26 Oktober 2009

Kenyataan Media (25 Oktober 2009) : KESTABILAN POLITIK NEGERI PERAK PERLU DIKEMBALIKAN,

Berikutan sidang DUN yang akan diadakan pada 28 Oktober 2009 ini, PAS Perak mendesak agar kestabilan perjalanan Dewan Undangan Negeri Perak berjalan dengan baik, perkara ini sangat penting kerana PAS Perak sangat menghormati pendirian rakyat yang telah membuang undi pada 8 Mac 2008 yang lalu dan hasil dari itu kerajaan Pakatan Rakyat diberi mandat untuk mentadbir Negeri Perak.

Berikutan surat panggilan yang telah dikeluarkan oleh YB V Sivakumar selaku Speaker Perak yang sah, untuk semua adun dari Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional bersidang pada 28/10/2009 ini. Maka PAS Perak mengharapkan agar perkara-perkara yang disebutkan diambil perhatian oleh pihak yang berkenaan:

Pertama : PAS Perak ingin menegaskan supaya pihak polis tidak campur tangan di dalam segala urusan sidang DUN yang akan dilakukan pada 28 Oktober ini. PAS Perak menegaskan agar insiden campurtangan pihak polis yang berlaku pada sidang DUN 3 Mac 2009, 7 Mei 2009 dan 2 September 2009 tidak berulang. Pada 3 persidangan yang lepas seluruh rakyat dapat melihat dengan jelas bahawa pihak polis telah menghalang adun Pakatan Rakyat untuk bersidang bahkan telah mengganggu ADUN dari Pakatan Rakyat menunaikan amanah rakyat untuk mereka bersidang.

PAS Perak, sangat bimbang sekiranya berlaku sebarang kekerasan dari pihak Polis terhadap ADUN Pakatan Rakyat untuk bersidang sepertimana yang berlaku pada sidang-sidang DUN yang lepas, oleh itu bagi PAS Perak perkara seperti ini tidak boleh berulang sama sekali.

Kedua : PAS Perak menyeru agar pihak polis menjaga keselamatan ADUN Pakatan Rakyat daripada sebarang gangguan “samseng-samseng” yang tidak dikenali yang berkemungkinan akan muncul pada sidang dewan yang akan datang. PAS Perak melihat tindakan “samseng-samseng” yang tidak dikenali ini telah menimbulkan kekacauan pada sidang-sidang yang lalu harus dihalang daripada terus menimbulkan kekacauan. Tindakan mengheret Speaker YB V. Sivakumar pada sidang DUN yang lalu amat tidak bermoral dan melanggar etika kemanusiaan.

Sehubungan itu, kami amat berharap pihak polis dapat menghalang sebarang tindakan tidak bermoral yang mungkin dibuat oleh pihak “samseng-samseng” ini pada sidang DUN 28 Oktober ini.

Ketiga: Pimpinan PAS Perak juga bertegas agar pihak Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) supaya tidak campur tangan di dalam urusan sidang DUN. Selaku kakitangan kerajaan dan berada di bawah kuasa eksekutif, SUK Negeri tiada hak untuk campur tangan di dalam hal kuasa legislatif iaitu kuasa yang ada pada sidang DUN. Pimpinan PAS Perak amat kesal di atas tindakan SUK Negeri yang melanggar arahan Speaker YB V Sivakumar di dalam persidangan yang lepas sehingga mengakibatkan huru-hara di dalam persidangan dewan.

Keempat: Sehingga kini, mahkamah masih lagi belum memutuskan siapakah Menteri Besar Perak yang sah, dan keputusan ini masih dalam urusan mahkamah, dan Berdasarkan keputusan terbaru juga, mahkamah tinggi telah membenarkan speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar, dan enam lagi ADUN Pakatan Rakyat untuk mencabar keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menyatakan tidak perlu mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Perak iaitu Behrang, Cangkat Jering Dan Jelapang.

Perkara ini semestinya akan menyebabkan kecelaruan bagi sidang DUN yang akan diadakan ini. Sehubungan itu, PAS Perak mendesak agar DUN Perak segera dibubarkan bagi mengembalikan semula hak rakyat memilih kerajaan yang sebenar untuk mentadbir Negeri Perak, Bagi PAS Perak ini adalah jalan yang terbaik bagi mengelakkan berbagai lagi insiden yang akan berlaku pada masa akan datang selagi mana DUN Perak tidak dibubarkan

Dengan ini saya, selaku Pesuruhjaya mewakili seluruh pimpinan PAS Perak, akan terus konsisten menggesa agar DUN Perak segera dibubarkan untuk kita sama-sama menyelesaikan masalah yang timbul akibat daripada rampasan kuasa oleh pihak Barisan Nasional. PAS Perak menggesa supaya kembalikan semula hak rakyat, berikan mandat kepada rakyat tentukan siapa kerajaan pilihan mereka.

“ ISLAM MEMIMPIN PERUBAHAN ”

A.F USTAZ ABU BAKAR HUSSAIN
Pesuruhjaya PAS,
Perak Darul Ridzuan

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kestabilan pas juga perlu dikembalikan dengan mengeluarkan barah UMNO dari pas.

hafizzuddin berkata...

PR perlu menyemak senarai terbaru daftar pemilih yg dikeluarkan SPR, pihak tertentu dalam diam telah mengatur strategi jahat untuk menambah jumlah pengundi berganda, menurut maklumat, semua perancangan mereka 80% telah berhasil , DUN Perak hanya menunggu lampu hijau sahaja untuk dibubarkan setelah mendapat "perkenan" mereka yg berkuasa di Putrajaya!

PR juga Perlu turun bertemu rakyat, semua program bersama rakyat perlu diperbanyakkan lagi seperti khidmat kesihatan percuma, guaman, bantuan fakir miskin, menyantuni masyarakat termasuk di Kalangan penyokong2 mereka, adakan juga kempen menambah ahli2 baru samaada dpd PAS, PKR dan DAP, jgn hiraukan halangan2 dari agen2 mereka. Terangkan kepada rakyat secara ikhlas dan jgn berbohong. jgn lagi memperlekehkan pihak lawan kita sebaliknya tunjukkanlah kemampuan kita.

Rakyat sekarang menilai antara pemerintahan PR dan BN, jika kita telah berusaha dengan kesungguhan, kita serah kepada rakyat membuat pilihan dan kita perlu terima takdir ALLAH jika
rakyat tidak bersama kita kerana ALLAH lebih mengetahui mengapa sesuatu itu berlaku.

Semoga kemenangan bersama perjuangan PAS dan Pakatan Rakyat. wwalam

Hj Mat berkata...

Harap Pas Perak tak perlulah bercakap banyak2 yang penting gerak kerja mesti, mesti lebeh banyak baru lah berjaya apabila ada pilihan raya nanti, kurangkan bercakap yang tidak memberi faedah, lebehkan kerja yang dapat memberi memfaat kepada pari kita, TQ

Tanpa Nama berkata...

macammana pun BN mesti buat kacau.pakatan rakyat perlu susun strategik.Panggil pemberita luar negara atau panggil badan asasi dunia untuk memantau.