16 April 2012

MCA Pula Beri IC Kepada Warga Asing

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM, 16 APR : Kerajaan Barisan Nasional (BN) semakin terdesak untuk memenangi piliharaya akan datang dengan cubaan memberikan kad pengenalan kepada warga asing.

Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh hari ini mendedahkan cubaan MCA untuk memberikan kad pengenalan kepada warga asing melalui program MCA Road Show & Free Medical Check up semalam.

Hannah berkata, MCA cuba berselindung disebalik program kemasyarakatan yang dijalankan dengan menawarkan kad pengenalan kepada warga asing yang datang berkunjung ke program itu.

“Kebanyakan penduduk yang berada disini merupakan warga Indonesia dan mereka diberi kad pengenalan dengan syarat mengundi BN dalam pilihanraya akan datang,” katanya.

Terdahulu, MCA menganjurkan Road Show & Free Medical Check up yang berlangsung semalam di Jalan SS19/1, Off Jalan SS19/7A, Subang Jaya.

Adun Kota Alam Shah, Manoharan Malayalam menegaskan pemberian kad pengenalan sewenang-wenangnya menunjukkan BN adalah pengkhianat kepada negara dan rakyat negara ini.

” Masih ramai lagi rakyat Malaysia yang tidak mempunyai kad pengenalan dan terpaksa menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkannya tetapi kerajaan BN memberikan sesuka hati kepada warga asing,” katanya.

Sementara itu, Saari Sungip yang merupakan Adun Hulu Klang berpendapat, tindakan yang dilakukan oleh Umno-BN ini merupakan tindakan yang keji bagi mempastikan mereka akan menang di pilihanraya ke-13 nanti.

Katanya lagi, tuntutan yang terkandung dalam Bersih 3.0 yang meminta Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) membersihkan senarai nama pemilih ternyata tidak membawa kesan kerana Umno-BN berterusan menjalankan taktik kotor ini.

“Tindakan ini bukan pertama kali didedahkan tetapi sudah banyak kali terjadi namun pihak SPR masih berdiam diri dan tidak mengambil apa-apa langkah yang sewajarnya,” jelasnya lagi.

Sehubungan itu, adalah wajar bagi seluruh rakyat untuk turun pada Bersih 3.0 dan menunjukkan tanda protes terhadap ketelusan SPR untuk menjalankan pilihanraya yang bersih dan adil.

selangorku/-

Keretakan Pada Bilah Turbin Pesawat 747 Qantas Punca Kerosakan Enjin

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

SYDNEY: Sebuah inkuari yang dijalankan oleh Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) mendapati, pesawat 747-438 milik Qantas yang membawa 231 penumpang dan menghadapi masalah enjin pada paras 25,000 kaki pada tahun 2010 adalah berpunca daripada keretaan pada bilah turbin salah satu daripada empat enjin jet berkenaan akibat kelusuhan.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh ATSB pada Isnin, salah satu enjin Boeing 747-438 itu gagal berfungsi 15 minit selepas berlepas dari San Francisco pada 20 Ogos 2010.

Kerosakan tersebut telah mengegarkan pesawat berkenaan dan kemudian percikan api meletus di hujung ekzos enjin itu.

Pesawat itu yang dalam perjalanan ke Sydney kemudiannya berpatah balik ke San Francisco.

ATSB menjelaskan bahawa setelah siasatan selesai mereka bersetuju dengan pengeluar enjin berkenaan iaitu Rolls-Royce bahawa punca letupan pada enjin itu adalah disebabkan oleh keretakan pada bilah turbin akibat kelusuhan.

Rolls-Royce berkata, kejadian seumpama itu belum pernah berlaku dalam tempoh 23 tahun yang lalu atau 40 juta jam perkhidmatan.

Menurut data ATSB, kali terakhir enjin itu menjalani proses baik pulih ialah pada Mei 2009 dan ia telah mengikuti manual sebagaimana yang ditetapkan.

MSTAR/-

PAS pakar demonstrasi, jamin Bersih 3.0 aman

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 April: PAS meletakkan objektif 'aman' dalam setiap himpunan yang dianjurkan dan disertai.

Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan berkata, PAS sangat berpengalaman dalam menganjurkan dan mengawal perhimpunan tanpa menyebabkan kacau bilau.

"PAS bersama Pakatan Rakyat bukan sekali menganjurkan dan menyertai perhimpunan tapi kita sangat berpengalaman dan berkepakaran dalam perkara ini.

"Objektif utama kita dalam setiap perhimpunan ialah keamanan," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bahawa peserta 'Duduk Bantah' mesti memastikan perhimpunan tidak menyusahkan orang ramai.

Nasrudin juga berkata, sekiranya Pakatan Rakyat berniat membuat huru-hara, mereka tidak akan menuntut penambahbaikan pilihan raya.

"Bersih 3.0 merupakan kemuncak kepada tuntutan reformasi pilihan raya.

"Kalau kita mahu mencetuskan huru-hara, kita tak akan tuntut reformasi pilihan raya. Tapi kita menuntut pilihan raya yang bersih dan adil. Itu termasuk dalam demokrasi," katanya.

Beliau memberi jaminan 'Duduk Bantah' kan berlangsung aman sekiranya tiada sebarang provokasi daripada pihak polis dan pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Seperti himpunan Mansuhkan PTPTN anjuran mahasiswa, ia berjalan aman sebab tiada siap mengganggu," katanya.

Justeru katanya, pemuda PAS akan bertemu dengan pihak polis beberapa hari sebelum 'Duduk Bantah' bagi meminta kerjasama mereka.

"Beberapa hari sebelum perhimpunan pada 28 April, pemuda akan bertemu dengan pihak polis meminta mereka menjaga keamanan," katanya.

Harakah Daily

Eropah dipaksa halang ‘flytilla’

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Tel Aviv beri nama 1,200 aktivis untuk disekat naiki pesawat masuk Israel

BAITULMAQDIS: Usaha aktivis antarabangsa untuk menuntut Israel menghormati hak Palestin dengan beramai-ramai muncul di lapangan terbang Ben-Gurion, Tel Aviv, terbantut selepas rejim Zionis mendapat kerjasama syarikat penerbangan untuk menghalang mereka menaiki pesawat.

Bagi aktivis yang sudah tiba, anggota keselamatan Israel menahan mereka dan akan mengarahkan pesawat lain membawa mereka pulang daripada misi ‘flytilla’ itu, semalam.
Selain mendapat kerjasama daripada lapangan terbang Eropah, Israel menempatkan beratus-ratus anggota polis di lapangan terbang Ben-Gurion bagi memastikan tiada aktivis yang terlepas.

Laporan terbaru menyatakan, 27 aktivis ditahan dan diarah menaiki pesawat lain untuk pulang.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri Israel, berkata pihak Imigresen Israel memberi 1,200 nama aktivis yang dilarang masuk ke negara itu kepada syarikat penerbangan Eropah, Rabu lalu.

Seorang aktivis, Leehee Rothschild, berkata berpuluh-puluh aktivis dimaklumkan tiket mereka ke Tel Aviv dibatalkan. Laporan lain mengatakan, 100 penumpang sudah mendapat makluman itu.
Penaja ‘flytilla’ berkata, aktivis dari seluruh Eropah itu membeli tiket ke Israel untuk mengunjungi Tebing Barat, sejam perjalanan dari Tel Aviv, sebagai sebahagian kempen ‘Selamat Datang ke Palestin.’

Kempen kali ini bertujuan membuka sekolah dan muzium di Baitulaham tetapi Israel menuduh aktivis cuba mencetuskan kekacauan di ‘demokrasi tunggal Asia Barat’.

Di lapangan terbang Zaventem, Brussels, 100 aktivis Belgium dan Perancis tidak dibenarkan menaiki pesawat ke Israel.

Mereka menunjukkan surat yang mengatakan mereka ada dalam senarai larangan terbang kerana berniat menimbulkan masalah dengan melawan anggota keselamatan.

Rakaman telefon bimbit yang dimuat naik ke internet menunjukkan 20 aktivis di lapangan terbang Charles de Gaulle, Paris, dikepung anggota polis manakala pasport aktivis di Geneva dirampas.

Bantahan itu bertujuan memberi tumpuan kepada bagaimana Israel mengawal akses ke kawasan Palestin. Pelawat hanya dapat sampai ke Tebing Barat menerusi laluan dikawal askar Israel termasuk lapangan terbang.

Ada pengulas politik Israel menganggap pihak berkuasa Yahudi bertindak keterlaluan ke atas aktivis ‘flytilla’ yang memberi publisiti murahan kepada aktivis Palestin.

Akhbar berhaluan kiri Israel, Haaretz, mengkritik tindakan kerajaan kerana percaya pihak berkuasa sepatutnya menjemput aktivis keamanan dari mana-mana negara sekalipun dan memberi bunga kepada mereka.’

Misi yang sama tahun lalu, menyebabkan beratus-ratus aktivis terkandas akibat disekat daripada menaiki pesawat di lapangan terbang Eropah. – Reuters/AP

Peruntukan baru tiada beza dengan ISA, kata Anwar

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Rang Undang-undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 yang dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat hari ini tiada bezanya undang-undang lama Akta Keselamatan Dalam Negeri 1964.

Bercakap dalam sidang media di bangunan Parlimen hari ini, Anwar berkata undang-undang itu juga lebih menekan dan mempunyai lebih banyak ruang untuk disalahgunakan.

Anwar secara khususnya mempertikaikan peruntukan dalam rang undang-undang tersebut yang membenarkan timbalan pendakwa raya memohon secara lisan kepada mahkamah untuk melanjutkan tempoh penahanan individu yang ditahan mengikut cadangan undang-undang itu.

Beliau mempertikaikannya kerana hakim diwajibkan untuk mempersetujui permohonan lisan berkenaan.

Mengikut ISA, menteri dalam negeri berkuasa mengikut budi bicaranya untuk melanjutkan tempoh penahanan, atas permohonan polis.

malaysiakini/-

Bersih 3.0 diteruskan walau parlimen dibubar

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 April: Himpunan Bersih 3.0 mesti diteruskan walaupun kerajaan cuba membatalkannya dengan membubarkan Parlimen, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

"Ada kemungkinan Perdana Menteri akan mengadap Yang di-Pertuan Agong ke arah membubarkan Parlimen sebelum atau pada tarikh perhimpunan aman Bersih 3.0 pada 28 April dengan tujuan untuk membatalkan parhimpunan itu apabila sepenuh tumpuan dialihkan untuk menghadapi pilihan raya umum.

"Bagaimanapun saya berharap apa pun terjadi, perhimpunan aman Bersih 3.0 mesti diadakan kerana hanya itulah sahaja salah satu cara terbaik untuk memastikan pilihan raya di negara ini dijalankan dengan adil dan bersih," katanya.

Ketika para mahasiswa yang tabah dan berani mendirikan khemah di satu sudut Dataran Merdeka dan bertegas untuk terus berkhemah di situ sehingga perhimpunan 'duduk bantah' Bersih 3.0 diadakan, Mahfuz yakin pembatalan perhimpunan itu sewajibnya tidak berbangkit sama sekali.

"Pembubaran Parlimen bukan bermakna perhimpunan aman Bersih 3.0 mesti dibatalkan," tegas beliau.

Menurut Mahfuz, dalam keadaan Umno dan Barisan Nasional (BN) bergantung hampir sepenuhnya kepada sokongan orang-orang Melayu sahaja, secara umum ramai yang percaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak lebih cenderung mengadakan pilihan raya sebelum atau selepas sebahagian umat Islam di negara ini mengerjakan haji di Mekah.

Mengambilkira perkara tersebut, katanya, tidak mungkin pilihan raya akan diadakan dari 10 hari terakhir bulan Ogos hinggalah kepada penghujung Oktober.

"Sebab itulah ramai yang menjangka pilihan raya diadakan antara bulan Mei hingga bulan Julai ini," katanya.

Mengambilkira perkara itulah, Mahfuz tidak menolak kemungkinan Najib bertindak nekad membubarkan Parlimen sebelum 28 April ini supaya tumpuan diberikan sepenuhnya untuk menghadapi pilihan raya dan perhimpunan Bersih terpaksa dibatalkan.

"Kalau terjadi begitu, perhimpunan Bersih tetap tidak boleh dibatalkan sebab masih ada banyak pilihan.

"Pertama, kita mesti meneruskan perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April ini.

"Kedua, menjadikan hari penamaan calon sebagai medan perhimpunan Bersih 3.0 malah setiap hari dalam tempoh berkempen boleh dijadikan perhimpunan Bersih," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz melihat keadaan menjadi lebih mudah jika setiap rakyat yang mahukan pilihan raya yang adil dan bersih memakai baju Bersih ketika menghadiri kempen-kempen pilihan raya.

"Sambil mengibarkan bendera mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat yang disokong, pakai baju Bersih untuk membuktikan solidariti dengan tuntutan supaya pilihan raya yang adil dan bersih diadakan di negara ini," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa pilihan raya umum ke-13 wajar diadakan dalam masa terdekat.

"Saya fikir takkan lama lagi dah sebab dah tak ada masa, cuma setakat pertengahan tahun depan saja. Kalau rakyat beri sokongan yang baik, masa itu adalah pilihan raya.

"Bila kita nampak boleh menang, bolehlah diadakan pilihan raya. Kita ikut sistem British, dalam sistem British bila parlimen tamat, pilihan raya diadakan," katanya pada sidang media selepas sambutan Hari Pengasasan Ke-28 Universiti Utara Malaysia (UUM), di Sintok, semalam.

Mandat kerajaan sekarang akan berakhir pada April tahun depan.

Dr Mahathir sebelum ini berkali-kali menyatakan adalah sukar bagi BN untuk mendapat majoriti dua pertiga.

Harakah Daily

Piala Thomas: Peranan Chong Wei penting

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Peranan pemain nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei meraih satu mata buat negara penting sebagai pembakar semangat kepada pasukan untuk layak ke separuh akhir Piala Thomas yang bermula 20 hingga 27 Mei di Wuhan, China, kata jurulatih perseorangan negara Tey Seu Bock.

"Kita memang mensasarkan layak ke separuh akhir. Peluang tetap ada kerana bermain secara berpasukan berbeza dengan individu. Peranan Chong Wei lebih penting untuk mendapat satu mata bagi membakar semangat pasukan apabila menentang Denmark nanti.

"Undian semalam okey, kita memang tidak boleh elak sebab Malaysia berada pada kedudukan keenam dan tidak boleh lawan empat pasukan teratas. Kita perlu layak ke suku akhir dulu," katanya kepada pemberita di Bukit Kiara di sini hari ini.

Beliau berkata sekiranya Liew Daren dan Muhammad Hafiz Hashim diturunkan pada Piala Thomas nanti, mereka perlu bersiap sedia dari segi mental untuk membantu skuad layak ke suku akhir.

Tey berkata undian kumpulan Piala Thomas pada tahun ini lebih seimbang dan berpendapat peluang untuk menang cerah kepada semua pasukan yang bertanding.

Sementara itu, jurulatih beregu negara Tan Kim Her berkata prestasi beregu emas negara Koo Kien Keat/Tan Boon Heong semakin baik namun beliau akan menurunkan pemain yang terbaik bagi membantu pasukan menentang pasukan Denmark nanti.

"Pada pandangan saya lebih baik memberi pengalaman kepada beregu negara Goh V Shem/Lim Khim Wah, juara atau naib juara kumpulan itu tidak penting," kata Kim.

Meskipun gandingan beregu harapan negara Koo/Tan tidak konsisten namun bagi Kim ia bukan kayu pengukur prestasi anak buahnya itu merudum.

Prestasi Koo/Tan adalah baik, walaupun mereka kalah semasa kejohanan All England yang lepas, mereka memberi saingan yang hebat pada lawan mereka sambil berharap mereka akan meningkatkan permainan mereka pada kejohanan Terbuka India nanti.

Kim berkata beliau akan menurunkan beregu simpanan yang terbaik dan tidak mengira mereka pemain profesional atau tidak.

"Tarikh tutup untuk memberi nama pemain pada 3 Mei depan, saya masih beri peluang dan menilai semua pemain. pada pendapat saya prestasi sekarang Hoon Thien How lebih berpeluang sekiranya berganding dengan Tan selepas mesyuarat Jawatankuasa Latihan dan Kejurulatihan (CNT), kita akan tahu siapa lebih layak nanti," kata Kim.

Skuad Piala Thomas negara berada pada laluan mudah mara ke suku akhir kejohanan itu apabila diundi dalam Kumpulan C bersama naib juara lapan kali, Denmark serta Afrika Selatan.

Berdasarkan format pertandingan, undian suku akhir akan diadakan sebaik tamat saingan peringkat kumpulan dengan setiap juara kumpulan akan diletakkan sebagai pasukan pilihan dan lawan mereka adalah pasukan yang muncul naib juara kumpulan yang akan ditentukan menerusi cabutan undian.

Skuad negara layak beraksi di pusingan akhir itu selepas mara ke separuh akhir dalam pusingan kelayakan Zon Asia yang diadakan di Macau pada 13-19 Februari lalu.


Undian Piala Thomas
--------------------

Kumpulan A: China, Indonesia, England
Kumpulan B: Jepun, Russia, New Zealand
Kumpulan C: Denmark, MALAYSIA, Afrika Selatan
Kumpulan D: Korea Selatan, Jerman, Amerika Syarikat

Undian Piala Uber
------------------

Kumpulan A: China, Indonesia, Afrika Selatan
Kumpulan B: Taiwan, Thailand, Belanda
Kumpulan C: Korea Selatan, Jerman, Australia
Kumpulan D: Jepun, Denmark, Amerika Syarikat

- Bernama

Sinar Harian

Tempat Untuk Berteduh

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Pada kegiatan "Secercah Harapan Untuk Amalia" (CERIA) di Rumah Amalia Ahad ada sebuah perbincangan yang menarik diantara Mbak Luscy, Om Jo, Fahry, Kak Lia, Kak Isa, Kak Ipunk, Kak Ranie, kakak-kakak Rumah Amalia. Betapa saat ini begitu banyak orang yang membutuhkan tempat untuk berteduh bagi siapapun yang merasakan keresahan dalam hidupnya. Dirumah Amalia seperti wadah yang meluber, tidak mampu menampung air bah yang melimpah. Fenomena apa yang sesungguhnya terjadi?

Mengapa begitu banyak orang yang membutuhkan tempat untuk berteduh? Secara psikologis orang yang sehat adalah orang yang mampu mendermakan cinta pada sesamanya. Sedangkan orang yang hatinya dipenuhi rasa permusuhan, dengki, cemburu dan kebencian semuanya merupakan beban mental yang menjurus pada penyakit kejiwaan bersifat patologis. Dalam Islam, penghayatan kasih sayang digunakanlah istilah ridha.

Pengertian ridha adalah sikap yang didasari pengetahuan, kesadaran dan keyakinan bahwa kasih sayang Allah meluap memenuhi ruang dan waktu. Sesungguhnya hidup kita dalam lingkup kasih sayang Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Sikap ridha akan selalu berpikir positif terhadap hidup karena dibalik fragmen kehidupan terkadang ada adegan-adegan yang pahit dan buram mekipun terkandung hikmah dari pancaran kasih sayang Allah.

Rasa keterasingan, kesunyian ditengah keramaian, merasa kesepian dalam kesendirian akan terkikis secara emosional apabila kita memiliki hubungan yang hangat dengan Yang Maha Kasih. Ketiadaan hubungan kepada yang Maha Kasih inilah yang menimpa banyak orang sehingga begitu mudahnya terseret pada situasi putus asa bahkan sampai bunuh diri. Berdasarkan survei penyebab bunuh diri ditengah masyarakat justru bukanlah masalah yang teramat berat.

Diantaranya karena kekecewaan akibat putus cinta, perselisihan rumah tangga, gagal dalam karier telah membuat seseorang melakukan tindakan bunuh diri. Hal ini menunjukkan betapa dangkal dan lemahnya iman seseorang dalam menghayati hidup.

Dalam pandangan Islam, mereka telah terperosok dalam 'pinggiran' dimensi spiritual yang mampu menangkap dan merasakan kehadiran Allah Subhanahu Wa Ta'ala dalam dirinya tidak bisa berfungsi. Hatinya telah tertutupi oleh nafsu bagi masuknya cahaya dan kasih sayang Allah sehingga mereka juga kehilangan kasih sayang yang ada pada dirinya. Demikianlah bila dunia hanya pendekatan sistem, teknis dan teknologi semata akan memunculkan kehidupan yang kering, mekanik dan tidak manusiawi.

Produk sistem dan teknologi tanpa visi cinta dan kasih sayang Ilahi Robbi maka menjadikan hidup kita tak ubahnya seperti robot, kesepian dalam keramaian, kesendirian tak berteman. Paradigma kasih sayang akan menuntun kita sikap arif dan konsisten untuk mengembangkan potensi kemanusiaan maka realitas dunia tampak begitu indah sekaligus challenging, bukan fringtening.

Seorang Mukmin adalah 'Lover of Wisdom' atau Pecinta Kearifan. Karena cinta kearifan dan semangatnya pada kemanusiaan maka Rasulullah Muhammad Shalallahu 'Alaihi wa Salam semakin nampak tegar dan anggun ditengah cobaan dan tantangan yang selalu menghadang dan mengitarinya.

Kita tentunya patut meneladani Rasulullah sebagai "Lover of Wisdom" Lebih peduli dengan persoalan-persoalan kemanusiaan. Maka kitapun menjadi tempat berteduh bagi orang-orang yang berada disekitar kita.

AGUS/-

Serangan 18 jam Taliban berakhir, 51 maut di Afghan

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

[TERKINI] KABUL - Serangan tersusun puak Taliban ke atas bangunan Parlimen Afghanistan, kedutaan-keduataan asing dan ibu pejabat Nato, yang berlarutan selama 18 jam, berakhir hari ini, menyebabkan 51 orang termasuk 36 penyerang terbunuh.

Lapan lagi yang terbunuh adalah anggota pasukan keselamatan Afghan dan tiga membabitkan orang awam.

Taliban melancarkan serangan besar-besaran ini, yang pertama ke atas Kabul dalam tempoh enam bulan lalu, berakhir kira-kira jam 8 pagi waktu Afghanistan.

Ia juga dikategorikan sebagai serangan besar-besaran di Afghanistan sejak Taliban digulingkan pada akhir 2001.

Taliban melancarkan premis misi asing di Kabul termasuk ibu pejabat Nato September lalu.

Jurucakap polis berkata, pertempuran antara pasukan keselamatan dan militan di kawasan Parlimen berakhir pagi ini.

Agency

Puting beliung landa 5 negeri Amerika

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

SEBUAH kediaman rosak akibat puting beliung di Thurman, Iowa.
Lima maut taufan mengganas di Oklahoma, Kansas, Nebraska, Iowa dan Wichita

KANSAS CITY: Sekurang-kurangnya 12 puting beliung melanda sebahagian kawasan negeri Oklahoma, Kansas, Nebraska dan Iowa kelmarin sebelum melalui Kansas dan tempat lain menyebabkan lima terbunuh dan merosakkan sedikit harta benda awam di kawasan dataran tengah dan selatan Amerika Syarikat.

Lima terbunuh apabila satu puting beliung melanda barat laut bandar Woodward di Oklahoma semalam. Jurucakap Jabatan Pengurusan Kecemasan Oklahoma, Keli Cain, berkata pejabat pemeriksa perubatan negeri mengesahkan kematian itu.

Datuk Bandar Woodward, Roscoe Hill berkata dia tidak mendengar loceng amaran dibunyikan mengenai puting beliung yang melanda jam 12.18 tengah hari waktu tempatan.

Di Iowa, sebuah hospital di bandar Creston, rosak menyebabkan pesakit dipindahkan ke hospital lain.

Satu puting beliung juga melalui bandar Wichita, Kansas.

Pakar meteorologi, Brandon Redmond, bersama unit Pasukan Berjaga-jaga Cuaca Buruk, berkata puting beliung itu lalu dengan kenderaannya yang terangkat lebih 60 sentimeter, di selatan Iowa.

“Puting beliung menyelubungi kenderaan kami. Itu saat paling menakutkan bagi saya,” katanya.

Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan berkata, keadaan paling teruk berlaku di Oklahoma, Nebraska dan Kansas. Tempat lain yang dilanda angin kencang membawa batu sebesar besbol.

Ribut besar juga diramal melanda kawasan dari Texas hingga Minnesota. Agensi cuaca itu juga memberi amaran taufan yang melanda lewat malam lebih bahaya kerana ia kurang disedari disebabkan kegelapan dan hujan.

Di Dawn, pinggir Oklahoma, satu puting beliung merosakkanteruk sebuah rumah selain menyebabkan pokok tumbang dan memutuskan bekalan elektrik, kata jurucakap pihak berkuasa bandar, Kristy Yager.

Tahun ini, musim puting beliung melanda Amerika bermula awal dan menjadi punca 57 kematian di kawasan Midwest dan Selatan, menimbulkan kebimbangan ia mengulangi catatan pada 2011 yang terburuk dalam tempoh satu abad. – Reuters

Kesan politik durjana Umno terhadap Melayu

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Isu perpaduan menjadi topik utama dalam pelbagai medium perbincangan, khusus di kalangan orang Melayu. Perpecahan digambarkan berpunca dari wujudnya parti politik yang ditunjangi oleh kelompok orang Melayu.

Ia seolah-olah menjadi unsur utama perpecahan sehingga diucap oleh kebanyakan pimpinan samada pimpinan politik atau agama.

Persoalan utama apakah kewujudan parti politik menjadi punca perpecahan Melayu. Kalau kewujudan parti politik menjadi punca perpecahan, kenapa kita menerima sistem demokrasi yang mengizinkan wujudnya pelbaga parti politik, dan kenapa kerajaan meluluskan pendaftaran pelbagai parti politik khusnya parti berteraskan perkaumanan - kerana dengan meluluskan pendaftaran parti tersebut, kita mengizinkan rakyat Malaysia berpecah.

Hakikatnya masyarakat Melayu tidak berpecah, mereka hanya berbeza pandangan dan sokongan kepada parti parti politik yang sah dari sudut perlembagaan. Bilamana kita menerima sistem demokrasi bermakna kita mesti bersedia untuk menerima perbezaan pandangan, sokongan dan kelompok yang berbeza.

Andainya ini diterjemahkan sebagai perpecahan, maka tentulah golongan yang menganggap demikian tidak memahami erti sistem demokrasi. Bahkan dalam satu parti, masih wujud kelompok- kelompok yang berbeza.

Kita mesti bersikap terbuka dalam menilai sesuatu keadaan, kerana kalau perbezaan pandangan dan sokongan dianggap perpecahan, maka tindakan kerajaan meluluskan pendaftaran parti bersifat perkauman seperti Umno yang memperjuangkan Melayu, MIC yang memperjuangkan nasib kaum India, MCA yang memperjuangkan nasib kaum Cina mesti diharamkan, kerana inilah punca utama wujudnya masalah besar perpaduan nasional dalam negara kita.

Bagi PAS, kita menilai perbezaan bukanlah perpecahan, sebaliknya ia adalah perkara normal dalam mana-mana negara atau kelompok masyarakat sekalipun. Kerana itu, al Quran menjelaskan:

"Dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka.” –Al-Anfaal:63

Dalil di atas menunjukkan kepada kita penyatuan mesti berdasarkan nilai universal yang bukan bersifat bangsa, warna kulit, dan keturunan. Kerana ini bukan pilihan manusia.

Tidak mungkin kita boleh menukarkan bangsa Melayu untuk menjadi Cina, India untuk ditukar menjadi Jawa dan seterusnya. Yang boleh ditukar ialah sesuatu yang dalam pilihan manusia seperti agama (aqidah) kerana manusia boleh memilihnya.

Kerana itu, Islam tidak meletakkan soal agama sebagai unsur paksaan, kerana ia dibina di atas keyakinan seseorang.

Namun, Islam menyarankan agar dakwah dilaksanakan di kalangan masyarakat agar Islam diketahui dan difahami dengan sebenarnya. Kerana seandainya seseorang memahami dengan sebenarnya ajaran Islam yang bersifat universal ini, tentu ia akan menerima Islam sebagai agama pilihan.

Bagi golongan yang tidak menerima bukanlah musuh, kerana yang dianggap musuh adalah yang menentang atau bersikap memusihi Islam. Ini adalah perkara normal di mana-mana sistem pun. Golongan komunis tidak akan menerima kaum kapitalis dalam pentadbirannya.

Adalah malang bagi golongan Melayu Islam bilamana perpaduan Melayu itu dilihat sekiranya orang Melayu menyokong Umno yang bersifat asabiah, manakala golongan yang menyokong PAS atau PKR dianggap golongan yang memecah belah masyarakat Melayu.

Keadaan ini telah diasak dalam pemikiran rakyat, sehingga ianya diterima oleh sebahagian orang Melayu, dan itu adalah hakikat yang paling menyedihkan dalam kesan terus politik asabiah Umno terhadap kaum yang mereka ingin bela.

Pemikiran tertutup inilah sebenarnya yang membawa perpecahan di kalangan orang Melayu. Sehingga Melayu menjadi lemah, lebih-lebih lagi malas dan hilang daya saing kerana sentiasa bergelumang dalm salah guna kuasa, masalah moral dan rasuah sebagai jalan keluar.

Sedangkan semua pimpinan di semua peringkat adalah orang Melayu - dari Raja-raja, Perdana Menteri, Timbalan menteri, Menteri Besar, Exco-exco, pegawai daerah, penghulu, ketua kampung dan JKK.

Apabila Melayu lemah, muncullah pimpinan Umno bangkit menyalahkan Cina (DAP). Sedangkan berpuluh tahun orang Melayulah mendominasi pimpinan negara.

Inilah sikap dan politik durjana Umno yang bilamana gagal mengurus tadbir negara dengan baik , maka diletakkan kesalahan kepada PAS sebagai punca perpecahan Melayu, manakala nasib orang melayu yang lemah dan semakin jatuh berpunca dari DAP.

Lebih menyayatkan rakyat Malaysia, pembohongan ini diterima oleh sebahagian masyarakat Melayu kerana perkara ini diulang-ulang oleh Umno di media perdana seolah-olah ia benar, walhal asalkan seseorang itu rajin berfikir sejenak, pembohongan ini mudah dikesan dan disedari.

Harakah Daily

Pelajar dakwa cedera ringan selepas pergelutan di Dataran

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Empat orang siswa mendakwa mengalami cedera ringan dalam pergelutan dengan pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur ketika pegawai tersebut cuba merampas khemah mereka pagi ini.

Insiden berkenaan didakwa berlaku pada kira-kira jam 10.15 pagi, apabila pegawai dianggarkan seramai 30 orang itu bersemuka dengan pelajar terbabit dalam cubaan mereka untuk meruntuhkan satu khemah pelajar terbabit.

Empat pelajar berkenaan mendakwa cedera dalam pergelutan yang berlaku selepas itu.

Pengerusi kumpulan pelajar Malaysia Bangkit Mohd Syahid Mohd Zaini berkata, salah seorang pelajar berkenaan mengalami calar manakala tiga yang lain didakwa telah ditumbuk.

Mohd Syahid mendakwa beliau sendiri ditumbuk di bahagian dadanya manakala seorang lagi, Alif Asyraf antara lain didakwa mengalami calar-calar setelah pelajar itu didakwa diheret dan ditendang.

Kumpulan pelajar itu merupakan saki-baki pelajar yang berhimpun dan berarak di pusat bandar Kuala Lumpur pada Sabtu lalu untuk menuntut supaya pinjaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional dimansuhkan.

Mereka seterusnya mendirikan khemah di satu sudut Dataran Merdeka dan bertegas untuk terus berkhemah di situ sehingga perhimpunan 'duduk bantah' BERSIH 3.0 diadakan pada 28 April.

malaysiakini/-

Akta ganti ISA lebih keras - Anwar

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 16 April: Pakatan Rakyat menyambut baik keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) namun membantah pindaan Rang Undang-undang (RUU) yang disifatkan sebagai lebih keras.

Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beberapa perkara dalam RUU Keselamatan 2012 bercanggah dengan prinsip menghormati demokrasi.

Beliau merujuk kepada fasal 4 RUU tersebut yang menyentuh tentang kuasa penangkapan dan penahanan.

Ia ada menyebut bahawa mereka yang ditangkap bebas untuk membuat permohonan habeas corpus di mahkamah dan boleh mencabar alasan tahanan dan tatacara tahanan.

Kuasa semakan kehakiman dikembalikan sepenuhnya kepada mahkamah bukan seperti peruntukan dalam ISA yang menghalang kuasa semakan kehakiman kecuali dalam tatacara tahanan.

"Apa yang kita bantah ialah cadangan pindaan peruntukan yang memperkenalkan peruntukan yang lebih keras daripada sebelum ini.

"Sekarang (RUU baru) kita rujuk ke mahkamah tapi semua mandatori. Pendakwa hanya bangun dan katakan tahanan perlu ditahan semula. Hakim tidak ada pilihan.

"Apa beza dengan ISA? ISA guna Jabatan Peguam Negara dan polis untuk tahan orang tetapi sekarang guna mahkamah tapi mahkamah tak ada peranan seperti mahkamah," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Sebelum itu, sewaktu berbahas di dalam dewan, Ahli Parlimen Permatang Pauh itu mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membawa RUU itu kepada Jawatankuasa Khas Parlimen sebelum dibahaskan.

Katanya, masa sehari yang diperuntukkan untuk membahaskan RUU tersebut tidak mencukupi kerana banyak isu-isu yang berbangkit.

"Saya mengusulkan Perdana Menteri menimbangkan secara serius dalam jawatankuasa khas sebelum kita luluskan dalam waktu yang cukup terbatas.

"Kalau ada semangat nak memperjuangkan demokrasi apa salahnya dirujuk supaya diteliti dan tidak diserahkan hanya kepada kerajaan dan peguam negara untuk diptuskan dan diluluskan dalam masa sehari," katanya.

Terdahulu, RUU Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 dibacakan kali kedua oleh Perdana Menteri.

Harakah Daily

Gajet elektrik wujudkan peluang berlakunya jenayah

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Gajet peribadi yang berteknologi tinggi seperti telefon, iphones, notebook, adalah antara yang memberi kemudahan di hujung jari di samping menyenangkan kehidupan harian pengguna.

Semua gajet ini begitu mempengaruhi kehidupan hari ini. Kita berkomunikasi menerusi suara dan mendapatkan maklumat, menyiapkan tugas dan malahan menyimpan maklumat rahsia peribadi menerusi gajet berkenaan.

Namun gajet elektrik juga mempunyai kelemahan. Selain menghadkan interaksi bersemuka, ia juga berkompromi dengan keselamatan data peribadi.

Bayangkan apabila anda kehilangan gajet berkenaan, sebenarnya anda bukan setakat kehilangan gajet malahan maklumat peribadi seperti nombor pin, alamat, gambar dan data peribadi lain yang disimpan dalamnya.

Oleh itu, pemilik gajet berkenaan adalah terdedah kepada unsur-unsur jenayah. Apabila data peribadi pemilik gajet diperoleh oleh penjenayah, mereka bukan sahaja boleh mengeluarkan wang pemilik dari akaun bank atau untuk tujuan ugutan, malahan mereka boleh terpacul di depan pintu rumah pemilik gajet.


Mudah hilang

Gajet mudah alih ini juga senang jatuh ke tangan mereka yang tidak diingini apabila pemiliknya lalai atau ia dicuri.

Tambahan pula, kemudahan internet Wifi percuma yang disediakan pihak restoran pula, akan menggalakkan orang ramai membawa komputer bimbit masing-masing dan duduk berlama-lamaan bersama rakan sehingga dinihari.

Golongan ini kebanyakannya remaja dan pelajar, yang mungkin pada mula alasannya untuk bersama-sama membuat tugasan, namun tidak sedar kemudahan internet itu boleh mengundang malapetaka kepada mereka sendiri dan pemilik restoran.

Rompakan di sebuah restoran mamak 24/7 yang terkenal di Shah Alam pada tahun lepas, yang mana klip video dari kamera litar tertutupnya yang memaparkan kejadian itu dimuatnaik dalam laman sosial jelas menunjukkan pemilik gajet yang menggunakannya di tempat awam terdedah kepada penjenayah.

Dalam kejadian itu juga, beberapa pelanggan lain dirompak.

Ini adalah antara tempat yang paling senang anda boleh kehilangan gajet peribadi.


Kesedaran yang kurang

Bukan itu sahaja, malah sikap sesetengah mereka yang suka mengambil mudah, meletakkan telefon bimbit di atas meja makan di restoran, meletakkan beg di kedai makan atau hotel atau di kerusi tanpa perhatian semasa mengambil makanan juga boleh mengundang penjenayah untuk melakukan kerja terkutuk itu.

Pengurus projek Vitaldelta Sdn Bhd, Syahrul Izwan Abdul Wahab ketika mengimbas kembali kejadian di sebuah restoran di Shah Alam, berkata, rakannya yang sedang berbual bersama-sama yang lain didatangi oleh seorang pemuda yang tidak dikenali dan memberi salam sebelum melarikan telefon bimbit yang diletakkan di atas meja.

"Tiada unsur pukau berlaku, tetapi mereka terkejut dengan tindakan pemuda berkenaan dan terpinga-pinga dengan kejadian itu," kata bapa kepada tiga anak itu.

"Tetapi sejak kejadian di Shah Alam, dan kejadian di mana penjenayah merompak telefon bimbit rakan saya semasa sedang makan dan berbual-bual, saya mengambil langkah berhati-hati tidak membawa peralatan ke restoran. Saya akan buat kerja di rumah atau pejabat sahaja," katanya.

Tempat letak kereta juga adalah tidak selamat namun pemilik kenderaan masih mengamalkan sikap meninggalkan peralatan seperti notebook dalam kenderaan dan ini sememangnya menarik perhatian pencuri.

Rakan penulis pernah mengalami kerugian beratus ringgit menggantikan cermin belakang keretanya kerana kereta dipecahkan semasa diletakkan di sebuah tempat letak kereta kerana meninggalkan sebuah fail mesyuarat yang hanya berisi beberapa helai kertas kosong, pen dan aturcara majlis yang dianggap berisi barang berharga oleh penjenayah berkenaan.

Selain itu, sikap mengambil mudah juga perlu diubah dengan meninggalkan barang-barang berharga ataupun beg dalam kereta, kerana nanti kita tidak mahu kembali ke kereta dengan cermin tingkapnya pecah dan terpaksa menggantikannya yang tentunya berharga ratusan ringgit.

Paling tidakpun, kalau tidak mahu membawanya bersama, sorokkanlah barang-barang dan alat elektronik itu di tempat yang sesuai dan bukannya diletakkan di tempat yang boleh orang yang lalu lalang melihatnya kerana ia adalah satu peluang jenayah.


Beringat guna alat GPS, maklumat dalam telefon bimbit

Penulis juga ada menerima e-mel daripada seorang rakan yang mengingatkan supaya tidak meninggalkan alat pengesan kedudukan global atau singkatannya GPS dan alat kawalan jauh pagar elektrik dalam kereta.

Amaran itu juga menyebut berkemungkinan sekiranya kereta dicuri, penjenayah berpeluang untuk menggunakan kedua-dua alat itu pulang ke rumah pemilik kenderaan dan kemudian merompak di rumah pula, sedangkan jiran-jiran tidak perasan bahawa bukan tuan rumah yang pulang!

Begitu juga dengan memasukkan nama isteri atau suami dengan gelaran manja seperti 'sayang' atau 'ayang' dalam telefon bimbit, yang kemudiannya dicuri yang membolehkan si penjenayah mengirim sistem pesanan ringkas kepada suami atau isteri itu meminta kata laluan dan sebagainya untuk mengeluarkan wang dari mesin juruwang automatik (ATM).


Urus risiko, lihat diri sendiri boleh jadi mangsa

Penganalisis Jenayah Kamal Affendi Hashim yang mengulas isu ini berpendapat masyarakat perlu mengurus risiko-risiko ini dengan baik supaya kelak mereka sendiri tidak menjadi mangsa atas kejadian seumpama.

Katanya, dalam pengurusan risiko peluang untuk berlakunya jenayah, masayarakat tidak hanya boleh bergantung kepada polis dalam setiap hal tetapi perlu mengambil inisiatif sendiri.

"Kalau kita mengambil sikap sambil lewa, kita wajar untuk menyalahkan diri sendiri. Walaupun saya tak dapat pastikan kebenaran kejadian sama ada berlaku atau tidak kejadian dalam e-mel itu, kita perlu mengambil pengajaran daripadanya," katanya, yang juga anggota exco Majlis Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF).

Beliau berkata orang ramai perlu mengambil inisiatif untuk tidak meletakkan segala-gala maklumat peribadi dalam telefon bimbit kerana ia boleh mengundang bahaya sekiranya ia hilang, tercicir atau dicuri.

"Masalah kita ialah keengganan melihat diri sendiri menjadi mangsa. Ini perlu diperbetulkan. Siapa tahu kelak kita sendiri akan menjadi mangsa, komputer riba kita pula yang dirompak," katanya yang juga anggota Persatuan Kaji Jenayah British dan Persatuan kaji Jenayah Amerika Syarikat.


Curiga dengan jualan gajet murah

Pada masa sama, masyarakat perlu melaporkan kepada polis mengenai pihak-pihak yang cuba menjual telefon bimbit, komputer bimbit dengan harga yang sangat murah dan sukar diterima akal kerana ini berkemungkinan barang curi.

Membeli barang curi adalah satu kesalahan kerana bersubahat, katanya.- Bernama

Sinar Harian

Peminat gagal kawal emosi, Chelsea pohon maaf

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KELAB Chelsea memohon maaf kepada semua pihak ekoran kelakuan penyokongnya yang dikatakan telah mencemari upacara member penghormatan pada perlawanan Piala FA antara Chelsea dan Tottenham, awal pagi tadi (waktu Malaysia).

Sebelum perlawanan bermula, semua penyokong dan pemain diminta memberi penghormatan sebagau tanda memperingati penyokong Liverpool yang meninggal dunia dalam malapetaka Hillsborough 1989 dan kematian pemain bola sepak Itali, Piermario Morosini akibat serangan jantung, Sabtu lalu.

Bagaimanapun sebahagian penyokong Chelsea telah mengganggu upacara tersebut sehingga menyebabkan ia terpaksa disingkatkan.

Dalam satu kenyataan kepada BBC, Chelsea berkata, "mereka amat kecewa" dan "malu" dengan insiden penyokongnya yang gagal mematuhi permintaan memberikan penghormatan.

"Ini menyebabkan perlawanan tersebut telah dicemari dengan kelakuan peminat yang gagal mengawal emosi sekali gus tidak menghormati upacara penghormatan.

Chelsea menumpaskan Tottenham 5-1 dalam perlawanan separuh akhir ini, yang dikatakan berkontroversi dan berjaya mara ke final untuk bertemu dengan Liverpool.

Sinar Harian

Jual beli ikan kurang rancak

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PENDANG - Aktiviti jualan beli ikan di Pasar Pendang kurang rancak apabila pelbagai jenis ikan besar tidak dijual sejak tiga hari lalu, berikutan ikan import dari Thailand tidak dihantar kerana sambutan Pesta Tahun Baru Thailand (Songkran) yang disambut masyarakat Siam.

Tinjauan mendapati, meja ikan beberapa peniaga kurang menarik perhatian pelanggan kerana hanya dipenuhi ikan kembung yang banyak dijual di pasaran.

Peniaga, Suhaimi Bakar, 50, berkata, jualan ikan kurang rancak disebabkan banyak jenis ikan besar tiada seperti ikan seludu, ikan jenahak, ikan nyiur-nyiur, berangan dan banyak lagi sejak tiga hari lalu.

“Saya difahamkan ikan jenis itu tidak dapat dihantar dari Thailand disebabkan sambutan Pesta Songkran menyebabkan jualan ikan kurang rancak kerana banyak pelanggan yang datang mahu beli ikan jenis besar, terutamanya pengusaha kedai makan.

“Saya ada menjual ikan nyiur-nyiur yang dipelihara, namun sukar dijual kerana harga ikan yang dipelihara jauh lebih tinggi iaitu RM18.50 sekilo berbanding ikan yang diimport dari Thailand iaitu RM9 sekilo,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi peniaga, Mohd Derani Puteh, 71, berkata, walaupun ketiadaan ikan besar tetapi jualan ikan kembong kurang rancak disebabkan lambakan ikan itu di pasaran kini.

“Harga ikan kembong dari RM4 sehingga RM8 tidak mempengaruhi permintaan yang tinggi walaupun ikan besar tiada,” katanya.

Sinar Harian

Ghaddar ganti Nwoha

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (Kafa) akhirnya memilih Mohammad Ghaddar menggantikan Onyekachi Nwoha bagi mengharungi baki perlawanan Liga Super dan kempen Piala FA.

Naib Presiden Kafa, Rosmadi Ismail berkata, keputusan menyenaraikan kembali Ghaddar dicapai dalam satu mesyuarat tertutup semalam.

“Kita yakin pengalaman yang dimiliki Mohammad Ghaddar diharap dapat menyumbangkan sesuatu kepada pasukan terutamanya dalam keadaan di mana kita perlu mengharungi jadual perlawanan padat daripada beberapa pertandingan ketika ini,” katanya yang tidak menafikan Nwoha masih diperlukan dalam kempen dalam Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (Piala AFC), namun tertakluk kepada perbincangan pihak pengurusan.

Penjaring terbanyak Kelantan dalam kempen Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (Piala AFC) itu dijangka diturunkan dalam perlawanan bertemu T-Team pusingan kedua Liga Super di Kuala Terengganu, Selasa ini.

Mohammad Ghaddar, 28, di awal penampilannya bersama Kelantan mencetuskan kontroversi apabila digelar ‘pakar sepakan penalti’ setelah hanya mampu menjaringkan dua gol menerusi cara tersebut dan memaksa beliau digantikan oleh Nwoha pertengahan Februari lalu.

Bagaikan sudah menemui tonik kebangkitan, Ghaddar kembali membuktikan sentuhan berbisa dengan meledakkan hatrik ketika Kelantan menewaskan Arema FC 3-0 dalam kempen Piala AFC di Kota Bharu selain turut menyumbang dua gol peribadi apabila menewaskan lawan yang sama 3-1 di Kota Malang, Surabaya pada 10 April lalu.

Sinar Harian

Ferdinand puji Giggs, Scholes

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PEMAIN pertahanan The Red Devils, Rio Ferdinand melabel Ryan Giggs dan Paul Scholes sebagai sumber inspirasi di Old Trafford.

“Saya anggap mereka sebagai sumber inspirasi. Ramai peminat menyukai Giggs dan Scholes termasuklah saya.

“Saya sudah berusia 33 tahun dan mengabdikan diri selama 10 tahun di United,” katanya.

Pemain antarabangsa England itu tidak sabar memperkuat cabaran negaranya pada kempen Kejohanan Euro 2012 di Poland dan Ukraine, Jun nanti.

Sinar Harian

Rakan hilang dikhuatiri lemas

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PORT DICKSON – Tindakan seorang lelaki meninjau kawasan lombong untuk memancing bertukar tragedi apabila dia sedari hilang dan dikhuatiri lemas dalam lombong berkenaan, petang semalam.

Kejadian berlaku di Kampung Barisan, di sini apabila mangsa, Mohd Sani Abd Wahab, 43, datang bersama rakannya, Mohd Nazil Ilham Abd Hamid, 31, dari Seremban untuk meninjau kawasan berkenaan.

Pemangku Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Zulkefli Adamsah berkata, kedua-duanya tiba sekitar 12 tengah hari semalam dengan menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda.

Menurutnya, mangsa kemudian memberitahu rakannya mahu membuang air, sebelum meninggalkan Mohd Nazil Ilham berseorangan.

“Bagaimanapun, setengah jam kemudian, Mohd Sani tidak dapat dihubungi dan talian telefon bimbitnya juga tidak aktif. Mohd Nazil Ilham kemudiannya menghubungi polis,” katanya kepada pemberita, semalam.

Zulkefli berkata, mangsa dipercayai hilang sekitar 12.30 tengahari hingga 1 petang.

“Operasi mencari dan menyelamat dijalankan dengan menggunakan bantuan pasukan anjing pengesan dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan.

“Unit Skuba Pasukan Bomba dan Penyelamat Telok Kemang turut melakukan operasi mencari di air yang diketuai Pegawai Bomba Kanan 2, Mohd Rashid Sulaiman,” katanya.

Sehingga jam 9 malam semalam, mangsa masih belum ditemui lagi.

Pasukan penyelamat turut menggunakan kasut mangsa sebagai petunjuk kepada anjing pengesan untuk menjejak mangsa.

Sementara itu, Mohd Nazil Ilham enggan ditemui media kerana masih terkejut.

Difahamkan, kedua-dua sahabat itu bekerja di Melaka dan pergi memancing untuk mengisi masa cuti sempena Ulang Tahun Kesembilan Bandaraya Melaka.

Sinar Harian

Hill-Wood: Tiada siapa boleh ganti Wenger

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PENGERUSI Arsenal, Peter Hill-Wood menegaskan tiada individu lain yang layak menggantikan kedudukan Arsene Wenger sebagai pengurus di Emirates.

Populariti Wenger kian pulih terutamanya selepas skuadnya mengecewakan Manchester City 1-0 pada aksi liga domestik, minggu lalu.

“Dia akan kekal hingga Jun 2014. Saya fikir, tiada siapa mampu menduduki kerusi panas jawatan pengurus Arsenal selain Wenger.

“Dia juga berjaya menangkis tohmahan buruk mengenai prestasi The Gunners pada awal musim. Ketika itu, ramai pemain utama kami dilanda krisis kecederaan,” katanya.

Sinar Harian

Azraai: Keputusan luar jangka

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

DI LUAR jangkaan! Hanya itu mampu diungkapkan pengendali Negeri Sembilan, Azraai Khor Abdullah ketika ditanya mengenai kekalahan 0-1 pasukannya kepada Terengganu hasil jaringan sendiri anak buahnya, S Kunanlan.

Menyifatkan perlawanan di Stadium Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah kelmarin sebagai permainan seimbang, Azraai mengakui terpaksa menerima keputusan dengan hati terbuka.

“Pada awal perlawanan saya sudah menetapkan untuk tidak pulang tangan kosong, namun inilah lumrah permainan­ bola sepak. Meskipun gagal membawa pulang mata dan terpaksa turun satu tangga dalam kedudukan liga, saya tetap berpuas hati dengan corak persembahan yang dipamerkan oleh pemain,” katanya.

Enggan berputih mata untuk kali kedua, Azraai bersedia menanti kunjungan­ skuad Penyu di Stadium Tuanku Abdul Rahman dalam saingan kedua Liga Super esok meskipun terpaksa turun tanpa kelibat beberapa tonggak utama.

Dalam perkembangan lain, menolak dakwaan akan menggantikan Farbak dengan pemain import baru, Azraai melihat pasukannya kini sudah mempunyai barisan­ pemain yang mantap.

Sinar Harian

Laluan sukar skuad Thomas

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

SKUAD badminton negara dijangka berdepan laluan sukar dalam kejohanan akhir Piala Thomas pada Mei depan apabila diundi dalam Kumpulan C bersama naib juara lapan kali, Denmark dan Afrika Selatan.

Dalam undian yang dilakukan di Pusat Sukan Wuhan, China semalam, skuad negara selaku pilihan keenam kejohanan bakal diterajui pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei dalam kejohanan yang berlangsung pada 20 hingga 27 Mei depan.

Pemain negara berjaya layak ke pusingan akhir kejohanan­ selepas mara ke peringkat separuh akhir pusingan­ kelayakan Zon Asia di Macau pada 13 hingga 19 Februari lalu.

Manakala, China yang dibarisi pemain ranking utama dunia dan juga juara lapan kali kejohanan diundi dalam Kumpulan A yang dianggap ‘kumpulan maut’ bersama dengan juara 13 kali, Indonesia dan England.

Naib juara 2008, Korea Selatan menerima laluan mudah untuk melepasi peringkat kumpulan apabila diundi dalam Kumpulan D bersama Amerika Syarikat dan Jerman.

Jepun pula diletakkan dalam Kumpulan B bersama Rusia dan New Zealand.

Agency

Chong Wei makin pulih

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PENTAS Siri Super Terbuka India menjadi medan ujian buat jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei bagi menilai tahap pemulihan kecederaan bahu kanan pemain itu.

Pengarah Cawangan Elit Majlis Sukan Negara (MSN), Ariffin Ghani berkata, berdasarkan laporan perubatan, tahap pemulihan­ Chong Wei memberangsangkan dan hampir 90 peratus pulih.

“Jadi kita gunakan kejohanan Siri Super Terbuka India yang bermula pada 24 hingga 29 April sebagai medan ujian untuk Chong Wei dan selepas itu barulah kita akan lihat perkembangan selanjutnya,” katanya.

Selepas beraksi di Seluruh England 11 Mac lalu, Chong Wei menarik diri dari Terbuka Switzerland bahkan terpaksa melepaskan peluang beraksi pada saingan Piala Axiata.

Sementara itu, BAM akan menghantar skuad Piala Thomas dan Sukan Olimpik menjalani latihan di luar negara sebagai persiapan akhir sebelum cabaran sebenar.

Menurut Ariffin, skuad Piala Thomas menjalani latihan di China sementara pemain yang bertanding pada Sukan Olimpik menjalani latihan­ di University of Bath, United Kingdom, selama dua minggu.

“Pra-latihan di luar negara untuk membina semangat berpasukan­, bagaimanapun maklumat lanjut mengenai program latihan itu akan ditentukan kemudian oleh jurulatih,” katanya.

Sinar Harian

Penduduk resah udara berdebu

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

BUKIT TUNGGAL - Kegiatan mengangkut tanah di kawasan bukit berhampiran Kampung Bukit Tok Ris, di sini, menimbulkan keresahan dan mengundang masalah dalam kalangan penduduk yang mendakwa terpaksa berdepan masalah debu setiap hari.

Malah, pergerakan lori yang keluar masuk dari kawasan bukit menuju ke tapak projek juga dikhuatiri me­ngundang kemalangan terutamanya melibatkan penunggang motosikal dan basikal apatah lagi ada pemandu lori yang memandu laju.

Difahamkan, kerja mengangkut tanah tersebut mula dilaksanakan awal tahun ini bagi kegunaan beberapa projek pembangunan di kawasan sekitar dan ia termasuk untuk pembinaan pasar baru.

Penduduk, Mahadi Mamat, 44, berkata, masalah debu yang memenuhi ruang udara kawasan sekitar menimbulkan masalah pernafasan bagi mereka yang mengalami asma dan batuk berterusan.

Selain itu katanya, peniaga kedai makan juga mengalami kemerosotan pendapatan kerana pelanggan berkurangan.

“Masalah debu ini sememangnya menyukarkan penduduk apatah lagi ia turut melekat pada kenderaan dan dinding rumah.

“Jika masalah ini berterusan dibimbangi mengancam kesihatan di sini khususnya kanak-kanak dan warga emas, tambahan pula kebanyakan kanak-kanak di sini mengayuh basikal untuk berulang-alik ke sekolah,” katanya.

Kata Mahadi, dia tidak pasti ke mana tanah berkenaan dihantar namun ada mendengar penduduk kampung memberitahu tanah itu digunakan bagi pembinaan pasar baru di kawasan itu.

“Saya difahamkan kerja me­ngangkut tanah untuk pembinaan pasar baru hanya dimulakan pada awal bulan ini sedangkan aktiviti tersebut sudah dilakukan sejak awal tahun.

“Pihak terbabit perlu prihatin dengan masalah kami di sini terutama kesan sampinangan yang boleh menjejaskan kesihatan,” katanya.

Sementara itu, Hamdan Hamat, 49, berharap agar pemandu lori yang mengakut tanah lebih bertimbang rasa terhadap pemandu kenderaan kecil dengan tidak memandu laju terutama di lokasi yang berisiko kemalangan.

“Sejak aktiviti mengangkut tanah ini dijalankan banyak jalan rosak dan tidak lagi selesa untuk dilalui, tambahan pula apabila hujan air akan bertakung di lubang jalan yang rosak itu dan boleh membahayakan pengguna jalan raya,” katanya.

Sinar Harian

Beli daripada penjual bertauliah

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

APABILA ditanya tidak teringinkah memakai kanta lekap yang dianggap akan lebih menyerlahkan penampilan terutama jika memakai solekan mata, penulis terus menggeleng. Bukan tidak ingin bergaya, tetapi rasanya tahap kerajinan dan disiplin untuk mengikuti rutin penjagaan harian kanta lekap tidak mencapai standard yang ditetapkan.

Soal disiplin amat penting bagi semua individu yang ingin memakai kanta lekap.
Ini perkara pertama yang ditekankan oleh pakar optik atau pakar mata apabila anda menyuarakan hasrat untuk memakai kanta lekap. Jika anda tiada ciri ini, lupakan saja hasrat itu kerana sebarang kecuaian boleh mengundang masalah pada mata anda - organ yang sangat penting.

Rasanya semua orang tahu hakikat ini, tetapi masih ramai yang ‘melanggarnya’ dengan tidur bersama kanta lekap akibat terlalu letih untuk mengeluarkan dan membersihkannya. Akibatnya, keesokan paginya mata akan menjadi merah dan kanta lekap pula seolah-olah melekat pada bola mata serta susah untuk ditanggalkan.

“Fungsi utama kanta lekap adalah sebagai pengganti kaca mata iaitu untuk membetulkan penglihatan. Fungsi lain ialah untuk tujuan kosmetik; supaya kelihatan cantik - yang membuatkan semakin ramai orang memakai kanta lekap supaya kelihatan lebih menarik,” kata Perunding Oftalmologi Pusat Perubatan Sunway, Dr Tara Mary George.

Memang tidak salah memakai kanta lekap untuk cantik, terutama kanta lekap yang berwarna dan mampu membuatkan mata si pemakai tampak lebih galak. Pakailah apa saja warna yang anda inginkan, kata Dr Tara, tetapi ada satu syarat, pastikan ia dibeli dari penjual kanta lekap yang bertauliah dan bukannya dibeli secara dalam talian.

Menurutnya, prosedur memakai kanta lekap untuk tujuan kosmetik sama saja dengan kanta lekap yang membetulkan penglihatan. Ia masih perlukan pemadanan supaya sesuai dengan mata anda. Ramai orang tidak tahu, terlupa atau terlepas pandang bahawa kanta lekap juga perlukan pemadanan atau dalam perkataan bahasa Inggeris ‘fitting’.

Bukan baju saja yang perlu dicuba untuk mengetahui kepadanannya dengan bentuk badan anda, malah kanta lekap juga perlukan proses yang sama. Sepatutnya proses pemadanan ini dilakukan selama dua minggu dan jika benar-benar selesa, bolehlah terus memakai kanta lekap berkenaan.

Mengapa perlu adanya proses pemadanan ini? Kata Dr Tara, satu-satu kanta lekap tidak semestinya sesuai dengan semua orang. Ini kerana saiz dan bentuk mata setiap individu itu berbeza. Apatah lagi bagi individu yang ada masalah penglihatan. Jadi dalam tempoh satu hingga dua minggu ini, pakar optik anda sepatutnya menghubungi anda kembali untuk bertanya kesesuaian kanta lekap anda.

Pun begitu katanya, kaedah ini bukanlah satu kemestian tetapi lebih baik jika ia diamalkan. Malah, pengguna sendiri boleh menghubungi pakar optik sekiranya selepas dua minggu mata mereka masih tidak berasa selesa dengan kanta lekap yang diberikan.

Kanta lekap adalah cakera plastik atau silikon yang dihasilkan untuk membetulkan masalah penglihatan seperti rabun jauh, rabun dekat, presbiopia (kesukaran melihat objek yang dekat atau dalam cahaya malap) atau astigmatisme (silau).

Oleh kerana kanta lekap diletakkan betul-betul di atas mata (melekat pada kornea), maka rekaan dan pemadanan yang betul sangat penting untuk keselesaan, keselamatan dan pembetulan penglihatan.

Perubahan teknologi membuatkan kanta lekap ini lebih selesa dan mudah dipakai.
Kanta lekap boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu kanta keras dan lembut. Kanta lekap yang keras ada beberapa jenis, tetapi ia kurang diminati kerana ia kurang selesa dipakai.

Kebanyakan orang memilih kanta lembut sama ada dibersihkan setiap hari atau jenis yang boleh dipakai untuk tempoh lebih lama - malam dan siang, tetapi ia kurang selesa. Kini ada juga kanta lekap pakai buang jenis harian atau boleh dipakai untuk satu tempoh tertentu yang lebih menyenangkan pengguna.

Siapa yang sesuai memakai kanta lekap? Secara umumnya semua orang boleh pakai kanta lekap termasuklah:

Individu yang mempunyai masalah penglihatan dan perlukan pembetulan penglihatan sepanjang masa.

Individu yang berdisiplin tinggi dan sangat mementingkan kebersihan. Ini sangat penting kerana kanta lekap perlu dibersihkan setiap hari dengan cara tertentu. Bagaimanapun, perkara ini akan lebih mudah jika anda memilih untuk memakai kanta lekap pakai buang harian.

Individu yang terbabit dalam sukan kecuali berenang. Bagi mereka yang memakai kanta lekap dan mahu berenang, belilah gogal atau kaca mata renang yang bersesuaian dengan masalah penglihatan anda.

Kanta lekap bukanlah pilihan yang baik untuk anda jika:

Anda tidak boleh atau tidak bersedia mematuhi arahan penjagaannya.

Sering mengalami masalah mengendalikan kanta lekap; contohnya anda ada sakit sendi pada tangan atau lain-lain masalah yang menyukarkan anda memakai, menanggalkan dan membersihkan kanta lekap.

Menghidap penyakit seperti kencing manis yang tidak terkawal. Malah pesakit asma, alahan dan lain-lain masalah respiratori kronik juga mungkin sukar memakai kanta lekap.

Ada masalah mata kering atau masalah pada kornea.

Kerap alami jangkitan mata terutama pada kelopak mata.

Bekerja dalam persekitaran tidak berdebu atau terdedah kepada bahan-bahan yang meruap kerana ia boleh melekat pada kanta lekap anda.

Berumur 15 tahun ke bawah atau belum cukup matang untuk menjaga kebersihan diri sendiri.

Kanak-kanak biasanya tidak disarankan memakai kanta lekap kecuali atas masalah kesihatan tertentu seperti katarak kongenital. Masalah ini biasanya berlaku pada bayi dan selepas pembedahan, mereka akan dipakaikan kanta lekap bagi membantu perkembangan mata.

Ibu bapa bertanggungjawab membersihkan kanta lekap bayi mereka dan kanta lekap ini perlu sentiasa ditukar sesuai dengan perkembangan mata si kecil sehinggalah penglihatannya menjadi matang (biasanya pada hujung umur remaja).

Masalah yang kerap dialami

Mata kering - Ia boleh diatasi dengan mudah melalui penggunaan cecair titis untuk mata sebagai pengganti air mata. Boleh gunakan sekerap mungkin, terutama bagi mereka yang bekerja dalam bilik berhawa dingin.

Alahan pada kanta lekap - Individu yang mengalami masalah ini perlu mendapatkan rawatan doktor dan disusuli dengan penukaran kanta lekap. Ia biasanya terjadi akibat pengumpulan mendapan mata pada kanta lekap.

Alahan pada cecair atau larutan untuk kanta lekap.

Keradangan mata.

Keradangan kelopak mata yang menyebabkan rasa tidak selesa apabila memakai kanta lekap. Bagi sebarang masalah berkaitan keradangan pada mata, segeralah berjumpa doktor mata untuk rawatan sewajarnya.

Masalah dengan kornea seperti bengkak dan pandangan kabur yang disebabkan kekurangan oksigen pada kornea, kornea tercalar dan berlaku perubahan bentuk kornea serta jangkitan pada kornea.

Ulser kornea - Walaupun jarang berlaku tetapi ia satu masalah serius kerana ulser kornea yang disebabkan kanta lekap dan tidak mendapat rawatan sewajarnya boleh menyebabkan seseorang itu hilang penglihatan. Ada kalanya pembedahan penggantian (transplan) kornea terpaksa dilakukan.

Ia boleh berlaku pada individu yang kurang menitikberatkan soal penjagaan dan kebersihan kanta lekap. Ini termasuklah kerap tidur tanpa menanggalkan kanta lekap, menggunakan air paip untuk mencuci kanta lekap dan tidak mencuci bekas penyimpan kanta lekap dengan bersih.

Panduan penjagaan kanta lekap

Cuci tangan anda hingga bersih dan lap kering. Sentiasa pastikan tangan anda benar-benar bersih setiap kali anda mengendalikan kanta lekap sama ada ketika memakai atau menanggalkannya. Saki baki losen, sabun atau sebarang bahan kimia yang terkena pada kanta lekap akan menyebabkan rasa pedih, gatal atau penglihatan kabur.

Hanya gunakan larutan pencuci kanta lekap yang disarankan doktor mata atau pakar optik anda.

Ikut arahan - sentiasa pastikan anda mematuhi arahan pengendalian kanta lekap.

Bersihkan bekas kanta lekap setiap kali selepas digunakan. Bilas dengan larutan pencuci kanta lekap beberapa kali dan biarkan kering. Tukar bekas ini setiap bulan atau seperti yang disarankan pengeluarnya.

Pastikan kuku anda pendek terutama pada bulan pertama anda memakai kanta lekap. Anda boleh menyimpan kuku panjang selepas mahir memakai dan menanggalkan kanta lekap tetapi atas faktor kebersihan, lebih baiklah kuku anda sentiasa pendek.

Perhatikan kanta lekap anda sebelum memakainya. Pastikan ia tidak terbalik kerana ia akan menyebabkan ketidakselesaan.

Jika anda mahu merias mata, pakai kanta lekap terlebih dulu sebelum menyapukan mekap pada kelopak mata. Tanggalkan kanta lekap dulu sebelum membersihkan mekap mata. Bagi mereka yang memakai mekap mata, pastikan alat mekap anda ditukar setiap tiga bulan bagi mengelakkan pengumpulan bakteria.

Jangan sekali-kali menggunakan air paip untuk membersihkan kanta lekap anda walaupun ia adalah air suling.

Jangan mencampurkan dua larutan pembersih kanta lekap berlainan. Anda mungkin sensitif pada satu-satu jenama.

Tanggalkan kanta lekap apabila mahu berenang atau mandi air panas.

Jangan tidur dengan kanta lekap. Walaupun ramai tahu ia boleh mengundang kepada masalah pada mata, tetapi masih ada yang ‘melanggar’ nasihat ini.
Pemakaian kanta lekap ketika tidur akan menyebabkan mata mengalami masalah kekurangan oksigen. Akibatnya, kanta lekap akan menjadi kering dan melekat pada mata hingga sukar ditanggalkan. Dalam keadaan ini, titiskan cecair mata.

Jangan pakai kanta lekap dalam tempoh yang terlalu panjang. Sebaiknya pemakaian kanta lekap tidak melebihi 10 jam sehari.

Beri mata anda ‘bernafas dengan selesa’ pada hujung minggu atau setidak-tidaknya apabila anda berada di rumah dengan memakai kaca mata.

Jangan pakai kanta lekap melebihi tempoh yang ditetapkan pengeluar. Jika ia adalah kanta lekap pakai buang harian, bermakna ia hanyalah untuk satu hari.

Jika anda mengalami sebarang masalah mata sama ada mata menjadi merah, gatal atau penglihatan menjadi kabur - tanggalkan kanta lekap anda dan segeralah pergi berjumpa doktor mata.

Jangan sekali-kali meminjam kanta lekap orang lain. Ini termasuklah kanta lekap untuk tujuan kecantikan terutama jika ia pernah digunakan walaupun sekali.

Mata individu yang memakai kanta lekap biasanya lebih sensitif terhadap sinaran matahari. Justeru itu pakailah cermin mata pelindung cahaya matahari atau topi apabila berada di luar terutama pada waktu panas terik.

Pastikan mulut botol larutan pembersih kanta lekap anda tidak tersentuh pada sebarang objek atau permukaan termasuklah jari anda. Jika mulut botol ini tercemar, seluruh larutan di dalamnya akan turut tercemar.

Jumpa doktor mata setiap tahun untuk pemeriksaan kanta lekap.

Panduan untuk kaki jalan

Memang kanta lekap adalah pilihan yang baik jika anda mahu bercuti panjang.
Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda beri pertimbangan seperti:

Jika anda perlu menaiki kapal terbang, fikirkan berapa banyak larutan kanta lekap yang boleh anda bawa ke dalam kabin. Had larutan yang dibenarkan ialah tidak melebihi 100 mililiter dalam satu bekas. Beli larutan dalam botol kecil kerana jika bekas larutan yang melebihi 100 mililiter akan dirampas walaupun isinya hanya beberapa puluh mililiter saja.

Bawa dua pasang kanta lekap sebagai persediaan jika berlaku kes yang tidak diduga seperti kanta lekap terjatuh atau terkoyak. Pastikan ia dibawa dalam beg tangan anda, bukan diletakkan dalam beg pakaian. Ini penting kerana manalah tahu beg anda ‘tersesat’ ke destinasi lain kerana kesilapan teknikal seperti ini boleh berlaku.

Udara dalam kapal terbang biasanya sangat kering yang akan menyebabkan mata anda berasa sangat tidak selesa. Bawa cecair titisan mata dalam beg tangan anda supaya ia boleh dititiskan pada bila-bila masa.

Lebih mudah jika sepanjang tempoh ini anda memilih kanta lekap pakai buang harian.

Untuk berasa lebih selesa, pakailah kanta lekap baru apabila sampai ke destinasi.

Dr Tara mengingatkan satu lagi perkara penting iaitu jangan membeli kanta lekap melalui Internet atau di pasar malam kerana dikhuatiri ia tercemar atau dihasilkan tanpa mengikut standard kebersihan yang ditetapkan walaupun ia hanyalah untuk tujuan kecantikan. Usah memperjudikan mata anda semata-mata mahu cantik atau murah.

“Ramai risau kanta lekap mereka termasuk ke belakang mata apabila kanta lekap terkoyak ketika menanggalkannya. Jangan risau, ia tidak akan pergi jauh, selalunya serpihan kanta lekap itu akan terselit di bawah kelopak mata.

“Titiskan larutan pencuci kanta lekap pada mata sehingga mata berair. Kelipkan mata beberapa kali. Serpihan kanta lekap akan keluar. Jika masih tidak keluar selepas kaedah ini diulang beberapa kali, pergilah berjumpa doktor.

“Bagi mereka yang baru mencuba memakai kanta lekap, jadikan amalan memulakan pemakaian pada mata yang sama setiap kali. Contohnya, pakai kanta lekap pada mata kiri dulu. Ia bertujuan mengelakkan kekeliruan dan tertukar kanta lekap dari mata kiri ke kanan kerana ia boleh menjejaskan ketajaman penglihatan terutama bagi individu yang ada masalah kekaburan berbeza antara kedua-dua belah mata,” katanya.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya kanta lekap terjatuh ke dalam sinki ketika hendak memakainya?

Menurut Dr Tara, kanta lekap itu perlu dibersihkan terlebih dulu menggunakan cecair pembersih sebelum dipakai. Langkah ini penting bagi mengelakkan berlakunya pemindahan bakteria yang mungkin ada di sinki ke dalam mata.

Selain itu beliau turut memberikan soalan penting kepada individu yang mahu mencuba kanta lekap bagi mengetahui kesediaan anda untuk muncul dengan penampilan baru.

Soalan untuk ditanya pada diri sendiri:

1. Mengapa saya perlu memakai kanta lekap? Berapa kerap saya mahu memakainya?

2. Apakah jenis kanta lekap yang saya mahu - sama ada pakai buang (harian) atau jenis yang boleh dipakai lebih lama?

3. Adakah saya mempunyai masalah mata di mana pemakaian kanta lekap boleh menyebabkan komplikasi?

4. Adakah saya bekerja dalam persekitaran yang kotor dan berdebu?

5. Adakah saya cukup berdisiplin dan ada masa untuk penjagaan harian kanta lekap?

6. Adakah saya ada akses kepada doktor mata jika berlaku masalah pada mata saya?

7. Adakah saya ada cukup wang untuk membeli kanta lekap?

metro/-

Dua warga asing maut, tiga cedera dipanah petir

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Dua lelaki rakyat Bangladesh maut manakala tiga lagi rakan senegara mereka cedera dipanah petir ketika hujan lebat di kawasan ladang getah di Pos Blau dekat Gua Musang, semalam.

Amir Amza, 29, dan Mohammad Akterwas, 35, mati di tempat kejadian manakala tiga yang cedera iaitu Mohammad Robiul Islam, 32, Bashamin, 29, dan Lieon, 28, kini dirawat di Hospital Gua Musang.

Dalam kejadian pukul 3.30 petang itu, kelima-lima lelaki itu sedang berjalan untuk pulang ke rumah kongsi pekerja ladang yang terletak dua kilometer dari ladang itu.

Mohammad Robiul ketika ditemui di hospital berkata beliau bersama empat rakannya pulang ke rumah kongsi lebih awal kerana petir kuat dan hujan lebat mengganggu kerja menanam anak getah.

"Kebiasaan kami semua pulang jam 5 petang dan diambil oleh seorang mandur
menggunakan kenderaan pacuan empat roda tetapi kali ini terpaksa pulang lebih
awal disebabkan hujan dan petir.

"Ketika berjalan pulang, terdengar bunyi letupan kuat dan saya lihat dua rakan rebah di situ dengan badannya hagus, manakala dua lagi rakan saya meraung kesakitan, tetapi saya bernasib baik hanya cedera ringan," katanya.

Jurucakap polis Ibu Pejabat Polis Gua Musang ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

- Bernama

1,600 tahanan Palestin di Israel akan mogok lapar esok

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

RAMALLAH 16 April – Kira-kira 1,600 tahanan Palestin di penjara Israel dijadualkan memulakan mogok lapar besar-besaran esok bagi membantah keadaan di pusat tahanan itu.

“Tahanan itu akan melancarkan mogok bagi menuntut persekitaran yang lebih baik dan kami juga akan melancarkan demonstrasi bagi menyokong tuntutan mereka itu,” kata Menteri Pengurusan Tahanan Palestin, Issa Qaraqaa.

Mogok itu juga diadakan bersempena dengan Hari Banduan, demonstrasi tahunan yang diadakan bagi memberi sokongan kepada kira-kira 4,700 penduduk Palestin yang ditahan oleh Israel. – AFP

Isu "Persenda Raja Melayu" Helah Untuk Tutup Isu Beri IC Warga Asing

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Pakatan minta bukti jika Umno mahu suruhanjaya

SHAH ALAM - Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub menegaskan, perlu ada asas yang kukuh sebelum menyokong cadangan penubuhan Suruhanjaya Diraja dalam isu dakwaan kononnya pemimpin pembangkang telah mempersendakan Raja-raja Melayu semasa istiadat pertabalan Yang di-Pertuan Agong minggu lalu.

Penubuhan Suruhanjaya Diraja itu dicadangkan oleh Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kelmarin.

Menurut Salahuddin lagi, perkara tersebut perlu mempunyai laporan lengkap sebelum sebarang cadangan dipersetujui oleh semua pihak.

“Kita mesti mendapatkan bukti yang jelas sekiranya hal tersebut benar-benar berlaku. Sebab itulah saya mempertikaikan perkara tersebut.

“Bagi saya, tiada dalam dasar Pakatan Rakyat (PR) untuk melakukan kebiadaban, mempersenda dan tidak menghormati institusi Raja-raja Melayu di negara ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, sekiranya hal tersebut jelas dan benar, PR menyokong syor dan cadangan yang diusulkan bagi mengheret pemimpin yang tidak bertanggungjawab itu ke muka pengadilan.

Rabu lalu, beberapa ahli parlimen pembangkang didakwa mempersenda dan mengejek Raja Melayu pada majlis pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Cadangan penubuhan Suruhanjaya Diraja ditubuhkan sebagai satu pengajaran kepada generasi muda supaya menghormati institusi Raja-raja Melayu.

Ia juga sebagai pedoman kepada semua pihak supaya lebih tertib apabila berada dalam majlis rasmi kerajaan dengan mengetepikan emosi walaupun mempunyai fahaman politik yang berbeza.

Sementara itu, seorang lagi Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bersetuju dengan cadangan penubuhan suruhanjaya ini bagi memastikan dakwaan ini benar ataupun sebaliknya.

“Kalau kita siasat sendiri, mereka kata tidak adil. Tidak ada sebab mengapa suruhanjaya tidak boleh diadakan kalau itu dapat meyakinkan orang ramai bahawa institusi raja perlu dihormati,” katanya. -SH

Demo PTPTN: SMM mahu pohon permit guna Dataran Merdeka

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM – Kumpulan mahasiswa yang berkhemah di Dataran Merdeka bertegas akan terus berada di kawasan tersebut sehingga pihak kerajaan memberi respons berhubung tuntutan memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN).

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Muhammad Safwan Anang berkata, sehingga semalam, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak mengarahkan mereka memindahkan khemah atau mengosongkan kawasan.

Menurutnya, sekiranya perlu, pihaknya akan mendapatkan permit daripada pihak berkenaan untuk terus berada di situ sehingga perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April ini.

“Kita tidak menerima maklum balas daripada mana-mana pihak berkenaan tuntutan memansuhkan PTPTN dan akan terus berada di sini, sehingga ia selesai.

“Kita akan terus berada di sini walaupun pihak DBKL merampas barang atau menghalau kami,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sementara itu, pihak polis sedia menghadapi sebarang kemungkinan dengan tindakan mahasiswa yang mendirikan khemah di tepi padang di Dataran Merdeka sejak kelmarin.

Ketua polis daerah Dang Wangi, Zulkarnain Abdul Rahman berkata, tiada laporan yang diterima berhubung demonstrasi itu.

Menurutnya, tindakan akan diambil sekiranya peserta melakukan perkara yang tidak diingini dan mengganggu kententeraman awam.

“Setakat ini tiada tindakan yang boleh dikenakan kepada mereka dan kita sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan yang berlaku,” katanya.

SINAR HARIAN/-

Lokasi tempat mangsa Titanic tertanam ditemui

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

IMEJ menunjukkan sehelai kot dan kasut dekat bangkai kapal Titanic yang karam di dasar Lautan Atlantik.

NEW YORK - Rangka tulang mangsa kapal penumpang Titanic yang karam di Lautan Atlantik mungkin tertanam dalam lumpur di dasar laut itu, kata seorang pegawai persekutuan kelmarin.

Satu gambar yang dirakamkan pada tahun 2004 tetapi didedahkan buat kali pertama pada minggu lalu menunjukkan sehelai kot dan kasut but di dalam kawasan berlumpur di lokasi kapal tersebut karam.

Pegawai itu, James Delgado yang merupakan Pengarah Warisan Maritim di Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaan (NOAA) memberitahu agensi berita AP, kasut yang terdapat pada dasar laut tersebut bukan terkeluar dari sebuah beg milik penumpang lain.

Gambar itu dirakamkan semasa satu ekspedisi NOAA dan pengasas pencari bangkai kapal Titanic, Robert Ballard dilancarkan pada tahun 2004.

Akhbar New York Times melaporkan mengenai gambar itu pada Sabtu lalu.

Pengarah filem Titanic, James Cameron yang pernah mengunjungi sebanyak 33 kali lokasi serpihan tempat kapal itu karam didasar lautan memberitahu akhbar berkenaan, dia tidak menemui sebarang rangka manusia.

"Kami menemui kasut. Kami menemui beberapa pasang kasut yang mungkin mengukuhkan dakwaan bahawa terdapat tinggalan manusia pada satu tempat. Namun, kami tidak menemui sebarang tinggalan rangka manusia," katanya.

Kapal itu karam pada 14 April 1912 selepas ia melanggar bongkah ais di perairan antarabangsa di Lautan Atantik.

Seramai 1,500 orang terbunuh apabila kapal itu karam dan terputus dua selepas ia melanggar bongkah ais. - Agensi

6 rumah rosak dihempap pokok

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Hujan lebat selama satu jam dan ribut kuat menyebabkan enam rumah rosak selepas dihempap pokok dalam kejadian di Taman Tasik Semenyih, di sini, semalam.

Kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu berlaku ketika penduduk sedang berehat di rumah bersama keluarga masing-masing sebelum dikejutkan dengan pokok tumbang.

Mangsa yang juga Ahli Jawatankuasa Taman Tasik Semenyih, Abdul Bashir Kunhi Mohamed berkata, ketika kejadian, isteri dan dua anaknya sedang berehat di ruang tamu sebelum dikejutkan dengan pokok tumbang.

Katanya, isterinya, Zanariah Johari, 50, bersama dua anak berusia 11 dan 19 tahun berlari keluar untuk menyelamatkan diri.

“Bumbung di ruang tamu musnah dihempap pokok besar dan kami kini berlindung di surau akibat bimbang kejadian sama berulang,” katanya di sini, semalam.

Menurutnya, ketika kejadian, dia baru saja keluar dari rumah dan melihat rumah jiran yang turut dihempap pokok sebelum dihubungi isterinya memaklumkan kejadian.

Katanya, hujan lebat selama sejam dan ribut kuat menyebabkan kira-kira 25 pokok besar tumbang menimpa rumah penduduk dan ada yang menutup jalan utama.

Bekas Naib Pengerusi taman berkenaan, Dr N Thanasegaran berkata, rumahnya turut dihempap pokok menyebabkan bumbung dapur pecah.

Katanya, kejadian berlaku sekelip mata ketika dia sekeluarga berehat memandangkan hujan lebat dan angin kuat.

“Sebaik mendengar bunyi kuat, kami berlari keluar rumah untuk menyelamatkan diri kerana bimbang cedera, namun bersyukur kerana terselamat,” katanya.

metro/-

Azimat gila kuasa

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KHURAFAT...Sharhan menunjukkan cebisan kiswah yang didakwa boleh ‘melariskan’ diri si pemakai.

SUBANG JAYA: Ghairah mendapatkan kedudukan, pengaruh dan kuasa melalui jalan pintas mengakibatkan segelintir ahli politik menggadai akidah melakukan perkara khurafat dengan mempercayai azimat, wafak, cincin serta amalan pembacaan mantera tertentu.

Demi cita-cita politik, mereka yang sebahagian besarnya golongan veteran sanggup berbelanja besar bagi mendapatkan pelbagai benda pelik kononnya mampu memberi manfaat kepada pemakainya bagi memastikan hajat tercapai.

Antara alat kononnya ajaib yang menjadi buruan ahli politik, terutama ketika bahang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) semakin dekat ialah cebisan kelambu Kaabah atau kiswah yang didakwa mampu melariskan diri si pemakai, cincin permata ganjil yang dipakai sebelum berceramah bagi membuatkan pendengar terpengaruh dan kulit rusa putih.

Cemara babi juga dicari kononnya membuatkan si pemakai kebal iaitu pihak lawan sukar menjatuhkannya dalam arena politik.

Mendedahkan perkara itu, Pengamal Perubatan Islam Sinar Zamdurrani, Sharhan Shafie berkata, kebiasaannya benda pelik itu diperoleh daripada bomoh yang menjalankan khidmat mereka tanpa bersandarkan al-Quran.

metro/-

EPL: MU menang 4-0, semakin selesa

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

REMBATAN kencang Wayney Rooney pada minit ke-73 dan jaringan Luis Carlos Almeida pada minit-minit terakhir perlawanan telah membolehkan Manchester United (MU) mencipta kemenangan besra, sekali gus terus memperkukuhkan sebagai pendahulu Liga Perdana Inggeris (EPL).

MU menewaskan Aston Villa 4-0 di Old Trafford.

Kemenangan tersebut menjadikan MU semakin menjarakkan kutipan mata daripada pesaing terdekatnya, Manchester City yang turut memperolehi kemenangan besar ke atas Norwich 6-1 di Stadium Carrow Road kelmarin.

Rooeny membuka tirai jaringan MU dengan menewaskan penjaga gol, Shay Given melalui sepakan penalti untuk mendahului 1-0 pada minit ketujuh perlawanan.

MU yang banyak mengasak pihak lawan terus mencipta jaringan apabila rembatan Danny Welbeck berjaya menjaringkan gol kedua pada minit ke-43, sebelum disusuli gol kedua Rooney dan Almeida untuk memberikan kemenangan selesa 4-0 kepada MU.

Kemenangan ke atas Aston semalam, sedikit melegakan Sir Alex Ferguson setelah tewas mengejut di tangan Wigan 1-0, Khamis lalu.

Dengan melengkapkan 34 perlawanan setakat ini, MU terus kekal di tangga teras EPL dengan mengumpulkan 82 mata. Manchester City memiliki 77 mata.

Sinar Harian

Kekalahan tahun lalu jadi pengajaran

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

BALING - Kekalahan pasukan Bawah 18 Tahun Baling/Sik dengan pasukan Kota Setar tahun lalu terubat setelah menjadi johan Bola Baling Majlis Sukan Sekolah Kedah (MSSK) di Dewan Futsal Tun Abdul Razak, Baling kelmarin.

Pasukan yang terdiri daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Bakai dan Sekolah Menengah Kebangsaan Jerai itu membuktikan sekolah kampung turut boleh menandingi pasukan dari sekolah bandar.

Pengerusi Teknik Bola Baling Baling, Mohamad Naim Ishak berkata, pasukan Baling/Sik berjaya menundukkan musuh tradisinya iaitu Kota Setar dengan mata 5-4.

Kota Setar yang pernah menundukkan Baling/Sik dengan mata 3-1 tahun lalu terpaksa akur dengan ketangkasan dan balingan padu pasukan Baling/Sik yang diketuai Ibrahim Zakaria.

Mohamad Naim berkata, kejayaan itu adalah hasil komitmen padu pemain, selain latihan yang berterusan sejak awal tahun lagi.

“Saya berpuas hati dengan corak permainan pasukan ini yang ternyata menggunakan kekuatan mereka dengan sepenuhnya.

“Saya kagum dengan semangat yang ditunjukkan setiap pemain dan berharap, mereka dapat mengekalkan rentak permainan ini kelak,” katanya.

Menurutnya, strategi yang digunakan iaitu ‘fast brake’, selain kelincahan mengawal bola berjaya menembusi palang gol pasukan lawan.

Pasukan Baling/Sik akan mewakili Kedah ke peringkat kebangsaan pada 2 sehingga 9 Jun ini di Kelantan.

“Saya berharap pasukan Baling/Sik dapat meningkatkan lagi kekuatan mereka untuk memperoleh kemenangan di peringkat kebangsaan kelak,” katanya.

Majlis penyampaian pingat dan sijil disempurnakan Pegawai Pejabat Pelajaran Baling/Sik, Abdul Razak Md Noh.

Sinar Harian

Debat Lynas di RTM tak muncul-muncul

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Selepas tiga minggu, rakaman debat melibatkan anggota parlimen Kuantan daripada PKR Fuziah Salleh berhubung kontroversi pembinaan pusat pemprosesan nadir bumi bernilai RM700 juta di Gebeng, Kuantan masih tidak disiarkan di televisyen.

Fuziah berkata, RTM tidak memberikan sebarang penjelasan kepadanya kepada debat dalam rancangan "Bicara Rakyat" yang dikendali oleh Syed Munawar Syed Mustar masih belum disiarkan.

Katanya, beliau hanya dapat berhubung dengan moderator yang berkata masih belum menerima sebarang arahan siaran setakat ini.

Ahli panel lain termasuk Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan dan Ketua Pemuda GERAKAN Kedah, Tan Keng Liang.

Rancangan itu dirakam pada 16 Mac dan dikatakan sepatutnya disiarkan pada 23 Mac. Rakaman audio rancangan itu kini dimuatkan di Internet.

malaysiakini/-

Bayi dua minggu mati dipijak bapa

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Lelaki gaduh dengan isteri, ipar naik angin

IPOH: Seorang bayi lelaki yang baru berusia dua minggu meninggal dunia dipercayai selepas dipijak bapanya sendiri yang naik berang selepas bergaduh dengan isteri dan iparnya di rumahnya di Taman Bernam Jaya, berdekatan Tanjung Malim, awal pagi kelmarin.

Sumber berkata, sebelum kejadian itu suspek berusia 40-an dan bekerja dengan syarikat mengumpul barang lusuh dikatakan bertengkar dengan isterinya berusia 30-an dan tindakannya ditegur adik iparnya.

“Teguran itu menyebabkan suspek bertambah berang hingga berlaku pergaduhan.

“Suspek yang tidak berpuas hati kemudian dikatakan mencapai parang lalu menyerang iparnya yang berusia 32 tahun.

“Selepas itu, suspek dikatakan memijak pula bayi lelakinya hingga menyebabkan bayi berkenaan mengalami kecederaan organ dalaman,” katanya di sini, semalam.

Sumber berkata, bayi berkenaan kemudian dikejarkan ke Hospital Tanjung Malim (HTM) untuk mendapatkan rawatan tetapi disahkan meninggal dunia sebelum mayatnya dipindahkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini untuk dibedah siasat.

Katanya, salah seorang keluarga terdekat suspek kemudian membuat laporan mengenai kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Kubu Baru.

Difahamkan, empat ahli keluarga bayi, iaitu suspek dan beberapa ahli keluarganya ditahan polis untuk disoal siasat.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim yang dihubungi berkata, siasatan kes bunuh itu dilakukan polis Selangor berikutan kejadian dilaporkan di Balai Polis Kuala Kubu Baru.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affendi, ketika dihubungi mengesahkan penahanan suspek, kelmarin dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu membunuh.

Beliau berkata, polis turut menahan seorang lelaki lain bagi membantu siasatan kerana memukul suspek ketika pergaduhan dalam keluarga berkenaan.

- BERITA HARIAN

Pendedahan Samy Mengelirukan Rakyat

24 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Datuk Seri Samy Vellu tiba-tiba membuat kenyataan media bahawa kekalahan beliau di Sungai Siput dalam PRU12 adalah kerana anti kempen yang disusun oleh Tun Mahathir. Pertama sekali, kenapakah perkara ini tidak dipampang oleh Datuk Seri Samy Vellu sebaik sahaja beliau kalah dalam pilihanraya itu? Kedua, kenapakah beliau membuat kenyataan ini selepas 4 tahun selepas PRU 12? Ada sesuatu yang tidak kena dengan kenyataan pacul yang dibuat oleh beliau. Saya rasa cukup yakin bahawa Datuk Seri Samy Vellu sedar bahawa ‘bermain air basah,

bermain api letup’. Oleh yang demikian, kenyataan beliau itu pasti dibuat selepas berfikir masak-masak akan akibatnya.
Walau bagaimanapun kenyataan media yang dibuat oleh Datuk Seri Samy Vellu telah membuka mata seluruh rakyat Malaysia. Datuk Seri Samy Vellu menuduh Tun Mahathir sebagai orang yang bertanggungjawab bagi kekalahannya dalam PRU12. Kenapakah Tun Mahathir mahu Datuk Seri Samy Vellu kalah?

Tun Mahathir dan Datuk Seri Samy Vellu dilihat begitu sahabat akrab dan rakan kongsi utama dalam komponen Barisan Nasional. Perkara ini diketahui dan terpahat dalam minda seluruh rakyat Malaysia. Apa pula yang menyebabkan Tun Mahathir membenci Datuk Seri Samy Vellu sehingga mahu melihat beliau tumbang dalam pilihanraya. Mesti ada sesuatu sebab yang masih belum diketahui oleh rakyat Malaysia.

Oleh yang demikian, Datuk Seri Samy Vellu harus mendedahkan semua perkara-perkara yang disimpan dalam hatinya sebagai rahsia setakat ini. Datuk Seri Samy Vellu telah berani tampil ke hadapan untuk menuduh Tun Mahathir yang menamatkan ‘riwayat’

politiknya. Tetapi, pendedahan itu tidak cukup kerana tidak ada bukti yang kukuh untuk kenyataan yang dibuat oleh beliau. Datuk Seri Samy Vellu harus membongkarkan sebab-sebab Tun Mahathir mahu memalitkan dan menumbangkan beliau. Apakah keuntungan bagi Tun Mahathir jika Datuk Seri samy Vellu kalah dalam pilihanraya.

Datuk Seri Samy Vellu juga perlu mendedahkan kaedah-kaedah yang digunakan oleh Tun Mahathir untuk menumbangkan beliau dalam pilihanraya umum. Ini adalah penting untuk meyakinkan rakyat Malaysia bahawa orang yang menghancurkan riwayat politik seorang Presiden MIC yang paling berpengaruh ialah Tun Mahathir. Datuk Seri Samy Vellu mempunyai tanggungjawab untuk mendedahkan segala-galanya mengenai orang yang menumbangkan beliau dalam PRU12.

Kenyataan media Datuk Seri Samy Vellu hanya mengelirukan rakyat dan tidak mempunyai asas yang kukuh. Maka, beliau perlu menjernih air yang dikeruhkan olehnya beberapa hari yang lalu. Rakyat Malaysia juga berhak mengetahui apa yang sebenarnya telah berlaku dalam percaturan politik negara kita sebelum dan semasa PRU12.

Kenyataan Media YB V.Sivakumar