29 Januari 2009

Ir. Nizar, buka peluang kepada seluruh rakyat untuk mendapatkan kebenaran.

PARIT BUNTAR :- Kerajaan Negeri Perak di bawah Pakatan Rakyat mengambil 3 pendekatan iaitu pertamanya memberi ruang yang sebenarnya kepada seluruh rakyat untuk mendapatkan kebenaran, keduanya bertanggung jawab menutup jalan yang melalaikan manusia dan ketiga membahagi-bahagi segala hasil mahsul kepada semua rakyat Perak. Demikian antara ucapan YAB menteri Besar Perak semasa merasmikan Hari Bertemu pelanggan Peringkat Daerah Kerian pada 20 Januari yang lepas.

MB Melawat gerai pameran didampingi oleh Pegawai Daerah Kerian.

Dalam ucapannya beliau juga menyanjung tinggi atas pengorbanan dan kesungguhan pegawai kerajaan yang berusaha menjayakan program dan hadir dalam program tersebut.

Hadir sama dalam majlis itu ialah ADUN dan Ahli Parlimen setempat, Ralmi Tusin (Gunung Semanggol), Hussin Din ( Selingsing), Khalil Idham Lim (Titi Serong), Abdul Yunus Jamahari (Kuala Kurau), Mujahid Yusof (Parit Buntar), dan Mohsin Fadli (Bagan Serai). Turut Hadir ialah EXCO Kerajaan Negeri , Chen Fook Chye dan Tai Sing Ng, Orang Besar Jajahan Kerian (OBJ)dan Isteri, Setiausaha Kerajaan Negeri, Abd. Rahman Hashim, Pegawai Kewangan Negeri, Jamaluddin Amini,Pengarah UPEN serta pegawai-pegawai kerjaan negeri dan perseketuan.

"Kehadiran saya dalam majlis hari ini bagi menunjukkan keprihatinan kepada rakyat Daerah kerian, dan marilah kita mengolah bumi Kerian untuk menjadi tempat yang seronok didiami" Katanya.

Pelancaran Dana palestin.

Beliau juga bersyukur kerana kebanyakan daerah menunjukkan peningkatan dari segi pendapatan dari pungutan hasil.

Sesi soal jawab oleh penduduk setempat.

Sebelum itu dalam ucapan alu-aluan, Pegawai Daerah kerian, Ismail Hassan melaporkan di Daerah Kerian kutipan hasil telah meningkat 117 peratus.

Ir. Nizar juga mengajak pegawai kerajaan supaya menjadikan jawatan dan jabatan yang diwakili adalah pembela kepada rakyat sehingga kita akan mendapat sanjungan dan pujian rakyat.

Selain itu beliau memperkenalkan singkatan UMI iaitu Ubududiyah (ibadah), Masulliyah (akauntaliblty), dan Itqan (kecemerlangan)yang tegasnya akan menjadi asas kepada pentadbiran Kerajaan Negeri Perak.

Sesudah itu Ir. Nizar telah melakukan penyerahan geran kekal kepada penduduk yang telah diluluskan permohonan mereka.

Menteri besar juga diberikan penghormatan untuk melancarkan Tabung Palestin dan menerima sumbangan dari agensi-agensi kerajaan.

Akhirnya beliau mengambil kesempatan untuk melawat semua 22 gerai yang disediakan bagi kepada penduduk Daerah kerian mendapatkan khidmat dari agensi yang berkaitan pada hari itu.

Kehadiran memenuhi Dewan Merdeka Parit Buntar dan Menteri Besar menyerahkan Geran Kekal.

..

SELAMAT DATANG KE BBC PERAK.

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Perak (BBC Perak), Drs .Khalil Idham Lim bersalam dengan Datuk Nasarudin Hashim, Adun Bota sambil mengalu-alukan penyertaan beliau ke kelab itu selepas meninggalkan Umno dan BN. Dengan kemasukan Nasarudin, ADUN Pakatan Rakyat Perak kini mempunyai 32 ahli manakala BN tinggal 27.

Isnin lepas Tajol Rosli serah surat letak jawatan, Nasaruddin serah surat keluar parti.

Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali hari ini mengesahkan sudah menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan Umno negeri.

Keputusannya itu berikutan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota, Nasaruddin Hashim keluar daripada Umno dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR), Ahad lalu.

Tajol Rosli yang juga bekas Menteri Besar Perak, berkata, surat peletakan jawatan itu diserahkan kepada Timbalan Presiden Umno yang juga Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jam 4.30 petang Isnin lalu.

Sementara itu dalam perkembangan lain Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota, Datuk Nasaruddin Hashim yang mengumumkan melompat parti Ahad lalu, mengesahkan beliau sudah menyerahkan surat keluar parti ke pejabat Umno Perak, juga pada Isnin lalu.

