27 Disember 2011

Bomba Kelantan cipta sejarah

2 Safar 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU - Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Kelantan mencipta sejarah kerana tahun ini mendapat tempat ketiga dalam pertandingan inovasi sejak 22 tahun menyertai Konvensyen Kumpulan dan Kreatif Peringkat Kebangsaan.

Pengarah Bomba Negeri, Azmi Osman berkata, projek inovasi yang dihasilkan dinamakan ‘C- GAR 11’ berjaya mendapat tempat ketiga dan memenangi wang tunai RM2,000 serta sijil penyertaan sempena pertandingan kali ke 22 di MS Garden Hotel, Kuantan, Pahang Darul Makmur.

Menurutnya, terdapat 16 pasukan mempertaruhkan rekaan masing-masing dan projek hasil inovasi Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu yang diketuai oleh Wan Hassan Wan Idris juga ketua balai berkenaan terpilih sebagai pemenang ke tiga.

“Inovasi ini adalah hasil kreativiti yang direka oleh anggota kita sejak beberapa bukan lalu dan ia adalah pelbagai guna boleh dimanfaatkan ketika aktiviti menyelamat.

“Ini adalah satu kejayaan yang besar bagi jabatan sepanjang 22 tahun menyertai pertandingan ini dan hasil kreativiti pegawai dan anggota di negeri ini mendapat pengiktirafan,” katanya menerusi kenyataan medianya kepada Sinar Harian.

Selain itu, kejayaan yang turut boleh dibanggakan oleh warga bomba dan penyelamat Kelantan setelah Penarafan Bintang Jabatan Bomba Negeri berjaya menggondol Tiga Bintang.

“Kemenangan yang sungguh bermakna dan bersejarah bagi jabatan kerana ini semua adalah hasil berkat usaha dan gembleng tenaga seluruh warga Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Kelantan, dalam menjayakan pengauditan ‘Star Rating ‘ yang dilakukan oleh pegawai-pegawai kanan ibu pejabat Putrajaya dan Selangor pada 4 hingga 6 Oktober 2011 lalu,” katanya.

Sebelum ini, Projek Inovasi ‘C- GAR 11’ yang juga boleh digunakan sebagai pengusung mangsa kecemasan, tangga dan pelbagai lagi menjadi juara dalam pertandingan peringkat negeri yang diadakan pada bulan lalu.

“Saya berharap usaha padu ini dapat diteruskan dan semua warga jabatan perlu sentiasa memberi komitmen kepada tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada kita semua,” katanya.

Sinar Harian

Tiada ulasan: