23 Oktober 2021

Vaksin AstraZeneca selamat untuk wanita hamil, kesuburan

  Foto fail EPA

Foto fail EPA

CAMBRIDGE: Vaksin AstraZeneca Plc COVID-19 didapati tidak memberi kesan buruk terhadap kehamilan atau menjelaskan kesuburan, menurut data yang diperoleh daripada sekumpulan peserta yang hamil ketika kajian dilakukan.

Kadar keguguran juga menunjukkan hampir sama dengan individu menerima vaksin dan kumpulan yang menerima plasebo, serta tiada kelahiran atau kematian neonatal direkodkan, menurut dapatan analisis diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet, Khamis lalu.

Lelaki belum vaksin cuba rentas negeri dikompaun RM5,000

 

JEMPOL: Polis mengeluarkan kompaun RM5,000 terhadap seorang lelaki berusia 39 tahun yang belum divaksin kerana merentas ke negeri ini.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook, berkata

lelaki itu turut memberi alasan kepada polis vaksin tidak wajib diambil ketika ditahan dalam pemantauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di Kilometer 35 Jalan Bahau - Kemayan pada jam 12.40 tengah hari tadi.

Kampung Mangkuk, Penarik diiktiraf kampung pelancongan Terengganu

 

SETIU: Kerajaan negeri hari ini mengisytiharkan Kampung Mangkuk dan Kampung Penarik di daerah Setiu sebagai kampung pelancongan negeri yang pertama di Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri Ariffin Deraman berkata pengisytiharan itu adalah berikutan kedua-dua kampung tersebut masih mengekalkan identiti perkampungan nelayan tradisional dengan pelbagai tarikan dan keunikan tersendiri.

'Vaksin Pfizer lebih 90 peratus berkesan terhadap kanak-kanak'

  Foto fail AFP

Foto fail AFP

WASHINGTON: Pfizer dan rakannya, BioNTech menjelaskan vaksin COVID-19 dihasilkan mereka selamat dan menunjukkan 90.7 peratus keberkesanan terhadap kesan simptomatik bagi kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun, lapor agensi berita Xinhua.

Syukur, walau penat pertahan 31 tahun Kerajaan Kelantan

 

KOTA BHARU: Presiden PAS mengucapkan tahniah kepada Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan kerana kejayaannya mengekalkan pemerintahan Membangun Bersama Islam sehingga kini berusia 31 tahun.

Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan kemampuan tersebut merupakan satu kejayaan besar serta sangat istimewa kepada PAS Pusat lantaran mempertahankan sebuah kemenangan yang dicapai lebih sukar.