15 Julai 2010

Mahfuz: Umno 'demam', tuduh sesat tapi pelawa

2 Syaaban 1431H.
Harakahdaily.

KUALA LUMPUR, 14 Julai: PAS sedia menyediakan pakar sakit jiwa kepada Umno dan Timbalan Presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ekoran masih membangkitkan isu kerjasama PAS-Umno biarpun PAS secara jelas menolak pelawaan Umno itu.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar ketika diminta mengulas perkara itu berkata, Umno juga seperti terkena demam panas yang kuat sehingga mengganggu fungsi otak mereka.

"Kita dah kata dah tak nak, duk bercakap lagi. Orang yang duk bercakap sorang-sorang ni ada problem la. Kita sedia sediakan khidmat pakar psikiatri untuk Umno dan Muhyiddin," katanya sinis.

Mengulas lanjut, beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, Umno secara jelas membuktikan mereka dalam keadaan kritikal dan sangat lemah sehingga terpaksa mempelawa PAS.

"Sekarang Umno melihat hanya PAS yang boleh jadi talian hayat kepada mereka tapi PAS sudah jelas, tidak mahu menanggung biawak hidup," katanya.

Umno, jelasnya sedang mengalami krisis sokongan Melayu terhadap mereka lebih-lebih lagi dengan penubuhan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia(Perkasa) yang dilihat telah merubah pemikiran Melayu Umno sehingga berani menentang Umno sendiri.

"Perkasa telah merubah mentaliti orang Melayu sehingga mereka berani mempersoal Umno yang dulu dianggap ‘tangan yang menyuap mereka’," katanya lagi.

Sementara itu beliau juga berkata, orang Melayu sebenarnya akan lebih maju tanpa Umno kerana selama ini yang merosakkan Melayu adalah Umno.

PAS juga, jelasnya akan mengambil peranan menjaga kepentingan Melayu dan Islam seperti termaktub dalam perlembagaan tanpa mengabaikan hak warganegara lain.

Ianya juga antara resolusi semua parti dalam Pakatan Rakyat yang dicapai pada konvensyen Pakatan Rakyat sebelum ini.

Muhyiddin kelmarin sekali lagi mengulangi kesediaan Umno untuk bekerjasama dengan PAS dengan alasan mahu menjaga kepentingan Melayu.

Jenis Kereta Mengikut Peringkat Umur

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Shah Bundy

Peringkat 1 (4 bulan hingga 9 bulan - mengikut kesesuaian)
baby walker

Peringkat 2 (9 bulan hingga 3 tahun mengikut jumlah pengisian )

keta tolak (stroller)

Peringkat 3 (3 tahun hingga 7 tahun mengikut kehendak)

keta mainan

Peringkat 4 (7 tahun hingga 12 tahun mengikut kemahuan)

keta kontrol biasa-biasa aje

Peringkat 5 (12 tahun hingga 19 tahun mengikut kemampuan)

keta kontrol berjenama

Peringkat 6 ( 19 tahun hingga 50 tahun mengikut ketebalan poket)

keta mini...keta sport...MPV. ,SUV..sedan

Peringkat 7 (50 tahun ke atas mengikut keperluan)

keta berkerusi roda

Peringkat akhir.....pabila tiba masanya

kereta jenazah.

NEGARA MEREKA ADA SOTONG `CERDIK', NEGARA KITA ADA `KATAK' BODOH

2 Syaaban 1431 H
Oleh: WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA nama seekor sotong yang telah menjadi `Nujum Pak Belalang' amat popular semasa Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia baru-baru ini. Kebanyakan `ramalan' si sotong yang dipelihara di Akuarium Sea Life, Selatan Jerman itu menjadi kenyataan . Sebanyak 6 perlawanan yang membabitkan Jerman, ramalan sotong tersebut adalah tepat.

Kekalahan Jerman seperti yang diramal oleh sotong berkenaan amat mengecewakan warga Jerman, sehinggakan diberitahu seorang Chief dari Jerman amat marah dengan kekalahan tersebut . Beliau bercadang ingin menjadikan sotong berkenaan sebagai bahan masakannya. Hebat pengaruh sotong terhadap manusia, kan?

Amalan mempercayai ramalan sebegini di sisi Islam hukumnya Haram dan dianggap Khurafat. Namun, media di negara ini termasuk stesyen TV menghebahkan kisah `ajaib' serta ramalan si sotong sepanjang kejohanan berjalan. Maka, budak-budak dan orang dewasa yang menonton TV di rumah pun ada yang terpedaya dengan ramalan tersebut termasuklah kaki `judi' bola. Maknanya media kerajaan pun ada saham mempromosikan amalan khurafat tersebut. Tidak tahulah kita apa pula nanti yang diperkatakan oleh Ulamak Tua dan Muda di dalam Umno di dalam hal ini.

Seandainya sotong tersebut kerajaan kita beli, mungkin dia boleh dipelihara di rumah Najib. Mudahlah beliau untuk membuat satu-satu keputusan. Mungkin juga sotong tersebut akan digunakan untuk menentukan benar atau tidak kerajaan terlibat di dalam Apco. Mungkin juga boleh dijadikan rujukan atau ilham untuk menentukan tarikh Pilihanraya Umum Ke 13 nanti. Jangan ada yang cuba bertanya sotong berkenaan siapakah yang terlibat membunuh Al-Tantuya sudahlah. Nanti ada sotong yang kena ISA pula kalau pun tidak kena bom C4 .

Itulah kisah sotong yang lebih cerdik dari manusia. Nasib baik di negara kita tiada spesis sotong secerdik ini. Kita cuma ada spesis `katak' yang lapar dan bodoh-bodoh belaka.

MENGAPA UMNO TAKUT DS ANWAR MENJADI PENASIHAT EKONOMI SELANGOR?

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Mandor

KERAJAAN Negeri Selangor patut menggugurkan DS Anwar sebagai Penasihat Ekonomi Negeri? Sebab apa? Kununnya DS Anwar adalah `alat' CIA. Siapa yang kata? Seorang Blogger luar negara Elaine Meinel Supkis. Siapa yang mahu DS Anwar disingkirkan JIKA tuduhan ini benar? Siapa lagi jika bukan pemimpin Umno Noh Omar. Apa katanya lihat di sini.

Mengapa Umno Selangor begitu takut dengan DS Anwar? Tidak lain dan tidak bukan adalah mereka bimbang dengan ketokohan DS Anwar menguruskan ekonomi Selangor, maka harapan mereka untuk merampas Selangor akan berkubur. Perkataan `JIKA' Anwar terlibat sebagai `alat' CIA Amerika sudah cukup menunjukkan bahawa Umno sendiri tidak tahu hujung pangkal atau kebenaran dakwaan Blogger itu.

Maka, Noh Omar pun mencabar DS Anwar supaya menafikannya dengan menyaman Blogger berkenaan. Perlukah DS Anwar melayan seorang Blogger yang entah dari mana asal usulnya dan siapa yang membayarnya menulis perkara yang langsung tidak masuk akal itu? Jika kesemua tulisan murahan itu mahu dilayan, tidak cukup mahkamah dan Hakim untuk membicarakan kes saman terhadap Blogger-Blogger di negara kita. Bukan sedikit Blog yang melakukan kerja fitnah terhadap DS Anwar bahkan siap dengan gambar lucah di dalam blog mereka. Cuba lihat Blog-Blog pro Umno yang ada sekarang. Tidak ubah seperti `tong najis' yang mengumpul segala berita fitnah dan gambar lucah. Mahu layan otak orang sebegini?

Pelik dan menghairankan kita, terlalu mudah pemimpin Umno percaya kepada satu berita dari seorang Blogger. Hinggakan Pak-Pak Menteri yang luas dahi dan botak kepala pun percaya dengan tulisan tersebut. Tanpa ada bukti dan fakta, hanya omongan kosong sudah cukup Blogger luar negara itu `membeli' pemimpin negara kita. Begitu murah kan?

Apakah itu tanda bahawa DS Anwar akan ditahan di bawah Akta zalim ISA? Atau ianya merupakan satu propaganda terakhir untuk mencemar nama baik DS Anwar setelah kisah liwat 2 ditertawakan oleh dunia. Itulah pemimpin yang ada di dalam Umno yang masih disokong kuat oleh sebilangan orang-orang Melayu yang cintakan kerja `fitnah' ini.

Amazing Chinese characters

2 Syaaban 1431 H
Oleh: ZAKRI ALI

只有[漢]字才能做得到!(Only Chinese characters are able to do so)Harakah sudah ada ePaper

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Mohd Shuhaimi Embong

KUALA LUMPUR, 8 Julai: Satu pembaharuan yang baik kepada akhbar Harakah apabila edisi ePaper telah berwajah baru dan lebih cepat. Dengan hanya mendaftar, pengguna boleh menggunakan secara percuma selama seminggu.

Menurut Pengurus Pemasaran dan Pembangunan Perniagaan Harakah, Mohd Suhaimi Embong, bagi para pembaca terutamanya di Sabah dan Sarawak yang menghadapi masalah edaran Harakah yang terhad dan tidak menentu, bolehlah melayari terus ke alamat http://epaper.harakah.net.my.

Katanya, melalui teknologi e-paper itu, idea mewujudkannya timbul selepas terdapat permintaan tinggi daripada pembaca di luar negara. Apa yang menarik Harakah edisi Jumaat telah boleh dibaca seawal hari Khamis. Begitu juga dengan edisi isnin boleh dibaca sebelum hari berkenaan.

Menurutnya, antara kelebihannya ialah dapat membaca sebagaimana membaca Harakah bercetak, dapat menyelak helaian mukasuratnya seperti Harakah bercetak dengan menggunakan tetikus, tiada masalah kerana helaian mukasurat boleh zoom sehingga paparan menjadi besar dan amat jelas.

Tambahnya, ePaper berbeza dengan Harakahdaily kerana Harakahdaily hanya memaparkan kandungan berita sahaja sedangkan ianya memaparkan kesemua bahan yang ada seperti yang terdapat dalam Harakah cetak termasuklah iklan-iklan, artikel dan sebagainya.

Permit: Harakah hantar jawapan ke KDN hari ini

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 13 Julai: Pihak pengurusan Harakah hari ini telahpun menghantar surat jawapan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung surat tunjuk sebab kedua yang diberikan kementerian itu semalam.

Perkara itu disahkan Pengarah Urusan Harakah, Datuk Kamaruddin Jaffar (gambar) ketika ditemui Harakahdaily di parlimen hari ini.

"Hari ini sebagai penerusan daripada perjumpaan dan perbincangan semalam, kita menghantar jawapan kita tengah hari ini,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Tumpat.

Jawapan itu, katanya bagi menjawab persoalan yang dibangkitkan KDN berhubung penerbitan dan pengedaran Harakah.

KDN semalam memberi tempoh tujuh hari kepada lidah rasmi PAS itu, bagi menjawab surat tunjuk sebab terbaru yang dikemukakan.

Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Mahmood Adam berkata tempoh itu bermula semalam dan jika gagal berbuat demikian tindakan tegas akan dikenakan termasuk menggantung penerbitan akhbar itu.

Semalam juga, Setiausaha Agung, PAS Datuk Mustafa Ali dan Kamaruddin hadir ke KDN bagi memberi penjelasan berhubung surat tunjuk sebab pertama KDN bertarikh 8 Julai lalu.

Ianya berhubung persoalan lambat menghantar lapan salinan Harakah kepada KDN setiap isu, menjual kepada bukan anggota PAS dan menjual di luar daripada tempat yang dibenarkan.

Biarpun sudah diadakan pertemuan kedua dua pihak, KDN menyatakan mereka masih memerlukan penjelasan bertulis dari Harakah.

"Kita yakin penjelasan kita munasabah dan sepatutnya diterima oleh kementerian," jelas Kamarudin lagi.

Penerbitan Harakah tamat permitnya pada 7 Julai lalu dan belum diperbaharui oleh kementerian hingga kini.

"Kita harap pihak KDN membuat penilain positif dan kita juga berharap menerima jawapan positif," katanya.

Harakahdaily/-

Pindaan akta bakal tindas pekerja

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 13 Julai: Cadangan pindaan Akta Pekerja 1965 dijangka bakal menindas 42peratus daripada 11.3 juta pekerja untuk menuntut pampasan daripada majikan, kata Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid.

Menurut beliau, artikel 'sub contract all labour' yang ditukar pada 'contract all labour' seperti dalam akta itu menjadikan majikan yang membekal pekerja, termasuk pekerja asing sebagai majikan kekal sedangkan hak-hak pekerja tidak lagi dilindungi oleh akta pekerja itu.

"Bila akta yang baru ini tergubal, majikan yang menjadi 'out sourcing' akan menjadi majikan kekal," tegas beliau pagi tadi di lobi Parlimen.

Akta yang baru itu, menurut beliau lagi, sekaligus menghalang pekerja membawa kes masing-masing ke mahkamah kelak.

Lanjutan dari itu, majikan yang membekal pekerja, termasuk yang pendatang asing tanpa izin (PATI) bakal terus menikmati keuntungan daripada kerajaan tanpa perlu menghiraukan kaum pekerja yang mungkin bakal diberhentikan kerja kelak.

"Kalau Seksyen 69 (Akta Pekerja) ini dipinda, pekerja tiada hak langsung untuk tuntut hak atau pampasan (daripada majikan) walaupun dia sudah bekerja lebih 10 tahun," tambah beliau.

Bagaimanapun, beliau mengaku bahawa akta yang bakal dipinda itu menguntungkan kaum wanita kerana majikan jelas dilarang memecat pekerja wanita disebabkan faktor mengandung.

Menyambung kebimbangan Abdullah Sani itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mendesak kementerian berwajib supaya menangguhkan bacaan untuk kali yang ketiga di Dewan Rakyat kelak.

Bagi beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, kerajaan sewajarnya menjelaskan kekeliruan pada akta yang mahu dipinda itu terlebih dahulu agar tidak terus merugikan pekerja.

"Kita minta tangguhkan dulu semua ini sehingga selesai rundingan berhubung status sub kontraktor itu.

"Isunya, akta ini mesti bersifat pro pekerja, bukannya pro majikan yang membekal pekerja," katanya.

Harakahdaily/-

Melayu : Marilah bersatu dengan tali Allah

2 Syaaban 1431 H
http:episodeperjuangan.blogspot.com

1. Secara umumnya , melayu adalah bangsa yang menganut ajaran Islam . Islam pula adalah ajaran yang mengajar supaya seluruh ummatnya bersatu padu dan jangan berpecah belah . Antaranya apa yang difirmankan oleh Allah swt di dalam surah Aali Imran ayat 103 - 105 .

dan berpegang teguhlah kamu dengan Tali Allah [ Islam ] dan janganlah kamu berpecah belah dan ingatlah nikmat Allah swt kepada kamu ketika kamu bermusuh - musuhan lalu Allah menyatukan diantara hati kamu [ sehingga kamu bersatu dengan nikmat Islam ] , maka jadilah kamu dengan nikmat Allah swt itu bersaudara. dan kamu dahulu telah berada di jurang api neraka lalu Allah menyelamatkan kamu dari neraka itu .

Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat - ayat keteranganNya supaya kamu mendapat petunjukNya .

dan hendaklah ada diantara kamu satu golongan yang mengajak ke arah kebaikan , menegakkan yang makruf [ syariat ] dan mencegah kemungkaran dan mereka adalah golongan yang beroleh kejayaan .

dan janganlah kamu menjadi seperti orang - orang yang berpecah belah dan berselisih setelah datang kepada mereka keterangan - keterangan yang jelas nyata. mereka yang bersifat demikian akan beroleh azab seksa yang besar .

2. Mengambil iktibar dari ayat di atas , kita sewajarnya insaf bahawa Allah menyuruh kita berpegang teguh dan bersatu padu dengan Tali Allah [ Islam ] yang kukuh dan utuh . Tanpanya ummat akan binasa . Justeru itu saya tidak nampak sebab kenapa orang melayu yang rata - ratanya beragama Islam tidak boleh bersatu di atas nama Islam .

3. Orang melayu mesti kembali kepada agama Islam dengan segala syariat dan syiarnya . Tinggallah faham nasionalis [ perkauman ] dan berhijrahlah jasad , pemikiran dan aqidah [ keyakinan ] kepada Islam agama yang dianuti bersama . Islamlah yang menjadikan kita mulia dan hebat . Tanpa Islam maka apalah ertinya melayu . Aslim Taslam [ Islamlah nescaya kamu selamat ]

4. Perpaduan yang dibina diatas premis material , perkauman yang sempit dan pengaruh serta kuasa adalah perpaduan yang rapuh dan tidak mendapat restu Allah swt tuhan yang mencipta kita . Ambillah premis Islam sebagai asas perpaduan yang dicari agar kita kukuh , hebat dan berdaulat serta Allah swt meredhai kita . Harta dan kuasa tidak boleh menyatukan manusia sebaliknya hati manusia hanya boleh diikat dengan Islam . Lihat bagaimana penegasan Allah swt di dalam firmanNya [ surah al Anfaal. Ayat 64 ] :

dan dialah yang menyatupadukan diantara hati - hati mereka . Kalaulah engkau belanjakan segala harta benda yang ada di bumi , nescaya engkau tidak dapat juga menyatu padukan diantara hati mereka . akan tetapi Allah swt telah menyatukan padukan diantara hati mereka. Sesungguhnya Allah Maha kuasa lagi Maha bijaksana .

5. Islam tidak pernah menghalang kita berbangga dengan bangsa dan bahasa kita malah Nabi saw juga sangat menyintai bangsa dan bahasanya , namun apa yang penting ialah bangsa dan bahasa itu ditegakkan di atas nilai Islam yang suci sebagai agama yang diturunkan oleh Allah dan Islam menjadi platform perjuangannya .

6. Negara kita Malaysia hanya mempunyai sebuah platform atau parti [ PAS ] yang berjuang untuk menegakkan Islam dan mendaulatkannya . Objektif perjuangannya adalah untuk menegakkan keadilan , kesejahteraan dan kedamaian sebagaimana ia menjadi sebahagian dari nilai Islam yang diperjuangkan . Tanpa saya menafikan kebaikan orang lain , saya menyeru kepada seluruh ummat melayu dalam negara ini , marilah kita bersama dan bersatu dengan perjuangan Islam [ Tali Allah ] ini sebagai platform yang kukuh dan diredhai oleh Allah swt . Ingatlah Firman Allah swt di dalam surah al Baqarah Ayat 258 :

Tiada paksaan untuk menganut agama Islam , kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran Islam dari kesesatan . Oleh itu , sesiapa yang mengkufurkan [tidak percayakan] thaghut dan ia beriman pula kepada Allah swt , maka sesungguhnya ia telah berpegang teguh dengan simpulan tali Allah yang kukuh yang tidak akan putus . dan ingatlah , Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui .

7. Perjuangan ummat melayu yang tidak berasaskan Islam hanya akan menjerumuskan mereka ke lembah maksiat dan mungkar . Melanggar perintah Allah swt lalu terperangkap dalam penyelewengan , penyalahgunaan kuasa serta penindasan ke atas golongan yang lemah . Lantaran mereka tidak mempunyai pertimbangan dosa dan pahala , mereka senantiasa dijurang kemurkaan Allah swt. Tanpa segan silu dan rasa bersalah , mereka melakukan rasuah , berjudi , minum arak , mendedahkan aurat , bergaul bebas , berzina , menggelapkan wang , peras ugut dan 1001 kefasadan .

8. Persoalannya kenapa susah sangat kita orang melayu untuk kembali kepada Islam ? apakah kerena kita meletakkan ideologi yang dicipta oleh manusia itu lebih tinggi dari wahyu Allah swt ? lalu sayang untuk meninggalkan ideologi tersebut ? Jika semua pihak ikhlas dan jujur mahu mencari masa depan yang baik untuk ummat melayu , agar melayu menjadi hebat , mulia dan terpandang maka satu - satu jalan yang ada dihadapan kita hari ini ialah Islam .

9. Hari ini , ada orang pertikaikan kemana hilangnya kuasa politik orang melayu ? bagaimana nasib orang melayu yang kian terpinggir di kampung - kampung dan desa ? kenapa melayu mesti bercakaran sesama sendiri ? apakah selamanya mereka tidak boleh bersatu ? . Menjawab kepada semua persoalan itu , saya gesa kepada seluruh pemimpin.

pemimpin melayu khasnya supaya kembali kepada ajaran dan amalan Islam , agama yang dianuti oleh mereka dan agama yang mempunyai Tuhan yang satu , Kitab yang satu , Nabi yang satu , Kiblat yang satu .

10. Apabila ummat melayu bersatu diatas premis yang kukuh ini iaitu Islam , maka perpaduan itu menjadikan mereka kuat dan utuh . Mereka akan miliki kuasa politik . Nasib mereka akan terbela dengan amalan kebajikan dan takaaful yang disyariatkan oleh Islam . Mereka akan menjadi mulia dengan kemulian akhlak Islam yang menghiasi diri mereka . Mereka akan bersatu dan berdamai dengan plan ukhuwwah serta toleransi yang disyariatkan oleh Islam . Ertinya Islam menjadikan melayu hebat dan mulia .

Harakahdaily/-

PAS tetap tentang Umno

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Rizal Tahir

KOTA BHARU, 13 Julai: PAS tetap akan menentang perjuangan Umno dan Barisan Nasional (BN) sehabis mungkin selagi parti itu tidak menerima dasar perjuangan Islam sebenar.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata sebagai sebuah parti yang menjadi harapan rakyat pelbagai bangsa di negara ini, khususnya umat Islam, PAS akan tetap menentang dasar Umno dan BN.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Persidangan Perwakilan Jawatankuasa Kesepakatan Bersama Peneroka (Sepakat) Malaysia.

Sempena persidangan peringkat kebangsaan yang diadakan di Kelantan itu, lapan buah negeri telah menghantarkan wakil-wakilnya.

“Biarpun mereka menuduh PAS mengamalkan ajaran sesat, namun PAS yang tetap berada di landasan yang benar tidak akan menghentikan perjuangannya semata-mata ugutan pihak lawan,” ujarnya lagi.

Sambungnya, Umno lupa mereka telah lama menjadi alat MCA dan MIC hingga takut untuk melaksanakan dasar Islam di negara ini.

“Sedangkan PAS tidak pernah meminggirkan perjuangan Islam biarpun bergabung dengan parti-parti lain,” ujarnya.

Harakahdaily/-

Fitnah Utusan dangkal dan berakarkan kebencian

2 Syaaban 1431 H
anwaribrahimblog.com

Alhamdulillah saya dan Azizah dapat menunaikan ibadat umrah dengan tenang. Doa kami moga umrah mabrur, sa’i mashkur dan amalan solehah.

Rupa-rupanya tatkala di Makah al Mukarramah, serangan fitnah bertali arus ditujukan kepada peribadi saya.

Namun apa yang baru? Pencak mereka hanyalah fitnah, jika tidak agen Cina, India pastinya tali barut CIA. Khabar ini langsung tidak mengejutkan.

Apatah lagi walau Umno-Bn punyai dana puluhan juta, kemiskinan idea begitu terserlah apabila mahu memintal fitnah.

Hanya dengan mengutip tulisan blog Elaine Supkis(kononnya blog terkenal) dan kenyataan seseorang yang bernama Joshua Trevino, Utusan Malaysia milik Umno, tanpa berpandukan etika kewartawanan mulakan satu kempen dangkal dan berakarkan kebencian.

Terpampang di muka hadapan fitnah Anwar Agen CIA. Pimpinan Umno pula bersahut-sahutan menyokong. Tidakkah mereka sedar rakyat Malaysia mual untuk disogok dengan berita sedemikian.

Hari ini terungkailah segala pembohongan yang dipintal serta dianyam pimpinan Umno yang diketuai Dato’ Sri Najib Razak.

CNN telahpun mengeluarkan satu kenyataan bahawa organisasi media tersebut tidak menerima sebarang bentuk bayaran dari saya. Kemunculan saya untuk ruang ‘Connect The World’ merupakan keputusan penerbit program tersebut.

Penafian CNN bukan sahaja meruntuhkan bongkah penipuan media berhaluan kanan ekstrem seperti New Ledger, namun mendedahkan makar Utusan selaku lidah rasmi Umno yang berusaha memfitnah saya.

Malahan organisasi CNN yang berpengkalan di Hong Kong berpandangan adalah janggal mengapa tiada usaha dari pihak Utusan untuk mendapatkan kepastian dari pihak mereka.

Namun bagi kita tidaklah mengejutkan kerana mengetahui peranan Utusan yang selama ini sudahpun luluh integritinya sebagai sebuah organisasi yang bebas.

Harakahdaily/-

MP Bebas 'di bawah ketiak' Umno

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Mohd Rashidi Hasan

BOLEHKAH rakyat menerima wakil-wakil rakyat yang mengingkari perjuangan asal mereka, mengisytiharkan diri mereka sebagai wakil Bebas sebagai sebuah institusi baru dalam politik negara?

Sejarah 50 tahun proses demokrasi di Malaysia, sokongan rakyat terhadap wakil Bebas hanyalah isu terpencil. Hanya ada dua atau tiga orang sahaja yang menang bertanding atas Bebas.

Mereka tidak boleh menjadi institusi dan tidak mampu mencorak arus politik negara kerana mereka menjadi Bebas, berdasarkan kepada sebab-sebab yang tertentu.

Tanpa ada pertikaian, sebelum ini ada calon Bebas yang menang di atas kapasiti peribadi mereka yang amat dikagumi masyarakat setempat.

Namun, wakil-wakil rakyat Bebas yang ada dalam negara sekarang ini, kebanyakannya menang atas kepercayaan rakyat terhadap parti yang diwakili, bukan atas kekuatan peribadi mereka.

Tanpa ada parti, tanpa dokongan parti, tanpa kerjasama pengundi dan penyokong parti, mereka ini hanyalah 'sampah-sampah' politik yang tiada nilainya.

Di Parlimen ada lapan orang Ahli Parlimen (MP) Bebas, iaitu Ibrahim Ali (Pasir Mas), Zahrain Hashim (Bayan Baru), Zulkifli Noordin (Kulim-Bandar Baru), Mohsin Fadzil Samsuri (Bagan Serai), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan dua lagi dari SAPP, Sabah.

Pada PRU 2008 semua mereka ini bertanding mewakili parti. Dua wakil SAPP menjadi bebas selepas SAPP keluar daripada BN. Ibrahim bertanding atas tiket PAS dan lima yang lain bertanding atas tiket KeADILan.

Hakikat sebenar yang berlaku ialah, lapan orang wakil Bebas ini tidak sehaluan sesama sendiri. Wakil SAPP tidak pernah mencampuri wakil dari Semenanjung.

Ibrahim buat caranya sendiri. Lima wakil bekas KeADILan pun tidak sekata. Hanya Zahrain dan Zulkifli sahaja yang kehadapan. Wee buat cara sendiri, manakala Mohsin dan Tee Beng jarang kelihatan bersama Zulkifli dan Zahrain.

"Mereka ini alat sahaja..'dah tak ada rotan, akar pun berguna'. Lepas habis Parlimen (penggal ke-12), mereka tidak berguna lagi," kata seorang Menteri sambil-sambil minum kopi dengan penulis.

"Kita orang pun menyampah kat depa (mereka) ni, dah la masuk kut (melalui) pintu belakang, semua jenis 'makan besar'," komen seorang MP Umno, tanpa menjelaskan lebih lanjut apa erti 'makan besar' tersebut.

Pemerhati Parlimen boleh melihat dengan jelas gelagat MP-MP bebas ini setiap kali adanya persidangan Dewan Rakyat.

Nak kata macam 'kera dapat bunga pun ada'. Nak kata macam 'kera sumbang pun ada'. Pendek kata kalau lihat gelagat mereka, nescaya kita akan terpalit dengan perasaan 'geli geleman' dan menyampah.

"Pendirian saya jelas, sebaik sahaja depa keluar KeADILan, saya tak akan peduli dengan depa. Saya tak kan layan langsung. Mampuih pi ke depa," tegas Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar yang juga MP Pokok Sena.

"Hang tengok tu, depa tu bukan ada kerja, duk berkelintau (berlongok) depan pejabat Nazri (Dato' Seri Mohamad Nazri Aziz)," kata MP PAS Jerai, Ustaz Firdaus Jaafar.

Hakikatnya lima MP Bebas yang mengkhianati perjuangan KeADILan tidak henti-henti menjaja pembohongan di Parlimen.

Mereka diumpamakan oleh KeADILan, sebagai 'beruk Mat Yeh' (istilah untuk wakil rakyat lompat), yang didakwa mendapat bayaran yang agak besar untuk 'defect'.

Mereka menggelarkan diri mereka sebagai 'Konsensus Bebas', cuba menunjukkan diri mereka sebagai kononnya pejuang yang berprinsip, walaupun hakikatnya semua rakyat tahu mereka hanya mementingkan diri sendiri.

Mereka menggelarkan diri mereka sebagai bebas, hakikatnya mereka tidak boleh menipu rakyat, bahawa mereka adalah badut-badut upahan yang berselindung di bawah ketiak Umno.

Lima 'ekor beruk politik' ini tiada kerja lain. Kerja mereka di Parlimen hanyalah mencaci maki Pakatan Rakyat.

Mereka memang jenis tidak servis rakyat, jika mereka turun ke kawasan pun, nescaya akan ditempelak rakyat kerana mereka adalah pengkhianat.

"Umno-Barisan Nasional pun tak percaya lima ekor ini, kalau Pakatan Rakyat mereka boleh khianati, BN pun mereka boleh buat macam tu," kata Setiausaha Politik seorang menteri di lobi Parlimen baru-baru ini.

"Lepas ni BN pun tak nak mereka," tambahnya.Menariknya, drama MP-MP Bebas ini kadangkala tersangkut, akibat sanggahan MP BN sendiri.

Kadangkala pertelagahan mereka membawa kepada episod kata mengata yang menggelikan hati.

Antara yang terbabit dalam sengketa adalah Ibrahim Ali dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar (BN-Rembau).

"Dia ahli politik jaguh kampung di dunia antarabangsa dan masanya hampir berakhir. Dia juga halangan kepada 1Malaysia," kata ahli parlimen Rembau itu di blog web mikronya.

"Dia bukan pengundi Rembau, bukan juga ahli Umno. Dia tiada hak menyuruh saya letak jawatan," kata Khairy merujuk kepada serangan Ibrahim.

"(Universiti) Oxford tak ajar budaya bahasa Melayu yang halus mulus. Mana dia faham makna 'yang tersurat dan tersirat'.

"Jaguh bandar atau Oxford tidak bermakna kepada saya, kalau naik dan kaya pada permulaan kerana bapa mentuanya PM ataupun (terlibat dengan) politik wang?", balas Ibrahim.

Pertengkaran kedua-dua mereka tercetus apabila Khairy membela rakannya, ketua Pemuda MCA, Dato' Dr Wee Ka Siong, selepas 'diserang' oleh Ibrahim berhubung isu biasiswa.

Khairy juga baru-baru ini menyanggah ucapan Wee Choo Keong di Parlimen.Yang kelakar ialah, pada asalnya MP-MP Bebas hendak digunakan Umno-BN untuk menyerang Pakatan Rakyat, tetapi sudah terbalik. Dengan Umno pun mereka bergaduh.

Apa yang hendak ditekankan di sini, bukan soal kata-mengata atau perselisihan faham antara MP BN dengan MP Bebas semata-mata.

Hakikatnya, MP-MP Bebas ini tidak ada 'future'. Mereka bukan sahaja tidak dapat membina jambatan yang baik dengan MP Umno-BN, malah kehadiran mereka semakin menyusahkan Umno.

Oleh itu, sebelum mereka dibuang oleh Umno-BN bagaikan sampah, sebelum mati dalam kehinaan, elok mereka meletakkan jawatan dan menyerahkan mandat semula kepada rakyat.

Harakahdaily/-

Nizar akan bawa 'saman ekor' ke Dewan Rakyat

2 Syaaban 1431 H

Anggota parlimen Bukit Gantang Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (bawah, kanan) berkata beliau akan membangkitkan isu saman ekor dalam Dewan Rakyat kerana telah menimbulkan banyak masalah kepada orang ramai.

Beliau berkata tindakan polis menguatkuasakan saman ekor bercanggah dengan undang-undang kerana pemilik kenderaan hanya boleh didakwa dan didapati bersalah di mahkamah dan bukannya diminta terus membayar saman.

"Pengeluaran saman itu agak samar...saya akan membawa perkara ini ke Dewan Rakyat dan minta ia diberhentikan serta-merta kerana ia satu penganiayaan," katanya pada sidang akhbar di Ipoh hari ini.

Pada 9 Julai lalu, Ketua Trafik Persekutuan Datuk Abdul Aziz Yusof mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya tidak merancang untuk mengkaji semula saman ekor berikutan rungutan orang ramai yang mendakwa tidak menerima notis saman.

Abdul Aziz berkata, dakwaan itu timbul akibat mereka tidak mengemas kini alamat masing-masing.

Malaysiakini/-

Pakatan janji pastikan sidang DUN Perak lancar

2 Syaaban 1431 H

Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham hari ini berkata semua wakil Pakatan Rakyat akan memberi kerjasama untuk memastikan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 3 Ogos ini berjalan lancar.

Beliau berkata kerajaan negeri perlu memberi peluang supaya semua soalan bertulis dan lisan dapat dijawab semasa persidangan itu.

"Kami mahukan jaminan yang mikrofon pihak kami tidak dimatikan, semua pengamal media dibenarkan memasuki dewan persidangan dan tidak ditempatkan di dalam bilik khas seperti akuarium," katanya pada sidang akhbar di Ipoh.

Ngeh, yang juga ADUN Sitiawan, berkata Pakatan juga sedia bekerjasama dengan Speaker Datuk R Ganeson bagi memastikan persidangan pada kali ini menjadi satu persidangan yang dihormati rakyat.

Pakatan Rakyat mempunyai 27 wakil manakala Barisan Nasional 28. Empat ADUNnya sebelum ini berpaling tadah menjadi Bebas dan menyokong BN.

Malaysiakini/-

Harakah beri penjelasan kedua pada KDN

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Abdul Rahim Sabri

Harakah hari ini menjawab surat tunjuk sebab kedua daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) berhubung penerbitan dan pengedaran akhbar PAS itu yang telah tamat tempoh permitnya.

"Kita akan jelas secara bertulis dan sampaikan kepada mereka. "(Jawapan) secara terperinci saya tak boleh cerita. Kita akan jawab," kata Pengerusi Jemaah Harakah Datuk Mustafa Ali (kiri).

Mustafa berkata pihaknya menerima surat tunjuk sebab kedua itu dalam pertemuannya dengan pihak KDN semalam.

KDN semalam memanggil Mustafa dan pengarah urusannya Datuk Kamarudin Jaffar kerana menerbitkan akhbar rasmi PAS itu tanpa permit.

Harakah juga diberikan tujuh hari mulai semalam bagi menjawab surat tunjuk sebab berhubung penerbitan dan pengedaran akhbar itu yang telah pun tamat tempoh permitnya.

Sementara itu Kamaruddin memberitahu akhbar web PAS Harakahdaily di Parlimen, surat jawapan tersebut telah dihantar kepada KDN tengah hari ini.

Beliau yang juga ahli parlimen Tumpat berkata pihaknya yakin penjelasannya yang "munasabah" itu sepatutnya diterima oleh kementerian terbabit.

"Kita harap pihak KDN membuat penilain positif dan kita juga berharap menerima jawapan positif," beliau dipetik sebagai berkata.

Malaysiakini/-

'Rasuah' kapal selam: Bala mesyuarat kali kedua

2 Syaaban 1431 H

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam dijadualkan berjumpa untuk kali kedua dengan penyiasat Perancis, hari ini yang cuba membongkar maklumat berhubung dakwaan rasuah dalam penjualan dua kapal selam kepada Malaysia.

Ini berikutan mesyuarat tiga jam semalam dengan peguam Perancis, Joseph Breham yang mengetuai pasukan penyiasat Perancis.

"Balasubramaniam akan bermesyuarat dengan peguam Perancis pada jam 4 petang waktu Malaysia,” kata peguam penyiasat persendirian itu, Americk Singh Sidhu.

"Yang menarik, dua nama rakyat Malaysia juga timbul pada mesyuarat semalam.”Americk, bagaimanapun enggan mendedahkan nama mereka yang disebut itu.

Balasubramaniam kini di Paris bagi membantu Perancis untuk menyiasat kemungkinan gejala rasuah dalam penjualan dua kapal selam Scorpene oleh firma pertahanan tentera laut, DCNS. Habuan komisyen seumpama itu adalah salah mengikut undang-undang Perancis.

Penyiasat persendirian itu yang kini melarikan diri dan tinggal di India, tiba di London minggu lalu untuk diwawancara oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Namun, SPRM mengubah pendirian mereka, empat hari sebelum tarikh pertemuan dan memilih menghantar senarai soalan melalui kourier kepada Balasubramaniam di London.

Suruhanjaya itu dipertanggungjawab menyiasat dakawaan penyiasat persendirian itu bahawa adik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak - Nazim dan ahli perniagaan Deepak Jaikishan memainkan peranan memaksa Balasubramaniam menarik balik pengakuan bersumpah pertamanya yang dianggap begitu kontroversial.

Americk berkata jawapan dalam bentuk afidavit Balasubramaniam kepada SPRM akan dihantar ke pejabat suruhanjaya itu pada 19 Julai.

"Balasubramaniam menandatagani afidavit itu Jumaat lalu di London," katanya."Peguam Manjeet Singh Dhillon akan menghantar afidavit itu kepada SPRM pada hari tersebut.”

Malaysiakini/-

Suara Keadilan: KDN cipta alasan remeh, bodoh

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Jimadie Shah Othman

Suara Keadilan mempertikaikan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang membuat laporan polis meminta akhbar rasmi PKR itu disiasat bawah akta rahsia rasmi (OSA).

Mempertahankan tindakannya, Ketua Pengarang Suara Keadilan Dzulkarnain Taib berkata pihaknya menyiarkankan semula surat tunjuk sebab daripada KDN dalam akhbar barunya Keadilan kerana ia "tidak mempunyai apa-apa rahsia pun".

"Saya ingatkan KDN, jangan cuba cipta alasan yang remeh-temeh terhadap kita. Cukuplah. Sebagai sebuah parti politik yang berdaftar, kita berhak menerbitkan akhbar kita sendiri.

"Janganlah cipta alasan bodoh," katanya ketika diminta mengulas laporan polis kementerian itu kepada Keadilan malam tadi.

KDN dilaporkan membuat satu laporan polis meminta Suara Keadilan disiasat bawah akta kontroversi OSA kerana menerbitkan surat bertanda "Sulit" di muka hadapan akhbar terbarunya itu.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Dzulkarnain berkata, pihaknya akan berbincang dengan peguam mereka Shamsul Iskandar Md Akin berhubung tindakan lanjut bagi menangani tindakan terbaru KDN itu.

"Kita rujuk peguam dulu," katanya.Sementara itu Dzulkarnain juga memberitahu, semalam pihaknya telah menjawab satu lagi surat daripada KDN yang tidak berpuas hati dengan pihaknya.

Katanya, selepas menjawab surat tunjuk sebab pertama bertarikh 28 Julai, KDN menghantar satu lagi surat kepada Suara Keadilan yang memaklumkan tidak berpuas hati dengan penjelasan itu pada 2 Julai.

Selepas pihaknya tidak menjawab surat tersebut, tambahnya, KDN menghantar surat ketiga pada 9 Julai.

"Kita jawab (yang terbaru) semalam. Sebelum ini mereka hantar surat dan kata tidak puas hati sahaja. Kita (sebelum ini) anggap itu sebagai makluman (semata-mata)," katanya.

Usaha Malaysiakini bagi mendapatkan reaksi daripada KDN berhubung tindakan terbaru mereka kepada akhbar itu setakat ini masih belum berhasil.

Malaysiakini/-

Inkues Teoh: Pornthip akhirnya setuju ke M'sia

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Regina Lee

Pakar patologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand akhirnya bersetuju datang ke Malaysia bagi memberi keterangan pada inkues bagi menentukan kematian pegawai khas, exco DAP - Teoh Beng Hock.

Adalah difahamkan bahawa Kementerian Keadilan Thailand telah memberikan lampu hijau kepada kerajaan negeri Selangor bagi membolehkan beliau meneruskan kenyataan berhubung penemuannya.

Malaysiakini difahamkan Pornthip akan datang seawal minggu pertama Ogos ini.Ketika cuba menghubungi pakar patologi Thailand itu, seorang pembantunya mengesahkan Pornthip akan hadir tetapi enggan mengulas lanjut.

Inkues berkenaan dijadual bersambung semula esok dengan keputusan Mahkamah Koroner sama ada Pornthip dibenarkan memberi kenyataan melalui sidang video.

Pada 11 April lalu, Pornthip memberitahu bahawa beliau telah "dinasihatkan" oleh pegawai-pegawai tinggi Jabatan Kehakiman Thailand - tempat beliau bertugas sebagai ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat - supaya jangan ke Malaysia untuk menghadiri inkues tersebut.

Beliau berkata, kementerian kehakiman telah menerima maklumat daripada kementerian luar Thailand bahawa beliau mungkin menghadapi masalah jika ke Malaysia, termasuk kemungkinan dihalang memasuki negara ini.

Menurutnya, kementerian luar Thailand telah menerima "isyarat" dari kerajaan Malaysia melalui "saluran tidak rasmi" bahawa kehadiran beliau dalam inkues tersebut, adalah tidak disenangi.

Mengulasperkara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz pada Apri lalu berkata Pornthip berbohong berhubung dakwaannya yang kerajaan Malaysia menggunakan "tekanan politik" untuk menghalangnya daripada memberi keterangan.

"Dia seorang pembohong! dia berbohong dalam inkues dan dia berbohong sekarang," katanya.Tindakan itu menyebabkan Nazri dirujuk bagi dikenakan tindakan menghina mahkamah tetapi usul mengheretnya itu ditolak pada 21 Mei lalu.

Sehubungan itu juga, kerajaan negeri Selangor membuat persediaan untuk membantu pakar patologi Thailand itu bagi memberi keterangan secara langsung dari Bangkok.

Ahli patologi yang dilantik oleh kerajaan Selangor itu sebelum ini membuat kejutan dan mendakwa dari pemerhatiannya berpendapat lebam di leher Teoh adalah akibat dicekik dan kecederaan di duburnya pula akibat ditembus.

Beliau juga memberitahu mahkamah bahawa kemungkinan 80 peratus Teoh dibunuh manakala kemungkin pembantu politik DAP membunuh diri adalah hanya 20 peratus.

Sehubungan itu, mahkamah memutuskan bedah siasat kedua dijalankan pada 22 Nov lalu dengan pemerhatian oleh Pornthip manakala Suruhanjaya Pencengahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula melantik Dr Peter Venezis sebagai pemerhati mereka.

Malaysiakini/-

Laporan 'Anwar bayar CNN' palsu

2 Syaaban 1431 H

CNN menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang kononnya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat bayaran agar beliau diwawancara oleh stesen televisyen berita angtarabangsa itu, awal bulan ini.

“Berita CNN menerima bayaran daripada seseorang supaya Anwar muncul di 'Connect the World' adalah palsu dan direka-reka,” kata seorang jurucakap CNN yang berpangkalan di Hong Kong di mana ibu pejabat Asia stesen itu beroperasi.

“Adalah membimbangkan kerana tiada usaha dilakukan untuk menghubungi kami dan secara berkecuali mengesahkan dakwaan yang tidak berasas itu sebelum melaporkannya sebagai fakta.”

Akhbar harian Utusan Malaysia pada Jumaat lalu mencetuskan kontroversi dengan laporan 9 Julai yang bertajuk “Anwar didakwa bayar CNN'.

Laporan itu merujuk kepada tulisan presiden Trevino Strategies and Media Inc, Joshua Trevino, yang menulis di portal Amerika - The New Ledger yang Anwar mengupah kenalan medianya, khususnya CNN, bagi menyakin para pelobi Yahudi bahawa beliau bukan anti-Israel.

Trevino mendakwa wawancara CNN menerusi 'Connector of the Day' pada 2 Julai lalu adalah 'jinak' berhubung Anwar disoal berhubung retorik anti-Zionis ketua pembangkang itu.

Berikut laporan itu, beberapa pemimpin tertinggi Umno membidas Anwar yang didakwa 'membayar' untuk diwawancara.

"Jika benar Anwar membiayai temu bualnya dengan CNN itu, ia menunjukkan beliau tunduk kepada Amerika Syarikat dan Yahudi...dia akan lakukan apa sahaja untuk mencapai cita-citanya untuk jadi Perdana Menteri," kata naib presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sehari selepas Utusan menyiarkan laporan berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga timbalan presiden Umno berkata laporan itu menunjukkan Anwar adalah terdesak.

Malaysiakini/-

Kes Aminul: Saksi ditekan, tak dapat cam suspek

2 Syaaban 1431 H
Oleh: Salhan K Ahmad

Azamuddin Omar, saksi utama kes kematian Aminulrasyid Amzah, didakwa telah 'ditekan' oleh pihak berkuasa menyebabkan beliau tidak dapat mengecam anggota polis yang terbabit.

Abangnya, Hafizuddin Omar, 24, mendakwa Azamuddin juga dipaksa untuk mengikuti sesi kawad cam itu minggu lalu tanpa ditemani peguam.

"Peguam perlu ada di samping dia setiap masa untuk setiap urusan melibatkan polis untuk pastikan siasatan ini adil dan telus.

"Tambahan pula dia masih di bawah umur," katanya dalam satu sidang media di pusat khidmat ahli parlimen Shah Alam petang ini.

Dakwanya lagi, adiknya itu juga dimarahi pegawai polis ketika kawat cam tersebut kononnya "melambat-lambatkan tugas polis."

Katanya, tekanan itu juga menyebabkan Azamuddin tidak dapat menumpukan perhatian kepada pelajaran sedangkan pelajar tingkatan tiga itu perlu menghadapi peperiksaan PMR tahun ini.

Beliau juga khuatir polis sengaja bertindak demikian untuk untuk mengelakkan kes tersebut daripada dibicarakan.

"(Azamuddin) ditekan seolah-olah dia ini penjenayah sedangkan dia adalah saksi utama. Hak dia untuk diwakili peguam juga diketepikan (ketika kawad cam)," katanya lagi.

Sementara itu, seorang wakil PIBG sekolahnya Monaliza Mokhtar berkata beliau mendengar pegawai polis menengking Azamuddin ketika kawad cam tersebut yang berlangsung di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam.

Tambahnya, apabila beliau masuk ke bilik kawat cam tersebut, barulah pegawai polis tersebut melayan Azamuddin dengan baik.

"Saya dengar pegawai polis tersebut menjerit-jerit dan memarahi Azamuddin," kata Monaliza dalam sidang media sama.

"Kemudian saya minta untuk tenangkan Azamuddin. (Azamuddin) kata dia tertekan sebab dia tidak nampak (suspek pada malam kejadian), jadi dia tidak boleh cam," katanya lagi.

Katanya, beliau hadir ke situ untuk menemani Azamuddin memandangkan peguam tidak dapat hadir bersama pelajar tersebut kerana dimaklumkan pada saat terakhir.

Malaysiakini/-

Rocket pula diberi surat tunjuk sebab

2 Syaaban 1431 H

Akhbar DAP The Rocket menjadi mangsa terbaru Kementerian Dalam Negeri yang memantau ketat penerbitan parti-parti pembangkang.

Petang tadi, dua pegawai KDN melawat ibupejabat DAP di Petaling Jaya dan menyerahkan surat tunjuk sebab kepada editor Rocket - versi bahasa Cina.

Surat itu menuntut penjelasan mengapa parti itu meneruskan penerbitannya meskipun tempoh permitnya telah berakhir.

Sekiranya penjelasan yang diberikan tidak memuaskan, Rocket besar kemungkinan juga menghadapi tindakan digantung.

Malaysiakini juga difahamkan akhbar DAP versi Inggeris berakhir bulan lalu manakala lesen untuk edisi versi Melayu dan Cina, masing-masing berakhir pada September dan November, tahun lalu.

Sabtu lalu, setiausaha publisiti DAP Tony Pua ketika dihubungi berkata permohonan untuk memperbaharui permit berkenaan telahpun dihantar kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Namun, katanya KDN biasanya lambat memberikan jawapan sehingga memaksa mereka mencetak nombor permit lama pada keluaran baru Rocket.

Sebelum ini, dua lagi organ parti pembangkang, Suara Keadilan yang dimiliki PKR digantung manakala Harakah yang dimiliki oleh PAS diberi dua surat tunjuk sebab.

Usaha mendapatkan ulasan daripada pemimpin DAP juga tidak berjaya.

"DAP akan membuat kenyataan rasmi berhubung 'surat' daripada KDN, esok,” kata Pua dalam Tweeter.

Malaysiakini/-

Perkara yg diharuskan mengumpat

2 Syaaban 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

Mengumpat adalah perkara yg dilarang melainkan pada salah satu berikut:

1. Dizalimi.
Maka harus seorang yg dizalimi mengadu kepada org yg boleh menghukum atau mengubah kezaliman yg dialami. Org yg dizalimi boleh menyebut kezaliman yg berlaku kpd org yg berkuasa.

2. Mencegah kemungkaran.

Harus minta tolong org lain dgn menyebut keburukan dan kejahatan seseorang manusia dgn tujuan untuk mengubah kemungkaran tersebut dan mengembalikannya kepada syariat Islam.

3. Minta Fatwa.
Harus seseorang itu menyebut keburukan seseorang dihadapan hakim atau org alim untk meminta fatwa atau penjelasan hukum. Ini berdasarkan kpd Hadis berikut:

Hindun bin 'utbah berkata: Sesungguhnya Abu sufyan seorang laki yg amat kedekut kerana dia tidak memberi secukupnya nafkah untk ku dan anakku. Adakah boleh aku mengambil duitnya tanpa pengetahuannya? Nabi menjawab:
(خذي ما يكفيك وولدك بالمعروف)
Maksudnya: Ambillah duitnya sekadar untk keperluanmu dan anakmu dgn baik.(HR Bukhari dan Muslim)

4. Memberi peringatan pd org Islam.
Boleh memberi peringatan pd org Islam lain dgn menyebut kejahatan seseorang yg boleh memberi kemudaratan org tersebut. Cntohnya seperti org dmnta nasihat untuk memilih jodoh, untk mengamanahkan sesuatu dan lain2.

5. Gelaran seseorang.
Jika seseorg tu terkenal dgn sesuatu gelaran yg xelok seperti pendek mk boleh menyebut nama tersebut utk mengenalinya.

6. Org yg buat jahat secara terang2.
Boleh mengumpat org tak malu buat jahat di halayak ramai.

Ziarah kubur Nabi

2 Syaaban 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

Ziarah Kubur Nabi adalah salah satu ibadat yg sangat besar..

Dalil2 disunatkan menziarahi kubur Nabi:-

1. Firman Allah:

((ولو أنهم إذ ظلموا أنفسهم جاؤك فاستغفروا الله واستغفر لهم الرسول لوجدو الله توابا رحيما))
Maksudnya: Dan kalaulah mereka melakukan kezaliman trhadap dr mereka dgn membuat dosa; mereka datang berjumpa dngnmu(Muhammad) lalu mereka meminta ampun pd Allah; serta Rasul meminta ampun utk dosa2 mereka; nescaya mereka akan dapati Allah itu maha menerima taubat dan maha pengasih.(An-Nisa: 64)

2. Hadis Nabi:

(من زار قبري وجبت له شفاعتي)
Maksudnya: Sesiapa yg menziarahi kuburku maka dia wajib mendapat syafaatku. (HR Dar Qutni)

3. Hadis Nabi:

(من زارني في المدينة محتسبا كنت له شفيعا وشهيدا يوم القيامة)
Maksudnya: Sesiapa yg menziarahiku di mAdinah dgn mengharapkan pahala; maka aku akan menjadi pemberi syafaat dan saksi untk membelanya pd hari kiamat.(HR Baihaqi).

4. Hadis Nabi:

(من زارني بعد موتي فكأنما زارني في حياتي)
Maksudnya: Sesiapa yg menziarahi aku selepas kematianku seumpama dia menziarahi aku ketika aku hidup. (Hr Ad-Dar Qutni)

5. Ijmak ulama.

Qadi 'Iyad berkata: Ziarah kubur Nabi s.a.w adalah satu sunat dr perkara yg sunat pd org Islam yg telah disepakati oleh pr ulama.

Kejadian2 luar biasa ketika menziarahi Maqam Nabi:-

1. Imam Ibnu al-Jala berkata: Aku masuk ke makam Nabi dlm keadaan aku kesusahan. maka aku mendekati makam Nabi s.a.w, seraya aku berkata: "Daku adlh tamumu" maka aku terlelap dan melihat Nabi s.a.w memberiku sekeping roti. Lalu aku memakan setengahnya. Bila aku terjaga, aku dapati ada setengah keping roti ditanganku.

2. Ibnul Muqri berkata: Aku bersama Tabrani dan Abu syeikh berada di Madinah dlm keadaan kami kesulitan hingga menyebabkan kami menyambung puasa kami shingga ke malam. Apabila sampai waktu Isya kamu menghampiri Makam Nabi dan aku berkata dlm keadaan mengharap: Hai Rasulallah..lapar...

Maka Tabrani berkata pd ku: "Duduklah sama ada kita mati atau datang rezki." Lalu aku dan Abu syeikh tidor, sementara Tabrani duduk menunggu jika ade rezki.

Maka datng seseorang bersama 2 org hamba yg membawa dua bakul yg berisi banyak makanan. Lelaki tu berkata "Kamu telah mengadu kesusahan pd Nabi; dan aku bermimpi jumpa Nabi menyuruhku spya membawa rezki pd kamu."


kesimpulan: Marilah kita sama2 berazam utk menziarahi makamnya...rinduilah utk bersama Nabi di Syurga... oleh itu mari kita menghidupkan sunnahnya.

Mereka kata Nabi ambil Quran dr Pendeta Bukhaira

2 Syaaban 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

KESAMARAN DR ORIENTALIS:

Seorang orientalis carra de vaux -dr perancis- telah mengarang sebuah kitab yg bertajuk Muallif Al-Quran (Penulis al-Quran) yg mana dia cuba menyatakan bahawa pendeta Bukhaira telah mengajar semua Al-Quran pd Nabi MUhammad s.a.w.

KISAH ASAL:

Ketika mana Nabi berumur sembilan tahun telah mengikuti pakciknya Abu Talib berniaga di syam. -secara ringkasnya- Nabi telah bertemu dengan seorang pendeta Bukhaira dan baginda dijemput makan bersama dgn rombongan yg lain.

Diakhir pertemuan pendeta itu menasihati Ab Talib spya menjaga Nabi kerana perkara yg besar akan berlaku pd Nabi. (HR Tirmizi, IBnu Abi Syaibah dan Hakim).

JAWAPAN TERHADAP KESAMARAN:

1. Sanad hadis yg dipertikai oleh ulama:

Diantara perawinya ialah Abdurrahman bin Gazwan. Az-Zahabi telah berkata: Beliau (Abd Rahman) telah meriwayatkan hadis2 yg mungkar dan paling mungkar adalah hadis tentang kisah bukhaira.

2. Matan hadis yg bercanggah dengan logik akal.

Ibnu Qaiyyim telah berkata dlm kitabnya (zadul maad):

Telah disebut didalam hadis ini yg diriwayatkan Tirmizi dimana Pakcik Nabi mengutuskan bilal utk bersama Nabi. Ini adalah satu kesalahan yg jelas kerana Bilal tidak wujud pd masa tu; sekalipun ada, bilal tidak bersama pakcik Nabi.

3. Tidak lojik Nabi ambil Quran dr Bukhaira.
Sekalipun hadis ini sahih menurut sebhagian ulama sperti Hakim, Ibnu hajar dan Albani namun ianya tidak menunjukkan langsung Nabi kita mengambil Al-Quran dr pendeta tersebut. Ini kerana pertemuan Nabi dan Bukhaira adalah amat singkat.

Imam Abul Hasan An-Nadawi(gambar) telah berkata:
Hadis ini sekalipun sahih, namun perkara tersebut (Nabi mengambil Quran dr Bukhaira waktu itu) adalah tidak dikeluarkan mana2 org yg berakal.

Bagaimana nak masuk akal seorang budak berumur 9 tahun belajar sesuatu dr guru yg dia tidak tahu bahasa gurunya dan tidak bersamanya melainkan ketika makan sahaja.
kesimpulan: Al-Quran adalah dr Allah bukannya ciptaan manusia.

Ingatlah musuh2 Islam sentiasa cuba untk menimbulkan kesamaran tentang Islam dan ajarannya. Kita sama bertanggung jawab untk memperthankan Islam.

Marilah kita same2 belajar tentang Islam. Belajar hendakalah bertalaqqi dgn guru kerna Nabi pun bertalaqi dgn Jibril ketika menerima wahyu.

Zhuihu

2 Syaaban 1431 H

Zhuihu, yang juga dikenali sebagai "Zhuiqin" atau "Zhuizi" ini, merupakan alat muzik bertali yang dihasilkan berasaskan Sanxian kecil.

Alat muzik yang mempunyai sejarah hampir seratus tahun ini, amat disukai oleh masyarakat di provinsi Henan, di bahagian tengah China. Ia sering dimainkan untuk mengiringi opera tempatan.

Zhuihu ini terdiri daripada tiga bahagian, iaitu kepala, pemegang dan badan. Badannya yang berbentuk bulat torak, diperbuat daripada kayu keras atau kepingan tembaga. Pemegang dan kepalanya mirip Sanxian, sejenis alat muzik petikan klasik yang dicipta pada zaman Dinasti Qin.

Ia dimainkan dengan tali penggesek yang diperbuat daripada bulu ekor kuda.Bunyi yang dihasilkan oleh alat muzik ini agak besar, tetapi sangat lembut dan halus.

Ia bukan sahaja dapat meniru bunyi suara dan nyanyian orang, malah boleh meniru bunyi burung dan haiwan-haiwan yang lain.

CRI/-

Opera Tempatan Provinsi Hebei: Pingdiaolaozi (2)

2 Syaaban 1431 H

Pingdiaoluozi ialah nama umum bagi opera Pingdiao dan opera Laozi. Kedua-dua opera ini sangat popular di bahagian selatan dan utara provinsi Hebei serta bahagian tenggara provinsi Shanxi.

Laozi dicipta berasaskan sejenis tarian dan nyanyian yang dipersembahkan oleh pelakon yang memakai jangkungan pada penghujung zaman Dinasti Qing.

Pada mulanya, opera ini dipersembahkan dengan beberapa pelakon yang menyanyi secara berseloka.

Melalui evolusi, persembahannya mula mengutamakan kesan solekan, dan wataknya juga mula terbahagi kepada Sheng (watak lelaki) dan Dan (watak wanita).

Setelah itu, barulah opera ini dipersembahkan di pentas.

Dengan gerak laku yang pantas dan lincah, opera ini menampilkan corak persembahan yang sihat dan sederhana.

CRI/-