29 Jun 2008

Speaker kecewa dengan sikap Adun BN

IPOH, 27 Jun (Hrkh) - Speaker Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak, V. Sivakumar Varatharaju kesal dengan sikap Adun Barisan Nasional Perak yang bertindak memulaukan sidang dewan.

Beliau menyifatkan tindakan pembangkang itu bersifat keanak-anakan, sekali gus tidak menghormati konvensyen parlimen dan tidak bertanggong jawab.

"Tingkah laku mereka membuktikan hanya bahawa mereka semata-semata ingin mencari publisiti murahan dan mendurhaka kepada mandat yang diberikan rakyat dalam PRU-12 lalu," katanya. Image

Beliau juga menyatakan rasa amat kecewa terhadap sikap sombong dan bongkak Adun BN yang menunjukkan contoh tauladan buruk yang sepatutnya tidak dilakukan oleh mereka yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan mendalam dalam arena politik.

Beliau menasihatkan wakil-wakil rakyat supaya tidak mencari atau membuat kekekecohan di Dewan ketika Titah Ucapan Sultan Perak sedang diperbahaskan.

"Jika mereka daripada barisan pembangkang awal-awal lagi sudah bertindak keluar sidang maka cara tak langsung ia bererti mereka tidak menerima ucapan tersebut," katanya.

Bagaimanapun beliau menghargai kehadiran kesemua 28 Adun BN dalam Dewan sehingga selesai titah ucapan perasmian oleh baginda Sultan Perak.

Ketua BBC Dun Perak gesa Adun pelihara mandat rakyat sebaiknya

IPOH, 26 Jun (Hrkh) :- "Beberapa hari lagi genaplah usia 100 hari usia Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak dan dalam tempoh ini tidaklah boleh dijadikan kayu pengukur untuk menilai apakah kerajaan ini telah berjaya atau sebaliknya."

Ketua Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) dan juga Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim berkata demikan, sewaktu berucap menyembah ucapan tahniah serta menyunjung kasih atas titah ucapan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak di Dfewan Undangan Negeri semalam..

"Adalah tidak adil kalau ada pihak yang ingin menjadikan tempoh ini sebagai 'platform' untuk menilai Kerajaan Perak Darul Ridzuan sekarang sedangkan ianya telah mencapai kemerdekaan sejak lebih 50 tahun yang lampau," katanya.

Justeru itu beliau mengajak semua pihak mengukur kerajaan ini dengan secara adil tanpa mengira fahaman, idealogi, bangsa dan agama. Dan semua pihak telah memikul satu amanah yang berat bagi memakmurkan bumi ini..

"Kita bertanggungjawab sebagai Ahli Dewan Negeri yang dipilih oleh rakyat di Dun masing-masing. kerana itu kekuatan dan kelemahan dewan ini, penghormatan dan keyakinan rakyat kepada dewan ini sangat bergantung kepada peranan yang dimainkan oleh Adun-Adun.

"Antara pilihan raya lepas dengan pilihan raya yang akan datang marilah kita memenuhi hasrat rakyat untuk hadir di dewan yang mulia ini bagi mencari rumusan yang terbaik bagi memajukan negeri Perak ini,. berbahaslah secara matang dan bermoral, peraturan dewan yang sedia sudah cukup bagi memastikan dewan ini tidak dipandang serong oleh pelbagai pihak,� ujarnya.

Persidangan dewan kali ini katanya, catat lembaran baru dengan menyiarkan secara langsung sidang dewan untuk ditonton oleh rakyat Negeri Perak sahaja tetapi dutut ditonton oleh seluruh rakyat Malaysia dan luar negara.

Oleh itu segala tindak tanduk wakil rakyat akan disaksikan dan dinilai oleh semua pihak. terutama generasi muda yang rata-rata gemar berada di depan komputer dan melayari internet akan terdidik dengan suasana dewan ini, jika ianya sentiasa kecoh, bising tidak beradap serta melanggar peraturan bagaimana mereka dapat mencontohi akhlak para Adun.

Mengenai kemenangan Pakatan Rakyat memerintah negeri ini, ia menggambarkan sikap rakyat yang inginkan perubahan dan semua pihak sepatutnya akur dengan kemenangan tersebut.

Sehubungan itu beliau mengucapkan kasih kepada Adun Pangkor yang memberi penghormatan kepada Kerajaan Perak, seperti yang tersiar dalam berita jam 8.00 malam 24 Jun lepas yang turut memberi nasihat dan pandangan secara matang kepada Kerajaan Perak yang perlu menjadi Kerajaan yang baik.

Namun begitu katanya, sesuatu yang malang sekiranya masih ada yang menafikan kemenangan ini apalagi tidak mahu mengiktiraf kemenangan yang telah dicapai dalam proses demokrasi .

"Proses demokrasi manakah lagi yang kita hendak guna pakai kalau keputusan ini masih tidak boleh mendapat pengiktirafan," ujarnya..

Mengiktiraf Kerajaan Negeri Perak bukan sahaja suatu petanda kepada penerimaan kepada proses demokrasi tetapi juga sebagai seorang yang beriman, ianya adalah menifestasi kepada penerima kudrat Allah di mana setiap orang Islam yang wajib beriman kepada `Qada dan Qadar Allah , katanya lagi.

Isu exco wanita: Wakil kerajaan 'patahkan' hujah pembangkang

IPOH, 27 Jun (Hrkh) - Isu yang direka cipta oleh wakil pembangkang khasnya yang dibangkitkan oleh dua Adun wanita BN, iaitu Adun Sungai Rapat dan Adun Hulu Kinta mengenai tiadanya wanita menjadi exco dalam kerajaan Pakatan Rakyat Perak berjaya 'dipatahkan' oleh wakil kerajaan.

Adun Titi Serong ketika 'mematahkan' hujah tersebut memberitahu Terangganu yang diperintah BN juga tidak melantik wanita untuk menduduki kerusi Exco Kerajaan Negeri Terengganu.

Jika kerajaan Pakatan Rakyat Perak ditohmah mengetepikan peranan wanita dalam Kerajaan Negeri, mengapa wakil BN tidak mempertikaikan Kerajaan Terengganu, katanya.

"Sebenarnya wakil pembangkang sudah tiada modal, sedangkan Kerajaan Negeri telah memberikan peranan yang penting kepada wanita dalam Kerajaan Pakatan Rakyat apabila melantik wanita sebagai Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri.

"Orang luar puji kita kerana melantik wanita sebagai Timbalan Speaker Dewan, wakil rakyat pembangkang cuba menafikannya," jelas Khalil Idham Lim.

Selain itu wakil pembangkang turut mengaitkan peranan Kerajaan Negeri dalam memilih Ahli Jawatankuasa Kariah dan menuduh PAS telah mempolitikkan masjid untuk kepentingan diri.

Isu tersebut sekali lagi dapat 'dipatahkan' oleh wakil kerajaan yang telah membongkarkan siapa sebenarnya mempolitikkan masjid.

Adun Titi Serong ketika bangun menjelaskan, sebelum ini ahli jawatankuasa kariah ditentukan oleh Umno bahagian.

Tetapi bila Kerajaan Pakatan Rakyat ambil alih pemerintahan, PAS tidak pun bertindak seperti Umno bertindak dahulu. Jawatankuasa kariah yang dilantik terdiri dari ahli PAS, KeADILan dan Umno, katanya.

"Jelaslah kini Umno yang mempolitikkan masjid untuk kepentingannya, bukannya PAS," ujar beliau.