18 Jun 2012

Gempa 6.1 magnitud landa Pulau Luzon

28 Rejab 1433H. [MOD] -

MANILA: Gempa bumi berukuran 6.1 magnitud melanda pantai barat Pulau Luzon di negara ini semalam, kata ahli seismologi Amerika Syarikat, tetapi tiada kemalangan jiwa dan tiada amaran tusnami dikeluarkan.

Badan Penyelidikan Geologi AS berkata, gempa itu melanda pada kedalaman 35 kilometer kira-kira jam 6.18 pagi, 182 kilometer dari barat laut Manila. Institut Gunung Berapi dan Gempa Filipina mengukur gempa itu berukuran 6.0 magnitud.

Gempa itu dirasai di sesetengah kawasan, termasuk Manila, tetapi tiada laporan kerosakan atau kemalangan jiwa, kata Ketua Pertahanan Awam, Benito Ramos. Filipina berada di lingkaran api Pasifik - rantaian di sekeliling Lautan Pasifik yang dipenuhi dengan gunung berapi aktif dan garis lautan yang tidak stabil.

Satu daripada garisan itu terletak betul-betul di bawah Manila, kota metropolis yang dihuni lebih 12 juta penduduk dan ahli seismologi kerajaan memberi amaran bandar raya itu belum bersedia untuk menghadapi gempa yang besar. Pada Februari lalu, gempa bumi berskala 6.7 magnitud yang melanda tengah negara itu mengakibatkan tanah runtuh menyebabkan lebih 100 orang maut dan hilang. - Philippines Inquirer

Tiada ulasan: