22 Mac 2010

1Malaysia tidak sampai di Ireland : Pelajar Malaysia diugut jangan bertemu dengan pemimpin PR.

Semangat IMalaysia yang dilaungkan oleh Najib dan kerajaan yang telah membelanjakan wang jutaan ringgit untuk disebarkan luaskan kepada semua peringkat rakyat dari pegawai kerajaan sehinggalah kepada rakyat biasa.. Sebenarnya bukan tujuan saya untuk membenarkan dasar ini namun yang dikesali ternyata ianya sebagai satu gimik politik dan dasar yang cuma menjadi mainan politik pemimpin BN namun jauh untuk dilaksanakan oleh mereka sendiri termasuklah oleh pegawai kerajaan di bawahnya.

Realiti kepada apa yang berlaku di Ireland dimana sesampai kami disini dimaklumkan hampir semua pelajar tajaan kerajaan seperti dari MARA, JPA dan sebagainya telah diugut oleh jabatan penuntut Malaysia disini dari menhadiri apa saya program yang diatur oleh Kelab Penyokong PAS Ireland yang suatu masa dulu di rasmikan oleh Presiden PAS Sendir.

Secara umumnya tindakan yang dilakukan oleh Pegawai jabatan penuntut yang sering dilakukan bila ada saja pemimpin Pakatan Rakyat samapoi disini adalah satu lumrah. Malah telah ada pelajar Malaysia yang ditarik biasiswa kerana hadir dalam program bersama pemimpin PAS. Sedangkan bila ada saja pemimpin BN dan UMNO yang sampai malah diadakan satu program khusus dan semuanya dipaksa hadir.

Namun saya tetap mengucapkan terima kasih kepada pegawai tersebut yang telah melakukan tindakan double standard yang ternyata menambahkan kebencian rakyat Malysia termasuk penuntut Malaysia yang diugut itu kepada UMNO dan BN. Inilah rupa pegawai yang dilahirkan selama 50 tahun BN memerintah.

Teruskanlah kerja saudara sampai keahir perkhidmatan yang ada disini dan ingat bahawa kepuasan yang anda perolihi hanya untuk BN dan UMNO dan rakyat Malaysia akan menyimpan dalam hati kecil mereka untuk menghukum BN bila balik ke Malaysia nanti.

Catatan Perjalanan 2 : Bandar Dublin Ireland sebagai destinasi terakhir.

Perjalanan terakhir rombongan saya bersama dengan DS. Muhammad Nizar Jamaluddin ialah bandar Dublin Ireland. Kami menaiki kapalterbang RyanAir semacam AirAsia yang memakan masa selama sejam.

Di lapangan terbang London kami melalui pemeriksaan yang ketat sebagaimana penumpang yang lain . Kami bergerak dari Imprial Kolej dalan Program yang diatur oleh Malaysia Forum London dan DS. Nizar telah memberi ucaptama dan menjawal hampir 30 soalan dari sekitar 150 orang yang hadir.

Semasa posting ini di buat jam di Dublin menunjukkan jam 7.30 pagi 21 Mac di mana kami mengadakan solat subuh berjemaah dengan warga Malaysia di sini.

Selepas itu diadakan tazkirah subuh yang disampaikan oleg DS. Nizar dan sesudah itu diadakan teleconferance sekitar satu jam setengah dan kami sempat diajukan dengan sekitar 15 soalan yang berkisar isu politik semasa khususnya isu Perak.