11 November 2011

Mesyuarat BN.

Zulhijjah 1432H. [MOD] -PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Putrajaya, hari ini. Turut kelihatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pemimpin tertinggi BN. - Foto Effendy Rashid

AUKU Perlu Segera Dimansuhkan - Aziz Bari

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

PETALING JAYA: Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971, perlu segera dimansuhkan kerana ia dapat melahirkan generasi pelajar yang lebih berani dan bertanggungjawab pada masa hadapan, kata Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Abdul Aziz Bari.

Aziz berkata kerajaan perlu segera memansuhkan akta berkenaan kerana mahasiswa pada hari ini wajar diberi ruang untuk melihat arena politik semasa kerana ia dapat mengembangkan pemikiran mereka apabila keluar dari universiti kelak.

"Pelajar hari ini perlu diberi ruang untuk libatkan diri mereka dengan politik supaya dapat lahir generasi yang berfikiran terbuka mindanya sekali gus dapat memajukan negara pada masa hadapan," katanya ketika dihubungi pada Jumaat.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dilaporkan berkata AUKU boleh dipinda atau dihapuskan sekiranya mahasiswa memberikan sepenuh perhatian terhadap pelajaran tanpa 'digagahi' oleh pihak lain.

Muhyiddin dipetik sebagai berkata kerajaan memperkenalkan AUKU pada 1971 disebabkan oleh beberapa insiden, dan pengenalan akta itu ialah supaya pelajar dapat menumpukan sepenuh masa dalam pelajaran di universiti serta kolej dan tidak 'diganggu' dengan kegiatan luar.

Mengulas lanjut, Aziz berkata penguatkuasaan AUKU akan hanya melahirkan generasi yang berfikiran sempit.

"Negara kita tidak akan maju dengan generasi seperti ini, mereka menjadi jumud dan mengamalkan pemikiran sempit dan ia tidak akan memberi sebarang manfaat kepada negara.

"AUKU hanya melahirkan golongan berfikiran tidak matang dalam menangani cabaran pada masa hadapan," ujarnya.

Justeru, beliau berkata institusi pengajian tinggi perlu menjadi tempat yang mampu membentuk mahasiswa menjadi pemimpin yang boeh dicontohi generasi akan datang.

"Universiti patut jadi tempat yang dapat menghasilkan golongan intelektual yang mampu memajukan negara. Tapi hari ini, universiti kita telah mengeluarkan ramai pelajar yang kurang berkualiti serta tidak mempunyai sifat kepimpinan," katanya.

Mahkamah Rayuan, pada 31 Oktober lalu, memutuskan Seksyen 15(5)(a) AUKU yang melarang pelajar menyatakan sokongan dan simpati atau bangkangan kepada mana-mana parti politik dalam dan luar negara, adalah tidak munasabah dan melanggar kebebasan bersuara.

mStar/-

Bahaya fitnah dalam hidup

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
http://epondok.wordpress.com

t3.gstatic
SEBAGAI manusia, selagi hidup kita akan berinteraksi dengan orang lain. Setiap hari kita berkomunikasi dengan orang di sekeliling dan dari situ kita dapat memproses maklumat serta membina hubungan dalam bermasyarakat.

Orang yang enggan berinteraksi sebenarnya adalah orang yang tidak berada dalam realiti kehidupan yang hakiki dan dia sebenarnya tidak menunaikan tuntutan sebagai manusia.

Orang yang suka bersendirian akan lebih terdedah kepada hasutan syaitan sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi SAW: “Sesungguhnya syaitan itu seperti serigala kepada manusia sebagaimana serigala kepada ternakan. Ia menerkam kambing yang bersendirian dan terpencil. Maka, jauhilah kamu daripada berpecah belah, dan wajiblah kamu bersama-sama jemaah, orang ramai dan masjid.” (riwayat Ahmad)

Namun, dalam kehidupan bermasyarakat, kita perlu menjaga akhlak dalam percakapan dengan orang lain. Ketika berkomunikasi, antara perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah kebenaran fakta yang disampaikan kepada kita dan sejauh mana ketepatan maklumat yang kita sampaikan kepada orang lain.

Bak kata pepatah “terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya”.

Islam menganggap fitnah satu daripada sifat mazmumah (tercela) dan dilarang Allah seperti dalam firman-Nya yang bermaksud:

Fitnah itu lebih bahaya daripada pembunuhan. (al-Baqarah: 191)

Jangan kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina, yang banyak mencela, yang gemar menyebarkan fitnah. (al-Qalam: 29).

Oleh itu, kita perlu menjaga dua perkara dalam berinteraksi iaitu input dan output. Di kebanyakan waktu dan ketika, kita perlu mempunyai usaha dalam menapis maklumat yang diterima.

Justeru, Allah SWT memerintahkan kita untuk tabayyun iaitu menganalisis dan mengkaji terlebih dahulu maklumat yang kita perolehi. Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (al-Hujurat: 6)

Sikap tabayyun ini sangat perlu kerana berkemungkinan maklumat yang sampai kepada kita adalah tidak benar ataupun merupakan fitnah yang sengaja diciptakan untuk memburukkan seseorang.

Dalam hal ini pendekatan yang betul sangat penting agar kita tidak terperangkap. Justeru, apabila menerima satu-satu maklumat jangan mudah menerimanya tanpa terlebih dahulu dipastikan kebenarannya atau difahami maklumat berkenaan.

Sebagai contoh, seorang hakim tidak boleh membuat keputusan tanpa bersikap adil dalam memperolehi maklumat. Justeru, hakim perlu memanggil kedua-dua pihak sama ada tertuduh atau yang menuduh.

Kita tidak boleh menghukum seseorang dengan sentimen. Islam mengajar kita menghukum berdasarkan maklumat yang tepat.

Ia seperti yang disebut dalam satu kaedah, “Menjatuhkan satu-satu hukuman dalam sesuatu perkara hendaklah berdasarkan tasawur yang jelas tentang perkara tersebut”.

Dalam sejarah umat Islam, kita menyaksikan betapa fitnah membawa bencana dan malapetaka dalam masyarakat. Fitnah inilah yang membawa kepada pembunuhan Saidina Uthman r.a yang dituduh menjalankan dasar kronisme dan nepotisme dalam pentadbirannya.

Fitnah juga menyebabkan berlaku pertembungan di antara para sahabat besar seperti Saidina Ali bin Abi Talib r.a dan Muawiyah bin Abi Sufyan r.a.

Munir al-Ghadban menyebut dalam kitabnya berkenaan Muawiyah bin Abi Sufyan: “Aku tidak berpendapat bahawa adanya suatu peribadi di dalam sejarah umat Islam yang terdiri daripada kalangan para sahabat yang awal, yang ditarbiah dengan tangan Rasulullah SAW dan mereka yang hidup dengan wahyu langit, lalu diperburukkan, dibohongi mengenainya dan didustakan kepadanya seperti yang terkena pada Muawiyah bin Abi Sufyan r.a…

Pemuda PAS Larut korban 21 ekor lembu.


14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
Abd Qahar Shamsudin

Larut: Sempena sambutan Eidul Adha, Dewan Pemuda PAS Larut telah berjaya menunaikan ibadah qurban dengan menyembelih 21 ekor lembu dan 3 ekor kambing. Kesemua jumlah tersebut telah dilaksanakan diseluruh Parlimen Larut yang melibatkan DUN Kubu Gajah, DUN Selama serta DUN Batu Kurau. Program selama tiga hari berturut-turut ini diketuai oleh Ketua Pemuda PAS Larut, Ustaz Mohd Nazri Din dan dibantu oleh Timbalannya, Ustaz Mohd Akmal Kamarudin.

Menurut Ketua Pemuda PAS Larut, Ustaz Mohd Nazri Din, daging qurban tersebut telah diagihkan kepada lebih seribu orang keluarga yang terdiri daripada keluarga miskin, OKU, warga emas dan ibu tunggal yang terdapat diseluruh Parlimen Larut. Agihan ini dilakukan melalui serahan rumah ke rumah. “Agihan ini melibatkan semua penduduk, tidak kira samada mereka orang UMNO atau orang PAS. Yang penting bagi kita ialah agihan ini adalah untuk seluruh rakyat yang berhak. Insya Allah apabila kita memerintah, inilah konsep yang akan kita laksanakan”. Ujar beliau ketika ditemui selepas mengagihkan daging qurban dirumah seorang penduduk.

Sementara itu menurut Timbalan Ketua pemuda PAS Larut, Ustaz Mohd Akmal Kamarudin. Beliau menyifatkan sambutan terhadap program ibadah qurban kali ini sungguh meriah kerana kesemua tempat yang diadakan program ini mendapat sambutan yang hebat dari masyarakat setempat. “Kita tidak menyangka program ibadah qurban kali ini bukan hanya dihadiri oleh ahli-ahli dari Pakatan Rakyat, malah ahli-ahli UMNO turut menghadirkan diri bahkan membantu melapah daging qurban bersama-sama kita, ini membuktikan segala kerja-kerja berkebajikan kita selama ini dapat menawan hati rakyat dan gelombang kebangkitan rakyat ini akan diterjemahkan melalui peti undi, Insya Allah”. Ujar beliau setelah selesai menyempurnakan penyembelihan qurban dekat sini.

Program ini diserikan lagi dengan kehadiran Setiausaha Pemuda PAS Perak, Saudara Salman Salleh pada hari ketiga di DUN Kubu Gajah.

Kemalangan Km382 , PR Perak ucap takziah.

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
KENYATAAN MEDIA.

Empat maut dan lima cedera parah apabila sebuah treler membawa guni berisi pasir melanggar bahagian belakang bas rombongan sekolah yang berhenti di tepi jalan selepas terbabas di Km382, Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Behrang di sini awal pagi tadi.

Pemangku Ketua Polis Daerah Tanjung Malim Superintenden Md Tahir Kasim berkata mereka yang maut dalam kejadian pukul 5 pagi itu ialah guru Siti Hajar Mohamad, 33, dan dua pelajar Khairul Anwar Azhan, 15, dan Maysarra Zaidi, 15, yang merupakan anggota rombongan Sekolah Menengah Kebangsaan Air Merah, Kulim, Kedah yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

Seorang lagi yang maut adalah Ketua Wanita Umno cawangan Alor Teja, Basarah Saad, 45, katanya kepada pemberita ketika ditemui di Rumah Mayat Hospital Slim River di sini, Jumaat.Siti Hajar meninggal dunia di Hospital Slim River manakala tiga yang lain maut di tempat kejadian, katanya.

Katanya lima yang cedera parah termasuk mengalami patah yang teruk yang sebelum ini dirawat di hospital yang sama telah dipindahkan ke Hospital Teluk Intan untuk rawatan lanjut.

Beliau berkata 22 mangsa yang cedera ringan dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Slim River.

Kenyataan media saya :

1. Pakatan Rakyat negeri Perak mengucapkan takziah dan turut bersedih dengan kemalangan terbaru tersebut. Harapan saya semuga semua yang terlibat dengan kemalangan itu sentiasa sabar dan didoakan kepada yang cedera akan cepat sembuh.

2. Saya mengharapkan kajian tentang keperluan asas yang ada di sepanjang lebuhraya perlu dijalankan dengan segra memandang dengan jumlah kenderaan yang bertambah setiap hari. kekerapan kejadian kemalangan yang berlaku hampir setiap hari dan meragut nyawa rakyat adalah sesuatu yang mesti dipandang serius oleh semua pihak khusunya pihak kerajaan.

3. Kelaziman pemandu yang letih berhenti di tepi lebuhraya adalah sikap yang dipuji namun saya melihat hentian biasa dan hentian rehat dan rawat (R&R) sangat kecil dan tidak boleh menampung keperluan kenderaan untuk berhenti rehat sehingga melimpah ke lebuh raya.

Kerana itu mungkin dalam kejadian Km382 mungkin loro yang berhenti itu adalah yang berhenti keluar dari tempat rehat dan menganggu kenderaan lain.

5. Kerajaan juga mestilah mempercepatkan membina rangkaian alternatif baru untuk mengalihkan kesesakan pergerakan kenderaan yang hanya tertumpu di lebuhraya PLUS utara - selatan.

6. Disamping itu laluan tiga lorong yang terhenti di Tol Slim River juga mestilah disambung dengan segera sehingga ke utara semenanjung. Hal ini penting bagi menampung pergerakan kenderaan yang bertambah dan sering berlaku kesesakan apa lagi dihari perayaan.

Drs. Khalil Idham Lim
Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat
Negeri Perak.

11.11.2011.

Allahyarham Kamarulzaman 'wira royalti' Kelantan

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU, 11 Nov: Anggota Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa, menyifatkan, pegawai khasnya, Allahyarham Kamarulzaman Abdullah, yang meninggal dunia dalam kemalangan jalanraya di Paloh kira-kira 2.30 pagi tadi sebagai wira royalti.

Menurutnya, semua urusan tuntutan royalti telah diurus oleh Allahyarham dengan baik dan penuh amanah demi untuk kesejahteraan rakyat Kelantan.

“Allahyarham seorang pegawai saya yang amanah, jujur, rajin berusaha terutama dalam tuntutan royalti ini.

"Dia yang banyak menyelidik, mencari bahan bukti dan memang dia wira termasuk sahabatnya yang turut cedera dalam kemalangan itu,” ujarnya.

Husam berkata demikian ketika ditemui selepas solat jenazah di rumah keluarga allahyarham di Kampung Kota, di sini tengahari tadi.

Selepas itu, jenazah dibawa ke Masjid Kampung Kota untuk disolatkan kali ketiga sebelum di kebumikan di perkuburan Islam Tok Panjang, dekat sini.

Sebelum ini Husam sendiri mengimamkan solat jenazah di rumah keluarga allahyarham di sini.

Allahyarham berkhidmat sebagai pegawai khas kepada Husam sejak tiga tahun lalu.

Allahyarham merupakan Ketua Penerangan PAS Kawasan Kota Bharu, Anggota Exco Pemuda PAS Negeri serta beberapa lagi jawatan lain.

Allahyarham Kamarulzaman, 32, terlibat dalam kemalangan maut ketika kenderaan pacuan empat roda jenis Pajero yang dinaikinya, bertembung dengan sebuah kereta Produa Myvi di kilometer 40 jalan Kuala Krai-Gua Musang

Ketika itu mereka dalam perjalanan pulang dari Kula Lumpur selepas menghadiri majlis penyerahan 'Amanat Tun Razak' kepada perdana menteri di parlimen berhubung tuntutan bayaran royalti semalam.

Bagaimanapun, dua orang lagi rakannya Penolong Pengurus Sumber Manusia PKINK Mohd Roslan Mohd Zain cedera dikepala pegawai di Urusetia Penerangan Kerajaan Kelantan, Ridwan Elias hanya cedera ringan.

Roslan yang juga suami kepada kakitangan Harakah Cawangan Kelantan (Noraisiah Deraman), mulanya dirawat di Hospital Kuala Krai kini mendapat rawatan lanjut di Hospital Raja Perempuan Zainab ll, Kota Bharu manakala Ridwan kini dibenarkan pulang.

Ketua Pemuda PAS Kelantan, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman yang turut hadir pada majlis pengebumian itu mengucapkan takziah pada anggota keluarga.

“Semoga Allah menempatkan allahyarham di tempat orang yang soleh,”ujarnya.

Turut menziarahnya Anggota Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof, yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat.

Harakahdaily/-

Pakatan Rakyat Sarawak Bersatu Untuk dirikan Kerajaan Baru

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
PAS Miri

MIRI - Lawatan kerja Datuk Mustafa Ali atau 'Cikgu Pa' Setiausaha Agung Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Pusat yang julung kali ke Miri memberi semangat kepada PAS Miri serta Pakatan Rakyat di Miri agar terus bersatu dan bekerjasama untuk menghadapi Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) yang akan menjelang tiba nanti.

Sepanjang berada di Miri beliau sempat bertemu dengan semua pimpinan Pakatan Rakyat Miri terdiri dari DAP, PKR serta PAS. Beliau memberi nasihat kepada ahli PAS Miri agar terus bekerjasama dengan Pakatan Rakyat untuk mencapai hasrat Pakatan mengambil alih kuasa dari BN dalam PRU 13 nanti.

Beliau juga mengingat semua ahli betapa pentingnya kerjasama semua pihak dalam Pakatan agar tidak berlaku pertandingan 3 penjuru dikalangan parti komponen Pakatan dalam PRU 13 nanti.

Sesiapa saja yang terpilih jadi calon nanti mestilah yang terbaik dari Pakatan dan seharusnya dapat di terima oleh semua pihak baik dari DAP, PKR dan PAS. Calon yang boleh di terima oleh setiap golongan masyarakat tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik sangat penting di tonjolkan kepada masyarakat umum. Ini akan memberi peluang yang cerah untuk Pakatan Rakyat menang dalam PRU13 nanti.

Ciri-ciri calon terbaik yang seharusnya ada pada Pakatan adalah mereka yang benar-benar jujur, ikhlas, berakhlak mulia serta mesra dengan semua lapisan masyarakat.

Semoga dengan kerjasama yang kukuh diantara parti kompenan dalam Pakatan akan memberi harapan baru kepada rakyat untuk bersama-sama menukar kerajaan BN sekarang kepada Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat berjuang menuntut keadilan untuk semua tanpa mengira bangsa dan agama bukan untuk kepentingan peribadi.

PAS Miri
Jofri Jaraiee

Mungkin "lembu" sahaja yang percaya jawapan Khairy?

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Ketua pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengakui bahawa syarikat National Livestock and Meat Corporation yang dimiliki anggota keluarga menteri kabinet, Datuk Seri Shahrizat Jalil telah membeli unit apartmen mewah One Menerung di Bangsar, dilaporkan dengan bayaran sebanyak RM9.8 juta

Pembelian kondominium itu dibuat supaya NLMC mendapat pulangan pelaburan memandangkan projek lembu fidlot oleh National Feedlot Corporation mengalami kelewatan operasi, kata ahli parlimen Rembau itu dalam tulisan di blognya, rembau.net.

"Apabila kelewatan ini berlaku, pihak pengurusan NFC berdepan dengan keputusan penting. Apakah mereka hanya biar duit yang diberi kepada NLMC itu dalam akaun semasa yang tidak memberi pulangan yang besar sambil menunggu ladang-ladang satelit dan pusat penyembelihan antarabangsa dibangunkan?

"Kalau dibiar sahaja duit itu dalam akaun semasa, bukan sekadar ia tidak membawa pulangan tetapi dengan iklim ekonomi dunia yang melihat fenomena inflasi atau kenaikkan harga barang, nilai sebenar duit ini mungkin terhakis," kata Khairy lagi.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan yang ditimbulkan ahli parlimen PKR Saifuddin Nasurtion dan juga pengarah strategik parti itu, Rafizi Ramli berhubung pembelian hartanah yang disifatkan sebagai penyelewengan dana awam.

Pembelian untuk kondominium berkenaan telah direkodkan sebagai hutang NFC kepada NMLC, dakwa Saifuddin semalam.

RSB Tawar Pengajian Perubatan Dengan Kos Murah Di Rusia

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

BESUT: Bagi sesiapa yang berminat untuk mengikuti pengajian dalam bidang perubatan di Rusia, Russian Resources Sdn Bhd (RRSB) sedia membantu dengan menawarkan pengajian perubatan dengan kos berpatutan.

Syarikat yang bernaung di bawah Kedutaan Rusia di Malaysia itu kini giat menjalankan promosi kepada pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) termasuk yang berkelulusan Matrikulasi bagi mengikuti bidang tersebut di Rusia.

Ketua Kanan Unit Pemasaran RRSB, Eswin Woo berkata RRSB yang telah beroperasi sejak 14 tahun lalu, setakat ini telah menghantar lebih 2,500 pelajar Malaysia di tiga buah universiti pilihan di Rusia iaitu Moscow State Medical University, Nizhny Novogorod State Medical Academy dan Volgograd State Medical University.

Sehingga kini lebih 1,000 pelajar yang diuruskan oleh RRSB sejak 1998 telah pun kembali ke tanah air dan berkhidmat sebagai pegawai perubatan di hospital-hospital di seluruh negara.

Katanya pihaknya kini membantu menawarkan tempat dalam bidang tersebut dengan bayaran yang berpatutan berbanding dengan kadar yang dibelanjakan oleh Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta untuk menghantar pelajar di dalam atau di luar negara.

Katanya keupayaan RRSB tidak perlu diragukan kerana operasi penghantaran pelajar ke ketiga-tiga universiti itu diakui sepenuhnya oleh Badan Perubatan Malaysia (MMC) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

"Kami menyedari keinginan ramai generasi muda yang disokong oleh ibu bapa untuk menjadi doktor tetapi oleh sebab faktor-faktor tertentu seperti tidak terpilih dan perbelanjaan yang tinggi, mereka terpaksa membuat pilihan kedua.

Justeru, RRSB ingin membantu dengan sama-sama berusaha untuk merealisasikan cita-cita mereka melalui program yang dikelolakan ini," katanya kepada Bernama, di sini, Jumaat.

Menurutnya RRSB menyediakan dua program untuk menyertai bidang perubatan di tiga buah universiti di Rusia itu untuk tempoh antara enam dan tujuh tahun.

Bagi mengekalkan mutu dan setaraf dengan syarat yang telah ditetapkan oleh universiti pilihan RRSB itu calon SPM yang ingin mengikuti pengajian perubatan mestilah sekurang-kurangnya memperolehi B dalam mata pelajaran Biologi, Kimia, Fizik, Matematik dan Matematik Tambahan.

Manakala bagi calon STPM atau Matrikulasi pula perlu memiliki kelulusan 3B atau CGPA 3.0 untuk mata pelajaran Sains dan bagi A Level pula perlu mempunyai 3B untuk mata pelajaran Sains termasuk SPM.

Eswin berkata mereka yang mempunyai kelulusan SPM perlu melalui Program Praperubatan terlebih dahulu dan setelah lulus boleh meneruskan pengajian ke Tahun 1 sehingga Tahun 6.

Katanya pihak universiti di Rusia juga menerima calon yang mempunyai kelulusan peringkat South Australian Matriculatin (SAM), Canadian Preuniversity(CPU) dan Unify Examination Council Taiwan (UEC).

Beliau menambah yang paling menarik dalam program pembelajaran bidang perubatan yang disediakan di Rusia di bawah kelolaan RRSB berbanding pihak lain ialah kos perbelanjaan dan hostel untuk selama enam tahun pengajian ialah hanya RM120,000 bagi Nizhny Novogorod State Medical Academy dan Volgograd State Medical University dan RM210,000 untuk Moscow State Medical University berbanding IPTA atau IPTS di dalam mahupun luar negara yang antara RM500,000 hingga RM1 juta.

"Tidak seperti pengajian perubatan di tempat lain, bagi universiti di bawah urusan RRSB ini, yuran pengajian dibayar dari tahun ke setahun dan bukan sekaligus," katanya.

Menurutnya kos tersebut bagaimanapun tidak termasuk kos sara hidup seperti makan dan minum pelajar yang dianggarkan antara RM1,000 hingga RM1,500 sebulan.

Eswin berkata setelah mendapat tempat belajar dari mana-mana satu daripada tiga universiti di Rusia itu ibu bapa hanya perlu menyediakan kos perbelanjaan belajar bagi tahun pertama sahaja manakala pihak RRSB akan membantu pelajar bagi mendapatkan pinjaman di tahun kedua dan seterusnya.

Menurutnya, buat masa ini promosi giat dilakukan kepada pelajar yang akan menduduki peperiksaan pada akhir tahun ini bagi memastikan mereka yang berkelulusan STPM atau Matrikulasi serta A Level boleh memulakan pengajian pada bulan Mac setiap tahun dan bagi pelajar lulusan SPM bermula September.

Katanya setakat ini kesemua pelajar lepasan pengajian perubatan dari ketiga-tiga buah universiti kelolaan RRSB itu tidak menghadapi masalah untuk pulang menjadi doktor di Malaysia kerana kelulusan mereka diiktiraf sepenuhnya oleh kerajaan.

Beliau berharap program tersebut akan terus mendapat sambutan daripada pelajar terutamanya pelajar Melayu yang hanya sekitar 10 hingga 15 peratus sahaja kemasukan setahun berbanding kaum Cina dan India.

Menurutnya bagi memudahkan sesi kaunseling dan promosi, RRSB telah melantik beberapa individu sebagai pegawai pemasaran di Pantai Timur iaitu Roslan Adi (013-9801601), Mohamad Mohd Taib (013-9811040) dan Adnan Ibrahim (019-9441701) bagi Terengganu serta Noran Abdullah (012-9888025) bagi Kelantan untuk berurusan dengan pelajar.

Maklumat juga boleh dilayari melalui laman sesawang www.russian-resources.com atau melalui laman FaceBook di alamat: 1 want to study in Russia. -BERNAMA

11 Sebab Mengapa PRU13 Tidak Akan Diadakan Tahun Ini

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Khabar angin yang mengatakan pilihan raya umum (PRU) akan diadakan pada tahun ini telah kedengaran sejak beberapa bulan yang lalu walaupun tempoh memerintah kerajaan sedia ada masih lagi berbaki 17 bulan.

Namun terdapat 11 sebab mengapa PRU13 tidak akan diadakan pada tahun ini:

1) Barisan Nasional (BN) akan mengadakan mesyuarat Dewan Tertinggi parti itu bagi membincangkan mengenai pembahagian kerusi dikalangan 14 parti komponennya. Pemilihan calon yang dikemukakan akan dipersembahkan kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dalam mesyuarat yang akan diadakan pada petang Jumaat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

2)Peperiksaan awam seperti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) akan hanya berakhir pada pertengahan bulan Disember. Ini kerana kebanyakan dewan serta bilik darjah sering digunakan sebagai pusat membuang dan mengira undi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). SPM akan hanya berakhir pada 14 Disember sementara STPM pula akan berakhir pada lewat sehari kemudian.

3)Kumpulan terakhir jemaah Haji Malaysia akan hanya berlepas pulang ke tanah air selepas 11 Disember dan kira-kira 30,000 rakyat Malaysia pergi ke Mekah untuk menunaikan haji pada tahun ini. Adakah satu tindakan yang tidak popular mengadakan pilihan raya ketika mereka (jemaah haji) masih belum pulang ke tanah air. Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) menjangkakan hujan pada musim monsun kali ini adalah lebih buruk daripada tahun lalu.

4)Berdasarkan kejadian banjir yang berlaku di Thailand, pakar melaporkan taburan hujan yang diterima di Malaysia akan meningkat lebih 40 peratus daripada musim monsun sedia ada. Adalah sukar untuk mengadakan pilihan raya ketika musim banjir kerana ia mungkin terpaksa ditangguhkan kerana banjir yang teruk.

5)Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengesahkan bahawa mereka akan pergi bercuti pada bulan Disember.

6)Perhimpunan Agung Umno akan diadakan pada 29 November hingga 3 Disember dan agak mustahil untuk parti itu mengambil bahagian dalam pilihan raya kerana mereka perlu mengadakan mesyuarat beberapa minggu untuk merancang tindakan serta starategi untuk menghadapi pilihan raya.

7)SPR memerlukan notis sekurang-kurangnya 60 hari untuk membuat persediaan dalam menghadapi pilihan raya umum sekiranya Parlimen dibubarkan dalam tempoh beberapa minggu. Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata walaupun Parlimen mungkin akan dibubarkan dalam bulan ini atau Disember. Namun suruhanjaya berkenaan mempunyai masa untuk mengadakan PRU pada bulan Januari tahun hadapan.

8)Najib juga mahu memastikan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing serta turut mengadakan PRU pada tarikh yang sama. Beliau tidak mahu mengadakan pilihan raya sebanyak dua kali dalam tempoh yang singkat. Setakat ini hanya Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang bersetuju sementara, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang enggan mengambil tindakan yang serupa. Menurut sumber, Najib telah dimaklumkan bahawa tiga negeri berkenaan tidak akan membubar DUN masing-masing sekiranya PRU13 diadakan pada tahun ini.

9)Najib telah mengumumkan beberapa langkah penambahbaikan bagi meringankan beban rakyat dalam pembentangan Bajet 2012 serta langkah pembaharuan seperti memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) . Semua langkah yang diumumkan ini akan berkuat kuasa tahun hadapan.

10)Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen bagi penambahbaikan sistem pilihan raya baru sahaja memulakan tugas mereka dan mereka tidak mampu menyiapkan tugas tersebut dalam tempoh tujuh minggu. Adalah satu perkara yang ganjil sekiranya Najib mengadakan pilihan raya namun tanpa membuat perubahan yang telah dijanjikan dalam sistem pilihan raya sedia ada.

11)Sebab yang kesebelas ialah kerana hari ini adalah 11v November dan nombor 11 merupakan angka kegemaran Najib. Ramai yang mendakwa Najib akan membubarkan Parlimen untuk mengadakan PRU pada tarikh bertuahnya itu. Bagaimanapun sehingga kini tidak ada tanda yang menunjukkan beliau akan mengumumkan sesuatu yang penting hari ini.

Dengan 11 sebab yang dikemukakan, besar kemungkinan PRU13 tidak akan diadakan dalam tempoh 50 hari akan datang.

Mstar/-

Apapun kita tunggu dan lihat sehingga lewat malam ini, adakah alasan diatas benar sehingga pada hari ini atau tahun Parlimen tidak dibubarkan.

Kumpulan pertama jemaah haji pulang esok

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

MAKKAH: Kumpulan pertama jemaah haji Malaysia akan berlepas pulang ke tanah air dari Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdul Aziz di Jeddah jam 7.25 pagi Sabtu (12.25 tengah hari waktu Malaysia) dan dijadual tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 9.25 malam waktu Malaysia.

Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Syed Salleh Syed Abdul Rahman, berkata sementara itu jemaah haji dari kumpulan pertama ke Madinah dari sini pula akan berlepas pada 16 November ini dan kumpulan pertama dari Madinah yang akan kembali ke tanah air ialah pada 27 November.

Beliau berkata, 33 peratus daripada jemaah haji Malaysia akan kembali ke tanah air menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad di Madinah, manakala selebihnya menerusi Jeddah.

"Penerbangan terakhir dari tanah suci ialah pada 10 Disember ini dan ia tiba di tanah air pada keesokkan harinya," katanya kepada kumpulan media Tabung Haji, di sini.

Sementara itu, merujuk kepada operasi pengurusan jemaah haji Malaysia kali ini, Syed Salleh berkata beliau besyukur kerana segala yang dirancang berjalan dengan lancar.

Menurutnya, sedikit kelewatan memang sudah dijangkakan, namun secara keseluruhan pergerakan jemaah berjalan dengan baik tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini.

Beliau berkata, satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah daripada segi jumlah pesakit dan jumlah kematian di kalangan jemaah haji tahun ini yang dilihat semakin berkurangan berbanding tahun sebelumnya.

Katanya, ia mungkin berpunca daripada faktor kesedaran jemaah haji mengenai kepentingan untuk menjaga kesihatan sepanjang tempoh berada di tanah suci dan mungkin juga disebabkan aspek persekitaran yang semakin bertambah baik.

Daripada segi perkhidmatan, Syed Salleh berkata beliau melihat pelaksanaan program Sahabat Tabung Haji, Sahabat Ibadah Tabung Haji serta program Jemaah Haji Warga Emas yang dibantu secara seorang ke seorang, cukup berkesan dalam membantu jemaah haji.

Menurutnya, program yang melalui penambahbaikan dari semasa ke semasa itu sudah pasti akan dapat memantapkan lagi usaha Tabung Haji dalam memberi bantuan yang lebih baik kepada jemaah haji Malaysia.

Pada masa sama, beliau turut menyampaikan penghargaan kepada pihak media yang turut bertungkus lumus menyampaikan berita dan maklumat mengenai perjalanan ibadah haji di tanah suci tanpa mengira masa. - BERNAMA

Islam Dijunjung, Raja Disanjung, Rakyat Dipayung

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU, 11 Nov: Sultan Muhammad V, Tuanku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra selamat menyempurnakan upacara Istiadat Pemeriksaan Perbarisan Kehormatan di Padang Merdeka di sini sebentar tadi.

Istiadat sempena Pemasyhuran Perayaan Menyambut Ulang Tahun Hari Keputeraan baginda yang ke-42, 2011 itu turut dihadiri Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Fa-Iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

Turut hadir pada upacara itu Kerabat Diraja dan pembesar negeri.

Hadir sama Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan timbalannya, Datuk Ahmad Yakob, Speaker Dewan Negeri, Datuk Mohd Nassuruddin Daud, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Dewan Negara serta pimpinan politik, Ketua Jabatan Negeri dan Persekutuan.

Perayaan keputeraan bertema “Islam Dijunjung, Raja Disanjung, Rakyat Dipayung” itu bermula seawal 6.30 petang semalam dengan mengadakan majlis solat Hajat dan doa selamat di Masjid Muhammadi di sini dan di semua masjid utama jajahan.

Istiadat ‘meletak kerja’ pula diadakan di Istana Balai Besar di sini seawal 7.45 pagi tadi sebelum diadakan jamuan rakyat di Masjid Muhammadi di sini selepas solat Jumaat nanti.

Sementara Istiadat Pengurniaan Kehormatan Kebesaran Negeri serta Istiadat Menyembah Ucapan Tahniah dan Taat Setia akan diadakan esok mulai 9.00 pagi di Istana Balai Besar di sini.

Menurut kenyataan rasmi, perayaan menyambut Ulang Tahun Hari Keputeraan itu bermula 10 hingga 12 November 2011.

Majlis Santapan Malam Persembahan Kerajaan Negeri diadakan pada malam ini di Dewan Jamuan Utama, Kota Darulnaim di sini.

Harakahdaily/-

Mungkinkah Parlimen dibubarkan hari ini ?

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -


Walaupun spekulasi telah bertiup kencang bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan membubarkan Parlimen hari ini bagi membuka jalan untuk pilihan raya umum ke-13, tetapi pelbagai faktor, termasuk jadual rasmi Najib dan Yang di-Pertuan Agong, menunjukkan sebaliknya.

Mengikut kalendar rasmi persidangan kerjasama ekonomi Asia Pasifik (Apec) 2011 di Hawaii, dari 7-13 November, Najib dijadual memberi ucapan esok, bersama dengan Presiden Mexico, Felipe Calderon.

Selepas Apec, Najib akan menghadiri Sidang Kemuncak Asia Timur tahunan keenam di Bali, Indonesia, dari 14 hingga 19 November, di mana beliau akan mengadakan perjumpaan dengan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama.

Faktor-faktor ini, yang memastikan perdana menteri sangat sibuk dan berada di luar negara, tidak memungkinkan spekulasi yang Parlimen akan dibubarkan pada bila-bila masa, akan menjadi kenyataan.

Di samping itu, perhimpunan agung tahunan Umno akan berlangsung dari 29 November hingga Disember 3 di mana pemimpin Umno dari semua peringkat akan berkumpul di ibunegara.

Dewan Tertinggi BN juga akan bermesyuarat petang ini

Satu lagi petunjuk ialah Yang di-Pertuan Agong dijadualkan untuk membuat lawatan rasmi sehari ke Melaka hari ini.

Malaysiakini/-

Empat Pelajar Maut,Lima Cedera Kemalangan Bas Di KM382

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

IPOH,11 NOVEMBER - Empat pelajar maut, lima cedera parah manakala 20 lagi cedera apabila bas yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan sebuah lori di Km382, Lebuhraya Utara-Selatan dekat Slim River awal pagi ini.

Ketua Polis Trafik Negeri Supt Wan Abdullah Ishak berkata, kejadian berlaku pada kira-kira 4.45 pagi ketika bas membawa pelajar dan guru daripada sebuah sekolah menengah di Kulim, Kedah itu dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

Kesemua mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Slim River untuk rawatan dan mangsa yang meninggal dunia turut dihantar ke hospital yang sama untuk bedah siasat.

-BERNAMA-

SU Agung: Mesyuarat BN petang ini, tiada agenda khusus

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 11 Nov — Di sebalik desas-desus mengenai pembubaran Parlimen hari ini, Barisan Nasional (BN) akan mengadakan mesyuarat rutin Dewan Tertinggi di ibu negara, petang ini.

Ia berlangsung di sebalik situasi pelbagai pihak membuat andaian menerusi SMS dan Twitter bahawa Datuk Seri Najib Razak akan menggunakan tanggal 11-11-11 iaitu hari ini untuk membubarkan Parlimen.

The Malaysian Insider difahamkan perkara itu tidak mungkin sebab Najib selaku Perdana Menteri dan Presiden Umno mempunyai aturan mesyuarat yang ketat hari ini.

Pagi ini, Najib yang juga Pengerusi BN akan mempengerusikan mesyuarat mingguan Kabinet — yang pertama selepas kembali daripada menunaikan haji. Beliau tiba di sini tanah air kelmarin.

Beberapa sumber dari BN dan agensi pengendalian pilihan raya yang dihubungi mengakui tiada sebarang tanda-tanda ke arah itu hari ini.

Seorang timbalan menteri yang dihubungi juga menolak spekulasi sedemikan dengan berkata, "Bajet 2012 yang kini masuk peringkat jawatankuasa hanya akan selesai diluluskan sekitar 23 November. Jadi saya rasa tidak mungkin."

The Malaysian Insider yang turut menghubungi pegawai kanan seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri juga menolak desas-desus itu dengan berkata, "setakat malam ini (tadi) tiada apa-apa pun."

"Saya tidak melihat Parlimen akan dibubar hari ini, tak ada apa-apa tanda pun," katanya yang merupakan pegawai kanan kepada seorang pemimpin komponen BN.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (gambar) yang dipetik Bernama Online berkata, mesyuarat petang ini adalah mesyuarat rutin yang diadakan dari semasa ke semasa tanpa agenda spesifik.

"Ia adalah mesyuarat biasa yang dipengerusikan oleh Pengerusi BN untuk membincangkan isu-isu biasa. Tiada agenda spesifik atau isu," katanya yang juga Setiausaha Agung Umno.

Tarikh mesyuarat itu telah pun ditetapkan lebih awal dan notis mesyuarat telah dikeluarkan lebih seminggu yang lepas, kata beliau.

Mesyuarat Majlis Tertinggi BN kali terakhir diadakan pada 12 Ogos lalu.

Pilihan raya umum ke-12 diadakan pada Mac 2008 dan penggal sekarang hanya akan berakhir pada April 2013.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijangka akan menyelesaikan taklimat kepada pegawai pengurus pilihan raya akhir bulan ini.

Malaysiainsider/-

Kapal angkasa Moscow gagal

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

PEKERJA menyediakan    kapal angkasa,  Phobos-Grunt tanpa pemandu berharga RM535.93 juta di  tapak pelancar Baikonur, Kazakhstan bulan lalu. - Foto REUTERS
PEKERJA menyediakan kapal angkasa, Phobos-Grunt tanpa pemandu berharga RM535.93 juta di tapak pelancar Baikonur, Kazakhstan bulan lalu. - Foto REUTERS

MOSCOW: Sebuah kapal angkasa Russia dalam perjalanan ke planet Marikh membawa 12 tan bahan api toksik terkandas di orbit bumi dan mungkin terhempas dalam tempoh beberapa minggu jika jurutera gagal membetulkan haluannya.

Pada masa sama, pakar angkasa lepas berharap enjin senyap kapal angkasa itu boleh ditujah untuk ke Marikh. Jika tidak, ia akan terjunam ke bumi. Namun kebanyakan pakar serpihan angkasa Amerika yakin bahan api di dalamnya mungkin meletup di ruang atmosfera dan tidak sampai ke bumi.
Kesilapan pelancaran itu adalah yang terbaru dalam beberapa siri kegagalan Russia yang menambah kebimbangan mengenai keadaan industri angkasa lepas negara itu.
Kapal angkasa, Phobos-Grunt tanpa pemandu berharga AS$170 juta (RM535.93 juta) berjaya memasuki orbit dengan tujahan roket pelancar Zenit-2 selepas tengah malam waktu tempatan kelmarin (2016 GMT Selasa) dari tapak pelancar Baikonur di Kazakhstan. Selepas berpecah daripada pelancar, 11 minit kemudian, ia sepatutnya menyalakan dua enjin dan menghala ke Marikh.

Bagaimanapun, kedua-dua enjin gagal dihidupkan. Berikutan itu, Phobos-Grunt tidak dapat meninggalkan orbit bumi, sebaliknya terus terbang mengeliling antara 207.61 kilometer dan 341.18 kilometer di atas bumi. Orbit itu sudah semakin menurun, menurut satelit Amerika yang mengesannya.

Agensi Angkasa Lepas Persekutuan berkata, orbit kapal itu dan sumber kuasanya mungkin membenarkannya mengelilingi bumi kira-kira dua minggu. Pengiraan itu dipersetujui Agensi Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA).

“Dari orbit Rangkaian Pemantauan Angkasa Lepas Amerika, ia mungkin begitu dalam tempoh dua minggu sebelum terhempas,” kata ketua saintis serpihan kapal angkasa NASA, Nicholas Johnson tengah hari kelmarin. – AP

10 korban gempa bumi terbaru Turki

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
  • Foto

    MIYAZAKI menerima rawatan selepas dikeluarkan dari runtuhan sebuah hotel di Van. Beliau disahkan meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami. - Foto AP

  • Foto

    PASUKAN penyelamat cuba mengeluarkan mangsa di bawah runtuhan bangunan di Van, Turki, semalam. - Foto EPA

Berpuluh dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan

VAN: Seorang pekerja Jepun adalah antara 10 yang terbunuh dalam gempa bumi kedua di timur Turki manakala sekumpulan penduduk yang marah mengadakan bantahan menggesa pihak berkuasa menutup dua hotel yang musnah dalam kejadian gempa bumi yang pertama.

Polis pencegah rusuhan menggunakan penyembur lada hitam untuk menyuraikan tunjuk perasaan.
Demonstrasi tercetus berikutan pekerja bantuan menggunakan penyodok untuk mencari mangsa yang selamat dalam kejadian gempa bumi Rabu lalu yang melanda wilayah sama digegarkan dengan gempa bumi pada 23 Oktober mengorbankan 600 penduduk.
Sekurang-kurangnya 28 penduduk dibawa keluar dari runtuhan di Van berikutan usaha menyelamat yang berterusan sepanjang malam menggunakan lampu berkuasa tinggi. Sepuluh kematian dilaporkan dalam dua hotel yang runtuh.

Mereka yang tertimbus termasuk sekumpulan wartawan Turki yang membuat liputan kejadian gempa pertama mengakibatkan ribuan penduduk hilang tempat tinggal ketika cuaca sejuk mula melanda di wilayah pergunungan itu.

Timbalan Perdana Menteri, Besir Atalay berkata gempa kelmarin menumbangkan 25 bangunan di bandar Van, namun hanya tiga dihuni sementara yang lain dikosongkan selepas mengalami kerosakan dalam gempa kuat bulan lalu.

Gempa dengan magnitud 5.7 adalah susulan gempa dengan kekuatan 7.2 23 Oktober lalu, mengorbankan lebih 600 orang.
Stesen televisyen CNN-Turk melaporkan pekerja penyelamat mempercepatkan usaha mencari mangsa terselamat pada waktu siang semalam, cuba membuka laluan dalam runtuhan.

Pekerja menggunakan lampu berkuasa tinggi untuk bekerja sepanjang malam walaupun berlaku beberapa gegaran susulan.

