27 Disember 2008

Dewan Ulama PAS : Penerangan mengenai hudud sebelum dilaksana.

KOTA BHARU 26 Dis. - Sayap utama dalam PAS iaitu Dewan Ulama Pas menyifatkan pelaksanaan hudud dan qisas di negara perlu didahulukan dengan penerangan kepada semua pihak sebelum ia dilaksanakan.

Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Mohamed Daud berkata, perkara utama yang akan ditekankan jika pakatan pembangkang memerintah Malaysia ialah keamanan dan keadilan kepada rakyat di negara ini.

Beliau berkata, hudud dan qisas sukar untuk dilaksanakan secepat mungkin kerana masih ramai yang tidak memahami kebaikan hukum tersebut.

"Apa yang penting kita hendak mencari keamanan dan keadilan dahulu, selepas itu kita akan memberikan penerangan kepada semua pihak agar mereka dapat menerimanya. Ini hukum Allah bukan hukum yang direka oleh Pas." Tegasnya.

"Pun begitu ia tidak lari daripada dasar perjuangan PAS . Apabila pakatan memerintah tidak jadi masalah untuk dilaksanakan cuma perlu sedikit masa saja lagi supaya semua dapat memahaminya," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pendirian parti itu dalam melaksanakan hudud dan qisas di negara jika pakatan pembangkang memerintah.

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa menegaskan dalam satu wacana di sini beberapa hari lepas bahawa Pas akan melaksanakan hukum hudud sekiranya pakatan pembangkang dapat memerintah.

Kenyataan itu disusuli oleh media arus perdana yang menyiarkan kenyataan beberapa rakan dari DAP menggambarkan masalah hudud masih memerlukan penjelasan.

Apa yang berlaku terdapat pihak tertentu yang sering memutar belit isu berkenaan denga agenda tersembunyinya seolah-oleh banyak pihak yang tidak dapat menerima pelaksanaan hukum tersebut.

Mohamed merupakan salah seorang daripada panel yang merangka Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan sewaktu parti itu mengambil alih pemerintahan negeri ini pada tahun 1990.

"Kita pernah memberikan penerangan kepada DAP berhubung isu ini, tetapi yang faham hanya mereka yang datang, yang tidak datang tetap tidak faham.

"Insya-Allah selepas ini Dewan Ulama akan mengadakan kempen besar-besaran untuk memberikan penerangan mengenai hudud dan ia tambah mudah sebab kita menguasai lima negeri," katanya.

Katanya, parti itu akan terus memberikan penerangan tentang kebaikan hukum hudud dan qisas sehingga semua pihak dapat menerimanya walaupun ia terpaksa mengambil sedikit masa.

"Kita akui memang hudud dan qisas tidak dapat dilaksanakan serta merta sekiranya dapat memerintah negara ini," katanya.