28 Mei 2011

BN takut jadi pembangkang

25 Jamadilakhir 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
Pejabat Ketua Penerangan PAS Perak.

Saya melihat situasi yang menunjukkan pemimpin Umno dan BN yang mendominasi kepimpinan Negara lebih 50 tahun berada dalam keadaan resah, gelisah dan risau jika mereka menjadi pembangkang di Malaysia seleps RPU 13. Ini digambarkan dari tindakan dan ucapan yang dilakukan meraka sejak akhir-akhir ini.

Bernamam melaporkan Umno BN akan mengadakan pertemuan bagi mengadakan membincangkan supaya diadakan simulasi pilihan raya 'olok-olok' yang mana ia berkait rapat dengan persediaan parti Bn bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Keadaan tersebut berlaku dalam keadaan gelombang peokan rakyat terhadap BN sedang berlangsung dalam keadaan BN terus menerus mengharapkan simpati rakyat untuk terus kekal berkuasa.

Kerana itu populeriti BN cuba dipulihkan kononnya kerajaan perihatin dengan cuma menagguhkan kenaikan harga minyak namun nampaknya masih tidak berhasil mengembalikan sokongan rakyat.

Kebangkitan rakyat pada masa sekarang boleh disifat sebagai air yang mengalir yang tidak mampu dibendung dan disekat lagi. Kerana itu kebangkitan rakyat kearah perubahan tidak akan terhenti setelah mereka menghukum BN dalam PRU akan datang.

Saya juga mempersoalkan punca kewangan yang akan digunakan untuk mengadakan PRU olok-olok yang boleh dikatakan membuang buang masa . Ianya tidak lebih kepada bukti jelas tentang kebimbangan pemimpin UMNO dan BN kehilangan kuasa.

Kerana itu saya membantah sekeras-kerasnya jika piliharaya olok-olok itu menggunakan sumber kewangan yang ada pada jabatan dan agensi tertentu kerana ianya merupakan satu penyelewengan kepada wang rakyat yang disana termasuk wang kami dari Penyokiong pakatan Rakyat.

Kalaulah ianya menggunakan wang BN saya bersetuju dan adakanlah setiap hari sehingga BN akan disungkurkan juga dalam piliharaya sebenar tidak berapa lama nanti.

Alangkah baiknya dana awam yang dibazirkan itu disalurkan untuk kepentingan membantu rakyat bawahan yang masih memerlukan bantuan.

Kerana itu adakah pilihanraya sebenar bukannya olok-olok iaitu PRU ke 13 bagi memberi laluan kepada rakyat untuk memberi harapan dan mandat kepada Pakatan Rakyat bagi menerajui negara Malaysia yang mesti diselamatkan dari kerakusakan dan sikap gila kuasa pemimpin UM.

Kenyataan Media,
DRS. KHALIL IDHAM LIM.
Parit Buntar, 28 Mei 2011