16 Disember 2011

DHPP syor calon Tionghua tanding Dun Bandar

20 Muharram 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU 16 Dis: Dewan Himpunan Penyokong PAS Pusat (DHPPP) mencadangkan agar calon Tionghua dari Pakatan Rakyat diketengahkan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

(Vincent Lee menyerahkan borang baru keahlian DHPP kepada Pengerusi DHPP Terengganu, Dr Bala Chandran semalam, 15 Disember.)

Naib Pengerusi DHPP Pusat, Vincent Lee berkata pada pilihan raya akan datang calon dari kaum Tionghua wajar diketengahkan bertanding di Dewan Undangan Negeri (Dun) Bandar, Kuala Terengganu.

Kata beliau, strategi politiknya peluang Pakatan Rakyat menang di Dun Bandar agak cerah jika calon Pakatan Rakyat dari kaum Cina menentang calon MCA yang mewakili Barisan Nasional (BN).

“Kami (DHPP) telah buat sedikit kajiselidik di negeri ini, pengundi Tionghua ada 38 peratus di Kuala Terengganu.

“Kami mencadangkan supaya PAS-Pakatan Rakyat dapat kemukakan calon Cina untuk menentang calon MCA dari Barisan Nasional sebagai strategi politik kita,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan kunjungan hormat DHPP Pusat kepada Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Negeri (JPN) Terengganu, Ariffin Deraman di Markaz Tarbiyyah PAS Kuala Terengganu, di Kuala Ibai, dekat sini, 15 Disember lalu.

Menurutnya, jika PAS-Pakatan Rakyat dapat mengetengahkan calon tersebut akan memberi impak besar kepada sokongan pengundi tionghua di daerah-daerah lain di negeri ini.

Ini kerana, katanya senario politik kaum Tionghua di Terengganu agak berbeza dengan negeri-negeri lain di pantai barat.

“Saya bukan hendak ‘mengajar’ orang Terengganu tetapi strategi politik yang saya lihat kepada kaum Cina di negeri ini berbeza dengan negeri lain di pantai barat.

“Mereka (pengundi) rasa hanya ada satu peluang kepada orang Cina untuk ada ‘suara’ yang mewakili mereka di dewan (Dun) dan ini perlu kita (PAS) ambil perhatian,” jelasnya.

Menurutnya, hasrat PAS dan Pakatan Rakyat kembali memerintah Terengganu agak cerah jika kena dengan strategi politik semasa.

Kata Vincent, hakikatnya pengundi Tionghua telah bosan dengan calon MCA-BN tetapi seolah-olah tidak ada pilihan lain.

“Kami (DHPP) sangat berharap supaya PAS dan Pakatan Rakyat di Terengganu mengambilkira senario dan strategi politik untuk menang PRU ke-13 akan datang,” tegasnya.

Selain itu, katanya kaum bukan Islam (Cina dan India), pengundi muda, orang miskin dan golongan wanita antara penentu kemenangan sesebuah parti dalam pilihan raya.

Pada PRU ke-12, calon MCA-BN, Dato' Toh Chin Yaw mengalahkan calon PKR, Dr Abdul Manaf Che Mat dengan majoriti 1,142 undi di Dun Bandar yang mempunyai peratusan pengundinya Melayu 60.41 peratus, Cina (38 peratus), India (1.13 peratus) dan lain-lain (0.43 peratus).

Sempena kunjungan tersebut Vincent Lee menyerahkan 4,000 borang keahlian DHPP kepada Pengerusi DHPP Terengganu, Dr Bala Chandran serta disaksikan oleh Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Terengganu, Hanafiah Mat, Pengarah JPN PAS Terengganu, Ariffin Deraman, Yang Dipertua PAS Besut, Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad dan Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing.

Harakah Daily

Tiada ulasan: