, 2013.Calon PAS Kuala Besut, Che Long berbual dengan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika kempen PAS pada 18 Julai. - Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 19 Julai, 2013.Kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut dihangatkan lagi dengan kehadiran Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang turut membantu kempen calon parti Islam itu, Endut@Azlan Yusof.

Nik Aziz dalam ceramah kempennya malam tadi menggesa pengundi Kuala Besut memilih parti komponen Pakatan Rakyat (PR) berkenaan, kerana Umno jelasnya menolak Islam dengan memilih semangat kebangsaan.

"Umno tolak Islam ambil kebangsaan, bela orang Melayu boleh bawa ke akhirat ke? Kalau Melayu boleh jamin masuk syurga ke?" katanya ketika berceramah di hadapan hampir 800 penyokong PAS selepas selesai solat Terawih semalam.


Plus Peroleh RM2.4 Bilion Kutipan Tol Di Lebuhraya Utara-Selatan Pada 2012

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] - 

KUALA LUMPUR: 28 syarikat konsesi lebuh raya di negara ini telah mengumpul sebanyak RM4.8 bilion, jumlah kutipan tol bagi keseluruhan tahun lepas, kata Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof.

Beliau berkata PLUS Expressways Bhd mengumpul sebanyak RM2.4 bilion dari Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Seremban-Port Dickson (RM24.62 juta) dan Lebuhraya Sprint (RM111.84 juta).

Alvin, Vivian Tidak Dibenar Ikat Jamin, Dihantar Ke Penjara

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

Alvin (kanan) dan pasangannya, Vivian.
 
KUALA LUMPUR: Blogger seks, Alvin Tan dan Vivian Lee telah dihantar ke penjara - Alvin ke Penjara Sungai Buloh manakala Vivian telah dihantar ke Penjara Kajang - selepas menghadapi tiga pertuduhan berhubung tindakan mereka mempersendakan umat Islam dan Ramadan dalam Facebook serta mempamerkan gambar-gambar lucah dalam blog mereka.

Gempa 5.3 magnitud gegar Wellington

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] -

WELLINGTON: Gempa bumi berukuran 5.3 pada skala Ritcher menggegarkan Wellington hari ini, menyebabkan beberapa struktur bangunan bergegar, namun tiada kerosakan dilaporkan.

Mutakhir PBB periksa kapal bawa muatan senjata api milik Korea Utara

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] - 

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB): Pakar sekatan PBB akan ke Panama dalam tempoh terdekat untuk menyiasat kapal Korea Selatan yang didapati membawa muatan senjata api, kata seorang diplomat Amerika Syarikat hari ini.

AS dan beberapa negara lain menyuarakan penemuan senjata api di kapal pengangkut Chong Chon Gang itu mungkin melanggar sekatan PBB terhadap Korea Utara.

500 naskhah Harakah dirampas di Temerloh

10 Ramadhan 1434 H. [MOD] - 


Kakitangan KDN sedang mengambil akhbar Harakah dan memasukkan ke dalam kotak.

TEMERLOH: Dianggarkan 500 naskhah akhbar Harakah keluaran terbaru dirampas daripada kedai-kedai sekitar bandar ini dalam operasi bersama Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) semalam.