21 Januari 2009

Apa lagi faktor penarik UMNO dan BN?

Faktor ‘penarik’ dalam parti setelah kekalahan BN dan UMNO dalan PR Kuala Terengganu banyak diperkatakan. Setengahnya berpandangan faktor itu mesti dikembalikan itu bagi memastikan ia mampu terus menarik sokongan rakyat sekali gus menepis pelbagai tanggapan negatif yang mungkin membelengu kemampuan ketika ini.

Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata usaha itu mungkin memerlukan parti berkenaan melakukan perubahan radikal, malah mungkin ‘pembedahan politik’ jika perlu bagi menjamin kekukuhannya pada masa depan.

“Kita perlu ada faktor wow (daya penarik) supaya pengundi kembali kepada kita. Kini kita kehilangan faktor itu dan kita perlu mencari jalan untuk mendapatkan ia kembali,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Pengakuan jujur Muhyiddin di atas sekaligus mengesahkan UMNO sudah kehilangan daya tarikan untuk semua golongan masyarakat dalam negara kita.

Yang jelas umum mengetahui bahawa berada dalam UMNO adalah dengan niat untuk berebut kekayaan dan khazanah negara. Walaupun yang mengecapinya adalah segerlintir dan berapa kerat pemimpin yang menipu ahlinya.

Alhamdulillah PAS khususnya masih segar dengan dasar Islam yang merupakan penerusan perjuangan dari Nabi-nabi dan Rasul Allah. Mana lagi perjuangan yang paling suci dan sempurna melainkan penerusan dari perjuangan pesuruh Allah itu.

Keutuhan dan penerusan perjuangan yang ada pada PAS adalah kerana Islam yang diperjuangkan. Kalaupun di sana ada kelemahan bukan kerana Islam yang kami perjuangkan namun kerana atas nama manusia tidak ada siapa pun yang boleh mengelak dari bersifat lemah dan ada kekurangan. Namun kelemahan kami tetap terbimbing dengan Islam yang kami perjuangkan.

Di sana sering berubah pemimpin, datang dan pergi adalah lumrah dalam perjuangan namun dasar yang kami perjuangkan tetap dengan nama Islam.

Jauh dari itu dengan slogan PAS For All, kami mendapat sokongan besar dari orang bukan Islam. Saya yakin mereka percaya dengan dasar Islam yang kami perjuangkan walaupun mereka bukan Islam. Itulah kehebatan daya penarik kami.

Jauh sekali kepada UMNO , pemimpin berganti berubahlah dasar dan cara kepimpinan yang berlandaskan usaha untuk menguatkan jawatan dan kroninya. Tidak hairan ada yang sanggup menabur wang jutaan ringgit untuk mendapat jawatan tertentu.

Adakah UMNO sudah melakukan macam-macam cara dan penambaikan daya penarik yang diperkatakan sekarang ? Jawapannya memang ada dan banyak, tidakkah Puteri UMNO itu daya penarik, ditambah lagi dengan Puteranya dan tidak kah UMNO tidak menganggap tawaran projek dalam kempen dan hamburan duit rasuah berguni-guni bukan nya penarik ?.

"Kalau itu bukan lagi daya penarik kembalilah kepada Islam yang kami perjuangkan." kata Tok Guru Nik Aziz tidak ada sebab kawan lawan demo kalu demo nak ke Islam, dan tidak ada sebab demo lawan kawan sebab kawan dan berjuang dengan Islam.

Saya berseru kepada semua pemimpin UMNO dan ahlinya untuk bersama dengan kami memperjuangkan Islam yang tinggi dan tridak ada yang lebih tinggi dari nya.