30 Mei 2010

M'sia bankrap 9 tahun lagi sekiranya BN terus memerintah

14 Jamadil Akhir 1431H.
Drs. Khalil Idham Lim

Terkejut besar dengan kenyataan dari menteri yang satu masa dulu jaga kapalterbang bila katanya Malaysia menghadapi risiko menjadi negara Greece kecuali rakyatnya menelan hakikat pahit bahawa pengurangan subsidi akan menyaksikan harga petrol, makanan, elektrik dan beberapa barang keperluan tidak dapat dielakkan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala, yang juga ketua pegawai eksekutif Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi (PEMANDU) - sebuah badan yang ditubuhkan bagi mengurangkan bebanan subsidi negara sambil menerangkannya kepada rakyat berkata hutang negara akan meningkat 100 peratus daripada keluaran dalam negara kasar menjelang tahun 2019 jika pemberian subsidi diteruskan.

Satu kenyataan yang saya sifatkan tidak lebih dari menghalalkan tindakan BN yang akan menyusahkan rakyat. Namun tahukah Idris bahawa apa yang disubsidikan oleh kerajaan sebenarnya datang dari rakyat juga, jadi apalah salahnya subsidi ? yang jelas bagi saya negara akan bengkrap bukan kerana subsidi tetapi kerana rasuah berterusan oleh pemimpin BN sehingga wang rakyat sebenarnya banyak yang masuk poket orang politik malah lebih banyak dari subsidi yang diberikan kepada rakyat.

Bayangkan bagaimana Malaysia boleh jadi bengkrap dengan pengurusan wang dan khazanah negara seperti dibawah bila

1- Negara kehilangan hasil Minyak RM320 billion dengan penyerahan Blok L dan M kepada Brunai.
2- Sime darby rugi lebih RM1 billion
3- Komisen kapalselam kepada individu lebih RM500 juta...
4- PKFZ rugi beratus billion..
5- Pos Malaysia pun rugi lebih RM200 juta...
6- Kerajaan berbelanja RM6.89 juta setahun membayar kepada Putrajaya Holdings bagi menyewa Seri Perdana dan Seri Satria iaitu kediaman resmi PM dan TPM kita.Seri Perdana disewa pada kadar RM4.15 juta setahun ataupun RM345, 833.33 sebulan atau RM11,527.77 sehari! Manakala Seri Satria pula RM2.74 juta setahun ataupun RM228 333.33 sebulan atau RM7,611.11 sehari. Tidak lagi termasuk wang pengurusan yang juga mencecah jutaan ringgit setahu.

Senarai diatas adalah beberapa pratus dari banyak lagi penyelewangan dan pembaziran wang kerajaan yang akan menbengkrapkan negara bukannya kerana subsidi.

Termasuklah bagaimana MAS yang pernah dijaga Idris rugia dan akan bengkrap bila 3 buah lukisan yang menghiasi dinding di pejabat Pengerui MAS yang bernilai RM1.5 juta dan seorang Pengurus Kanan MAS bernama Chris Andrews, seorang warga asing yang dibayar gaji RM7,525 sehari! (bersamaan hampir suku juta sebulan ataupun RM2.7 juta setahun!)

Semuga rakyat tidak termakan usaha Idris untuk memperbodohkan rakyat itu, yang penting lagi cepat BN disungkurkan lagi cepat negara kita akan tidak bengkrap. malah bukanNya sampai kena tunggu 9 tahun, bagi saya negara kita telahpun bengkrap kerana kerakusan pemimpin BN mengambil harta rakyat setiap kali mandat diberikan.

Mahathir bagi harapan, Masyarakat Cina sudah tidak berharap

14 Jamadil Akhir 1431H.
Drs. Khalil idham Lim

Tun Dr Mahathir Mohamad percaya Barisan Nasional (BN) masih mempunyai masa untuk menarik sokongan daripada masyarakat Cina sebelum pilihan raya umum akan datang.

Bekas Perdana Menteri berkata, masyarakat Cina akan menyokong BN jika parti pemerintah itu terus melayan masyarakat itu dengan adil serta menjaga kepentingan mereka seperti di dalam bidang perniagaan.

Namun realiti yang berlaku sebenarnya Masyarakat Cina sudah tidak berharap kepada BN yang sering menipu setiap kali berlakunya pilihanraya. Saya kira orang Cina sudah mengucapkan selamat tinggal kepada BN. Seperti kata pepatah "nasi sudah menjadi bubur".

Terakhir bila Sibu menjadi satu titik tolak baru bahwa bukti yang jelas penolakan orang Cina kepada BN yang saya kira menyebabkan semua pemimpin BN sudah menjadi bimbang dan takut. Kerana itu ucapan Mahathir diatas adalah satu ucapan yang saya anggap memberi harapan kepada BN untuk melakukan sesuatu supaya Masyarakat Cina kembali menyokong BN. Namun ternyata ianya sudah terlambat.

Sebenarnya Mahathir lah orang yang turut bertanggun jawab untuk menyebabkan BN dan UMNO dibenci oleh Masyarakat Cina, malah dialah yang meniupkan semangat Kemelayuan yang kuat dalam UMNO sehingga lahirnya pemimpin UMNO yang sangat resis kepada bangsa lain pada masa sekarang.

"Jikalau layanan (BN) kepada mereka (masyarakat Cina) adalah adil, saya fikir mereka akan sokong Barisan Nasional," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Wacana Kepimpinan dan pelancaran Kelab Veteran MAYC di sini hari ini.

Perdana Menteri Malaysia Keempat itu berkata demikian ketika ditanya mengenai kemerosotan sokongan masyarakat Cina terhadap BN sebagaimana yang berlaku di dalam beberapa pilihan raya kecil baru-baru ini.

yang jelas masyarakat Cina bukan mudah ditipu dengan tawaran kebendaan dan janji pembangunan setiap kali pilihanraya, malah mereka sangat faham bahawa tanggungjawab membangunkan negara dan negeri adalah tanggung jawab pemimpin yang telah diamanahkan dan tidak perlu dipolitik dan dijanjikan.

Inilah persoalan yang mesti difahamkan oleh semua masyarakat berbilang kaum di Malaysia, terutamanya orang Melayu. Kerana itu apa yang BN jaja seantaro dunia sebagai jasanya adalah satu tanggung jawab yang mesti ditunaikan oleh semua Kerajaan di mana sahaja. Sebab itu apa salah nya memilih kerajaan baru, apalagi ianya terbukti lebih baik, amanah, adil dan boleh menentukan kebajikan semua rakyat lebih baik untuk masa akan datang.

Hadis Nabi : Umat Islam Akhir Zaman Akan Ikut Perangai Yahudi

14 Jamadil Akhir 1431
ibnuirfadzil.blogspot.com


عن أبي سعيد الخدري قال ، قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لتتبعن سنن الذين من قبلكم شبرا بشبر وذراعا بذراع حتى لو دخلوا في حجر ضب لاتبعتموهم ، قلنا : يا رسول الله ، اليهود والنصارى؟ قال : فمنDaripada Abu Sa’id al Khudri RA, beliau berkata : Rasulullah SAW pernah bersabda : “Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka”. Sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, apakah Yahudi dan Nasrani yang engkau maksudkan?” Nabi SAW menjawab : “Siapa lagi kalau bukan mereka?” (Riwayat Muslim)

Daripada hadis ini, Rasulullah SAW memberitahu bahawa di akhir zaman nanti, umat Islam akan mengikut jejak langkah, cara hidup, perundangan dan sebagainya daripada Yahudi dan Nasrani. Sehinggalah apabila orang Yahudi dan Nasrani memasuki lubang biawak yang sempit dan kotor pun akan diikuti oleh orang Islam di akhir zaman. Ini disebabkan mereka menafikan al Quran, sebagai perundangan di dalam sesebuah negara.

APA KEWAJIBAN HAMBA BERKENAAN DENGAN MASALAH TAKDIR?

14 Jamadil Akhir 1431H.
Oleh : Syaikh Muhammad bin Ibrahim Al-Hamd

Kewajiban seorang hamba dalam masalah ini ialah mengimani qadha' Allah dan qadar-Nya, serta mengimani syari'at, perintah dan larangan-Nya. Ia berkewajiban untuk membenarkan khabar (berita) dan mentaati perintah.
(Lihat, Jaami'ur Rasaa-il, Ibnu Taimiyyah, (II/341) dan lihat, Dar' Ta'aarudhil 'Aql wan Naql, (VIII/405).

Jika ia berbuat kebajikan, hendaklah ia memuji Allah dan jika ia berbuat keburukan, hendaklah ia memohon ampun kepada-Nya. Ia pun mengetahui bahwa semua itu terjadi dengan qadha' Allah dan qadar-Nya. Sesungguhnya, ketika Nabi Adam Alaihissalam melakukan dosa, maka dia bertaubat, lalu Rabb-nya memilihnya dan memberi petunjuk kepadanya. Sedangkan iblis, ia tetap meneruskan dosa dan menghujat, maka Allah melaknat dan mengusirnya. Barang-siapa yang bertaubat, maka ia sesuai dengan sifat Nabi Adam Alaihissalam, dan barangsiapa yang meneruskan dosanya serta berdalihkan dengan takdir, maka ia sesuai dengan sifat iblis. Maka orang-orang yang berbahagia akan mengikuti bapak mereka, dan orang-orang yang celaka akan mengikuti musuh mereka, iblis.(Lihat, al-Fataawaa, (VIII/64) dan Thariiqul Hijratain, hal. 170.)

"Dengan pemahaman terhadap qadar Allah dan pelaksanaan terhadap syari'at-Nya secara benar, maka manusia akan menjadi seorang hamba -yang hakiki-, sehingga dia akan bersama orang-orang yang diberi nikmat oleh Allah, yaitu para Nabi, ash-shiddiqin, asy-syuhada' dan ash-shalihin. Cukuplah dengan persahabatan ini suatu keberuntungan dan kebahagiaan. "
(At-Tuhfah al-Mahdiyyah fii Syarh ar-Risaalah at-Tadmuriyyah, Syaikh Falih bin Mahdi, (II/140) dan lihat, Taqriib at-Tadmuriyyah, Syaikh Ibnu 'Utsaimin, hal. 119.)

Kesimpulannya, ia wajib mengimani keempat tingkatan takdir yang telah disinggung sebelumnya. Yaitu, tidak ada sesuatu pun yang terjadi melainkan Allah telah mengetahui, mencatat, meng-hendaki, dan menciptakannya. Ia mengimani juga bahwa Allah memerintahkan agar mentaati-Nya dan melarang bermaksiat kepada-Nya, lalu ia melakukan ketaatan dan meninggalkan kemaksiatan. Apabila Allah memberi taufik kepadanya untuk melakukan ketaatan dan meninggalkan kemaksiatan, maka hendaklah ia memuji Allah dan meneruskan hal itu. Tetapi apabila dirinya dibiarkan dan dipasrahkan (oleh Allah) kepada dirinya sendiri, lalu ia melakukan kemaksiatan dan meninggalkan ketaatan, maka hendaklah ia beristighfar dan bertaubat.

Kemudian, hamba juga berkewajiban untuk bekerja demi kemaslahatan duniawinya, dan menempuh cara-cara yang benar yang dapat menghantarkan ke sana, lalu ia berjalan di muka bumi dan segala penjurunya. Jika berbagai perkara datang sesuai dengan apa yang dikehendakinya, hendaklah ia memuji Allah, dan jika datang tidak sesuai dengan yang diinginkannya, maka ia terhibur dengan qadar Allah. Ia tahu bahwa itu semua terjadi dengan qadar Allah Azza wa Jalla, dan bahwa apa yang menimpanya tidak pernah luput darinya, serta apa yang luput darinya tidak akan pernah menimpanya.

"Jika hamba mengetahui secara global bahwa Allah dalam apa yang diciptakan dan diperintahkan- Nya memiliki hikmah yang besar, maka hal ini cukuplah baginya (menjadikannya tenang). Kemudian setiap kali bertambah ilmu dan keimanannya, maka semakin tampak pula baginya hikmah Allah dan rahmat-Nya yang mengagumkan akalnya, serta menjelaskan kepadanya kebenaran apa yang dikabarkan Allah dalam kitab-Nya." (Majmuu'ul Fatawaa, (VIII/97).)

Bukan menjadi suatu keharusan bagi setiap orang untuk mengetahui detil pembicaraan tentang iman kepada qadar, tetapi keima-nan secara global ini sudah mencukupi. Ahlus Sunnah wal Jama'ah -sebagaimana yang dinyatakan oleh mereka- tidak mewajibkan atas orang yang lemah apa yang diwajibkan atas orang yang mampu.

Alhamdulillaah, selesailah pembahasan kita mengenai dalil-dalil syari'at, fitrah, akal, dan secara inderawi, yang tidak ada kontradiksi di dalamnya dan tidak ada kesamaran.

[Disalin dari kitab Al-Iimaan bil Qadhaa wal Qadar, Edisi Indoensia Kupas Tuntas Masalah Takdir, Penulis Muhammad bin Ibrahim Al-Hamd, Penerjemah Ahmad Syaikhu, Sag. Penerbit Pustaka Ibnu Katsir]

Antara Lesen Judi Bola Kerajaan Pusat dan Lesen Premis PBT

14 Jamadil Akhir 1431H.
Oleh: Nash Ar-Rawy
( www.nasharrawy.blogspot.com )

Umno memanglah parti assobiyyah Melayu yang tiada agama. Ini terbukti ajaran Umno melalui Presidennya yang mengeluarkan lesen tambahan kepada lesen judi yang sediada iaitu; Lesen Judi Bolasepak Piala dunia dan berlarutan kepada lesen judi liga bolesepak Sepanyol, England, Itali dan German . Ianya diluluskan oleh kementerian beliau ; yakni, Kementerian Kewangan yang disokong oleh Timbalan Menteri Kewangan Awe Adek –beradik tahi judi ; dengan alasan untuk membendung judi haram .

Hujjah beliau demi mencegah judi bola haram meleset kerna PDRM bersungguh-sungguh untuk membendung judi bola haram dan sudah dapat mengesan; sudah ada beberapa sindiket yang terbabit . Inilah ajaran Umno mengubah hukum di dalam Al-Qur’an dengan tangan mereka sendiri apabila secara terang –terangan menghalalkan yang haram . Contohnya, menghalalkan judi dan arak dan yang terkini judi bola dengan memperhalalkannya melalui perlesenan oleh kerajaan pusat ( UBN ) .

Yang haram tetap haram hukumnya ( qat’ie ) mana ada judi haram dan judi halal. Tetapi Umno boleh mengubah hukum tuhan , menipu tuhan, menipu nabi dan Al-Qur’an. Ini adalah antara ajaran sesat Umno yang bermaharajalelakan maksiat dulu, sekarang dan selamanya( sudah lebih 50 thn.) ;sehingga kasino di Genting Highland itu adalah yang paling top dalam dunia mengalahkan Las Vegas mengikut portal kasino dunia. 60 % sahammya diwarisi oleh Najib dan Hishamuddin pewaris judi datuk mereka Noah. Justeru darah duit haram ini kecanduan lulus judi bola dan sapu RM500 juta menenggelamkan kapal selam KD Altantunya yang tak timbul. Mana menteri agama Umno : jadi setan bisu . Bahkan ajaran sesat daripada senator wanita Umno pernah berkata wanita boleh melacur kerna darurat keluarga yang tersangat miskin .

Mufti terkayu tiada berani bersuara kerna sayangkan kerusi empok ; tiada berani menyatakan yang hak di hadapan pemerintah yang zalim. Bersekongkol dan bersubahah dengan ajaran sesat Umno. Pengikut jahiliyyah siber Umno; dulu sekarang dan selamanya ditipu oleh Umno menanggung dosa subahah selama mana menyokong dan mengundi Umno ( UBN )selama 50thn. Judi merosakkan institusi keluarga , masyarakat dan Negara tiada barakah ; istilah yang tiada dalam sistem ekonomi sesat Umno; Inilah kesan daripada ajaran sesat Umno yang pernah menentang dan persenda hudud; melakukan perkara-perkara yang bisa ‘BATALKAN SYAHADAH” !!!!!

Tuduhan PEKASAM Umno yakni; PERKASA bahawa PAS tiada jujur dalam hal judi kerna negeri perintah Pakatan; PBTnya memberikan lesen premis judi tiada seperti Kelantan ternyata meleset kerna PBT Petaling Jaya , Selangor dan Ampang Jaya dalam Kerajaan Pakatan Selangor dengan tegasnya tiada akan membenarkan lesen premis judi bola dikeluarkan . PBT –PBT yang lain dan di Negeri Pakatan yang lain ; insyaAllah akan menyusul. Sekiranya syarikat Vincent Tan( kini taikun MEB jelmaan DEB peracuan yang sama ) menggunakan premis Sports Toto untuk menjalankan sebarang aktiviti judi bola ; lesen premis tersebut boleh ditarikbalik kerna melaksanakan aktiviti judi tambahan tanpa kelulusan pihak PBT. Pada logika dan praktisnya ; Negeri –negeri perintah Pakatan masih lagi setahun dua jagong memerintah dan berhadapan dengan pelbagai tahi pentadbiran tinggalan Umno 50 thn. TGNA terpaksa mengambil masa dua penggal ( lebih kurang 8 tahun ) untuk mengHARAMkan apa yang di haramkan agama tetapi dihalalkan Umno. Yakni, mengharamkan judi dan menghadkan arak dijual dan dibawa pulang oleh bukan Islam sahaja.

Di premis yang tertentu sahaja. Namun, dalam tempoh 8 tahun tersebut; negeri di bawah perintah BN ( 50 thn.). PBTnya langsung tiada menunjukkan minat untuk mengharamkan yang haram.Yakni; lesen premis judi dan had arak ! Apalagi di bawah naungan kerajaan pusat UBN yang mengamalkan sistem ekonomi dan pemerintahan jahiliyah siber yang menolak sistem Islam.Ternyata PEKASAM Umno tiada jujur . Menang pun atas tiket PAS .PAS jujur sukses tukar premis judi kepada niaga lain. Umno? Bahkan , tindakan PAS itu dipuji oleh suri rumah kalangan belum Islam.

Bahkan, hujjah awang beradek tahi judi; lesen judi bola diperlukan untuk lawan judi ‘haram’ adalah terlalu dangkal dan sesat sama seperti senator wanita ‘agama baru ‘ Umno .Beliau membenarkan wanita melacur kerna darurat kemiskinan keluarga. Justeru itu, Apakah lesen jual dadah perlu diberikan untuk membendung dadah? Apakah lesen pelacuran perlu diberikan untuk membendung pelacuran ? Mana dia prinsip dan sistem Islam yang berakar-tunjangkan NAHI MUNGKAR yang sekaligus merupakan amal ma’aruf . Berbeza dengan ajaran sesat UMNO, amal ma’aruf amal mungkar! Sistem Umno adalah kesinambungan sistem “masjid dirar” yang diperintahkan Allah di dalam qur’an untuk dibakar. Lihat sahaja projek masjid kristal ; projek dirar Umno . Tiada kariah , tiada makmum ; jadi tempat perlancungan tapi pakai RM5juta wang Royalti hak rakyat Trengganu atas nama wanga Ehsan. Begitu juga Monsoon Cup yang mencuri wang royalti pembaziran sebanyak RM6 juta ; menguntungkan kroni suku-sakat membuncitkan perut semata-mata, Rakyat Trengganu ? Golongan marhein ?

Inilah dia sistem ekonomi jahiliyyah siber Umno yang tiada mengira sifir halal dan haram ,dosa dan pahala; untuk kesejahteraan rakyat? atau untuk kepentingan sistem ekonomi monopoli-kroni yang diharamkan Islam? Ternyata JUDI UNTUK KRONI. Bahkan bukan Islam pun membantah! Kerna judi memporak-perandakan keluarga mereka dan mengundang Along serta kejadian jenayah .

Apakah Malaysia mahu dikenali sebagai Negara Judi terbesar dunia! Mana usaha ulamak dalam Umno yang di’BIRO’kan menjadi hamba kepada Presiden mereka; bertuhankan manusia ; syirik kepada tuhan kerena takut bersuara yang hak kerna penyakit wahhan. Yakni , terlalu cintakan dunia dan takut mati. Justeru, kerna tiada mahu jadi ‘HAMBA MANUSIA” lah ; Majlis Agama Islam dalam Umno keluar daripada Umno kerna tiada redho dan tiada mahu subahah Umno luluskan Lesen Judi. Iaitu , Loteri Kebajikan. Masa kebajikan jika loteri itu sendiri adalah haram dan perjudian. Masa bisa duit judi dan loteri mengerjakan haji atau kebajikan! . Itu semua kosong semata-mata; bahkan menanggung dosa. Inilah dia Umno penganjur sistem ekonomi mungkar!

Para ulamak haraki yang keluar Umno ini membentuk Parti Islam Satu Malaysia ; termasuklah antaranya, bapa mantan Presiden Umno Abdullah Badawi . Kesimbungan perjuangan Islam disambung oleh PAS yang juga menyambung Gerakan Islam Hisbul Muslimin yang diharamkan kolonial Inggeris yang membentuk Umno sebagai alat Inggeris untuk menentang Gerakan Islam ; khususnya PAS . PAS sekarang mempunyai Majlis Tertingginya; Majlis Syura’ ulamak , tidak seperti Umno, ulamak diperintah Presiden. Dalam PAS juga sudah ada Dewan Himpunan Penyokong PAS ( DHPP )yang terdiri daripada kalangan Belum Islam yang menentang judi , arak, rasis. Umno? PERKASA? Ternyata akidah perjuangan Umno sesat lagi menyesatkan ummah!

Beberapa kes dan isu di kalangan mahasiswa di Mesir pada Bulan Mei

14 Jamadil Akhir 1431H.
Oleh : ibnuirfadzil.blogspot.com

Berikut adalah beberapa kes dan isu yang terjadi di kalangan mahasiswa Malaysia di bumi Mesir yang terkini pada Bulan Mei 2010 seperti berikut :

1. Pada 3 Mei, 2 orang penyamun warga Mesir telah membuat cubaan samun di kawasan penempatan Melayu di Seksyen 10, Bandar Nasr, Kaherah. Malangnya, salah seorang daripada mereka berjaya ditangkap oleh mahasiswa Melayu, dan seorang lagi berjaya melarikan diri.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/gambar-penyamun-hayyu-asyir-tumpas-di.html

2. Pada 10 Mei, beberapa orang Siswi Perubatan Cawangan Zagazig diganggu oleh seorang pemandu teksi warga Mesir, yang berani menunjukkan kemaluannya di hadapan siswi terbabit.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/siswi-perubatan-zagazig-diganggu.html

3. Pada pertengahan Mei, seorang yang masih belum disahkan sebagai pegawai anak negeri telah mengugut seorang mahasiswa untuk ditarik zakat.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/baru-datang-2-minggu-lebih-sudah-pandai.html

4. Pada 15 Mei, sebuah rumah sewa ahli Kelantan telah diceroboh dan menyebabkan kehilangan beberapa barang berharga, 3 Laptop, 6 Handphone dan 1 Hard Disk. Beberapa pencuri tersebut berjaya diberkas polis keesokan harinya.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/berita-rasmi-tentang-kes-pecah-rumah.html

dan di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/inikah-wajah-pencuri-yang-dok-pecah.html

5. Pada 17 Mei, 4 orang ahli ISMA yang ditangkap polis Mesir pada Bulan April, 3 orang telah dibebaskan, dan seorang lagi telah dihantar pulang ke Malaysia. Dia dihantar pulang pada 17 Mei.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/kes-penangkapan-4-orang-seorang-sudah.html

dan di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/04/markas-isma-diserbu-tapi-tak-ngaku-ahli.html

6. Pada 19 Mei, berlaku dua siri kemalangan, kemalangan pada waktu pagi yang membabitkan 3 orang siswi yang terjadi di Mansurah. Manakala pada sebelah petang, 2 orang siswa mengalami kemalangan di Kaherah.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/3-mahasiswi-qiraat-mansurah-kemalangan.html

di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/berita-rasmi-tentang-kemalangan-di-h7.html

di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/gambar-gambar-ahli-kl-yang-kemalangan.html

dan di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/kronologi-kemalangan-berlaku-di-hadapan.html

7. Pada 26 Mei, 2 orang Siswi dicabul oleh seorang warga Mesir yang menceroboh masuk ke Bangunan Agen Perubatan di Tanta.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/berita-dari-tanta-2-siswi-diganggu-arab.html

8. Pada bulan Mei, puluhan mahasiswa Qiraat tidak dapat menduduki beberapa peperiksaan disebabkan JPMK yang gagal menguruskan pendaftaran mahasiswa dalam tempohnya.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/isu-qiraat-disiarkan-di-dalam-harakah.html

dan di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/05/jpmk-mengecewakan-dan-menyusahkan-kami.html

8. Pada Bulan Mei, mahasiswa Universiti al Azhar telah dikecohkan dengan isu perpindahan. Iaitu semua mahasiswa yang berada di muhafazah akan dipusatkan di Kaherah sahaja, dengan dimasukkan di dalam kuliah khusus berasingan daripada mahasiswa berbangsa arab. Namun, sehingga kini keputusannya masih belum kelas. Ia bermula dengan Muktamar Wafidin yang diadakan pada 24 April lagi.

Sila klik di sini : http://ibnuirfadzil.blogspot.com/2010/04/catatan-panas-di-dalam-muktamar-wafidin.html

Ulasan

Apa yang disebut di sini, hanyalah terjadi di kalangan Mahasiswa Melayu di bumi Mesir, pada Bulan Mei sahaja. Kes-kes dan isu-isu yang terjadi pada Bulan April tidak disebutkan.. WaLlahua'lam.. Isu yang dirasakan tidak perlu, tidak disebutkan di sini.

Berita ini tidak berniat untuk menakut-nakutkan, atau menuduh mana-mana pihak, tetapi hanya sebagai berita realiti yang terjadi, pemberitahuan dan makluman buat manusia yang berada di Malaysia.

Sila rujuk http://pmram.org sebagai lidah rasmi mahasiswa Melayu di bumi Mesir.

Kenyataan Media : Judi bukan budaya mana-mana bangsa.

14 Jamadil Akhir 1431H.


Kenyataan yang tidak bertanggung jawab dari Pemuda BN Perak.Merujuk kepada Berita dari Sinar Harian pada Khamis, 27 Mei 2010 mukasurat PK4 saya menarik perhatian untuk menyatakan beberapa pendirian saya kepada kenyataan-kenyataan berkaitan dengan Judi Bolasepak yang saya anggap tidak bertanggung jawab dan memerlukan penjelasan dan pembetulan dengan segera.

Antara kenyataan yang saya maksudkan dalam laporan itu ialah :

1. Kononnya Pakatan Rakyat dan pendukung liberalisasi yang mempunyai agenda untuk mengkomersialkan perjudian sekali gus dijadikan senjata untuk memburuk-burukkan kerajaan BN.

2.PAS menentang habis-habisan lesen judi bola sepak Piala Dunia, ini seolah-olah mereka tidak pernah meluluskan lesen judi dan tiada pusat judi di negeri yang ditadbirnya. Tidak pun kita dengar bila ia hendak ditamatkan.

3. Kerajaan Kelantan misalnya, pernah ditanya mengenai lesen arak dan judi dinegeri yang dipimpin ulama PAS itu, namun PAS memberi alasan ia adalah untuk orang bukan Islam dan sudah menjadi budaya mereka yang sukar dihakis.

4."PAS begitu sensitif mengenai isu lesen judi, tetapi boleh pula berkompromi dengan DAP yang menentang Islam".

Kenyataan dan jawapan saya adalah seperti berikut :-

1. Saya menyanggah kenyataan yang tidak bertanggung jawab dengan menuduh Pakatan Rakyat dan pendukung liberalisasi yang mempunyai agenda untuk mengkomersialkan perjudian sekali gus dijadikan senjata untuk memburuk-burukkan kerajaan BN. Sesungguhnya apa yang berlaku sangat jelas bila gelombang yang menentang Judi Bolasepak tidak terbatas kepada kelompok yang disebtukan diatas, malah sangat menyeluruh sehingga melibatkan kelompok yang lebih luas.

Tidakkah yang mengkormersilkan judi adalah Kerajaan BN sendiri yang sangat tidak bertanggung jawab dengan meluluskan lesen. BN sendirilah yang memburukkan wajahnya sediri dengan melakukan dasar-dasar yang bukan sahaja tidak islamik malah bertentangan dengan budaya dan tatasusila masyarat islam secara umumnya.

2. Terima kasih dengan pengkitiran bahawa PAS menentang habis-habisan lesen judi bola sepak Piala Dunia, dan saya anggap merupakan pengiktirafan kepada perjuangan Jemaah islam yang tidak berpura-pura dalam sikap dan tindakannyaq.

Namun tudahan yang mengatakan "seolah-olah mereka tidak pernah meluluskan lesen judi dan tiada pusat judi di negeri yang ditadbirnya. Tidak pun kita dengar bila ia hendak ditamatkan." adalah kenyataan yang tidak berasas dan lari dari fakta yang sebenarnya. Tahukah Pemuda BN bahawa lesen-lesen perjudian adalah kelulusan yang hanya dibawah kuasa Menteri kewangan dan Kerajaan negeri cuma boleh mengawalnya dengan kawasan kelulusan pengunaan permis bangunaan untuk tujuan tersebut.

Malah saya tegaskan semua permis-permis judi yang ada semuanya adalah kesan dari kelulusan lesen judi dan peninggalan dari pemerintahan BN sebelumnya, kerana itu menuduh kami yang meluluskan lesen judi adalah kenyataan orang yang terdesak dan kehabisan modal serta hujjah yang rasional.

3.Saya menyanggah dengan kononnya Kerajaan Kelantan yang pernah ditanya mengenai lesen arak dan judi dinegeri yang dipimpin ulama PAS itu, namun PAS memberi alasan ia adalah untuk orang bukan Islam dan sudah menjadi budaya mereka yang sukar dihakis.

Kenyataan ini adalah pembohongan yang perlu tindakan memohon maaf dengan segera kerana aktiviti judi adalah tidak wajar dikaitkan dengan mana-mana agama , budaya dan bangsa. Tindakan dan tuduhan yang menyatakan judi adalah budaya mana-mana bangsa adalah tuduhan liar yang mesti ditarik dengan segera.

4. Kenyataan yang mengatakan DAP adalah anti Islam adalah kenyataan yang jahat tanpa bukti dan tidaklebih dari kenyataan untuk menutup kelemahan dan kemungkaran yang dilakukan oleh pemimpin UMNO dan BN. Kalau kita ingin bercakap mengenai siapa anti Islam saya rasakan semua sudah tahu siapakah yang antia islam, samada pemimpin UMNO atau DAP.

Malah Pakatan Rakyat negeri Perak boleh mengatur satu forum khusus dengan mempertemukan pemimpin DAP dan UMNO untuk berhujah tentang tajuk "siapa antiislam".

KENYATAAN MEDIA, 29 Mei 2010

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Setiausaha Sekretariat
Pakatan Rakyat Perak.