15 November 2009

Tembok bangunan SUK Perak runtuh

Tembok bangunan Perak Darul Ridzuan yang turut dikenali sebagai bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di Ipoh runtuh selepas hujan lebat malam kelmarin (Jumaat) menyebabkan sebahagian Jalan Istana ditutup kepada lalu lintas.

Kejadian yang berlaku pada kira-kira 9 malam itu bagaimanapun tidak menyebabkan sebarang kemalangan jiwa.

Datuk Bandar Ipoh Datuk Roshidi Hashim berkata sebahagian tembok sepanjang kira-kira 24 meter dan setinggi 2 meter itu dipercayai runtuh akibat tekanan air.

Bercakap kepada pemberita semasa meninjau kerja-kerja pembersihan yang dijalankan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR), beliau berkata siasatan awal mendapati longkang di sebelah tembok berkenaan tersumbat dan air yang bertakung telah menolak tembok itu.

Kerugian dianggarkan kira-kira RM10,000, katanya.

Bangunan yang menempatkan Pejabat Menteri Besar, Setiausaha Kerajaan Negeri dan DUN Perak itu dirasmikan pada 2000.

Sementara itu Blogger Al Husseyn mengesahkan dalam blognya tembok bangunan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak memang runtuh dan menganggap mungkin membawa pertanda yang tidak baik bagi kerajaan Zambry.

Katanya lagi berita-berita perebutan kuasa sesama mereka mulai bertiup sepoi-sepoi bahasa.Bila menjadi ribut yang kencang nanti, terbongkarlah sauh, belayarlah Zambry bersama tongkang...

Bajet Perak: Bentang 20 minit, jangan terkejut habispun 20 minit

Harakahdaily
KAMPAR, 14 Nov: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mengingatkan rakyat Perak agar jangan terkejut jika kerajaan negeri yang ada menghabiskan Bajet Perak 2010 dalam masa 20 minit sahaja.

"Jika Umno mampu meluluskan bajet dalam masa 20 minit, maka mereka juga mampu untuk menghabiskannya dalam masa 20 saat sahaja," katanya.

Mahfuz berkata demikian ketika berucap dalam satu majlis ceramah dekat sini.

Beliau mengulas perbentangan Bajet Perak 2010 dalam masa 20 minit sahaja dalam sidang yang kecoh baru-baru ini.

Bagi beliau, kerajaan negeri Perak yang ada adalah penyamun yang mana ia sama sepertimana ketika mereka mahu merampas Negeri Perak dahulu.

"Umno ini sebuah parti politik yang idak bertamadun apabila corak pentadbiran mereka itu seolah-olah membawa dan menjadikan rakyat yang ada semakin mundur dan kurang cerdik.

"Mereka juga menonjolkan satu pemikiran yang kuno dengan menyatakan bahawa kekuatan fizikal itu adalah yang sewajarnya. Sedangkan pada zaman yang semakin maju ini kreativiti dan pemikiran secara inovasi itu sepatutnya yang diberikan kepada rakyat dalam menjadikan mereka golongan yang mampu berfikir dalam soal pentadbiran negara," katanya.

Beliau juga menyatakan bahawa Umno sebenarnya berpolitik berasaskan kepada kepentingan diri dan imej mereka semata-mata tanpa memikirkan nasib dan masa depan Rakyat di Negara ini," katanya.

Dalam majlis itu, Ketua Penerangan PAS Perak, Khalil Idham Lim menyatakan, selepas sahaja Zambry membentangkan Budjet Negeri Perak,Beliau telah diundang oleh Astro Awani untuk berdebat dengan Zambry dalam isu Budjet Negeri Perak.

Namun beliau menyifatkan ia sebagai perangkap kepada PR yang mana sekiranya beliau menerima pelawaan tersebut ia membuktikan bahawa Budjet Coca-Cola Zambry telahpun diterima oleh Adun-Adun PR yang lain dan ia sememangnya sesuatu yang ditunggu oleh pihak Umno bagi mengaburi mata Rakyat.

Kemiskinan tidak selesai selagi Umno jadikan mereka umpan

Hashim Abdullah

BENTONG, 14 Nov: Masalah kemiskinan yang berlaku dalam negara ini tidak mungkin dapat diselesaikan kerana pemimpin Umno mahu menjadikan golongan ini sebagai umpan pilihanraya bagi mengekalkan sokongan kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang..

Berucap pada ceramah anjuran PAS Kawasan Bentong, di Markaz PAS Bentong, dekat sini, baru-baru ini Abdul Hadi kesal walau pun negara mempunyai sumber kekayaan yang banyak tetapi ianya berlegar di kalangan orang kaya dan orang politik yang berkuasa.

“Harta negara ada berbilion-bilion tetapi harta negara berpusing di kalangan orang kaya dan orang politik. Tetapi apa yang berlaku hari ini orang yang sudah lama miskin tidak dapat dibebaskan dari kemiskinan, maka datang pula miskin yang baru, tak selesai.

“Umno suka orang miskin kerana senang mereka nak beli undi. Mereka beri bantuan kepada orang miskin cara subsidi ini tak betul, sepatutnya mereka ada perancangan untuk membebaskan rakyat dari kemiskinan,” katanya.

Presiden PAS itu turut menyatakan kekesalan atas penyelewengan dan rasuah yang berlaku yang menyebabkan negara kehilangan kewangan dalam jumlah yang besar sehingga menjejaskan kehidupan rakyat.

“Apa yang berlaku kepada PKFZ, KWSP, Petronas adalah penyelewengan yang besar. Apa yang berlaku keatas isu ini kekayaan negara berpusing di kalangan orang kaya dan orang politik,” katanya.

Antara hadiah pergi haji di Kelantan dengan hadiah jambatan runtuh di Perak

Sehari dua ini gencar berita kononya Tok Guru dikaitkan dengan pergi haji dengan hadiah atau sponsor dari syarikat atau individu tertentu sehingga Tok Guru mengambil keputusan yang saya kira paling tepat dengan membatalkan pemergian itu walaupun tidak ada siapa yang berhak menghalangnya seperti yang sipertahankan oleh banyak pihak termasuklah PAS Kelantan.

Alangkah mulianya memberi hadiah sehingga orang boleh pergi menunaikan haji apa lagi dia adalah Tok Guru yang kita sayangi. Namun sebaliknya berlainan pula dengan hadiah di Perak.

Pemberian hadiah kepada Kementerian Pendidikan/Pejabat Pendidikan Daerah dalam bentuk jambatan di SK Kuala Depang Kamp-ar perak oleh sebuah syarikat yang telah dapat dikesan namanya adalah pemberian hadiah yang nampak mulia tapi jelas berunsurkan rasuah dan berkempentingan dalam kementerian itu.

Tambahan pula pemberian hadiah itu walaupun bernama jambatan bagi saya semacam satu perangkap maut dan terbukti telah mengorbankan 3 pelajar India di perak yang kita sama-sama tangisi pemergiannya.

Bayangkan jambatan yang dihadiahkan dikatakan layak untuk digunakan untuk pelajar menyeberang seramai 6 orang dalam satu-satu masa sedangkan pelajar yang terlibat dengan kem 1Malaysia itu hampir 300 orang.Bukankah ini perangkap maut ? Dua minggu sudah siap sudah runtuh dan mengorban nyawa.

Demikianlah BN apa yang dibuat semuanya baik walaupun memangsakan rakyatnya sendiri, namun kalau yang dilakukan oleh pakatan Rakyat dan PAS termasuk ada yang rela hati menaja Tok Guru pergi haji dengan ikhlas tanpa apa-apa kepentingan jadi salah dan sengaja diperbesar-besarkan.

Saman Sivakumar ditolak

IPOH - Speaker Dewan Undangan Negeri Perak Pakatan Rakyat , V Sivakumar gagal dalam samannya terhadap Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim yang menyalahgunakan kuasanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), 3 Mac lalu.:

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi 4, Tarmizi Abdul Rahman membuat keputusan menolak dengan kos saman itu, selepas mendengar hujah kira-kira dua setengah jam dalam perbicaraan dalam kamar, semalam.

Sivakumar diwakili oleh Cheang Lek Choy manakala Dr Abdul Rahman diwakili oleh Penasihat Undang-undang Kerajaan Perak, Datuk Ahmad Kamal Shahid dan Timbalannya, Zulqarnain Hassan.

Bagaimanapun, peguam kedua-dua pihak enggan memberi sebarang kenyataan akhbar.

Pada 27 Ogos lalu, Sivakumar memfailkan saman terhadap Dr Abdul Rahman Hashim kerana menyalah gunakan kuasa dengan menghalang beliau serta Ahli Dewan Undangan Negeri (:ADUN) memasuki DUN.

Sivakumar sebagai plaintif turut menuntut perintah injunksi bagi menghalang Abdul Rahman selaku defendan, ejen atau pekerja defendan daripada menafikan hak plaintif untuk memasuki dan menggunakan DUN serta menjalankan tugas sebagai Yang Dipertua DUN yang sah.

Plaintif juga mengemukakan tuntutan ganti rugi teruk, ganti rugi contoh yang didakwa dialaminya ketika cuba menghadiri dan memasuki DUN pada 3 Mac lalu, selain kos atau bayaran lain dianggap sebagai adil dan saksama oleh mahkamah.

Pemuda Pas selar dakwaan derhaka terhadap Nizar

IPOH - Dewan Pemuda Pas Negeri Perak menyelar tuduhan derhaka terhadap Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin yang pernah menjadi polemik bahawa Pas tidak taat atau menerima Perlembagaan Negara.

Naib Ketuanya, Salman Saleh berkata, tuduhan itu dibuat ekoran Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin yang dilaporkan oleh media satu ketika dahulu bertindak melafazkan sembah derhaka kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah disebabkan enggan meletak jawatan sebagai Menteri Besar.

“Kami menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut kerana antara lain perkara yang ditekankan oleh Pas adalah supaya ahli-ahlinya taat dan mematuhi Undang-Undang serta Perlembagaan Negara,” katanya dalam satu kenyataan kepada media di sini, semalam.

Menurutnya, Pemuda Pas Perak yang diberikan kesempatan merafak sembah kepada Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah pada 14 Julai lalu di Istana Raja Muda Perak, Ipoh turut dijemput menghadiri Majlis Berbuka Puasa pada 13 September 2009 di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Katanya, ini membuktikan bahawa hubungan Pas dengan Istana adalah baik dan terjalin mesra.

Katanya, Pemuda Pas yakin segala tohmahan yang dibuat oleh pihak-pihak tertentu dilihat sengaja mahu merosakkan hubungan antara Pas dengan istana dan ia akan dibuktikan apabila keputusan Mahkamah Rayuan yang akan diumumkan kelak.

Keputusan berkenaan katanya, penting kerana sudah tentu Nizar akan terus memberikan kerjasama kepada raja pemerintah kerana ianya sebahagian daripada Perlembagaan Negara.

Justeru, Pemuda Pas meminta seluruh rakyat menumpukan keputusan yang bakal diumumkan oleh Mahkamah Rayuan berkaitan kedudukan Menteri Besar yang sah nanti.

Pihaknya juga amat yakin bahawa semua pihak akan menerima keputusan ini tanpa bersikap prejudis dan tidak akan cuba mencetuskan perkara yang akan menggugat keselamatan negara. Sinar Harian/-

Banjir Di Perak Beransur Pulih Hanya 64 Mangsa Di Pusat Pemindahan

IPOH: Keadaan banjir di Perak beransur pulih dengan hanya 64 mangsa daripada 14 keluarga dari Kampung Lembah Keluang, Selama, 125 km dari sini, yang masih berada di pusat pemindahan sehingga 6 petang tadi.

Jurucakap Polis Bilik Gerakan Balai Polis Selama berkata seramai 35 orang telah dibenarkan pulang ke rumah masingmasing hari ini.

Mangsa yang dibenarkan pulang membabitkan penduduk Kampung Tebing Tinggi, Kampung Bertam dan Kampung Chin Ahlau selepas air di kampung tersebut mulai surut tengah hari tadi, katanya ketika dihubungi hari ini.

Seramai 191 mangsa banjir dari daerah Selama telah dipindahkan sejak pukul 12 tengah malam hingga 2 pagi tadi berikutan kampung mereka dinaiki air lebih satu meter.

Kelmarin, lebih 150 penduduk beberapa buah kampung di Lenggong, Hulu Perak turut dipindahkan selama sehari selepas beberapa kawasan rendah dinaiki air sehingga satu meter.

Sementara itu, Jalan Selama Bagan Serai yang ditutup sejak semalam selepas dinaiki air lebih satu meter masih ditutup kepada semua lalu lintas petang ini. BERNAMA

Harian Metro vs Kosmo : Berita sama tapi beza

Oleh : Saran mehzalan

Monday, November 9, 2009
Hari ini saya membeli dua surat khabar serentak kerana ada sebab yang menarik.

Mulanya saya hanya membeli surat khabar Kosmo sahaja. Kemudian entah macam mana terdetik untuk membaca berita yang sama di akhbar harian metro online.Mulanya tidak perasan, tapi terus terfikir.

"Eh... tadi masa baca kosmo tadi tak ada la pulak..."

Terus saya membeli harian Metro untuk kepastian. Sah memang berbeza. Selain daripada fakta umur (Kosmo tulis lelaki berumur 75, tetapi Harian Metro tulis 81 tahun), ada satu lagi perbezaan yang agak mengejutkan.

Gambar di atas diambil dari surat khabar Kosmo bertarikh 10 November 2009. Manakala gambar di bawah pula diambil dari surat khabar Harian Metro pada tarikh yang sama. Dapatkah anda melihat perbezaan tersebut?

Untuk gambar yang lebih jelas sila layari http://www.hmetro.com.my/Tuesday/BeritaUtama/20091110070639/Article

Saya tidak tahu dan pasti apakah motif akhbar Kosmo 'menghilangkan' imej tersebut. Ini bukan berita politik dan tidak ada kena mengena dengan politik dan orang ramai pun tidak terfikir untuk mengaitkannya dengan politik. Tetapi bila isu sebegini berlaku maka kemungkinan orang ramai akan mempertikaikan kredibiliti akhbar dalam melaporkan sesuatu berita.

Wallahu'alam.
Berpakaian tetapi telanjang

http://bawangorengn/ et.blogspot. com

Kita berpakaian untuk melindungi tubuh, untuk nampak lebih berketerampilan, juga sebagai melaksanakan sunnah yang dianjurkan Islam. Namun tidak semua konsep berpakaian menepati syariat, malah ada ketikanya ia mendatangkan ‘bala’ pula kepada kita. Ini sama seperti pesan Rasulullah lewat hadis baginda;

Daripada Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Ada dua macam penghuni neraka yang kedua-duanya belum kelihatan olehku. Pertama, kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi yang digunakan untuk memukul orang lain. Kedua, wanita yang berpakaian tetapi sama seperti telanjang (kerana pakaiannya tidak menutup aurat, nipis dan mendedahkan bahagian yang tidak sepatutnya dilihat bukan muhrim) dan wanita yang mudah dirayu dan juga suka merayu. Wanita tersebut tidak dapat masuk syurga, bahkan tidak dapat mencium bau syurga, padahal bau syurga itu dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.” (Sahih Muslim)

Salah satu budaya malang yang menimpa wanita Islam dewasa kini ialah budaya berpakaian tetapi telanjang. Kebanyakan wanita hari ini berpakaian mengikut fesyen walaupun ada sesetengah fesyen yang dikenakan amat bertentangan dengan syariat Islam. Ada sesetengah wanita pula menyangkakan bahawa dengan bertudung, mereka sudah menutup aurat, sedangkan apa yang mereka sarungkan di tubuh badan mereka hanyalah pakaian yang nipis melayang ataupun yang ketat dan sendat seperti nangka dibalut dan nampakkan segala-galanya. Ada juga yang menenakan tudung tetapi menampakkan lengan (short sleeve). Sesetengahnya pula berbaju pendek/singkat hingga menampakkan seluar dalam, bentuk ‘V’ line dan lurah ‘bumper’ mereka.

Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Aisyah r.a. bahawa ketika Asma’ binti Abu Bakar r.a. bertemu dengan Rasulullah SAW, ketika itu Asma’ sedang mengenakan pakaian tipis, lalu Rasulullah SAW memalingkan muka seraya bersabda, “Wahai Asma’! Sesungguhnya, jika seorang wanita sudah sampai masa haid, maka tidak layak lagi bagi dirinya menampakkannya, kecuali ini ...” (baginda mengisyaratkan pada muka dan tangannya).

Kenapa wajib menutup aurat? Jawapannya ada dalam al-Quran, Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Hai Nabi katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha pengampun lagi Maha penyayang.” (Surah al-Ahzab [033], ayat 59)Ciri-ciri pakaian Muslimah :

Tudung mestilah labuh menutupi dada dan tidak jarang/nipis
Baju mestilah labuh dan longgar
Lengan baju panjang sehingga pergelangan tangan
Kain/seluar yang dipakai mesti panjang sehingga ke buku lali (mata kaki)
Kasut yang tidak berbunyi (sekiranya hendak memakai kasut yang bertumit tinggi, pastikan tumitnya diperbuat daripada getah)
Memakai sarung kaki

Dalam urusan berdandan atau berhias-hiasan bagi golongan isteri juga haruslah dilakukan menepati syariat seperti mendapat izin suami terlebih dahulu. Ini ditegaskan Rasulullah SAW seperti yang diceritakan daripada Asma Abu Bakar mengenai seorang wanita yang datang bertanya kepada Rasulullah, “Saya mempunyai kemusykilan. Berdosakah kalau saya berdandan dengan harta suami yang belum diberikannya kepada saya?” Balas Rasulullah SAW, “Orang yang berdandan dengan apa yang belum diberikan suaminya, sama dengan memakai dua helai baju palsu (penuh dosa).” (Sahih Muslim)

Renung-renungkan!

Tangisan Tok Guru...

Mr. President

"Kalau di zaman Nabi dahulu baginda pernah dihalang oleh orang Quraisy daripada memasuki Kota Mekah, maka kini saya dihalang daripada niat untuk mengerjakan haji di tanah suci itu oleh Qurasy Malaysia,"

"Tapi oleh kerana akhbar geger (bising) sangat, saya tangguhkan dulu niat untuk pergi ke Mekah kali ini,"

"Saya tidak pelahap sangat untuk pergi ke Makkah dengan ditaja, saya pun ada duit sendiri,"

Itulah keluhan-keluhan Tok Guru semasa kuliah pagi Jumaat di Dataran Ilmu Kota Bharu (13/11/09). Tergamak sungguh Quraisy Malaysia berusaha menghalang dan memberi tekanan kepada pemimpin Islam di Kelantan ini. Laman Nurani mengecam tindakan 'Quraisy Malaysia' tersebut.

Sejarah Abu Jahal dan kafir Quraisy Mekah kembali berulang. Jika di zaman Rasulullah, baginda telah dihalang oleh puak-puak Kafir Quraisy untuk memasuki Kota Mekah bagi mengerjakan ibadah haji, namun kini watak yang sama juga cuba mengahalang seorang pemimpin Islam untuk mengerjakan ibadah haji.

Sungguh kejam dan kejinya Quraisy Malaysia ini. Subhanallah. Tok Guru menangis lagi. Tergamakkah kita melihat seorang Tok Guru bersedih atas tindakan kita sendiri? Cubalah kita fikir. Jika Tok Guru bersedih atas tindak tanduk musuh dan orang bukan Islam, itu memang lumrah. Namun kini, Tok Guru bersedih disebabkan tekanan yang dilakukan oleh orang Islam sendiri. Cuba bayangkanlah, 'anok beranok kita' krenat ko kita?

Bersabarlah Tok Guru, kami akan sentiasa bersama Tok Guru. Janji Tuhan Pasti Berlaku!!!.

Nik Aziz batal hasrat ke tanah suci

KOTA BHARU, 13 Nov: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membatalkan hasratnya untuk menunaikan haji ke tanah suci 18 November ini.

Menurut laporan, Nik Aziz mengumumkan perkara itu sewaktu menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu, Kota Bharu pagi tadi.

Perkembangan terbaru itu didakwa ada kaitan dengan serangan pihak tertentu yang mempolemikkan tajaan untuk beliau mengerjakan haji.

Namun difahamkan, Nik Aziz tidak menyatakan sebab sebab pembatalannya itu dan hanya menyatakan beliau dan menantunya telah di fitnah dan di khianati.

PAS Kelantan sebelum ini mempertahan Nik Aziz yang menerima tajaan tersebut kerana menganggapnya biasa berlaku kepada orang alim dan guru-guru pondok di negeri itu.

Mereka juga yakin, tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang membangkitkan isu itu adalah sekadar mencari modal politik.

Tuan Guru berkata, pemergiannya ke tanah suci yang dijadual pada 17 Nov ini ditangguhkan kerana media heboh mempersoalkan pemergiannya itu kerana ditaja orang tertentu yang didakwa mempunyai kepentingan dengan kedudukannya sebagai menteri besar.

Nik Aziz, yang juga Mursyidul Am PAS berkata laporan dalam media dan laman blog mengenai tajaan untuk beliau itu bertujuan untuk memusnahkan kerjaya politiknya.

"Kalau di zaman Nabi dahulu baginda pernah dihalang oleh orang Quraisy daripada memasuki Kota Mekah, maka kini saya dihalang daripada niat untuk mengerjakan haji di tanah suci itu oleh Qurasy Malaysia," katanya ketika menyampaikan kuliah pagi Jumaat di Kota Bharu hari ini.

Dalam ceramah itu, Nik Aziz berkata, beliau tidak begitu "pelahap" (menagih) tajaan oleh seseorang untuk menunaikan ibadah haji kerana beliau mempunyai wang sendiri, tetapi menerima tawaran itu kerana mahu memenuhi niat orang yang ingin menaja pemergiannya.

"Tapi oleh kerana akhbar geger (bising) sangat, saya tangguhkan dulu niat untuk pergi ke Mekah kali ini," katanya.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Nik Aziz mengakui ada pihak membiayai perbelanjaannya untuk menunaikan ibadah haji dan beranggapan ia tidak salah selagi tidak melanggar peraturan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Katanya, beliau menerima terlalu banyak tawaran daripada pelbagai pihak yang sanggup menanggung perbelanjaannya ke Mekah.

Harakahdaily/-