30 Ogos 2009

Catatan Perjalanan 3 : Berbuka di Masjidil Haram dengan Tamar

Setiap hari berbuka di Masjidil Haram hanya dengan hidangan air zam-zam dan buah tamar secukupnya. Juga minuman lain seperti kopi arab dan teh arab. Namun rasa sangat mengenyangkan dan bertenaga bila menghabiskan longgokan sekitar 20 biji tamar dan sebotol kecil air zam-zam.

Buah kurma sangat istimewa kerana ianya memberi tenaga sekaligus dapat menyimpan air. Mungkin saya akan meneruskan cara begini bila berbuka di Malaysia. Selepas maghrib baru pulang ke hotel makan hidangan berat seperti nasi.

Makan buah kurma dalam jumlah yang banyak ternyata menjadi amalan semua jemaah yang berbuka di sini. Bekalan secukupnya dari para penderma..

Selain itu sepanjang perjalanan sekitar 500 meter ke masjid ada saja yang menghulurkan tamar atau lainnya sebagai bekal berbuka...

Itulah amalan masyarakat di sini setiap kali Ramadhan, mereka berlumba-lumba untuk menjamu tetamu semasa berbuka. Bayangkan puluhan ribu malahan mungkin ratusan ribu semuanya mendapat bekalan tamar secukupnya semasa berbuka di Masjidil Haram..

Kelmarin saya melihat deretan kereta yang berhenti di sepanjang jalan yang saya lalui semuanya membawa makanan untuk disedekahkan kepada yang lalu,Alhamdulillah....

Selain itu, selain sempat berbuka yang paling istimewa semuanya InsyaAllah memperolehi pahala berjemaah 100,000 di Masjidil Haram..

Selain itu saya suka bercakap mengenai tabiat pokok kurma. Sebenarnya kalau cuaca semakin panas semakin banyak berbuah dan kualiti buah semakin baik. Sebab itulah kurma lebih banyak, baik dan murah di Madinah kerana cuaca lebih panas disana. Misalnya di kaki Bukit Uhud semasa ziarah di lakukan disana saya mendapati banyak yang menjual buah kurma dengan murah dan kualitinya baik...

Mungkin kerana itulah di Malaysia kurma boleh hidup bila ditanam, namun jarang yang berbuah kerana kepanasan Malaysia tidak cukup untuk menyebabkan kurma berbuah dan masak......

Tiada ulasan: