31 Oktober 2011

Masyarakat non-muslim terima PAS Setelah Mereka Tahu Umno/BN Menipu!!!

3 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
PAS Miri

Miri - Forum Rakyat dengan tema “Membina Malaysia Sejahtera” di sebuah Hotel Miri yang dianjurkan oleh Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Miri mendapat sambutan yang baik dari masyarakat Cina dan bukan Islam di Bandaraya Miri. Antara panelis yang hadir pada hari tersebut ialah Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pusat Hu Pang Chaw, YB Alan Ling Sie Khiong (DAP), Dr Micheal Teo (PKR) dan moderator dari NGO stadio Mualaf sdr Robby. Turut hadir dalam forum tersebut ialah pimpinan Pakatan Rakyat dan juga masyarakat setempat dari berbagai bangsa dan agama.

Diantara isu yang dibangkit pada forum tersebut ialah berkenaan dengan Hudud. Isu Hudud yang di politik oleh pihak tertentu telah dapat ditangani dengan baik oleh Pengerusi DHPP Pusat Sdr Hu Pang Chaw, dimana kata beliau isu Hudud ini bukan perkara yang perlu ditakuti oleh masyarakat Cina dan bukan Islam kerana katanya Hudud adalah sebahagian daripada perundangan Islam. Masyarakat Cina dan bukan Islam tidak perlu takut dengan Hudud sebab Hudud hanya dikenakan kepada umat Islam yang melanggar perintah Allah dan yang bukan Islam tidak akan dikenakan hukuman tersebut secara paksa kecuali yang bukan Islam sedia menerimanya sebagai perundangan. Lagi pun sekarang Perlembagaan Malaysia juga membenarkan sistem kehakiman berganda yang unik, iaitu undang-undang sekular (jenayah dan sivil) dan undang-undang syariah.

Dengan kedatangan pengerusi DHPP Pusat ke Miri sekurang-kurangnya dapat meredakan keadaan yang boleh mencetuskan kontrovasi diantara kaum dan agama di Miri sebab apabila masyarakat Cina dan bukan Islam mendengar sendiri penerangan dan penjelasan dari pimpinan pusat mereka rasa lega dan yakin PAS bukanlah parti yang bersifat perkauman dan exterismis seperti yang digambarkan oleh Umno/BN selama ini.

Menurut Hu Pang Chaw lagi Hudud bukanlah suatu masalah bagi yang bukan Islam tetapi oleh kerana ianya di politikkan oleh pihak tertentu maka ianya sudah semacam suatu perkara yang menakutkan orang bukan Islam terhadap PAS. Seperti yang berlaku di Semananjung Malaysia, Umno membiarkan MCA memburuk-burukkan hukum Islam seperti Hudud sebab mereka tahu kalau mereka yang menentang Hudud secara terang-terangan sudah pasti orang Melayu Islam marah jadi mereka biarkan rakan parti komponen mereka seperti MCA mengecam Hudud demi survival parti mereka. Tujuan utama mereka membuat demikian hanya untuk menjauhkan PAS dengan masyarakat bukan Islam. Sebab mereka tahu kalau PAS berjaya menarik pengundi bukan Islam menyokong dan menyertai PAS sudah pasti Umno/BN mudah dikalahkan dalam PRU 13 nanti.

Apabila PAS berjaya menubuhkan Kelab Penyokong PAS maka PAS sudah dapat sokongan dari masyarakat Cina dan bukan Islam dan inilah yang menakutkan Umno/BN. Tidak mustahil PAS Sarawak juga boleh diterima dalam masyarakat Cina dan bukan Islam di Bandar sekiranya PAS dan DHPP dapat menyakinkan masyarakat Cina dan bukan Islam bahawa PAS sesuai untuk semua golongan tanpa mengira bangsa dan agama.

Dalam pada itu YB Alan Ling (DAP) juga memuji PAS Miri kerana sentiasa aktif menjalankan aktiviti bersama rakyat di Miri dan begitu juga Dr Micheal Teo (PKR) juga mengatakan betapa perlunya kerjasama yang kukuh agar Pakatan dapat menawan Putrajaya dalam PRU 13 nanti.

Kita yakin kalau masyarakat Cina dan bukan Islam dapat gambaran yang jelas tentang Hudud tiada masalah untuk mereka menerima PAS sebagai wakil mereka dalam Pakatan. PKR, DAP dan PAS akan mencapai kejayaan yang besar kiranya mereka terus bersatu dan bekerjasama dengan satu maklamat menuju dan membina Malaysia sejahtera.

PAS Miri
Jofri Jaraiee

Tiada ulasan: