26 Oktober 2008

Pemimpin "ASEAN+3" Nyatakan Kesediaan Bersama-sama Mencegah Krisis Kewangan

BEIJING, 25 Okt. :-ASEAN, beserta China, Jepun dan Republik Korea menyatakan akan meningkatkan kerjasama untuk mencegah krisis kewangan dan memelihara kestabilan ekonomi dan kewangan pelbagai negara dan rantau Asia Timur.


Pemimpin negara-negara tersebut menyatakan demikian dalam mesyuarat yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri China, Wen Jiabao di Beijing pagi tadi. Mereka telah bertukar-tukar pandangan tentang krisis kewangan antarabangsa dan kesannya terhadap rantau Asia Timur kini.


Serupa tapi tidak sama !

Kurang dua minggu selepas sekumpulan penjenayah nekad meletupkan mesin deposit tunai milik sebuah bank di Puchong, kejadian sama berulang lagi di Wisma Anggerik, Seksyen 26, di sini, awal pagi semalam. Jika dalam kejadian 13 Oktober lalu, penjenayah berputih mata, namun, dalam kejadian semalam penjenayah melarikan sejumlah kira-kira RM30,000.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, berkata dalam kejadian jam 3.30 pagi semalam, dua penjenayah dipercayai meletupkan mesin deposit tunai milik sebuah bank yang diletakkan di luar premis cawangannya di bangunan berkenaan.

Alahai Malaysia negara yang ku cintai. apa sudah jadi dengan berbagai kejadian jenayah yang mengaibkan ini.

Sebelum ini kita dikejutkan dengan wanita Monggolia yang diletupkan sekarang ini mesin deposit tunai menjadi mangsa. Adakah kejadian pertama mengajar rakyat untuk bertindak ganas sedemikian rupa , dan ternyata kejadian meletupkan mesin ATM ini berlaku setelah kejadian meletupkan jasad manusia itu.

Sama tapi tak serupa , sama dalam mencapaikan matlamat apapun perlu dilakukan termasuk dengan bom sekalipun. Tak sama kerana satu memusnahkan jasad manusia dan yang ini memusnah harta dan milik orang lain.....