Atalay berkata pekerja penyelamat memberi tumpuan kepada dua tapak hotel yang runtuh dan sebuah bangunan pangsapuri. Pihak berkuasa pengurusan bencana berkata 28 mangsa yang terselamat ditarik keluar bersama tujuh mayat.

Satu daripada bangunan yang runtuh adalah Hotel Bayram, hotel terkenal di Van.
Agensi berita Dogan Turki, berkata dua wartawannya hilang.

Sebilangan pekerja penyelamat asing yang membantu mangsa dalam gempa sebelumnya juga menginap di hotel itu.

Persatuan Bantuan dan Penyelamat Jepun berkata seorang daripada anggotanya, Miyuki Konnai yang bergegas ke Turki untuk membantu mangsa dalam gempa sebelumnya, ditarik keluar hidup-hidup dari Hotel Bayram namun seorang lagi kakitangan, Atsushi Miyazaki, meninggal dunia selepas dibawa ke hospital.

“Kami bercakap dengannya seketika, beliau berada di hospital,” kata Ikuko Natori kepada The Associated Press menerusi telefon dari Tokyo, Jepun, memaklumkan keadaan Konnai, 32.

Natori, bagaimanapun, berkata mereka gagal menghubungi Miyazaki, 41.
“Kami cuba menelefon telefon bimbitnya, ia berdering namun dia tidak menjawab,” kata Natori.

Seorang jurukamera agensi berita Cihan, Turki, Ozgur Gunes, berkata ada wartawan terperangkap menghantar mesej meminta diselamatkan.

Beliau meninggalkan hotel sebelum gempa namun bergegas semula mengambil kameranya apabila gempa melanda, tetapi mendapati bangunan itu sudah runtuh. – AP

Gambar sebelum dan selepas PM dan Isteri naik haji.

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Tiga Keping gambar di bawah ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Rosmah Mansor berlepas ke Arab Saudi pada 31 Oktober bagi menunaikan ibadah haji.

Mereka turut diiringi bonda Najib, Tun Rahah Mohamad Noah dan adik Najib, Datuk Mohamed Nazim serta Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir.

Mereka berlepas ke Madinah dari Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini pada kira-kira pukul 5 petang pada hari tersebut.
Manakala dua keping gambar dibawah pula ialah gabar terbaru PM dan Isteri selepas menauniakan Haji.

9 NOV. 2011: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor mengaminkan doa sejurus tiba dari mengerjakan ibadat haji di tanah suci Mekah ketika tiba di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Turut sama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman. - Bernama


10 NOV. 2011: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor menyalakan pelita tanda simbolik perasmian sambutan Rumah Terbuka Deepavali di SMK Kampung Jawa, Klang. Turut hadir Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim dan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel. - Utusan/MOHD SHAHARANI SAIBI

Royalti: Harap PM terbuka hati lepas tunai haji

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 10 Nov: Kerajaan Negeri Kelantan hari ini menyerahkan 'Amanat Tun Abdul Razak' kepada Perdana Menteri berhubung hak negeri itu mendapat bayaran 5 peratus royalti petroleum.

Penyerahan itu dibuat Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Petroleum Kelantan, Datuk Husam Musa kepada wakil perdana menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz di parlimen hari ini.

Turut serta dalam rombongan menyerahkan amanat itu, lebih 30 orang terdiri daripada Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun), ahli-ahli parlimen Kelantan, serta wakil Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR) dan Jawatankuasa Anak-anak Kelantan Perantauan Tuntut Royalti (ROYALTI).

Mereka masing-masing membawa poster amanat tersebut termasuk Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

'Amanat' itu merupakan jawapan Tun Abdul Razak selaku perdana menteri terhadap pertanyaan Lim Kit Siang di dewan rakyat pada tanggal 12 November 1975 yang berbunyi;

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap negeri akan menerima 5% daripada nilai petroleum yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan (onshore) atau di luar perairan (offshore) negeri tersebut, yang dijadual oleh PETRONAS ataupun agensi-agensi ataupun kontraktor-kontarktornya,".

Menurut Husam yang juga exco negeri Kelantan, penyerahan itu dibuat sempena merayakan ulang tahun ke-36 ucapan bekas perdana menteri ke-2 itu.

Ianya juga sebagai penerusan tuntutan kerajaan negeri kepada pusat, agar membayar wang 5 peratus yang sekian lama dinafikan itu.

"Kami berharap dengan pulangnya haji Datuk Seri (Najib Razak) Perdana Menteri, hati beliau terbuka untuk bayar balik royalti, kerana ini adalah pesanan Tun Razak, ayahanda beliau," kata Husam pada sidang media bersama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di lobi parlimen selepas itu.

Selain amanat Tun Razak itu, satu surat mengandungi bukti jawapan menteri di Dewan Negara juga turut diserahkan kepada perdana menteri.

Ianya termasuk jawapan menteri tidak berpotfolio, Tan Sri Chon Hon Nyan terhadap soalan Senator Raja Nong Chik Raja Ishak pada 7 Januari 1977.

Jawapan tersebut antara lain berbunyi;

"Dalam Gerakan mencarigali minyak ini di dalam kawasan Continental Shelf, hak itu sudahpun diberikan kepada PETRONAS dan PETRONAS sudahpun mengadakan perjanjian dengan negeri-negeri yang berdekatan dengan dasar laut itu, sebagaimana saya katakan tadi supaya royalti 10% itu dibahagi kepada dua pihak".

Satu lagi bukti adalah jawapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Kasitah Gaddam pada 4 April 1989 terhadap soalan Senator Tuan Hassan Harun yang berbunyi;

"Sekiranya minyak diperolehi di kawasan berhadapan dengan negeri Kelantan, maka Kerajaan Negeri Kelantan akan menerima hasil royalti sebanyak 5% daripada minyak dan gas yang dikeluarkan sebagaimana yang diterima oleh negeri Terengganu, Sabah dan Sarawak".

Telaga Bumi dan Suria

Selain itu, Kelantan juga menuntut pengeluaran gas di Telaga Bumi dan Telaga Suria di kawasan bertindih dengan Terengganu yang beroperasi April lalu juga didaratkan di negeri itu.

Setakat kini katanya, Petronas pada 24 September lalu telah membuat pengumuman akan mendaratkan gas tersebut di Kerteh iaitu sepanjang 2000 kilometer pipeline di lautan.

"Kami sangat berharap gas ini dapat didaratkan di Kelantan.

"Kelantan telah menyediakan satu zon petroleum industri di Bachok seluas 2000 ekar dan saya telah menulis surat kepada presiden Petronas supaya isu pendaratan gas daripada Bumi dan Suria ini dilakukan di Kelantan," kata Husam.

Harakahdaily/-

Pembantu khas Husam meninggal dunia

14 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA KRAI, 11 Nov: Pembantu khas kepada Datuk Husam Musa, Kamarulzaman Abdullah (gambar, berdiri kiri) meninggal dunia selepas kenderaan dinaikinya terbabit kemalangan dekat Paloh di sini awal pagi ini.

Ketika kejadian kira-kira jam 2.30 pagi, beliau bersama dua lagi rakannya menaiki kenderaan pacuan empat roda jenis Pajero, bertembung dengan sebuah kereta Produa Myvi di kilometer 40 jalan Kuala Krai-Gua Musang.

Mereka ketika itu dalam perjalanan pulang dari Kula Lumpur selepas menghadiri majlis penyerahan 'Amanat Tun Razak' kepada perdana menteri di parlimen berhubung tuntutan bayaran royalti Kelantan.

Akibat kemalangan itu, beliau yang cedera parah di kepala meninggal dunia di tempat kejadian dan jenazah Allahyarham kini dibawa ke Hospital Gua Musang.

Dua lagi rakannya Roslan Mohd Zain juga cedera di kepala dibawa ke Hospital Kula Kerai manakala Redzuan Elias hanya mengalami mengalami cedera ringan.

Pemandu dan penumpang Myvi juga cedera parah dan turut dibawa ke Hospital Kula Kerai untuk rawatan lanjut.

Difahamkan jenazah Allahyarham akan dibawa balik ke rumah keluarganya di Salor, Pasir Mas selepas selesai urusan hospital selesai.

Allahyarham yang juga Exco Dewan Pemuda PAS Kelantan, meninggalkan seorang balu dan seorang anak.

Sementara itu, Exco Kelantan, Datuk Husam Musa yang kini dalam perjalanan ke Hospital Gua Musang mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Kamarulzaman.

"Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan mereka yang beriman...Al-Fatihah," katanya.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat turut merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Allahyarham Kamarulzaman.

10 Jambatan Paling Berbahaya di Dunia

Zulhijjah 1432H. [MOD] -
http://www.ketahuilah.com

1. Kotmale Oya titian.
Kotmale Oya (atau Kothmale Oya) adalah sebuah sungai yang ada di Sri Langka. Kotmale Oya titian ini
merupakan anak sungai dari Mahawei Ganga, yang bermula dari dataran Horton.2. Jembatan Telaga Borith
adalah sebuah danau yang ada di utara Areas Pakistan. Borith adalah suatu dusun kecil yang ada di sekitar barat laut Hussaini, suatu desa dekat Gulmit, Gojal, dibagian atas Hunza. Ketinggian jembatan ini secara kasar sekitar 2.600 m (8,500 kaki) di atas permukaan laut.3. Jembatan tali Carrick-a-Rede.
Jembatan tali Carrick-a-Rede adalah satu jembatan suspensi tali dekat Ballintoy, Provinsi Antrim, Irlandia bagian utara. Jembatan ini menghubukan daratan utama ke Carrick kecil Island. Itulah sebabnya mengapa nelayan ikan salem mendirikan jembatan agar bisa menghungkan pulau sejak 300 tahun yang lalu, namun pada tahun 1970-an kondisi jembatan tidak seburuk saat ini. sekarang jembatan ini hanya jadi saksi bisu sejarah pernelayanan rakyat Irlandia Utara.
4. Sungai Yangtze atau Chang Jiang atau Drichu di Tibet
adalah sungai paling panjang di Asia dan ketiga terpanjang di dunia, setelah Sungai Nil di Afrika, dan Amazon di Amerika Selatan. Panjang sungai ini 6,380 km yang membentang dari Provinsi Qinghai kearah timur laut Cina selatan di Shanghai.5. Ghasa , Sungai Arun , Nepal
adalah sebuah sungai yang mengalir melewati Nepal, Tibet dan Cina dan menjadi satu anak sungai di Gangga. Ketinggian 3000 kaki dari atas sungai River, dimasa lalu jembatan ini sering digunakan oleh masyarat untuk menyebrangi sungai. Tetapi pada abad pertengahan jembatan ini rusak dan dibiarkan begitu saja oleh penuduk sekitar

2

6. Jembatan Lain di bagian barat-daya Cina.
7. Jembatan tali Inka.
Jembatan tali Inka adalah jembatan suspensi sederhana yang curam dan rapuh yang disediakan untuk akses pada jaman kekaisaran Inca. jembatan jenis ini adalah alternatif paling tepat dikala itu, karena masyarakat Inca tidak terbiasa menggunakan pengangkutan beroda.8. Jembatan tali kawat - Glen Nevis.
Celah gunung Nevis (dari Gaelic Gleann Nibheis) adalah satu celah gunung indah dan populer di Lochaber, Dataran tinggi, Skotlandia, dengan benteng pertahanan Williamdikakinya. Jembatan ini membentang dari arah selatan Mamore ke arah Utara Mounns tertinggi di kepulauan Inggris : Ben Nevis, C�rn Mor Dearg, Aonach M�r, dan Aonach Beag. Sungai yang mengalir dibawan jembatan ini berasal dari satu dari tiga air terjun tertinggi di Skotlandia,Steall Falls, dimana sebuah Allt Coire 'Mhail bergabung Water Nevis dalam celah gunung.9. Marienbrucke, Germany
Berlokasi di pegunungan Bavaria, walaupun jembatan ini dinyatakan sangat aman, namun tetap akan menyisakan perasaan ngeri bagi orang yang baru melewatinya. Jembatan ini berada di dekat jurang dan puri yang indah.
3

10. Trift Bridge, Switzerland
Trift Bridge dibangun pada tahun 2004. Tahun lalu direnovasi agar bisa menjadi tempat yang bisa di lewati para wisatawan yang mengunjungi danau Trift.
4
11. Hussaini Hanging Bridge, Pakistan
Hussaini Hanging Bridge adalah jembatan yang paling beresiko untuk dilewati. Jembatan tersebut terbuat dari kayu dan tali yang melewati sungai Hunza yang sangat dalam dan deras bagian Timur dari Pakistan.
5
12. Musou Tsuribashi Bridge, Japan
The Musou Tsuribashi Bridge adalah salah satu jembatan yang tertua di dunia, hal ini membuatnya terlihat menjadi sangat berbahaya. Jembatan yang telah berumur 50 tahun ini terbuat dari papan dan tali dan akan membuat anda berteriak ngeri bila bergoyang karena angin yang berhembus.
6
13. Aiguille du Midi, France
Aiguilles du Midi berada di pegunungan Perancis, diklaim sebagai jembatan gantung teraman bagi turis. Meskipun demikian jembatan ini mampu membuat deg degan dan menjadi tantangan buat para turis yang menyukai petualangan. Jembatan ini berada di puncak gunung dan menghubungkan dua sisi jurang yang memberikan pemandangan indah hingga 360 derajat.
7
14. Kakum National Park, Ghana
So, buat jembatan selanjutnya, silahkan di artikan sendiri yan Gan, soalnya lagi kena penyakit males menerjemahkan nih. Agan dan Sista boleh deh minta tolong ama Paman Google Translate kalo emang penasaran deh Smile.
This rope bridge is also located in a tropical rainforest will bring you closer to the mother earth. You will be guided by a tour assistant through the secret ways in this national park as different kinds of plants and animals awaits you. Pygmy elephants, civet and forest buffalos are some animals that are soon to be extinct can still be seen here in Kakum Park.
8
15. Taman Negara National Park, Malaysia
This a suspension bridge, which is the longest in the world. There are different kinds of birds humming around this rain forest. A diversity of insects and swarm of fish will be seen in around a waterfall with lucid waters. An additional attraction is the hanging bridge which should be aiding you in exploring the wilds. But due to rainfall, the bridge is not that tough anymore to carry a passerby.
9
16. Loboc Hanging Bridge, Philippines
Loboc Hanging Bridge was not actually built to be a tourist attraction. Before, the construction of the bridge the villagers used boats to be transferred to the other region. Bamboo was used in putting up the bridge. It became part of the Loboc tour experience. Greeneries and waterfalls surround this bamboo-made bridge.
10

Sumber : http://surgaberita.blogspot.com/2011/08/inilah-10-jembatan-paling-berbahaya.html