05 Oktober 2008

Makanan halal di Kawasan Niujie, Beijing

Makanan ringan tradisional di Beijing amat pelbagai dan diwarisi secara turun temurun. Demikian juga makanan halal untuk penduduk Islam China. Makanan halal yang mengutamakan kuih-muih serta masakan daging lembu dan kambing merupakan bahagian yang penting dalam makanan tradisional di Beijing. Makanan halal di kawasan Niujie, iaitu kawasan kediaman secara berkelompok bagi penganut Islam merupakan makanan halal yang paling terkenal dan asli di Beijing.

Mesjid Niujie Beijing.

Pada abad ke-14, sejumlah besar orang Arab dan Parsi telah berhijrah ke China. Mereka membawa bersama jenis makanan diperkenalkan ke Beijing sebagai makanan halal untuk orang Islam. Lama-kelamaan, jenis makanan dari Asia Barat tersebut telah menerima perubahan dengan beberapa cara masakan tradisional China dan menjadi makanan halal yang unik dan lazat di Beijing. Kawasan Niujie merupakan pusat penempatan penduduk Islam di Beijing dan juga merupakan tempat asal bagi makanan halal di bandar tersebut.

Gerai "Nailao Wei" di kawasan Niujie sudah wujud lebih seratus tahun dan merupakan gerai terkemuka di Beijing. Rakyat China menyebut "Nailao" sebagai keju China. Bentuk "Nailao" seperti puding. Pengurus gerai itu, Li Shufeng berkata: "Gerai itu ditubuhkan pada tahun 1888 dan ditutup pada tahun 1954. pada tahun 1988, Wei Guanglu, pengurus generasi ketiga membuka semula gerai tersebut."

Penaja gerai itu, Wei Hongchen mempelajari kaedah untuk memasak "Nailao" daripada kaum kerabatnya yang berkhidmat sebagai tukang masak Diraja. Makanan Nailao yang disediakan oleh gerai "Nailao Wei" mendapat sambutan yang baik daripada penduduk Beijing, Malah, ramai yang datang dari jauh ke gerai itu semata-mata untuk menikmati pencuci mulut yang lazat itu. Kata Li Shumin, "Gerai kami menjual kira-kira seribu mangkuk 'Nailao" pada tiap-tiap hari. Gerai kami dibuka pada pukul 2:00 petang dan tutup pada pukul 9:00 malam. Kadang-kadang, jika pelanggan terlalu ramai, gerai kami tutup pada pukul 11:00 dan 12:00 malam." Kedai Makanan Hongji di bahagian timur kawasan Niujie amat terkenal di Beijing. Selalunya terdapat ramai pelanggan berbaris di depan pintu kedai tersebut untuk membeli makanan. Seorang pelanggan berkata: "Makanan di kedai ini amat lazat. Kami selalu membeli makanan di kedai ini."

Makanan yang disediakan oleh Kedai Makanan Hongji amat pelbagai termasuk beberapa jenis "Nian Gao"(iaitu sejenis kuih), "Huo Shao"(sejenis roti) serta masakan daging lembu dan daging kambing. Pengurus kedai itu, Hong Yuchun berkata: "Pada mula-mula diwujudkan, kedai kami kecil sahaja dan hanya menyediakan beberapa jenis pencuci mulut. Kami berusaha menjamin kualiti bahan makanan dan memasak makanan dengan sebaik mungkin. Lama-kelamaan, kedai kami semakin terkenal, dan jenis makanannya kian bertambah."

Restoran "Baodu Feng" juga merupakan restoran Islam yang terkenal di kawasan Niujie. Makanan "Baodu" menggunakan perut kambing dan lembu yang diiris, kemudian direbus enak dan dimakan dengan sos yang berkenaan. Pengasas restoran tersebut, Feng Lishan, mula menjual makanan tersebut pada tahun 1875. Terdapat ramai tokoh yang tersohor meminati makanan tersebut termasuk seniman Opera Peking, Mei Lanfang, pujangga Lu Xun dan Laoshe. Pengurus generasi keempat restoran itu, Feng Qiusheng pernah memasak makanan tersebut untuk pemimpin negara dan duta besar negara asing ketika China menyambut ulang tahun ke-50 hari kebangsaan. Katanya, "Ketika menyambut ulang tahun ke-50 hari kebangsaan, saya bertugas memasak "Baodu" untuk pemimpin negara dan duta besar negara asing ke China. Saya amat gembira kerana pencuci mulut tersebut dapat masuk dalam senarai jamuan negara."

Pasaran Raya Islam Niujie menubuhkan sebuah pusat makanan halal yang menyediakan berbagai-bagai makanan halal dari seluruh negara. Pengurus pasar raya itu, Ping Guodong berkata: "Pusat makanan halal kami menyediakan makanan yang lazat dari kawasan Niujie dan beberapa tempat di bahagian utara China."

Pusat makanan tersebut telah mendapat sambutan yang baik daripada penganut Islam di kawasan Niujie dan seluruh Beijing. Setelah selesai menunaikan solat Jumaat di Masjid Niujie berhampiran, iaitu masjid yang tertua di Beijing, mereka selalu makan beramai-ramai di pusat makanan tersebut. Semasa sedang makan itu, selalunya terdapat warga emas yang secara sukarela membacakan terjemahan kitab suci al-Quran kepada orang muda di pusat tersebut. Ketika menyambut hari kebesaran Islam, pusat makanan itu dibanjiri dengan penganut Islam. Ping Guodong menyatakan terdapat ramai penganut Islam dari luar negara menikmati makanan halal yang lazat di pusat tersebut. Beliau berharap ramai penganut Islam dari luar negara menjamu selera di pusat tersebut ketika berlangsungnya Sukan Olimpik. Katanya, "Pusat makanan halal Niujie telah siap untuk meraikan saudara Islam dari seluruh dunia ketika Sukan Olimpik diadakan di Beijing. Kami akan berusaha menyediakan makanan halal China yang lazat untuk mereka."

2 ulasan:

ALI MAIDIN berkata...

Salam

Tuan YB

cerita sikit latar belakang bagaimana tuan memilih islam.


ali

Dato' Drs.Khalil Idham Lim (林川興) berkata...

insyaAllah ana usahakan dalam tulisan akan datang.