18 November 2013

Tembak adik kekasih kerana cinta terhalang

14 Muharram 1435H. [MOD] -
Akibat berang apabila cintanya tidak direstui keluarga teman wanitanya, seorang anggota polis bantuan melepaskan lima das tembakan yang mencederakan adik lelaki kekasihnya dalam satu kejadian di Taman Megah, Kajang, dekat Kuala Lumpur hari ini.

Dalam kejadian 8 pagi itu, anggota polis itu telah datang ke rumah kekasihnya berumur 26 tahun untuk berbincang hal pertunangan mereka tetapi dikatakan dihalang oleh adik lelaki wanita itu yang berumur 25 tahun daripada memasuki rumah keluarga itu.

Isu biaya jet Rosmah dipersoal bertalu-talu

14 Muharram 1435H. [MOD] -
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim mempertahankan isteri perdana menteri, Rosmah Mansor dalam isu pembiayaan kerajaan terhadap jet eksekutif swasta dalam lawatannya ke Qatar awal bulan ini.

Tindakan kerajaan itu hari ini dipersoalkan bertalu-talu oleh beberapa wakil rakyat pembangkang di Parlimen hari ini.

Gangguan bekalan air di Tumpat esok

14 Muharram 1435H. [MOD] -
KOTA BHARU:Penduduk di Wakaf Baharu, Tumpat dan kawasan berdekatannya, dinasihat menyimpan bekalan air mencukupi esok, berikutan kerja pembaikan pada tangki air bersih Loji Rawatan Air Wakaf Baharu.

Penyelia Hal Ehwal Pelanggan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) Wan Yusniazyanti Wan Jusoh berkata kerja pembaikan itu akan bermula dari 10 malam dan berakhir pada 4 pagi keesokannya.

Bangladesh bentang karpet merah untuk Najib

14 Muharram 1435H. [MOD] -
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menerima sambutan karpet merah ketika tiba di ibu negara Bangladesh sempena lawatan sulung rasmi tiga hari beliau, bermula semalam.

Ketibaan Perdana Menteri bersama isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, pada 8.05 malam waktu tempatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Hazrat Shahjalal dari Colombo, Sri Lanka disambut rakan sejawatannya, Sheikh Hasina serta Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Bangladesh Norlin Othman dan menteri kanan Bangladesh.

'Saya akan kembali dan kejutkan Parlimen'

14 Muharram 1435H. [MOD] -
Penggantungannya daripada parlimen kerana memperjuangkan apa yang dirasakannya terbaik untuk kepentingan awam dan masyarakat India tidak banyak memberikan kesan kepada anggota Parlimen Padang Serai N Surendran.

"Saya akan terus melakukan apa yang saya buat sebelum perkara ini berlaku. Satu-satunya cara yang tidak boleh saya buat, membangkitkan isu kepentingan awam di Parlimen.

Ustaz Azam angkat sumpah Adun Sungai Limau

14 Muharram 1435H. [MOD] -
ALOR SETAR: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Limau, Ustaz Mohd Azam Abd Samat selesai mengangkat sumpah di hadapan Speaker, Datuk Paduka Md Rozai Shafian sebentar tadi.

Majlis angkat sumpah diadakan pada sidang Bajet 2014 Negeri Kedah.

Graduan perubatan menganggur serius

14 Muharram 1435H. [MOD] -
SHAH ALAM: Kerajaan Pusat perlu mengambil tindakan segera terhadap dakwaan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), sektor kesihatan bakal gagal menyediakan peluang pekerjaan kepada lepasan graduan perubatan tahun hadapan.

Kekurangan peluang pekerjaan itu menurut MMA, disebabkan kegagalan kerajaan membina hospital secukupnya bagi keperluan rakyat dan juga bilangan kolej perubatan swasta yang terlalu banyak sekaligus melahirkan ramai graduan perubatan.

Kumpulan jemaah haji terakhir tiba di KLIA

14 Muharram 1435H. [MOD] -
SEPANG: Kumpulan terakhir seramai 281 jemaah haji Malaysia, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini menerusi pesawat MH8309.

Mereka yang tiba pada kira-kira 7 pagi disambut pegawai pengurusan kanan Lembaga Tabung Haji (TH), Malaysia Airlines System (MAS) dan anggota keluarga masing-masing.

PRK: Apa dan bagaimana selepas menang?

14 Muharram 1435H. [MOD] -
Kontroversi proses pilihan raya kampus masih jauh daripada penyelesaian. Sebelum hari mengundi, pelbagai kaedah dan taktik licik digunakan Hal Ehwal Pelajar (HEP) bagi memberikan kemenangan mudah kepada calon Aspirasi pro-BN. 

Bermula dengan tarikh-tarikh penting PRK yang dipilih HEP untuk menyukarkan kempen  kumpulan Pro-Mahasiswa, diikuti peraturan karut-marut dan kaedah e-voting yang boleh dimanipulasi. Peruntukan kerusi, sama ada untuk Umum atau Fakulti, juga dibuat dengan motif untuk memenangkan Aspirasi.

Tuan Ibrahim: PAS akan desak Pakatan laksana hudud

14 Muharram 1435H. [MOD] -
Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Muktamar PAS akan membincangkan usul khas bagi mendesak negeri bawah pentadbiran Pakatan Rakyat melaksanakan hudud.

Tuan Ibrahim dalam laporan Sinar Harian menyebut, PAS menerima empat usul berhubung pelaksanaan undang-undang Islam, termasuk hukum hudud.

Haram ikut paluan gendang musuh – Presiden PAS

14 Muharram 1435H. [MOD] -
PETALING JAYA: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan haram bagi ahli PAS  mengikut permainan media luar kononnya berlaku pertembungan  antara golongan ulama dengan profesional dalam PAS.

Katanya, dakwaan kononnya wujud pertembungan antara  golongan ulama dan profesional dalam PAS adalah permainan media musuh dan tidak seharusnya mempengaruhi ahli PAS.