26 November 2009

CERAMAH QURBAN

PENCERAMAH:

YAB. Dato' Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin
(MB Pakatan Rakyat Perak)

Dr. Khairuddin Dato' Abdul malik
(Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak)

Sdr. Abdul Rahim Mohd. Nordin
(YDP PAS Kawasan Tapah

PADA:

28 November 2009/ Sabtu

JAM:

9.00 Malam.

TEMPAT;

Kampung Hj. Dahlan Sungai Lesong, Tapah

SEMUA DIJEMPUT HADIR.

Pesanan DarI Allah s.w.t.

Email : anuarani

Amaran Pemilik Setiap Jiwa..... ­ ­

Firman Allah "Adakah kamu kira, bahawa kami menjadikan kamu dengan percuma (main main saja) dan kamu tiada di kembalikan kepada Kami? An Nur 115

Kita akan bertanggungjawab atas segala perbuatan zahir dan batin terhadap sesama manusia dan Pencipta kita, Jadi JGN lah kita bertindak sesuka hati seolah kita akan hidup selama lamanya kerana kita akan mati dan kembali semula kepada Pemilik diri kita ini.

Allah tidak jadikan kita bernafas ini secara percuma saja atau tampa tujuan yg khusus atau 'suka suka hidup dan kemudian mati habis tutup buku!!'

Seperti Firman Allah ini" Mengapa kamu menyangkal Allah, sedang kamu dahulu mati (belum ada) kemudian kamu di hidupkanNya, sudah itu di matikanNya, kemudian akan di hidupkanNya, akhirnya kamu kembali kepadaNya"Al Baqarah 28

Kita telah di beri tanggungjawab iaitu menyembahNya mengasihi kekasihNya iaitu Nabi Muhamad dan ahlulbaitnya (keluarga beliau) walaupun pada masa yg sama kita di uji oleh Allah dan cuba di sesatkan oleh syaitan (Iblis) yg ingin melalaikan tugas kita itu tadi.

Iblis menjadi musuh kita setelah berlaku peristiwa dalam surah Al baqarah 34

"(Ingatlah) ketika Kami berkata kepada malaikat; Tunduklah kamu kepada Adam! Lalu mereka itu tunduk, kecuali iblis, ia enggan, dan takbur, dan ia termasuk orang2 yg kafir"

Allah menguji kita dalam setiap kesulitan dan keadaan agar kita menjadi orang yg sabar;

Firman Allah"Tiap2 diri ( yg berjiwa) mesti merasai mati. Kami akan uji kamu dgn kejahatan dan kebajikan, sebagai satu ujian; kepada Kami kamu di kembalikan"Al Anbiyaak 35

"Demi sesungguhnya akan Kami uji kamu dgn suatu (ujian), iaitu ketakutan, kelaparan dan kekurangan harta, manusia dan buah buahan. Dan berilah kabar gembira orang2 yg sabar (atas ujian itu) Al Baqarah 155

Oleh itu dekatkan diri kita dengan Allah dan RasulNya walaupun ketika kita di dalam kesusahan dari ujian yg di datangkan kpd kita. Pohonkanlah doa kepada Allah agar di tunjukan jalan yg lurus dan jalan yg mereka yg telah di beri nikmat dengan penuh kesabaran.

"Tunjukil­ah (hati) kami ke jalan yg lurus. iaitu jalan orang2 yg telah Engkau berikan nikmat kepada mereka, sedang mereka itu bukan orang2 yg di murkai dan bukan pula orang2 yg sesat" Al Fatihah 6&7

Firman Allah " Minta tolonglah kamu (kepada Allah) dgn kesabaran dan (mengerjakan) solat; dan sesungguhnya solat itu amat berat, kecuali bagi org2 yg tunduk (kepada Allah)" Al Baqarah 45

"(Iaitu) orang2 yg yakin, bahawa mereka akan menemui Tuhanya dan mereka akan kembali kepadaNya" Al baqarah 46

==============================
NOTICE PEMBERITAHUAN:-
(Without Prejudice)
Setiap Penulisan,Nukilan Atau Article Yang Diposting Ke Laman Ini,Hanyalah Sebagai Bahan Bacaan Sahaja.Pengirim Tidak Samasekali Terniat Walaupun Sebesar Hama Untuk Mempengaruhi Hati Maupun Perasaan Pembaca. Dan Ianya Juga Tiada Kaitan Samasekali Samada Yang Masih Hidup Maupun Yang Telah Mati.
Sekian

Rakan Media Dihargai

Satu Majlis Mesra Media bagi menghargai dan meraikan rakan media diadakan oleh PAS Perak di Hotel Seri Malaysia Ipoh. Hadir sama ialah Pesuruhjaya PAS Perak dan semua ADUN PAS Perak.


KEMPEN SERINGGIT (RM1) – SELAMATKAN BOLASEPAK PERAK

23 November 2009 / 6 Zulhijjah 1430

Kepada :

Semua Penyokong setia, Peminat, seluruh Rakyat yang bersempati dengan Pasukan Bolasepak Negeri Perak – Skuad Seladang

Y.Bhg; Tan Sri / Puan Sri / Datuk Seri / Datin Seri / Datuk / Datin / Tuan / Puan / Saudara / Saudari ;

Perkara di atas adalah dirujuk.

Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa, kami Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) dengan rendah diri demi pembangunan sukan bolasepak Negeri Perak merayu kepada semua penyokong setia, peminat dan seluruh rakyat yang bersempati dengan nasib yang bakal di hadapi oleh Pasukan Bolasepak Negeri Perak – Skuad Seladang yang mungkin terlepas peluang untuk memasuki Liga Super 2010 musim baru tahun depan.

Kami sedar sebagai sebuah parti politik berharap dengan usaha kerdil ini dapat membantu Persatuan Bolasepak Negeri Perak untuk membantu pembayaran hutang lapok kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja kerana syarat baru daripada Persatuan Bolasepak Malaysia mewajibkan pembayaran tersebut bagi kelayakan untuk menyertai musim baru Liga Super 2010 ini nanti.

Kami juga telah berusaha mewujudkan satu tabung bantuan sempena kempen ini dan kepada yang ingin menyumbang bolehlah disalurkan kepada kami di atas nama “Pemuda PAS Perak – RM1 Selamatkan Bolasepak Perak” No. Akaun – 0 8 0 1 3 0 1 0 0 7 4 2 7 4 (Bank Islam Malaysia Berhad).

Insya Allah, semua sumbangan tersebut akan disalurkan kepada Persatuan Bolasepak Negeri Perak secepat mungkin.

‘PAS UNTUK SEMUA’

Sekian, terima kasih.

Saya yang benar,

Bagi pihak Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

PASUKAN BOLASEPAK PERAK: UMNO GAGAL BANTU

Kenyataan Media (24 November 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) kesal dengan cemuhan yang dilontarkan terhadap Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin, Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Perak oleh Zainol Fadzi Paharudin yang juga Ahli Majlis berkaitan kegagalan penyertaan oleh Pasukan Bolasepak Perak ke kancah Liga Super musim baru tahun hadapan ini.

DPPN Pk yang telah mendapat penjelasan oleh Datuk Seri Nizar setelah mengadakan pertemuan baru-baru ini yang telah dijelaskan bahawa hutang-hutang yang sedia ada adalah hutang semenjak tahun 2006 lagi. DPPN Pk yakin Zainol memahami keadaan ini yang juga sebagai Pengurus Pasukan Bolasepak Piala Presiden Perak. Beliau tentu mengetahui bahawa sepanjang Datuk Seri Nizar memegang jawatan sebagai Presiden semua bayaran telah diselesaikan.

Itu pun Datuk Seri Nizar berusaha juga menjelaskan beberapa hutang lapuk yang perlu diberikan perhatian turut dilangsaikan. Apa yang mendukacitakan DPPN Pk ialah sikap yang ditunjukkan oleh Zainol yang berkeadaan seperti orang luar di dalam isu ini. Beliau sepatutnya membantu bagi menyelesaikan kes yang tertunggak ini. Beliau yang pernah menjadi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Perak sudah tentu mengetahui keadaan yang telah berlaku sekitar tahun 2006 lagi. Persoalannya kenapakah perkara ini tidak pernah beliau bangkitkan ketika itu.

Jika desakan terhadap Datuk Seri Nizar supaya berundur, beliau juga sepatutnya membuat terlebih dahulu tindakan tersebut dengan kegagalannya menjalankan tugasnya di dalam pembangunan bolasepak Perak itu sendiri. DPPN Pk mencabar Zainol untuk bertemu bagi memperjelaskan usaha beliau untuk menyelesaikan isu yang ada. DPPN Pk akan terus berusaha membantu Pasukan Bolasepak Perak bersama kempen RM1 ini bagi meringankan beban.


MOHD AKMAL KAMARUDIN
Ketua Penerangan,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Takiyuddin Hassan dilantik Penolong Setiausaha Agung PAS

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Mesyuarat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat baru baru ini telah bersetuju melantik Datuk Takiyuddin Hassan sebagai Penolong Setiausaha Agung PAS.

Beliau akan membantu Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali dalam hal-hal berkaitan pendaftaran ahli baru PAS, pendaftaran pertubuhan berkaitan PAS dan hal ehwal pakatan rakyat.

Di peringkat PAS negeri Kelantan, beliau adalah Timbalan Yang Di Pertua PAS kawasan Kota Bharu.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bunut Payung merupakan exco kerajaan negeri Kelantan memegang potfolio sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan.

HarakahDaily.Net/-

Aktivis mahasiswa bantah penahanan, dakwa tidak sah

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Aktivis mahasiswa Universiti Malaya semalam membantah penahanan Muhammad Saufi Jelani berhubung siasatan kes menconteng perkataan 'bini puaka' di Dewan Kuliah Utama Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya.

Saufi ditahan sebaik sahaja selesai menjalani peperiksaan akhir semesternya Khamis lepas.

Gabungan mahasiswa Universiti Malaya itu disertai oleh beberapa persatuan antaranya Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) dan Komuniti Mahasiswa Prihatin (KMP).

Dalam sidang media yang dibuat di hadapan bangunan peperiksaan UM itu pagi semalam, wakil PMIUM, Mohd Sabri mendakwa, penahanan ahli PMIUM tersebut sebagai tidak sah berikutan menyabitkannya dengan isu 'kepala babi' yang diletakkan di surau Akademi Pengajian Islam pada pilihan raya kampus lepas.

“Kita dimaklumkan yang dia (Saufi) ditahan bagi membantu siasatan kes contengan dinding di API, namun (sebaliknya) beliau ditahan kerana isu kepala babi.

“Sedangkan isu itu telah pun ditutup dan kita (mahasiswa) langsung tidak terlibat dalam perkara tersebut,”jelasnya.

Pengerusi Komuniti Mahasiswa Prihatin (KMP), Mohd Syahid Mohd Zaini mengecam tindakan pihak polis yang dianggap tidak rasional di dalam menjalankan tugas.

Beliau mengambil contoh tindakan polis yang tidak profesional menahan mahasiswa, dalam keadaan ketika itu sedang berlangsungnya peperiksaan akhir semester.

Penahanan tersebut tegasnya lagi, mengganggu emosi dan tumpuan Saufi dalam menjalani peperiksaannya.

Gabungan mahasiswa itu juga mendesak agar pihak polis dan kerajaan memberhentikan segera penindasan terhadap mahasiswa melalui tangkapan serta akta-akta yang ‘kejam’.

“AUKU misalnya, ia akta yang menyekat hak mahasiswa daripada bersuara dan menyatakan pandangan,” ujar Syahid.

“Sebab itu tidak mustahil kesannya, mahasiswa bertindak radikal kerana hak mereka diganggu,” kata beliau lagi sambil merujuk isu yang berlaku baru-baru ini.

Sidang media itu turut dihadiri oleh wakil PMIUM Izzuddin Helmi Bin Mohd Zaini, Timb. Pengerusi Komuniti Mahasiswa Prihatin (KMP) Mohd Amiruddin Mohd Suhaimi, jurucakap KMP Mohd Taufiq Abdul serta wakil MPMUM, Mohd Aizat Salleh.

Sidang media di hadapan Bangunan Peperiksaan (BP) Universiti Malaya berkenaan adalah bertujuan memperingati insiden penangkapan Saufi yang didakwa mereka sebagai ‘zalim’ selain membantah penahanan Saufi yang ditangkap di bangunan tersebut ketika musim peperiksaan sedang berlangsung di Universiti Malaya.

HarakahDaily.Net/-

Keputusan Nik Aziz bukti ketinggian integriti dan moral

KOTA BHARU, 24 Nov: Tindakan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menasihati menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman meletak jawatan membuktikan ketinggian integriti dan keterbukaan beliau dalam menerima pandangan parti.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dalam satu sidang media bersama Nik Aziz semalam yakin tindakan Nik Aziz itu bukan untuk kepentingan beliau dan keluarga sebaliknya mengutamakan masa depan dan perjuangan parti.

"Tok Guru (Nik Aziz) tunjuk nilai moral yang tinggi, dan beliau ambil keputusan demi kepentingan perjuangan.Ini adalah satu bentuk integriti yang ditunjuk oleh beliau.Apa pun yang beliau putuskan, itu adalah keputusan parti yang beliau akur,"

"Saya percaya apa yang beliau buat adalah bukan untuk kepentingan beliau dan keluarga tetapi apa yang beliau tunjuk merupakan sikap yang melampaui kepentingan diri, keluarga dan peribadi beliau.Saya cukup sanjung tinggi integriti yang ditunjuk beliau.

Semalam Nik Aziz selepas pertemuan dengan pimpinan PAS di kediaman Menteri Besar, JKR 10 mengumumkan persetujuannya menasihati Ariffahmi meletakkan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Ditanya samaada perkara itu menunjukkan PAS sedang menghadapi masalah dalaman yang serius, beliau menafikan perkara itu.

"Saya tak nampak apa isu besar, apa yang berlaku adalah isu pelantikan menantu.Beliau telah lepasi isu itu.Kalau selama hari ini isu menantu dimainkan anatara Pak Lah dan Khairy, dan Pak Lah tak mampu buat sesuatu untuk bersihkan nama beliau.Walaupun dari segi perundangannya betul, tapi ia akan timbulkan satu fitnah kepada beliau dan pentadbiran,"

"Apa yang ditunjukkan tok guru hari ini kerana lihat kepentingan perjuangan jemaah itu lebih penting dari keluarga dan peribadi.Ini tak ada kaitan dengan masalah dalaman yang berlaku di Kelantan pada hari ini.Tapi tok guru tunjuk satu integriti sebagai Menteri Besar.

Pertemuan semalam turut disertai Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din, dan Bendahari Dr. Hatta Ramli.

Mereka telah mengemukakan cadangan kepada Nik Aziz agar menasihatkan Ariffahmi melepaskan jawatan.

Ariffahmi bersetuju meletakkan jawatannnya dan menerima keputusan tersebut dengan hati yang terbuka.

HarakahDaily.Net/-

Ahli Parlimen PAS rakam tahniah kepada Nik Aziz dan Ariffahmi

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Ahli parlimen PAS merakamkan ucapan tahniah kepada Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman kerana mendahului keputusan parti berbanding kepentingan peribadi dan keluarga.

Ahli parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusuf Rawa dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi tadi berkata, tindakan Nik Aziz yang menerima keputusan parti untuk menasihati Ariffahmi meletakkan jawatan merupakan satu tindakan yang mempamerkan ketinggian integriti beliau sebagai seorang Menteri Besar.

"Kami (ahli parlimen PAS) mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar Kelantan (Nik Aziz) kerana telah menerima keputusan yang telah dibuat oleh PAS pusat agar beliau menasihati Ariffahmi meletakkan jawatan."

"Ini satu tahap integriti yang saya kira cukup baik bagi pihak menteri besar kerana akur tentang keperluan untuk menjaga kepentingan PAS termasuk kepada menantu beliau,Ariffahmi yang juga akur dengan keputusan yang dibuat oleh parti bagi memelihara kepentingan dan kesejahteraan serta integriti parti," katanya.

Mujahid yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat turut berharap agar tindakan Nik Aziz itu dapat dicontohi oleh pemimpin-pemimpin parti lain dan juga rakyat.

"Kami mengalu-alukan keputusan itu dan ia boleh menjadi satu contoh yang baik kepada orang ramai betapa integriti perlu diletakkan lebih utama daripada apa-apa sahaja kepentingan,"

"Kami menyokong, kami harap ia boleh jadi contoh kepada orang lain tentang sikap yang ditunjukkan oleh Tok Guru Nik Aziz dan juga menantu beliau sendiri yang sanggup membuat keputusan itu di atas kepentingan integriti dan juga parti," katanya lagi.

Tindakan Nik Aziz dan Ariffahmi juga ujarnya membuktikan bahawa PAS merupakan sebuah parti yang terbuka dan menjaga disiplin.

"Ini memberikan gambaran bahawa PAS ini bukanlah satu parti yang hanya membuat sesuatu mengikut kehendak tetapi ada batas-batasnya dan mereka akur dengan kehendak dan kepentingan lebih tinggi iaitu jawatankuasa pas pusat," ujarnya.

Sidang media berkenaan turut disertai Ahli Parlimen Pasir Puteh Muhammad Husain, Ahli Parlimen Padang Terap Nasir Zakaria dan Ahli Parlimen Sik Che Uda Che Nik.

Nasir dalam pada itu menyifatkan tindakan Ariffahmi meletakkan jawatan sebagai tindakan bijak untuk jangka masa panjang.

"Tindakan Ariffahmi satu langkah yang jauh ke hadapan dan saya kira ia sepatutnya menjadi satu contoh kepada rakyat dan pemimpin malaysia dalam usaha memelihara integriti terutamanya kerajaan dalam berhadapan isu-isu yang dikatikan dengan nepotisme dan sebagainya," katanya yang juga Exco Dewan Pemuda PAS Pusat.

Semalam Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS selepas pertemuan dengan pimpinan parti di kediaman Menteri Besar, JKR 10 mengumumkan persetujuannya menasihati Ariffahmi meletakkan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Pertemuan semalam turut disertai Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din, dan Bendahari Dr. Hatta Ramli.

HarakahDaily.Net/-

Monopoli individu saham Bernas, kerajaan terus dipersoal

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Ahli Parlimen Pakatan rakyat hari ini terus mempersoal kepekaan kerajaan berhubung monopoli saham Padi Beras Nasional Bhd. (Bernas) iaitu sebuah sektor strategik makanan utama negara oleh seorang tokoh perniagaan.

Jika sebelum ini, isu pemilikan 32 peratus saham Bernas oleh syarikat asing Wang Tak Co. Ltd. (Wang Tak) dipertikai, kini isu pengambilan milikan Wan Tak tersebut pula dipersoal.

Tradewinds (Malaysia) Bhd (Tradewinds), yang dimiliki oleh tokoh perniagaan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary telah diarah untuk membeli kesemua milikan Wan Tak, selepas kerajaan dikritik hebat kerana membiarkan syarikat berpengkalan di Hong Kong itu memegang saham tunggal terbesar Bernas.

Hasil pembelian 32 peratus itu, dan ditambah 55 peratus lagi milikan Budaya Generasi yang juga syarikat milik Syed Mokhtar, menjadikan jumlah keseluruhan milikan tokoh perniagaan tersebut adalah 87 peratus.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar dalam satu sidang media di parlimen siang tadi berkata, monopoli pemilikan saham Bernas sebanyak itu oleh entiti berorientasikan keuntungan semata-mata telah memperjudikan sektor strategik makanan utama negara.

Lebih malang apabila rakyat yang akan menerima kesannya apabila hanya keuntungan diletakkan mengatasi kepentingan rakyat secara keseluruhan.

"Kita bimbang bahawa Syed Mokhtar yang memiliki bisnes yang begitu besar dan pelbagai dan akhirnya akan mempertaruhkan sektor pemakanan asasi ini untuk memastikan dia terus mendapat peluang-peluang bisnes yang lain," katanya.

Menurutnya lagi, beberapa kes pernah berlaku sebelum ini membuktikan kerajaan hilang kawalan terhadap Bernas.

Pernah sebelum ini Bernas menaikkan harga beras tanpa mendapat persetujuan pihak kerajaan, dan akhirnya kerajaan terpaksa mengarahkan pembatalan kenaikan tersebut.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan sendiri sudah hilang kawaklan dan tidak berupaya membuat pemantauan untuk memastikan dasar dan polisi padi dan beras negara ini dapat memberi kebaikan kepada rakyat secara keseluruhannya," katanya lagi.

Beliau turut menuntut kerajaan mengambil kembali hak permit import dari Bernas agar tiada sebarang penyalahgunaan berlaku.

Selain itu beliau juga menuntut agar Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) diwujudkan dan berperanan semula mengendalikan industri beras negara ini dengan penuh tanggungjawab sosial dan menjamin hak petani dan pengguna.

Dalam pada itu Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution yang turut menyertai sidang media tersebut mempersoal adakah kerajaan mengambil kira dan bersedia dengan kaedah mengurangkan risiko yang terpaksa dihadapi oleh rakyat negara ini.

Menurut beliau sekira berlaku sesuatu masalah kepada perniagaan Syed Mokhtar, rangkaian bekalan beras negara juga turut akan terjejas.

Turut dipersoal adakah perpindahan milikihan pegangan saham tersebut memenuhi kalusa perjanjian pemegang saham yang memperuntukkan perlu kepada tawaran bertulis di kalangan pemegang saham sebelum ianya berpindah tangan.

"Jika dipenuhi bagaimana berlaku monopoli begitu besar ke atas seorang tokoh perniagaan?" soalnya.

Menurut laporan, pada tahun 1995, terdapat sembilan syarikat yang memiliki saham dalam Bernas.

Ianya termasuk hampir 38 peratus adalah syarikat berkaitan peladang, nelayan dan penanam padi.

Dengan pemilikan Syed Mokhtar sebanyak 87 peratus pada waktu ini, maka satu lagi persoalan timbul iaitu berkaitan nasib 38 peratus syarikat berkaitan peladang, nelayan dan penanam padi tersebut.

Sebelum ini kerajaan beberapa kali dibidas kerana membiarkan pemilikan 32 peratus ekuiti Bernas oleh syarikat Wang Tak .

Antara yang dipersoal adalah bagaimana sayarikat asing itu boleh mengumpul dan menaikkan pemilikannya daripada sekitar 18 peratus pada tahun 2007 kepada 32 peratus sekarang tanpa dikesan oleh agensi-agensi kawal selaras kerajaan seperti Bursa Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Bank Negara mahupun Kementerian Kewangan.

Lazimnya juga kerajaan mempunyai dua orang wakil dalam Lembaga Pengarah Bernas dan sewajarnya mengetahui perkara itu.

Lebih menghairankan apabila tindakan Wang Tak itu juga 'tidak disedari' oleh kerajaan pusat melalui Kementerian Kewangan Diperbadankan, memegang saham pilihan yang boleh ditebus (redeemable preference share) atau lebih kenali sebagai saham emas di dalam Bernas.

Saham istimewa itu memberikannya kuasa pembatal bagi melindungi kepentingan awam.

Dan turut dipersoal adakah Bursa Malaysia tidak tahu atau tidak dimaklumkan sedangkan semua jual-beli saham yang melebihi lima peratus saham berbayar sesebuah syarikat wajib dimaklumkan kepadanya.

Harakahdaily.Net/-

Royalti Petroleum: Ku Li setuju sertai kaukus khas parlimen

KUALA LUMPUR, 24 Nov: Ahli Parimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah bersetuju untuk bersama pakatan Rakyat dalam Kaukus Khas Parlimen berkaitan royalti petroleum.

Ketua pembangkang di parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu memaklumkan perkara itu mencadangkan agar Tengku Razaleigh mempengerusikan kaukus berkenaan.

"Saya dimaklumkan oleh Tengku Razaleigh, beliau setuju bersama dengan kaukus petroleum,"

"Kita (Pakatan Rakyat) cadangkan Tengku Razaleigh mempengerusikan kaukus ahli-ahli parlimen ini," katanya katanya dalam satu sidang media selepas mesyuarat Pakatan Rakyat di parlimen petang tadi.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh yakin Tengku Razaleigh dapat membuktikan pentafsiran yang tepat berhubung perkara itu memandangkan beliau merupakan bekas Pengerusi Petronas.

"Saya percaya dengan latar belakang dan pengalaman Ku Li beliau akan dapat membantu," katanya lagi.

Menurut Anwar juga, kaukus berkenaan akan turut memanggil wakil dari parti komponen Barisan Nasional termasuk negeri-negeri pengeluar petroleum.

"Kita akan mencadangkan supaya kaukus ini mewakili semua parti dan kita akan menjemput wakil Umno, MCA dan lain-lain selain Pakatan terutamanya negeri-negeri-negeri pengeluar minyak iaitu Terengganu, Kelantan, Sabah dan Sarawak," ujarnya.

Anwar juga memberitahu, beliau akan memaklumkannya kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Muhammad Nazri Aziz yang menyelia hal parlimen.

"Sebagai prosedur, selepas Pakatan bersetuju, kita akan maklumkan kepada Datuk Nazri sebagai menteri yang bertanggungjaawab kemudian kepada wakil parti yang lain.Selama ini belum ada kesediaan parti-parti yang lain yang turut hadir beberapa perjumpaan," ujarnya.

Draf rang undang-undang mengenai petroleum juga ujarnya akan dibentangkan untuk dibahaskan pada sesi parlimen akan datang.

"Draf rang undang-undang mengenai petroleum yang akan jelaskan kedudukan dan bidang kuasa negeri kita siapkan dan cuba kita bentangkan untuk dibahaskan dalam sesi parlimen akan datang," katanya.

18 November lalu, Anwar, Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mengadakan pertemuan dengan Tengku Razaleigh bagi mencadangkan beliau mengetuai kaukus tersebut.

Penubuhan kaukus khas parlimen ini dilihat mempu mencari jalan paling munasabah untuk menyelesaikan isu tersebut.

HarakahDaily.Net/-

Peguam Banggarma minta bukti dari JKM

Peguam yang mengendalikan kes S Banggarma, menyifatkan kenyataan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bahawa surirumah itu telah diislamkan oleh bapanya sendiri pada 1983 adalah "tidak konsisten dan bercanggah" dengan kandungan sijil pengislaman yang dikeluarkan kepadanya pada 1989.

Peguam Gooi Hsiao Leung menuntut Ketua Pengarah JKM,Datuk Meme Zainal Rashid supaya menyerahkan dokumen yang membuktikan pelanggannya, Banggarma, 27, telah memeluk agama Islam pada 30 November 1983 di Rompin.

Dalam satu kenyataan semalam, Meme menjelaskan bahawa Banggarma, atau nama lainnya Siti Hasnah Vangarama Abdullah, telah menganut agama Islam sebelum dimasukkan ke sebuah rumah kebajikan di Kepala Batas kira-kira dua dekad lalu.

Oleh itu, ketua pengarah kebajikan masyarakat itu menjelaskan, dakwaan bahawa wanita itu diislamkan semasa berada di bawah jagaan JKM adalah "tidak benar".

Meme juga dilaporkan berkata, semua dokumen yang masih disimpan menunjukkan wanita itu telahpun menganut agama Islam sebelum memasuki institusi kebajikan tersebut.

Mengulas lanjut Gooi berkata, beliau akan menulis kepada Meme untuk meminta jabatan itu membuktikan kenyataan tersebut dan menyerahkan buktinya kepada Banggarma dengan segera.

Gooi berkata, sijil yang ada pada Banggarma menunjukkan dia memeluk Islam pada 28 Disember 1989 di hadapan pegawai-pegawai jabatan agama Islam.

Sebaliknya, kata beliau, JKM kini mendakwa surirumah itu telah diislamkan sendiri oleh ibubapanya ketika dia berusia setahun.

Bercakap dalam sidang akhbar di pejabatnya di Pulau Pinang, Gooi berkata, tidak boleh ada orang yang memeluk Islam dua kali.

Gooi juga membidas kenyataan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Shabudin Yahaya bahawa Banggarma adalah seorang Islam dan isu perkahwinannya merupakan satu isu perundangan.

Menurutnya, JKM dan pihak berkuasa Islam telah gagal melihat persoalan utama mengenai pertukaran agama seorang anak di bawah umur dalam jagaan rumah kebajikan.

Gooi berkata, Seksyen 80 Enakmen Hal Ehwal Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang 1993, dengan jelas menyatakan bahawa seseorang yang di bawah umur 18 tahun tidak boleh memeluk Islam tanpa kebenaran ibubapanya.

Malaysiakini/-

Muhyiddin minta MCA tutup mulut

Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta kerjasama daripada semua pemimpin MCA agar tidak mengeluarkan kenyataan kerana ia menunjukkan berlaku percanggahan yang berlarutan.

Timbalan perdana menteri berkata bahawa dalam proses mencari formula penyelesaian kemelut dalaman parti itu, adalah lebih baik pemimpin MCA tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan.

"Jika sudah sepakat, baru buat kenyataan, baru imej kita baik. Jika dalam keadaan sebegini, yang A kata begitu, yang B kata begini, yang C kata atas, yang D kata bawah.

"Bagi saya, ini akan mengelirukan masyarakat dan tentu ahli-ahli MCA ingin melihat bagaimana kita nak menyelesaikan masalah," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Mineral Negara di Putrjaya hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai pelbagai pandangan dan kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin MCA dalam menyelesaikan kemelut parti itu.

Muhyiddin, yang juga timbalan pengerusi BN, berkata memang wujud perbezaan pendapat dalam kalangan pemimpin MCA dan itulah sebabnya jalan penyelesaian dicari agar ada kesepakatan dalam membuat keputusan bagi menyelesaikan masalah.

"Jadi, sementara belum selesai, tak perlulah keluarkan kenyataan. Kita berdiam diri sahajalah dan ini tidak akan menjejaskan kredibiliti mereka," katanya.

Ditanya mengenai dakwaan sesetengah pihak bahawa campur tangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan beliau dalam MCA ketika sokongan terhadap Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat telah kukuh, Muhyiddin berkata:

"Kami pun tidak berminat dari awal tetapi perdana menteri sebagai pengerusi BN melihat situasi sudah lebih daripada gawat."

Beliau berkata itu mungkin pandangan pihak tertentu kerana kepentingan puak-puak tertentu.

"Semua, jika ditanya, akan bersetuju dengan pandangan itu (bahawa masalah MCA semakin gawat) dan tidak ada pihak yang mengatakan bahawa MCA bertambah kuat," katanya.

Timbalan perdana menteri berkata peranan beliau dan perdana menteri bukan untuk campur tangan.

"Saya banyak kerja lain pun...ini nak ada pilihan raya kecil, ada kawasan banjir, (dan banyak) urusan lain tetapi oleh kerana kita lihat ini suatu yang amat penting dalam soal BN, maka sudah sampai waktu Presiden parti dan pengerusi BN, dan saya diarah untuk mengambil sedikit peranan.

"Dan apa pun, itu terserah kepada mereka juga. Kami tidak boleh paksa, kami akan bincang dan jika dapat kami cari jalan, semua pihak boleh bersetuju formula itu, maka itu formula mereka, bukan formula kita. Kita jadi orang tengah sahaja," katanya.

Muhyiddin berkata beliau telah menemui pemimpin MCA bermula semalam. BERNAMA

MalaysiaKini/-

Ku Li ketuai kakus royalti minyak

Pemimpin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah akan mengetuai kakus parlimen yang akan membincangkan isu royalti petroleum dan gas, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada pemberita di lobi parlimen hari ini, Anwar berkata, Tengku Razaleigh yang juga ahli parlimen Gua Musang, telah menyatakan persetujuannya pagi ini.

Pakatan Rakyat mencadangkan penubuhan kakus itu minggu lepas, ekoran pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa mulai tahun depan, kerajaan pusat akan membayar 'wang ehsan' kepada Kelantan dari hasil carigali minyak luar pantai di negeri itu.

Pengumuman itu mendapat tentangan wakil rakyat Pakatan, terutama dari Kelantan, yang berpendapat kerajaan pusat sepatutnya membayar royalti minyak dan bukannya wan ehsan.

Tengku Razaleigh tidak menghadiri sidang akhbar hari ini, tetapi telah meminta Anwar mengumumkannya.

"Ia merupakan isu panas sekarang dan saya fikir Tengku Razaleigh, yang pengalaman luasnya, akan dapat membantu kita," kata Anwar.

Kakus itu juga akan menyediakan draf pindaan terhadap Akta Pembangunan Petroleum 1974.

"Kita baru sahaja mengedarkan draf tersebut. (Walaupun) terdapat peruntukan yang jelas (dalam akta asal)... terdapat kekaburan (di mana ia) tidak menyatakan secara khusus isu wilayah dan (sempadan) luar pantai," kata Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh.

"Kita mahu membuatnya menjadi lebih jelas dalam undang-undang supaya tidak ada interpretasi yang bercanggah dengan kepentingan negeri-negeri. Kita akan cuba menyiapkan draf itu untuk dibahaskan dalam sidang parlimen sekarang," tambahnya.

Anwar berkata, beliau juga akan memaklumkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz mengenai penubuhan kakus tersebut.

Malaysiakini/-

Seorang lagi korban bah di T'ganu

Seorang pelajar berumur 15 tahun dari Kampung Taman Tasik, Kuala Besut hari ini menjadi korban pertama banjir gelombang kedua yang melanda Terengganu sejak Isnin lepas.

Mohd Syahmi Mohd Yusof, pelajar Tingkatan Tiga SM Kuala Besut, dipercayai dihanyutkan arus deras Sungai Pengkalan Ubi Keling ketika bersama-sama dua rakannya berenang untuk mengangkat jaring ikan yang dipasang mereka petang semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Besut DSP Roslan Hasan berkata dalam kejadian pada 10 pagi itu, Mohd Syahmi dilihat oleh dua rakannya dalam keadaan terkapai-kapai sebelum hilang dibawa arus.

Menyedari kehilangan Mohd Syahmi, dua rakannya segera meminta bantuan penduduk kampung yang menjalankan usaha mencari dengan menggunakan khidmat penyelam.

Mayat Mohd Syahmi ditemui di dasar sungai sejam kemudian tidak jauh dari tempat kejadian.

Gelombang pertama banjir di Terengganu sebelum ini meragut nyawa seorang kanak-kanak perempuan berumur sembilan tahun di Sungai Terengganu di Kampung Getang, Telemong, Hulu Terengganu, 7 Nov lalu. BERNAMA

MalaysiaKini/-

Tidak tepat RON95 rosakkan enjin

Tanggapan pengguna terhadap penggunaan minyak petrol RON95 yang merosakkan enjin adalah tidak tepat, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Tan Lian Hoe berkata sekiranya enjin kenderaan cukup sekadar dengan pembakaran RON95, penggunaan RON yang lebih tinggi tidak akan memberi kesan kepada keupayaan enjin secara optimum.

"Negara-negara pengeluar kenderaan utama dunia seperti Jepun, Eropah dan Amerika Syarikat juga menggunakan petrol RON95. Di Eropah, penggunaan RON95 adalah lebih 84 peratus daripada keseluruhan penggunaan petrol yang merupakan bahan bakar utama kenderaan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan asal Datuk Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) yang ingin tahu sama ada minyak petrol yang dijual di stesen minyak Petronas iaitu Primax 95 tidak sesuai digunakan untuk kereta import dan kereta mewah kerana minyak itu boleh merosakkan enjin.

Tan berkata sebelum keputusan untuk memperkenalkan RON95 dilaksanakan, beberapa siri perbincangan dengan pelbagai pihak yang terlibat telah diadakan untuk mendapatkan maklum balas daripada setiap aspek penggunaan petrol RON95.

"Semua pihak tersebut bersetuju dengan pelaksanaan RON95 memandangkan kebanyakan enjin kenderaan di Malaysia menggunakan teknologi yang direka bentuk sesuai dengan penggunaan petrol RON95," katanya.

Beliau berkata dengan menggunakan petrol yang mempunyai nilai RON minimum yang bersesuaian dengan keperluan kenderaan seperti mana yang disyorkan oleh pengeluar enjin kenderaan akan memastikan pembakaran berlaku tepat pada masanya, lantas mengelakkan berlakunya fenomena ketukan enjin.

Ketika menjawab soalan tambahan Johari mengenai terdapatnya notis yang diletakkan di stesen minyak bukan Petronas mengenai petrol RON95 yang boleh membahayakan enjin, Tan berkata kementerian tidak menyedari mengenai perkara itu.

"Pihak kementerian tidak sedar tentang hal ini, dan kita akan menghantar pegawai penguatkuasa kita untuk memeriksa semua stesen minyak khususnya daripada bukan Petronas," katanya. BERNAMA

MalaysiaKni/-

Teoh selamat disemadikan semula

Dalam suasana yang diselubungi kesedihan, mayat mendiang Teoh Beng Hock selamat disemadikan semula di tanah perkuburan Taman Peringatan Nirwana pagi tadi.

Mayat mendiang Teoh digali semula Sabtu lalu untuk membolehkan bedah siasat kedua dijalankan di hospital Sungai Buloh pada hari berikutnya.

Majlis pengkebumian semula mendiang Teoh pagi ini dihadiri oleh abangnya, Bee Kee dan saudara mara yang lain.

Kedua-dua ibu bapa mendiang Teoh tidak hadir di tempat pengkebumian kerana adat resam, tetapi menunggu di sebuah kuil di situ.

Turut hadir ialah pemimpin DAP Lim Kit Siang, bekas majikan mendiang Teoh - Ean Yong Hian Wah yang juga exco kerajaan Selangor - dan ahli parlimen Segambut Lim Lip Eng.

Seorang mahaguru Feng Shui memberitahu media Cina bahawa hari ini adalah hari yang baik untuk disemadikan semula mayat mendiang Teoh.

Dalam pengkebumian pertama dulu, keranda mendiang Teoh dimasukkan ke dalam liang dengan menggunakan tali merah - simbol perjuangan untuk keadilan.

Hari ini, keranda mendiang Teoh diturunkan menggunakan tali biasa dan ditabur bunga berwarna putih, tanda kesucian.

MalaysiaKini/-

Maahad Tahfiz Al Quran.


(Klik imej untuk paparan lebih jelas)