Nasaruddin berkata, beliau juga sudah mengemukakan borang menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada hari sama ketika beliau membuat pengumuman keluar parti di Petaling Jaya.

Lagi Adun Perak pasang niat keluar BN

Selepas kejutan yang dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bota, kini wakil rakyat Lintang pula Datuk Ahmad Fakeh Adam sedang menimbang untuk meninggalkan Umno "beberapa hari lagi".

"Ketika ini 50-50. (Niat) nak kekal (dalam Umno) dengan masuk pembangkang(Pakatan Rakyat) sama banyak.

"Orang PAS, PKR dan DAP hari-hari telefon dan hantar SMS. Yang dah datang jumpa pun ada, yang nak jumpa pun ada lagi," seperti dipetik dari Malaysikini hari ini.

Beliau bagaimanapun belum memutuskan parti Pakatan Rakyat yang bakal disertainya jika meninggalkan BN.

Beliau menambah, ada pemimpin DAP ingin menawarkan jawatan menteri besar Perak tetapi "saya tahu itu gula-gula sahaja."

"(Tetapi) hati rasa hendak keluar (Umno). Kita (Adun) telah dipinggirkan.

"Kami seolah-olah tidak penting. Yang lebih penting sekarang ialah ketua Umno bahagian," katanya.

Ahmad Fakeh yang kalah bertanding jawatan ketua Umno bahagian Sungai Siput, Oktober lalu, berkata, ada beberapa Adun lagi yang tidak puas hati dengan keadaan yang berlaku sekarang.

Beliau kalah kepada timbalannya Datuk Mohd Zulkifli Harun dalam pertandingan satu lawan satu jawatan tersebut.

Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar (Adun Kubu Gajah), Datuk Hamdi Abu Bakar (Pengkalan Baharu) dan Hamidah Osman (Sungai Rapat) diura-urakan turut kecewa.

Ahmad Fakeh bagaimanapun tidak pasti sama ada mereka juga berhasrat untuk meninggalkan Umno dan menyertai parti Pakatan Rakyat.

"Saya sudah membawa perkara ini dalam mesyuarat Umno Perak tetapi tiada tindakan yang diambil.

"Tetapi bila (Datuk) Nasharuddin Hashim (Adun Bota) keluar parti, baru kelam-kabut, baru kami ini penting," katanya.

Nasharuddin mengumumkan menyertai PKR hujung minggu lalu, menjelang sambutan Tahun Baru Cina.

Ahmad Fakeh berkata, beliau kecewa kerana kerajaan pusat lambat memberi peruntukan kewangan walaupun wang sudah ada.

Sebaliknya, kata beliau, peringkat persekutuan begitu cepat meluluskan bantuan kepada ketua Umno bahagian.

Sebagai contoh, katanya, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mudah memberikan bantuan kepada ketua bahagian walaupun mereka bukan wakil rakyat.

“Ini menjadi masalah kepada Adun yang tidak memegang jawatan ketua bahagian,” katanya lagi.

Bantuan tetap kerajaan pusat kepada setiap Adun ialah RM300,000 setahun, tidak termasuk peruntukan tambahan yang perlu dimohon, tambahnya.

Katanya lagi, seseorang Adun sukar membantu penduduk di kawasan yang diwakilinya tanpa wang peruntukan tersebut.

ADUN Titi Serong sampaikan hamper dan Ang Pau Raya Cina.

PARIT BUNTAR, 23 Jan :- Bantuan kepada semua warga Cina sempena sambutan Tahun Baru Cina pada tahun ini adalah sumbangan Kerajaan Negeri Perak yang disalurkan kepada semua ADUN dan Penyelia DUN Pakatan Rakyat. Setiap kawasan disalurkan sebanyak 50 hamper untuk diagihkan kepada yang berkelayakan, Demikian antara ucapan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim dalam majlis penyampaian hamper Hari Raya Cina di sini .Majlis seumpama itu adalah kali pertama bagi orang Cina setelah Pakatan Rakyat memerintah Negeri Perak.

Drs. Khalil beranggapan sambutan dan penerimaan kaum cina atas sumbangan tersebut sangat memberangsangkan sehingga jumlah sebenar hamper yang diagihkan adalah sebanyak 137 hamper berserta ang pau..

Menurut Setiausaha Politik ADUN Titi Serong, Hj. Zakaria, penyampaian di bahagikan kepada 2 zon iaitu Parit Buntar yang diadakan di Pekan Baru dan Tanjung Piandang di Pejabat Penghulu lama Tanjung Piandang.


Hadir sama dalam kedua majlis tersebut ialah Penghulu Mukim dan Ketua-ketua Kampung disekitarnya.

