30 Ogos 2010

Resipi Talam Ubi

19 Ramadhan 1431H.
Oleh: matuse68

Bahan-bahan:
2 ketul ubi kayu (sederhana besar)
1 biji kelapa parut (jadikan 3 cawan santan)
1 cawan gula merah
4 camca besar tepung gandum
½ cawan gula pasir
Sedikit garam

Cara menyediakan:
1. Ubi kayu dibersihkan dan diparut. Setelah itu, perahkan airnya dan gaulkan dengan dua cawan santan.
2. Masukkan gula, gula merah dan sedikit garam dan kacau hingga larut. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukuslah hingga masak.
3. Sementara itu, bancuh tepung gandum dengan baki santan dan sedikit garam. Apabila ubi tadi telah masak, tuang bancuhan santan ke atasnya dan kukus lagi hingga masak.
4. Setelah sejuk bolehlah dipotong dan hidangkan.

Tiada ulasan: