25 September 2013

Surendan MP pertama diarah keluar dewan

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Naib Presiden PKR N Surendran hari ini menjadi anggota Parlimen pertama diarah keluar daripada Dewan Rakyat kerana cuba membangkitkan petisyen bawah Arahan Tetap.

Wakil Padang Serai yang baru pertama kali terpilih itu cuba membangkitkan kes kematian dalam tahanan P Karuna Nithi, selepas ditolak oleh speaker Pandikar Amin Mulia sebelum sesi soal-jawab.

Kerajaan taja Kelab Cardiff City lebih RM15 juta

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Perbelanjaan Kerajaan melalui Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan berjumlah £3 juta atau melebihi RM15 juta melalui penajaan jersi Front of Shirt Sponsorship adalah tidak wajar dan membazir. 

Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian(gambar) berkata, penajaan tersebut disalurkan kepada Kelab Bola Sepak Cardiff City untuk tempoh satu tahun. 

AES: Adakah wang bayaran saman akan dikembalikan?

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Mengapakah dalam keadaan Peguam Negara telah memutuskan untuk menangguhkan pendakwaan ke atas mereka yang dikeluarkan saman AES, saman AES masih terus-menerus dikeluarkan?

Demikian soalan bagi jawab lisan yang dikemukakan Mohamed Hanipa Maidin (PAS-Sepang) kepada Menteri Pengangkutan pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

M'sia terus garang di sukan perpaduan Islam

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Kontinjen Malaysia ke Temasya Sukan Perpaduan Islam ketiga semakin 'garang' apabila berjaya mengumpul tiga pingat emas, tiga perak dan tiga gangsa pada hari ketiga kejohanan.

Kutipan itu membolehkan Malaysia menduduki tangga kelima carta pingat dari 46 negara yang mengambil bahagian.

Takziah pada keluarga Koperal Zal-Azri dari PM

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengucapkan takziah kepada keluarga Koperal Zal-Azri Abd Somad yang meninggal dunia ketika menjalankan tugas Isnin lepas.

"Jasa beliau sepanjang perkhidmatan akan sentiasa dihargai," kata Najib menerusi laman Twitter beliau.

2 ditahan miliki bahan berkaitan Chin Pheng

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Seorang lelaki Malaysia dan Thai ditahan polis di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang lewat malam tadi kerana didakwa membawa masuk barangan berkaitan Parti Komunis Malaya (PKM).

Ketua Polis Negeri Abdul Rahim Hanapi berkata, mereka ditahan selepas pihaknya mendapat maklumat pada malam itu ketika mereka tiba dengan penerbangan Thai Airways dari Bangkok.

Belanjawan jujur lagi berani diperlukan

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
Keadaan kewangan negara berada dalam keadaan lemah lagi rapuh dengan penurunan ‘rating' antarabangsa oleh agensi penilaian kredit antarabangsa Fitch, diganding dengan unjuran penunjuk negatif perkembangan ekonomi sedunia memestikan kerajaan mengusulkan sebuah belanjawan yang jujur lagi berani (an honest and brave budget).

Negara telah masuk tahun ke-16 dengan belanjawan defisit sejak tahun 1998 walaupun sebelum itu pengurusan kewangan negara cukup sihat dengan belanjawan surplus yang membanggakan.

Bantah Obama, pengganas berselindung senyuman

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Group FB Malaysian Malabari (MM) dan Inspirasi Muhibah Indiamuslim Malaysia (Imim) sepakat menolak kedatangan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama ke Malaysia.

Pengerusi Group FB MM, Mohd Razali Yusof berkata, ia sebagai satu bentuk perpaduan MM dan Imim kepada saudara-saudara seagama yang mengalami penderitaan akibat ditindas AS dan kroninya. 

Menteri kata jangan tetapi 'sambut' Obama diteruskan

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Gabungan NGO membantah Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) tidak peduli terhadap gesaan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri agar menghentikan siri jelajah anti Obama dan anti TPPA.

Sebaliknya jurucakap gabungan, Badrul Hisham Shahrin yang juga Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) berkata, mobilasi rakyat bagi 'menyambut' kedatangan Presiden Amerika Syarikat (AS) Barrack Obama ke Malaysia pada 11 Oktober depan akan diteruskan mengikut jadual.

Syiah: Kerajaan serius atau sekadar modal politik

18 Dzulka'edah 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali mendakwa kerajaan BN tidak serius untuk menangani isu syiah sebaliknya isu itu sengaja dicipta sebagai modal politiknya.

Katanya, isu syiah segaja digembar-gemburkan oleh kerajaan pada waktu tertentu misalnya sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 lalu.