19 Disember 2008

Awas : Jangan lempar kasut

"Jangan lempar kasut," kata Presiden Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva ketika bergurau dengan pemberita kelmarin, tiga hari selepas wartawan Iraq menjadi terkenal kerana melemparkan kasut kepada Presiden Amerika Syarikat, George W Bush di Baghdad.

Komen Lula, yang diungkapkan dengan senyuman, menyebabkan barisan pemberita yang membuat liputan sidang kemuncak Latin Amerika di pusat peranginan Bahia, ketawa besar.

‘Keadaan agak panas di sini. Jika anda buka kasut, cuaca panas di sini akan menyebabkan tempat ini bau busuk,” kata Lula.

Saya rasakan ungkapan itu sewajarnya diucapkan oleh kebanyakan pemmpin dunia semasa berhadapan dengan wartawan.

Lebih selamat sidang akhbar dilakukan dalam sebuah bilik yang hanya boleh dimasuki oleh orang yang tidak pakai kasut.

Penuhi hajat OKU cacat penglihatan.

Kelmarin saya membuang lagu diari YB yang dinyanyikan oleh ND Lala sebagai memenuhi satu email yang saya sangat tersentuh untuk melakukan dengan segera hajat seorang pembaca OKU yang menjadi pengunjung blog Cina Islam.

Walaupun yang dimintanya supaya diperlahankan, tetapi saya telah pindahkan lagu itu di blog aduntitiserong.

Mungkin juga tindakan saya ini menjadi ikutan kepada pemunya blog yang ada latar lagu bagi memudahkan OKU mengikuti tulisan di blog anda dengan kecangihan teknologi yang ada.

Disini saya paparkan emailnya.

assalamualaikum tuan...saya muhammad lee abdullah adalah salah seorang oku penglihatan yang kerap juga melawati blog tuan. namun di sini saya ingin membuat sedikit permintaan iaitu agar dapat diperlahankan volume lagu yang berkumandang di blog tuan. ini adalah kerana disebabkan kami (oku penglihatan) ini menggunakan satu perisian pembaca skrin yang bersuara untuk membacakan kepada kami apa-apa yang terkandung di laman web mahupun blog. jadi apabila kuat bunyi lagu mahupun ceramah yang ada itu tentu sekali amat mengganggu bacaan screen reader tersebut. mudah-mudaan tuan tidak keberatan menunaikan hajat saya.terima kasih atas keperihatinan tuan.sekian

muhammad lee abdullah
mat-lee@streamyx.com.