MB Perak, terima kasih kepada Dato' Nasaruddin

IPOH, 28 Jan :- Saya mengucapkan terima kasih kepada ADUN Bota, Dato Nasaruddin yang membuat tindakan berani berubah kepada Pakatan Rakyat (PR), diharapkan dengan pengalaman beliau dapat membantu Kerajaan Perak. Demikian antara ucapan YAB Menteri Besar Perak, Ir. Muhammad Nizar jamaluddin dalam sidang akhbar selepas menerima kunjungan hormat ADUN Bota di pejabatnya di sini.

Dalam sidang akhbar itu juga Dato Nasharuddin mengesahkan beliau telah menyerahkan borang keahlian PKR Ahad lepas dan menghantar surat keluar dari UMNO sehari sesudah itu.

Hadir sama ialah Speaker Kerajaan Negeri, V. Sivakumar, Exco Kerajaan Negeri, Hj. Mohd. Zainuddin Mond. Yusof dan Tai Sing Ng, Juga ADUN pakatan Rakyat, Khalil Idham Lim (Titi Serong), Abdul Yunus Jamahari (Kuala Kurau), Hj. Husin Din (Selingsing), Sum Cheok Ling (Bercham), Chan Mung kai (Simpang Pulai), Chang Lih kang (Teja), Keseven (Hutan Melintang), Pengerusi PKR Negeri Perak , Hj. Osman Abd. Rahman, Setiausaha Keadilan Perak , Anwar Zakaria , Ketua Wanita Keadilan Negeri, Fathmawaty Salim , Bekas Pengerusi Keadilan Negeri, hj. Ismail dan pegawai pejabat Menteri Besar yang lain.

"Saya mengalu-alukan tindakan bijak ADUN Bota untuk sama-sama memajukan Negeri Perak, kita akan fokus untuk membangunkan Bota yang ramai bangsa Melayu, demikian juga peruntukan ADUN akan diberikan kepada beliau" Jelas Ir. Nizar dalam sidang akhbar tersebut.

Dato Nasharuddin bersalam dengan Pengerusi BBC, Khalil Idham Lim bersama YB. Hj. Hussin(kiri) dan Setiusaha Politik MB, Hj. Misbahul Munir (kanan).
Menjawab soalan dari wartawan adakah perlu diadakan pilihaanraya kecil, Ir.Nizar menjelaskan mengikut peruntukan undang-undang ianya tidak perlu kerana Dato ' Nasaruddin tidak berhenti dari menjadi ADUN.

Ir. Nizar mengatakan bahawa ramai yang bersetuju dengan tindakan ADUN Bota itu dan akan turun untuk memberi penjelasan. Menjawab soalan lain beliau menafikan dakwaan BN yang mengatakan tindakan Pakatan Rakyat menerima ADUN Bota adalah salah kerana Pakatan Rakyat sentiasa terbuka, dan itu adalah hak siapapun untuk membuat keputusan, dan saya harap jangan usik, ganggu dan kacau mereka untuk buat keputusan, tegas Ir. Nizar.

"Beliau masuk dengan tidak ada tawan, melainkan dengan niat suci dan pengorbanan yang tinggi" Jelas Ir. Nizar dan disahkan oleh Dato' Nasharuddin dengan katanya ringkas "tidak ada tawaran".

Selain itu apabila ditanya apakah pandangan beliau mengenai kemungkinan Tajol Rosli yang akan melepaskan jawatan sebagai Pengerusi UMNO negeri dan diganti oleh Najib, Ir. Mengatakan "sepatutnya letak jawatan lama dah, dan saya hormati apa saja keputusan beliau".

Ditanya kepada ADUN Bota adakah dapat mengubah keputusan sebelum ini apabila Najib memegang jawatan sebagai Pengerusi UMNO negeri, dengan ringkas beliau menjawab"InsyaAllah tidak".

ADUN Bota akan kunjung hormat MB pagi ini.

IPOH, 28 Jan :- Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Bota, Dato' Nasharuddin Hashim akan mengadakan kunjung hormat kepada YAB Menteri Besar Perak di Pejabat Menteri Besar pagi ini.

ADUN BN yang baru mengumumkan keluar dari partinya itu dijangka sampai di Pejabat Menteri besar di sini pada jam 8.45 pagi. Demikian kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Setiausaha Akhbar YAB Menteri Besar Perak, Hj. Anuar Hashim yang dihantar melalui sms pagi ini.

Menurut kenyataan itu, kedua-dua pihak akan mengeluarkan kenyataan rasmi dalam sidang akhbar sesudah itu.

Inilah pertemuan dan kunjungan pertama antara kedua pihak setelah Dato' Nasharuddin mengumumkan keluar dari BN dan menyertai PKR Ahad lepas.

Pertemuan pada pagi ini juga telah dimaklumkan kepada semua Exco Kerajaan Negeri dan Semua ADUN Pakatan Rakyat.